
AMD:n toimitusjohtaja Lisa Sun CES 2019 -keynote on juuri päättynyt. Esityksessä nähtiin muun muassa maailman ensimmäinen 7 nanometrin pelinäytönohjain, mutta kenties mielenkiintoisin osuus oli ensimmäiset maistiaiset 3. sukupolven Ryzen-prosessoreista.
3. sukupolven Ryzen-prosessorit perustuvat Zen 2 -arkkitehtuuriin ja ne valmistetaan TSMC:n 7 nanometrin valmistusprosessilla. Prosessorit tulevat toimimaan kaikilla AM4-emolevyillä BIOS-päivityksen myötä, mutta PCI Express 4.0 -tuen hyödyntäminen vaatii luonnollisesti uuden emolevyn.
AMD ei ole luopunut yhden sirun taktiikastaan, vaan Rome-palvelinprosessorin tapaan uusi Ryzen käyttää 8-ytimistä Zen 2 -pikkupiiriä eli chiplettiä, jonka rinnalla on erillinen 14 nanometrin I/O-piiri. Uutisen kuvassa suurempi siruista on I/O-piiri ja pienempi Zen 2 -pikkupiiri.
Su antoi suorituskyvystä sen verran ensimaistiaista, että Cinebenchissä 8-ytiminen prototyyppi-Ryzen oli käytännössä tasoissa Intelin Core i9-9900K -prosessorin kanssa, Ryzenin viedessä potin 17 pisteen erolla (2057 vs 2040). Su mainitsi tosin ennen testiä, ettei Ryzen toiminut testikokoonpanossa lopullisilla kellotaajuuksillaan.
AMD tulee julkaisemaan kolmannen sukupolven Ryzen-työpöytäprosessorit vuoden puolivälin tienoilla. Yhtiö tulee kertomaan prosessoreista lisää lähempänä julkaisua.
Lähde: AMD CES 2019 @ YouTube
Hyvä että tulee, vaikka pidinkin epätodennäköisenä. Se ei kuitenkaan muuta sitä, että ne "vuodot" olivat hyvin suurella todennäköisyydellä huuhaata mm. juuri mukana olleiden GPU-chiplet APU-piirien vuoksi, myös ne kellotaajuus/ydincombot ovat etenkin sen 16/32@4,3/5,1GHz osalta aikamoisia.
Kannattaa nyt kuitenkin muistaa, että AMD on todennut 7nm:n antavan heille noin 25% lisää suorituskykyä samalla kulutuksella ja konfiguraatiolla, toki se ei suoraan peilaudu koska nyt on erilliset CPU-chipletit ja I/O-piiri eikä yhtä isoa piiriä, mutta antaa kuitenkin vähän suuntaa mitä voi odottaa.
Niin mitä?
Tuo on siis prosessista saatava hyöty. Päälle sitten vielä zen 2 parannukset IPC:lle ja kukaan ei vielä tiedä tarkasti paljonko tuo IPC on parantunut. Huhut taisivat puhua 13% luokasta, mutta vahvistettua tietoa ei ole.
Ottakaa huomioon sen mahdollisen 16 ytimisen kanssa se että AMD harrastaa nykyään Intelin tapaisesti eri ydinmäärien rasituksessa eri boost taajuuksia. Tämän takia vaikka tuo 8 ydintä vie max ~140W niin luultavasti 16 ytiminen pääsee suht samoihin kellotaajuuksiin 8 ytimen rasituksessa, sen lisäksi pienellä vähennyksellä kellotaajuuksissa olisi varmasti parempi kaikkien ytimien rasituksessa vaikka olisi rajoitettu siihen samaan ~140W tehonkulutus tasoon.
Voi olla että kesällä AMD korvaa vanhat Threadripperit high end Ryzeneillä ydinmäärissä ja esim 32 ytiminen Threadripper ottaa aikaisempien 16 ytimisten paikan ja 64 ytiminen tulee nykyisen 2990WX tilalle.
Sitä.
Totta kai, mutta millä todennäköisyydellä sillä prosessilla, joka samassa konfiguraatiossa voisi olla 25% nopeampi, saadaan siirryttyä 8/16 @ 3,7/4,3 GHz:istä 16/32 @ 4,3 / 5,1 GHz:iin vaivaisella 30W erolla TDP:ssä (ja millä todennäköisyydellä vanhat AM4-emot olisi tehty ottamaan huomioon 135W prossut)
Laske vaikka 3.7 base -> 4.3 base muutos ja vertaa 25%. Max turbot voit suoraan unohtaa kun puhutaan koko paketin max kulutuksesta.
Itseasiassa pitäisi buustata korkeammalle kun chipleteistä vain puolet on käytössä eikä yhdestä kaikki. Lisäksi lämmöntuotto jakaantuu kahdelle piirille mikä paljon helpompi jäähdyttää.
Epic Gamesin perustaja Tim Sweeney taisi tällä viestillään viitata tuohon:
Kun katsoo tuota piiriä taas, sitä voi pitää erittäin todennäköisenä, koska en keksi yhtäkään suunnittelullista syytä miksi nuo piirit haluttaisiin läntätä noin, ellei siinä ole paikka kolmannelle sirulle jota halutaan käyttää.
Jos tuo kuvittelee sopivansa vanhoille emoille, niin speksattua virrankulutusta ei kannata ylittää tai tulee ongelmia..
On myös mahdollista, että sitä I/O:ta ei edes pysty tekemään (vielä) tuolla 7nm prosessilla.
Se on ihan hyvä pointti, ja kuten jo todettua ilmeisesti sellaisia on tulossa. Silti pidän niitä väitettyjä vuotoja 16/32 @ 4,3/5,1 GHz jne huuhaana kunnes toisin todistetaan
Tuskin noita chiplettejä on aseteltu siten miten ne on aseteltu, puhtaasti toisen prosessori-chipletin asentamista silmällä pitäen.
Tuossa ei ole muutenkaan paikkaa kolmannelle chipletille, joten uusi paketointi vaaditaan joka tapauksessa.
Hmm… Uskoisitko että siihen mahtuisi pienikokoisempi GPU?
Sinulla on kuitenkin silmää noiden prossien suhteen.
Voisi myös kuvitella että kahden chipletin bios vaatisi vähän virittelyä, tosin toki tuo IO piiri voi hävittää ne erilliset prossat, mutta vähäisen tietämykseni pohjalta ja sen mitä olemme wanhoista Threadrippereistä nähneet, niin olettaisin että se ei ole vai heitä paikalleen kysymys.
Ehkä siinä vaiheessa kun luovutaan taaksepäin yhteensopivuudesta olisi mahdollista tehdä useamman chipletin versio? Luultavasti myös pienemmällä IO piirillä. Ei tuossa hirvittävästi ole tilaa, mutta jonkin verran kuitenkin.
3000 sarjan Apu:t on jo julkaistu niin että turha kuvitella GPU chiplettiä 3000 sarjan Ryzen malleihin.
Ei varmasti vielä. Apu mallit ovat olleet edullisia, siksi 12nm vielä, mutta 2020 hyvinkin voisi tulla uusi versio ehkä tämän vuoden lopulla. Riippuu paljon siitä kuinka kalliita niin 7nm chipletit on ja kuinka paljon amd tarvitsee niitä muissa tuotteissaan!
Roma vie varmasti ensin parhaat ja ensimmäiset päältä, koska niissä on paras kate. Seuraavaksi tulevat luultavasti seuraavan sukupolven threadripperit. Sitten 3000 sarjan työpöytä tai kannettavien sirut. APUt sitten joskus. Tehdas puskee kuitenkin ulos toimivia cpu osia rajoitetun määrän. Se saattaa pitää 3000 sarjan varsin arvokkaana alkuunsa!
Ne jotkut viikonlopun vuodot mitä näin, näyttivät ainakin l2 kakun perusteella olevan pelkkää soopaa. Ydinmäärän ja L2 kakun koon suhteen kun on oltava yhteys koska L2 on core-kohtaista.
Ainakin jäähdytyksen ja tuon paketoinnin johdotuksen kannalta on vaikea keksiä miksi ne haluttaisiin laittaa noin, kun vierekkäinkin mahtuisi.
En kuitenkaan pelaa Cinebenchiä, niin pelisuorituskyky on minulla mielessä. Siihen riittää 3-sarjasta myös 6-ydin, kunhan kellotaajuudet olisi siellä all-core 4.5GHz+ viimeistään kellottamalla.
Riippuu vähän, merkittävä osa emoistahan on selvästi suunniteltu kovemmille virrankulutuksille kuin mitä vakiopiirien ajaminen vaatii. Halvoilla emoilla sen sijaan suunnittelu voi olla ilman headroomia.
Ottaen huomioon mitä sählinkiä Intelin emo/prossu-tuessa on ollut ja sen että AMD on erikseen useampaan kertaan luvannut prossujen sopivan AM4-alustalle 2020 asti, on epätodennäköistä että se yhtäkkiä lähtisi karsimaan tuen pois "halpisemoista" tms, siellä on kuitenkin ihan A320-emoista lähtien tavaraa millä pitäisi toimia.
Jos jujlkaistaan prossu, joka toimii hyvin vain klalliimmilla emoilla ja halvemmissa kaatuilee / emot kärähtelee, niin siitä tulee taatusti sanomista.
Kyllä ne kellot ja turbot kannattaa pistää s.e. speksien mukaan tehdyillä emoilla toimii. Ylikellotus sitten täysin erikseen, se voidaan jättää käyttäjän vastuulle.
Demokappaleesta jopa näkyy lakkauksen alta toisen chipletin kontaktit…..
Ostohousuja kutkuttelee :cigar2:
Eihän nämä toimi ilman bios päivitystä muutenkaan. Voihan siinä bios päivityksessä lisätä tuen sitten vain niille prosessoreille, mille oikeasti riittää mehua.
Ei AMD:n tarvitse sitä karsia pois. Riittää kun vihjaavat emovalmistajille, että niille kuppaisimmille halpisemoille ei kannata tehdä sitä vaadittua bios päivtystä… Jo nyt käsittääkseni osa emovalmistajista on jättänyt bioseja tekemättä joillekin emoille eli niitä uudempia Ryzeneitä ei noihin emoihin saa kun oikea bios puuttuu vaikka kanta olisi miten yhteensopiva.
OT: Ihan jokaiseen emolevyyn pitäisi saada se "up to 65W TDP"-merkintä takaisin, mitä siellä on aiemmin ollut.
Ja kyllä 3000-sarjaa tulee myös alemman TDP:n malleina, eikä pelkästään sitä 100W+ TDP huippumallia..
Totta kai tulee, mutta siitä vasta riemu repeäisikin jos saman sarjan eri mallit vaatisivat eri emon
Piti lainata mutta painoin vahingossa muokkaa (jos näkyy muokkaushistoriaa siinä viestissäsi)
eli piti sanomani jotta kuva ei toimi
Ennenkin on ollut käsittääkseni niin, että uusien zenien kaikki ominaisuudet ei toimi kaikissa vanhoissa emoissa.
Se ei liene keltään pois, että se bios säätää kellot s.e. jää ko emon speksien sisälle, jolloin toimii jotenkin.
Ei siihen tarvita, kuin vähäsen järkevää joustavuutta AMD:n taholta.
Toinen järkevä vaihtoehto on sitten:
Uusi prossu ja jos tarvitaan parempi virransyöttö, niin uusi, ehdottoman epäyhteensopiva kanta ja sitten uudet emot ja kaikille on selvää: Toimii uusilla emoilla varmasti ja vanhoilla ei toimi, asiaa ei tarvitse miettiä. Intel nyt koomaili tuon viimeisimmän virityksensä kanssa, kun ei muuttanut sockettia..
Selainen "Bios tulee ehkä, ehkä ei" on kyllä melko ärsyttävä tilanne..
Tjoo amd5 vai mikä se seuraava sitten lieneekään…
Joka tapauksessa jokainen Ryzen 3000 sarjalainen pitää upota heittämällä jokaiseen 300 ja 400 sarjalaiseen emoon. Se asettaa tiettyjä rajoitteita…
Kakkosvaihtoehdossa lukee Intel ja Z390. Ei näin 🙂
Uskon itsekin, että se voidaan tehdä niin (ykkösvaihtoehto), että on matala base-kellotaajuus ja sitten adaptiivisesti laitetaan lisää niin paljon, kuin uskotaan emon kestävän. Huonona puolena on se, että tässä on puolipakko vähän rajoittaa menoa vanhoilla kunnon emoilla (oma C6H), jos niitä ei saa autokellottelemaan kunnolla. Eli mennään hitaimman mukaan.
Intelillä on tuostakin versio, jossa niillä on prosessoreita (vaikka tuoreimmissa Mac Mineissä), jotka on matalilla oletuskelloilla, mutta boostaa jopa 50% niiden yli dynaamisesti. Esimerkissä vaikka 3.0GHz base ja 4.5GHz boost.
Niin Anantech tosiaan ehti jo laskemaan että karkeasti kulutus olisi jotain 75W all core kelloilla X. Kun vastaavasti Intteli kulutti 125W all core kelloilla 4,7GHz.
Voidaan olettaa että toi Ryzen ei ihan pienillä kelloilla tuossa demossa hyrrännyt, AMD:lla on SMT etu ollut kokoajan, ehkä sieltä on onnistuttu jotain puristamaan lisää ja IPC parannusta on tullut melko varmasti lisää myös, mutta silti tuo prossu on hyvin suurella todennäköisyydellä pyörinyt tuossa demossa vähintään 4,2-4,3GHz kelloilla.
Takaisin siihen kulutukseen. Jos oletetaan että vähänkin paremmat AM4 emot toimii ongelmitta tuolla 125W kulutuksella jonka Intteli hörppäsi, niin 125W-75W=50W olisi budjettia. Ja sitten kun otetaan huomioon että ei tuo IO-piirikään millään pyhällä hengellä toimi ja ei ole väliä oliko siellä yksi chiplet vaiko 2 chiplettiä niin sen IO-piirin kulutus on sama. Tästä voidaan jo päätellä se että ei all core kelloja tartte laske merkittävästi että pysytään edelleen inhimillisissä hattiwatti lukemissa. Varsinkin kun yleensä kelloja laskiessa voidaan myös jännitettä laskea jolloin saavutettu hyöty ikäänkuin kertautuu.
Mitä sitten tulee tuohon väitteeseesi yhden säikeen suorituskykyyn, niin ihmettelen nyt suuresti että miten sinulla on päässyt unohtumaan että turbo kellot on olemassa? Eli ei se toisen chipletin lisääminen mitenkään estä sitä että voitaisiin prosessoria ajaa parilla ytimellä varsin korkeilla kelloilla. Jos se prosessori taipuu niin yhtä ydintä voi ajaa vaikka 7GHz kelloilla kunhan se kokonais hattiwattibudjetti ei ylity, muiden corejen idlatessa vaikka 1GHz tai missä ne nyt sitten sattuukaan idlaamaan.
Ja APU:t mahtuu tähän kuvaan myös varsin hyvin. Nehän oli esim. Jimbon "vuodossa" ilmoitettu paljon myöhempään ajankohtaan kuin 3000 sarjan ryzenit ilman GPU:ta.
Vaikka tuossa showssa ei ilmoitettu tuotenumeroita eikä kelloja, niin jo pelkästään se kun Lisa piteli kädessään protoa vahvistaa paljolti sen mitä Jimbon vuodossa oli.
Johan tuolla on somessa alkanut käydä kuiske että AMD itse "vuotaa" Jimbolle noita juttuja kun on niin paljon osunut kohdilleen.
APU:than tulee teknisesti sukupolven verran jälkijunassa, joten loogisesti odottaisin aikaisintaan 4000-sarjan APU-piireihin Zen 2:sta ja tämänpäiväisen perusteella chiplettejä. Tämäkin toki puhdas arvaus.
Eiköhän tuo chipletti ole tuolla sivulla koska tuossa IO piirissä on pinnit nurkissa chipletteihin yhdistämistä varten, epyc layoutista päätellen, ja nuo vedot kai yleensä halutaan pitää niin lyhyinä kuin vain mahdollista.
Todennäköisesti: Lyhyinä, keskenään samanpituisina, tietyllä tavalla ryhmiteltynä ym ym..
Mikäs se ero ny oli ja mihin suuntaan? 😉
Yksinkertaisesti jättää rupuemojen bioseista tuen kokonaan pois virtasyöpöimmille malleille, niin ettei koko kokoonpano edes POSTaa.
Tietyt henkilöt täällä vetosi just tohon rupuemojen virransyöttöön kun Coffee Lake vaati "uuden" kannan, juuri tuolla tuen ulkopuolelle jättämisellä ne mahdolliset ongelmat olisi jätetty pois.
Ihme sankareita tälläkin foorumilla, ensin väitettiin ettei tule erillistä IO piiriä ja nyt väitetään ettei tule toista cpu piiriä. 12 coren am4 prossu on jo nähty ja Sun kommenttit viimeistään varmistavat asian:
“If you look at the evolution of Ryzen, we’ve always had an advantage in core count,” Su said.
In the demonstration showed onstage—comparing a 3rd-generation eight-core, 16-thread Ryzen against an Intel Core i9-9900K, which lost to the Ryzen chip in the Cinebench benchmark—Su said that she wanted to establish a head-to-head comparison, using comparable core counts.
“Some people may have noticed on the package some extra room,” she said with a chuckle. “There is some extra room on that package and I think you might expect we will have more than eight cores.”
En itsekään ymmärrä miksi olisi ongelma. Prossujen tietoihin vain selvästi että vaatii x5x0 sarjaa tukevan emon, tai bios päivityksen vanhempiin. Ne vanhat joihin ei bios päivitystä tule, eivät vain tue tuota. Ei niitä ekoja am4 emoja ole koskaan mainostettu että "tukisi kaikkia tulevia prossuja".
Näinpä. Ei tuota "puolikasta" prossua olisi esitelty, ellei yleisöllä olisi ollut jo vuodot tiedossa. Nyt amd saa tuosta kivasti nostetta kun jokaisella tekniikkasivulla spekuloidaan onko 2 chiplet mahdollinen, millä kelloilla, kuinka 16 corea on "mahdoton" jne.
Perinteinen "toivotaan ja ostetaan tulevaisuuden varalle" kommentti. Vai hyvinkö sillä hexa core pena kakkosella vielä pärjää nykypäivänä. Ei mutta onhan siinä ne 6 ydintä…
Tulee ne käyttöön joskus kun säikeistykseen peleissä löydetään järkevämpiä keinoja, mutta tuskin edes ryzen 2/3000 järkevän käyttöiän aikana ellei ipc kehitys lakkaa tyystin.
Phenom II aikana muistaakseni esim 965 BE vs 1055T hintaeroa ei ollut paljoa, tosin tuosta reilu 7v kun itse ostin 1055T:n, oli muistaakseni 150-170eur paikkeilla.
Eihän kaikki A320 emolevyt tue edes R5 1600X prossuja. En näe ongelmana, jos emolevyn valmistaja ilmoittaa, että nämä mallit tukee max 65W TDP:n prossuja.
Vähän veikkaan että se IPC kehitys on lakannut jo hyvän aikaa sitten. Jotain pikku parannuksia sieltä voidaan vielä saada, mutta ei mitään mullistavaa ilman että se maksaisi ihan hitosti jos sittenkään. Eli helpot mehut on jo puristettu ulos. Seuraava tie on kellojen nosto joka sekin alkaa olla kaluttu loppuun joten jäljelle jää core määrän kasvattaminen.
Pientä spekulaatio matematiikkaa.
CB Warra:n tulos 2700x 4,3Ghz = 2001 CB15. Tästä johdettuna 4,420 Ghz olisi 2057 CB15.
Zen 2 on luvattu 10% parannettu IPC – > tarkoittaisi, 3,978 Ghz kellotaajuutta.
Linkkiä? Mennyt ihan tällainen ohi, ellei puhuta siitä että ihan julkaisun aikaan osasta uupui vielä BIOSeja Ryzen-tuella (A320-emothan julkaistiin ainakin OEM-puolelle ennakkoon Bristol Ridgejen kaveriksi)
Yhtään A320 en (tai google ei) löytänyt mutta tämmösen aio kuution löysin 65W rajoituksella. Tosin ei taida vaikuttaa kun kaikki igpu kivet on 65W tai alle.
ASRock DeskMini A300 Series
Itselleni on annettu tällä foorumilla ymmätää, että AMD olisi luvannut näiden (tämänkin sukupolven) zen prossujen toimivan kaikissa AM4 emoissa.
Tuo on sinänsä extrapolointia siitä mitä on sanottu. AMD lupasi että socketti säilyy. ei kuitenkaan ole ennenkuulumatonta että osa prossuista vaatii parempaa rautaa kuin osa. edelliset kaksi AM-sockettia kun olivat AM2, AM2+, AM3 sekä AM3+
Asrock A320M-DGS
Asrock A320M-HDV
Tässä ainakin muutama Asrockin halvinta emolevyä. Spesification sivulla lukee myös suoraan että max 65W TDP prossuille tuki.
Pikaisella katsauksella muilta ei näitä löydy, mutta en usko että moni noista A320 emoista joissa 105W tuki on jaksaa yhtään korkeammalle.
[QUOTE="Griffin, post: 4289551, member: 359"
Toinen järkevä vaihtoehto on sitten:
Uusi prossu ja jos tarvitaan parempi virransyöttö, niin uusi, ehdottoman epäyhteensopiva kanta ja sitten uudet emot ja kaikille on selvää: Toimii uusilla emoilla varmasti ja vanhoilla ei toimi, asiaa ei tarvitse miettiä. Intel nyt koomaili tuon viimeisimmän virityksensä kanssa, kun ei muuttanut sockettia..
Selainen "Bios tulee ehkä, ehkä ei" on kyllä melko ärsyttävä tilanne..
[/QUOTE]
Kyllä tuo "järkevä" ehdotus on paljon enemmän perseestä. Sinulla on emo, joka on teknisesti täysin kykenevä, mutta ainoa syy miksi se pitää heittää roskiin on se, että joku "Jani-Petteri" (Anteeksi Jani-Petterit) jossain alkaa väkertää kyyneltä kun joutui lukemaan bios päivityksen readme tiedoston. Tai siis ei ymmärtänyt lukea.
Ei niitä bioseja nyt muutenkaan (pitäisi) uuvattien päivitellä.
Uskoisin että AMD ei tuota AM4+ kantaa myyntiin. TOSIN en yllättyisi jos osaan halvimmista 300- tai jopa 400-sarjan emoista ei tulisi saamaan uefi-bios päivitystä tai jos saisi ne eivät silti tukisi aivan virtasyöpöimpiä huippumalleja. (Jos on ostanut noin 50€ emolevyn parisen vuotta sitten tuskin voi olettaa että joku 500+€ prosessori siinä toimii paritettuna jonkun noin 100€ prosessoricoolerin kera.
Ei tuo nyt mitenkään ihmeellistä ole ja toisaalta mitä sitten kun tuskinpa se joka AMD tehokkainta rautaa ostaa niin tuskin siihen kaveriksi "low budget"(lue: esim. A320) emoa tulee.
Tuskinpa intelin lippulaivaakaan istuteen siihen alkaen hinnat malliin?
Lupaus on kuitenkin pidetty ja socketti pysyy samana.
Sillä "7nm" prosessilla on kuitenkin tehty Vega 20, jossa on mm. muistiohjaimet ja PCIE. Lähinnä siitä puuttuu vain USB ja SATA.