XR-lasit viittaavat VR- ja AR- eli virtuaali- ja lisätyn todellisuuden lasit yhdistävään ratkaisuun. Applen mukaan Vision Pro -laseihin liittyy jopa 5000 eri patenttia.

Apple on esitellyt World Wide Developer Conference- eli WWDC-tapahtumassaan uusia Maceja, prosessoreita sekä käyttöjärjestelmiä. Yhtiön astumista mukaan virtuaali- ja lisätyn todellisuuden (VR ja AR, yhdessä XR) lasien maailmaan odottaneetkaan eivät joutuneet onneksi pettymään.

Applen uudet lasit tottelevat nimeä Vision Pro. Kuten jo nimikin vihjaa, kuluttajat eivät ole olleet ensimmäisenä yhtiön mielessä laseja suunniteltaessa ja se näkyy myös 3499 dollarin suositushinnassa. Odottavan aika on kuitenkin pitkä ja lasit tulevat todellisuudessa saataville vasta ensi vuonna.

Vision Pro -lasien rautapuoli jää valitettavasti ainakin tässä vaiheessa vielä osin mysteeriksi. Yhtiön mukaan se tarjoaa kahden micro-OLED-näytön voimin kummallekin silmälle yli 4K-resoluution ja yhteensä 23 miljoonaa pikseliä. Kuvaa tuotetaan M2-järjestelmäpiirin ja uuden R1-piirin avulla. R1 on erikoistunut käsittelemään 12 kameran, viiden muun sensorin ja kuuden mikrofonin syötteitä, jotta M2:n voimavarat voidaan säästää muuhun.

XR-laseista ei löydy kuulokkeita, mutta siinä on kaksi korvien läheisyyteen sijoitettua kaiutinta. Niiden luvataan toistavan ensiluokkaista tilaääntä ja sovittavan ääntä kulloisenkin ympäristön mukaan optimaaliseksi. Äänten säädössä käytetään ”äänen säteenseurantaa”, jonka kehutaan tunnistavan paitsi ympäristön muodot, myös eri materiaalien akustiset ominaisuudet.

Vision Pro -laseissa on käytössä uusi visionOS-käyttöjärjestelmä ja käyttäjä ohjaa sitä ja lasien toimintoja sekä silmillään että liikkeillään; erillisiä ohjaimia ei ole. Kummankin näytön ympärille on sijoitettu joukko LEDejä sekä kaksi infrapunakameraa, jotka tunnistavat silmien liikkeet, kun ulospäin suunnatut kamerat lasien ulkopinnalla seuraavat käsiä, päätä ja ympäristöä. Sensoreiden ja kameroiden kerrotaan kykenevän paitsi 3D-kartoittamaan ympäristön reaaliajassa, seuraamaan samanaikaisesti tarkkaan käsien eleitä ja liikkeitä sekä pään asentoa.

Lähde: Apple

This site uses XenWord.
;