io-tech testasi Huawein uuden ylemmän keskihintaluokan Nova 3 -älypuhelimen.

Huawei esitteli ensimmäisen Nova-mallinsa IFA-messuilla kaksi vuotta sitten ja se tuli saataville myös Suomessa. Tuolloin pienikokoinen ylemmän keskihintaluokan malli ei kerännyt Suomessa erityistä suosiota. Toisen sukupolven mallia ei tuotu Suomeen lainkaan.

Kolmannen sukupolven Nova näki päivänvalon heinäkuun 11. päivä Kiinassa, mutta Suomen lanseeraus tapahtui vasta yli kuukautta myöhemmin 21. elokuuta. Huawei itse kuvailee Nova 3:a keskihintaluokan lippulaivamalliksi ja erityisesti trendikkäille ihmisille suunnattavaksi laitteeksi.

Nova 3 täydentää Huawei-konsernin jo valmiiksi pullistelevaa Kirin 970 –järjestelmäpiiriä käyttävien puhelimien valikoimaa, sijoittuen Huawein omassa mallistossa P20 Lite- ja P20-mallien väliin. Lisäksi Honor-sisarbrändin Honor 10 –malli on saman hintainen, mutta pienikokoisempi kuin Nova 3 ja Honor Play vastaavasti samaa kokoluokkaa, mutta edullisempi. Samankaltaisten Huawei- ja Honor-mallien valikoima on siis paisunut melkoiseksi.

Huawei Nova 3:n myynti alkoi Suomessa elokuun 22. päivä 449 euron suositushintaan. Suomessa saataville tulevat värivaihtoehdot ovat musta, turkoosi (Airy Blue) sekä sini-violetti (Ultra Violet).

Perehdymme tässä artikkelissa Huawei Nova 3:een täysimittaista testiartikkelia hieman lyhyemmässä muodossa noin viikon testijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Tuotepakkauksen vaalea ulkoasu on tuttu monista Huawein aiemmista malleista. Testikappaleen pakkauksen toimitussisältöön kuului puhelimen ohella 18-wattinen pikalaturi, USB-Type-C-kaapeli, korttikelkan irrotustyökalu, nappikuulokkeet, pikakäyttöohjeet, takuukortti sekä taipuisa läpinäkyvä suojakuori. Ilmeisesti Suomessa myytävien laitteiden mukana ei kuitenkaan toimiteta suojakuorta.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Nova 3 ei ole muodoiltaan erityisen persoonallinen, mutta se muistuttaa suuresti valmistajan muita malleja – ulkonäkö on kuin yhdistelmä Honor 10:tä ja Huawei P20 Prota. Takakuoren ja kylkien muotoilu on kuin ensin mainitussa, koko ja takakameran sijoitus kuin jälkimmäisessä. Värivaihtoehtoihin Huawei sen sijaan on löytänyt persoonallista otetta, sillä sekä turkoosinsininen Airy Blue että sini-violetilla liukuvärjäyksellä varustettu Ultra Violet poikkeavat kumpikin positiivisesti massasta.

Nova 3:n muotoilu on kulmien ja kylkien osalta reilusti pyöristettyä. Laitteen takakuoren sävyyn kiiltäväksi viimeistelty kehys on metallia ja sekä etu- että takakuori ovat nykytrendin mukaisesti lasia. Laitetta väännellessä rakenne joustaa hieman, mutta ei päästä minkäänlaisia nitinöitä tai naksahduksia. Käsituntuma on tukeva ja melko hyvin viimeistelty, vaikka takakuoren sovitus ei ollutkaan testikappaleessamme aivan täydellinen.

Näyttöjen alati kasvavan kuvasuhteen myötä puhelimen todellista kokoa saattaa olla hieman hankala hahmottaa, mutta hyvänä nyrkkisääntönä Nova 3 vastaa kooltaan noin kuusituumaista 18:9-näyttöä käyttävää puhelinta tai 5,5-tuumaista 16:9 näyttöä käyttävää puhelinta. Yhden käden käytön kannalta kyseessä alkaa siis olla jo suurehko puhelin, mutta Huawein EMUI-käyttöliittymästä löytyy onneksi useita käyttöä helpottavia ominaisuuksia.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157 x 73,7 x 7,3 mm
  • Paino: 166 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,2 %

Nova 3 on ulkomitoiltaan samaa kokoluokkaa Huawein P20 Pron sekä Honor Playn kanssa. 166 gramman paino on hyvin tasapainossa laitteen ulkomittojen kanssa. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on yksi markkinoiden parhaista.

Kilpailijoihin verrattuna Nova 3 on 1,3 mm pidempi, 1,7 mm kapeampi ja 0,5 mm ohuempi kuin OnePlus 6. Asus Zenfone 5/5Z on puolestaan neljä millimetriä lyhyempi, kaksi millimetriä leveämpi ja 0,6 mm paksumpi kuin Nova 3. Kolmantena vertailukohtana Nokia 7 Plus on 1,4 mm pidempi, 1,9 mm leveämpi ja 0,7 mm paksumpi. Näyttökokoluokassaan Nova 3 ei siis ole lainkaan hassumman kokoinen, kuten näytön ja ulkomittojen suhdekin kertoo.

Rautapuolen kattaus on keskeisiltä osin tuttu yhtiön muista kalliimman pään malleista. Järjestelmäpiirinä on vajaa vuosi sitten esitelty Kirin 970, joka on vielä pienen hetken syyskuun taitteeseen asti yrityksen lippulaivamalli. Piiri sisältää tuttuun tapaan neljä Cortex-A73- ja neljä Cortex-A53-prosessoriydintä, Mali-G72 MP12 GPU:n, suorituskykyisen Cat.16-nopeusluokan LTE-modeemin sekä tekoälytehtäviin erikoistuneen NPU-prosessorin.

RAM-muistia on neljä gigatavua, eli pari gigaa vähemmän kuin kalliimmassa P20-mallissa, mutta silti hyvinkin riittävästi tämän hintaluokan puhelimeen. Tallennustilan määrässä ei ole myöskään kursailtu, sillä UFS-muistia on lastattu mukaan 128 gigatavua ja lisäksi sitä on mahdollista laajentaa muistikortin avulla. Järjestelmäpiiriin integroitu LTE-modeemi mahdollistaa huipputason siirtonopeudet niitä tukevissa verkoissa.

Laitteen sisälle integroitu akku on kapasiteetiltaan melko mukavat 3750 mAh, joka on enemmän kuin P20- ja Honor 10 –malleissa, mutta vähemmän kuin saman kokoluokan P20 Pro –huippumallissa. Akku tukee SuperCharge-pikalatausta, mutta langatonta latausta ei lasikuoresta huolimatta löydy.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 970 -järjestelmäpiiri (4 x 2,4 GHz Cortex-A73, 4 x 1,8 GHz Cortex-A53, Mali-G72 MP12 GPU, LTE-modeemi, NPU)
  • 4 Gt LPDDR4 RAM
  • 128 Gt UFS-tallennustilaa (vapaana noin 115 Gt), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE Cat.16 (1024/150 Mbit/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 4.2
  • GPS, GLONASS, BDS, NFC
  • 3750 mAh akku, 18 W SuperCharge-pikalataus

Näytön alapuolelle jäävä reunus on kapein, mitä Huawein mallistossa on tähän mennessä nähty. Sen korkeus on vain noin seitsemän millimetriä, joten kyseiseen tilaan ei ole luonnollisestikaan saatu mahdutettua painikkeita tai sormenjälkitunnistinta (kuten P20-malleissa). Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja käyttäjä voi mukauttaa niiden järjestystä. Tarjolla on lisäksi vaihtoehtoinen virtuaalinen monitoimipainike, jota käytetään pyyhkäisyelein.

Nova 3:n alapäädyssä sijaitsee monokaiutin, USB Type-C –liitäntä sekä monien iloksi 3,5 mm:n ääniliitäntä. USB-liitäntä tukee USB 2.0 –nopeutta, joka on vielä melko tavanomaista tämän hintaluokan puhelimessa. Kaiuttimen äänenlaatu on nykymittapuulla varsin perustasoa ja 30 cm päästä mittaamamme 76 dBA äänenpaine on myös mittauksiemme keskitasoa.

Puhelimen yläpääty on mikrofonin aukkoa lukuun ottamatta umpinainen. Näytön yläreunan lovi on suurikokoisempi kuin Huawein aiemmissa puhelinmalleissa, joka ei luonnollisestikaan ole hyvä kehityssuunta. Syynä loven levenemiseen on infrapuna-avusteinen kasvojentunnistus, joka tarvitsee oman tilansa näytön yläpuolelta. Infrapunatunnistus toimii varsin sujuvasti ja on kohtalaisen varmatoiminen eri olosuhteissa. Monesti tunnistus tapahtuu niin nopeasti, ettei lukitusnäkymä ehdi edes vilahtamaan näytöllä.

Edestä löytyy myös 24 + 2 megapikselin kaksoiskameraratkaisu, joka on kiinteätarkenteinen ja käyttää f2.0-aukkosuhteen objektiivia. Etukamera tukee tekoälyn avulla kahdeksan eri kuvausnäkymän automaattitunnistusta sekä kasvoihin tekoälyn avustamana lisättäviä efektejä. Etukameran kuvanlaatu on korkean resoluution ansiosta hyvässä valossa terävää ja yksityiskohtaista.

Keskellä lovea sijaitseva tiheä kuulokkeen ritilä pitää pölyn varsin hyvin loitolla, mutta sen taakse sijoitettu monivärinen ilmoitusledi ei ole aivan loppuun asti mietitty, sillä valo näkyy ritilän takaa todella heikosti vähänkään kauemmaksi.

Nova 3:n IPS-näyttö on läpimitaltaan 6,3-tuumainen ja kuvasuhteeltaan poikkeuksellisen laaja 19,5:9. Näytön resoluutio on 1080 x 2340 pikseliä, eli pikselitiheys on Full HD –näytölle hyvin tyypillisellä tasolla.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,3-tuumainen 19,5:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 1080 x 2340 pikseliä, 409 PPI
  • Yötila

Näytön kuvanlaadussa ei ole suurempaa kritisoitavaa, joskaan ei myöskään erityistä ylistämistä. Kirkkaus on keskitasoa ja tummien värien toisto kohtalaisen hyvää, joskaan ei AMOLED-näyttöjen luokkaa. Vakioasetuksilla valkotasapaino on selvästi sinertävä ja luonnollisin värintoisto saavutetaan näytön väriasetusten Normaali-tilalla. Silti olisi mukava nähdä Huawein tarjoavan asetuksissa valmiit sRGB- ja DCI-P3-väriprofiilit. Katselukulmissa ei ole valittamista, mutta kirkkaalla auringonpaisteella näytön luettavuus voisi olla parempi.

Kuten jo aiemmin todettiin, näytön yläreunan lovi on kooltaan suurempi kuin Huawein aiemmissa malleissa, joka heikentää luonnollisesti hieman näytön ylänurkkien käytettävyyttä esimerkiksi ilmoituskuvakkeiden näyttämisessä. Oikeaan ylänurkkaan mahtuu kellonaika, akkukuvake sekä pari ikonia. Vasempaan ylänurkkaan mahtuu operaattorin nimi, kentän voimakkuuskuvake sekä kahdesta kolmeen ilmoituskuvaketta.

Näytön hyötypinta-alaa lovi ei tavallaan hukkaa lainkaan, sillä näytön poikkeuksellisen laajan kuvasuhteen myötä pystysuunnassa on pikseleitä enemmän kuin useimmissa markkinoilta löytyvissä puhelimissa. Myöskään sovellusten kannalta lovesta ei ole haittaa, sillä näytön asetuksista on mahdollista valita sovelluskohtaisesti rajautuuko näkymä loven alapuolelle vai ei.

Pienenä huomiona havaitsimme näytön valaistuksen olevan hieman tummempi loven molemmissa kulmissa – taustavaloa ei ilmeisesti ole saatu toteutettua täysin tasaisesti paneelin erikoisiin reunamuotoihin. Huawei saattaa olla myös itse tiedostanut asian, sillä esimerkiksi kotinäkymässä näytön yläreunassa on käytössä pieni tummennusefekti. Loven voi ”piilottaa” näkyvistä mustilla reunoilla, joka toimii kohtalaisen hyvin, vaikkakin sopivassa valossa näytön pinta saattaa heijastua hieman harmahtavana paljastaen ”silmänkääntötempun” olevan käytössä.

Nova 3:n takakuori on nykytrendien mukaisesti lasia ja Huawei on hyödyntänyt varsin hyvin materiaalin tarjoamia mahdollisuuksia värin suhteen erityisesti sini-violetissa värivaihtoehdossa. Lasiin on toteutettu utuisesti peilaava syvyysefekti, joka muuttuu hieman katselukulmasta ja valaistuksesta riippuen.

Sini-violetti värivaihtoehto keräsi melko hanakasti sormenjälkiä, mutta kuvissa myös näkyvä vaaleansininen vaihtoehto oli niiden suhteen armollisempi. Kosteissa sormissa lasipinta on pitävä, kuivissa näpeissä hieman liukas, mutta ei luokkansa pahimpia. Negatiivisena puolena on luonnollisesti lasikuoren rikkoontumisherkkyys puhelimen pudotessa.

Takakuoren lasin muotoilu on hyvin samankaltaista kuin Honor 10 –mallissa. Kuori on keskeltä tasainen, mutta kaartuu pitkiltä sivuiltaan selvästi kylkiä kohti. Muotoilu on hyvä yhdistelmä pyöreyttä ja pientä kulmikkuutta – laite istuu mukavasti käteen. Laitteen metallikyljet on sävytetty takakuoren mukaan ja ne ovat miellyttävästi pyöristetyt. Kehys on kyljissä kapeampi kuin puhelimen päädyissä.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee sopivassa kohdassa Nova 3:ssa takakuoren yläosassa, sillä se ei mahdu etupuolelle näytön alle. Huawei on vaihdellut viime aikoina tunnistimen paikkaa eri malleissaan ja sijoitustavat jakavat mielipiteitä.  Sormenjälkitunnistin sijaitsee aavistuksen lasikuoren pinnan alapuolella, joten se löytyy näppärästi näppituntumalla. Tunnistin on nopea ja varmatoiminen, kuten Huawein puhelimissa on ollut tapana ja se tukee lisäksi pyyhkäisyeleitä.

 

Kamera

Takakameran sijoitus on tutun näköinen mm. P20-mallistosta – se sijaitsee omassa metallikehyksessään takakuoren vasemmassa ylänurkassa. Aivan kuten muissakin viimeaikaisissa Huawein malleissa, myös Nova 3:n kameran metallikehyksen pinnoite vaikuttaisi kuluvan pois melko herkästi. Hieman kohollaan olevan epäkeskeisesti sijoitetun kameran haittapuolena puhelin pääsee myös hieman keikkumaan pöydällä käytettäessä. Kameran alapuolelle on sijoitettu yhden LED-valon salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin värisensori, 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.8
  • 24 megapikselin mustavalkosensori, 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.8
  • PDAF-tarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS

Tekniseltä toteutukseltaan takakamera on tuttu Honor 10:stä. Se koostuu 16 megapikselin värisensorista sekä 24 megapikselin mustavalkosensorista, joiden tarkasta mallista ei ole tietoa. Molempien parina on identtisillä ominaisuuksilla varustetut laajakulmaobjektiivit. Korkein tuettu videokuvauslaatu on 4K 30 FPS.

Nova 3:n kamerasovellus on ns. perusnopea, mutta ei markkinoiden nopeimpien tasoa. Tämä koskee niin käynnistymistä kuin tarkennusnopeuttakin. Testijaksolla havaittiin jonkin verran epäonnistuneita tarkennuksia, eli kuvien tarkennus osoittautui jälkikäteen sumeaksi. Kamera ottaa kuvan välittömästi suljinta painaessa, kuten odottaa sopii. Kameran käyttöliittymä edustaa konsernin uusinta toteutusta, joka on ollut käytössä myös muissa tämän vuoden huippumalleissa.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on keskeisiltä osin tuttu Huawein malliston ylemmän pään muista tämänvuotisista puhelimista. Keskeisimpien kuvaustilojen valinta tapahtuu suljinpainikkeen vierestä pystysuunaista listaa selaamalla ja loput kuvaustilat löytyvät hieman hankalasti kyseisen listan toisessa päässä sijaitsevasta valikosta.

Vasemman reunan pikakuvakkeista maininnan arvoisia ovat AI-tekoälytilan aktivointipainike sekä Google Lens –ominaisuuden tapaisen Skannaa-kuvaustilan silmäkuvake. Asetusvalikkoon pääsee nyt vasempaan ylänurkkaan sijoitetusta hammasrataskuvakkeesta. Näkymän yläreunaan sijoitetun zoomauspainikkeen käyttö ei ole yhdellä kädellä kovinkaan sujuvaa.

Manuaalikuvaustilaa kutsutaan ”ammattilainen”-nimellä ja se on aktivoitava hieman hankalasti kuvaustilavalikon kautta. Manuaalitilan säädöt ovat hyvää perustasoa. Tarjolla on valotuksen mittaus, herkkyys (ISO 50 – 3200), suljinaika (1/4000 – 30 s), valotuksen kompensointi (-4…+4), tarkennustavan valinta sekä valkotasapainon säätö. Lisäksi manuaalitila tukee raakakuvien tallennusta.

Syvyysterävyysefekti alkaa olla kaikissa nykypuhelimissa peruskauraa, mutta sen käytännön toimivuus vaihtelee suuresti. Nova 3:ssa kyseinen ominaisuus on Aukko-nimellä kuvaustilojen pikavalintalistassa ja toteutus on tuttu muista Huawein malleista.

Aukko-tila hyödyntää kohteen tunnistamisessa Kirin 970 –järjestelmäpiirin tekoälyominaisuuksia ja tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää syvyysterävyysefektin voimakkuutta sekä muokata kuvaa jälkikäteen tarkennuspisteen sekä syvyystasoefektien avulla.

Laadultaan Nova 3:n syvyysterävyysefekti on pääosin peruskelvollista tasoa. Kohteiden rajojen tunnistaminen onnistuu melko hyvin, mutta rajauksen reunat eivät kestä lähempää tarkastelua, sillä pehmennyksen reuna on havaittavissa selvästi hieman epäluonnollisen näköisenä. Efekti osaa tulkita myös eri syvyystasoja, mutta niiden esittäminen efektin avulla onnistuu vaihtelevasti. Vähänkään vaativampaan käyttöön Aukko-tilasta ei toistaiseksi ole.

Nova 3:n kameran tekoälytila pystyy tunnistamaan Honor 10:n tapaan yli 500 erilaista kuvauskohdetta 22 eri kategoriassa. Tekniikka pystyy myös tunnistamaan kuvista erilaisia kohteita, kuten ihmiset, taivaan, kasvillisuuden ja veden sekä eriyttämään ne toisistaan prosessointia varten. Kamera säätää tunnistettujen kohteiden mukaan kuvan asetuksia ja värejä.

Käytimme AI-tilaa monissa eri tilanteissa ja havaintomme olivat suurilta osin samoja kuin Huawein muissa vastaavan ominaisuuden tarjoavissa malleissa. Tekoälyä ei käytetä ensisijaisesti kuvanlaadun parantamiseen ja mahdollisimman realistisen otoksen tuottamiseen, vaan tekoälytila tekee kuvista sen sijaan ylikorostuneen värikkäitä ja ”visuaalisesti kuorrutetumpia” kuin todellisuus. Joissain tilanteissa AI-tila luo myös kuvaan epärealistisen näköisen HDR-efektin. Somekäyttöön ja peruskäyttäjän silmään AI-tilalla otetut kuvat saattavat toki näyttää hyviltä, mutta todenmukaisinta kuvatallennetta sillä ei saa aikaan.

Nova 3:ssa AI-kuvaus on käytettävissä myös etukameralla, joskin sen osalta tunnistus on rajattu lähinnä kahdeksan eri taustan tunnistukseen.

AR-objektiivi-kuvaustila tarjoaa puolestaan erilaisten tekoälyä hyödyntävien efektien ja suodattimien lisäämisen kuvaan. Valikoimaan kuuluu myös 3D Qmoji –hahmot, jotka matkivat etukameran avulla käyttäjän kasvojen ilmeitä. Toteutus ei kuitenkaan pärjää tarkkuudeltaan esimerkiksi Applen Animojeille.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valossa Nova 3:n kameran jälki on monilta osin samankaltaista kuin teknisesti vastaavaa kameraa käyttävässä Honor 10:ssä, mutta Nova 3:n otoksissa tummat sävyt toistuvat selvästi synkempinä ja kontrastia on ylikorostettu. Värien toisto jää myös joissain tilanteissa hieman todellista haaleammaksi, minkä suhteen on harmillista, että AI-tila vastaavasti ylikorostaa värejä liikaa. Sopiva keskitie värien suhteen puuttuu. Yksityiskohdiltaan kuvat ovat varsin hyviä ja terävyyttä on paikoin jo yliluonnollisen paljon – kunhan tarkennus osuu kohdalleen.

Heikossa valossa Nova 3 tekee kohtalaista, mutta ei markkinoiden parhaimmistoon yltävää jälkeä. Kamera pystyy taltioimaan kohtalaisen hyvin valoa, mutta tietyn pisteen jälkeen kuviin taltioituva väriskaala ohenee sekä yksityiskohtien tarkkuus pehmenee varsin nopeasti. Häiritsevä kohina pysyy hämäräkuvissa kohtalaisen hyvin aisoissa. Valkotasapainolla on taipumusta kallistua hieman kellertävään suuntaan.

Automatiikka nosti testijaksollamme suljinajan pisimmillään 1/13 sekuntiin ja herkkyyden ISO 4000 –arvoon.

Hämäräolosuhteissa on mahdollista hyödyntää myös P20-malleista tuttua Yö-kuvaustilaa, joka mahdollistaa tekoälyn avustamana vapaalla kädellä useamman sekunnin suljinajan käytön ilman kuvan välitöntä tärähtämistä. Lopputuloksena otokseen saa merkittävästi lisää valoa, vaikka kokonaisuus ei kaikilta osin olekaan erityisen luonnollisen näköinen.

Nova 3:n kaksoiskamera mahdollistaa kaksinkertaisen ns. hybridizoomauksen, joka on tuttu myös Huawein muista malleista parin viime vuoden ajalta. Hybridizoomaus yhdistää kahden kameran kuvadataa ja luo niiden avulla tavallista digizoomausta laadukkaamman lopputuloksen. Olemme jo aiemmin todenneet tekniikan toimivan kohtalaisen hyvin hyvässä valaistuksessa ja sama koski myös Nova 3:a.

Kuten ylempi kuvapari osoittaa, hyvässä valaistuksessa hybridizoomaus toimii hyvin ja 2x zoomilla otetun kuvan rajaus on huomattavasti tarkempi kuin ilman zoomia otetun kuvan vastaava kohta. Zoomi on siis täysin käyttökelpoinen hyvin valaistuissa ympäristöissä.

Vastaavasti alempi hämärässä otettu kuva vahvistaa myös aiemmin tekemämme huomiot siitä, ettei zoomauksesta ole kuvanlaadullista apua. Zoomatun kuvan laatu jää hieman tilanteesta riippuen joko yhtä heikoksi tai jopa heikommaksi kuin ilman zoomia otetusta kuvasta rajattu vastaava alue. Esimerkkikuvassa zoomattu kohta jäi hyvin pehmeäksi ja myös yleisilmeeltään haaleammaksi. Kyseisessä kuvaustilanteessa kamera käytti zoomatessa kaksi kertaa pidempää suljinaikaa sekä alhaisempaa herkkyysasetusta.

Lyhyenä tiivistelmänä hybridizoomaus toimii Nova 3:ssakin varsin hyvin hyvässä valossa, mutta on kuvanlaadullisesti turha heikossa valaistuksessa.

Nova 3 mahdollistaa videokuvauksen korkeimmillaan 4K-tarkkuudella 30 FPS -kuvanlaadulla. Käyttäjä voi myös valita pakkauksen vapaasti H.264- ja H.265-koodekkien väliltä. Modernimmalla H.265-koodekilla (Main@L5@Main) videon bittivirran todettiin vaihtelevan poikkeuksellisen paljon kuvaustilanteesta riippuen. Hyvässä valossa 4K 30 FPS –videon bittivirta oli keskimäärin 23-25 Mbit/s ja hämärässä melkeinpä mitä tahansa 10-20 Mbit/s väliltä. H.264-pakkauksella (High@L5.1, 1 Ref Freames) bittivirta oli noin 38 Mbit/s luokkaa. Äänet tallentuvat stereona hyvällä 192 kbit/s bittivirralla.

4K-videokuvan laatu on perustasoa, eikä aiheuta erityisempiä riemunkiljahduksia. Jälki on kohtalaisen terävää ja värintoisto eläväistä. Dynamiikassa olisi parantamisen varaa, sillä vaaleat kohdat palavat melko helposti puhki. Tarkennus pumppaa varsin herkästi liikkuvien kohteiden kanssa. Kuvanvakautusta ei ole tarjolla millään tarkkuudella, jonka seurauksena kaikenlainen tärinä näkyy videolla todella helposti. Testasimme videokuvausta myös meluisassa ympäristössä kahdellakin eri musiikkikeikalla ja Nova 3 selvisi niistä melko hyvin. Meluisassa kuvattu ääni ei ole ehkäpä kaikkein kirkkainta, mutta ääneen ei myöskään ilmestynyt särkemistä tai muita häiriöitä.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Ohjelmistopuolella Huawei luottaa tuttuun tapaan omaan EMUI-käyttöliittymäänsä, joka edustaa Nova 3:ssa uusinta 8.2-versiota, joka samalla todennäköisesti viimeinen Android 8.1 Oreo –pohjainen EMUI-versio ennen EMUI 9.0:aa. Muutokset EMUI 8.1:een verrattuna ovat lähes olemattoman pieniä.

Perusasiat EMUI:n suhteen eivät ole muuttuneet mihinkään, eli kyse on varsin kattavasti vakio-Androidin alleen peittävä Huawein kustomoima käyttöliittymä. Plussapuolena Huawei on leiponut EMUI:in sisälle mukavan kattauksen käyttöä helpottavia lisäominaisuuksia, joita ei vakio-Androidiin kuulu.

Sovelluspuolella Huawei luottaa osittain omiin perussovelluksiinsa ja osittain Googlen vakiosovelluksiin. Päällekkäisyyksiä ei galleriasovellusta lukuun ottamatta ole. Kolmansien osapuolien lisäsovelluksia löytyy viiden pelin sekä Facebook-, Ebay-, Netflix- ja Bookin.com-sovellusten verran. Näistä pelit sekä Netflix ovat käyttäjän poistettavissa. Päivitys: Saamamme käyttäjäpalautteen mukaan ilmeisesti ainakin osassa puhelimista kyseiset sovellukset ovat poistettavissa.

Huawei ei ole toistaiseksi antanut Nova 3:lle virallista päivityslupausta tai –aikataulua, mutta ainakin Android Pie –päivityksen luulisi olevan itsestäänselvyys näin tuoreelle ylemmän keskihintaluokan puhelimelle. Syyskuun alkuun mennessä Nova 3 on saanut yhden päivityksen, joka nosti ohjelmistoversion 103:sta 105:een ja tietoturvakorjaukset kesäkuun versiosta heinäkuun versioon.

 

Suorituskyky

Huawei Nova 3 vietti io-techin käyttötestissä heinäkuun alkupuolella runsaan viikon ajan, eli hieman vähemmän aikaa kuin täysimittaisissa testiartikkeleissa on tapana. Testijaksolla ei törmätty ongelmiin puhelimen toiminnassa, joskin ensimmäisen vaaleansinisen testikappaleemme takakuoren yläkulma irtosi liimauksistaan, mutta tähän selvisi syyksi esituotantolaitteeseen jälkikäteen Suomessa huonosti tehty takakuoren vaihtotyö. Vastaavaa ongelmaa ei siis ole kuluttajille myytävissä laitteissa, eikä myöskään toisessa saamassamme Ultra Violet -värisessä testikappaleessa.

Peruskäytössä Nova 3:n toiminta on sujuvaa ja ripeää, kuten ylemmän keskihintaluokan laitteelta voikin odottaa. Rinnakkain vertailtuna Nova 3 on käyttöliittymässä liikkumisen ja sovellusten käynnistymisen osalta hieman nopeampi kuin Honor 10 ja vastaavasti aavistuksen hitaampi kuin OnePlus 6. Erot ovat kuitenkin varsin pieniä.

Pelikäytössä suorituskyky on hintaluokassaan varsin hyvää ja useimmat raskaammatkin pelit toimivat sujuvasti ainakin lähes täysillä grafiikka-asetuksilla. Esimerkiksi puolituntisen PUBG Mobile –session aikana takakuori lämpeni hieman, mutta ei häiritsevästi. GFXBench-grafiikkatestisovelluksessa puhelimen todettiin sen sijaan lämpenevän erittäin voimakkaasti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Snapdragon 845 –piirillistä OnePlus 6:tta ja Asus ZenFone 5Z:aa sekä Snapdragon 660 –piirillistä Nokia 7 Plussaa. Ensin mainitut ovat Nova 3:a noin 50 euroa kalliimpia ja jälkimmäinen vastaavasti 50 euroa edullisempi.

Ensimmäisestä testikappaleestamme löytynyt ohjelmistoversio esti yleisimpien suorituskykytestisovellusten asentamisen puhelimeen, joten joudumme odottamaan ohjelmistopäivityksen saapumista, jonka jälkeen saimme ajettua testit.

Suorituskyvyn suhteen Nova 3 ei tarjoillut yllätyksiä, sillä samaa Kirin 970 –järjestelmäpiiriä on käytetty jo useammassa io-techin testissä aiemmin käyneessä puhelimessa. Huawein Kirin 970 –piiri ei pärjää suorituskyvyssä Snapdragon 845 –piirillisille kilpailijoille, mutta on parempi kuin Snapdragon 660 –piirilliset mallit.

Anandtech-sivuston tekemän tuoreen testihuijauspaljastuksen vuoksi Nova 3:lla ajetut synteettisten testisovellusten tulokset on syytä ottaa suurella varauksella, sillä ainakin yrityksen muut Kirin 970 –piiriä käyttävien puhelimien on todettu nostavan järjestelmäpiirin käyttöjännitettä ja toimintarajoja epätavallisen korkealle yleisimpien testisovellusten kohdalla. Ilman huijausta suorituskyky oli Anandtechin testeissä kymmeniä prosenttia heikompaa. io-tech tuomitsee tämänkaltaisen testihuijauksen jyrkästi. Mahdollisista testihuijauksista huolimatta Kirin 970:n käytännön suorituskyky on käyttökokemuksien perusteella hintaluokassaan hyvää.

 

Akunkesto

Kuvaajan mittapisteistä vihreät ovat kirjattu yhden päivän ja punaiset kahden päivän käytön jälkeen.

Runsaan viikon kestäneellä testijaksolla kokonaisvaikutelma Nova 3:n akunkestosta oli positiivinen. Puhelin oli osittain raskaassakin käytössä, sillä se oli mukana ulkomaanmatkalla johon lukeutui roamingia ja tavallista enemmän Google Mapsin käyttöä. Erityisen kevyttä käyttöä tekstijaksolle ei osunut lainkaan.

Raskaimmillaan näytön päälläoloaika oli päivän aikana noin 4,5 tunnin luokkaa, jolloin akkua oli jäljellä päivän (~16–18 h) päätteeksi 15–20 %. 2,5-3 tunnin näytön päälläoloajalla varaus laski puolestaan 45–55 %:iin ja noin 1,5 tunnin näytön päälläololla varausta oli jäljellä mukavat 75 %. Kertaalleen yhdellä latauksella jatkettiin toisenkin päivän yli, jolloin noin parin tunnin näytön kokonaispäälläoloajalla akkua oli jäljellä vielä lähes 60 %.

Testijakson pohjalta voidaan päätellä, että kohtalaisella 1-2 tunnin päivittäisellä näytön päälläoloajalla Nova 3:n pitäisi selvitä melko vaivatta kahden päivän yli yhdellä latauksella. Kolmenkin päivän käyttöajat ovat realistisia hieman kevyemmällä käytöllä, eikä neljänkään päivän venytys ole pihistelijälle mahdottomuus.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Nova 3:lla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä: Nokia 7 Plus, OnePlus 6 ja Asus ZenFone 5Z.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni 8 %, joka tarkoittaa laskennallisesti noin 12,5 tunnin toistoaikaa, joka on hieman parempi tulos kuin kilpailijoilla. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Nova 3:n todettiin kaatuvan toistuvasti ylikuumenemisesta johtuen. Osassa kerroista testisovellus kaatui ”out of memory” -virheilmoituksen saattelemana, kertaalleen näytölle ilmestyi ylikuumenemisesta varoittava ilmoitus ja kertaalleen laite sammutti kokonaan itsensä. Aiemmin olisimme pistäneet tämän heikon jäähdytyksen piikkiin, mutta Anandtechin tuoreiden paljastusten myötä ei ole hankala päätellä mistä on kyse. Laite on ohjelmoitu tunnistamaan testisovellus ja syöttämään järjestelmäpiirille Anandtechinkin testeissään mittaamaa raskasta ylijännitettä, jolloin piirin lämmöntuotto nousee kohtuuttomiin lukemiin. Lyhyessä yksittäisessä grafiikkatestissä tämä ei vielä aiheuta ongelmia, mutta kymmeniä minuutteja kestävässä yhtäjaksoisessa toistotestissä tämä aiheuttaa laitteen ylikuumenemisen. Maininnan arvoista kuitenkin on, ettei Nova 3 ylikuumentunut normaalissa pelikäytössä testijaksolla kertaakaan.

Sekalaista yleiskäyttöä useamman tunnin ajan simuloivassa PCMarkin akkutestissä Nova 3:n tulos on parempaa keskitasoa ja noin 1,5-2,5 tuntia parempi kuin OnePlus 6:lla ja ZenFone 5Z:lla. Huomionarvoista myös oli, ettei Nova 3 lämmennyt merkittävästi eikä laitteen suorituskyky laskenut havaittavasti PCMark-akkutestin aikana.

Nova 3 tukee pikalatausta mukana toimitettavalla 18 watin Quick Charge –laturilla. Testijaksolla tehtyjen huomioiden perusteella latausnopeus on kuitenkin iso pettymys, sillä akun lataaminen tyhjästä täyteen ottaa noin kaksi tuntia ja 15 minuuttia. Toisin kuin pikalataukselle on tyypillistä, edes alkuvaiheessa latausnopeus ei ole erityisen suuri, sillä puolen tunnin latauksen jälkeen varaustaso ei ole noussut edes 30 %:iin ja ensimmäisen tunnin jälkeen akku on vain noin puolillaan.

 

Yhteenveto

Nova 3 saapuu tänä vuonna erityisen vahvasti kilpailtuun ylempään keskihintaluokkaan, jossa vastassa on useita todella kovan hinta-ominaisuussuhteen tarjoavia vaihtoehtoja, kuten OnePlus 6, Asus ZenFone 5Z, Xiaomi Mi8 sekä Pocofone F1. Myös Huawein omasta mallistosta löytyy hyviä vaihtoehtoja, kuten P20 ja Honor 10, joten menestymiseen tässä joukossa vaaditaan lähes nappisuoritus. Alkuun kaikki vaikutti varsin hyvältä, mutta Nova 3:n suoritus kyykähti hieman loppua kohden.

Ulkoisesti Nova 3 on Honor 10:tä ja P20:tä kokeilleille tutun tuntuinen laite. Metalli-lasi-rakenteessa ei ole käsituntuman puolesta valittamista, mutta lasi on luonnollisestikin heikko valinta pudotuskestävyyden kannalta. Huawei on onneksi hyödyntänyt lasin mahdollisuuksia tarjoamalla myös Nova 3:een massasta poikkeavia näyttäviä värivaihtoehtoja, jotka vetävät varmasti jo pelkiltään jonkin verran kuluttajia puoleensa. 6,3-tuumainen näyttö on varmasti joillekin käyttäjille turhan suuri, mutta käytännössä laite tuntuu silti kompaktimmalta kuin tuumien perusteella saattaisi olettaa.

Rautapuolen toteutus on tuttu monesta Huawein älypuhelinmallista ja edelleen varsin pätevä kokonaisuus 450 euron puhelimeen. Neljän gigatavun RAM-muisti on perustasoa ja 128 Gt:n UFS-tallennustila vastaavasti parasta mitä tässä hintaluokassa on tarjolla. Kirin 970 –järjestelmäpiiriä varjostaa tuore testihuijauspaljastus, mutta siitä huolimatta sen käytännön suorituskyky on ylempään keskiluokkaan hyvää. Totesimme huijauksen seuraukset myös käytännössä, sillä Nova 3 ei läpäissyt onnistuneesti GFXBench-akkutestiä ylikuumenemisesta johtuen.

Akunkesto on testijaksomme perusteella yksi Nova 3:n vahvuuksista. 3750 mAh akku on kapasiteetiltaan parempaa keskitasoa ja se tarjoaa myös varsin mukavan toiminta-ajan. Kohtalaisella käytöllä parin päivän toiminta-aika on täysin mahdollinen ja kevyellä käytöllä jopa 3-4 päivää on saavutettavissa. Pikalataus on Nova 3:n tapauksessa valitettavan hidas.

Kamera oli yksi Nova 3:n keskeisimmistä vedenjakajista lopullisen ”tuomion” osalta ja valitettavasti sitä ei voi ainakaan laskea laitteen erityisten vahvuuksien joukkoon. 16 ja 24 megapikselin kaksoiskamera tekee perushyvää jälkeä ja pienellä ohjelmistotason säädöllä siitä voisi mahdollisesti saada vielä enemmän irti. Kamerasovelluksen tekoäly- ja AR-ominaisuuksista ei ole kuvanlaadullisesti apua, mutta tietty käyttäjäryhmä saattaa toki saada niistä irti hieman ylimääräistä riemua. Videokuvauksen osalta Nova 3:n suoritus on hyvin keskinkertainen ja kuvanvakautuksen täydellinen puuttuminen ihmetyttää hieman.

Käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän rintamalla Nova 3 ei tarjoa juuri mitään uutta, mitä Huawein puhelimissa ei olisi jo aiemmin tänä vuonna nähty. EMUI 8.2:n vahvuuksia ovat edelleen melko monipuoliset käyttöä helpottavat lisäominaisuudet, mutta heikkouksina ovat vastaavasti kattavasti vakio-Androidin alleen peittävä kustomointi, turhat lisäsovellukset sekä epävarma päivitystuki.

Yhteenvetona Nova 3 herätti testijakson aikana pääosin positiivisia tuntemuksia ja hetken harkinnassa oli jopa toimituksen valinnan antaminen, mutta tietokoneelta käsin tarkasteltuna keskitasoiseksi osoittautunut kameran kuvanlaatu sekä järjestelmäpiirin ylikuumenemisongelmat äärimmäisissä tilanteissa olivat lopulta omiaan unohduttamaan moiset suunnitelmat. Kaikesta huolimatta Nova 3 ei ole lainkaan hullumpi vaihtoehto ylemmässä keskihintaluokassa, etenkin jos Huawein puhelimet ja EMUI-käyttöliittymä ovat yleisesti mieleen. Tarjolla on kohtalaisen suorituskykyinen kokonaisuus suurella näytöllä, hyvällä akunkestolla ja tarkalla etukameralla tarvittaessa räväkänkin näköisissä kuorissa. Pahimpien Snapdragon 845 –piirillisten haastajien edelle Nova 3:a on kuitenkin hankala suositella.

 

Plussaa

  • Erinomainen näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Massasta poikkeavat värivaihtoehdot
  • Melko tukeva ja pyöristetysti muotoiltu rakenne
  • Kirin 970 –järjestelmäpiirin suorituskyky hintaluokassa varauksin
  • Tarkka 24 megapikselin etukamera
  • Hyvä akunkesto
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • Mikrofonit toimivat myös keikkakuvauksessa
  • Melko sujuvasti toimiva infrapunakasvojentunnistus
  • EMUI 8.2 -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Leveähkö näyttölovi varauksin
  • Riittämätön jäähdytys raskaassa rasituksessa (kaatuu GFXBench-grafiikkatestissä)
  • Ei Bluetooth 5.0 -tukea
  • Ei vesi- tai pölysuojausta
  • Ei langatonta latausta lasisesta takakuoresta huolimatta
  • Hidas pikalataus 18 watin laturista huolimatta
  • AI-kuvaustila korostaa värit epäluonnollisiksi
  • Videokuvauksessa ei lainkaan kuvanvakautusta
  • EMUI 8.2 –käyttöliittymän voimakas kustomointi ja epävarma päivitystuki
  • Esiasennetut sovellukset, joita käyttäjä ei voi poistaa (Facebook, Ebay, Booking.com) Huom. Ei välttämättä koske kaikkia laitteita.

 

This site uses XenWord.
;