
Apple on tänään odotetusti julkaissut ensimmäiset Arm-pohjaiset Mac-tietokoneensa. Tänään esitellyt Macbook Air, Mac Mini ja Macbook Pro 13” luottavat kaikki Applen omaa suunnittelua edustavaan M1-järjestelmäpiiriin vanhemmista malleista löytyneiden Intel-prosessoreiden sijaan.
Kaikkia uusia Mac-tietokoneita yhdistää yhteisen järjestelmäpiirin lisäksi myös tuki Wi-Fi 6:lle, nopeutuneet SSD-muistit ja siirtyminen uuteen USB-standardiin. Jokaisen koneen USB Type-C -liitännät tukevatkin sekä Thunderboltia, että kyseisen standardin sisällään pitävää tuoretta USB 4:ää. MacBook -kannettavien osalta M1-järjestelmäpiiri tuo mukanaan myös kehittyneemmän signaaliprosessorin, minkä myötä webkameran kuvanlaadun luvataan parantuneen. Myös kannettavien mikrofonit on päivitetty laadukkaammiksi.
Mac Mini on kolmikon edullisin tuote, minkä lisäksi se eroaa kahdesta muusta myös rakenteensa osalta – kyseessä on totuttuun tapaan pöydälle sijoitettava mini-tietokone kannettavan tietokoneen sijaan. Applen mukaan uudella M1-järjestelmäpiirillä varustettu Mac Mini tarjoaa jopa 3 kertaa paremman prosessorisuorituskyvyn kuin edellisvuoden perusmallit Intelin neliytimisine i3-prosessoreineen ja jopa 6 kertaa nopeamman grafiikkasuorituskyvyn. Applen mukaan M1:n GPU on itseasiassa maailman nopein integroitu grafiikkaohjain.
Lisääntyneen tehon ohella uuden Mac Minin tehonkulutus on laskenut järjestelmäpiirin vaihdon myötä. Applen mukaan Mac Minin tehonkulutus onkin vaativimmissakin toiminnoissa 60 prosenttia edeltäjäänsä pienempi. Ulkomitoiltaan ja -näöltään sekä lähtöhinnaltaan Mac Mini on säilynyt ennallaan.
Julkaisun toiseksi edullisin uutuus on MacBook Air. Minin tavoin myös MacBook Airin tehojen kerrotaan kasvaneen edellisvuoden Intel-koneisiin verrattuna. M1:n prosessorisuorituskyky on yli kolminkertainen ja grafiikkasuorituskyky viisinkertainen edellisvuoden neliytimiseen i7-malliin verrattuna. ARM-pohjaisen piirin paremman energiatehokkuuden myötä Apple lupaa uudelle MacBook Airille jopa 18 tunnin akunkeston yhdellä latauksella, mikä on kuusi tuntia edellisvuotta enemmän.
Lisääntyneestä tehosta huolimatta M1-järjestelmäpiirin pienemmän virrankulutuksen myötä Apple on päätynyt tekemään MacBook Airin jäähdytyksestä täysin passiivisen, eli siinä ei ole enää tuuletinta, minkä myötä se on myös täysin äänetön. Näytön osalta MacBook Air on päivitetty tukemaan ennestään MacBook Pro -malleista löytynyttä DCI-P3-väriavaruutta ja SSD-aseman nopeus on valmistajan mukaan edeltäjään verrattuna kaksinkertainen. Ulkonäöltään ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan kone ei ole puuttuvaa tuuletinta lukuun ottamatta muuttunut viime vuodesta.
Julkaisutilaisuuden kolmas ja kallein uutuus on uusi MacBook Pro 13”. MacBook Airista uusi pienempi Pro-kannettava erottuu järjestelmäpiiriä jäähdyttävän tuulettimen voimin. Edellisvuoden 4-ytimisen i7:n sisältävään MacBook Pro 13” -malliin verrattuna M1-järjestelmäpiiri on Applen mukaan prosessorisuorituskyvyltään 2,8 kertaa tehokkaampi ja grafiikkasuorituskyvyltään 5 kertaa tehokkaampi. MacBook Airin tapaan myös Pron akunkestoa on saatu kasvatettua ja se onkin Applen mukaan jopa 20 tuntia, mikä on pisin akunkesto MacBookien historiassa. Muiden uutuuksien tavoin MacBook Pro 13” on ulkonäöltään yhtenevä edellisvuoden mallien kanssa.
Kaikki uudet Mac-tietokoneet ovat ennakotilattavissa välittömästi ja saataville ne tulevat 17.11. Mac Minin hinnat alkavat 819 eurosta, MacBook Airin hinnat 1159 eurosta ja MacBook Pro 13”:n hinnat 1479 eurosta.
Taitaa olla aika täydellinen vendor lukko samalla, rauta, käyttis ja kaikki rajapinnat käytännössä Applen määrittämiä ja voi ohjailla kehityksen suuntia tulevaisuudessa miten parhaaksi näkee.
Joo eihän tämä mikään testi enää ole vaan kahden vuoden sisällä kaikki on tuolla Apple Silicon:lla. Beta-testuas tarkoittaisi, että Apple päättäisikin kahden vuoden päästä, että "eipäs vaihdetakaan". Kyllä siellä on selkeät sävelet mitä tulee M2,M3,M4-sirujen mukana.
Q2/21 ilmeisesti huhujen mukaan seuraavat koneet (täysin uudistettu 14" MBP ja 16", ehkä jopa uusi iMac?).
Tähän vaikuttaa myös maailman muuttaminen pois x86-alustan riippuvuudesta. Etenkin uusien softien osalta, harva haluaa enää koodata softaa esim. pelkästään Windowsille.
Mielestäni ihan hyvä kehityssuunta, jossa jokainen voi valita itselleen mieluisan laitteen. Samalla päästään eroon noista softahirviöistä joihin ei saa koskea vuosikymmeniin "koska kaikki hajoaa".
ARM on ollut suurilla massoilla vuodesta 1998 lähtien, kun nokia 5110 julkaistiin. (oli myös 6110ssa, joka julkaistiin jo 1997, mutta se tuli aika loppuvuodesta ja ARMin sisältävä dct3-alusta yleistyi enemmän 1998).
ARM-prossut on jo parinkymmenen vuoden ollut kappalemäärissä mitattuna x86sta edellä myyntiluvuissa.
Selittäisi kyllä sen, että miksi myös 16-tuumaiset Macbookit ovat olleet alennusmyynnissä, mutta katsotaan mitä tulee.
Tuo taitaa olla noita tunnettuja feikkivuotajia.
16" saattaa tulla Intelillä vielä kerran specbumpattuna pelkällä lehdistötiedotteella julkaistuna.
Ainoa mikä mua tökkii niin on aivan liian isot surureunat applen läppäreissä. Mieluummin ottaa peruskäyttöön dell:in xps13:en kuin macbook air:in.
Johtuisko tämä siitä, että halutaan säilyttää näppäimistö samankokoisena ja trackpadi isona. Taas jos näyttöä suurentaisi, niin luultavasti kuvasuhde muuttuisi ja taitaahan siinä näytön laidassa mennä myös antennit.
Veikkaisin että aika lailla heti sitä neuroverkkokiihdytintä käyttää esim.
* Siri
* Koneen lukon avaaminen naamakuvalla
Ja ilmeisesti Applella on siihen joku "CoreML"-rajapinta että sitä voi mitkä tahansa softat käyttää.
IOS:llä käsittääkseni myös facetime käyttää ML-algoritmiä kääntämään silmiä tjsp hienoa.
Luulisi saman pyörähtävän myös mac:llä nyt kun sama rauta löytyy siitäkin.
En tiedä käyttäisikö myös uusi käännöstoiminto tuota.
https://wccftech.com/intel-and-amd-x86-mobility-cpus-destroy-apples-m1-in-cinebench-r23-benchmark-results/
Eikä Applen koneet ole pelailuun. Vaan editointiin, kuvien käsittelyyn ja jne.
Gigantilla toimitukset alkaa 24.11 (ei vahvistettu). Verkkiksellä vielä tuskaisempi odottelu.
No itse en ihan vastaavaan johtopäätelmään päätyisi edes tuon itse artikkelin tuloksista
Kertoo kyllä jotain taas Cinebenchistä suorituskykymittarina, kun ei näytä testitulokset korreloivan kovinkaan monen muun testin kanssa. Ihan ok testi jos koneen käyttökohde on 3D-mallinnus, mutta muuten ei niin vakuuta.
Korreloi aika hyvin, johtopäätelmä tuloksista on vain outo.
Sehän kertoo ihan erinomaisesti nk. tile based rendering tyyppisten työkuormien väännöstä.
Cinema4D renderöintimoottori siellä pyörii ja se ei todellakaan ole mikään benchmarkiksi rakennettu juttu.
Steve Jobs’s last gambit: Apple’s M1 Chip
om.co