
Windows 7 -käyttöjärjestelmän elinkaari päättyy kahden viikon kuluttua 14. tammikuuta 2020. Microsoft tuki 22. lokakuuta 2009 julkaistua käyttöjärjestelmää reilun 10 vuoden ajan.
Windows 7 -tuen päättyminen tarkoittaa käytännössä sitä, ettei sille julkaista enää edes tietoturvapäivityksiä eikä Microsoftin asiakaspalvelu auta käyttöjärjestelmään liittyvää teknistä tukea. Tämän myötä käyttöjärjestelmän tietoturva tulee heikentymään merkittävästi, kun uusia löydettyjä haavoittuvuuksia ei tulla korjaamaan.
Käyttöjärjestelmän tuen lisäksi Microsoft tulee lopettamaan tammikuussa Windows Media Centerin ohjelmaoppaan ja joidenkin käyttöjärjestelmän mukana tulleiden nettiyhteyden vaativien pelien palvelut. Vaikka itse käyttöjärjestelmää voi siis käyttää, osa sen toiminnoista ei tule toimimaan tammikuun jälkeen.
Microsoft suosittelee Windows 7:n päivittämistä Windows 10:een, mutta myös 7:n voi edelleen asentaa ja aktivoida normaalisti tuen päättymisen jälkeen.
Lähde: Microsoft
Eikai noiden kanssa tarvi pelleillä kuin yrityskoneissa, missä noheva ylläpito on estänyt pääsyn oikeisiin asetusvalikoihin.
Jos macOS käyttistä ajaa admin tilillä niin Järjestelmäasetuksissa on muutamia asetuksia, joissa on lukon kuva. Noissa kysyy salasanaa. Jos on esim. MacBook Pro, jossa Touch ID niin lukituksen voi avata sormenjäljellä.
Jos levy on salattu FireVaultilla niin Suojaus ja yksityisyys- tai Käyttäjät ja ryhmät kohdat vaatii salasanan (ei toimi Touch ID).
En minä puhunut mitään asennuksesta, vaan ylläpidosta. Eikä kaikkea asenneta edelleenkään corena.
Tuosta olen täysin samaa mieltä että on erittäin kyseenalaista disabloida huomattavasti tietoturvaa parantava ja alkuajan sekoilun jälkeen erinomaisesti toimimaan saatu ominaisuus.
Ei ole kertaakaan tullut mieleen Windows 7:ssa tulleen UAC:n olevan liian ärsyttävä.
Mihin tahansa tiedostoon pääsee käsiksi lyhyellä komentorivin pätkällä täysin oikeuksin niin aina vähän ihmetellyt miksei se muka onnistuisi saastuneelta ohjelmalta yhtä helposti. Siitä huolimatta ei ole tullut sellaista bounzi buddya vielä ladattua. Jos sellainen tulee sille tuskin w10 tekee mitään vaikka olisi kaikki user tasot päällä. Minusta nämä poispäältä laittamani dialogit ovat vain illuusio turvasta.
Oikea ja realistinen käytännön ongelma on taas se jos windows estää tällaisen takia ohjelman asennuksesta puolet ja vietät päivätolkulla aikaa miettimässä miten kikkareen saa toimimaan
Kerrohan toki tämä lyhyt komentorivin pätkä jolla esim. niitä tiedostoja pääsee muokkaan tai poistamaan, joihin ei user tilillä ole normaalisti oikeuksia?
Samalla voit nakata sitten Microsoftille bugiraporttia.
Miten se liittyy mitenkään tietoturvaan, että käyttöjärjestelmässä on ominaisuus, joka näyttää käyttäjälle eri sovellusten lähettämiä ilmoituksia?
Ilmoitusten hallinta:
https://support.microsoft.com/en-us/help/4028678/windows-10-change-notification-settings
Kuinka niin? Johan tässä on moneen otteeseen todettu, että varsinkin juuri Win10:ssä ne asetukset keskittyvät yhteen paikkaan. Osa vanhoista on vaan edelleen siirtymättä.
Kyllä se ihan selvästi kysyy käyttäjältä asiasta.
Chrome nyt vaan käyttää hyväkseen sitä käyttöjärjestelmän notifications baria, mutta niin tekevät monet muutkin sovellukset ja se on sen ideakin. Ei se ole mikään vika vaan ihan suunniteltu ominaisuus.
No onko se käyttöjärjestelmän vika, että käyttäjä naksuttelee ne itselleen? Ja saahan ne ilmoitukset vaikka kokonaan pois päältä, jos ei kertakaikkiaan voi hillitä impulssejaan. Silloin niitä ilmoituksia tulee toki edelleen sinne selaimeen ja ties minne, mutta ehkä se on sitten parempi kuin että ne ovat näkyvillä 😀
Ei kaikkea softatestausta olisikaan mitään järkeä tehdä fyysisillä koneilla. Vastaavasti kaikkea ei varmasti tehdä virtuaalikoneilla.
Totta. Ja noissakin paikoissa ylläpito tekee niin, jotta noheva käyttäjä ei riko konettaan omatoimisesti.
Eli sellaista virusta ei sinusta ole olemassa joka voi kirjoittaa käyttöjärjestelmän tietoihin? Miltä tässä sitten suojaudutaan?
Toisekseen vaikka laitan uac ja kaikki vastaavat turhat kyselyt pois en voi kirjoittaa käyttöjärjestelmän tietoihin (vaikka tämä on teistä se mitä automaattisesti tapahtuu) ilman että ajan hurjan 2kb kokoisen ohjelman joka laittaa jotain muutaman rivin rekisteriin. Ei varmasti onnistuisi tällaisen sisällyttäminen mihinkään.
Kohta luetaan iltapäivälehtien otsikoita saastuneista Windows-koneista. Syinä ovat tietty Microsoft ja surkea Windows. :kahvi:
Tälläisten käyttäjien ansiosta en yhtään ihmettelisi jos tietoturvan sabotointi siirtyisi maksumuurien taakse.
Voihan se ylläpito samalla vaivalla kerätä vaikka koneet pois niin ei tarvi edes yrittää tehdä töitä. Sen enempää ylläpidon kuin muidenkaan.
Onneksi pääsääntöisesti tuohon ei törmää vaan käyttäjille annetaan kiltisti se power user. XP aikaan oli hankalampaa kun vaadittiin vähintään local admin, että sai mitään tehtyä. Se, että ei annettaisi vähintään power useria on jo melkoista haistattelua.
En nyt maininnut mitään viruksesta, älä laita sanoja suuhuni. Toki aukkoja löytyy joka käyttiksestä ja oikeudet on mahdollista korottaa jos moisen aukon löytää. Siksi noita päivityksiä siihen kymppiinkin tulee. Mutta hemmetisti turvallisempaa se on edelleen ajaa käyttistä rajoitetuin oikeuksin.
Nyt vaan väitit ihan itse, että komentorivin pätkällä pääsee user tason käyttäjänä kiinni tiedoistoihin täysin oikeuksin. Kysyin vaan mikä se pätkä on, mutta et jostain syystä sitä antanut?
No niistä ja niiden realistisesta uhasta oli alunperin puhe.
https://www.askvg.com/add-take-ownership-option-in-file-folder-context-menu-in-windows-vista/
No tuolta esim joku vastaava skripti löytyy. Käyttäjänä on tietenkin nyt käyttäjä itse mikä on eri asia mutta kyllä saastunut.exe varmaan nämä pienet esteet helposti ohittaa.
Paras tilannehan on olla omassa koneessaan alikäyttäjänä ja joku virus ylikäyttäjänä 😀 tai w10 tapauksessa kyydissä jossain hindujen päivitysautomaatissa. Seiskassakin Microsoftin päivitykset olivat jopa niin upeita että eräänä päivänä saatoit löytää itsesi rebootin jälkeen kympin käyttäjien joukoista
Pakottamalla w10 päivitykset varmistetaan myös että Microsoftilla on tarvittaessa avaimet kaataa vaikka suurinosa maailman tietokoneista tarvittaessa. En sinänsä yhtään ihmettele ettei tosimiehet laita näitä kikkareita yhtään mihinkään minkä pitää oikeasti pysyä pystyssä
Eli lähdettiin trollailemaan ja väistelemään kaikkea mistä on puhuttu 🙂 Onnea vaan tuon linkkisi käyttämiselle user oikeuksilla jos pitäisi saada muun käyttäjän oikeudet haltuun.
Asiat jotka olivat minusta yleisen käytettävyyden kannalta parempia 7:ssa kuin 10:ssä:
-Käyttäjän holhous oli lievempää kun UAC-häirinnät sai oikeasti kokonaan pois sekä koneen totaalliseen käyttäjän haltuun ilman kikkailuita. Odotan edelleen uutista käyttäjästä jonka kone kippasi viirukZen tai haGGerin takia kun käyttäjällä oli oikeus tallentaa tai siirtää tiedosto suoraan Windowsin aseman/osion roottiin tai Program Files -kansioon ilman käymättä esim. työpöydän kautta.
-DMW ei ollut totaallisen integroitu työpöydän toimintaan ja ilman sitä mikään ei yksinkertaisesti toimi. Käytännössä tämä näkyy siinä, että DMW:n pakottaessa työpöydälle VSYNC:n kera tripla bufferoinnin on pelikäytössä valintanasi joko katsoa hajoilevaa kuvaa tai käyttää pelin sisäistä VSYNC -toimintoa ja kärsiä input lagista. Tämä on toki ongelmana vain jos peli toimii ikkuna- tai ns. fullscreen window -tilassa, mikä on hyvin yleistä nykyaikana ja ns. exclusive fullscreen -tila tuntuu käyvän aina vain harvinaisemmaksi.
-Windows Update ei pakottanut lataamaan ja asentamaan päivityksiä väkisin. 7:ssa tämän tai helposti pois, 10:ssä joudut iskemään yhteydet MS:lle päin kiinni palomuurilla. Hyvin ärsyttävää näin kerran kuukaudessa päivitykset manuaalisesti tarkistavalle.
-Yksityisyys oli parempaa. Ketjussa on mainittu 7:n kyttäävän käyttäjää yhtä innokkaasti kuin 10, mikä pitää toki paikkansa mikäli käyttäjä oli asentanut ko. kyttäyspäivitykset 7:aan, jotka siis MS muistaakseni puoliksi pakotti "recommended" päivityksinä ilman suoraan kertomatta mitä ko. päivitys tekee ellet itse ottanut selvää. Mutta jos et ko. päivityksiä koneellessi ottanut ei 7 ikinä mm. asentanut keyloggeria ja muuta mukavaa mitä 10:ssä ei vielä niin kauan sitten oli ja on edelleen. Tämänkin ongelman saa korjata palomuurilla.
-Turhat sisäänrakennetut ohjelmat ja "äpit" sai poistetttua ilman säätöä PowerShellillä ja admin komentorivillä.
Power Users -ryhmän käyttäjillä ei ole ollut Windows Vistan jälkeen mitään eroa tavalliseen käyttäjään verrattuna. Se on olemassa vain vanhojen sovellusten yhteensopivuutta varten, jos joku sellaisia dinosauruksia vielä sattuu asentamaan. Mikäli joku kokee olonsa voimaantuneemmaksi kuuluessaan siihen ryhmään, niin ei kai siinä sitten mitään. 😀
Normaalisti yrityskoneissa on best practise -ohjeiden mukaisesti kaikilla käyttäjillä user-oikeudet ja sillä siisti. Sovellukset ja tulostusasetukset jne. jaetaan keskitetysti. Käyttäjäkohtaisesti jokainen voi toki asentaa tietyissä ärajoissa myös sovelluksia ja tehdä muutoksia ulkoasuun ja muuhun toiminnallisuuteen, mutta ei koko koneen tasolla.
Toki on olemassa myös paljon työtehtäviä tai muita sellaisia tilanteita, joissa tarvitaan syystä tai toisesta laajempia oikeuksia ja näitä varten on sitten olemassa monia erilaisia toimintamalleja, joilla saadaan mahdollistettua tarvittavat toiminnot ilman että pitää avata helvetin portit yhden koneen kautta koko yrityksen verkkoon. Yksi malli tähän on eristää poikkeavat koneet omaan verkkoonsa, mutta se on aika lyhytnäköistä toimintaa, eikä sovellu kaikkialle, kun sitten jää helposti muita resursseja näiltä koneilta katveeseen. Toisessa mallissa oikeuksia käytetään jonkin BeyondTrust Privilege Managementin tapaisen sovelluksen kautta, jolla saadaan uusi turvakerros väliin tarjoamalla oikeudet esim. vain hetkellisesti tai vain tiettyyn tarpeeseen. Tämäkään ei tarkoita, että oikeudet voisi suoraan sallia kaikille, vaan aina tarpeen mukaan ja tapauskohtaisesti.
Organisaatio/yritys, jossa käyttäjillä on admin-oikeudet koneisiinsa ja koneita on mahdollista käyttää internetin lisäksi myös sisäverkossa, vain odottaa lopullista hyökkäystä ja kaatumistaan. Olennaista on ymmärtää, että ei se ylläpitoväki vittuillessaan niitä oikeuksia rajoita.
Priceless! Soita Microsoftille ja sano että "Antti Suomesta moi! On teillä kyllä tyhmiä jätkiä töissä, kun minäkin tiedän ihan mutupohjalta että miten nämä teidän täysin turhat suojausjutut ohitetaan". 😀
Oikeasti. Voisitko ottaa selvää edes perustasolla mitä UAC tarkoittaa ja mitä kaikkea tietoturvaominaisuutta Windows 10:ssä oikein on mukana ja miten ne toimivat.
UAC saa rekisterikomennolla pois. En ymmärrä mikä on se uhkakuva jota maalailette.
-UAC poistamalla ei pääse muokkaamaan systeemi tiedostoja. Siitäkin esteestä pääsee 5 sekunnissa komentoriviltä eroon jos koneelle on fyysinen pääsy
-Mikään näistä tuskin estää saastunutta.exeä korruptoimasta konetta niin puheenne siitä että ollaan jotenkin erityisen vaarallisilla vesillä eivät aukea. Loppupeleissähän kyse on typeristä dialogeista jotka on tehty typerille käyttäjille, ei mistään sen isommasta asiasta.
No aika paljon on ollut eroa noissa "user" oikeuksissa. Olkoon se nimitys sitten muuttunut tai ei. Asiallisessa ympäristössä saa tehdä aikalailla mitä vain mitä paikallisella admin tunnuksellakin ja toisessa resoluution vaihto on nippa nappa mahdollista.
Ootkos koskaan kuullut ubuntusta, manjarosta, Steamin Protonista, Lutriksesta tai ylipäätään perehtynyt ollenkaan linuxin maailmaan..
Netissä on hyviä distroja joissa on laaja ajurituki, jopa kaverin thinkpadin sormenjälkilukija toimii out of box ilman komentorivejä.
Linux tarvii ainoastaan vain hyvän yksinkertaisen työpöydän ja pelituen jotta voisi ottaa siivua W10iltä.
Windows 7 tuli asennettua heti, kun beta julkaistiin. Kympin julkaisun myötä kyseistä käyttöjärjestelmää ei ole enää kaivannut. Tuo uusi päivityssykli on helpottanut Windowsin uudelleenasennusta/vanhan version päivitystä merkittävästi.
Solmuun menneen tutun koneen Windows 7 uudelleen asennus vaati hirvittävän määrän päivityksiä (n. 200 kpl). Nyt voi helposti laittaa uusimman 1909 version, johon riittää muutama päivitys.
On niitä huonojakin kohtia edelleen, esimerkiksi Broadcomin, jotkut Realtekin ja NVIDIAn ajurit.
Työpöytiä on hyviä nykyiselläänkin, XFCE, Budgie, Cinnamon jne. Ei siihen Gnomeen ole pakko koskea vaikka se Ubuntun oletuksena onkin. Cinnamonissa tosin kuuleman mukaan on aika kova input lagi että pelaaminen voi olla komposoija päällä vähän toinen juttu.
MS:llä töissä ollut henkilöhän kertoi, mikä MS:n päivityssysteemissä kävi kusemaan.
Tiettyyn kohtaan asti MS:llä oli töissä enemmän porukkaa, jotka TESTASIVAT päivityksiä erilaisissa kokoonpanoissa.
Näille kuitenkin annettiin kenkää ja MS siirtyi malliin, jossa testaus on paljon vähäisempää, mutta päivityksiä jaetaan vähän kerrallaan ja kerätään tietoja käyttäjien koneista, siitä lopputuloksesta enemmän.
Lisäksi luotiin testiryhmä, joka "saa" päivitykset aikaisemmin.
Nyt on kyllä taas niin syvän tason "asiain tuntiuutta" ja mutua, että ei jaksa enää. En ole yllättynyt että "ei aukea".
Hommaa vaikka joku vanha paristokäyttöinen laskukone, niin ei mene liian monimutkaiseksi.
Itseltäsi ihme kiukuttelua kun joku ei ole automaattisesti samaa mieltä kanssasi w10 ihanuuksista. Minä lähinnä naureskelen täällä partaani tyytyväisenä päätöksiini , ei tulisi mieleenkään kiukutella jollekkin w10 omaavalle vaikka paskaksi ratkaisuksi homman miellänkin 😀
Eri mieltä saa olla, mutta tietoisesti tyhmän esittäminen ja noiden mutujen jakeleminen faktoina ei nappaa.
Window 7 on ainoa vaihtoehto musatekokoneena jos tahtoo pysyä Windowmaailmassa. Kymppiä kokeilin pro versiona ja eihän siinä mikään musasofta toiminut kunnolla. Varsinkin ASIO tökkii ja pätkii miten sattuu päivästä riippuen. Äänisoftiin ei saa 10:llä kunnon ajureita, ritinää jä time ajotuksien katoamisia äänityksissä raitoja lisättäessä jne. 7:ssa kaikki pelaa kun ei mitään toki ei se Mac:lle pärjää millään tasolla noissa hommissa mutta kyllä sillä toimeen tulee…
No windowsin ongelma onkin nykyään juuri se ruksien valtava määrä. Se että saat edes asennettua winkkarin vaatii monen sivun verran ruksien pois ottamista jos on tarkoitus edes vähän suojella yksityisyyttään. Tässä kohtaa MS on mennyt todella, todella pajon takapakkia eikä sitä millään valkopesulla pysty muuksi muuttamaan. Jokunen aika sitten pelkästään NTP-aikasynkronointi vaati sen paikannusluvan antamisen johon ei ole mitään järjellistä syytä. Samoin noiden oletusohjelmien vaihtaminen oli myös hupaisaa ainakin netitiselaimen suhteen kun sitä yritti ohjauspaneelista vaihtaa, niin vielä piti siinäkin popuppaa joku viime hetken "edge on oikeasti maailman paras"-lässytys. Tosiasiahan on se, että valtaosa ei lähde noita muuttamaan ja oletuksena nuo lienee kaikki päällä kun esim. läppärin ostat. Varsinkin noiden yksityisyysruksien kalastelu jälkikäteen asetusvalikoista on melkoista säätöä. Sama on sen käynnistä-valikon tai tehtäväpalkin kanssa jonne tuputetaan kaikki onedrivet, microsoft storet, people barit, edge-linkit ja mitälie. Saahan ne pois, mutta on ärsyttävää hommaa ja kokonaisuutena haisee vain se kuinka MS tekee käyttäjistä ja heidän toiminnastaan rahantekonappuloita.
On totta että pakotetut tietoturvapäivitykset on ihan hyvä asia varsinkin kun windowsille tuntuisi reikiä olevan. Linuxissa niitä päivityksiä myös tulee eli kyllä nuo tietoturvapäivitysilmoitukset aina jonkun popupin generoivat, mutta Linuxin rakenne on sen verran anteekisantavampi että uudelleenkäynnistystarpeet ovat hyvin harvassa. Ainakin itseäni nuo winkkarin usein suurehkotkin päivitykset ärsyttävät varsinkin jos konetta ei ole vähään aikaan käyttänyt ja sitten oikeasti tarvitsikin äkkiä tehdä jotain, niin siellä on lanka punaisena hakemassa paketteja ja sitten alkaa se nalkutus että käynnistä kone uudestaan.
Totta, mutta liekö tässä kyseessä puhdas debian vai yksi niistä monesta sen päälle rakennetusta muusta distrosta esim. se Ubuntu?
Tällaiset kommentit ovat jokseenkin älyttömiä. Mitä töitä, mitä muuta, informaatiosisältö on olematon. Oletko tiukasti Adoben työkaluista riippuvainen -> windows. Käytätkö jotain vain windowsille tehtyä erikoisohjelmaa -> windows. Tuotat mediaa omenatuotteilla -> mac. Haluat olla varma että voit pelata kaikkia pelejä ilman dual-bootti, wine/proton/steam-asentamista -> windows. Nämä lienevät nyt aika selkeitä. Kuitenkin suurin osa PC:n käyttäjistä ei tee mitään ylläolevista vaan lukevat iltalehteä, katsovat youtubea/videoita, kirjoittelevat dokumentteja, lähettelevät sähköposteja, arkistoivat kuvia tai jeesustelevat jollain foorumilla. 🙂 Näihin tarkoituksiin Linux on usein jopa mielekkäämpi vaihtoehto kuin windows nykyään. Jos tarvitsee jotain lisää niin ilmaista softaa löytyy pilvin pimein ubuntun graafisesta perusreposta (storesta) ilman että tarvitsee niitä kalastella ympäri ämpäri nettiä. Yksi klikkaus ja kuvake on käynnistä-valikossa. Ja oikeastaan pohjan koko kommentiltasi vei pois jo se fakta että Android=Linux. Muutenkin ärsyttää tällainen mutufiilistely aina tämän aiheen kanssa eli ennen kuin alkaa louskuttamaan aiheesta jotain, niin käyttää kumpaakin oikeasti sen verran aikaa että olisi edes jotain faktapointteja kertoa mikä kusee ja mikä ei. Sitten niistä pointeista voi alkaa vääntämään kättä sen sijaan että keskustellaan fiiliksistä.
:cigar2:
Oho täällähän asiantuntija oikein kertoo faktoja! Paitsi, että Windows 7 ei ole omannut koskaan sisäänrakennettuja mikkisoftan tietojen lähettelyjä ennen kuin ne myöhemmin tuotiin updaten kautta valehtelemalla sisällöstä toisin kuin Windows 10, mihin kaikki tämä leivottiin sisään ja siksi koko paskaa alettiinkin jakaa ilmaiseksi. Oliko tämä mielestäsi sellaista vastuullista journalismia vai sellaista MV-lehti tason valemediaa?
Itsellä ainakin yksi ärsytyksen aihe Windowseissa on se, miten ohjelmat on paketoitu oletuksena. Ok, kukaan ei varmaan Javaa enää käytä 2020, mutta yksi esimerkki voisi olla Java runtime ja Java-ohjelma. Kummankin asennus voi epäonnistua jos ei saa adminina asennettua. Jollain manuaalisella puukotuksella ehkä saisi. Linuxissa vastaavasti jvm ja softa voivat olla vaan tar.gz, jotka puretaan kotihakemistoon ja lisätään PATH -> toimii. Toimii jopa vähemmillä oikeuksilla kuin mitä käyttäjällä on normaalisti. Varsinkin Windows-työkoneessa huomaa, kun firmalla on admin-tunnukset ja itse taviskäyttäjä, että sinne ei asennella sitten yhtään mitään. Linux-koneella sen sijaan onnistuu vino pino juttuja. Linuxissa ei välttämättä tarvitse edes matalan tason softaan root-oikeuksia vaan käyttäjille voidaan myöntää lupa käyttää tiettyjä laitteita niiden laite-id:n mukaan tai ryhmittäin (esim. usb serial donglet).
Aivan ja siksi on kaikista paras heti laittaa se uac pois päältä kun pelaa windowsin kanssa. Tästä yritin vääntää mutta se on väärä mielipide. Parasta on kun ohjelma asentuu puoliksi ja et tajua että windows se laittoi karanteeniin asioita
Tätä käsiteltiin jo monessa viestissä tuon jälkeenkin. Unohdit kuitenkin listasta: käyttöjärjestelmä, jota on miellyttävä käyttää.
Loukkaantumisen sijaan kannattaisi miettiä, miksi se Linux on ikuinen lupaus eikä mitään muuta. Suurin osa PC-käyttäjistä ei halua Linuxia eikä pidä sitä mielekkäänä.
Itselläni ei ole ongelmaa ollut nvidian tai realtekin kanssa, mutta joku iänikuinen broadcomin wifi-kortti on tuottanut ongelmia.
Nvidian ajurit ovat saaneet linux puolellakin melkoisen parannuksen, nykyään toimivat moitteetta ja muutenkin ovat hyvät.
Mitä tähän seiskaan tulee, niin ihan hyvä vaan että vanhaa legacy bloattia otetaan pois.. Toki sitten win10 sellanen että ei tuota käytä kuin pakon edessä.
Tähän linux keskusteluun heittäisin semmosen että onkos porukka kuullut sellasesta kuin GPU passtrough eli annetaan kernel virtuaalikoneelle fyysinen gpu käyttöön.. Sitten ei tarvi valitella että kun pitää säätää linuxin ohjelmien kanssa.
Aiheeseen kantaa ottamatta foorumin keskustelukommentit eivät ole mitään journalismia, vaan jokaisen kirjoittajan omia näkemyksiä.
Nvidian ajurien ainut ongelma on se, että ne tulevat tavallaan ulkopuolelta ja ovat suljettuja. Nouveau ei vaan toimi monellakaan – joko kelloja ei saa nostettua tai jumittaa/kaatuu randomisti. Poro-ajurit toimivatkin ihan hyvin, mutta Nvidian oma installeri ei edelleen toimi nätisti yhteen koneissa, joissa on toinen ohjain, joka käyttää avointa mesa-pinoa vaan pakettihallinnasta pitää korjata Nvidian sotkut. Jos distro on itse paketoinut Nvidian ajurit ja käyttää distron kerneliä, niin sitten voi tämäkin toimia.
Riippuu tietty mitä ohjelmia käyttää, mutta on Virtualboxilla esim. saanut suht. kelvollisen 3d-tuen ennenkin VM:n läpi. Noi laitteiden bindaukset suoraan VM:lle kyllä parantavat tehokkuutta. Myös levyjä, verkkokortteja ja usb-laitteita jne. saa suoraan varattua VM:lle.
Ajurituki on Linuxissa puhdas vitsi edelleen. Toki tilanne on prantunut siitä mitä se oli joskus 10v sitten, mutta sellaista leikkimistä se on edelleen.
On kuullut. Ei virtuaalikoneiden kanssa säätäminen sovellu satunnaisten ropelihattujen lisäksi loppukäyttäjille. Syitä on lueteltu aiemmissa ihan riittämiin.
Tämä on jokusen vuoden vanha kirjoitus, mutta pitää edelleen pääosin paikkaansa näistä perustavaa laatua olevista ongelmista Linuxissa:
If Linux was a car
Kaverin kummin kaimalta kuulit? Aika turhaa länkytystä eikä tuo mitään lisää tähän ketjuun.
Ei Win10:n ilmaisuus mistään sovelluskäytön telemetriasta johdu, vaan siitä, että käyttöjärjestelmien myynti yksityisille ei ole enää aikoihin ollut merkittävä osa Microsoftin bisnestä. Rahat tulevat nykyään yritysasiakkaiden lisäksi pääosin pilvipalveluista (O365 ja muut erilaiset Azuren päällä pyörivät palvelut) ja niiden toiminnan varmistamiseksi on vaan parempi, että asiakkailla on yhteensopivat ja ajan tasalla olevat käyttöjärjestelmät jne.
Ei minun tarvitse mitään huhuja kuunnella, kun näiden kanssa päivittäin työkseni säädän. Palvelinkäytössä Linux on edelleen ihan ok, kuten olen todennut aiemminkin, mutta ei työpöytänä loppukäyttäjillä. Marginaalissa olevien ropelihattuharrastelijoiden näkökulma on toki poikkeava, mutta ei se muuta tilannetta miksikään. Siihen on ihan hyvät syyt miksi Linux ei ole yleistynyt työpöydillä ja syytön minä siihen olen.
Itsekin säädän ja tiedän, että ajuritilanne on paljon muuta kuin puhdas vitsi. Perus-Pertin työpöytäkäyttö ei välttämättä edes ole kovin vaativa ajurien kannalta, ellei hän tuota musiikkia tai tarvitse niche-ammattilaislaitteita. Tyypillisten käyttölaitteiden kanssa onnistuu varmasti, jos hiukan edes ottaa etukäteen selvää.
Miten se on Windowsin vika, jos joku sovellus on paketoitu niin että se vaatii admin-oikeuksia? Ihan samalla tavalla kuin Linuxissakin, on Windowsissa mahdollista asentaa sovelluksia pelkästään omaan profiiliin. Sinne jokaisella on oletuksena täydet oikeudet. Tällä tavallahan mm. Storesta ladattavat sovellukset käytänössä toimivat jo nyt.
Ja kuten jo aiemmin todettikin, myös Windows-maailmassa on vaihtoehtoja tarjota laajempia oikeuksia niitä tarvitseville, mutta se on sitten eri asia missä niitä on järkevää ja kustannustehokasta käyttää.
Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että Windowsissa sovellukset asennetaan pääsääntöisesti kerralla kaikille käyttäjille, eikä jokaiselle erikseen. Storesta ladattavat sovellukset tulevat osaltaan muuttamaan tätä mallia. Yhden koneen ja yhden käyttäjän näkökulmasta tilanne voi olla taas erilainen.
Eikö Linuxille ollut oma ketjunsa? Jos se on niin hyvä, niin eikai Linux käyttäjän tarvitse sitä tänne tulla tuputtamaan, vaan voivat käydä keskustelua keskenään ajurituesta jne.
Ei se käyttiksen vika olekaan ja pitäisi käydä ilmi kommentista. Tilanne on vaan se, että jos haluaa kiertää tiettyjen ohjelmien osalta sen installerin, tulee melkoisen iso työmaa paketoida itse paremmin.
Näinhän se on aina mennyt, että kun Windowsista uutisoidaan, niin "Linux advertise and defence force" aktivoituu ja ilmaantuu paikalle alkaen tuputtamaan omaa agendaansa.
Ei vaan, onhan se hyvä että asioista ja eri vaihtoehdoista keskustellaan. Ei ole kenenkään etu piilotella vaihtoehtoja, mutta en pidä siitäkään jos vääristellään asioita ja/tai valkomaalataan ongelmia piiloon.
Se on totta, mutta ei niitä ole tarkoitettukaan paketoitavaksi uudestaan eri tavalla.
Et ole ihan tosissasi? Windows 7 on myyty johonkin noin miljardiin koneeseen. Jos siitä on saatu euro per kone niin vähän hidaskin osaa laskea, että paljonko silloin tulee rahaa. Ei kukaan anna mitään ilmaiseksi koska hyvä hyvyys ja firmat.
Microsoftin tuloksesta yli 60% tulee muualta kuin työasemalisensseistä ja niistä lopuistakin leijonanosa tulee yrityksiltä, ei kuluttajilta. Kuluttajien Windows-lisenssimyynti on yksi pieru saharassa.
Here's How Microsoft Makes Its Money | The Motley Fool
Vaikka noistakin tulee merkittäviä summia, niin ne eivät ole se MS:n päätulonlähde ollut enää aikoihin. Miljardi esimerkiksi on alle prosentti Microsoftin liikevaihdosta ja puhtaasta voitostakin vain reilut pari prosenttia
Olisiko tämmöisestä antaa jotain esimerkkiä kun ei itselläni ole tuommoisia puoliksi asentuvia tullut vielä vastaan?
Niin ja tämä merkitsee, että firman ei kannata pyytää edes euroa tuotteesta mitä myydään miljardi kappaletta? Vai olisiko kenties niin, että tämä firma on keksinyt jonkin muun tavan millä se rahastaa sitä kuluttajaa muka ilmaisesta?
Raha on rahaa toki, mutta joskus kannattaa antaa vähän että saa toisaalta myöhemmin enemmän. Sillä kuluttajalisenssien myynnillä ei ole mitään merkitystä kokonaisuudessa, mutta jos edes osa näistä saadaan ostamaan vuosimaksullisia O365-lisenssejä ja muita palveluita, niin kolikko kääntyy. Microsoftilla on aika selvä pilvistrategia, jota tukee se että mahdollisimman monella on käytössä yhteensopiva ja turvallinen alusta.
Oikeastaan vastasin tuohon jo aiemmin –>
Tähän viestiisi löytyy vastaus Kautiumin aiemmasta viestistä, kun sen lukee ajatuksella läpi.
Edit: Kautium ehtikin toteamaan saman jo ensin…