
OnePlus debytoi taulutietokonemarkkinoilla pari vuotta sitten ja sen huippumalli on nyt ehtinyt kolmanteen sukupolveensa.
OnePlus julkisti Pad 3:n Suomessa kesäkuun alussa, mutta sama laite on itseasiassa nähty Kiinassa jo kuukautta aiemmin eri nimellä. Kiinassa se näki päivänvalon toukokuun alkupuolella Pad 2 Pro -nimellä ja itseasiassa laite löytyy myös emoyritys Oppon valikoimista Pad 4 Pro -nimellä. Niin tai näin, Pad 3 on looginen nimitys täkäläisten markkinoiden näkökannalta.
Myynti alkoi Suomessa 19. kesäkuuta 599 euron suositushintaan, eli hinta on noussut 50 euroa edeltäjämallista. Lisävarusteena on saatavilla Stylo 2 -kosketuskynä 99 euron hintaan, Folio Case -suojakotelo 59 euron hintaan sekä Smart Keyboard -näppäimistökansi (ei Nordic-asettelua) 149 euron hintaan.
Tutustumme OnePlus Pad 3:een tässä artikkelissa lyhyessä kokeiltua-formaatissa muutaman viikon vapaamuotoisten käyttökokemusten pohjalta.
Laite ja ominaisuudet
OnePlus Pad 3:n pakkaus on tyyliltään edeltäjämallista tuttu – pääväriltään valkoinen, punaisin yksityiskohdin koristeltu. Kannessa komeilee sisältä löytyvän laitteen kuva. Toimitussisältö on pysynyt suppeana. USB-C-kaapelin toisessa päässä on edelleen vanhanaikainen USB-A-liitäntä ja kaapeli on speksattu 8 ampeerin maksimivirralle.
Aiempaan tapaan laturi ei kuulu toimitussisältöön – OnePlussan hinta 80 watin SuperVOOC-laturille on 39,90 euroa.
Tuotepakkauksen sisältöön kuuluu:
- taulutietokone
- pikaohjeet
- takuutiedot
- USB-A – USB-C -kaapeli (8 A)
Pad 3:n merkittävimmät uudistukset toisen sukupolveen malliin nähden ovat yli tuumalla kasvanut näyttö, suorituskykyisempi Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri sekä merkittävästi kasvanut akun kapasiteetti. Ulkomitat ovat luonnollisesti kasvaneet suuremman näytön myötä.
Pad 3:n erot Pad 2:een verrattuna:
- 21 mm leveämpi, 14,6 mm korkeampi, 0,5 mm ohuempi
- 91 g painavampi
- 1,1 tuumaa suurempi näyttö
- 280 pikseliä enemmän korkeussuunnassa ja 392 pikseliä leveyssuunnassa
- Järjestemäpiiri päivittynyt Snapdragon 8 gen 3:sta 8 Eliteen
- Tallennustila uudempaa UFS 4.0 -tyyppiä
- Saatavilla suurempi 16 & 512 Gt muistivariantti
- Akun kapasiteetti kasvanut 9510:stä 12140 mAh:iin
- Akun latausteho kasvanut 67:stä 80 wattiin
- Kaiuttimien määrä kasvatettu kuudesta kahdeksaan
Fyysiset mitat & yleistiedot:
- Ulkomitat: 289,6 x 209,7 x 5,97 mm
- Paino: 675 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 86,4 %
- Materiaalit: Alumiini, karkaistu näyttölasi
- Suojaluokitus: ei ole
- Valmistajan kotimaa: Kiina
- Valmistusmaa: Kiina
OnePlussan tableteille on ollut tyypillistä tukeva metallinen rakenne ja Pad 3 jatkaa tällä tutuksi tulleella linjalla, joka on hyvä asia. Kasvaneen näyttökoon myötä myös ulkomitat ovat luonnollisesti kasvaneet, mutta samalla laitteesta on tehty kymmenisen prosenttia aiempaa ohuempi. Ohuudesta huolimatta koko on kasvanut siinä määrin, että kyseessä on jo varsin suuri tabletti, jonka ulkomitat ja etenkin lähes sadalla grammalla kasvanut paino saattaa häiritä joitain käyttäjiä, jos laitetta kantaa esimerkiksi paljon mukanaan.
Rakenne on aiempaan tapaan alumiinia, mutta muotoilusta on tehty nykytrendien mukaisesti hieman aiempaa kulmikkaampi, vaikka reunoissa onkin edelleen miellyttävät pyöristykset ja laite istuu mukavasti käteen.
Näytön peittona on nimetön suojalasi, joka saumautuu suoraan laitteen metallirunkoon. Mattapintainen takakuori kerää jonkin verran sormenjälkiä, joiden puhdistaminen vaatii hieman vaivaa.
Rakenne on tukevan ja laadukkaan tuntuinen, eikä elä väänneltäessä ohuudesta ja näytön suurehkosta koosta huolimatta. Edellisten sukupolvien tapaan rakenteelta puuttuu edelleen suojausluokitukset, eli esimerkiksi kokkaillessa tai veneillessä tabletin kastumista kannattaa varoa.
Värivaihtoehtoja on tarjolla ainoastaan yksi – sinertävän metallinharmaa Storm Blue. Ulkomailla laitteesta on olemassa myös Frozen Silver -värivaihtoehto.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 13,2” LTPS IPS LCD -näyttö
- 7:5-kuvasuhde, 3392×2400 pikseliä, 315 PPI
- 600 nit maksimikirkkaus, 900 nit HBM-maksimikirkkaus
- 144 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus, jopa 540 Hz kosketuksentunnistus
- 12-bittiset värit (8bit hardware + 4bit FRC), Dolby Vision, HDR10
- TÜV Rheinland Eye Care 4.0 -sertifikaatti
OnePlus on jälleen kasvattanut näyttökokoa ja Pad 3:ssa sen kooksi kirjataan 13,2 tuumaa, eli runsaan tuuman enemmän kuin edeltäjässä. Pinta-alallisesti näytön koon kasvu on huomattavasti merkittävämpi (+19 %), kuin mitä pelkkien kasvaneiden tuumien perusteella voisi äkkiseltään päätellä.
Aiempaan tapaan OnePlus luottaa edelleen LTPS IPS LCD -tekniikkaan, eli Applen ja Samsungin kalliimpien mallien OLED-näytöistä voi tässä hintaluokassa edelleen vain haaveilla. Kuvasuhde on myös edelleen sama 7:5, joka valmistajan mukaan sopii monipuolisesti kaikenlaiseen käyttöön pysty- ja vaaka-asennossa ja omien kokemusteni mukaan se vaikuttaa hyvältä kompromissilta.
Maksimivirkistystaajuus on pysynyt 144 hertsissä, joka on tosin käytettävissä lähinnä erikseen pakotettuna sille tarkoitetussa tilassa. Mukautuvan virkistystaajuuden ollessa käytössä maksimitaajuus on 120 hertsiä ja minimitaso vaikutti olevan 30 hertsiä. Taajuuden havaittiin mukautuvan myös 60 ja 90 hertsiin sovelluksesta ja käyttötilanteesta riippuen.
Kuvanlaadun osalta näyttö vaikuttaa muutoin varsin pätevältä, mutta musta kuva on näytöllä havaittavasti harmahtava, eli AMOLED-näyttöjen oikeasti mustaan mustan toistoon ei LCD-tekniikalla yksinkertaisesti päästä. Kirkkaus todettiin riittäväksi ongelmattoman luettavuuden takaamiseksi kesäisessä auringonpaisteessa ulkona käytettäessä.
Lisävarusteena OnePlus tarjoaa edellisen sukupolven tapaan Pad 2:lle kosketuskynän, suojakuoret ja näppäimistökotelon.
Luovaan käyttöön tarjolla on jo edellisen sukupolven ajalta tuttu 99 euron hintainen OnePlus Stylo 2 -kosketuskynä, jonka käyttötuntumaa on valmistajan mukaan kehitetty entistä luonnollisemmaksi. 15,2 grammaa painava Stylo 2 tarjoaa 16 000 painetasoa, kallistuksentunnistuksen, hienovaraisen paperin pintaa imitoivan värinäefektin ja 80 mAh akun.
Tuottavaan käyttöön saatavilla on myös 169 euron hintainen Smart Keyboard -näppäimistö, joka tarjoaa fyysisen matalaprofiilisen kuusirivisen näppäimistön suojakuoriin yhdistettynä. Takakuoreen kiinnittyvän tukijalan avulla tabletin voi asettaa portaattomasti 110-160 asteen kulmaan. Parannuksena edelliseen malliin nähden tasohiiren pinta-alaa on kasvatettu yli kaksinkertaiseksi. Näppäimet eivät ole valaistuja ja painallustuntuma on kohtalainen. Smart Keyboard yhdistyy tablettiin kontaktipinnien avulla – Euroopassa myytävä versio ei tue Bluetoothia. Valitettavasti näppäimistö ei ole saatavilla pohjoismaisella näppäinasettelulla, joka varmasti rajaa suosiota suomalaisten käyttäjien keskuudessa.
Saatavilla on myös 59 euron hintainen ja tukijalaksi taittuva Folio Case -suojakuori.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri
- 12 LPDDR5X tai 16 Gt LPDDR5T RAM-muistia
- 256 Gt tai 512 Gt UFS 4.0 -tallennustilaa
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax/be (Wi-Fi 7)
- Bluetooth 5.4 (SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC, LHDC)
- GPS (L1), BEIDOU (B1I), GLONASS (G1), GALILEO (E1)
- kahdeksan kaiutinta (4xbasso, 4xdiskantti), Dolby Atmos
- 12140 mAh akku, USB Type-C (USB 3.2 gen 1), 80 W Super VOOC -pikalataus, 55 W USB PD
Pad 3:n järjestelmäpiiri on päivitetty parhaimpaan Android-puolelle tarjolla olevaan vaihtoehtoon, eli Qualcommin uusimman sukupolven Snapdragon 8 Elite -malliin. OnePlussan mukaan piiriä jäähdytetään höyrykammion sekä grafeenikomposiittimateriaalin avulla.
Yhteysominaisuudet ovat pysyneet samoina edeltäjämallin kanssa, eli Pad 3 ei valitettavasti tarjoa edelleenkään LTE-tukea edes lisähintaan ja vaikuttaa siltä, että OnePlus haluaa tarkoituksella luottaa omien puhelimiensa kanssa toimivaan automaattiseen nettiyhteyden jakoon, mutta siitä ei ole iloa muun merkkisten puhelinten käyttäjille sekä niille, joilla on tarve käyttää tablettiaan puhelimesta itsenäisenä laitteena.
Suorituskykytestien tulokset (sulkeissa OnePlus Pad 2:n tulokset):
- Antutu 10: 2 817 945 (1 755 162)
- Geekbench 6: 3085/9567 (2164/6511)
- Kraken 1.1: 623,3 ms (988,7 ms)
- 3DMark Wild Life Extreme: 6663 (4542)
Edeltäjämalliin verrattuna suorituskyky on parantunut odotetun laisesti, eli varsin merkittävästi. Positiivisena seikkana maksimisuorituskyvyn saavuttamiseen ei tarvita enää erillisen suorituskykytilan käyttöä, vaan myös perustilassa laite yltää parhaaseen potentiaaliinsa.
Pad 3:n suorituskyky ei romahda juurikaan pitkäkestoisessa rasituksessa, sillä taulutietokoneissa on paljon jäähdytykseen hyödynnettävissä olevaa tilaa ja massaa. CPU Throttling Test -rasitustestissä prosessorin suorituskyky putosi 15 minuutin aikana alhaisimmillaan 85 %:iin maksimista, joka on parempi tulos kuin testaamissamme vastaavaa piiriä käyttävissä älypuhelimissa. 20 minuuttia kestävässä 3DMark Wild Life Extreme Stress Testissä grafiikkasuorituskyky laski 82 %:iin maksimista. Laite ei lämpene mainittavasti rasituksessa.
Laitteen kasvaneiden ulkomittojen myötä myös akun kapasiteettia on kasvatettu varsin merkittävät yli 2500 mAh. Yhdellä latauksella luvataan mm. 6 tuntia AAA-pelien pelaamista, 17 tuntia videotoistoa tai 70 päivää valmiustilaa.
Testijaksolla akku riitti käytännössä noin parin viikon valmiusaikaan, kun WiFi- ja Bluetooth-yhteydet olivat päällä ja laitteeseen oli asennettu joitakin sovelluksia. Aktiivisessa, pääosin nettiselailuun ja videoiden katseluun painottuneessa käytössä akunkesto vaikutti luokassaan hyvältä.
Myös lataustehoa on nostettu 67:stä 80 wattiin. Valmistajan mukaan akku latautuu 1–100 % 92 minuutissa ja kymmenessä minuutissa tyhjähköön akkuun saa 18 prosenttiyksikön edestä varausta. Testiemme mukaan valmistajan lupaus pitää suunnilleen paikkansa, sillä tyhjästä täyteen otti 80 watin Super VOOC -laturilla runsaat 1,5 tuntia, joka on useimpia kilpailevia taulutietokoneita parempi suoritus.
Toimintojen sijainti, kun laitetta pidellään vaakatasossa:
Vasen pääty:
- virta-/lukitusnäppäin
- kaksi kaiutinritilää
Oikea pääty:
- kaksi kaiutinritilää
- mikrofoni
- USB-C 3.2 gen 1 -liitäntä (5 Gbit/s)
Yläpääty:
- äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet
- mikrofoniaukko
- Stylo 2 -kosketuskynän säilytys- ja latauspaikka
Näytön yläreuna:
- 8 MP etukamera
Toimintojen sijainnit laitteen eri sivuilla ovat pysyneet muuttumattomina edeltäjämallista. OnePlus on kasvattanut kaiuttimien määrän kahdeksaan, joka tarkoittaa käytännössä neljää diskantti- ja bassoelementin paria, joista kaksi on sijoitettu laitteen molemmille lyhyille sivuille. Äänenlaadultaan kaiuttimet melko hyvät ja etenkin matalien äänien toistoa irtoaa varsin mukavasti, mutta suuremmalla volyymilla yleissaundi jää hieman ämpärimäiseksi.
Edeltäjämalleista tuttuna puutteena OnePlus ei ole valitettavasti vieläkään saanut Pad 3:een aikaiseksi sormenjälkitunnistinta, eikä mitään muutakaan turvalliseksi luokiteltavaa biometristä tunnistustapaa. On harmillista, ettei satasen puhelimistakin tuttua virtapainikkeeseen sijoitettua sormenjälkitunnistinta saada aikaiseksi 600 euron laitteeseen. Tarjolla ovat ainoastaan käyttöjärjestelmän PIN- ja salasanalukitukset sekä kamerapohjainen kasvojen tunnistus (ei luotettavaksi laskettava).
Maininnan arvoisena seikkana USB-C-liitäntä tukee edeltäjämallin tapaan 3.2 gen 1 -versiota, eli 5 Gbit/s siirtonopeutta sekä kuvaulostuloa, mutta sen kautta ei ole tarjolla erillistä työpöytätilaa, vaan se peilaa näytön näkymän suoraan ulkoiselle näyttölaitteelle.
Softapuolella Pad 3 luottaa OnePlussan OxygenOS-käyttöliittymän uusimpaan 15-versioon sekä sen alla pyörivään Android 15 -käyttöjärjestelmään. Käytännön toiminta oli testijaksolla erittäin nopeaa ja sulavaa, kuten Qualcommin lippulaivapiiriltä ja OxygenOS:ltä voitiinkin odottaa.
Sovellustarjonnassa OnePlus luottaa edelleen pitkälti Googlen perussovelluksiin sekä muutamiin omiin perussovelluksiin ja lisäsovelluksiin. Kolmannen osapuolen esiasennettuja sovelluksia on mukana muutama.
Mukana on edelleen edeltäjämallista tuttu loistava Open Canvas -moniajo-ominaisuus, joka mahdollistaa kahden tai kolmen sovelluksen pitämisen samanaikaisesti avattuna näytöllä sekä nopean siirtymisen niiden välillä. Ideana on, että yksi sovellus on aktiivisena ruudulla muut suurimmilta osin ruudun ulkopuolella, mutta sovellusta voi vaihtaa nopeasti yhdellä näpäytyksellä. Uutta on parannettu sisällön raahaamistoiminto ja laite osaa nyt myös tarvittaessa suositella käyttäjälle jaetun näytön hyödyntämistä. Tarjolla on toki edelleen myös perinteisempi jaetun näytön näkymä sekä mahdollisuus avata sovellus kelluvaan ikkunaan.
OnePlus tarjoaa myös sisällön ja näyttönäkymän jakamismahdollisuuden yrityksen omien puhelimien kanssa, sekä etäyhteystuen Mac-tietokoneiden kanssa O+ Connect -sovelluksen avulla.
OnePlus AI -tekoälyominaisuudet ovat tuttuja myös yrityksen viimeisimmistä älypuhelimista, mutta niistä useimmat tekstin ja äänen prosessointiin liittyvät – kuten AI Translation, AI Summary ja AI Speak – eivät valitettavasti toimi toistaiseksi Suomeksi, joten suomenkielisen käyttäjän on tyydyttävä käytännössä lähinnä tekoälyavusteisiin kuvanmuokkausominaisuuksiin sekä Googlen Gemini-avustajaan ja Circle to Search -hakuominaisuuteen.
Ohjelmistopäivityksiä Pad 3:lle luvataan kolme vuotta Android-versioiden osalta sekä kuusi vuotta tietoturvakorjausten osalta. Tietoturvapäivitykset ovat saaneet tervetulleen kahden vuoden parannuksen edeltäjämalliin verrattuna.
Takakameran designia on muutettu, sillä OnePlussan aiemmissa Padeissa se on sijainnut pyöreässä saarekkeessa keskellä laitteen pitkää sivua. Nyt kamera on sijoitettu hyvin geneerisen näköiseen pillerinmuotoiseen saarekkeeseen takakuoren nurkkaan.
Teknisesti kameroihin ei sen sijaan vaikuttaisi olevan kajottu – etupuolella on edelleen 8 megapikselin kiinteätarkenteinen toteutus ja takana 13 megapikselin automaattitarkenteinen kamera.
Kameroiden kuvanlaatu ei ole muuttunut mainittavasti. Kuvanlaatu riittää edelleen hyvin tyypillisiin tabletilta vaativiin tarpeisiin, mutta vakavampaan valokuvaamiseen sitä ei voi erityisesti suositella, eikä kuvanlaatu pärjää kriittisessä vertailussa keskiluokan nykyaikaisille älypuhelimeille. Kokonaiskuvia rinnakkain vertailtuna Pad 3 vaikuttaisi ottavan hämärässä aavistuksen edeltäjäänsä valoisampia ja värikkäämpiä kuvia, mutta otoksia tarkemmin läheltä tarkasteltuna voi havaita, että kyse on lähinnä prosessoinnin painotuksista, eikä varsinaisesti teknisesti paremmasta lopputuloksesta.
Takakamera mahdollistaa tuttuun tapaan myös perustasoisen 4K-videon tallentamisen, jonka kuvanlaatu ei kuitenkaan ole erityisen kummoista ja mm. dynamiikka on heikohkoa. Kuvanvakautus on parantunut edeltäjämallista, mutta kuvassa on silti nähtävissä häiritsevää pumppausta ja värinää. Etukameran videoresoluutio on rajattu 1080p-laatuun ja se sopii aiempaan tapaan lähinnä videopuhelukäyttöön, mutta vaativampaa selfie-kuvien ottamiseen sitä ei voi erityisesti suositella, sillä jälki on pehmeää ja hieman latteaa.
Yhteenveto
OnePlus on jatkanut Pad 3:n kanssa määrätietoisesti tutulla valitsemallaan tiellä, vaikka pienelle kurssimuutokselle olisikin ehkä ollut tarvetta. Yritys mainostaa lehdistömateriaaleissaan ”Don’t fix it if it isn’t broken”, mutta valitettavasti edelliset sukupolvet ovat olleet pienten korjausten tarpeessa etenkin biometrisen tunnistuksen, IP-suojauksen puutteen sekä LTE-version uupumisen osalta.
Myös muutosten ja parannusten lista on tuttu edeltäjämallin ajoilta – näyttö on jälleen entistä isompi ja suorituskykyä löytyy aiempaa enemmän. On mukavaa, että OnePlus pystyy tarjoamaan markkinoiden huippua edustavan Snapdragon 8 Elite -piirin tämän hintaluokan taulutietokoneessa – kyseessä lienee itseasiassa Suomen markkinoiden edullisen kyseistä lippulaivapiiriä käyttävä laite. Plussapuolelle lukeutuvat aiempaan tapaan lisäksi melko nopea pikalataus, suurikokoinen akku sekä käyttöliittymän näppärä Open Canvas -moniajotila.
Yhteenvetona OnePlus Pad 3 on tablettimarkkinoiden keskihintaluokkaan asettuva laite, joka tarjoaa suuren näytön ja huippuluokan suorituskyvyn. Edeltäjiensä tapaan se on hyvä, joskaan ei virheetön vaihtoehto eräänlaiseksi kompromissiksi edullisten 200–300 euron ja markkinoiden huipun yli 1000 euron taulutietokoneiden välimaastoon. Vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja suoria kilpailijoita Pad 3:lla ei varsinaisesti täkäläisillä markkinoilla tällä hetkellä ole. On kuitenkin erittäin harmillista, ettei edeltäjämallien puutteita ole saatu vieläkään korjattua, vaan niitä raahataan mukana sukupolvesta toiseen.
Plussat:
- Suuri ja tarkka näyttö
- Järjestelmäpiirin suorituskyky
- Laadukkaan, mukavan ja tukevan tuntuinen alumiinirakenne
- Kaiuttimet varauksin
- Päivitystuki varauksin
- Näppärä Open Canvas -moniajotila
- Latausnopeus
Miinukset:
- Kameroiden kuvanlaatu ei riitä vaativampaan käyttöön
- Ei sormenjälkitunnistinta
- Ei saatavilla LTE-versiota
- Ei IP-suojausta
- Monet tekoälyominaisuudet eivät toimi suomeksi
Huomioitavaa:
- Laite on melko suurikokoinen
- Laturia ei pakkauksessa (EU:n laturidirektiivi)
- Ei 3,5 mm ääniliitäntää
1 kommentti
Loading new replies...
Näytetään 50 ensimmäistä kommenttia. Lue kaikki kommentit ja keskustele aiheesta foorumilla TechBBS →