
Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksien paikkaaminen on parhaillaan käynnissä vaihtelevin tuloksin. Intel on julkaissut jo tarvittavat päivitykset useimmille alustoistaan, mutta jakelu OEM-valmistajilta loppukäyttäjille on takunnut keskustelupalstojen mukaan useammallakin valmistajalla. Päivitysten jakelun takkuaminen ei ole kuitenkaan ainut ongelma, vaan asennetut päivitykset ovat aiheuttaneet myös ongelmia.
Intel kertoi jo aiemmin, että kuluttajilta ja datakeskuksilta kuultujen raporttien myötä yhtiö on havainnut Haswell- ja Broadwell-arkkitehtuureihin perustuvien järjestelmien kärsivän odottamattomista uudelleenkäynnistyksistä. Tuoreessa tiedotteessaan Intel kertoo ongelman olevan aiemmin raportoitua laajempi ja koskevan myös muita yhtiön prosessoriarkkitehtuureja.
Intelin tiedotteen mukaan Haswell- ja Broadwell-arkkitehtuurien lisäksi uudelleenkäynnistysongelmasta kärsivät Sandy Bridge-, Ivy Bridge-, Skylake- ja Kaby Lake -arkkitehtuurit. Yhtiön mukaan se on kyennyt toistamaan ongelmat omissa testeissään. Intel tekee parhaillaan töitä selvittääkseen uudelleenkäynnistysten perimmäisen syyn ja kertoo tutkimusten edenneen jo siihen pisteeseen, että yhtiö uskoo voivansa toimittaa järjestelmien valmistajille beetatason mikrokoodipäivityksen ensi viikolla. Vaikka yhtiön listaus ei mainitse erikseen Coffee Lakea se koskee kaikella todennäköisyydellä myös niitä.
Lähde: Intel
Tuossa aikaisemmin oli jo joku kokeillut tuota päivitystä. Vaikka Intel julkaisi uuden paketin, niin ei sisällä kaikille korjausta.
Rufus – Create bootable USB drives the easy way
teet dos tikun
lataat ja purat zipi tikulle
GA-Z170-Gaming K3 (rev. 1.0) | Motherboard – GIGABYTE Global
boottaat tikulta ja ajat
autoexec.bat, vaikka se taitaa käynnistyä automaattisesti, rufuksen tekemästä tikusta en tiedä.
Tai jos emon bioksessa oma flasheri käytä sitä.
Itselläni Asrockin taichi teki heti uusimman BIOSin päivityksen jälkeen bootin aikana yllättävän uudelleenkäynnistyksen. Oletin tuon johtuvan vain epävakaista kellotusasetuksista, mutta jälkikäteen samat asetukset toimii ongelmitta. En tiedä johtuiko tuosta bugista vai oliko vaan joku bitti muuten poikittain.
Shit Hole
Mikä uhka tästä spectrestä nyt on peli-PC:lle? Jos koneelle pääsee joku paha ohjelma niin eiköhän se saa hirveät tuhot aikaan ilman tuota Spectre-exploittiakin. Onko siis järkeä nähdä vaivaa biosin päivittämisen eteen kun tehotkin voivat vielä laskea?
Ne pahat ohjelmat pääsee sille koneelle nimeomaan hyödyntämällä tällaisia exploitteja eli jos niitä ei paikkaa niin se paha ohjelma pystyy päääsemään mutta jos ne paikkaa niin se pahaohjelma ei pysty pääsemään.
Minusta ei tarvitse pelikoneissa panikoida tämän Spectren kanssa. Korjaukset kannattaa kuitenkin asentaa jossain vaiheessa kun niiden "toimivuus" ja vakaus on testattu. Jos jonain päivänä joku onnistuu tekemään javascript pohjaisen spectre exploitin niin toki sitten tilanne muuttuu radikaalisti.
Selaimeen vaan ublock origin päälle: malware domainit, mainokset ja muut paskeet tiukasti estoon. Firefoxille on jo jotain spectre mitigointeja tehty uusimpaan versioon ja chromeen on tulossa tässä kuussa. Itse ainakin surffailen firefoxilla suht huoletta tällä hetkellä, toki myös ryzen prossuna pääkoneessa antaa hieman lisää mielenrauhaa. On myös vanha patchaamaton intel toisessa koneessa, johon spectre-korjauksia ei vielä ole, eikä senkään käyttäminen jännitä.
Toki maalaisjärjen käyttö on edelleen sallittua ja pakollista; selainta ei pidä työntää jokaiseen mahdolliseen rakoon.
Ja tosiaan esimerkiksi Windowsiin ei heru ainuttakaan päivitystä ennen kuin Spectre/Meltdown-päivitykset on asennettu
Intel ei listannut coffee lakea kaatujien joukoon..
Olisiko tälle lähdettä? Virustorjunta patchijuttu olikin täällä, mutta jos tämän blockaa niin muitakaan ei tulisi. En purematta niele.
Jos uutisen luit niin voidaan olettaa, että koskee myös Coffee lakea.
Microsoftilla on nykyään tapana tehdä joistakin vakavista Win10 päivityksistä pakollisia niin että mitään muita päivityksiä ei jaeta ennen kuun se tietty päivitys on asennettu tämä on yksi sellainen mutta ei ensimmäinen mitä on ollut.
Mutta tietääkseni tämä toimintatapa koskee nimenomaan Windows 10 käyttistä ts Win7 ei ilmeisesti ole saamaa käytäntöä.
Jonkinlainen neuroosi-verkko kokeilu ? ;-p
Luin intellin lehdistötiedotteen:
Firmware Updates and Initial Performance Data for Data Center Systems
Ei ole mitään loogista syyttä jättää coffeelake listaamatta, kun muut on listattu. Mutta ei sitä erikseen tietenkään kiellettykään.
Tässä ketjussa siitä oli keskustelua aiemmin ja mielestäni ihan linkki MS:n sivuille tms, pitää koittaa kaivaa esiin
Looginen syy on markkinointi. Kun jätetään kahvijärvi mainitsematta niin luodaan mielikuvaa ettei koske kyseistä tuotetta (yllätys että uusin tuote) vaikka tuote on ihan sama kuin listalta löytyvät tuotteet.
Poistettiinko uutisesta linkki tuohon ohjelmaan?
Töissä kattelin sitä ja oli spectrelle vielä haavoittuvainen ja nyt meinasin testata kotona mut linkkiä ei enään ole?
Nyt on taas, jokin meni vikaan kun uutiseen päivitettiin yksi tagi lisää ja linkki katosi
https://support.microsoft.com/en-us…ndows-security-updates-and-antivirus-software
Until your anti-virus adds this Registry key, you aren't getting any more Windows security updates
Mikä kaikki tuohon päivityksen tulemiseen vaikuttaa? Avira käytössä ja tuo rekisteriavain on asettunut rekisteriin, mutta päivitystä ei vaan näy.
Hain winukan päivitykset manuaalisesti updaten kautta, meni muutama tunti kun tuli parit päivitykset. Viime viikonloppuna päivitin. Ja avira mullakin käytössä.
Meikäläisen MSI Z370:n Bios päivittyi noin viikko sitten. En ole huomannut suorituskyvyn laskua eikä kone ole kaatunut kertaakaan.
https://support.microsoft.com/en-za/help/4056892/windows-10-update-kb4056892
Microsoft Update Catalog
Eka linkki kuvauksia, toisessa download jos haluaa käsin asentaa Windows 10 tammikuun tietoturvapäivitykset.
Tuolla taas on aika hyvä linkkilista valmistajien Spectre-info sivuille, joista taas pääsee ainakin Lenovo/Dell kairautumaan konemallien tilanteeseen:
List of Links: BIOS Updates for the Meltdown and Spectre Patches
Kotikoneen tilanne "withdrawn due to a microcode quality issue;
Target availability TBD", työkoneeseen (Dell XPS) tuli BIOS päivitys ja nyt testit sanoo, että spectre ok, meltdown ei.
Fujitsu on myös laittanut kattavan listauksen.
Tämä yhdistetty kommenttiketju ei tainnut olla paras idea. Olisin halunnut nähdä kommentteja juuri uudelleenkäynnistysongelmiin liittyen. Täytyy ilmeisesti etsiä viestejä tietyin hakusanoin. :tdown:
Näyttää siltä, että AMD:tä vastaan ollaan nostamassa ryhmäkanteita Yhdysvalloissa. Juttu perustuu AMD:n lausuntoihin Spectre-haavoittuvuuteen liittyen. AMD itse sanoo näiden kanteiden olevan perusteettomia eikä se ole missään väittänyt olevansa molemmille Spectre-varianteille immuuni. Lakifirma Pomeranz kirjoittaa
Near zero risk of exploitation ei tarkoita samaa kuin zero risk.
Spectrelle näyttäisi olevan haavoittuvainen, eipä kiinnosta pätkääkään. :tup:
Uudelleen käynnistys ongelmat ovat liitoksissa vain mikrokoodi/bios-päivityksiin, ei Win KB -päivityksiin?
Oliko nyt kuusi joukkokannetta, joista kaksi AMD:lle ja loput Intel. Taisi olla vaan pari Meltdownista, mikä on sinällään aika yllätyävää.
Ei juuri mitään uhkaa. Jos vähänkään maalaisjärkeä päässä, niin ei tule vaikuttamaan mitenkään. Spectreä hyödyntäen voi jossain teoreettisissa tapaukaissa vain ehkä lukea muistin sisältöä. Jotain epämääräisiä JS-demoja on aiemmin julkaistu mutta tähänkin riittää maalaisjärjen käyttö ja selaimen pitäminen ajantasalla.
Ei tule ainakaan itse päivitettyä mitään biossia, jos vaikutus suorituskykyyn on huomattava.
Tämä tässä on todella typerä ja vaarallinen neuvo. Kaikki tietoturva kannattaa pitää aina ajantasalla, eikä alkaa leikkimään.
Se että aukkoa ei osata nyt hyödyntää, ei tarkoita että päivän/viikon/kuukauden/vuoden kuluttua tilanne olisi sama.
Miten "maalaisjärjen käyttö ja selaimen pitäminen ajantasalla" on typerä neuvo?
Varmaan pikemmin kohta missä kerrot ettet BIOS:ia päivitä, jos se vaikuttaa liikaa suorityskykyyn?
No enpä aio itsekkään päivittää biosia koska koko bios päivitystä ei ole saatavilla omalle emolevylle. En silti aio heittää konetta roskiin vaan jatkaa niinkuin ennenkin. Aika näyttää mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään.
Ensinnäkin, se suorituskykyvaikutus tulee TÄSSÄKIN vain kernel-kutsuihin.
Ei mihinkään userland-koodin ajamiseen. Ei vaiklutus kotikäyttäjille hyvin pieni, ei huomattava, palvelimissa alkaa tuntua selvästi.
Toisekseen:
Hidastus ei tule suoraan BIOS-päivityksestä, vaan uudesta mikrokoodiversiosta, jonka se BIOS-päivitys laittaa sisään.
Melko suurella todennäköisyydellä parin viikon päästä se sama mikrokoodipäivitys tulee windows-päivityksenä, jonka windows aina konetta bootatessa laittaa sisään, jolloin ihan sama olematon hidastus tulee aina uutta windowsia käyttäessä kuitenkin, riippumatta siitä, onko BIOSia päivittänyt vai ei.
Mistä ihmeen 17-23%sta oikien höpiset?
Tämäntasoiset trolliviestit voisi muutenkin laittaa tuonne AMD vs intel-väittelyketjuun eikä näihin asiaketjuihin.
Eihän siinä, mielipide tuokin vaikka ei se AMD:kään osattomaksi bugeista täysin jäänyt. Eniten häiritsi kuitenkin monet kirjoitusvirheet, mut siihen ei tarvitse patchia vaan menee ihan opettelemalla kirjoittamaan.
Sanoin, että _itse_ en tule päivittämään biossia, jos vaikutus suorituskykyyn on _huomattava_. Jos omassa käytössä kokee hyödylliseksi tuon päivityksen, niin ilmanmuuta se kannattaa ajaa sisään. Tämän on nimenomaan sitä maalaisjärkeä, jota _neuvoin_ käyttämään.
Niin, näinhän sen pitäisi mennä, että normikäyttäjällä vaikutus suorituskykyyn pitäisi olla minimaalinen MUTTA taisi joku emolevyn valmistaja jo julkaista uuden biossin (jossa sisällä tämä mikorokoodipäivitys) ja tässä vaikutus suorituskykyyn oli huomattava syystä x (bugi). Jos kiireellä räpelletään jotain kasaan, niin tämmöistä päivitystä en tulee vapaaehtoisesti ajamaan sissään, vasta sitten, kun vaikutus suorituskykyyn on todettu.
Onhan se kieltämättä huomattava jos joutuu laskemaan että tehdäkseen asian X on ennen käyttänyt esim. 8 tuntia aikaa (työpäivä) mutta jos päivitys aiheuttaa uudelleen käynnistymisiä ja buuttailuita sekä muuta epävakautta aikaa tulee kulumaan X tuntia enempi ja pahimmillaan jotain korruptoituu kun kone päättää kaatua…
Ja AMD on pysynyt kannassaan että se on melkein mahotonta hyödyntää variant 2:sta AMD:n prossuilla ja se mikrokoodipäivitys julkaistaan vain vapaaehtoisena niille jotka eivät halua sitä teoreettistakaan riskiä kantaa
Mulla auttoi windows defenderin aktivointi ja päivittämien (Win7). Mutta mulla oli Windows update muutenkin jossain limbotilassa, eli ei ollut ladannut mitään päivityksiä vähään aikaan.
Pahimmassa tapauksessa koko kone ei enää käynnistä ollenkaan (tämä taisi koskea vain windown updaten kautta saatua päiviystä ja vanhoja amd:n prossuja mutta kuitenkin)
—
Vielä palatakseni tuohon selaimen hyväksikäyttöön niin kyllä esimerkiksi jokin XSS on tällä hetkellä vakamapi ongelma kuin Spectre. XSS:n avulla injektoidaan BeEF-sivulle ja tuon avulla näytetään käyttäjälle, että "nyt tämä plugini/flash playeri pitää päivittää" sopivasti muotoiltuna teemaan sopivana. Käyttäjä lataa sopivan payloadin koneelle ja remote shell yhteys on luotu. Kaiken tämän pystyy oikeasti kouluttamantonkin apina toteuttamaan, koska työkalut ovat luokkaa "paina nappia, niin hyökkäys ajautuu automaattisesti". Tämä nyt ei suoraan liity aiheeseen mutta näin niinkuin pientä perspektiiviä tuomaan.
Niin mitä tässä nyt pitää tehdä?
– päivittää BIOS
– päivittää win 10
En tiedä onko windowsi automaattisesti hakenut jotain päivityksiä, mutta ainakaan tosta päivitys-logeista en löydä mitään tietoturva päivytyksiä tulleen. Vai voiko ne asentaa vasta BIOS-päivityksen jälkeen?
Ja ennenkaikkea: tarviiko tätä päivitystä edes tehdä jos kone kerran hidastuu ~5% tai ehkä enemmän jos tämä aukko on kerran ollut olemassa jo 20 vuotta? Ainakin ajattelin odotella vähän aikaa jos tulee tonne BIOS:n päivitykseen vielä jotain korjauksia. Viimeksi tänään tullut taas uusi versio.. nyt 1.60 asrockin sivuilla (1.50 oli tuo CPU security update).
Mäsän sivuilta voit ladata manuaalisesti, kunhan katsot että mahdollinen virusturvasi toimii tuon kanssa, jossain oli se AV lista. ( https://support.microsoft.com/en-us…your-windows-devices-against-spectre-meltdown )
^ Tuo pätsää meltdownin, bios pätsi sitten toisen Spectre variantin, toiselle Spectre variantillle ei ole korjausta ennekuin joskus vuosien saatossa tulee CPU arkkitehtuuri jossa se on korjattu.
Jos huolesi on pelikäyttö, niin ei hidastu kun 0-1% noin niinkuin yleisesti. Weppiselailussa yms peruskotikäytössä et huomaa eroa. Ongelma on konesalit ja palvelun tarjoajat, joiden täytyy jostain keksiä hitosti lisää kapasiteettia.
Se että aukko on ollut 20v ei merkitse mitään, nyt se on tiedossa ja nyt sitä hyödyntäen aletaan hyökätä kunnolla. Ennen ei ole ollut yleisessä tiedossa, joten ei ole osattu hyökättään.
Ehkä jotkut vakoilu/turvallisuusviranomaiset ovat voineet tietää, mutta niitä nyt ei tavan tallaajan puucee kiinnosta ja niille olisi erittäin haitallista käyttää moista hyökkäystä yleisesti, koska sillon haavoittuvuuden paljastumisen riski kasvaa.
Lisäys, kiitos @prc :
ajoin tuon GRC:n ohjelman ja sanoo, että Meltdown:n osalta on suojattu, Spectren ei. Eli ilmeisesti windowsi on jotain päivityksiä ladannut.
Pitää asentaa tuo BIOS:n patchikin sitten lähipäivinä.
Itsellä ilmeisesti windows update jotenkin solmussa, diagnostiikka sanoo että
"Havaittiin mahdollinen windows update tietokantavirhe – tunnistettu" sekä "Korjaa windows update -osat -ei suoritettu"
Ajoin sfc scannowin ja DISM.exen microsoftin ohjeiden mukaan eikä nuokaan mitään löytänyt… Mikähän tässä nyt mättää. Pitänee työntää nämä tuonne windows 10 ketjuun niin ei sotkeennu tämä enempää.
Mitä tässä nyt vaikeaa? Itsellä kahvi alusta, emolevyn uusin bios päivitys korjasi laitepuolen haavoittuvuuden mikäli testiä uskominen, eli vihreää OK testissä.
Mitä tässä nyt vaikeaa? Itsellä kahvi alusta, emolevyn uusin bios päivitys korjasi laitepuolen haavoittuvuuden mikäli testiä uskominen, eli vihreää OK testissä. Vai eikö löydy päivitystä vanhempiin emo/CPU:hin?
Itsellä teki saman kunnes ajoin uuden bios päivityksen.