
AMD julkisti viime kuun loppupuolella uudet Ryzen 3 3000 -sarjan prosessorit sekä edullisempiin kokoonpanoihin suunnatun B550-piirisarjan. Nyt odotus on päättynyt ja sekä testit uusista prosessoreista ja tiedot piirisarjasta voidaan julkaista.
B550 on AMD:n uusi keskisarjan piirisarja, joka on tarkoitettu korvaamaan nykyiset B450-sarjan emolevyt. Piirisarjalla varustetut emolevyt tukevat PCI Express 4.0 -standardia mikäli prosessori tukee sitä, mutta itse piirisarjan omat PCI Express -väylät sekä yhteys prosessoriin on toteutettu PCIe 3.0:lla.
B450-piirisarjaan ja -emolevyihin nähden uutta on siis emolevyjen PCIe 4.0 -tuki prosessorin linjoille, tuki kahden näytönohjaimen käytölle ja piirisarjan PCIe-linjojen päivitys 2.0:sta 3.0:aan. Piirisarja tarjoaa käytettäväksi omasta puolestaan kaksi USB 3.1 Gen 2 -liitäntää (10 Gbps), kaksi USB 3.1 Gen 1 -liitäntää (5 Gbps), neljä USB 2.0 -liitäntää sekä neljä SATA-liitäntää. Lisäksi tarjolla on yhteensä kymmenen PCIe3 -linjaa, joista neljä on varattu yhteydelle prosessoriin ja loput kuusi voidaan konfiguroida joko neljäksi PCIe 3.0 -linjaksi ja kahdeksi SATA-portiksi tai kuudeksi PCIe 3.0 -linjaksi.
Uudet B550-emolevyt tulevat tukemaan virallisesti vain Ryzen 3000 -sarjan prosessoreita, eikä toistaiseksi ole tietoa voivatko valmistajat halutessaan lisätä tuen myös vanhemmille prosessoreille. Vanhempien Zen-arkkitehtuurien tuen mahdollisuuden varmistaa kuitenkin tuki 3000-sarjan APU-piireille, jotka perustuvat Zen+-arkkitehtuuriin. Samassa yhteydessä AMD varmisti myös, että yhtiön virallisen kannan mukaan tulevat Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit tulevat toimimaan nykyisistä piirisarjoista vain B550:llä ja X570:llä.
Virallinen kanta ei kuitenkaan aina mene yksi yhteen todellisuuden kanssa, sillä AMD:n mukaan Ryzen 3000 -prosessorit eivät ole virallisesti tuettuja 300-sarjan piirisarjoilla, vaikka markkinoilta löytyy useampia sarjan emolevyjä, joihin on saatavilla myös Ryzen 3000 -sarjan prosessoreita tukeva BIOS. Kannettavia valmistava XMG on lisäksi vihjannut jo aiemmin, että heidän tietojensa mukaan myös Zen 3 -prosessorit tulisivat toimimaan B450-piirisarjalla. Onkin mahdollista, että AMD sallii beetatason BIOS-tuen uusille prosessoreille vanhemmilla piirisarjoilla Zen 2:n ja 300-sarjan emolevyjen tapaan.
Päivitys: XMG on pyörtänyt aiemman lausuntonsa, mikä vähentää todennäköisyyttä että 400-sarjan emolevyt tulisivat toimimaan tulevien Zen 3 -prosessoreiden kanssa.
Yhtiön diapaketin mukaan kehitteillä on tällä hetkellä yhteensä yli 60 erilaista B550-emolevyä. Ensimmäiset emolevyt tulevat saapumaan myyntiin 16. kesäkuuta.
Pitää paikkansa. Asus Prime X470-pro lankun kohdalla ensimmäisestä 32Mt kokoisesta biosista ei ole voinut enää päivittää takaisin vanhempiin versioihin, jotka olivat kaikki 16Mt kokoisia.
Jos muuten biosin pakatusta koosta voi mitään päätellä niin luulisi tuossa 32Mt:ssä sitä tilaa vielä olevan. Viimeinen, joka on purettuna kooltaan 16Mt on pakattuna 10,32Mt. Uusin bios pakattuna 14,65Mt.
Asusin sivuilta downloaduista zipeistä siis kyse eli oletettavasti samalla tavalla pakattuja kaikki.
Juu ei niiden suhteen tilaongelmia olekaan missä on 32 Mt:n BIOS-sirut. Ongelmia tuottaa se että osassa (ei nyt sormella osoiteta *ysks*MSI*ysks* (on niitä muillakin muistaakseni)) on vain 16 Mt:n siru
Toivon että minun B450M Mortarin sockettiin voi sujauttaa 4xxx-sarjalaisen Ryzenin vaikka karsimalla tuki pois 1000-2000 sarjalaisilta biossissa, mutta tämä on MSIn käsissä ei AMDn
.
Lakia en tunne, mutta kuulostaa oudolta, etteivät voisi luvata tukea, joka on emolevyvalmistajasta riippuvainen. Kutakuinkin näinhän toimittiin vuosi sitten.
Jos Ryzen 4000 on vahva tuote, esim. ohittaa Intelin vielä pelisuorituskyvyssäkin niin on varmaankin ihan kannattava muuvi AMD:ltä laittaa dollarivaihde silmään. Pelin henkeen kuuluu, että huipputuotteilla rahastetaan. En näe miksi AMD toimisi eri tavalla kuin NVIDIA tai Intel (aikanaan), jos se olisi heidän saappaissaan.
No eipä sitten päivitellä tätä asuksen x470 lankkua. Suussa on P:n maku mutta kai siihenkin tottuu.
Omiaan puhui ja söi jo sanansa. Katso tämän ketjun viesti #46
XMG on pyörtänyt puheensa sittemmin, ei ole tiedossa onko vain suunnitelmat muuttuneet vai oliko kyse vain oletuksesta heidän osaltaan.
Tuossa eilisessä korjauksessaan sanovat väittämänsä olleen olettamus.
Kai uudemmat prossut voivat tukea DDR4 ja DDR5 riippuen mitä laudalta löytyy, onhan noita ennenkin ollut.
Piirisarjahan on nykyään vain oheislaiteliitäntöjen jatke, kuten piiritön A300-"piirisarja" osoittaa:
ASRock valmistelee STX-kokoluokan minitietokonetta AMD:n A300-piirisarjalla – io-tech.fi
Mikäli tukea ei tule, niin takana on emolevyvalmistajien yhteinen intressi myydä kuluttajille uudet lankut. Jos tämä olisi AMD:n keksintöä, se olisi ilmoitettu selkeästi jo aiemmin. AMD voi tietysti ottaa tästä syyn harteilleen, jotta suhteet emovalmistajiin säilyvät.
Voisiko joku nyt selittää mitä syitä tässä nyt pitäisi AMD:n ottaa tässä vaiheessa harteilleen, sen että porukka tulkitsee omiaan siitä mitä sanotaan?
Tai miksi tämä tuntuu olevan nyt niin suuri yllätys porukalle, kun se ettei kaikki Ryzen-prossut toimi kaikilla AM4-emoilla on kuitenkin tiedetty jo viime vuonna Ryzen 3000 -julkaisusta lähtien ja jos vain AM4-kantaa ajatellaan niin Bristol Ridgen tuki taisi tippua jo vielä aiemmin?
On olemassa täysin toimivia kiinalaisia LGA 2011 emolevyjä mm. Q77 ja Z77 piirisarjoilla, joille ei ihan varmasti ole mitään Intelin tukea.
Se on eri tarina sitten haluaako arvostettu "virallinen AMD-parteneri" tehdä tuollaista purkkaa mitä kiinalainen hikipaja pystyy laittamaan pihalle, mutta teknisesti varmasti onnistuisi
No AMD:n kuuluu ottaa vastuu siitä, että ostatutti vuoden verran B450-emojaan HYVIN yleisesti mielletyllä päivityspolulla, ilman että puuttuivat asiaan pätkän vertaa. AMD hykerteli käsiään, kun Zen 2 -prossuja valui maailmalle kiihtyvään tahtiin halpojen ja aikaa kestäviksi miellettyjen emojen kavereiksi. Koko konsensus PC-porukoiden piirissä oli se, että AMD on automaattinen valinta vrt. Inteliin, koska Intelin alusta on kuollut. Koko tämän vuoden ajan se kaikkein suosituin AM4-alusta eli B450 on ollut täsmälleen yhtä kuollut. Suurin osa siitä mindshare-siirtymästä, mikä itserakennettujen koneiden markkinoilla viimeisen vuoden aikana on nähty Inteleistä AMD:n suuntaan, rakentui mielikuvaan, jota AMD a) oli itse rakentamassa aivan päivänselvästi ja b) päätti olla oikaisematta ennen kuin oli valmis myymään B550-piirisarjaa maailmalle.
Voit vapaasti jatkaa tämän tosiasian huomioimatta jättämistä, mutta se vaan todistaa sen, että kirjoitat PC-harrastajien palstalle uutisia ymmärtämättä pätkääkään PC-harrastajien tarpeita tai näkökulmaa.
Ymmärrän toki tarpeet ja miksi joku voi tuohtua asiasta, mutta onko se AMD:n vika että ihmiset olettavat jonkin asian tarkoittavan jotain, mitä AMD ei ole millään tasolla itse kertaakaan ilmaissut? Ainut asia, mitä he ovat sanoneet asiasta oli että AM4-prosessorikanta tulisi kestämään 2020 asti.
Se, että kaikki AM4-prosessorit eivät tule toimimaan kaikissa AM4-emolevyissä tiedettiin ennen kuin kuluttajat pääsivät ostamaan ainuttakaan Zen 2 -prosessoria, viimeistään siinä kohtaa olisi pitänyt herätä epäilys onko se oma tulkinta ollut sittenkään oikea.
Ystäväni, yksinkertainen kysymys: mikä esti AMD:tä hoitamasta asiaa siten, ettei se sekä näyttäisi dick movelta että maksimoisi asiasta kärsivien asiakkaiden määrää? AMD olisi VOINUT hoitaa asian ihan tyylikkäästikin, viime vuonna. Mutta päättivät ryssiä, joten saavat nyt sitten uida siinä paskassa jonka niskaansa halusivat kaadettavan.
Ei yllätä niinkään se, ettei kaikki prossut toimi kaikilla emoilla, mutta hieman yllättävää on se epäjohdonmukaisuus, että siinä missä 300-sarjan emoja tuetaan kaksi sukupolvea eteenpäin, tuetaan 400-sarjaa vain yksi, varsinkin kun syy tuen puutteelle on keinotekoinen.
Hyvin pelattu tosin AMD:ltä ja täysin mahdollista että saavat minultakin tällä liikkeellä extrahilloa, jos 4000 sarjan prossut ovat riittävän houkuttelevia. Inteliinkin voisi tietysti tässä välissä ihan yhtä hyvin vaihtaa, mutta se tuskin tulee halvemmaksi.
Toivotaan nyt että tuki vielä laajalti tulee ja en rehellisesti odota tukea enää 5000-sarjalle millään 300-sarjan emolevyllä, vaikka rahkeita varmasti parhaimmissa olisikin tuohon aivan hyvin. Minua ei myöskään haittaa ostaa uutta emoa B350M Mortar tilalle jos vaan on hyvä ja edukas valikoima luvassa. Maalaisjärki sopii olla mukana touhussa ja taasen vääristeltyjä mielikuvia ei saa luoda.
Joo täytyy kyllä sanoa että B450-emojen ostajille jäi nyt musta pekka käteen, erityisesti jos sen osti Ryzen 3000:n pariksi.
Kaikki Ryzenit pujahtaa samaan AM4 kantaan, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki vanhat emolevyt tukisivat uusia prosessoreja, tai että kaikki uudet emolevyt tukisivat vanhoja prosessoreja. Kanta on kuitenkin sama. Tämän käsityksen sain tästä keskustelusta 🙂 Sinänsä ihan loogista.
Mulla koneet kiertää eri käyttötarkoituksesta toiseen. En niitä kummemmin päivittele, vaan ostan uuden ja vanha siirtyy surffilaudaksi. Tällä systeemillä yksi kone on käytössä jopa 10 vuotta, myös monitorit. Ja ainahan sen vanhan voi myydä pois, jos välttämättä haluaa uusinta tekniikkaa. Että en minä näe, että sen kannan säilyminen olis niin tärkeä juttu.
Asenne on hieman erikoinen sanavalinta tässä.
Vahva tuote myy itse itsensä ja siitä syystä sitä myydään kalliilla. Heikko tuote on hankalampi myydä ja sen takia sitä myydään halvalla. Kun vahvalla tuotteella maksimoidaan voitot, näytetään automaattisesti ahneelta. Kun heikolla tuotteella maksimoidaan voitot, vaikutetaan automaattisesti reilulta.
Voittojen maksimointi on aikalailla ainoa liiketoiminnan tavoite tai "asenne".
300-sarjan emolevyt eivät tue AMD:n näkökulmasta Zen 2 -prosessoreita virallisesti, mutta se on mahdollistanut emolevyvalmistajille tuen toteuttamiselle. Tuossa ihan samassa kaaviossa näkyy myös se.
Hoitaa tyylikkäästi tekemällä mitä? Sanomalla jo Zen 2:n julkaisussa että Zen 3 ei tule toimimaan sillä ja tällä emolevyllä? Tiesikö AMD edes vielä siinä vaiheessa voidaanko tukea toteuttaa vai ei?
AMD viesti kuitenkin täysin selvästi silloin vuosi sitten että kaikki AM4-prosessorit eivät toimi kaikissa AM4-emolevyissä. AMD ilmoitti että 300-sarja ei tue Zen 2 -prosessoreita virallisesti (mutta emolevyvalmistajille annetaan mahdollisuus toteuttaa beetatason tuki joillekin ja toteuttivat sitten omin päin myös sellaisille mille AMD:n mielestä ei pitänyt) ja että X570-emolevyt eivät tue Zen-prosessoreita, vaan vain Zen+ ja Zen 2. Mikä tässä yhtälössä saa ihmisen olettamaan millään tasolla, että 400-sarjan emolevyn pitäisi tukea Zen 3:sta?
Juuri näin se menee. IMO typerää että samaan kantaan sopii prosessoreita, mitkä eivät toimikaan sillä emolevyllä, mutta ei se ensimmäinen kerta ole ja tuskin viimeinenkään. Positiivisena puolena sitä voidaan kuitenkin hyödyntää niin että vähän on ees-taas-yhteensopivuuksia
Tämän tiedän, mutta se tuen virallisuus nyt on sivuseikka jos sitäkään. Tilanne on sama ainoastaan jos 400-sarja saa Ryzen 4000 biosin oli se virallinen tai ei.
It seems hostile and abusive to arbitrarily prevent users from keeping the same motherboard, which may cost a few hundred dollars, just to make the upgrade process a little ’neater’ on paper.
AMD Tackles Ryzen 3000 Issues With Beta Chipset Driver
http://www.tomshardware.com
Seuraava lause olisi voinut myös mahtua lainaukseen, "So we do what we can to support in-socket upgrades as we have with Socket AM4.", mikä alleviivaa tuota "arbitrarily" osuutta lainauksesta.
Me emme vielä Zen 3:sta juuri mitään ja on mahdollista, että siellä on ihka oikeita syitä miksi tukea ei voida toteuttaa vanhemmilla emolevyillä, se selvinnee kun Zen 3 -prosessorit julkaistaan. Ja uskaltaisin myös väittää, että jos este on keinotekoinen, joku kyllä keksii tavan purkaa se (vrt 9. sukupolven Coret Z170/270 emoilla). Siinä vaiheessa AMD:lla olisikin sitten seliteltävää asiassa.
Jos niitä oikeita syitä on, niin kommunikaatio on kyllä mennyt tässä aika pahasti metsään, kun se flash muistin pienuus on ainoa annettu selitys ja menee oletettavasti luokkaan "arbitrary" ainakin 32Mt muistilla varustettujen emojen kohdalla. Ehkä mahdollista, että tuo muistin kapasiteetti on sittenkin tällä kertaa ihan todellinen ongelma ja puhun siinä tapauksessa hölmöjä, mutta viime kierros huomioiden tämä kyllä epäilyttää.
Julkaisuun on tosiaan aikaa, ehkäpä tässä viisastutaan sitä ennen.
X570-emoista puuttuu kokonaan Zen-tuki, mikä pienentää BIOSin tilavaatimuksia taas. Noissa 16 Mt 300/400 mitkä sai Zen 2 -tuen jouduttiin karsimaan UEFI-grafiikat minimiin/pois muistaakseni?
Ja tämä estää uusien prossujen tukemisen 32 Mt chipeillä varustetuilla emolevyilä miten?
Nykytiedon valossa eivät anna edes emolevyvalmistajien toteuttaa tukea millekkään emolevylle. Tämä on malliesimerkki keinotekoisesta alustan lukitsemisesta a’la intel. Jos rajoitus koskisi vain 16 Mt chipeillä varustettuja emolevyjä niin perustelullasi olisi joku pointti.
Edelleen, me emme vielä tiedä minkä vuoksi tukea ei ole tulossa vanhemmille lankuille. Sille voi olla myös muita teknisiä esteitä kuin se BIOS-sirun kapasiteetti.
Lisäksi ei tekninen mutta kuitenkin oleellinen ongelma on juuri se, että osa lankuista on niillä 16 Mt BIOS-sirulla. Sekavammalta se näyttäisi että osa sarjan X lankuista lankuista tukee ja osa ei (tämä oli myös yksi merkittävimmistä syistä miksi 400-sarjan PCIe 4.0 -tuki kiellettiin, tuki olisi ollut mitä sattuu kun yhdessä lankussa ei toimi mikään, toisessa molemmat, kolmannessa pelkkä x16 ja neljännessä pelkkä NVMe M.2). Antamalla mahdollisuuden "beetatuelle" vrt 300-sarja/Zen2 tuon voisi kiertää ja näyttää hyvältä, mutta siinäkin härdellissä oli viimeksi kuuleman mukaan aika tavalla ongelmia muutoinkin kuin vain siksi, että ne beetaBIOSit samalla poistivat kokonaan tuen vanhemmilta prosessoreilta + muita ominaisuuksia emoilta.
Tämä siis olettaen ettei oikeaa teknistä estettä olisi, ei se tietenkään keinotekoista estoa yhtään paremmaksi maalaa, mutta selittää mahdollisia syitä miksi sellaiseen on voitu päätyä jos on päädytty.
a value-oriented motherboard that’ll support not only the latest AMD releases but will also have you covered for all future AM4 product releases.
MSI’s MAX Motherboard Lineup
http://www.msi.com
Onhan se toki mahdollista että siellä on joku oikea syy, mutta joko niillä on maailman huonoin PR osasto kun avaavat pelin tekosyyllä, tai sit eivät kehtaa kertoa oikeaa syytä.
Juu kuten jo mainitsin, niin se olisi siistimpää. Siistiys ei vaan ole mikään peruste t. AMD Robert.
Class action lawsuit tiedossa jenkeissä jos eivät taivu.
Vaihtoehtoja on kaksi. Joko AMD tiesi, mutta päätti olla julkaisematta tietoa, joka olisi väistämättä heikentänyt AMD:n prossujen myyntiä viimeisen vuoden osalta. Tai sitten AMD ei tiennyt, mikä taas tarkoittaa sitä, että AMD ajautui kykenemättömyyttään tilanteeseen, jossa PR-tappio on taattu. En ole varma, kumpaako pidän pahempana, mutta se on aika yhdentekevää. Joka tapauksessa AMD hoiti homman päin helvettiä, ja omalta osaltani ihan varmasti pidän huolen siitä että kuulevat mielipiteeni.
Itse kritisoin tätä paitsi kuluttajana, niin myös liiketoimena. Jonkinlaisena get out of jail -korttina heilutellaan mantraa, että "liikeyrityksen tehtävä on maksimoida voitot". Sitä näkee hämmästyttävän usein juuri tällaisissa keisseissä, joissa maksavat asiakkaat ovat suuttuneita. Uutispläjäys: voiton maksimointi ei tapahdu kusemalla omia asiakkaitaan silmään tai johtamalla heitä harhaan. Se, mitä Zen 2 -prossuilla saatiin voittoja maksimoitua, tulee nyt tämän tempun myötä ainakin osittain kuivumaan kasaan. Syinä sekä yleinen goodwillin menetys että ihan teknisesti se, että kynnys Zen 3 -prossujen ostoon nousi juuri huomattavasti isolla joukolla ihmisiä. Osa näistä on sellaisiakin, jotka olisivat oikeaa tietoa saatuaan käyttäneet ENEMMÄN rahaa AMD:n tuotteisiin. Tämä oli siis yksinkertaisesti huonosti hoidettu tapaus, mikä tulee maksamaan AMD:lle rahaa.
Kaiken huipentaa se, että Intel ensimmäistä kertaa aikoihin julkaisi juuri piirisarjan ja CPU-kannan, joissa on julki sanottu tuki seuraavaan CPU-sukupolveen. Tässä koko vyyhdissä kulminoituu AMD:n puolelta se, miten maksimoidaan PR-tappiot.
Edelleen kuitenkin ihmettelen miksi tämä on nyt Zen 3:n kohdalla hirvittävä ongelma, kun et ollut kuuluttamassa samoja asioita vuosi sitten kun AMD kertoi ettei Ryzen 3000 -prossut tule toimimaan kaikilla 300-emoilla (ja ylipäätään niillä millä toimii kyse on beetatason tuesta) ja ettei Ryzen 1000 (ja 2000-sarjan APUt) toimi X570-piirisarjalla?
Niinhän se AMD:kin on tehnyt? Vähintään seuraavan sukupolven prossut on toiminut koko AM4-kannan ajan, myös vastajulkaistussa B550:ssä missä taas ei toimi edes Ryzen 2000 -sarjan prossut tai Ryzen 3000 -sarjan APU-piirit (mistä kukaan ei tunnu myöskään juuri huutelevan)
Voiton maksimointi ei ainakaan minun ilmaisemanani ole ollut minkään tason moraalinen argumentti.
Sen verran tälläkin foorumilla näkee 2080Ti ja 9900K käyttäjiä, että tällaisena sohvaperunamarkkina-analyytikkona voisin kuvitella, että priiman sikahintaan myyminen ja emolevypäivityksillä rahastaminen on luultavasti kannattavaa liiketoimintaa siitäkin huolimatta, että sillä saadaan ahneen paskiaisen maine.
Edes AMD itse ei kykene tällaisia laskutoimituksia läheskään täydellisesti ratkomaan, kun suututetut asiakkaat ovat melko arvaamaton muuttuja yhtälössä, mutta luulisin että heillä on silti ammattitaitoa markkinastrategioidensa laatimiseen selvästi enemmän kuin meillä foorumikäyttäjillä.
Markettikoneen ostaja ja itse cpu:n päivittäjä ei ole kovinkaan looginen yhdistelmä.
Muutenkin nuo markettikoneiden bios päivittelyt on….. no, harvinaisia.
– itsekin uutta semibudjetti päivitystä pelikoneeseen ajatellen katselin B450 Tomahawkia satkun pintaan hyvänä vaihtoehtona kaiken AM4 on parsa ikinä – tyyppisen suitsutuksen johdosta (jota muuten AMD myös tekee blogipostissaan) , siihen sitten jatkossa kolmostonnilaisen korvaajaksi nelostonnilainen jos pelinopeuteen tulee lisäpinnoja (kolmostonnilaisten joukosta ei mitään rahanarvoista päivityspolkua nähdäkseni ole). Eipä tarvi harkita tätä vaihtoehtoa enää, onneksi ei vielä hankintoja ehtinyt tekemään
– AMD itse blogipostauksessaan hehkuttaa kuinka AM4 on tarjonnut ennennäkemätöntä tukea yli prossujen ja piirisarjojen (osin toki AMD:stä riippumatta) ja tämä on tehty käyttäjää ajatellen yms siirappia. Ja sitten sanoo ykskantaan että koska BIOSiin ei helposti mahdu ni ei viititä enää. Sori.
Vaikka itse en koe että piirisarjojen tekohengitys yli turhan monien prosessorisukupolvien oikeasti on kovinkaan hyödyllinen toimintatapa (mm. tuon biosbloatinkin takia), niin onhan se vähän ristiriitaista viestiä käyttäjien suuntaan jos syy oikeasti on vain biosin koko. Softaongelmat on kuitenkin yleensä ratkaistavissa kunhan vähän panostetaan kehitykseen. 400-tuki voisi esim. ihan hyvin olla erillinen bios-haara jossa muille prosessoreille tukea ei olisi, biosin päivitys on nykyään ihan jokamiehen hommaa. Ne jotka ei osaa päivittää ostakoot uuden lankun.
On helppo puolustaa että eihän koskaan sanottu piirisarjoista… mutta jos mainostetaan AM4:ää pitkäikäisenä ratkaisuna niin moniko kuluttaja oikeasti ajattelee että mainostetaan vain pinnien layouttia (josta hyötyy lähinnä AMD suunnittelukuluissa) eikä suinkaan jotain mikä hyödyttää kuluttajaa kuten prosessoriyhteensopivuus?
Väittäisin että tässä on kyllä livahdettu vähän (tahattoman tai tahallisen) sumutuksen puolelle viestinnässä, katsoi sitä mitenpäin vain. Tosin eihän se vissiin ensimmäinen kerta olisi jos AMD peruisi puheitaan ja tukisi sen verran että emovalmistajat saisivat "betabioseja" ulos.
Moderaattori hyvä, tämä on olkinukke. Sellaisia ei ole ehkä syytä tehdä, jos tarkoitus on pitää keskustelun tasoa yllä palstalla. Koitat jostain syystä vääntää keskustelua johonkin aivan muuhun asiaan kuin aihe, ja teet sen vieläpä tekemällä minuun kohdistuvia väitteitä, joille sinulla ei ole mitään tukea.
Kun nyt kuitenkin aloit puhua jostain ihan muusta asiasta koittaen rakentaa yhteyden ketjun aiheeseen, niin argumentaatiovirheessäsi on virheellinen argumentti. AMD ei estänyt Zen 2 -prossujen tukea 300-sarjan emoilla. AMD esti Zen 3 -prossujen tuen 400-sarjan emoilla. Tai ainakin ilmoitti estävänsä. En ymmärrä, miten sinun asemassasi olevalla ihmisellä voi olla noin suuri tarve heitellä ilmoille kaikenlaisia perusteluja AMD:n virheisiin. Kun kritisoin AMD:tä, minä EN KRITISOI SINUA. Älä siis puolustaudu.
Kyllä. Eli AMD oli oleellisesti parempi kuin Intel ja myi tuotteitaan sillä perusteella. Ja nyt, juuri kun AMD vetää maton aikaisempien asiakkaiden alta, niin Intel vastaavasti vetää peukun persiistään ja tadaa: mielikuva horjahtaa muutamassa päivässä ihan toiseksi. PR-tappio, iso PR-tappio. Selität sinä tai AMD mitä tahansa, niin vihainen palaute on totaalisen ansaittua.
Näillä sanoilla lupaan, ettei tähän taloon Zen 3 tule, jos ei tukea löydy B450-lankulle.
En kyllä usko, että AMD näin huijaisi asiakkaitaan. Pidän sanani, jos näin käy. Ei minulla ole Haswelliäkään ollut ikinä, kun FIVR oli mielestäni niin tyhmä idea.
Ei tule itsellenikään, odotellaan että vihdoin päästään eroon AM4 kannasta. Pitkä on odottavan aika, mutta se alkaa tulla elämänsä päähän
En näe olkiukkoiluna ihmetellä sitä, miksi sama asia on ongelma nyt mutta ei ollut vuosi sitten. Olin täällä keskustelemassa aktiivisesti myös silloin vuosi sitten, voit käydä itsekin toki selailemassa niitä jos uskot että olen väärässä, eikä se koske edes vain sinua, vaan olen samaa kysynyt muiltakin.
Minulla on tapana puuttua ja kyseenalaistaa asioita, jos omasta näkökulmastani niiden perustelut ontuvat, kuten tässä tapauksessa.
Minä en kuvittele sinun kritisoivan minua, saati "puolustaudu". Lopetetaan tämä keskustelu toisista käyttäjistä, pyydän anteeksi että muotoilin kysymyksen yhdessä viestissä koskemaan nimenomaan sinua ja kysyn nyt uudestaan vain yleisesti kaikilta sitä samaa:
Miksi se, että Zen 3 toimii vain osalla AM4-emolevyistä on ongelma, mutta se että Bristol Ridge, Zen 1, Zen 2 ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös Zen+ toimivat vain osalla AM4-emolevyistä ei ole?
Tässä nyt ehkä pääasiallisena ongelmana se, että se tod näk suosituin AM4 kombo mitä tällä hetkellä käyttäjiltä löytyy on B450 + 3600. Ja tuo kombo täysin looginen koska AMD:n omalla perseilyllä B550 on viivästyny vuodella, eikä oo kauppoihin nytkään tulossa vielä pariin kuukauteen. Joten mikäs sen parempi kun panna perseeseen juurikin sitä midrange porukkaa, jolla nyt muutenkaan ei oo tapana ostaa uutta emolevyä vuoden välein. Zen3 tuen tiputtaminen 400-sarjan emoilta on niin massiivinen haista vittu AMD:lta kun vaan voi olla, ja hiuksien halkominen siitä mitä AMD on mahdollisesti on markkinoinnissaan sanonu ei poista sitä tosiasiaa. Eli mitähän ton midrange porukan olis pitäny tehdä, syytää 200+ euroo X570 emolevyyn ihan vaan sen takia että olis pitäny ihan vaan olettaa ettei uusia prossuja noilla lankuilla tueta?
Muutenkin, mitä sillä vanhemman generaation tukemisella tässä kohtaa on väliä, jos ideana on nimenomaan päivittää uudempaan? Jos alle on saatavissa 4900X tai mikä ikinä nyt tulee oleenkaan, ei oo ihan kauheesti syytä laittaa vanhaa 2700X:ää takas. Tiputtakaa mun puolesta aivan kaikki tuki Zen2:sta aikasemmilta palikoilta uusilla BIOSeilla.
X370 ja B350 kuitenkin saivat sen beta-tason tuen mutta nyt X470 ja B450 eivät nähtävästi saa minkäänlaista virallista tukea (tai tukea ollenkaan?). Siinä on kuitenkin aika suuri ero, että saako harrastelija värkättyä uuden prossun vanhaan emoon jollain tavalla vai onko yhteensopivuus estetty kokonaan.