Testasimme HyperX:n uudet Cloud Alpha Wireless -pelikuulokkeet, joiden akun luvataan kestävän jopa 300 tuntia.

Kingston möi HyperX-pelibrändinsä HP:lle viime vuonna, mutta käytännössä HyperX:n tuotevalikoimassa tämä ei ainakaan vielä ole näkynyt ja uusimpana julkaisunaan HyperX:ltä on nyt saapunut myyntiin CES-messuilla alun perin esitellyt Cloud Alpha Wireless -pelikuulokkeet. Nimensä mukaisesti kyseessä on langattomat versiot valmistajan vanhemmista Cloud Alpha -malleista.

Cloud Alphat puolestaan itsessään ovat monin osin tutun oloiset suosittuihin Cloud II -kuulokkeisiin verrattuna, joten uutuuslangattomien vertaaminen aiemmin io-techin testissäkin käyneisiin Cloud II Wireless -malleihin tapahtuu lähes ajattelematta. Cloud II Wirelessiin nähden Alpha Wirelessit ovat kuitenkin nostaneet hintaansa, sillä Suomessa hintataso vaikuttaisi asettuvan 169 euron sijaan 229 euroon eli peräti 60 euroa kalliimmaksi. Hinnannousun lisäksi Cloud Alpha Wirelessit tuovat myös rautatasolla varsin merkittävän kehitysaskelen, sillä valmistaja lupaa kuulokkeiden akun kestävän jopa 300 tuntia yhdellä latauksella.

Tässä artikkelissa tutustumme HyperX Cloud Alpha Wirelessin ominaisuuksiin, äänenlaatuun ja mikrofoniin tavanomaisen testirutiinin mukaisesti. Artikkeli pohjautuu io-techin YouTube-kanavalle tehtyyn videoon, jonka voit katsoa täältä.

Testiä lukiessa on hyvä muistaa, että istuvuus ja äänenlaadulliset tekijät ovat osittain käyttäjäriippuvaisia subjektiivisia asioita ja pään sekä korvien muoto voivat vaikuttaa käyttökokemukseen, joten kuulokkeita on aina hyvä päästä kokeilemaan mahdollisuuksien mukaan myös itse ennen ostopäätöksen tekemistä.

 

Rakenne ja istuvuus

Rakenteeltaan Cloud Alpha Wirelessit muistuttavat monin osin Cloud II Wirelessejä, mutta erojakin on. Uutuusmallin metallinen pääpanta on rei’itetty, kupit pykälän Cloud II -malleja kulmikkaammat ja kuppien kiinnitys ulkoneva täysin tasaisen sijaan. Myös materiaaleissa on pieniä eroja, mutta yleistuntumaltaan kuulokkeet ovat erittäin tutun tuntuiset. Tuttuus ei kuitenkaan käytännössä ole paha asia, sillä kuten Cloud II Wireless on myös Cloud Alpha Wireless erittäin jämäkän ja laadukkaan tuntuinen kokonaisuus.

Cloud Alpha Wirelessit ovat jämäkkyyden lisäksi myös mukavat. Pääpannassa on hyvin säätövaraa niin isoille kuin pienillekin päille ja pääpannan pehmuste on miellyttävän ilmava. Korvakuppien pehmusteet ovat keinonahkaa, eli ne voivat lämmittää tai hiostaa korvia pidempien pelisessioiden aikana, mutta ne ovat kuitenkin mukavat ja ainakin minä pystyin pitämään kuulokkeita miellyttävästi pidempiäkin aikoja.

Painikekattaus Cloud Alpha Wirelessissä on Cloud II Wirelessistä tuttu – vasemmassa kupissa sijaitsevat virtapainike, jota napauttamalla kuulokkeet kertovat ääneen akkutasonsa prosentteina, mikrofonin mykistyspainike, jota pohjassa pitämällä mikrofonin sivuääni asettuu päälle, USB-C-liitäntä kuulokkeiden lataamista varten sekä irrotettavan mikrofonin liitäntä.

Mikrofoni itsessään on Cloud II Wirelesseissa käytössä ollutta suurempi. HyperX toimittaa edelleen mukana erillisen tuulisuojan, joka auttaa hävittämään hengityksestä mahdollisesti mikrofoniin siirtyviä puhinoita. Oikeaan kuulokekuppiin valmistaja on sijoittanut vain äänenvoimakkuusrullan.

230 euron hinta huomioiden HyperX:n uutuuskuulokkeiden liitäntäkattaus on väistämättä pienoinen pettymys, sillä kuulokkeet eivät tarjoa Bluetooth-yhteyttä ja USB-C-liitäntääkin voi käyttää ainoastaan lataamiseen. Kuulokkeet kykenevätkin muodostamaan yhteyden äänentoistolaitteeseen vain ja ainoastaan oman USB-vastaanottimensa kautta. Pienenä positiivisena puolena kuulokkeita pystyy kuitenkin lataamaan käytön aikana.

Toisaalta tuolle lataukselle ei todennäköisesti tule kovinkaan usein tarvetta, sillä valmistajan 300 tunnin akunkestolupaus on langattomien pelikuulokkeiden markkinoilla aivan omassa luokassaan. Testijaksolla yhden työpäivän aikana kohtalaisen aktiivisella musiikin kuuntelulla akun tila saatiin tippumaan täydestä 97 prosenttiin, minkä jälkeen ohjelmisto lupaili jäljellä olevaksi käyttöajaksi peräti 291 tuntia.

Testasimme akunkestoa myös 12 tunnin yhtäjaksoisella musiikin toistamisella, jolloin akun varaus laski 96 prosentista 92 prosenttiin ja arvio jäljellä olevasta käyttöajasta puolestaan 288 tunnista 276 tuntiin, eli ainakin suuremmilla akun varauksilla lupaukset vaikuttaisivat olevan kohtalaisen hyvin linjassa todellisen käytön kanssa.

 

Ohjelmisto ja ominaisuudet

Yhteysominaisuuksien lisäksi Cloud Alpha Wirelessillä on omat haasteensa myös ohjelmistopuolella. Kuulokkeet näkyvät tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina, eli tarjolla ei ole helppoa keinoa säätää pelien ja keskusteluäänten suhdetta, mikä olisi jo yli 200 euron kuulokkeille toivottava ominaisuus. Toisaalta tilannetta voi jossain määrin korjata esimerkiksi SteelSeries Sonar -ohjelmistolla.

HyperX:n Ngenuity-ohjelmisto on kuitenkin uutuusmalleihin ottanut harppauksen parempaan päin, sillä Cloud II Wirelessin pelkistä äänenvoimakkuussäädöistä ja 7.1-surroundin kytkimestä on laajennettu 10-kanavaiseen taajuuskorjaimeen kuulokkeille. Vapaan taajuuskorjaimen lisäksi mukana on myös muutamia esiasetuksia, joita voi vapaasti muokata itselleen mieluisiksi. Valitettavana miinuksena mikrofonille ei ole tarjolla taajuuskorjainta.

Positiivisena huomiona ohjelmisto vaikuttaisi tallentavan kuulokkeiden taajuuskorjaimet joko vastaanottimeen tai kuulokkeisiin itseensä, sillä asetukset pysyivät tallessa vaikka ohjelmiston sammutti. Taajuuskorjainprofiili vaikutti pysyvän myös päällä, vaikka tietokoneen käynnisti uudelleen ilman Ngenuity-ohjelmiston automaattista käynnistymistä ja kuulokkeet käytti irti tietokoneesta.

 

Kuulokkeiden äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan HyperX Cloud Alpha Wirelessit ovat ensituntumaltaan jopa pienoinen pettymys, sillä ainakin omaan korvaani ääni on suoraan paketista Cloud II Wirelessiä heikompi. Kuten taajuusvastekuvaajasta on nähtävissä, on Cloud Alpha Wirelessissä kohtalaisen selvä bassokorostus, joka kuitenkin positiivisena puolena soi varsin laadukkaasti ilman basson pahempaa kuminaa tai muhjuuntumista.

Omaan korvaani heikoin osa-alue kuulokkeiden äänentoistoissa on taajuusvastemittauksessa näkyvä selvä kuoppa ylemmillä keskialueilla. Tuon kuopan seurauksena esimerkiksi musiikissa laulu voi jäädä hieman etäisen kuuloiseksi ja äänet muutenkin ikään kuin ontoiksi. Pelikuulokkeiden mittapuilla ääni ei kuitenkaan ole missään nimessä huono, mutta se jää varsin keskinkertaiseksi.

HyperX Cloud II Wirelessin taajuuskorjaimesta on nähtävissä, ettei basso ole läheskään yhtä korostunut kuin Alpha Wirelessissä, minkä lisäksi keskialue on tasaisempi. Kokonaisuudessaan Cloud II Wireless kuulostaa selvästi erottelevammalta ja kirkkaammalta. Täydellinen Cloud II:n äänikään ei kuitenkaan ole, sillä yläpäässä on tietyissä materiaaleissa jopa liikaa virtaa.

Cloud Alpha Wireless tarjoaa kuitenkin Cloud II Wirelessistä poiketen taajuuskorjaimen ja suoraan Ngenuity-ohjelmistosta löytyvä Balanced-taajuuskorjainprofiili onnistuu parantamaan ääntä huomattavasti. Profiili nostaa keskitaajuuksia, minkä myötä Cloud Alphojen alkuperäinen keskialueen kuoppa poistuu ja äänestä tulee selvästi tasapainoisempi.

Balanced-profiilillaan Alphat ovat yhä bassoltaan varsin jämäkät, mutta kuitenkin miellyttävällä tavalla ja ääni onnistuu olemaan pykälän Cloud II Wirelessiä iskevämpi. Keskialue puolestaan pysyy erottelevana ja kohtalaisen laadukkaana ja yläpäästä Cloud Alphasta puuttuu jo suoraan paketista Cloud II Wirelessin hieman liiallinen korostus. Cloud Alpha Wirelessien ääni onkin Balanced-profiilillaan Cloud II Wirelessiä parempi. Yleisestikin pelikuulokkeiden mittapuilla Balanced-profiilin ääni on erittäin laadukas ollen toimiva myös musiikin kuunteluun.

Erillisen taajuuskorjainprofiilin vaatiminen suoraan paketista erinomaisen äänen sijaan on väistämättä pienoinen harmi, mutta toisaalta kuulokkeet vaikuttaisivat ainakin jossain määrin muistavan profiilin, joten harmi ei ole niin suuri. Lisäksi yhteysominaisuuksien rajallisuuden vuoksi kuulokkeita käytetään todennäköisesti pääasiassa tietokoneen kanssa, joten profiili on helppo asettaa tarvittaessa päälle. Konsolipelaajien harmiksi taajuuskorjainprofiilit eivät vaikuttaisi niiden kanssa toimivan, vaan ainakin Playstation 4:ään kiinnitettynä kuulokkeet palautuivat vakiotilaansa.

Pelaamiseen kuulokkeet ajavat asiansa jo suoraan paketista, mutta Cloud II Wirelessin parempi erottelevuus voi helpottaa suuntien kuulemista Cloud Alpha Wirelessin jäädessä bassokkaammaksi. Tilanne kuitenkin tasoittuu taajuuskorjainta käyttäessä.

 

Mikrofonin äänenlaatu

Mikrofonin äänenlaatua voit kuunnella alla olevasta YouTube-videosta.

Mikrofoni Cloud Alpha Wirelessissä on luokassaan kohtalainen. Ääni on selvästi kompressoitunut ja lytyssä, minkä lisäksi taajuusvaste jää nasaaliksi. Langattomien pelikuulokkeiden mikrofonien parhaimmistoa vastaan Alpha Wirelessit eivät kykene kilpailemaan, mutta ääni on kuitenkin käyttökelpoinen, eikä mikrofoni poimi käytännössä lainkaan ympäristön ääniä kuten näppäimistön painalluksia.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan HyperX Cloud Alpha Wirelessit ovat erinomaiset pelikuulokkeet, joilla on kuitenkin myös miinuksensakin. Positiivisina puolina kuulokkeet tuovat mukanaan suorastaan hämmentävän hyvän ja kilpailijansa jo lähtötelineisiin jättävän 300 tunnin akunkeston, Balanced-taajuuskorjaimellaan pelikuulokkeiden parhaimmistoon yltävän äänenlaadun ja erittäin hyvän istuvuuden jämäkän rakenteen kera. Mikrofoni kuulokkeissa ei yllä markkinoiden kärkeen, mutta on keskinkertaisuudessaan käyttökelpoinen.

Toisalta vastapainona kuulokkeet eivät ole yhtä monipuoliset kuin yli 200 euron hintaluokassa voisi jo toivoa. Mukana ei ole Bluetoothia eikä edes langallista yhteysmahdollisuutta. Ohjelmistonkin osalta kuulokkeet jättävät kaipaamaan kahtena äänikorttina näkymistä. Valitettavana, joskin kohtalaisen hyvin kierrettävissä olevana miinuksena hyvä äänenlaatu vaatii taajuuskorjainprofiilin päälle laittamista, sillä suoraan paketista kuulokkeet kuulostavat hieman latteilta.

Suurin ongelma kuulokkeilla on kuitenkin niiden 230 euron hinta, sillä Cloud II Wirelessejä on saanut tasaisesti alle 150 euron ja parhaimmillaan jopa 100 eurolla. Noin 100 euroa Cloud Alpha Wirelessejä edullisempaan hintaan ne tarjoavat käytännössä lähes identtisen rakenteen niin ikään erittäin hyvällä istuvuudella ja muutenkin varsin toimivan kokonaisuuden. Edullisempi hinta näkyy kuitenkin selvästi heikompana 30 tunnin akunkestona ja pykälän taajuuskorjattuja Alphoja heikompana äänenlaatuna. Erityisesti konsolipelaajille Cloud II Wireless on hinta-laatusuhteeltaan parempi vaihtoehto, sillä tietokoneella asetetut taajuuskorjainprofiilit eivät toimi pelikonsoliin kiinnitettynä.

Mikäli rahaa on kuitenkin valmis käyttämään eikä kuulokkeilta kaipaa monipuolisimpia yhteysominaisuuksia ovat HyperX Cloud Alpha Wirelessit kokonaisuutena puutteistaan huolimatta tasapainoisimmat io-techin testipenkissä käyneet pelikuulokkeet ja siten ehdottomasti harkinnan arvoiset. Ne kuulostavat taajuuskorjattuna erittäin hyvältä, istuvat päähän hyvin ja tarjoavat ennennäkemättömän akunkeston. Täysin ehdottomia suosituksia kuulokkeille ei kuitenkaan voi yli 200 euron hintaluokassa antaa yhteysominaisuuksien rajallisuuden ja vain yhtenä äänikorttina näkymisen myötä.

Plussaa

  • Erittäin hyvä istuvuus
  • Rakenteen laatu
  • Jopa 300 tunnin akunkesto
  • Erittäin hyvä äänenlaatu Balanced-taajuuskorjainprofiililla
  • 10-kanavainen taajuuskorjain kuulokkeille
  • Irrotettava mikrofoni

Miinusta

  • Ei Bluetoothia tai langallista yhteysmahdollisuutta
  • Näkyy tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina
  • Suoraan paketista keskinkertaiseksi jäävä äänenlaatu varauksin
This site uses XenWord.
;