
Apple julkisti tänään pitämässään Unleashed-verkkotilaisuudessa odotetusti uudet alkuperäistä M1:stä tehokkaammilla ARM-pohjaisilla M1 Pro- ja M1 Max -järjestelmäpiireillä varustetut MacBook Pro -tietokoneet. Kannettavat tulevat saataville 14- ja 16-tuumaisina, mutta näyttökokojen ulkopuolelta ominaisuudet ovat monin osin yhteneväiset.
Uutuuspiireistä voit lukea tarkemmin niiden omasta uutisesta, mutta niiden myötä uutuuskannettavien suorituskyvyn luvataan kasvavan merkittävästi aiempiin sukupolviin nähden. Sekä pienemmällä GPU:lla varustettu M1 Pro kuin myös kookkaampi ja tehokkaampi M1 Max tulevat saataville niin 14”:n kuin myös 16”:n kannettaviin.
14-tuumaisen MacBook Pron luvataankin tarjoavan jopa 3,7-kertaisen prosessorisuorituskyvyn Core i7:n sisältävään 13-tuumaiseen MacBook Prohon verrattuna ja piirivalinnasta riippuen joko 9- tai 13-kertaisen grafiikkasuorituskyvyn samaisen Core i7:n integroituihin grafiikoihin verrattuna. 16-tuuman mallissa lukemat ovat pykälän hillitymmät, mutta grafiikkasuorituskykyä luvataan silti M1 Prolla 2,5 kertaa enemmän ja M1 Maxilla peräti 4 kertaa enemmän kuin ennen kyseisen kannettavan tehokkaimmaksi GPU:ksi sijoittuneella Radeon Pro 5600M:llä.
Piirin pariksi uusiin MacBook Proihin on mahdollista saada maksimissaan 64 Gt RAM-muistia ja tallennustilan puolelta puolestaan tarjolla on maksimissaan 8 teratavua. Sisäisten SSD-muistien nopeutta on myös päivitetty ja Apple lupaakin tallennustilan yltävän maksimissaan 7,4 Gt/s -lukunopeuksiin.
Uudistukset kannettavissa eivät jää myöskään vain sisuskaluihin, vaan koko ulkokuori on pistetty uusiksi ja edellinen jo vuodesta 2016 saakka voimassa ollut muotoilu on jäänyt unholaan. Samalla on poistunut myös mielipiteitä jakanut Touch Bar -kosketuspalkki, jonka tilalle on tullut takaisin funktionäppäimet yhdessä Esc-painikkeen kera. Muotoilu on muutenkin ottanut askelen kohti vanhempien MacBookien muotoilua ollen kulmikkaampi. 14 tuuman mallilla on paksuutta 15,5 mm ja 16 tuuman mallilla puolestaan 16,8 mm.
Muotoilu-uudistusten myötä kannettavien ilmankiertoakin on saatu parannettua ja uutuuksien luvataan liikuttavan jopa 50 prosenttia enemmän ilmaa entistä alhaisemmilla tuuletinnopeuksilla. Myös liitäntävalikoimaa on jälleen kasvatettu. Molemmissa kannettavissa on tarjolla kolme Thunderbolt 4 -liitäntää, yksi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, jonka suorituskyvyn luvataan parantuneen, sekä uutena tai ennemminkin takaisin tuotuna niin HDMI-liitäntä ja SDXC-kortinlukija kuin myös MagSafe-laturin paikka.
Latauksesta puheen ollen uudet MacBook Prot tukevat myös pikalatausta, jonka avulla kannettavan akku on ladattavissa puolilleen puolessa tunnissa. Akunkeston suhteen uutuudet jatkavat viime vuonna julkaistujen alkuperäistä M1-piiriä käyttäneiden Macien linjalla ollen varsin vakuuttavia – MacBook Pro 14”:n akun luvataan kestävän 17 tuntia videotoistoa ja MacBook Pro 16”:n peräti 21 tuntia.
Ulkonäköpäivityksen mukana myös näytöt saivat osakseen päivityksen ja kenties ensisilmäyksellä näkyvimpänä uudistuksena näyttöjen ylälaitaan on tullut iPhone-puhelimista tuttu näyttölovi, johon kannettavien Full HD -resoluutiota tukevaksi päivitetty kamera on sijoitettu. Näyttölovi on integroitu MacOS-käyttöjärjestelmään siten, että ylälaidan valikkopalkki on sijoitettu näyttöloven kohdalle, eli lovi ei mene itse sisällön päälle.
Näytöt itsessään ovat tarkalleen ottaen kooltaan 14,2” ja 16,2” ja niiden teknologia on uusimmasta iPad Prosta tuttu miniLED, minkä myötä käytössä on myös himmennysalueet ja sen myötä entistä paremmat mustan toistot. Myös näyttöjen tarkkuutta on parannettu: 14-tuumainen malli tarjoaa 3024 x 1964 -resoluution ja 16-tuumainen puolestaan 3456 x 2234 -resoluution. Virkistystaajuuttakin näytöistä on päivitetty ja ne yltävät iPad Proista ja iPhone Proista tuttuun 120 hertsiin. Näyttöjen luvataan yltävän 1000 nitin jatkuvaan maksimikirkkauteen ja 1600 nitin pistemäiseen maksimikirkkauteen.
Molemmat uutuuskannettavat tulevat ennakkomyyntiin välittömästi ja laitteiden toimitukset alkavat ensi viikolla. Viime vuonna julkaistu M1-piirillä varustettu MacBook Pro 13” säilyy valmistajan katalogissa uutuuksien alapuolella. 14-tuumaisen MacBook Pron hinnat alkavat 2349 eurosta ja 16-tuumaisen puolestaan 2849 eurosta.
Lähde: Apple
Toiseen suuntaan sama ei tosin toimi, muilta voi saada polkuhintaan (sen hinnan mukaisia) tuotteita mutta Applelta et. Jos haluat MacBookin niin hinta.fi mukaan se on tonni tai enemmän. Windows-läpysköitä saa vaikka minkälaista alle tonnilla (ja tietysti ylikin).
Eli Apple on mielikuvissa kallis koska ei tarjoa halpoja tuotteita, vaikka tuotteet olisikin täysin vastaavia (tai parempia) kuin muiden valmistajien saman hintaluokan tuotteet.
Loppu on sitten sitä jäkäjäkä-foorumiagendaa mitä jaksetaan aina tunkea joka ketjuun vaikka asiat ei siitä miksikään muutu eikä ketään kiinnosta. C’est la vie.
Tätä osaltaan Apple myös haluaa, koska kuluttajien mielessä usein hinta = laatu. Sitä varten on ne 500 euron renkaat ja 25 euron liinat, jotka jo mainittiinkin. Apple haluaa säilyä kuluttajien mielessä premium-tuotteena.
Toisaalta applelta saa ipadin ihan järkyttävällä hinta-tehosuhteella jos verrataan saman hintaluokan läppäreihin. Olettaen siis että tarvittavat hommat onnistuu sillä, eikä tarvetta ns. työpöytäkäyttikselle ole. Mutta siinä olet kyllä ihan oikeassa, että apple ei myy edullisia läppäreitä ja se johtaa välillä kuvitelmiin siitä että ne olisi hintaansakin nähden jotenkin heikkoja.
Appleltä ei saa polkuhintaan, mutta Gigantissa oli pari kuukautta sitten tarjous "Kaikki Macbookit -20% ja 5 vuoden takuu". Karvalakki MacBook Air M1 oli alle 900€.
Harmi vain että noihin ei taida vieläkään saada toista käyttöjärjestelmää joten monella loppuu harkinta heti siihen uutta konetta hankittaessa.
Omasta mielestä mobiilivehkeillä onnistuu YouTuben katselu ja Candy Crush mutta muuten niillä on turha mitään yrittää tehdä. Pelkkä netin selaaminenkin on surkea kokemus.
Linux kernelistä (5.13 alkaen) löytyy tuki ja juuri se tekee näistä M1 laitteista erittäin mielenkiintoisia.
Mielummin mä pädillä selailisin nettiä kuin samanhintaisella läppärillä.
Linux tosin on niche alusta edelleen. Valtaosa töistä ja viihdekäytöstä tapahtuu edelleen Windowsilla.
Mielipiteitä on monia
Itselle se surkea mobiilikäyttöliittymä riittää kiertämään kaukaa.
Craig Federighi: Native Windows on M1 Macs is 'Really up to Microsoft'
http://www.macrumors.com
Käsittääkseni ei ole tulossa. Microsoftilla ei ole myynnissä Windows ARM versiota. Insider versio löytyy jos haluaa virtualisoida (Parallers).
Microsoft Says ARM Windows Virtualization on Apple Silicon Macs 'Not a Supported Scenario'
http://www.macrumors.com
Riippuu kenestä tahansa niin lopputulema on sama.
Oon ehkä vähän yksinkertainen, mut ei noissa webbiselainten käyttöliittymissä kovin isoja eroja ole nähdäkseni. Samaan tapaan ne nettisivut piirtyy, tabeja vaihdetaan klikkailemalla niiden kirjanmerkkejä ja niin edelleen. Googlelle kehitysehdoitusta kehiin, jos joku oleellinen feature vaikka chromesta uupuu. (Mikä?)
Itse taas en 400€ läppärillä saisi kuin suututettua itseni, oli käyttöliittymä mitä tahansa.
Moneen tuottavaan työhön ipadista ei samalla tavalla ole, mutta että sen netinselauskyvytkin olis jotenkin huonot on kyllä aika vahva mielipide.
New MacBook Pros Include Improved Thermal System That Apple Says You'll Rarely Need Thanks to Apple Silicon
http://www.macrumors.com
Apple says that the new thermal system in its latest high-end MacBooks is capable of moving 50% more air at lower fan speeds. While the new thermal design is greatly improved, the efficiency of the new M1 Pro and M1 Max chips mean that for most customers, the "fans never turn on" for tasks done daily, according to Apple.
Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka moni noista i9-läppäreistä kestää useita tunteja raskasta työskentelyä, ilman että prossu alkaa throttlaamaan.
Eikä Applen läppäreissä ole hommaa auttanut se, että niissä on menty ulkonäkö edellä ja sinne ei ole siksi saatu kunnon jäähdytystä mahtumaan.
Mutta tuo ohjelmistoyhteensopivuus riippuu ihan siitä mitä teet: jos se on videota, se Mac voi olla paras. Jos vaikka joku CAD niin ei taatusti ole.
Toinen on myös, että millaiset tehot koneista saa ilman että on kiinni virtapiuhassa.
Juuh, kyllähän näissä varmaan joku prores meininki on varmasti erinomaisissa kantimissa. Mutta noin muuten jos lähdetään näytönohjaimelta tehoja vaatimaan (videokäytössäkin) niin kyllä se nykyään on käytännössä NVIDIAn työpöytägraffakortti.
Hiiri sattuu olemaan edelleen ylivoimainen ohjaustapa
Ja mobiilivehkeillä osa sivuista renderöityy täysin erilaisena (rampautettuna).
Tuo grafiikkapuoli minua noissa uusissa Applen läppäreissä eniten vaivaa. Joku nVidia on tehnyt grafiikkakortteja melkein 30 vuotta ja sitten yhtäkkiä joku Apple menisi käytännössä melkein joka osa-alueella ohi muutaman vuoden kehityksen jälkeen. Does not compute. Jossain on oikaistu.
Applehan suunniteli rautaansa jo makuuhuoneajoilta.
Ymmärrän toki pointtisi, mutta mene ja tiedä mitä kaikkea siellä on kokkailtu vuosien saatossa.
Aika pitkälle applella taitaa päästä niillä video purku/pakkauskiihdyttimillä + neuroverkkokiihdyttimellä, jolla on tehty esim. kappaleidenseuranta videoeditoinnissa. Tosin ei se 10.4TFlops pro max ole mikään tuhnu läppäripuolelle. Menee 3080mobilen lähelle, jos pelkkiä speksejä vertailee. Todellisuus selvinnee sit arvosteluissa, kun paperi ei kerro koko totuutta. Muistikaista, virtapihiys/throtletus, jäähdytyksen hyvyys/heikkous jne jne.
Tuo CPU osuushan ei ole mikään ihme. ARM koneistahan on tähän asti yritetty saada lähinnä mahdollisimman virtapihejä. Apple taitaa olla eka joka oikeasti yrittää saada siitä tehoa irti mahdollisimman paljon eli siinä ei ole ihmeitä. Mutta tuo GPU puolta en tajua. AMD:lla ja nVidialla pitäisi olla siitä niin paljon enemmän tietoa, että Applen ei pitäisi päästä lähellekään. Onko tuo GPU rakennettu niin, että se on tosi nopea vain joillain tietyn tyyppisillä kuormilla?
Kyllä sillä Applellakin on vuosien kokemus grafiikkapiireistä, mutta lähinnä mobiilipuolelta. Kilpailu on joka tapauksessa tervetullutta, ja se voi laskea näytönohjainten hintoja pitkässä juoksussa.
Taitaa applella olla jotain imgtechin eli powervr:n lisenssikamaa edelleen osana gpu:ta. Tai ainakin kovan meuhkaamisen jälkeen apple päätyi uudestaan lisensoimaan imgtechiltä tavaraa. Puhelinpuolellahan voi väittää, että applella on paras tai ainakin lähelle paras gpu. Osaamista applella on kyllä talossa myös gpu-puolelta eikä vain cpu-puolelta. Siellä on raudassa myös neuroverkkokiihdytintä, videonpurku/pakkauskiihdytinta jne. Applella alkaa olemaan melko kattava paletti kiihdytintä raudassa. Tosin se applen todellinen maagisuus on siinä, että niille kiihdyttimille on saatu myös tuki softaan. Kiihdyttimet ovat turhia, jos niitä ei käytetä softissa.
Imagination and Apple Sign New Agreement
http://www.imaginationtech.com
Applehan on lisenssoinut Imagination Technologiesilta (PowerVR) jo vuosia niiden IP:tä, että ei siellä ole lähdetty nollista GPU-tekniikkaa rakentamaan
EDIT: Sama yllä jo kattavammin.
Mihin hiirtä tarvii perus webbisurffauksessa?
Ainakin julkaisu keskittyi suurelta osin juuri M1 Pro/Maxin performance per watt -graafeilla ylpeilyyn joten voisi kuvitella, että oikeasti piirit tosiaan käyvät suht viileinä. Samoin kuin perus M1.
Linkkien klikkaamiseen? Monella sivulla on valikoita jotka aukeaa hover-toiminnolla joten ne ei toimi ollenkaan kosketusnäytöillä.
Itse taas uskon, että piirit lämpiävät enemmän kuin yksikään Applen tekemä piiri tähän asti (läppäreissä). Tuo wattimäärä on kuitenkin cpu+GPU yhdistelmällä jossain 120 watin kieppeillä (muistaakseni, jos muistan ihan höpöjä ko. luvuista niin saa korjata), että kyllä sitä pitää jo jäähdyttääkin.
Apple käyttää perf/wat lukemaa juuri siksi, että siinä teho on varmasti suhteessa parempaa kuin muissa graafeissa (tai esim. suorassa suorituskyvyssä).
Mutta tosiaan oikeita testejä odotellessa.
Ehkä tää on turha tangentti, mutta mä en ole kokenut vaikeaksi tökkiä sormella, kun on kosketusnäyttö käytössä. Ehkä joku tabula on niin huono ettei sormijutut toimi, mut ne ei taida olla applen laitteita.
Kyllä noi hiirtä tukee ja sivujen rendaustavan saa säädettyä selaimella.
On noita Applen laitteitakin tullut käytettyä. Ei se yhtään sen parempaa siellä ole.
Hiiren liittäminen viekin sitten koko tabletin idean kun pitää etsiä jokin alusta missä pitää tabia pystyssä ja käyttää hiirtä. Eikä joka sivusta ole mobiiliversiota ja jos on niin yleensä se mobiiliversio on aivan umpisurkea. Harmillisesti monella sivustolla myös desktop-versiot on mennyt tuohon mobiilimaiseen suuntaan ja käytettävyys kärsinyt. Facebook ja Ilmatieteenlaitos esimerkkeinä.
Varmasti lämpenevät kuorman alla. Toisaalta, jos on hyvin tehty virransäästö niin peruskäytössä voivat toimia viileänä ja ilman tuulettimia kuten apple väittää. Kyllähän sillä passiivisesti jäähdytetyllä m1 air:llakin saa videoita editoitua. PC(x86) puolella virransäästöjutut ovat lähinnä karmeita etenkin jos on dgpu koneessa ja sen erehtyy laittamaan päälle. Tuollainen APU ratkaisu saattaa olla kuvitteellisen valovuoden edellä dgpu-ratkaisua, kun puhutaan lämmöntuotosta/virrankäytöstä peruskäytössä kuten webbiselailussa tai kevyessa video/valokuvaeditoinnissa. Linkin päässä applelta lainaus etteivät tuulettimet peruskäytössä olisi käytössä.
Apple julkaisi uudet 14- ja 16-tuumaiset MacBook Pro -kannettavat M1 Pro ja M1 Max -järjestelmäpiireillä
bbs.io-tech.fi
No käytä sit deskariversiota. Wtf?
Mites puhelimella webin surffaaminen? Vielä kamalampaa kuin tabletti? Aika moneen juttuun kuten facebook ehkä se paras juttu on käyttää applikaatiota webbiselaimen tilalta(jos selain ottaa päähän).
Noin mäkin tänään ajattelin, kun piti yksi tulostettava osa mallintaa. Töissä kokeilin Fusion 360:ia 6v vanhalla iMacilla, ja jotenkin tuntui tahmaiselta, ja aattelin että vihdoinkin tulee kotona oleville louhintakorteille hyötykäyttöä – ja paskat, se oli jopa windowissa tahmaisempi ja jopa käyttöliittymä renderöityy viivellä ikkunaa siirrettäessä. Mutta silti yleisesti ottaen samaa mieltä kanssasi CAD:n suhteen (pitäisi ehkä testata AutoCAD macilla, mutta mun viimeinen kokeilu siitä oli AutoCAD v12 DOS-versio Matroxin kortilla, joka silloin löi mennen tullen taas vastaavaa windows-versiota turpaan).
Syynä tuohon käytökseen on aika varmasti se, että nuo CAD softat on suunniteltu ja testattu käyttämään nVidian ja AMD:n ammattikortteja joissa on ihan eri ajurit kuin noissa perusnäytönohjaimissa. Niillä ajureilla on oikeasti valtava vaikutus nopeuteen koska ne on optimoitu ihan eri tavalla kuin peliajurit.
Toisaalta ohjelmistofirman on pakko koodata romunsa uudelleen hyödyntämään metal:ia, ja suorituskyky voi hyvinkin olla joskus parempikin kuin mitä geneerisellä amd+nvidia yhteensopivalla toteutuksella. Benchmarkkeja löytynee piakkoin.
Joka ei taas sitten toimi kunnolla mobiilissa.
Puhelimella selaimeen ei kosketa kuin välttämätön minimi eli säätietojen tarkistus ja nopea faktan tarkistus googlesta/wikipediasta. Facebookin appikin on muuten tosi käpyinen ja huonommaksi vain mennyt. Avaat jonkun linkin sieltä ja tulet takaisin niin scrollaa takaisin "alkuun" eikä sitä postausta jota juuri katselit löydä enää millään.
Sillä kernel tuella ei vaan vielä tee mitään, jos ei ole sitä ARM softaa riittävästi tai sen x86 softan ajamiseen jotain vastaavaa kuin Applella se rosetta.
Samasta syystä se Windowsinkin ARM versio on turha, vaikka sellainen on. Kaikki softa on x86 ja sitä sitten emuloidaan tms. jolloin kaikki tehokkaan laskentatehon hyödyt hukkautuu siihen huonoon hyötysuhteeseen.
Aika vähän olen tabletilla nettiä selannut, mutta kyllä se niin kankeaa on hiiren ja näppäimistön puutteen takia ainakin minun sormilla ja minulla on isoksi miehiksi vielä kohtalaisen pienet ja tarkat sormet. Karmeaa kuraahan se netin selaaminen puhelimellakin on ja tabletissa ainoa lisäetu on hiukan isompi näyttö.
jotain iltalehden nettisivua ja satunnaista somepaskaa voisin kuvitella tabetilla lukevani, mutta kyllä se normaali netinkäyttö mieluummin menisi vaikka sillä 400€ läppärillä. 400€ hintaan kun saa jo ihan ok läppäriä tuollaiseen käyttöön, vaikka ei niillä mitään työtä tekisikään.
Ei noita ihan kauheasti taida olla, tai heitä edes joku esimerkki sivustosta joka täyttää noi sun vaatimukset, eli käyttökelvoton/olematon mobiilisivu ja deskarisivu jota ei voi käyttää ilman hiirtä.
Tuossa on sellainen ero, että melkein kaikki linux-heebojen tarvima softa käännetään koodeista. Eli ne arm-versiot löytyvät helposti. Windows softat usein ovat suljettua ja jonkin firman takana. Windows maailmassa saa odotella, että softantekijä porttaisi koodinsa arm:lle. Ei tule ihan heti mieleen linux softaa, jota itse tulisi käytettyä ja olisi tarjolla vain binaarina. Ainoa poikkeus mikä tulee mieleen ovat jotkin harvat binaariblobbina toimitettavat ajurit.
Kiinnostuneena sinänsä odottelen kun tulee ulos niitä muiden tekemiä testejä näistä uusista piireistä. Vaikka ei todellakaan tule näitä itselle hankittua kun ei ole mitään tarvetta tuotteelle.
Näinhän se on, ja tietysti pullonkaulana tässä M1 Linuxissa työpöytäkäyttöön taitaa olla se että grafiikka-ajurit toimivat kiihdyttämättöminä – joskin nopeammin kuin joidenkin arm-lautojen kiihdytetyt 2d-driverit.
Applehän vaihtoi X86 puolelle kun se PowerPC jäi tehoissa liian paljon jälkeen
Mulle tuo apple olisi oiva valinta. Pelit pelaan joka tapauksessa x86 desktop:lla ja konsolilla. Läppäriin kelpaa hyvin arm-pohjainen ratkaisu jossa akku kestää ja pohja ei hehku tulipunaisena koko ajan. Aika sama mun kotikoodeille, että millä alustalla niitä käännän. Tuo applen 8+2 nopeaa arm-corea toiminee oikein kivasti koodaushommiin mitä teen.