io-techin testissä HMD Globalin 250 euron hintainen Nokia 6 -älypuhelin.

Suomen älypuhelinmarkkinoilla on nähty kesän myötä uutta kuhinaa, kun HMD Global toi ensimmäiset uudet Nokia-älypuhelimet kauppoihin. Toistaiseksi yrityksen mallisto koostuu kolmesta eri edullisemman hintaluokan mallista, joista Nokia 3– ja Nokia 5 -mallit on jo nähty io-techin testissä.

Tämänhetkisen malliston kallein vaihtoehto on 249 euron hintainen Nokia 6, joka esiteltiin Kiinan markkinoille jo tammikuussa. Laitteen piti alun perin tulla Suomessa myyntiin kesäkuun aikana, mutta se kärsi toimitusongelmista ja tuli saataville lopulta vasta pitkällä heinäkuun puolella.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä elokuun puolivälissä saatavuus on edelleen varsin heikkoa. Tätä kirjoittaessa Elisan verkkokaupassa oli saatavilla vain sinistä versiota ja DNA:n kaupassa kaikki värivaihtoehdot olivat loppu.

Tutustumme tässä testiartikkelissa Nokia 6:een runsaan parin viikon käytännön testijakson pohjalta. Artikkelissa perehdytään puhelimen rakenteelliseen toteutukseen ja tuntumaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameran toimintaan ja kuvanlaatuun, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 6 toimitetaan melko hillityn näköisessä litteässä pahvirasiassa, joka on tyyliltään ja sisällöltään samankaltainen muiden uusien Nokia-älypuhelimien kanssa.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu puhelimen ohella tavallinen seinälaturi (10 wattia), micro-USB-latauskaapeli, perustason nappikuulokkeet, korttikelkan avaustyökalu sekä pikakäyttöohjeet.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Muotoilultaan Nokia 6 poikkeaa 3- ja 5-malleista kulmikkaammilla kyljillään. Muotoilun ei voi sanoa olevan erityisen persoonallista, vaan ennemminkin tylsän geneeristä. Hillitystä designistä pitävien silmään laite saattaa kuitenkin näyttää myös hillityn tyylikkäänä, joten kyse on pitkälti makuasiasta.

Fyysiset mitat:

 • Ulkomitat: 154 x 75,8 x 7,85-8,4 mm
 • Paino: 169 grammaa
 • Näytön ja ulkomittojen suhde: 70,7 %

Fyysisiltä mitoiltaan Nokia 6 on näyttökokoluokassaan hieman keskitasoa suurempi laite, josta kertoo myös nykymittapuulla heikohko 70,7 % näytön ja ulkomittojen suhde. Etenkin leveyssuunnassa olisi varaa laihduttaa, sillä näytön reunat ja alumiinikuoren kyljet ovat varsin leveät.

Hieman edullisempaan ja pienemmällä näytöllä varustettuun Nokia 5:een verrattuna ”kuutonen” on 4,3 mm pidempi, 3,3 mm leveämpi sekä yhdeksän grammaa painavampi. Kädessä ero on havaittavissa selvästi.

Nokia 6:sta on tarjolla neljä värivaihtoehtoa (mattamusta, hopea, sininen ja kupari), joista testikappaleemme edusti hopeaa vaihtoehtoa. Lisäksi hieman myöhemmin kauppoihin on luvassa kiiltävän musta Arte Black -vaihtoehto, jota löytyy myös enemmän muistia.

Rakenteeltaan Nokia 6 on valmistettu alumiinista sekä Gorilla Glass 3 -suojalasista. Valmistajan tuotesivun mukaan metallirakenne kestää kovassakin käytössä ja kaikki elämän kolhut, joka on varsin rohkeasti luvattu, sillä puhelimella ei kuitenkaan ole virallisia iskunkestävyysominaisuuksia tai IP-suojausta vedeltä.

Alumiininen unibody-kuori on varsin jykevä, joka on nähtävissä mm. etupuolelle näkyvistä paksuista reunoista. Myös kädessä puhelin tuntuu erittäin tukevalta, eikä rakenne elä väänneltäessä mihinkään suuntaan. Viimeistely on etenkin tämän hintaluokan puhelimelle erinomaisella tasolla ja reunoiltaan pyöristetty näyttölasi istuu virheettömästi yhteen alumiinirungon kanssa.

Puhelimen käsituntuma on hieman ”tankkimaisen” kömpelö kulmikkaista sivuista sekä ulkomitoista johtuen. Yhden käden sujuvaan käyttöön Nokia 6:tta ei voi erityisesti suositella, jos käyttäjällä ei ole poikkeuksellisen suuret kourat. Puhelinta kiertävät terävähköt timanttileikatut reunat jakavat varmasti mielipiteitä, sillä ne heikentävät käyttömukavuutta, mutta parantavat otetta puhelimesta. Henkilökohtaisesti olen enemmän Nokia 5:n pyöristettyjen muotojen ystävä.

Nokia 6:n alumiininen takakuori on viimeistelty mattapintaiseksi ja muotoiltu loivasti reunoja kohti kaartuvaksi. Kuivissa näpeissä pinta on hieman liukas, mutta kosteammissa käsissä pitoa löytyy onneksi jonkin verran. Kylmässä säässä metallipinta tuntuu luonnollisesti ihoa vasten viileältä. Takakuoren ylä- ja alareunaan on sijoitettu kaarevat muoviset antenniraidat, joiden väri on sävytetty hieman metallipinnan mukaan.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Rautapuolelta Nokia 6:sta löytyy sama syksyllä 2015 esitelty ja viime vuoden puolivälissä markkinoille tullut Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri, jota käytetään myös edullisemmassa Nokia 5 -mallissa. 250 euron älypuhelimeen se ei ole erityisen suorituskykyinen, joskaan ei lainkaan tavaton vaihtoehto.

Tekniset ominaisuudet:

 • Qualcomm Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri (8×1,4 GHz Cortex-A53, Adreno 505 GPU)
 • 3 Gt RAM (Arte Black 4 Gt)
 • 32 Gt eMMC-tallennustilaa (Arte Black 64 Gt), vapaana noin 22 Gt
 • micro-SD-muistikorttipaikka (max. 128 Gt)
 • LTE Cat.4 (150/50 Mbit/s), Dual-SIM
 • Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC
 • TFA9891-äänivahvistin, Dolby Atmos -tuki, stereokaiuttimet

32 gigatavun tallennustila on tämän hintaluokan puhelimessa hyvä lukema, joskin siitä on vapaana noin 22 gigatavua. Lisää tilaa järjestyy tarvittaessa muistikortin avulla. Suomessa myytävät Nokia 6:t ovat myös varustettu kahdella nano-SIM-korttipaikalla.

Nokia 6:n alapäätyyn on sijoitettu mikrofonin aukko, micro-USB-liitäntä sekä toisen stereokaiuttimen aukot. USB-liitäntä tukee 2.0-nopeutta sekä OTG:ta. Kaiuttimien maksimiäänenvoimakkuudeksi mittasimme kohtalaisen hyvän 75 desibeliä. Alakaiutin on selvästi äänenvoimakkuudeltaan dominoiva ja se vastaa matalampien taajuuksien toistamisesta. Kokonaisuudessaan äänenlaatu on melko perustasoa.

Navigointipainikkeet on toteutettu kapasitiivisina näytön alapuolelle. Paluunäppäin sijaitsee vasemmalla puolella, eikä sen sijaintia ole mahdollista muuttaa. Paluu- ja moniajopainikkeissa on valkoinen taustavalaistus, joten ne näkyvät myös pimeässä. Kotipainike on upotettu hieman lasipinnan alapuolelle ja sen yhteyteen on integroitu sormenjälkitunnistin.

Sormenjälkitunnistimen nopeudessa ja tunnistusvarmuudessa emme havainneet mitään kritisoitavaa. Lisäksi puhelin tunnistaa sormen myös näytön ollessa pois päältä.

Puhelimen 5,5-tuumainen näyttö perustuu IPS LCD -paneeliin ja on tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä. Pikselitiheydeksi muodostuu siis 403 PPI, joka takaa mukavan terävän kuvan.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 5,5-tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli
 • RGB-alipikseliasettelu
 • 1080 x 1920 pikseliä, 403 PPI
 • Gorilla Glass 3 -suojalasi
 • Sunlight mode

Nokia 6:n näytön kuvanlaatua voi pitää varsin hyvänä tämän hintaluokan puhelimeksi. Värintoisto on mukavan eläväistä ja myös kontrastisuhde on varsin hyvää luokkaa. Värintoistoa ei ole valitettavasti mahdollista säätää näytön asetuksista. Tarvittaessa näytön saa keskitasoa kirkkaammaksi ja auringonpaisteessa luettavuus pysyykin hyvänä. Pohjoisissa olosuhteissa käytännöllistä käsinetilaa laitteesta ei valitettavasti löydy.

Nokia 6:n yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä. Dual-SIM- ja muistikorttikelkka sijaitsee vasemman kyljen yläosassa. Muistikortti ja toinen SIM-kortti eivät mahdu kelkkaan samanaikaisesti.

Näytön yläpuoleiseen kaistaleeseen on toteutettu näyttölasiin viillon muodossa toteutettu kuuloke, sen viereen sijoitettu etukamera sekä hillitty Nokian logo. Kuulokeaukon pohjalta löytyy tiheä muoviverkko, eikä sinne ainakaan testijakson aikana kerääntynyt erityisesti likaa. Kuuloke toimii myös osana puhelimen kaiuttimien stereoäänentoistoa, mutta keskittyy lähinnä korkeampiin äänitaajuuksiin.

Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja se on tämän hintaluokan puhelimelle poikkeuksellisesti automaattitarkenteinen. Kamerasensorin pikselikooksi ilmoitetaan 1,12 mikrometriä ja objektiivin valovoimaksi f2.0 sekä kuvakulmaksi 84 astetta.

Alumiininen unibody-kuori on umpinainen, eikä käyttäjällä ole siis mahdollisuutta päästä käsiksi laitteen akkuun. Kuoren alla sijaitseva akku on kapasiteetiltaan 3000 mAh, eli varsin perustasoa. Akun suhteen valmistaja ei anna tarkempia lupauksia, eikä se myöskään tue pikalatausta.

Kamera

Nokia 6:n takakamera on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa sijoitettuun kehykseen, joka on muutaman millin kymmenyksen verran kohollaan kuoren alumiinipinnasta. Kehykseen on sijoitettu kameran ohella kaksisävyinen LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

 • 16 megapikselin kuvasensori (1/3,06″; 1,0 um pikselikoko)
 • f2.0 objektiivi
 • Tarkennus: PDAF
 • Kaksisävyinen LED-salama
 • Videokuvaus: 1080p 30 FPS

Tekniseltä toteutukseltaan Nokia 6:n takakamera ei tarjoa juuri mitään ihmeellistä. 16 megapikselin resoluutio on hieman korkeampi, kuin mitä puhelinkameroissa on totuttu keskiarvoisesti viime aikoina näkemään, mutta kuten jo moneen kertaan on käytännössä todettu, pikselien määrä ei ole tae hyvästä kuvanlaadusta. Kameran parina on kohtalaisen valovoimainen objektiivi ja tarkennus hoituu vaiheentunnistukseen perustuen. Videokuvaa on mahdollista tallentaa tavanomaisella 1080p-tarkkuudella.

Kamerasovellus käynnistyy kohtalaisen nopeasti ja sen saa herätettyä haluttaessa myös virtanäppäintä kahdesti painamalla. Tarkennus ei ole nykymittapuulla erityisen nopea, mutta se menettelee useimmissa tilanteissa. Kuvan ottaminen tapahtuu sen sijaan etenkin vähänkin haastavammissa olosuhteissa tuskaisen hitaasti. Ajoittain kameran kanssa törmäsi usean sekunnin pituisiin viiveisiin ja myös otettujen kuvien katselu kamerasovelluksen kautta takkusi välillä ikävästi.

Nokia 6:n kamerasovelluksen käyttöliittymä on yleisilmeeltään melko selkeä, mutta mukaan on silti saatu ujutettua muutamia käyttöä hankaloittavia kummallisuuksia. Perustoiminnot, eli kuvan ottaminen ja videon tallentaminen onnistuvat vaivatta ja salaman, HDR-tilan, ajastimen ja kameran vaihtopainikkeet sijaitsevat vasemmassa reunassa helposti ulottuvilla.

Eri kuvaustilojen suhteen toteutus on sen sijaan sekavampi. Suljinpainikkeen vierestä löytyvän painikkeen takaa käyttäjä voi valita tavallisen kuvauksen, panoraaman ja kaunistustilan väliltä. Manuaalitila pitää sen sijaan kytkeä hankalasti asetusvalikon ”kuvausasetukset”-kohdasta, eikä se tarjoa mahdollisuuttaa säätää suljinaikaa tai herkkyyttä. Videotilassa käyttäjä voi valita kuvausnopeuden perusnopeudesta sekä kahdesta nopeutetusta ja hidastetusta vaihtoehdosta.

Pienenä maininnan arvoisena seikkana asetuksista päälle kytkettävä vaaka-asennon näyttävä ”tähtäin” on kuvausnäkymässä näppärä.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameran täydellä 16 megapikselin tarkkuudella otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Nokia 6:n kamera tuottaa miellyttävän näköisiä eläväisiä otoksia. Kuvissa on luonnollinen värintoisto ja ne ovat monesti herkullisen yksityiskohtaisia ja teräviä. Kuvien syvyysterävyysefekti on myös keskimääräistä voimakkaampi, joka saattaa liittyä kamerasensorin poikkeuksellisen pienikokoisiin pikseleihin. Kuvien reunoilla on havaittavissa hieman vääristymää ja sumentumista.

HDR-tilaa voi käyttää manuaalisesti tai automaattisesti ja se tuottaa paikoittain epäluonnollisen näköisesti tummaa päätä kirkastavaa jälkeä. Havaitsimme myös, että joissain tilanteissa HDR-tila tuottaa kuviin ”haamuja”, jotka johtuvat yhdistettävien kuvien välille syntyvästä viiveestä. Kaikki HDR-tilan heikkoudet on havaittavissa oheisesta mallikuvasta.

Hämärässä Nokia 6:n kamera ei ole erityisen hyvä vangitsemaan tarjolla olevaa valoa ja kuvista tulee monesti tummempia kuin todellisuudessa. Värit toistuvat kohtalaisen hyvin siltäosin, mitä niitä on tummista kuvista erotettavissa. Kokonaiskuvat ovat kohtalaisen terävän näköisiä, mutta yksityiskohtia tarkastellessa voi havaita niiden olevan merkittävästi pehmentyneitä.

Pisimmillään kamera venyttää suljinajan 1/14 sekuntiin, joka on hieman pidempi kuin kuvanvakaimettomissa puhelinkameroissa keskimäärin. Herkkyyttä automatiikka pyrkii pitämään mahdollisimman alhaisena ja korkeimmillaankin nostaa sen vain arvoon ISO 1000, joka on varmasti osasyyllinen hämäräkuvien valoisuuden puutteeseen.

Kahdeksan megapikselin etukamera on varustettu automaattitarkennuksella, joka ei ole erityisen yleinen ominaisuus edes kalliimman hintaluokan puhelimissa. Hyvässä valaistuksessa etukamera piirtää varsin tarkan ja luonnollisen näköistä jälkeä. Heikommassa valaistuksessa etukameran kuvat menevät hieman pehmeän maalausmaisiksi ja värimaailma haalenee havaittavasti.

Video tallentuu parhaalla mahdollisella laadulla 1080p-tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. MP4-kääreeseen tallentuvan videon bittivirta on noin 20 Mbit/s ja stereoäänen laatu 96 kbit/s.

Videon kuvanlaadussa ei ole suuremmin valittamista ja se on etenkin laitteen hintaluokka huomioiden varsin hyvälaatuista. Jälki on melko terävää, yksityiskohtaista ja värintoistoltaan miellyttävää. Kuvanvakautuksen puuttuminen näkyy videossa helposti näkyvänä pienenä tärinänä ja useita liikkuvia kohteita sisältäneissä kuvaustilanteissa havaitsimme tarkennuksessa tapahtuvaa pientä pumppausta.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

HMD Global on ottanut Nokia-älypuhelimien kanssa rohkean linjan käyttöjärjestelmän toteutuksen suhteen. Käytössä on nimittäin käytännössä täysin puhdas ja muokkaamaton Android-versio. Yritys pitää sitä myös itse myyntivalttina ja mainostaa sitä puhtaana, turvallisena ja ajantasaisena, joka ainakin teoriassa pitää paikkaansa. Yritys on luvannut puhelimilleen kuukausittaiset Androidin tietoturvapäivitykset sekä tulevan Android O -käyttöjärjestelmäpäivityksen.

Testaamastamme Nokia 6:sta löytyi Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmäversio, joka on tuorein Googlen ulkopuolisiin laitteisiin saatavilla oleva versio. Testijakson loppupuolella testilaitteeseen tuli saataville elokuun tietoturvapäivitys.

Kuten puhtaan Androidin konseptista voi päätellä, käyttöjärjestelmään ei ole tehty valmistajan omia kustomointeja tai muutoksia, joka ainakin teoriassa mahdollistaa nopeammat päivitykset. Sovelluskuvakkeet HMD Global on muotoillut pyöreiksi ja seassa on muutama yrityksen itse tyylittelemä toteutus. Ainoa valmistajan itsensä lisäämä sovellus on Nokia Mobile Care -tukisovellus, jota ei ole mahdollista poistaa puhelimesta.

Sovellusvalikko on tuoreimpien Android-versioiden tyyliin kotinäkymän alareunasta ylös pyyhkäistävää mallia ja tuettuna ovat myös näppärät sovelluskuvakkeiden pikatoiminnot sekä kuvakeilmoitukset. Plussaa tulee myös Androidin vakio-ominaisuuksiin kuuluvasta näytön skaalausasetuksesta (”näyttökoko”), joka mahdollistaa suuremman tietomäärän mahduttamisen samanaikaisesti näytölle.

Suorituskyky

Nokia 6:n testikappale saapui io-techin toimistolle heinäkuun puolivälissä ja se päästiin ottamaan käytännön testiin heinäkuun loppukolmanneksella Honor 9:n testijakson tultua päätökseen. Nokia 6 vietti ympärivuorokautisessa testissä runsaan parin viikon ajan, eikä sen kanssa törmätty suoranaisiin rauta- tai softatason ongelmiin.

Käytännön suorituskyvyn osalta Nokia 6 osoittautui testijaksolla pienoiseksi pettymykseksi. Paikoin laite toimi niin hitaasti, ettemme muista törmänneemme hetkeen vastaavaan testattavien puhelimien kohdalla. Hitautta esiintyi ajoittain mm. sovellusten avautumisessa ja animoinneissa, näppäimistön avautumisessa ruudulle sekä erityisesti kameraan ja kuvagalleriaan liittyen. Kuvagalleriassa kuvanäkymän sekä yksittäisten kuvien latautuminen kesti monesti pitkälle toistakymmentä sekuntia, joka aiheutti useaan otteeseen hampaiden kiristystä. Tämä oli jopa hieman yllättävää, sillä esimerkiksi hyvin vastaavalla raudalla varustetussa Moto G5:ssä emme vastaaviin hidasteluihin törmänneet. Lisäksi törmäsimme testijakson alkuvaiheessa tapaukseen, jossa aloitusnäkymän kello-widget hävisi itsestään näkyviltä, eikä sitä löytynyt enää myöskään widget-valikosta. Emme keksineet syytä katoamiselle, mutta kello palasi myöhemmin seuraavana päivänä itsestään näkyville.

Vertasimme Nokia 6:n suorituskykyä lisäksi rinnatusten Honor 8 Lite sekä Moto G5 Plus -älypuhelimien kanssa ja totesimme kummankin kilpailijan olevan lähes kaikissa tilanteissa nopeampi. Maininnan arvoisena seikkana kuitenkin korostettakoon, että Nokia 6:n käyttöliittymän toiminta tai siirtymäanimoinnit eivät sinällään tuntuneet erityisen hitailta tai tökkiviltä, vaan toimivat varsin sulavasti.

Vaikka edullisempien hintaluokkien puhelimet eivät sovikaan erityisen hyvin pelaamiseen, harrastavat etenkin nuoremman ikäluokan käyttäjät sitä jopa varsin paljon. Kokeilimme pelisuorituskykyä nopeasti Asphalt Xtreme- ja Modern Combat -peleillä, ja totesimme pelisuorituskyvyn varsin välttäväksi. Adreno 505 GPU:n heikohkoa grafiikkasuorituskykyä ei ainakaan auta näytön Full HD -tarkkuuden tuoma lisäkuorma.

Synteettisten testisovellusten osalta ajoimme läpi tyypilliset vaihtoehdot ja tulokset eivät tarjonneet juuri yllätyksiä aiemmin testaamiimme Snapdragon 430 -piirillisiin puhelimiin nähden. Valitsimme verrokiksi Honor 8 Lite ja Motorola Moto G5 Plus -puhelimet, joista ensin mainitun Kirin 655 -järjestelmäpiiri on oikeastaan kaikilla osa-alueilla Nokia 6:n Snapdragon 430 -piiriä nopeampi. Nokia vetää pidemmän korren ainoastaan tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeuksien osalta. Etenkään Nokia 6:n grafiikkasuorituskyvyssä ei ole suuremmin kehuttavaa Full HD -näytön kanssa yhdistettynä. Myös samaa hintaluokkaa edustavan Moto G5 Plussan Snapdragon 625 –piiri on suorituskykyisempi kaikilla osa-alueilla.

Akunkesto

Nokia 6:n akunkeston suhteen ennakko-odotukset olivat varsin neutraalit, sillä vaikka laitteesta löytyy melko virtapihi järjestelmäpiiri, ei 3000 mAh akku ole 5,5-tuumainen Full HD –näyttö huomioiden erityisen suurikokoinen. Myöskään käytännössä akunkesto ei onnistunut yllättämään suuntaan eikä toiseen.

Yleiseen testijakson puhelimenkäyttöprofiiliimme kuuluu mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Nokia 6:n akunkestoa seurattiin päivittäin runsaan kahden viikon testijakson ajan.

Oheisessa kuvaajassa on nähtävissä Nokia 6:n yhden päivän käytön jälkeinen akun varausprosentti (kahden päivän yhtäjaksoiset ajat punaisella pisteellä) suhteessa näytön päälläoloaikaan. Mitä lähempänä mittapiste on kuvaajan oikeaa ylänurkkaa, sen parempi akunkesto on ollut. Suuntaa antavat tulokset perustuvat käytännön käyttötilanteisiin, eivätkä siis ole tieteellisen eksakteja mittaustuloksia.

Kuten kuvaajasta näkyy, Nokia 6:n akun varaus tippui tyypillisen käyttötestipäivän (klo 8-24) aikana täydestä noin 40-55 %:iin. Tällöin näytön päälläoloaika liikkui keskimäärin noin 1,5–2,5 tunnin haarukassa. Kertaakaan puhelimella ei selvitty yhdellä latauksella kahden päivän yli, sillä ainut yritys (kuvaajassa punainen mittapiste) keskeytyi toisen päivän alkuillasta 15 % varaustasossa akuuttiin lataustarpeeseen. Kevyellä käytöllä parin päivän käyttöaika on kuitenkin mahdollinen.

Puhelimen mukana toimitettava 10 watin (5 V, 2 A) peruslaturi ei tarjoa vauhdin huumaa latausnopeuden suhteen, eikä Nokia 6 tue pikalatausta myöskään muilla latureilla. Akun latautuminen tyhjästä täyteen ottaa lähemmäs kolme tuntia, joten pikaiset lataustuokiot kannattaa unohtaa. Vartissa akkuun latautui vaivaiset 10 % ja puolessa tunnissa varaustaso oli noussut vajaaseen neljännekseen. Tunnissa akku oli latautunut noin puoliväliin.

Yhteenveto

Nokia 6:tta on saatu odottaa Suomen markkinoille puolisen vuotta laitteen ensijulkistuksen jälkeen, emmekä valitettavasti pääseet yksioikoisesti toteamaan laitteen olevan odotuksen arvoinen. Kyseessä on hyvä alemman keskihintaluokan puhelin, josta löytyy kuitenkin muutamia kauneusvirheitä.

Fyysisesti Nokia 6 on erittäin tukevan ja laadukkaan tuntuinen puhelin ja on helppo uskoa, ettei se ota itseensä ainakaan pienemmistä kolhuista. Kääntöpuolena laite on hieman kolhon kokoinen, eikä teräväkulmainen muotoilu ole varmasti kaikkien mieleen. Muotoilu on myös hieman persoonattoman geneeristä, tai joidenkin mielestä tyylikkään hillittyä.

Yksi Nokia 6:n merkittävimmistä puutteista liittyy Snapdragon 430 -järjestelmäpiiriin, jonka suorituskyky ei kokemustemme mukaan tuntunut aivan riittävän kaikissa käyttötilanteissa. 250 euron hintaisessa puhelimessa olisi ollut jo mukava nähdä esimerkiksi Snapdragon 625 -piiri, kuten esimerkiksi samaan hintaluokkaan sijoittuvasta Moto G5 Plussasta löytyy. Muistia Nokia 6:sta löytyy riittävästi ja sen osalta käytön tökkiminen aiheuttaakin pientä ihmetystä. 3000 mAh akku on kooltaan perustasoa, eikä myöskään häikäise tarjoamallaan toiminta-ajalla. Laitteen sisällä olisikin mieluusti nähnyt selvästi suuremman akun, joka olisi tarjonnut myyntivaltin useimpiin kilpailijoihin nähden.

16 megapikselin takakameran suoritus on kokonaisuutena hieman kaksiteräinen miekka. Hyvässä valossa se tekee terävää ja näyttävää jälkeä, mutta heikossa valossa kuvat jäävät varsin tummiksi ja lähemmässä tarkastelussa yksityiskohdat ovat erittäin pehmeitä. Automaattitarkennuksella varustettu etukamera tekee etenkin puhelimen hintaluokka huomioiden hyvää jälkeä. Kamerasovelluksen käyttöliittymästä ja toimintanopeudesta Nokia 6 ansaitsee miinusta.

Käyttöjärjestelmästä Nokia 6 ansaitsee suuren plussan, sillä Androidin 7.1.1-versio on pidetty vakioasussaan, eikä valmistaja ole lisännyt sekaan omia ylimääräisiä muokkauksiaan tai lisäsovelluksiaan. Puhtaan Androidin etuina ovat myös nopea päivitettävyys ja Nokia-puhelimille onkin luvattu sekä Android O –päivitys että kuukausittaiset tietoturvapäivitykset. Tulevaisuudessa olisi hyvä, jos HMD Global pitäisi tämän valitsemansa linjan ja lisäisi puhelimiinsa maksimissaan muutaman tarkkaan valitun oman lisäsovelluksen, jotka olisivat tarvittaessa käyttäjän poistettavissa.

Nokia 6 ei ole huono puhelin, mutta se kilpailee samoista ostajista haastavassa seurassa. Samasta hintaluokasta löytyy varsin kovia kilpailijoita, kuten Huawei P10 Lite, Honor 8 Lite, Motorola Moto G5 Plus, Samsung Galaxy J5 (2017) ja miksei rohkeammalle kuluttajalle myös Xiaomi Redmi Note 4. Tässä seurassa Nokia 6:lta ei meinaa löytyä riittävästi avuja erottua edukseen.

 

Plussaa

 • Kelpo Full HD -näyttö
 • Erittäin tukevan ja laadukkaan tuntuinen metallirakenne
 • 32 Gt tallennustila tässä hintaluokassa varauksin
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa
 • Sujuvasti toimiva sormenjälkitunnistin
 • Kameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa varauksin
 • Hyvä etukamera automaattitarkennuksella
 • Stereokaiuttimet
 • Täysin vakio Android 7.1.1
 • Valmistaja lupaa Android O –päivityksen sekä kuukausittaiset tietoturvapäivitykset

 Miinusta

 • Snapdragon 430 -järjestelmäpiirin suorituskyky
 • Käyttöjärjestelmän ajoittainen hidastelu
 • Kameran hidas toiminta
 • Heikohko näytön ja ulkomittojen välinen suhde
 • USB Type-C –liitännän puute varauksin
 • Akku ei käyttäjän irrotettavissa

 

This site uses XenWord.
;