
Apple on saanut vuosien mittaan runsaasti kritiikkiä kilpailun rajoittamisesta sallimalla esimerkiksi vain oman sovelluskauppansa iOS-alustalla. Rajoitusta on perusteltu tietoturvalla, mutta se ei riittänyt EU:lle, jonka viime syksynä voimaan astunut digimarkkinasäädös velvoittaa ns. portinvartijoita avaamaan palvelunsa kilpailijoille.
Nyt Apple on ilmoittanut noudattavansa EU:n säädöstä ja avaavansa iOS-alustan kilpaileville sovelluskaupoille, maksujärjestelmille ja ulkopuolisille selainmoottoreille. Tarkemmin muutos tulee tapahtumaan tulevassa iOS 17.4 -päivityksessä, jonka julkaisun pitäisi tapahtua maaliskuun aikana.
Käyttäjien suojelun nimissä Apple edellyttää kaikkien sovellusten olevan ”notarisoituja” eli tässä tapauksessa sekä automaattisten työkalujen että ihmisen perustason testaamia toiminnallisuuden osalta. Notarisaatiotietoja käytetään myös sovellusten pakollisen kuvauksen luomiseen sovelluskaupassa, oli se sitten Applen oma tai jonkun muun kauppa. Vaihtoehtoisia sovelluskauppoja tarjoavien on lisäksi hyväksytettävä itsensä Applella. Käyttöjärjestelmään lisätään uusia tietoturvaominaisuuksia, joiden pitäisi estää sovellusten käynnistyminen, mikäli niissä havaitaan asennuksen yhteydessä haittaohjelmia.
Maksutapojen osalta kehittäjät voivat nyt lisätä ulkopuolisia maksutapoja suoraan sovelluksensa sisään tai vaihtoehtoisesti tarjoamalla linkki, joka avaa ulkopuolisen palvelun selaimessa. Sovellusten on ilmoitettava lataussivuillaan, mikäli käytössä on ulkopuolisia maksupalveluita ja varoitettava käyttäjää, ettei se enää asioi Applen kanssa maksaessaan toisessa palvelussa. Sovellusten esitarkastukseen lisätään myös uusia askelia varmistamaan, että käyttäjille kerrotaan maksupalveluista oikealla tavalla.
Selainpuolella sallitaan jatkossa muutkin kuin Safarin takaa löytyvä selainmoottori. Käyttäjälle esitetään iOS 17.4:llä tai myöhemmällä versiolla Safarin ensikäynnistyksellä lista, josta voi valita haluamansa vakioselaimen. Apple antaa myös piikkiä EU:n suuntaan tästä, sillä sen mukaan se pakottaa EU-käyttäjät valitsemaan selaimensa ilman, että heillä on mahdollisuus tutustua niihin etukäteen, puhumattakaan ikävästä keskeytyksestä ennen selailemaan pääsyä.
Lähde: Apple
Muistelisin että puhelinta ekaa kertaa käynnistäessä joutuu valitsemaan hakukoneen ja selaimen useammasta vaihtoehdosta.
Tämä on asian ainoa hyvä puoli, mutta silti vain teoreettista mutuilua. En usko, että tästä löytyy yhtään todellista esimerkkiä, missä näin olisi tapahtunut. Tässä mennään sille tasolle, että myös Google voisi piilottaa kaikki hakutulokset omista hauistaan, jotka kilpailee heidän kanssa. Nopea testi yleissanalla "watch", ensimmäinen tulos Wikipedian Watch artikkeli ja toinen Apple Watch (vaikka heiltä löytyy itseltä useampi Pixel Watch). Otin tähän nyt verrokiksi Googlen koska on varmasti monessa suhteessa yhtä isossa asemassa, kuin Apple. Automerkkien vertailu ei selkeästi kelvannut, niin vaihdetaan siis kulmaa, jotta asia olisi helpompi ymmärtää.
Eli pitäisikö EU:n varmuudeksi pyytää Googlea nyt sitten sallimaan muille yrityksille mahdollisuus, että he voivat valita oman sijoituksen hakutuloksissa, jotta tässä ei käytetä omaa "jätin" asemaa väärin. Ja EU voisi toki myös määritellä järjestyksen suoraan, niin se on varmasti oikea. Tässä olisi virkamiehille puuhaa, järjestää hakutulokset jokaisella sanalla. Kiinassahan Google on vuosien varrella suostunut varmasti kaikkeen mitä on ehdotettu (ja ollut välillä täysin blokattuna tästäkin huolimatta), joten miksipä ei EUssakin.
Olisi, jos Audi valmistaisi mainitsemiasi osia. Ja tämä olisi varmasti esimerkiksi takuun ehtona, kuten nytkin asia tuppaa olemaan. Eli asenna tarvikeosa ja yllättäen takuu ei olekaan enää voimassa.
Todellisessa maailmassa, jos se Audi toimitetaan Valeon sulilla, niin Valeo antaa näistä varmasti sen 30-50% alen Audille, joten eiköhän tässä juuri mainitsemaasi komissiotakin makseta.
Olisko vaikka siksi, että tarjoavat devaajille paikan missä myydä niitä miljardille iOS -laitteelle? 2022 maksoivat näille devaajille 60 miljardia vastineeksi.
"Joutuvat" on ehkä hieman erikoinen sanavalinta, eiköhän tässä enemmänkin ole kyse, että kehittäjät haluavat dollarinkiilto (0,7 dollarin kiilto Applen siivun jälkeen) silmissä päästä kauppapaikalle mukaan, joten käytännössä opettelevat työkalut omasta tahdostaan.
Ei kukaan pakota iOS versiota tekemään jos se kerta "joutumista" on, voihan sen sovelluksen koodata vaikka Pythonilla Linuxille. Mahdollinen tuotto voi jäädä vähäisemmäksi, mutta onpahan periaatteesta koodattu itselle mielekkäillä työkaluilla.
Jo nyt tuota tapahtuu Applen osalta jossain määrin, esimerkiksi Spotify joutuu hoitamaan maksuliikenteen verkkosivun kautta, muuten Apple ei vie 30% komission kuukausmaksusta. Jo tuo tekee Applen omista palveluista kuluttajalle houkuttelevampia ja hieman helpompia käyttää, kun ei tarvitse kirjautua verkkosivulle tilatakseen palvelua. Juuri tälläistä toimintaa DMA:n on tarkoitus estää ja mahdollistaa tasavertainen kilpailu merkittävillä alustoilla.
En ainakaan itse näe DMA:ssa kuluttajan ja devaajan kannalta mitään kovinkaan negatiivista, ainakaan jos katsoo miten se on Euroopankomission sivuilla esitetty ja mitä sillä tavoitellaan, ihan järkeviä linjauksia vähentämään vahvassa markkina-asemassa olevien mahdollisuuksia kilpailun rajoitukseen ja varmistamaan reilu kilpailu alustantoimittajan omien tuotteiden kanssa:
The Digital Markets Act: ensuring fair and open digital markets – European Commission (europa.eu)
Google sai jo 2010 sakkoja Euroopankomissiolta juuri hakutulosten muuttamisesta ja omien tuotteiden promoamisesta hakukoneessa.
Niin tämähän on toki Spotifyin oma päätös. Eli he ovat päättäneet olla maksamatta Applelle palvelusta, jolloin he ei myös palvelua saa! Monelle taholle tämä voi taas olla todella kustannustehokas vaihtoehto.
Samastahan tässä on kyse, kuin siinä, että kauppias päättää hyväksyä luottokorttimaksuja, niin sitäkään palvelua ei saa ilmaiseksi, vaan jokainen transaktio maksaa. Kiinteä hinta + prosenttiosuus. Olisi se vähän ikävä mennä Citymarkettiin ja siellä sanottaisiin, että voit maksaa ainoastaan "plussa-rahalla", kun korteissa ja käteisessä on liian kovat kulut ja me ei haluta niitä maksaa.
Paskapuhetta. Itsekin kun ostin ensimmäisen iPhonen, niin meni aika helvetin kauan ennenkuin latasin sinne ensimmäistäkään sovellusta. Se on täysin Apple oikeus tehdä bisnestä omalla laitteellaan ja osa tästä bisneksestä on sitä, että toiset bisneksentekijät maksavat siitä, että saavat myydä niitä omia tuotoksiaan Applen laitteelle.
Olisi. Se olisi sitten käyttäjän valinta, haluaako sellaista käyttää.
Olisi täysin OK. Asiakas voi itse sitten tehdä päätöksen haluaako Audia ostaa vai ei.
Onpa kommentointia taas. En minä ole sanonut että haluaisi elää ilman näitä hömpötyksiä. En halua, ja siksi minulla sellaiset onkin. Mutta ei se muuta sitä faktaa, että ilman älypuhelinta voi kuitenkin elää ihan normaalia elämää jos haluaa. Se ei ole mitenkään välttämättömyys.
Jännä kun ei osata argumentoida itse käsiteltävään asiaan, niin sitten pitää alkaa keksimään päästä kaikkia naurettavia esimerkkejä erakkomajoista ja sähkön ja lämmityksen puutteesta.
Tästä palvelusta ei myöskään joudu maksamaan 30%/15%, vaan EU asetuksilla rajattu tuo maksu korkeintaan prosentin kymmenyksiin. Ilmeisesti tässäkin olisi hyvä jos nuo hinnat saisi olla mitä van VIsa/Mastercard päättää.
Eli samaa mieltä, että AppStore ja kaikki rajoitukset ovat ok jos lainsäädännöllä rajataan Applen siivu 0,30%/0,15% tasolle.
Jos ei kolmannen osapuolen sovelluksia olisi iPhonelle tullut, olisi puhelinbisnes kyllä kuollut Applella jo vuosia sitten ja tuskin sinullakaan enää tuo olisi käytössä.
Mutta kummastipa homma on toiminut vaikka viranomaiset eivät olekaan puuttuneet.
Kpmmunismilla on ennenkin tapettu bisneksiä. Ei kait tuommoisten mikrosiivujen takia kannata paljon pitää edes kauppaa auki. Mitä Visan ja Mastercardin maksukomissiot liittyvät kaupan pitämiseen? Kertooko joku K-kauppiaalle, että paljonko tämä saa laittaa tukkuhinnan päälle omaa siivua? Enpä ole hetkeen lukenut mitään typerämpää.
2022 vuonna Visa transaktioiden määrä on ollut 242 Miljardia kappaletta (Summat toki vaihtelevat varmaan siitä eurosta tuhansiin per transaktio), joten kyseinen provikka ei kyllä kalpene rahallisesti ollenkaan Applen 30% provikalle.
Toisaalta jos menet Giganttiin ostamaan pesukoneen, niin sen sisäänostohinta on ollut 250€ ja ostat sen siitä Black friday erikoistarjouksesta 569€, niin onko tämä sitten reilua? Pitäisikö EU:n myös rajoittaa tätä?
Nyt tuntuu silti, että itse hyppään tästä keskustelusta pois, koska tämä ei johda mihinkään. Ja jos joku haluaa elämäänsä kunnon sääntelyä, missä valtio kontrolloi kaikkea, niin kannattaa harkita muuttoa esimerkiksi Kiinaan, Vänäjälle tai Pohjois-Koreaan.
K-Kauppias ei ole millään tavalla määräävässä markkina-asemassa. Visa ja Mastercard on varsinkin Suomessa, jossa monissa paikoissa nuo ovat ainoat toimivat kortit. Ja puhelin puolella Google/Apple myös.
Määrävän markkina-aseman väärinkäytöllä tapetaan jatkuvasti pienempiä bisneksiä ja se ei ole hyvä kenellekään muulle, kuin sille väärinkäyttäjälle.
Kirjoitin näköjään täysin samoilla ajatuksilla.
Voisin toimittaa tällekin sivustolle omat mainoskoodini, kun tulee ihan fyysisesti paha olo, kun joku saa mainostuloja siitä, kun täällä vastustan kommunismia.
Kaikissa länsimaissa kilpailua säännellään, jotta markkinat toimivat ja kilpailu on mahdollista, eikä yksittäiset isot tapa kaikkea kilpailua.
Mutta miksi mennä parodiahorisontin ylitse idioottimaisuuksilla ja puhua jostain prosentin kymmenyksistä provisiona kun käypä taso on ollut 30/70 iät ja ajat?
Luuletko että devaajille maksettaisiin jatkossa nykyinen 70% tai jopa enemmän jos Applen suorasiivu kutistuisi yli 90% nykyisestä? Kyllähän kauppaan tulisi kiinteitä muuttuvia kuluja devaajille ja lopputulos voisi olla devaajille nykyistä huonompi.
Ei minua kiinnosta laisinkaan pienemmät bisnekset, ne piirtää kenellä on liitua.
Käyttäjä JRan tuolla aikaisemmin vertaamaan luottokorttimaksujen kuluja AppStoren kuluihin, joten näihin verrattuna nuo prosentin kymmenytkset olisivat oikea suuruusluokka. Ja käytännössähän tuo 30% kulu on nimenomaan maksunvälityksen kulu, jonka Apple ottaa.
No ehkä tähän sopisi paremmin sellainen vertaus, että pitäisikö lailla määrätä, että minä saan mennä paikalliseen prismaan ja pystyttää sinne oman myyntipöydän, jossa myyn omia tuotteitani? Vai onko sittenkin ihan ok, että vartija tulisi ja heittäisi minut pihalle?
Jos Applen osuus matkapuhelinmarkkinoista on alle 30 %, niin millä logiikalla se on määräävässä markkina-asemassa?
Oliko tämä EU:n alueelle tilasto?
Rajaton hostaus ja nettikaista softan jakeluun sekä liuta backend palveluita push notifikaatioista lähtien? Vähän sama homma Googlen ja Play Storen kanssa, Googlettomissa puhelimissa aika hiljaista kun paljon softaa tehty pyörimään Googlen backend palveluiden päällä. 30% pinnan provisio on kyllä reilun puoleinen, mutta enpä usko kovinkaan monen sovelluskaupan yleistyvän. Ehkä muutamalla isommalla esim. Epic Games tai Facebook voivat tehdä oman sovelluskaupan kun niillä on reilun kokoiset käyttäjäkunnat.
Euroopassa 33,35, tuskin EU:ssa paljoa tuosta heittää
Mobile Vendor Market Share Europe | Statcounter Global Stats
Maailmanlaajuinen. Tuskin EU hirveästi siitä heittää. Mutta kaukana mistään määräävästä markkina-asemasta.
Ei tuokaan vertaus nyt ihan toimi. Kuluttajana ostan kalliin puhelimen ja Apple päättää mitä sovelluksia saan asentaa omistamaani laitteeseen. Hyvä vertaus olisi, jos ostat auton ja autonvalmistajat päättävät ketä saat ottaa omistamasi auton kyytiin.
Huono vertaus. Sinä saat tehdä omistamallasi puhelimella ihan mitä tahdot ja osaat, ei Apple siihen puutu. Mutta Applella ei ole mitään velvollisuutta auttaa tai mahdollistaa sinua missiossasi.
Ja noihin auton kyytiläisiin en viitsi edes kommentoida kun oli niin lapsellista settiä, mutta jos otetaan esimerkiksi auto, niin ei auton valmistajakaan kiellä tai estä sinua asentamasta autoon jonkin toisen valmistamaa moottoria. Auton valmistajan vaan ei tarvitse sinulle sitä mahdollistaa, mutta itse voit tehdä jos huvittaa. Ja jos sinulle olisi niin tärkeä saada asennettua Mersun moottori Bemariin ja se ei millään onnistu, niin et varmaan sitten osta sitä Bemaria alun alkaenkaan. Kukaan ei pakota.
audin osalta ok, koska audille löytyy kymmeniä vaihtoehtoja. Microsoftille oikeestaan vain 1 tai 2.
Iphonelle 1.
eli silloin kun markkinoilla ei ole paljoa vaihtoehtoja, niin kaikkea firman toimintaa ei voi ihan puhtaasti suvaita, taikka selittää "tee itse oma käyttöjärjestelmä, jos ei miellytä"
Autovertaukset menee vähän harhaan. Autopuolella on sama riski jos syntyy tilanne että jos Toyota VAG yhdistyy ja alkaa olemaan portinvartijana siinä mitä palveluita heidän asiakkaille voi tarjota, voivat määrittää millä hinnalla ja millä ehdoilla.
Radio, ym viihde , lataukset, taukopaikat, pysäköinti yöpymiset , maksamiset jne. Voi toki sanoa että ostakoon bemarin, mutta ei kyse ole siitä, vaan siitä että Radiokanava, ruokapaikka, huoltoasema jos haluaa myydä ko konserni asiakkaille, joutuu sen tekemään konsernin hinnoittelu ja ehdot hyväksymällä. Nyt ehkä hymyilyttää, mutta tämäkin todellinen uhka.
Nuo pyyhkijänsulat ja moottorit on ihan eriasia, ne menee taasen vaatimuksiin korjattavuudesta ja esim autopuolella on puututtu korjaamo toimintaa tukemalla kilpailun syntymistä.
Applen osuus liikevaihdosta on jotain muuta, Applen osuus sovelluskaupan liikevaihdosta aivan jotain muuta. Ja kyse vahvasti siitä että Apple on osuus Applen käyttäjien sovellus kaupasta on täysin määräävä. Jos sovelluspalveluntarjoaja haluat tavoitella Applen mobiili käyttäjiä, niin käytännössä Apple asettaa ehdot.
Applelle yhtiön kyse on hyvin tärkeästä asiasta, yhtiön markkinaarvo perustuu sen määräävään asemaan ko markkinoilla. Kaikille muille paisi nykyisille omistajilla se on haitaksi. Eniten siitä kärsii asiakkaat, kilpailun puuteen maksaa asiakkaat.
Osaatko kertoa esimerkkejä, miten Andoroid -puolelle useamman sovelluskaupan tuoma kilpailumahdollisuus on vaikuttanut esim. tietyn sovelluskaupassa myytävän sovelluksen hintaan (niin että se olisi Android -puolella halvempi kuin Applen kaupassa)?
Älypuhelin on todellakin välttämättömyys monelle nykypäivänä. Korkeakouluissa ja töissä vaaditaan 2FA:ta, että pääsee kirjautumaan ylipäätään sisään. Lukemattoman palvelut toimivat nykyään pelkästään puhelinappien kautta. Ruokakaupassakin maksat extraa jos et omaa Lidlin, K- tai S-kaupan sovellusta. Olet hyvin nykypäivän menoista jäljessä, jos kuvittelet älypuhelimen olevan pelkkää hömpötystä.
En usko, että korkeakoulussa vaaditaan älypuhelinta 2FA:han. Nuo nimittäin pääsääntöisesti voi hoitaa SMS:llä, eli ei ole pakko olla sovellusta. Ja jos työpaikalla tarvitaan, niin silloin työnantaja tarjoaa tähän sopivan puhelimen, joten se ei ole mikään todellinen ongelma.
Lisäksi esität taas tuon väitteen että "lukemattomat palvelut", mutta voisitko vähän eritellä että mitkä palvelut? Mikä palvelu oikeasti ei Suomessa onnistu ilman että sinulla on älypuhelin? Yhden palvelun keksin kyllä jo itsekin, eli ABC:lla sähköauton lataus ei onnistu ilman sovellusta. Mutta mitä muita on?
Ja se että älypuhelimen sovelluksilla saa alennusta ruokakaupassa, ei edelleenkään tarkoita, että se älypuhelin olisi välttämätön. On minullakin älypuhelin, mutta en silti asenna siihen noita kusipääkauppojen valvontasovelluksia. Minua ei kiinnosta köyhäily kun vituttaa muutenkin kaupassa kaikki köyhät jotka tuusaavat niiden appien kanssa ja hidastuttavat muiden asiointia vain siksi että saisivat itselleen joitain senttien alennuksia.
Ei kai sekään ole hyvä, että kuluttajat olisivat eriarvoisia? Etuja ja alennuksia niille, joilla älypuhelimet. Jos ei varaa, niin maksat enemmän. Juu, kuulostaa, että silloin KKV:kin olisi heti asialla.
Vaaditaan korkeakouluissakin. Yleensä koulut käyttää Microsoftin palveluita ja organisaation puolelta vaatimuksena 2fa, SMS ei kelpaa. Työpaikalla toki älypuhelin tulee työnantajalta, mutta silloinhan se älypuhelin välttämättömyys, ei hömpötys.
Taksipalvelut Yango, Bolt pelkästään sovelluksina, kaikki potkulaudat kaduilla sovelluksien takana, QR-koodien luku puhelimen takana. Whatsapp hyvin tärkeä nuorille, ellet halua jäädä porukan ulkopuolelle. Kauppapaikkoja, pankkeja ym. pelkästään sovelluksina. Esimerkkejä on lukemattomia.
Itsekkin boikotoin kauppojen sovelluksia ym. turhia sovelluksia. Ärsyttää kuinka nykypäivänä joka palveluun tarvitaan sovellus tai olet heikommassa asemassa. Sovelluksien antamat alennukset ovat kyllä leivottu hintoihin. Jos et näitä hyödynnä, maksat extraa.
Ilman älypuhelinta pärjää myös, mutta elämä hankaloittuu. Ilman sähköäkin voit elää, senkus lämmittää ruoan tulella.
Tässä uutisessa ei ole siitä kyse voiko yksittäinen yksilä pärjätä ilman älypuhelinta, vaan kyse siitä että Apple on portinvartijana jos haluaa Applen mobiilikäyttäjia tavoitella.
Muutamaan kertaan ohi ketjun keskustelua jatkettua digitalisaatio-hyvaet-ja-huonot-puolet ketjuun, missä pohtia miten eriasioita voikin tehdä kotona tietokoneella ilman mobiilia, ja ne mitä ei voi, niin ei ole jollekkin yksilölle tarpeellisia.
No nyt spinnaat keskustelun jo täysin eri aiheeseen, eikä se enää liity millään tavalla tähän nykyiseen keskusteluun. Tee siitä oma aihe jonnekin sopivampaan ketjuun.
Ja tätä juuri tarkoitan välttämättömyydellä. Pärjää ilmankin, mutta jotkut asiat pitää hoitaa eri tavalla. Minulla on tässä ihan lähisukulaisiakin, joilla ei ole älypuhelinta, vaan ihan perinteinen puhelin jolla voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä. Eivät koe että jäisivät mistään paitsi.
Ja sitä se on. Valtaosalle. Ei ehkä sinun tutuille, mutta jos kuuntelisit aiheellisia kommentteja täällä, niin huomaisit, että on paljonkin väliä sillä, missä asut, missä opiskelet, mitä teet työksesi, jne.
Siitä vaan erakkomajaan keskelle metsää, kyllä kaivovedelläkin pärjää eli ämpäri käteen. Mutta se ei nyt tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi siihen mennä.
En ole vielä toteuttanu mutta pitäis aina viedä ne S-mobiili alennustuotteet kassalle ja valittaa että "eikö jäsenkortilla muka saa alennusta? Ollaanko tässä jotenkin eriarvoisia jäseniä?" Tuosta joskus palautettakin kirjoitin S:lle mutta tuskin niitä kiinnostaa.
Mahtaakohan nuokin appit seurata sun liikkeitä kaupassa ja sitten sen perusteella sijoittelee tuotteet niin että vahingossa ihmiset ostavat ylimääräistä jne.
Kerran vuosia sitten Wienissä meinasin potkulaudan vuokrata mutta kattelin että tarvii toki sovelluksen ja sinne varmaan pitää syöttää luottokortit, reikisteröitymiset ja muut, joten ajattelin että kerkeen jo kävellä siinä ajassa kun vehkeen saa liikkeelle.
Ryssätaksia ei tarvii kyllä käyttää edes ja Bolt joo en tiedä. Käteisellä tai kortilla on tähän asti onnistunut ja mielummin käytän tota paikallista taksifirmaa kun vähämmän mahista tulla kusetetuksi tms.
QR-koodeja mitä nyt pari kertaa olen sen google lensin aktivoinut (yleensä disabled kuten muutkin turhat google palvelut puhelimessa) niin siitä hienosta koodista on yleensä paljastunut joku linkki, mikä monesti on kovin yksinkertainenkin.. eli mikä hyöty. Eikö vois vaikka tekstinä laittaa siihen alle mistä sen voisi sitten kirjoittaa melkeinpä nopeammin.
Lähtökohtaisesti riippumatta historiasta on ideaalia mennä aina niin lähelle vapaamarkkinaa kuin mahdollista, mutta kun markkina on lähtökohtaisesti sosialistinen ja esim. globaalilla markkinalla eurooppalaiset yritykset maksaa ja kohtaa moninkertaiset verot ja rajoitteet esim. USA:n ja Kiinaan nähden niin reilu kilpailu on käytännössä mahdotonta ellei regulaatiota lisätä. Regulaatio itsessään siis ruokkii lisää regulaatiota. Niin kauan kun ollaan tässä tilanteessa niin ei ole mitenkään epäoikeudenmukaista myös reguloida yrityksiä, mutta tavoitteena pitäisi olla aina mahdollisimman vähäinen ja pieni regulaatio. Silloin on myös vähiten kitkaa.
Kuitenkin tähän tilanteeseen liittyen ongelma on aikalailla molemmissa päissä. Jenkkikorporaatioiden salkkumiehien loputtomassa ahneudessa ja samalla EU:n byrokraattien obsessiivisessa fetississä kontrolloida aivan kaikkea. Apple itse kerjäsi verta nenästään kun vuosi vuodelta kiristi alustaansa entistä enemmän, nosti hintoja, loi lisäehtoja/rajoitteita yms. EU taas ei reagoinut näihin vuosien aikana ollenkaan vaan odotti että mitta tulee täyteen ja nyt kerralla meinaa vetää maton Applen jalkojen alta kokonaan.
Kuten sanoin aikaisemmin niin tästä olisi kannattanut keskustella kulisseissa ja tulla yhteisymmärrykseen. Jonkinlainen sovinnollinen välimalliratkaisu jossa EU ja Apple tulee molemmat vastaan. Apple löysää röyhkeintä markkinakontrolliaan iOS:n sisällä ja EU joustaa osassa vaatimuksiaan. Nyt kuitenkin Apple meni potkaisemaan lohikäärmettä ja seuraavaksi palaa näpit. EU ei missään nimessä tule hyväksymään näitä Applen uusia "nokkeluuksia" vaan todennäköisesti lyö tuplaregulaatiolla takaisin jossa Apple riisutaan lopuistakin oikeuksista ja kartelli/monopolimalleistaan.
Täytyy vain ihmetellä tätä Applen juristien idioottimaisuutta, että eivät pelkästään kikkailleet näiden sääntöjen ohi vaan myös yrittivät nyt tuhota kokonaan ilmaiset sovellukset EU:ssa:
Tällainen provosointi varmasti nähdää ihan vitun hyvänä ideana Brysselissä.
HP cites threat of viruses from non-HP printer cartridges to justify blocking their use, experts sceptical
http://www.notebookcheck.net
Ja skanneria, joka ei toimi jos ei ole mustekasettia, jossa on mustetta.
HP fails to derail claims that it bricks scanners on multifunction printers when ink runs low
apnews.com
Mitenkäs nämä taas liittyy mitenkään ketjun aiheeseen, etenkin kun juuri edellisellä sivulla on erikseen huomautettu offtopicista.
Jep, Android-puhelimen ekassa käynnistyksessä voi valita useasta vaihtoehdosta (taisi olla joku kymmenen käytetyintä) mitä hakukonetta käyttää. Oletusselaimena olen käyttänyt Firefoxia luurissani ongelmitta jo useamman vuoden. Samoin Google Assistant on otettu kokonaan pois käytöstä, jolloin esim. kotinäppäintä pitkään painamalla käynnistyy minulla Firefoxiin webihaku. Youtubea voi katsoa kännykällä ilman mainoksia Braven selaimella + kotona myös Pihole tekemässä DNS-sanitointia.
Omassa luurissani on Samsungin sovelluskauppa, josta joskus latailen jotain taustakuvia ja muuta luuriin liittyvää sälää (näyttäisi alkavan olla kyllä aika paljon kaikkea muutakin). Samoin Huawein Appgalleryn asensin siviililuuriin joskus että sain heidän kellonsa toimimaan (Kiina, ei hyvä). Onpa tainnut joskus tulla kokeiltua jotain irrallisia APK-pakettejakin asennella asetuksista sen erikseen sallimalla. Jos haluaa sotkea Android-puhelimensa, niin onhan se mahdollista, mutta oletusasetuksilla mitenkään helposti sitä ei saa kyllä tehtyä. Tiedostaen täytyy löysentää asetuksia ja hakea paketteja paikoista, joista ei nyt ylipäätään tulisi ladata mitään. Mielestäni hyvä näin, jos välttämättä haluaa niin pystyy, mutta samalla kuitenkin suojellaan peruskäyttäjää. Näkisin että tämä uusi päätös ajaa Applen jotakuinkin samaan tilanteeseen, vaikka yrittävätkin ketkuilla taas tuttuun tyyliin niin paljon kun vain pystyvät.
Muutenkin on se nyt kumma kun tätä samaa aatepölinää on joka Apple-langassa. Huvittaa seurata kuinka porukka taas möksähtää kun pyhää omenajumalaa uskalletaan mennä haastamaan. Ei ole kauaa aikaa kun oli se vääntö siitä USB-C-liittimestä, jossa sitä vain kaikkea hyvää tahtonutta Applea taas hakattiin. Nyt C-liitin löytyy, se on markkinoitu taas hienona uututena, porukka on coolina, pitkässä juoksussa luonto kiittää, hinnat tippuu (ainakin lisälaitteissa) jne. Nyt tämän kanssa sama juttu. Pöljää lähteä viemään tätä argumentoinnin riemusta jonnekin sivuraiteiden vuoristorataan, kun kyseessä on kuitenkin 90% terve ja kaikkia (paitsi ehkä voittojen kannalta taas sitä Applea) hyödyttävä päätös.
Ilman EU:ta nämä kolme isointa IT-jättiä veisivät meitä kuin desin mittaa. Hyvä että edes joku taho pystyy pitämään kuluttajan puolia ja nämä monopolipeikot hieman varpaillaan. Jonnet ei vaan ilmeisesti muista niitä aikoja kun IBM käytännössä omisti IT-markkinat tai kun Microsoft teki samaa hieman myöhemmin tai kun Intelillä ei ollut varteenotettavaa kilpailijaa. Se on jäätävä määrä hilloa mitä Google ja Apple tekee sovelluskaupoillaan (ja niin myös Steam). Ja helppoa hilloa onkin, koska pitkälti kyse on vain ei-fyysisestä softasta. Siten EU voisi piiskata näitä kaikkia edellä mainittuja softajättejä oikein kunnolla lisää, että saataisiin provikoita pienemmäksi tai sitten tehdä kilpailevat sovelluskaupat aidoiksi vaihtoehdoiksi. Jotenkin etäisesti annan muutaman pojon Googlelle ja Steamille, koska ovat tehneet niin paljon avoimen softakehityksen / Linuxin eteen, mutta Apple ei kyllä saa edes niitä säälipisteitä.
Idealistista toivoa, mutta olisihan se kiva nähdä joku isompi Eurooppalainen sovelluskauppa, jossa voisi ladata turvallisesti, tarkastettuja appeja Androidiin sekä Appleen ja jossa hinnat olisi vaikka sen 20% halvempia, koska pienempi provikka.
Itse toivoisin eniten että ilmaisia sovelluksia voisi aidosti jakaa ilmaiseksi vaikka sitten Githubin kautta. Applen nykyinen kiskontamalli on johtanut siihen että App Store on nykyään kuin jokin netin hämärälla laidalla sijaitsema kasinosivusto jossa ihmisiä yritetään ryöstää prosessin jokaisessa vaiheessa. Tämä nykymalli on mobiilisovelluksille hiukan kuin EA:n, Ubisoftin, Activisionin ja muiden roistofirmojen märkä uni peleille jossa jokainen äärimmäisen triviaali kalenteri-, muistiinpano-, kuntotrakkerisovellus tai peli yritetään hinnoitella aivan törkeillä kuukausimaksuilla pilviin. Moniin näihin tulisi välittömästi ilmaiset ratkaisut jotka tappaisi tuon ryöstöhinnoittelun, mutta nyt sitä ei pääse App Storessa tapahtumaan koska siitäkin että haluaa tarjota omaa työtä ilmaiseksi joutuu maksamaan Applelle vuosimaksun.
Mikä voisikaan mennä pieleen, kun mukaan otetaan toinen Amerikkalainen suuryritys, joka rahastaa- ja kiristää rahaa softakehittäjiltä.
Tämä malli puolestaan kuulostaa jo oikein kommunistin päiväunelta, jossa rikkaalta Applelta otetaan ja rahat työnnetään vaivihkaan köyhän Microsoftin taskuun. Ehkä olisi helpompi skipata yksi välivaihe ja pyytää Googlelta apua ja sitä parasta "the kauppaa", myös iOS ympäristöön, jossa Kiina-softaa jaetaan "ilmaiseksi" päämärkänä.