io-tech testasi Xiaomin uuden keskihintaluokkaisen Snapdragon 780 -järjestelmäpiirin sisältävän Mi 11 Lite 5G -älypuhelimen.

Xiaomi julkaisi Mi 11 -sarjansa Lite-mallit yhdessä Mi 11i:n ja io-techin arviossa jo käyneet Mi 11 Ultran kanssa maaliskuun lopulla. Lite-malleja julkaistiin kaksi, joista toinen tukee 5G-yhteyksiä ja toinen ei, minkä lisäksi ne eroavat myös järjestelmäpiireiltään. Kotimaamme markkinoille saataville tulee vain 5G-yhteyksillä varustettu malli, minkä johdosta tässä arvostelussa laitteeseen viitataan pääosin pelkkänä Mi 11 Litenä.

Mi 11 Lite 5G:n sisällä sykkii Qualcommin tuore 700-sarjan lippulaivapiiri, Snapdragon 780G, ja sen parina on 6 gigatavua LPDDR4-muistia sekä 128 gigatavua UFS 2.2 -tallennustilaa. Puhelimen 6,55-tuumainen AMOLED-näyttö yltää 90 hertsin virkistystaajuuteen ja laitteen takaa löytyy kolmoiskamerajärjestelmä 64 megapikselin pääkameralla.

Myyntiin Xiaomi Mi 11 Lite 5G saapui Suomessa tänään 17. toukokuuta 399 euron suositushintaan kolmena eri värivaihtoehtona – musta, mintun vihreä ja keltainen, joista jälkimmäistä myös testikappaleemme edustaa. Kesäkuun 7. päivään mennessä puhelimen ostaville on kaupanpäällisenä tarjolla 69 euron hintainen Mi Watch Lite -älykello.

Testilaitteemme oli varustettu 8 Gt RAM-muistilla, vaikka kyseistä versiota ei ole saatavilla Suomessa. RAM-muistin määrän vaikutus suorituskykyyn on kuitenkin todennäköisesti varsin pieni, sillä Suomessa myytävän mallin 6 gigatavun RAM-muisti on kilpailevissa laitteissa osoittautunut täysin riittäväksi.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G oli io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin puolitoista viikkoa ja tässä artikkelissa tutustumme laitteeseen hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa. Testiyksilön mukana ei valitettavasti tullut myyntipakkausta, joten normaalista poiketen emme tutustu sen sisältöön laisinkaan. Myyntipakkaukseen kuuluisi kuitenkin itse puhelimen lisäksi myös 33 watin verkkovirta-adapteri.

5G-liittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Mi 11 Lite on tunnistettavissa jo ensisilmäyksellä Xiaomin uutuussarjan puhelimeksi. Etupuolta peittävä näyttö ei toki juuri joukosta erotu, mutta takakuoren vasemman yläkulman kamerakehikkoa ei voi olla tunnistamatta.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 160,5 x 75,7 x 6,8 mm
  • Paino: 159 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,3 %
  • Gorilla Glass 6 edessä ja takana, muovinen runko, IP53

Ulkomitoiltaan Mi 11 Lite onnistuu olemaan miellyttävän siro, vaikka 6,55-tuumainen näyttö toki veronsa vaatii. Näytön ja ulkomittojen suhde on 400 euron hintaluokassa erinomainen 85,3 prosenttia. Käytännössä puhelin on samaa kokoluokkaa kuin 0,05” pienemmällä näytöllä varustettu Galaxy A52-mallisto, joka on  vain 0,6 mm lyhyempi ja 0,6 mm kapeampi kuin Xiaomin uutuus.

Mi 11 Lite on nykymarkkinoilla huomattavan ohut älypuhelin vain 6,8 mm:n paksuudellaan. Juuri mainittuihin Galaxyihin verrattuna Mi 11 Lite onkin peräti 1,6 mm ohuempi ja myös 30 grammaa kevyempi. Kädessä Mi 11 Lite tuntuu jopa hämmentävän ohuelta, eikä vastaavia laitteita nykypäivänä juuri löydykään. Lähimmät vertailukohdat ovat muutamien vuosien takaisissa älypuhelimissa markkinoiden kovimman ohuusvillityksen aikaan – kuitenkin esimerkiksi iPhone 6:kin oli 6,9 mm:n paksuudellaan aavistuksen Xiaomia paksumpi.

Puhelin on yhdessä kädessä käytettynä suhteellisen suuri, mutta sen ohuuden myötä kuitenkin vielä kohtalaisen helposti käytettävissä. Minkäänlaisia kaareutuvia muotoja takakuoreen ei ole tehty, mutta toisaalta ne eivät ainakaan allekirjoittaneen käteen tässä paksuudessa ole enää tarpeenkaan. Täysin kulmikas Mi 11 Lite ei kuitenkaan ole, vaan puhelimen reunukset ovat pyöristetyt.

Mi 11 Liten takakuori on lasia ja näytön suojana toimii Gorilla Glass 6. Kyseessä on vielä nykyäänkin suhteellisen tuore suojalasi ja siten 400 euron hintaluokassa hyvä suoritus. Puhelinta kiertävät kehykset ovat valitettavasti muoviset, mikä heikentää laaduntuntua jonkin verran, mutta puhelin tuntuu niistä huolimatta kädessä erittäin jämäkältä ja laadukkaalta.

Takakuoren lasi on mattapintainen ja kädessä varsin miellyttävän tuntuinen. Mattalasille totuttuun tapaan se voi kuitenkin olla kuivissa käsissä liukas. Positiivisena puolena muovinen kehys on kuitenkin varsin pitävä, joten puhelin ei ole saippuapalamaisen liukas missään tilanteessa. Takalasin väritys on ainakin keltaisessa testiyksilössämme näyttävä, sillä se ei ole täysin tasainen, vaan väri vaihtelee hieman valaistuksesta riippuen.

Xiaomi tarjoaa laitteelleen myös IP53-sertifikaatin. Kyseessä on käytännössä roiskeenkestävyys, eikä täysi vedenkestävyys kuten esimerkiksi Samsungin IP67-luokitellussa Galaxy A52 -mallistossa. Siitä huolimatta edes jonkinlaisen sertifikaatin löytyminen on ehdottomasti parempi kuin täysi suojausluokituksen puute.

Xiaomille totuttuun tapaan yläpäädyssä lepää puhelimen mikrofonin reiän lisäksi myös infrapunalähetin, joka mahdollistaa laitteen käyttämisen esimerkiksi television kaukosäätimenä. Näytön ylälaidan ja yläpäädyn välin kuulokeritilän takana sijaitsee toinen puhelimen stereokaiuttimista. Stereokaiutinten äänenvoimakkuus on suhteellisen hyvä, mutta kovimmilla asetuksilla ääni rikkoutuu jo jonkin verran.

Näytön vasemman yläreunan reikään sijoitettu 20 megapikselin etukamera kykenee hyvään jälkeen. Valaistuksen riittäessä värit toistuvat laadukkaina ja kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia, mutta markkinoiden parhaimpiin verrattuna värit jäävät hieman latteaksi. Hämärämmässä kuvanlaatu heikkenee etukameroille totuttuun tapaan ja lopputuloksista tulee suhteellisen pehmeitä.

Pohjaan Xiaomi on sijoittanut USB 2.0 -nopeuksia tukevan Type-C-liitännän, toisen puhelimen stereokaiuttimista, toisen puhelimen mikrofoneista ja korttikelkan. Korttikelkka tukee kahta SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhtä SIM-korttia yhdessä microSD-muistikortin kanssa.

Näytön tekniset ominaisuudet

  • 6,55” AMOLED-näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 2400 x 1080 pikseliä, 402 PPI
  • HDR10+, 500 cd/m² (nit), 800 cd/m² (nit) pistemäinen maksimi
  • 90 hertsin virkistystaajuus, 240 hertsin kosketuksentunnistus

Xiaomi on tehnyt Mi 11 Liten näytössä pienoisen kompromissin edeltäjämalliin, Mi 10T Liteen, nähden, sillä 120 hertsin virkistystaajuuden sijaan uutuus yltää enää vain 90 hertsiin. Käytännössä kompromissin näkeminen paljaalla silmällä on hyvin käyttäjäkohtaista, mutta ainakin allekirjoittanut tunnistaa erot kyllä rinnakkain vertaillessa, mutta ei havaitse niitä puhelinkäytössä merkittävästi normaalissa arkielämässä, kunhan virkistystaajuus vain on yli 60 hertsin.

Laskeneen virkistystaajuuden vastapainona näytön tekniikka on muutettu IPS LCD:stä AMOLED-paneeliin, eli takaisin vuoden takaisen Mi 10 Lite 5G:nkin käyttämään tekniikkaan, minkä myötä näytön kontrastisuhde on parantunut ja mustan toisto on todella mustaa. Resoluutio on säilynyt ennallaan Full HD+:ssa, mikä on 400 euron hintaluokkaan tyypillinen lukema.

Kuvanlaadultaan näyttö on todella hyvä. Vakioasetuksillaan värit ovat kallellaan viileään, mutta väriasetuksissa on tarjolla kattava värilämpötilan säätö. Myös värintoistoa voi halutessaan säätää erittäin vapaasti. Kolmen esivalinnan lisäksi valittavana on myös lisäasetukset, joiden kautta voi muuttaa näytön kontrastia, gammaa ja värisävyjä.

Mi 11 Liten kenties kiinnostavin osio on sen sisällä sykkivä rauta. Puhelimen järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin tuore Snapdragon 780G, joka sijoittuu 700-sarjan uudeksi huippumalliksi viime vuoden 765G:n yläpuolelle. 5 nm:n prosessilla varustetun piirin neljä tehoydintä, joista yksi on varustettu pykälän muita korkeammilla kellotaajuuksilla, luottavat Cortex-A78-arkkitehtuuriin, kun Snapdragon 765G käytti vielä Cortex-A76-pohjaisia ytimiä. Loput ytimet ovat totuttuun tapaan Cortex-A55-pohjaisia ja pienempivirtaisia. Myös grafiikkapiiri on saanut osakseen päivityksen ja 765G:n Adreno 620:stä on vaihdettu Adreno 642:een, joka tukee lippulaivapiirien tavoin päivitettäviä ajureita.

RAM-muistin ja tallennustilan osalta Xiaomi tarjoaa 400 euron hintaluokalle suhteellisen tyypilliset 6 / 128 gigatavua. 8 gigatavun RAM-muistejakin tässä hintaluokassa on kuitenkin toisinaan jo nähty, joten aivan markkinoiden huippuun Xiaomi ei siis yllä. Akun koon osalta Mi 11 Lite jää jonkin verran jälkeen kilpailijoistaan, sillä vaikka 4250 mAh:a ei ole suoranaisesti pieni akku, on se pienempi kuin useilla kilpailijoilla. Positiivisena puolena se tukee nopeaa 33 watin pikalatausta, joka on saavutettavissa jo paketissa mukana toimitettavalla verkkovirta-adapterilla.

Langattomien yhteyksien osalta Mi 11 Lite 5G tarjoaa erinomaisen kattauksen. 5G-yhteyksien lisäksi tuettuna on myös Wi-Fi 6 -standardi ja Bluetoothin tuorein 5.2-versio. Valitettavasti LTE-yhteyksien nopeutta valmistaja ei ollut ilmoittanut artikkelin kirjoitushetkellä, joten niiden arviointi on mahdotonta. 5G-yhteyksissä tuettuna ei ole mmWave-taajuuksia, mikä on nykymarkkinoilla vielä varsin yleistä.

Oikean kyljen virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija toimi testijaksolla moitteetta.

Tekniset ominaisuudet

  • Snapdragon 780G -järjestelmäpiiri (1 x 2,4 GHz Kryo 670, 3 x 2,2 GHz Kryo 670, 4 x 1,90 GHz Kryo 670 CPU, Adreno 642  GPU)
  • 6 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 gigatavua tallennustilaa (Vapaana n. 110 Gt, UFS 2.2), microSD-korttipaikka
  • 5G, sub 6 GHz, 1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66
  • LTE-A, Dual SIM (microSD-kortti vie toisen SIM-kortin paikan)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, (A)GPS, GLONASS, Galileo, NFC
  • Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa, infrapunalähetin
  • 4250 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 33 watin latausnopeus

Kamera

Mi 11 Liten kamerajärjestelmä on sijoitettu takakuoren vasempaan yläkulmaan ja muotoiltu Mi 11 -lippulaivamallin kanssa yhtenevästi. Ulkonäöltään kamerakehikko onnistuukin erottumaan markkinoilla hyvin edukseen ja on tyylikäs kokonaisuus. Kamerasaareke itsessään nousee vain aavistuksen takakuoren pinnasta, mutta pääkamera ja ultralaajakulmakamera sijaitsevat vielä omassa saman verran isommasta saarekkeesta ylös nousevassa kehyksessään.

Korkeutta kehyksellä onkin sen myötä jonkin verran ja pientä heilumista puhelinta pöydällä käytettäessä on havaittavissa, mutta kokonaisuus on kuitenkin selvästi Mi 11 -lippulaivasta löytynyttä matalampi.

Kameran tekniset tiedot

  • 64 megapikselin pääkamera (1/1,97”, 0,7 um pikselikoko, 26 mm), f1.8, automaattitarkennus
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 1,12 um pikselikoko, 119 asteen kuvakulma), f2.2
  • 5 megapikselin telemakrokamera, f2.4, automaattitarkennus
  • 20 megapikselin etukamera (1/3,4”, 0,8 um pikselikoko, 27 mm), f2.2
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS / 1080p 60 FPS, hidastusvideo: 720p 960 FPS

Kameravalikoimaltaan Mi 11 Lite mukailee hintaluokan normeja. Pääkamerana toimii 64 megapikselin sensori Quad Bayer -suotimella, eli puhelin ottaa 16 megapikselin kuvia. Myös täyden resoluution käyttäminen on mahdollista. Ultralaajakulmakameran resoluutio on varsin tavanomaiset 8 megapikseliä, eikä se valitettavasti tue automaattitarkennusta.

5 megapikselin makrokamera onnistuu nousemaan resoluutiollaan ja automaattitarkennuksellaan markkinoiden ylempään kastiin, mutta sitäkin erottuvampana plussana on mainittava kameran toteutustapa. Kamera on rakenteeltaan telemakro, eli se zoomaa perinteisiä makrokameroita enemmän, mikä mahdollistaa tarkentamisen monia kilpakumppaneita lähemmäksi.

Videokuvaa Mi 11 Lite kuvaa nykymarkkinoiden standardien mukaisesti 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 1080p-resoluutiolla 60 kuvan sekuntivauhtia. Hidastusvideotilassa tuettuna on lyhyt pätkä 720p-resoluution videota 960 FPS:n nopeudella.

Mi 11 Liten kamerasovellus on tuttu muistakin Mi 11 -sarjalaisista. Sovellus toimi testijaksolla sulavasti ja on käytettävyydeltään pääosin miellyttävä. Sovellus on myös hyvin muokattavissa ja käyttäjä voi itse valita, mitkä kuvaustilat haluaa pikavalinnoiksi etsinnäkymän oikealle puolelle.

Valitettavasti Mi 11-mallista tuttu miinus on myös periytynyt edelleen Liteen saakka, sillä makrokuvaustila on yhä sijoitettu hieman epäloogisesti vasemman yläkulman asetuspainikkeen taakse oikean puolen kuvaustilojen sijaan.

Kamerasovellus tarjoaa erillisen 2x-tilan, vaikkei puhelimesta telekameraa löydykään. Valitettavasti sensorilta tehtävän rajauksen sijaan 2x-tila on toteutettu perinteisenä digitaalisena zoomina.

Hyvässä valaistuksessa Xiaomin 64 megapikselin pääkamera tuottaa kiitettävää jälkeä. Kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia ja värintoisto on näyttävää. Näyttävyys on saavutettu pienoisella värien ylikorostuksella, mutta pääosin kuvat ovat lopputulokseltaan miellyttäviä. Dynamiikkakin kamerassa vaikuttaisi olevan hyvällä tasolla.

Valon vähentyessä myös yksityiskohtien määrä heikkenee. Siitä huolimatta kuvat pysyvät kohtalaisen laadukkaina. Kuviin kertyy jonkin verran kohinaa, mutta se pysyy tasavärisenä, eikä se onnistu häiritsemään suuremmaltakaan näytöltä tarkasteltuna. Värintoisto puolestaan pysyy hyvänä ja jonkin verran ylikorosteisena myös hämärässä. Dynamiikan osalta kamera toimii hyvin, eivätkä edes pistemäiset katuvalot pala välttämättä puhki hämärässä kuvatessa.

Hämärävertailussa on kuitenkin otettava huomioon, että kesän lähestyessä yöt eivät ole enää yhtä pimeitä kuin talvisin, joten olosuhteet ovat aavistuksen paremmat, kuin ne olisivat esimerkiksi tammikuussa.

Mi 11 Lite tukee 2x-zoomausta, vaikkei puhelimessa erillistä telekameraa olekaan. Kuvien ottamiseen se käyttää pääkameraa, mikä näkyy myös kuvanlaadussa. Yksityiskohtia kuviin ei kuitenkaan kerry perustilaa enempää, sillä on vain digitaalinen zoom suoraan sensorilta tehtävän rajauksen sijaan. Puuttuvia yksityiskohtia puhelin sitten pyrkii korvaamaan lisätyllä kontrastilla ja terävöityksellä. Tämän myötä Mi 11 Liten 2x-tila ei pärjääkkään erillistä telekamera käyttäville tai oikean sensorirajauksen tekeville kilpakumppaneille.

Kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera tekee Mi 11 Litessä päivänvalossa hyvää jälkeä. Yksityiskohtia kertyy hyvin ja värit ovat näyttävät, joskin pääkameran tavoin hieman ylikorostuneet. Valitettavasti pääkamerassa toiminut kevyt värien ylikorosteisuus ei toimi ultralaajakulmakamerassa yhtä hyvin, vaan lisätyn kontrastin myötä tummat alueet tummuvat toisinaan tukkoon. Lisäksi ultralaajakulmakameran kuvat ovat yleisilmeeltäänkin pääkameraa tummempia.

Hämärässäkin ultralaajakulmakamera onnistuu sinnittelemään mukana. Kohinaa kertyy pääkameran kuvia enemmän, muttei vieläkään suoranaisesti häiritsevän paljon, minkä lisäksi kuviin kertyy edelleen kohtalaisesti yksityiskohtia. Varjot kuitenkin tummuvat jo täysin umpeen, minkä lisäksi värintoisto heikkenee.

Mi 11 Liten yökuvatila toimii sanalla sanoen erinomaisesti. Se on käytettävissä pääkameran lisäksi myös pääkameraa käyttävässä 2x-tilassa ja ultralaajakulmakameralla. Kaikissa kameratiloissa kuvanlaatu paranee selvästi perustilaan nähden – kohina vähenee, yksityiskohtien määrä kasvaa, kuvista tulee kirkkaampia ja myös värintoisto paranee. Kuvat ovatkin käytännössä poikkeuksetta perustilaa laadukkaamman näköisiä ja tilaa voi suositella käytettäväksi lähes aina, kun kuvattava kohde ei liiku.

Aivan täydellinen ei yökuvatilakaan kuitenkaan ole, sillä toisinaan kaupunkiympäristön kirkkaat valot voivat palaa puhki myös yökuvatilassa. Tila pyrkinee lähinnä parantamaan valovoimaisuutta ja värientoistoa, eikä siten keskity niinkään palauttamaan kirkkaamman pään dynamiikkaa.

5 megapikselin telemakrokamera onnistuu erottamaan Mi 11 Liten selvästi suurimmasta osasta kilpailijoitaan. Makrokamera on jo resoluutiollaan ja automaattitarkennuksellaan markkinoiden kärkipäätä, minkä lisäksi telerakenteensa myötä se kykenee tarkentamaan useita kilpailijoitaan lähemmäksi.

Kuvanlaadultaan telemakro onkin erinomainen. 5 megapikselin rajat ovat toki nähtävissä ja kuvien taustalle syntyvä bokeh-efekti voi olla rakeista, mutta siitä huolimatta kuvat ovat luokkansa parhaimmistoa. Kameran automaattitarkennus mahdollistaa tarkennuksen huomattavan lähelle, värientoisto on miellyttävää ja kuviin kertyy resoluutionsa nähden hyvin yksityiskohtia. Valitettavasti kameralla on heikkoutensakin, sillä hämärässä sillä on huomattavia hankaluuksia tarkentaa kohteeseensa.

Mi 11 Lite tukee videokuvausta pääkamerallaan 4K 30 FPS -tasolla, mutta ultralaajakulmakameralla video jää korkeintaan 1080p 30 FPS -tasolle.

Pääkameran kuvanlaatu on käytännössä vastaavaa kaikilla resoluutioilla, minkä lisäksi myös elektroninen kuvanvakain on käytettävissä resoluutiosta riippumatta. Pääkameran videokuva on yleisilmeeltään miellyttävää, värit toistuvat luonnollisesti ja yksityiskohtia kertyy hyvin. Myös kuvanvakain hoitaa hommansa ansiokkaasti pehmentäen kävelyssä tulleita tärinöitä hyvin.

Ultralaajakulmakameran 1080p 30 FPS -video ei valitettavasti yllä pääkameran tasolle. Värientoisto on heikompaa ja kuva on selvästi liian kontrastoitua, minkä seurauksena varjoisat alueet tummuvat helposti umpeen.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä Mi 11 Litessä toimii muiden malliston puhelinten tavoin Android 11, jonka päällä pyörii valmistajan oma MIUI 12 -käyttöliittymä. Googlen tietoturvapäivitykset päivittyivät testijaksolla huhtikuun tasolle, joten puhelinta voi ainakin tällä hetkellä pitää erittäin ajantasaisena.

Xiaomin yleisestä kaavasta poiketen Mi 11 Litelle on myös olemassa päivityslupaus, sillä valmistajan mukaan puhelin kuuluu Android Enterprise Recommended -ohjelmaan, vaikkei sitä Googlen sivuilla vielä näykään. Päivityslupaus kattaa yhden suuren Android-versiopäivityksen ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset 90 päivän välein. Päivityslupaus itsessään on erinomainen lisäys, mutta valitettavasti päivitystuen pituus ei pärjää kilpailussa esimerkiksi lähes vastaavan hintaiselle Galaxy A52 5G:lle, jonka tuki kattaa kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset.

MIUI 12 -käyttöjärjestelmä on tuttu valmistajan lippulaivasta ja Mi 11 -artikkelista voikin lukea tarkemmat kommentit sen ominaisuuksista. Käyttöliittymä on toiminnaltaan sujuva ja se tarjoaa monipuoliset muokkausmahdollisuudet, mutta vastapainona se peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen ja sisältää suhteellisen paljon esiasennettuja sovelluksia. Mi 11 Litessä on myös havaittavissa kalliimmasta sisaruksesta tuttua hieman liian aggressiivista virranhallintaa, minkä seurauksena esimerkiksi WhatsApp-viestit saattavat tulla perille vasta isompana ryppäänä yksittäisten ilmoitusten sijaan. Käyttöliittymä vaikuttaisi kuitenkin hieman Mi 11 -testin aikaista optimoidummalta, eivätkä viesti-ilmoitukset myöhästyneet enää yhtä pahasti.

Suorituskyvyn osalta Mi 11 Lite tarjoaa erinomaisen pakkauksen. Snapdragon 780G siivittää puhelimen sulavasti läpi päivittäisten askareiden ja käytössä ei havaittukaan laisinkaan häiritseviä hidasteluita. Myös pelaamiseen piiri riittää hyvin ja PUBG Mobile pyöri kohtalaisen sulavasti pelin toistaiseksi korkeimmilla Ultra HD -asetuksilla.

Koska Snapdragon 780G on täysin uusi järjestelmäpiiri testilaboratoriossamme, ajoimme sille myös synteettiset suorituskykytestit, joissa verrokkeina toimivat puhelimen edeltäjä, Mi 10T Lite, jonka sisällä pyörii Galaxy A52 5G:stäkin löytyvä Snapdragon 750G, 780G:n edeltäjän, Snapdragon 765G:n sisältävä Mi 10 Lite 5G ja viime vuoden Snapdragon 865 -lippulaivapiirin sisältävä Mi 10T Pro.

Kuten tuloksista on nähtävissä, on Snapdragon 780G varsin vakuuttava uutuuspiiri. Mi 11 Liten suorituskyky on selvästi parempaa kuin edeltäjämalleissa ja grafiikkasuorituskyky alkaa olla jo lähempänä viime vuoden huippumalleja. Prosessorisuorituskyvyssäkin kasvua on tapahtunut huomattavasti ja erityisesti moniydinsuorituskyky jättää 765G:tä ja 750G:tä käyttävät edeltäjämallit nielemään pölyä.

4250 mAh:n akku alkaa nykypäivänä olla jo aavistuksen pienehkö useiden kilpailijoiden tarjotessa peräti 5000 mAh:n akkuja, mutta siitä huolimatta akunkestonkin osalta Mi 11 Lite pärjäsi kohtalaisesti. Puolentoista viikon testijaksolla laite kesti poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää noin 3 tunnin näytön päälläoloajoilla, mutta sitä pidempiä käyttöjaksoja puhelimelta ei kannata odottaa. Kertaalleen puhelin jaksoi kolme kokonaista päivää, mutta viimeisenä päivänä käyttöä täytyi jo tietoisesti rajoittaa. Kolmen päivän ylityksessä näytön päälläoloajat ylsivät reiluun neljään tuntiin.

33 watin pikalatausta emme valitettavasti päässeet kokeilemaan puuttuvan verkkovirta-adapterin myötä, mutta maailmalla puhelimen on todettu latautuvan tyhjästä täyteen noin tunnissa. Testasimme puhelimen latausnopeutta kuitenkin iPad Pron USB PD:tä tukevalla 18 watin verkkovirta-adapterilla, jolla puhelin latautui tyhjästä täyteen reilussa puolessatoista tunnissa (96 min).

5G-verkkoja testasimme DNA:n verkossa Oulun keskustan alueella. Latausnopeudet ylsivät parhaimmillaan yli gigabittiin sekunnissa, kun taas 4G-verkossa ne jäivät samaan aikaan 100 Mbit/s seutuville. Lähetysnopeuksissa erot jäivät jälleen huomattavasti pienemmiksi ja pyörivät käytännössä lähes vastaavissa lukemissa 100 Mbit/s tasolla.

 

Yhteenveto

Xiaomin Mi 11 Lite 5G jatkaa valmistajan linjaa ollen erityisesti raudaltaan hintaluokassaan todella pätevä puhelin. Qualcommin tuore Snapdragon 780G osoittautui testeissä erittäin onnistuneeksi päivitykseksi viime vuoden 765G:lle sijoittuen monin osin suorituskyvyssään jopa lähemmäs viime vuoden huippumallia, Snapdragon 865:ttä, kuin edeltäjäänsä.

Mi 11 Lite on markkinoiden ensimmäinen 780G:tä käyttävä älypuhelin ja sen myötä se onnistuukin karkaamaan hintaluokassaan uudeksi suorituskykykuninkaaksi. Esimerkiksi parisen kymppiä kalliimpi io-techin testissä hyväksi puhelimeksi osoittautunut Galaxy A52 5G jää raa’assa suorituskyvyssä selvästi Xiaomin jälkeen. Lähimmät vertailukohdat laskentakyvyn osalta tulevatkin vastaan noin satasen kalliimmassa 500 euron hintaluokassa Snapdragon 870:n sisältävän Moto g100:n ja viime vuoden edullisempien lippulaivojen, kuten OnePlus 8T:n muodossa. 6 gigatavun RAM-muisti jää noista lippulaivoista jälkeen, mutta on kuitenkin 400 euron hintaluokassa vielä varsin standardi suoritus – samoin on myös 128 gigatavun tallennustila.

Pelkkien sisuskalujen lisäksi Xiaomi vakuuttaa myös ulkoisella rakenteellaan. Näytön suojana oleva Gorilla Glass 6 ja laadukkaan tuntuinen lasinen takakuori tarjoavat Mi 11 Litelle selvästi Galaxy A52:ta paremman laaduntuntuman. Edukseen erottuu myös puhelimen ohuus, sillä Mi 11 Lite on yksi markkinoiden ohuimpia laitteita ja sen tuntee myös kädessä.

Valitettavasti ohuuden mukana tulee myös omat miinuksensa, sillä puhelimeen mahdutettu 4250 mAh:n akku ei ole enää nykypäivänä mitenkään poikkeuksellisen suuri, vaan edustaa peräti luokkansa pienempää kastia. Tästä huolimatta puhelin kesti yhdellä latauksella testijakson puitteissa poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää, minkä lisäksi 33 watin pikalatauksen myötä laite on ladattavissa tyhjästä täyteen noin tunnissa.

Akun lisäksi näytössäkin on tehty kompromissi, sillä Mi 10T Liten 120 hertsin näytöstä on luovuttu ja uutuus yltää vain 90 hertsiin. Tämän vastapainona näyttöteknologia on kuitenkin vaihdettu AMOLED-paneeliin ja kuvanlaadultaan Mi 11 Liten näyttö onkin erinomainen. 90 hertsin virkistystaajuuskin on ainakin allekirjoittaneen käytössä täysin riittävä, joten tämän kompromissin merkitys on hyvin käyttäjäkohtainen.

Myös kamerajärjestelmän osalta Mi 11 Lite ansaitsee kehuja. Pääkamera on tasainen suoriutuja ja kykenee luokassaan kiitettävään jälkeen. Ultralaajakulmakamerakin onnistuu täyttämään standardit, vaikkei poikkeuksellisen hyvältä näytäkään. Makrokamera puolestaan on selvästi hintaluokkansa parhaita, sillä hyvän kuvanlaadun lisäksi se pystyy telerakenteensa myötä kuvaamaan kilpakumppaneitaan lähempää, minkä lisäksi se on varustettu myös automaattitarkennuksella.

Puhelimen sisällä pyörivä MIUI 12 -käyttöliittymä puolestaan jakanee edelleen mielipiteitä. Se peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen, mutta tarjoaa vastapainona erinomaisen kattauksen muokkausmahdollisuuksia. Mi 11:stä tuttu turhan aggressiivinen virranhallinta vaivaa valitettavasti myös Mi 11 Liteä, mutta parannusta on selvästi tapahtunut, eivätkä ilmoitukset vaikuta tulevan enää aivan yhtä myöhässä.

Xiaomi on kuitenkin onnistunut parantamaan myös suurinta heikkouttaan, eli päivitystukea. Täyden lupauksettomuuden sijaan Mi 11 Lite kuuluu Android Enterprise Recommended -ohjelmaan ja puhelimelle luvataan yksi suuri Android-versiopäivitys sekä kolmen vuoden tietoturvakorjaukset. Samsungin nykyinen päivitystuki on kuitenkin nostanut rimaa koko hintahaitarissa, minkä myötä Android-versiopäivitysten rajoittuminen vain yhteen on väistämättä pienoinen pettymys, vaikka kolmen vuoden tietoturvakorjaukset hyvä suoritus onkin.

Kokonaisuudessaan Xiaomin Mi 11 Lite on erinomainen laite. Puhelin on ulkoiselta olemukseltaan jämäkkä ja hintaluokassaan todella laadukas, minkä lisäksi sen sisuskalut ovat luokkansa huippua. Snapdragon 780G -järjestelmäpiiri siivittää puhelimen selvästi ohi muista 700-sarjaa käyttävistä laitteista ja sinänsä pienehköstä akusta huolimatta käyttöajatkin ovat kohtalaiset. Myös kamerajärjestelmä on laadukas ja erityisesti makrokamera ansaitsee kiitosta. Mi 11 Liten päivitystuki ei pärjää parhaimmistolle, mutta sentään tietoturvapäivitysten lupaaminen kolmeksi vuodeksi on ehdottomasti hyvä kehityssuunta vanhaan lupauksettomuuteen verrattuna. Erinomaisen rautansa myötä puhelin ansaitseekin Toimituksen valinta -kunniamaininnan vain yhteen päivitykseen jäävästä suurten Android-versioiden tuesta huolimatta.

Plussaa

  • Snapdragon 780 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Laadukas rakenne
  • Pääkameran kuvanlaatu
  • Makrokameran kuvanlaatu
  • Yökuvatilan laatu
  • Nopea 33 watin pikalataus

Miinusta

  • Päivityslupaus kattaa vain yhden suuren Android-versiopäivityksen
  • Käyttöliittymän aggressiivinen virranhallinta
  • Edeltäjämallin 120 Hz:stä 90 Hz:iin hidastunut näyttö varauksin
  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia

Huomionarvoista

  • Puhelin on huomattavan ohut vain 6,8 mm:n paksuudellaan
  • Muistikortti on käytettävissä vain, kun käytössä ei ole kahta SIM-korttia

This site uses XenWord.
;