io-tech kokeili Logitechin langattomasti latautuvaa G903-pelihiirtä Powerplay-latausalustan parina.

Logitech esitteli viime vuoden alkupuolella langattoman G900 Chaos Spectrum –pelihiiren, jonka se lupasi olevan samalla myös yleisellä tasolla markkinoiden paras pelihiiri. 199 euron suositushinta oli sen suuruinen, että lupauksille oli syytä olla myös katetta. Useimpien G900:n testanneiden mielestä se täytti annetut lupaukset myös käytännössä.

Viime kesäkuussa Logitech esitteli E3-pelimessuilla langattoman Powerplay-latausjärjestelmän sekä sitä tukevan G903-pelihiiren, joka on käytännössä langatonta latausta tukeva päivitetty versio G900:stä. Logitech G Powerplay –latausalustan suositushinta on 149 euroa ja G903-pelihiiren 199 euroa. Uutuudet saapuivat kauppoihin syyskuun aikana.

Saimme io-techin testattavaksi sekä G Powerplay –latausalustan että G903-hiiren ja otimme uutuuksista muutaman päivän nopeat käyttötuntumat pääosin langattomaan lataustekniikkaan keskittyen.

 

G903

Logitech on pakannut G903:n samanlaiseen kovakantiseen pahvipakkaukseen kuin G900-mallin, mutta uudistanut pahvista ulkokuorta hieman näyttävämpään suuntaan. Pahvipakkaus avautuu näyttävästi ja esittelee välittömästi sisältä löytyvän hiiren.

Välipohjan alle on piilotettuna käyttöohjeet, takuutiedot, USB-kaapeli sekä pieni muovinen rasia, jonka sisällä on 10 gramman metallinen lisäpaino, langaton vastaanotin ja sen micro-USB-sovitin sekä hiiren oikean kyljen kylkinäppäimet ja vasemman kyljen peitelevy.

Ulkoisesti G903 on muotoilultaan identtinen G900-edeltäjämallin kanssa ja ainut päällispuolelta havaittava ero löytyy etuosan muovien väristä, jotka ovat nyt harmaan sijaan yhteneväisen mustia hiiren muun värityksen kanssa. Muodot ovat samaan aikaan aggressiivisen näyttävät, mutta siitä huolimatta varsin tyylikkäät. Muotoilu on symmetristä, eli hiiri sopii sekä vasen- että oikeakätisille.

G903 on keskikokoinen ja hieman pitkänpuoleinen hiiri (130,3 x 66,5 x 40,4 mm), joka on langattomaksi malliksi varsin kevyt (110 g). Laatuvaikutelmaltaan G903:a ei uskoisi aivan 200 euron hiireksi, vaikka viimeistelyssä tai rakenteen tukevuudessa ei sinällään olekaan mitään valittamista. Mattapintainen muovi ei ole kumimaisen pitävää, mutta siitä huolimatta hiirestä saa varsin hyvän otteen.

G900:n tapaan myös G903:sta löytyy kaikkiaan 11 vapaasti ohjelmoitavissa olevaa painiketta, joiden sijainti ja muotoilu on pysynyt aivan samana. Mielenkiintoisin toteutus löytyy kylkipainikkeista, jotka ovat magneettikiinnitteistä irrotettavaa mallia ja tarvittaessa korvattavissa peitelevyllä. Oletuksena vasemman kyljen painikkeet ovat paikallaan ja oikealla puolella ne ovat peitettynä. Kylkipainikkeet ovat sopivalla paikalla ja ne ovat riittävän suuret sekä tuntumaltaan hyvät.

G903:n etuosassa sijaitsee micro-USB-liitäntä, jonka kautta hiiren sisäisen litium-polymeeriakun lataaminen tapahtuu, jos käytössä ei ole nyt testaamaamme G Powerplay –latausalustaa. Akun toiminta-ajaksi yhdellä latauksella kerrotaan 24 tuntia vakiovalaistuksella sekä 32 tuntia ilman valaistusta. Hiiren selkäpuolelta löytyy puolestaan tuttu RGB-valaistu G-logo, jonka väri ja valaistusefekti on käyttäjän määritettävissä sekä synkronoitavissa muiden Logitech-pelituotteiden kanssa.

G903:n pääpainikkeiden toteutus on varsin näyttävä ja ne vaikuttavat ikään kuin ”kelluvan” hiiren etuosan päällä. Painikkeet on saranoitu tukevalla metallimekanismilla takaosastaan niiden alla sijaitsevat mekaaniset kytkimet kestävät nyt 50 miljoonaa painallusta aiemman 20 miljoonan sijaan. Painikkeiden tuntuma on tuttu G900:stä – tarkka ja terävän napakka.

Pääpainikkeiden väliin jäävässä saarekkeessa sijaitsee metallirunkoinen rulla, rullan lukituspainike, kaksi toimintopainiketta sekä kolme merkkivaloa. Rullan pinnassa on miellyttävä uritettu kumikerros ja rulla tukee portaallista sekä vapaata vieritystilaa, joka vaihdetaan rullan takana sijaitsevasta mekaanisesta painikkeesta. Portaallisessa vieritystilassa rullan tuntuma on miellyttävä, kun taas vapaavieritystilassa se on erittäin herkkä.

Oletuksena päällisosan kahdessa toimintopainikkeessa on hiiren DPI-asetuksen vaihto. Käyttäjä voi määritellä viisi asetusta välillä 200 – 12000 DPI ja valittu asetus on nähtävissä painikkeiden vieressä sijaitsevista kolmesta valoviirusta.

G903:n pohjan asettelu on hieman muuttunut edeltäjämallista, sillä pohjan takaosaan on sijoitettu valinnaisen 10 gramman lisäpainon lokero, joka on kiinni magneeteilla. Vaihtoehtoisesti painolokeron voi korvata langattoman Powerplay-järjestelmän latausmoduulilla. Pohjan etuosassa sijaitsevat virtakytkin sekä karheapintainen painike, josta käyttäjä voi vaihtaa hiiren muistiin tallennettuja asetusprofiileita.

G903:ssä käytettävä optinen sensori on edelleen Pixartin suosittu PMW3366-malli, jolle luvataan 200 – 12000 CPI:n (Counts Per Inch) herkkyysalue, yli 40 G:n maksimikiihtyvyys sekä 400 tuumaa sekunnissa maksimiseurantanopeus. Sensorilta tulevaa liiketietoa ei suodateta, kiihdytetä eikä siihen tehdä kulmakorjausta, jonka totesimme pitävän paikkansa myös käytännössä. Logitechin Lightspeediksi brändäämällä langattomalla yhteydellä on 1000 Hz:n päivitysnopeus, joka näytti testiemme perusteella myös pitävän hyvin paikkansa.

 

G Powerplay

 

G Powerplay –latausjärjestelmä toimitetaan suurehkossa litteässä pahvipakkauksessa, jonka sisältä löytyy latausalusta, kaksi erilaista hiirimattopintaa, käyttö- ja takuuohjeet, micro-USB-kaapeli sekä Powerplay-latausmoduuli G703- ja G903-hiiriin. Pakkauksen pohjamuovissa on myös näppärät yksinkertaiset kuvapohjaiset ohjeet, joiden avulla järjestelmän saa viritettyä nopeasti käyttökuntoon.

G Powerplay –latausalusta on mattapintaisesta kumimaisesta materiaalista valmistettu reilun kokoinen läpyskä, jonka ulkomitat ovat 344 x 282 mm, ja jonka takareunaan on kiinnitetty muovinen hallintamoduuli. Kumialustan sisään on integroitu lataussilmukka, joka muodostaa hiirimaton pintaan sähkömagneettisen kentän, jonka avulla latausenergia siirretään hiiren pohjaan asennettuun PowerCore-latausmoduuliin.

Logitechin käyttämä lataustekniikka ei ole yleisten standardien mukainen, sillä emme saaneet ainakaan langatonta latausta tukevia älypuhelimia latautumaan sen avulla.

Latausalustan takareunaan sijoitettu hallintamoduuli (130 x 37 x 11 mm) on mattapintaista muovia ja pitää sisällään sekä langattoman latausjärjestelmän virransyötön että hiiren langattoman Lightspeed-vastaanottimen, joka saadaan näin kätevästi hyvin lyhyen matkan päähän hiirestä. Alusta kytketään tietokoneeseen mukana toimitetettavan 1,8-metrisen micro-USB-johdon avulla.

Moduulin etureunan keskellä sijaitsee pieni valkoinen merkkivalo, joka palaa kirkkaana kun hiiren lataus on käynnissä ja himmeänä, kun yhteys hiiren PowerCore-moduuliin on muodostettu. Hallintayksikön päällä on puolestaan RGB-valaistu G-logo, jonka valaistuksen käyttäjä voi synkronoida muiden Logitechin pelituotteiden kanssa.

Varsinainen hiirimattokerros asetetaan latausalustan päälle, joka suojaa latausalustaa ja tekee samalla kuluvasta hiirimatosta helposti vaihdettavan. Pakkauksen mukana toimitetaan kaksi mattovaihtoehtoa – kova mattapintainen muovimatto sekä pehmeämpi tekstiilimatto. Kummallekin löytyy G903-hiiren asetuksista oma optimoitu sensoriasetus. Hiirimatoissa on sininen kumimainen alapinta, jonka ansiosta ne pysyvät varsin hyvin oikealla paikallaan latausalustan päällä.

Käytännössä G903-hiiren ja G Powerplay –latausalustan käyttöönotto oli äärimmäisen helppoa tuotepakkauksen kuvaohjeita noudattamalla. Tarvittiin ainoastaan PowerCore-latausmoduulin asentaminen hiiren pohjaan, latausalustan kytkeminen USB-kaapelilla tietokoneeseen ja hiiren virran päällekytkentä, jonka jälkeen järjestelmä oli toimintavalmis.

Kokeilimme langatonta latausalustaa käytännössä muutaman päivän ajan pääosin toimistokäytössä sekä lyhyiden pelisessioiden puitteissa. Yhdistelmä toimi täysin moitteetta ja yhdisti onnistuneen tuntuisesti langattoman hiiren ”vapauden” sekä langallisen hiiren huolettomuuden. Hiiri latautuu alustan päällä itsestään sekä paikallaan ollessaan että käytössä, eikä käyttäjän tarvitse huolehtia asiasta sen kummemmin. Kokeilujemme perusteella hiiri latautuu melko lailla koko alustan alueella.

Testijakson aikana havaitsimme hiiren varauksen liikkuvan noin 80–100 %:n välimaastossa, jonka totesimme olevan normaalia. Logitechin mukaan hiiren akun varaustaso pyritään pitämään noin 85–95 % haarukassa akun eliniän pidentämiseksi ja latausalustan käytön jaksottamiseksi.

G903-hiiren ja Powerplay-alustan asetusten muokkaamista varten tietokoneelle on asennettava mielipiteitä jakava Logitech Gaming Software –hallintaohjelma. Sovelluksen käyttöliittymä on melko selkeä ja säädöt monipuoliset, mutta sen toiminnassa esiintyi paikoin ärsyttävää hidastelua.

Powerplay-alustan osalta sovelluksesta voi säätää lähinnä hallintamoduulin valaistuksen väriä sekä alustaan yhdistettyjä hiiriä. G903-hiiren osalta säädöt kattavat puolestaan näppäinmääritykset, DPI-asetukset, valaistusasetukset, akun tiedot sekä hiirimatto-optimoinnin. Asetuksia voi tallentaa viiteen profiiliin ja tiedot voi tallentaa hiiren sisäiseen muistiin.

 

Yhteenveto

Kokeilun perusteella Logitechin G903 & G Powerplay –yhdistelmä on loistava ratkaisu langattomien pelihiirien perimmäisiin heikkouksiin. Käytössä on luotettava ja nopea langaton yhteys, eikä hiiren paristojen tai akkujen loppumisesta tarvitse huolehtia.

Puolitoista vuotta sitten julkaistun G900-hiiren korvaajaksi G903:sta ei kannata pelkiltään hankkia, sillä eroavaisuudet pelkässä hiiressä ovat niin pieniä, että niitä on lähes mahdotonta perustella järjellä. Yhdessä G Powerplay –latausalustan kanssa tilanne muuttuu, joskin siinäkin tapauksessa kukkarosta on löydyttävä täytettä, sillä hiiren ja latausalustan noin 350 euron yhteishinta on lähestulkoon poskettoman korkea. Valitsemalla edullisemman G703-hiiren langattoman latauksen iloihin pääsee käsiksi vajaan satasen halvemmalla.

This site uses XenWord.
;