
Mozillan tuorein Firefox-päivitys on edennyt beetavaiheeseen ja on heti ladattavissa sekä kuluttajakäyttöön suunnattuna versiona että erillisenä kehittäjäversiona. Yhtiön mukaan muutokset edelliseen versioon ovat niin merkittäviä, että Firefox 57:n sijasta uusi versio nimettiin Firefox Quantumiksi. Mozillan mukaan uusi beetaversio on kaksi kertaa niin nopea, kuin vuosi sitten julkaistu Firefox 52.
Firefox Quantum on vajaa vuosi sitten esitellyn Project Quantumin hedelmä. Se hyödyntää vanhan Geckon sijasta uutta Servo-renderöintimoottoria ja tuo mukanaan uuden Photon-käyttöliittymän. Photon-käyttöliittymää suunnitellessaan Mozillan pääajatuksena on ollut minimalistisuus ja sopivuus korkean tarkkuuden näytöille. Käyttöliittymä tunnistaa myös käytetäänkö sitä esimerkiksi hiirellä vai sormella, jolloin se näyttää käyttötapaan sopivat valikot ilman, että käyttäjän tarvitsisi erikseen valita esimerkiksi kosketustila. Käyttöliittymään on lisätty myös uusi osio nimeltä Kirjasto, joka tiivistää alleen selaushistorian, lataukset, suosikit ja niin edelleen.
Suurin osa Firefox Quantumin suorituskykyparannuksista tulee nimenomaan Servo-renderöintimoottorista. Se on kirjoitettu kokonaan Rust-ohjelmointikielellä ja se osaa hyödyntää useita prosessoriytimiä verkkosivujen renderöinnissä. Mozillan mukaan Servo tarjoaa yhdelläkin säikeellä kaksinkertaista suorituskykyä Geckoon nähden ja neljällä säikeellä Servo vielä kaksinkertaistaa oman yhden säikeen suorituskykynsä. Sen lisäksi lisänopeutta saadaan samaan Rust-ohjelmointikieleen perustuvasta Stylo-CSS-moottorista.
Käytännön nopeutta Mozilla demonstroi videolla Googlen Chromea vastaan. Videolla Mozillan uusi selain peittoaa Googlen Chromen nopeudessa useilla verkkosivuilla selvälläkin erolla, mutta toisaalta jää myös hitaammaksi monella sivulle, joten yksiselitteisesti ei voida puhua ainakaan Chromea nopeammasta selaimesta.
Käyttäjien kannattaa huomioida, että radikaalien muutosten myötä tuki useimmille lisäosille katkeaa Firefox Quantumin myötä, ellei kehittäjä päivitä sitä vastaamaan uuden selaimen vaatimuksia. Osa suosituimmista lisäosista on jo päivitetty myös Quantum-yhteensopiviksi.
Lähde: Mozilla
En ole vielä törmännyt koneeseen, jossa hiiren rullan klikkaus ei avaisi linkkiä uuteen ikkunaan/välilehteen. Ihan oletuksena. Eli kyllä nyt on joko selaimen tai hiiren asetuksissa jotain mätää.
Minullakin avaa tabin oletuksena hiiren rullasta, vaikka ubuntulla mennään
En ole väittänyt, etteikö se toimisi oletuksena niin. Olen todennäköisesti muuttanut jotain Firefoxin yleisissä asetuksissa tms. ja se on sitten johtanut tuohon. Se ei ole olennaista, vaan se että vaikka se keskimmäinen painike avaisi linkin uuteen tabiin, se ei korjaa alkuperäistä ongelmaa, joten tästä on ihan turha keskustella. En välittäisi muuttaa käyttötottumuksiani opettelemalla useita erilaisia kiertotietä asioille, jotka pystyin aiemmin tekemään kätevämmin ja nopeammin yhdellä tietyllä tavalla.
Chrome ei tehnyt sen autuaammaksi, joten olen testaillut edelleen tätä uutta Firefoxia. Gesturefy-addonilla saa vähän tuunaten tehtyä aika paljon samoja asioita ja kehittäjä lupasi lisätä pari kyselemääni ominaisuutta siihen. Uusi rajapinta asettaa rajoitteita, joten kaikki ei ole mahdollista, mutta kun ei parempiakaan vaihtoehtoja ole, niin pitää yrittää säätää tämä paska edes välttäväksi. Tuohon sitten vielä kaveriksi pari muuta uutta addonia ja pitkä pinna, niin ehkä tällä pärjää.
On tää kyllä mainio. Tosiaan, Firefoxia käyttänyt vuodesta 2004, mutta tuntuu kyllä jotenkin raikkaalta ja tavallaan aivan uudelta selaimelta kaikin puolin.
Mikähän on vikana kun twitsis pistää html5:sen päälle niin cpu käyttö pomppaa 100&:iin?
Egdes ja Chromes toimii hyvin. Näyttiksenä Radeon 5470m.
twitsis ?
Kokeile Firefox -säädöistä tätä toimintoa (eli rasti ruutuun):
Voit myös kokeilla, auttaako (vai heikentääkö lisää), jos kytket rautakiihdytyksen pois päältä (rasti pois).
Ja molempien säätöjen jälkeen käynnistä selain uudestaan.
Itsellä hävisi äänet firefoxista. Kaikki muut selaimet pelaa normaalisti, itseassa kaikki muu toimii normaalisti, mutta firefoxissa ei vaan kuulu enää äänet millään sivustolla. Aivan sama oliko kyse videoista tai pelkästä audiosta. Millään codecilla tahi toistimen toteutuksellakaan ei ole väliä, aivan sama onko html5 vai mikä tahansa.