
Microsoft on julkistanut jälleen joukon uudistuksia, jotka pyritään saamaan käyttöön Fall Creators Update -päivityksen yhteydessä tai pian sen jälkeen. Nyt paljastetut uudistukset koskevat Windowsin helppokäyttötoimintoja.
Kenties mielenkiintoisin uudistus on tuki katseenseurannalle. Microsoftin mukaan ajatus katseenseurannasta syntyi, kun ALS-tautia (amyotrofinen lateraaliskleroosi) sairastava entinen NFL-pelaaja Steve Gleason haastoi yhtiön työntekijät kehittämään sairaudesta kärsiville sopivia, silmin hallittavia ominaisuuksia ja keksintöjä Microsoftin ensimmäisessä One Week Hackathon -tapahtumassa. Tapahtuman pääpalkinnon voitti Eye Gaze Wheelchair, eli katseella ohjattava pyörätuoli.
Hackathonin jälkeen Microsoft aloitti yhteistyön Team Gleason- ja Evergreen ALSA -järjestöjen kanssa ymmärtääkseen paremmin ALS-potilaiden tarpeita ja kehittääkseen heitä hyödyntäviä teknologioita. Sen myötä yhtiö rupesi kehittämään Windowsiin natiivia katseenseurantatukea. Eye Control -nimellä nyt esitelty ominaisuus antaa käyttäjille mahdollisuuden ohjata hiirtä, käyttää virtuaalinäppäimistöä ja tekstistä puheeksi -ominaisuutta katseenseurantaa hyödyntäen.
Eye Control on tällä hetkellä beetatestissä osana Windows Insider -ohjelmaa. Ominaisuus vaatii tuekseen silmienseurantaa tukevan lisälaitteen, kuten Tobii 4C:n.
Muita tulossa olevia helppokäyttöuudistuksia ovat muun muassa parannettu Narrator eli tekstin puheeksi kääntävä teknologia. Narrator kykenee esimerkiksi kertomaan, mitä tietty komento tekee ilman että komentoa varsinaisesti syötetään Windowsille ja lukemaan useita Windows-sovelluksia kuin ne olisivat verkkosivuja. Narratoriin on lisätty myös tuki piste- eli Braille-kirjoitukselle ja tuki kuvien tulkkaamiseen tekoälyn avulla.
Näkövammaisten avuksi Microsoft on tuomassa parannuksia Suurennuslasi-ominaisuuteen, joka osaa jatkossa toimia yhteistyössä Narratorin kanssa. Suurennuslasiin tulee myös tuki sen suurennuskertoimen hallintaan hiiren rullalla ja hieman pehmeämpi suurennus takaamaan paremman lukukokemuksen. Windowsiin on myös rakennettu järjestelmätasolla toimiva tuki värifilttereille helpottamaan värisokeiden ihmisten elämää.
Voit tutustua tarkemmin tuleviin uudistuksiin Microsoftin Accessibility -blogissa.
En usko, että suuri yleisö edes kunnolla tajuaa mitä ne tekevät ja jos sitä tietoa ei ole, niin on aika turha odottaa, että niitä otettaisiin pois päältä.
Ovat vieläpä oikein tyytyväisiä siihen että jakavat kaiken 😆
New privacy features in Windows 10 Creators Update have been positively received by users, Microsoft says | On MSFT
"It seems that by being more transparent about the type of diagnostic data it collects from Windows 10 devices, users are actually ok with sharing this data with Microsoft. “71 percent of customers are selecting Full diagnostics data to help us fix things and improve Microsoft products,”
Joo, näinhän se varmaan on. Tavan tallustelijat tuskin lukevat mitään käyttöehtoja vaan next next ja jees jees kun jotain asennellaan.
Tuota Chris Aljoudin epävirallista uBlock-forkkia ei kannata mennä asentamaan, sillä sitä ei ole päivitetty ollenkaan useaan vuoteen. Chris ei ole millään lailla aidon uBlockin kehityksessä mukana, vaan kerääkin lähinnä tuolla omalla forkillaan "lahjoituksia" omaan käyttöönsä.
jahs, mistä löytyy sitten aito?
GitHub – gorhill/uBlock: uBlock Origin – An efficient blocker for Chromium and Firefox. Fast and lean.
EDIT: Tuossa repositoryssä on muuten varoituskin tuosta ublock.org -valesivustosta, jolla huijataan rahaa ihmisiltä:
Liittyykö aiheeseenkaan mutta, 2017 best adblockers:
Best Ad Blockers of 2017 – Extensions for Chrome, Safari, Firefox and IE
Sen nimi on uBlock Origin ja tuo webbisivu jonka linkkasit menee sen epävirallisen sivuille eli ei auta uBlock Originin tekijöitä.
Toimiiko tuo Myös windowsissa, chromessa on jo uBlock Origin
Surkea artikkeli. uBlockkia ei ole missään, mutta Adblock josta pääsee rahalla ohi on sitten useampanakin versiona.
Näkyykö mainoksia työpöytäkäytössäkin vaikkei chromea käytä?
Jos tarkoitat, että löytyykö Edgelle, niin kyllä löytyy.
Tuli itsekin huomattua että Adblock ei enää kaikkea blokkaa, joten siirryin jokin aika sitten itsekin Ublock Originiin. Eipä näissä eroja juurikaan ole, tärkeintähän on että mainokset ei pompi silmille, ja hoitaa kyllä siinä hommansa erinomaisesti. :tup:
Mä joskus Firefoxilla käytin AdBlockia, kunnes vaihoin Ublockiin ja erosivat sillätavalla, että Ublock oli kevyempi ja siten selain toimi nopeammin.
En vaan kun nuo mainospalvelut on naitettu Windowsissa ja Androidissa jo käyttöjärjestelmän osiksi niin niissä pidän mielelläni kohdennetut mainokset päällä että edes jotain järkevää tulisi näkyviin silloin kun niitä näkyy.
Tää jaksaa ihmetyttää aina, missäs päin Windowsia niitä mainoksia pitäisi oikein olla kun mitään ei näy? Jollain koneella muistaakseni tuli vastaan OneDriven tai Officen 1TB mainos, mutta sekin taisi olla OneDriven tai Officen seteissä eikä käyttiksen itsensä
Itsekin huomasin että vaikka näin niitä jossain välissä mutta nyt ovat ilmeisesti kadonneet. Ainakin startmenussa oli välillä ohjelmien mitä en ollut asentanut kuvakkeita, mutta nekin ovat nyt pois. Myös explorerissa oli joskus jotain, olisiko just ollut officen mainos.
Toi startmenun setti kuulostaa siltä että olit jättänyt päälle "Occasionally show suggestions in Start" option
Firefox-käyttäjien kannattaa yleensä asentaa lisäosat suoraan Firefoxin niille pyhitetyltä sivustolta, tai ehkä vielä helpommin suoraan hakemalla sieltä selaimen "Add-Ons" –> "Extensions" -valikosta.
Tässä tapauksessa webbisivu on kuitenkin täällä: uBlock Origin
Ja Windowsissa ei tosiaan ole mitään mainoksia, niin ei ole mitään estettävääkään. Sovellusten sisällä mahdollisesti olevat mainokset ovat eri asia, mutta ei niitäkään ole kuin niissä Storen kautta ladattavissa kökkösovelluksissa.
Start-valikon ehdotukset taas selittyvät tuolla Kaotikin vinkillä.