
AMD esitteli kauan odotetut RDNA2-arkkitehtuuriin perustuvat Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet viime viikolla. Moni kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, ettei julkistustilaisuudessa esitelty lainkaan näytönohjainten säteenseurantasuorituskykyä.
Vaikka AMD ei esitellyt julkaisutilaisuudessaan näytönohjaintensa säteenseurantasuorituskykyä, löytyi ensimmäinen tippa tietoa tilaisuuden jälkeen yhtiön RDNA2-verkkosivujen pienestä präntistä. Sivuilla mainitaan tarkemmin määrittelemättömän RDNA2-näytönohjaimen saavan Microsoftin DirectX Raytracing -ohjelmistokehityskitin Procedural Geometry -sovelluksessa tuloksekseen 471 FPS, kun säteenseurannan kiihdytys on käytössä. Tulos on testissä suurin piirtein samaa tasoa, kuin GeForce RTX 3070:llä, eli noin 20 % parempi kuin RTX 2080 Ti:llä. AMD oli ajanut testinsä elokuussa käytössä olleilla kehitysajureilla.
Epävarmempi viite RX 6000 -näytönohjainten säteenseurantasuorituskyvystä on saatu Uniko’s Hardware -sivuston toimittajalta. PJ-nimimerkillä tunnistautuva toimittaja on julkaissut kaksi kuvaa Shadow of the Tomb Raider -pelin testiajon tuloksista. Tomb Raider -kuvankaappauksissa PJ on sensuroinut näytönohjaimen tarkemman nimen, mutta hän paljasti Time Spy -tulosta esittelevässä twiitissään sen olevan RX 6800.
Kuvien mukaan Ryzen 5 3500X -prosessori ja Radeon RX 6800 -näytönohjain saisivat pelissä Ultra-grafiikka- ja High-säteenseuranta-asetuksin 80 FPS 1440p- ja 46 FPS 4K-resoluutiolla. WCCFtechin verrokkilukujen mukaan GeForce RTX 2080 Ti saisi samoilla asetuksilla 75 ja 40 FPS, kun RTX 3070 nettoaisi 74 ja 38 FPS. WCCFTechin tuloksissa on ollut käytössä selvästi nopeampi Ryzen 9 3900X -prosessori.
Lähteet: AMD, VideoCardz, WCCFTech (1), (2)
Sitähän tässä odotellaan jännityksellä, että miten pyörivät. Jos nuo väitetyt RoTR-tulokset pitävät paikkansa, ainakin siinä pelissä RX 6800 eli hitain AMD:n kolmikosta peittoaisi RTX 3070:n eli hitaimman esitellyistä RTX 30 -malleista sekä RTX 2080 Ti:n viime sukupolvesta.
Eri peleissä suorituskyky voi toki myös vaihdella merkittävästikin myös sen säteenseurannan osalta. Quake 2 ei tule pyörimään ellei siitä tehdä versiota virallisilla Vulkan-laajennoksilla, tämän hetkiset pyörii NVIDIAn omilla laajennoksilla. Koska se on kuitenkin käsittääkseni ollut aika vahvasti NVIDIAn projekti en henkeä pidättelisi, toisaalta mikään ei estäisi jotain muuta tahoa tekemästä vastaavaa. Wolfenstein vaatii niin ikään erikseen päivityksen, samasta syystä kuin Quake.
Minecraft ja Metro Exodus pitäisi toimia, koska ne ainakin väittävät käyttävänsä DirectX Raytracingia. Kaikki standardeja rajapintoja (DXR, Vulkanin viralliset laajennokset) käyttävät ratkaisut toimivat.
Toivottavasti jaksaa RT pelejä natiivilla jos DLSS tapaista toteutusta ei löydy, tosin ainakin 1080p luulisi onnistuvan kun toi on varsin kevyt RT päällä.
Ainakin metrossa kun 3080 saa mukavat 120-180fps haarukkaa mapista/kohdasta riippuen.
1440p ja erityisesti 4K sitten alkaa huutamaan jo hieman DLSS jos haluaa ruuvata ne asetukset ylemmäksi.
Itse heitän mutukortin pöytään ja veikkaan että pieksee ainakin 3070 rtx:n ja 2080ti:n ray tracingissä, mutta ei dlss päällä. Ei sinänsä haittaa, kun en RT päällä muutenkaan käyttäisi mitään dlss -skaalauksia, vaikka Nvidian ostaisinkin.
RT on aika pitkälti elämyspelaajille tehty ominaisuus, eikä mikään kilpapelaajan valinta.
Yleensä AMD’n näyttiksiä suosinut jos vain edes lähelle kilpailukykyinen suorituskyky, mutta kerkesin liipaisemaan RTX 3070 ennenkuin tuli infoa näistä. Eipähän tarvi saatavuutta enää kytätä.