Testasimme Samsungin Galaxy S22 -malliston keskelle sijoittuvan S22+-mallin.

Galaxy S22+ on kokonaisuutenaan monin osin pätevä lippulaivaluokan älypuhelin, jolla on kuitenkin omat haasteensa, joiden myötä 1100 euron suositushintaan puhelimen varaukseton suositteleminen on haastavaa. Puhelimen suurimmat myyntivaltit ovat sen erinomainen päivitystuki, laadukas AMOLED-näyttö ja erityisesti pääkameran osalta hyvää jälkeä tuottava kamerajärjestelmä. Toisaalta ultralaajakulmakameran toivoisi yli 1000 euron puhelimessa jo tarjoavan automaattitarkennuksen ja järjestelmäpiirin puolestaan toivoisi toimivan täysin oikein ilman haasteita suosittujen pelien kanssa. Lisäksi Exynos 2200:n suorituskyky vaikuttaisi muutenkin grafiikkapiirin osalta jäävän jonkin verran Snapdragon 8 Gen 1:n jälkeen.

Galaxy S22+:lla on kilpailua myös valmistajan omassa mallistossa, sillä Galaxy S22 kustantaa 200 euroa vähemmän ja tarjoaa ainakin paperilla lähes vastaavan paketin, joskin ilman Wi-Fi 6E -tukea ja pykälän hitaammalla pikalatauksella. Vastaavasti 200 euron lisäpanostuksella saatavissa on myös monipuolisempi Galaxy S22 Ultra.

Plussaa

  • Android-markkinoiden paras päivitystuki
  • Laadukas AMOLED-näyttö
  • Etukameran kuvanlaatu
  • Pääkameran kuvanlaatu

Miinusta

  • Exynos 2200:n grafiikkasuorituskyky Snapdragon 8 Gen 1:een nähden varauksin
  • Exynos 2200:n optimointiongelmat ainakin joissakin peleissä
  • Akunkesto varauksin
  • Latausnopeus varauksin

Samsung julkaisi Galaxy S22 -mallistonsa helmikuun 9. päivä ja malliston huipulle sijoittunut S22 Ultra kävi io-techin testissä jo aiemmin. Ultra erottuu kahdesta muusta mallista erityisesti muotoilultaan varsin selvästi otettuaan vaikutteita Note-malleista, minkä lisäksi niin ikään Notesta tuttuun tapaan Ultra mahduttaa sisäänsä myös S Pen -kynän. Nyt io-techin testivuorossa oleva malliston keskelle sijoittuva Galaxy S22+ puolestaan jakaa selvästi enemmän perimäänsä viime vuoden S21-malliston kanssa.

Sisuksissa sykkivä järjestelmäpiiri S22+:ssa on kuitenkin Ultran tapaan Exynos 2200 AMD:n kanssa yhteistyössä luodulla RDNA2-pohjaisella Xclipse 920 -GPU:lla. Piirin parina S22+:ssa on 8 Gt RAM-muistia ja joko 128 tai 256 Gt tallennustilaa. Kamerajärjestelmä muodostuu 50 megapikselin pääkamerasta, 12 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 10 megapikselin telekamerasta.

S22+:n suositushinta on 1099 euroa ja 256 gigatavun tallennustilalla hinta nousee 50 eurolla. Kyseessä on siis 200 euroa Ultra-mallia edullisempi puhelin. Perusmallin S22:een nähden plusmalli puolestaan on 200 euroa kalliimpi.  Puhelin on saatavilla kaiken kaikkiaan kahdeksana värivaihtoehtona, joista neljä on ostettavissa vain suoraan Samsungin sivujen kautta.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsung Galaxy S22+:aan noin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin. Perusmallin Galaxy S22 ei testipenkkiimme ole ainakaan toistaiseksi valitettavasti päätynyt. Kyseinen puhelin jakaa S22+:n kanssa yhtenevän kamerajärjestelmän, yleisen muotoilukielen ja järjestelmäpiirin. Kolmikon edullisin malli erottuu kuitenkin plussasta pienemmän kokonsa ja sen myötä pienemmän näytön ja akun lisäksi myös puuttuvan Wi-Fi 6E-tuen sekä vain 25 watin pikalatausnopeuden osalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy S22+:n pakkaus on totutun pieni ja itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat vain:

  • Ohjelappuset
  • SIM-korttikelkan avaustyökalu
  • USB-C -> USB-C -kaapeli

Valmistajan omien sanojen mukaan puhelimen mukana toimitettava USB-C-kaapeli on tarkoitettu vain 25 watin latausnopeudelle ja nopeampaa 45 watin latausta käyttäessä on käytettävä sitä varten tarkoitettua kaapelia mukana toimitetun sijaan.

Testijaksolla käytimme valmistajan omaa 45 watin laturia, jonka mukana toimitetaan kyseiselle latausteholle tarkoitettu USB-C-kaapeli. Lisäksi kokeilimme myös valmistajan omaa langatonta laturia, joka tarjoaa puhelimen tukemat 15 wattia lataustehoa.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Galaxy S22+ on ensisilmäyksellä todella tutun näköinen, mutta varsin nopeasti siitä on havaittavissa myös eroja edeltäjäänsä nähden. Puhelimen muotoilu on viime vuotta kulmikkaampaa, minkä lisäksi kamerasaareke ei enää samaa osaa kehyksen kanssa, vaan kohouman ja laitteen reunojen välillä on selvä sauma.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 157,4 x 75,8 x 7,6 mm
  • Paino: 195 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 88,3 %
  • IP68
  • Näytön suojana ja takana Gorilla Glass Victus+, alumiinirunko

Ulkomitoiltaan Galaxy S22+ on 6,6-tuumaisen näytön omaavaksi laitteeksi kohtalaisen siro, mutta ei kuitenkaan missään nimessä pienikokoinen. Korkeussuunnassa puhelin on nykypäivänä yllättävän kohtuumittainen, mutta 75,8 millimetrin leveys yhdessä terävien kulmien kanssa hankaloittaa kuitenkin yhdellä kädellä käyttöä.

Viime vuoden Galaxy S21+:aan nähden puhelin on kutistunut pystysuunnassa peräti 4,1 millimetriä. Paksuutta puhelimelta on lähtenyt 0,2 mm ja leveyssuunnassa laite puolestaan on kasvanut 0,2 mm. Näytön laidat ovat symmetriset ja huomattavan ohuet, minkä myötä puhelin onnistuu näyttämään varsin tyylikkäältä.

S22+ käyttää niin näytön suojana kuin myös takalasinaan Corningin tuoretta Gorilla Glass Victus+ -suojalasia, jonka kerrotaan olevan ainakin toistaiseksi Samsungin yksinoikeus. Lasi on valmistajan mukaan perusmallin Victusta vahvempaa, mutta tarkempia yksityiskohtia siitä ei ole annettu. Kehys puhelimessa puolestaan on alumiinia, joka on valmistajan mukaan viime vuoden malleissa käytettyä vahvempaa ja kokonaisuudessaan puhelin tuntuu kädessä erittäin arvokkaalta ja jämäkältä.

Laite on aiempien sukupolvien tavoin IP68-luokiteltu, eli se on suojattu kosteudelta erinomaisesti. Mielenkiintoisesti valmistaja kuitenkin puhuu tuotesivuillaan vain roiskesuojaukselta eikä suosittele rannalla tai altaalla puhelimen käyttämistä.

  • Alapääty:
    • SIM-korttikelkka
    • USB-C (3.2) -liitäntä
    • toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
    • kuulokeritilään sijoitettu toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 10 megapikselin etukamera (1/3,24”, 1,22 um pikselikoko), f2.2, Dual Pixel AF

Päädyissään Galaxy S22+ tarjoaa tavanomaisen lippulaivapuhelimen kattauksen. Stereokaiuttimet tuottavat ääntä varsin hyvin ja pohjan USB-liitäntä tukee USB 3.2 -standardia.

Näytön ylälaitaan sijoitettu 10 megapikselin etukamera tuottaa luokassaan erinomaista jälkeä kuvien ollessa tarkkoja ja värintoistoltaan luonnollisia. Etukamera onnistuu vakuuttamaan myös hämärässä, sillä kuviin kertyy myös heikossa valaistuksessa yllättävän hyvin yksityiskohtia ja värintoisto säilyy laadukkaana. Huomionarvoisena seikkana etukamera tarjoaa kaksi eri kuvakulmaa, joista laajempi käyttää koko sensoria ja suppeampi puolestaan on puhdas resoluutiota pienentävä rajaus.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,6” AMOLED 2X -näyttö
  • 19,5:9-kuvasuhde, 2340 x 1080 pikseliä, 393 PPI
  • 48–120 Hz, HDR10+, 240 Hz:n kosketuksentunnistus

Näyttö on Samsungin uutuusmalleissa lyhentynyt viime vuodesta, eli aiemman 20:9-näytön sijaan käytössä on muun muassa iPhoneista tuttu 19,5:9-kuvasuhde, mikä selittää myös pystysuunnassa kutistuneet puhelimen ulkomitat. Kuvasuhdetta lukuun ottamatta Galaxy S22+:n näyttö on viime vuoteen nähden varsin tuttu – käytössä on yhä maksimissaan 120 hertsin virkistystaajuuteen yltävä AMOLED-näyttö, joka mukautuu sisältöön 48 ja 120 hertsin väliltä. Valmistajalle tyypilliseen tapaan näyttö on jälleen kuvanlaadultaan markkinoiden kärkeä ja kirkkauskin oli testijaksolla poikkeuksetta riittävää.

Vakiona päällä olevassa Eloisa-tilassa värien valkotasapainon voi säätää vapaasti liukukytkimellä, minkä lisäksi tarjolla on myös Luonnollinen-tila, joka toistaa värit pykälän haaleampina ja sinänsä luonnollisemmin, mutta ei anna muuttaa valkotasapainoa.

Rautapuolella Galaxy S22+ tarjoaa valmistajan oman uuden Exynos 2200 -lippulaivajärjestelmäpiirin, jonka grafiikkapuolesta vastaa AMD:n RDNA2-grafiikka-arkkitehtuuria käyttävä Xclipse 920 GPU. Prosessoripuoli Samsungin uutuuspiirissä vastaa käytännössä Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1:tä muodostuen yhdestä Cortex-X2-ytimestä, kolmesta Cortex-A710-ytimestä ja neljästä Cortex-A510-ytimestä.

Grafiikkapiiri oli ennakkoon piirin varmasti mielenkiintoisin uudistus, mutta lopulta Samsung oli käytännön suorituskyvystä kohtalaisen vaitonainen ja aiemmin io-techissä julkaistussa Galaxy S22 Ultran testissä suorituskyvyn havaittiin jäävän pykälän uusimmasta Snapdragonista, eli mitään mullistavaa suorituskykyä AMD:n ensimmäinen puhelinkäyttöön päätynyt grafiikkapiiri ei tuonut mukanaan. Toisaalta grafiikkapiiri tukee PC:ltä ja konsoleista tuttuja RDNA2:n perusominaisuuksia kuten säteenseurantaa, mutta ainakaan toistaiseksi näitä erikoisuuksia hyödyntäviä ohjelmistoja ei ole saatavilla.

Järjestelmäpiirin parina Galaxy S22+:aan on tarjolla 8 Gt RAM-muistia ja mallista riippuen joko 128 Gt tai 256 Gt tallennustilaa. Huomioiden puhelimen 1100 euron suositushinnan eivät 8 Gt RAM-muisti ja pohjamallin 128 Gt:n tallennustila ole enää kovinkaan erikoisia lukemia. Muun muassa aiemmin testissä käynyt Motorola Edge 30 Pro tarjosi 800 euron hintaansa jo 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt:n tallennustilan.

Galaxy S22+:lle virtaa syöttää 4500 mAh:n akku, joka ei ole markkinoiden suurimpia, mutta on kuitenkin edelleen varsin standardikokoinen. Lataustehon valmistaja on päivittänyt 25 watista 45 wattiin, mutta markkinoiden kärkeen latausominaisuudet eivät siltikään yllä muun muassa OnePlussan tarjotessa jo viime vuoden malleissa 65 watin latauksen ja Xiaomin peräti 120 watin latauksen. Hintaluokalle tyypilliseen tapaan S22+:n ominaisuusvalikoimista löytyy myös tuki langattomalle lataukselle sekä käänteiselle langattomalle lataukselle.

Yhteysominaisuudet puhelimessa ovat nykypäivän normien mukaiset – 5G:tä laite tukee mmWave-taajuuksien ulkopuolelta, Bluetooth-tuki on 5.2-tasolla ja Wi-Fi:n osalta tuettuna on 6 GHz:n verkot mukanaan tuova Wi-Fi 6E.

Tekniset ominaisuudet:

  • Exynos 2200 -järjestelmäpiiri (1 x 2,8 GHz Cortex-X2 + 3 x 2,5 GHz Cortex-A710 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A510 CPU, Xclipse 920 GPU)
  • 8 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 219 Gt)
  • 5G NSA & SA, Sub6, (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38, n40, n41, n66, n75, n77, n78)
  • LTE (Cat 20 2000/200 Mbps)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
  • Sormenjälkilukija näytön alla
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (3.2), 45 watin pikalataus, 15 watin langaton lataus, 4,5 watin käänteinen langaton lataus, USB PD 3.0

 

Kamera

Galaxy S22+:n kamerajärjestelmä sijaitsee aivan takakuoren vasemmassa yläkulmassa ja nousee jonkin verran kuoren pinnan yläpuolelle, minkä myötä puhelin keikkuu hieman sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 50 megapikselin pääkamera (1/1,56”, 1 um pikselikoko), f1.8, Dual Pixel AF, OIS, 85˚ kuvakulma
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,55”, 1,4 um pikselikoko), f2.2, 120° kuvakulma
  • 10 megapikselin telekamera (1/3,94”, 1 um pikselikoko), f2.4, OIS, 36° kuvakulma
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 24 FPS, 4K 60 FPS

Kamerajärjestelmä S22+:ssa on polttoväleiltään viime vuodesta tuttu, eli käytössä ovat pääkameran lisäksi ultralaajakulmakamera sekä telekamera. Resoluutioissa ja kameroiden toteutuksessa on kuitenkin tapahtunut varsin merkittäviä muutoksia ja vain ultralaajakulmakamera on säilynyt ennallaan 12 megapikselissä.

Telekameran megapikselimäärä on pienentynyt huomattavasti 64:stä kymmeneen megapikseliin, minkä lisäksi myös sensorikoko on kutistunut huomattavasti. Resoluution pienentymisen myötä pikselikoko on kuitenkin kasvanut hieman 0,8 mikrometristä 1 mikrometriin. Huomion arvoisena seikkana myös telekameran toteutus on muuttunut täysin optiseksi 3x-zoomin tarjoavaksi viime vuoden hybridiratkaisun sijaan, joten megapikselit eivät ole suoraan verrattavissa keskenään.

Pääkameran megapikselimäärä puolestaan on kasvanut viime vuoden 12:ta 50:een ja samalla myös sensorin fyysinen koko on kasvanut. Sekä telekamera että pääkamera ovat viime vuodesta tuttuun tapaan optisesti vakautettuja.

Videokuvausta Galaxy S22+ tukee korkeintaan 8K-resoluutiolla 24 FPS:n nopeudella tai 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella.

Kamerasovellus Galaxy S22+:ssa on aiemmista malleista tuttu ja kokonaisuudessaan varsin monipuolinen ja helppokäyttöinen. Sovellus myös toimi testijakson puitteissa sulavasti ilman ongelmia.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy S22+:n pääkameran kuvat ovat luokassaan erinomaisia. Yksityiskohtia kertyy hyvin, dynamiikka on hyvällä tasolla ja värintoisto eläväistä, mutta kuitenkin pääosin luonnollista. Kirkkaassa auringonpaisteessa kuvien kontrasti on kuitenkin toisinaan hieman voimakkaan puoleista ja varjot voivat tummua pahimmillaan umpeenkin saakka. Terävöitystä kuvista on niihin tarkemmin zoomatessa nähtävissä, mutta sitä ei kuitenkaan ole liikaa ja suuremmaltakin näytöltä katsottuna kuvat säilyvät hyvännäköisinä.

Hämärässäkin kuviin kertyy edelleen kiitettävästi yksityiskohtia ja värintoisto säilyy laadukkaana, mutta samalla lopputuloksiin muodostuu kuitenkin jo hieman kohinaa. Toisaalta positiivisena puolena kuvissa ei ole liian aggressiivista yksityiskohtia alleen syövää kohinanvaimennusta, minkä lisäksi kohina itsessään pysyy yksisävyisenä ja kohtalaisen huomaamattomana. Dynamiikaltaan kuvat ovat jo ilman yökuvatilaa markkinoiden kärkeä, eivätkä kaupungin pistemäiset valotkaan pala välttämättä puhki.

Ultralaajakulmakameran kuvien värimaailma mukailee varsin hyvin pääkameran kuvia, minkä lisäksi myös tarkkuus on hyvällä tasolla ja kokonaisuudessaan kyseessä on luokassaan varsin laadukas kamera. Mielenkiintoisesti kuvien kontrasti on ultralaajakulmakamerassa toisinaan pykälän pääkameraa realistisempaa ja varjot eivät tummu aivan yhtä voimakkaasti. Valitettavana miinuspuolena ultralaajakulmakamerassa toimii sen kiinteä tarkennusetäisyys, jota ei enää yli tuhannen euron puhelimessa toivoisi kohtaavansa.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suorituskyky tippuu huomattavasti pääkameraa heikommaksi. Kuvat jäävät selvästi tummemmiksi, minkä lisäksi yksityiskohtien määrä vähenee selvästi. Värit toistuvat kuitenkin vielä kohtalaisen hyvin, mutta kohinan määrä alkaa olla tilanteesta riippuen jo varsin häiritsevä.

Myös 10 megapikselin telekamera onnistuu päivänvalossa mukailemaan hyvin pääkameran värimaailmaa. Yksityiskohtia kuviin kertyy kohtalaisesti, mutta aivan tarkimmasta päästä lopputulokset eivät enää ole ja erityisesti lähellä olevia kohteita kuvatessa objektien ääriviivojen ja taustan syvyysterävyysefektin välillä on nähtävistä pientä sumeutta. Lopputulokset ovat luokassaan kohtalaisia, mutta eivät missään nimessä poikkeuksellisen hyviä.

Hämärässä varsin pienen sensorin rajat tulevat selvästi vastaan ja kuvien värimaailma jää varsin haaleaksi ja yksityiskohdat suttuisiksi. Myös kohinaa kuvissa alkaa ultralaajakulmakameran tavoin esiintyä huomattavan paljon.

Yökuvatila toimii Galaxy S22+:ssa automaattisesti kaikilla kameroilla ja tila myös tunnistaa varsin hyvin tilanteet, joissa yökuvatilasta voisi olla hyötyä. Kertaalleen automaattisen yökuvatilan pois sulkemalla tila pysyy poissa, kunnes automatiikan asettaa itse jälleen takaisin päälle.

Pääkameralla yökuvatilan jälki ei ainakaan kaupunkiympäristössä useinkaan tuota juuri sen valoisampia lopputuloksia kuin perustilakaan. Sen sijaan yökuvatila onnistuu hieman tarkentamaan yksityiskohtien laitoja ja syventämään väritoistoa. Valitettavasti toisinaan tila myös korostaa kontrastia liikaa.

Ultralaajakulmakameran kanssa yökuvatila tuottaa erittäin hyvää jälkeä tehden lopputuloksesta huomattavasti perustilaa skarpimpia ja valoisampia. Myös ylimääräinen kohina poistuu ja ultralaajakulmakamerasta tulee käytännössä varsin käyttökelpoinen myös hämärässä. Telekamerallakin yökuvatila poistaa onnistuneesti kohinaa ja lisää myös kuvan yksityiskohtaisuutta, mutta valitettavasti telekameran kanssa yökuvatilassa kuvatut kuvat voivat tärähtää kohtalaisen helposti tuottaen hieman sumeita lopputuloksia.

8K-videokuvaa Galaxy S22+ kykenee kuvaamaan pääkamerallaan 24 FPS:n nopeudella, mutta kuten S22 Ultrankin tapauksessa on myös S22+:n 8K-videokuva helposti hieman tökkivää liikkuvia kohteita kuvatessa. Parempaa jälkeä kamera tuottaakin 4K 60 FPS ja 4K 30 FPS -tiloissa, jotka ovat käytettävissä kaikilla kameroilla. Kuvanlaadultaan 30 FPS- ja 60 FPS -tilat vastaavat toisiaan, mutta 60 FPS:n nopeudella jälki on ymmärrettävästi sulavampaa.

4K 30 FPS -tilassa puhelin myös mahdollistaa kameran vaihtamisen kesken kuvaamisen, mikä ei 60 FPS:n tilassa ole mahdollista. Kuvanlaadultaan video on kaikilla kolmella kameralla kohtalaista, mutta ei markkinoiden huippua. Video on kontrastiltaan varsin korosteista, minkä myötä tummat alueet toistuvat ainakin kirkkaassa auringonpaisteessa liiankin tummina ja myös terävöitystä kuvassa on erityisesti pääkameralla hieman liikaa. Ultralaajakulmakameran video puolestaan jää jo hieman suttuiseksi.

 

Käyttöjärjestelmä ja akunkesto

Ohjelmistopuolella Galaxy S22+ tarjoaa Ultra-mallin tavoin Androidin tuoreimman 12-version, jonka päällä on Samsungin oma One UI 4.1 -käyttöliittymä. Kyseessä on Samsungille tyypilliseen tapaan kattavasti vakiokuntoisen Androidin alleen peittävä kokonaisuus, jonka uudistuksista voi lukea tarkemmin Ultran artikkelista.

Tietoturvakorjaukset S22+:ssa olivat testijaksolla maaliskuun tasolla, eli sisällä oli uusimmat päivitykset. Päivitykset ovat muutenkin Samsungin uutuusmalliston selvä myyntivaltti, sillä kaikille kolmelle S22-mallille luvataan saapuvaksi peräti neljä suurta Android-päivitystä ja viiden vuoden tietoturvakorjaukset. Lupaus onkin koko Android-puhelinmarkkinoiden paras.

Puhelimessa on esiasennettuna totuttuun tapaan valmistajan oma sovelluskauppa ja kattava listaus Samsungin perussovelluksia. Suurta osaa sovelluksista ei ole mahdollista itse poistaa, mutta positiivisena puolena kuitenkin osa on käyttäjän poistettavissa ja esimerkiksi Samsungin internetselaimen tai Health-sovelluksen voi halutessaan laitteesta hävittää. Lisäksi alkuasennuksen yhteydessä puhelin kysyy osasta sovelluksista, asennetaanko niitä vai ei, joten aivan kaikkea puhelimeen ei lähtökohtaisestikaan ole tarvetta asentaa. Kolmannen osapuolen sovelluksista puhelimessa on esiasennettuna Office, LinkedIn, OneDrive, Outlook, Spotify, Facebook sekä Netflix. Näistä kaikki paitsi OneDrive ovat käyttäjän vapaasti poistettavissa.

Käyttökokemus Galaxy S22+:lla on tavallisessa päivittäisessä käytössä erittäin sulava ja Exynos 2200 -järjestelmäpiiri jaksaa lippulaivapiiriltä odotettuun tapaan siivittää puhelimen läpi päivittäisten askareiden helposti.

Galaxy S22 Ultralla ja Galaxy S21 Ultralla suluissa grafiikkatulokset Full HD -resoluutiolla ajettuna.

Synteettiset suorituskykytestit osoittavat Galaxy S220:n suorituskyvyn jäävän pykälän Ultra-mallia heikommaksi jaetusta järjestelmäpiiristä huolimatta. Todennäköisesti kyseessä on pienemmän rungon ja sen myötä pienemmän jäähdytysjärjestelmän rajoitteet. Verrokkina taulukossa ovat samalla Exynos 2200 -järjestelmäpiirillä varustettu S22 Ultra, viime vuoden Exynos 2100:lla varustettu S21 Ultra sekä Snapdragon 8 Gen 1:llä varustettu Motorola Edge 30 Pro.

Pelaamisenkin piirin pitäisi synteettisten testien valossa kyetä kohtalaisen hyvin, mutta valitettavasti pykälän Snapdragoneja heikomman suorituskyvyn lisäksi Samsungilla vaikuttaisi ainakin heti julkaisussaan olevan myös enemmän haasteita optimoinnin kanssa. Graafisesti raskas Genshin Impact asetti vakiona grafiikka-asetuksensa low-tasolle eikä kyseisilläkään asetuksilla yltänyt Edge 30 Pron Snapdragon 8 Gen 1:n tarjoamalle suorituskyvylle maksimiasetuksilla vaan tahmasi varsin selvästi. Grafiikka-asetusten nosto maksimiinkaan ei suorituskykyä merkittävästi muuttanut.

PUBG: New State -peli puolestaan antoi valita Ultra-tason grafiikka-asetukset ja pyöri kyseisillä asetuksilla sulavasti. Ongelmaton kyseinenkään peli ei kuitenkaan ollut sillä Vulkan-rajapinnalla itse pelissä oli havaittavissa erikoisia grafiikkabugeja kuten varjojen ja kohteiden ääriviivojen välkkymistä ja väreilyä niitä kohti juostessa. Grafiikkarajapinnan vaihtaminen Open GL:ään korjasi maailman välkkymisen, mutta vastapainona vaikutti aiheuttavan pientä satunnaista nykimistä pelin suorituskykyyn.

Pelatessa puhelin lämpenee yläkulmastaan ja voi pidemmässä sessiossa olla myös hieman epämiellyttävä sormia vasten. Mitään erityisen radikaalia suorituskyvyn heikkenemistä puhelimessa ei kuitenkaan korkeista lämmöistä huolimatta tapahdu, vaan 3DMark Wild Life Extreme -rasitustestissä suorituskyky laskee varsin tavanomaisesti.

Akunkesto Galaxy S22+:ssa osoittautui testijaksolla pienoiseksi pettymykseksi, sillä kahden päivän ylittäminen vaati jo tarkkuutta siinä paljonko puhelinta toisena päivänä käyttää. Yhden päivän laite kesti leikiten näytön päälläoloaikojen yltäessä reiluun kolmeen tuntiin ja akun jäädessä useimmiten noin puolen välin tienoille. Myös akun latausnopeus osoittautui Ultra-mallin tavoin pienoiseksi pettymykseksi ja puhelimen 45 watin latausnopeudella tyhjästä täyteen lataaminen kesti jopa yli tunnin ja vartin. Kokeilimme latausnopeutta myös langattomasti täydellä 15 watin teholla, jolloin tyhjästä täyteen lataaminen kesti hieman vajaat kaksi tuntia.

Akun latausnopeus (45 W):

  • 15 min – 22 %
  • 30 min – 45 %
  • 1 h 1 min – 90 %
  • 1h 17 min – 100 %

Akun latausnopeus (Langaton 15 W):

  • 15 min – 9 %
  • 30 min – 23 %
  • 1 h 37 min – 90 %
  • 1 h 52 min – 100 %

 

Yhteenveto

Ulkokuoreltaan ja rungoltaan Galaxy S22+ on tuttua Samsungia ollen todella laadukkaan tuntuinen ja IP68-suojauksen myötä myös hyvin vedeltä suojattu. Allekirjoittaneen silmään ulkonäössä kuitenkin iskee pienenä miinuksena kamerasaarekkeen irrottaminen kehyksestä jälleen omaksi osakseen, minkä myötä kokonaisuus ei tunnu enää aivan yhtä yhtenäiseltä kuin viime vuoden Galaxy S21 -malleissa. Siitä huolimatta puhelin on kuitenkin väistämättä arvokkaan tuntuinen kokonaisuus.

Sisuksissa sykkivä Exynos 2200 -järjestelmäpiiri ei kuitenkaan onnistu valitettavasti aivan vakuuttamaan. Suorituskyky kuuluu kyllä synteettisten testien valossa Android-markkinoiden parhaimmistoon, mutta Snapdragon 8 Gen 1:stä puhelin jää väistämättä hieman jälkeen. Käyttäjästä riippuen mahdollisesti merkittävämpänä ongelmata toimii kuitenkin testijaksolla havaitut optimointiongelmat ja grafiikkavirheet tiettyjen varsin suosittujen pelien kanssa. Tilanne voi päivityksillä tulevaisuudessa toki parantua, mutta tällaiset ongelmat julkaisun yhtedessä ovat väistämättä harmillisia yli tuhannen euron laitteelle.

Järjestelmäpiirin kanssa havaittujen haasteiden lisäksi puhelimen akunkesto osoittautui parhaimmillaankin keskinkertaiseksi ja kahden päivän ylitystä varten laitteen käyttöä oli jo mietittävä toisen päivän aikana. Latausnopeuskaan Samsungilla ei enää markkinoiden kärkeen yllä, vaan 45 watin sinänsä hyvästä teholukemasta huolimatta lataaminen tyhjästä täyteen kesti jopa yli tunnin. S22 Ultran testiartikkelissa ainakin kyseisen puhelimen huomattiin myös latautuvan käytännössä identtistä tahtia 25 watin ja 45 watin latureilla.

Miinuspuolten vastapainona Galaxy S22+:n kamera ei jättänyt kylmäksi. Pääkameran kuvanlaatu niin valoisissa kuin myös hämärissä olosuhteissa osoittautui erinomaiseksi ja yhdessä varsin pätevän yökuvatilan kanssa myös ultralaajakulmakamera edustaa markkinoiden kärkeä. Telekamera puolestaan ei onnistu joukosta suoranaisesti erottumaan, mutta ajaa asiansa valoisissa olosuhteissa. Omat miinuksensakin kameroilla kuitenkin on, sillä ultralaajakulmakamera on edelleen varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä.

Pätevän kamerajärjestelmän lisäksi myös ohjelmistopuoli on väistämättä yksi Samsungin myyntivalteista, sillä neljä suurta Android-päivitystä ja viiden vuoden tietoturvakorjaukset kattava päivityslupaus on väistämättä suuri plussa ja tällä hetkellä paras päivityslupaus mitä Android-markkinoilla on tarjota. Valmistajan One UI -käyttöliittymä voinee jakaa mielipiteitä ulkonäöltään, sillä se peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen, mutta kyseessä on kuitenkin varsin toimiva kokonaisuus, joka tarjoaa myös useita lisäominaisuuksia.

1100 euron suositushintaan Galaxy S22+:n varaukseton suositteleminen on kuitenkin nykykunnossaan vaikeaa. Puhelimen kamerat ovat hyvät ja fyysinen rakenne sekä ohjelmiston päivitystuki suorastaan erinomaiset, mutta yli tuhannen euron puhelimelle sillä on miinuksensakin. Galaxy S22+:lla on myös varsin tiukkaa kilpailua valmistajan omassa katalogissa, sillä pienempi Galaxy S22 kustantaa 200 euroa vähemmän ja tarjoaa ainakin paperilla lähes vastaavan paketin, joskin ilman Wi-Fi 6E -tukea ja pykälän hitaammalla pikalatauksella. Vastaavasti 200 euron lisäpanostuksella saatavissa on myös monipuolisempi Galaxy S22 Ultra.

Plussaa

  • Android-markkinoiden paras päivitystuki
  • Laadukas AMOLED-näyttö
  • Etukameran kuvanlaatu
  • Pääkameran kuvanlaatu

Miinusta

  • Exynos 2200:n grafiikkasuorituskyky Snapdragon 8 Gen 1:een nähden varauksin
  • Exynos 2200:n optimointiongelmat ainakin joissakin peleissä
  • Akunkesto varauksin
  • Latausnopeus varauksin
This site uses XenWord.
;