
Armin omistavan SoftBankin on tiedetty jo jonkin aikaa etsivän uutta omistajaa yhtiölle. NVIDIAn on jo pidempään huhuttu olevan kärkiehdokas ostajaksi ja nyt huhut ovat osoittautuneet oikeiksi.
NVIDIA ja SoftBank ovat ilmoittaneet päässeensä sopuun Armin kauppahinnasta ja -ehdoista. NVIDIA tulee ostamaan yhtiön yhteensä 40 miljardin dollarin hintaan ja summa maksetaan osittain käteisenä ja osittain NVIDIAn osakkeina. Osakemaksujen myötä SoftBank tulee saamaan alle 10 %:n osuuden NVIDIAn osakekannasta. Armin IoT Services Group ei kuulu mukaan kauppoihin. Kauppojen toteutumisen odotetaan kestävän noin 18 kuukautta ja sen toteutuminen on riippuvainen muun muassa Iso-Britannian, Euroopan Unionin, Kiinan ja Yhdysvaltojen kilpailuviranomaisten hyväksynnästä.
Tiedotteen mukaan NVIDIA sitoutuu Armin nykyiseen avoimeen lisensointimalliin ja asiakkaiden tasapuoliseen kohteluun sekä itse Arm-brändin pitämiseen käytössä. Lisäksi yhtiö aikoo tuoda joitain omia teknologioitaan Armin IP-lisensoinnin piiriin. NVIDIA tulee lisäksi laajentamaan Armin Cambridgessa sijaitsevaa kehitysosastoa rakennuttamalla sinne uuden tekoäly- ja opetuskeskuksen sekä rakentamalla yhtiön käyttöön Armin ja NVIDIAn teknologioihin perustuvan tekoälylaskentaan erikoistuneen supertietokoneen.
Ennen kauppojen virallistamista muun muassa Armin perustajiin lukeutuvat Hermann Hauser ja Tudor Brown olivat kommentoineet NVIDIAn olevan sopimaton Armin omistajaksi. Hauserin ja Brownin mukaan Armin kaltaisen yrityksen pitäisi pysyä neutraalin omistajan käsissä ja prosessoreita itsekin valmistavan omistajan, kuten NVIDIAn, riskeeraavan koko alustan tulevaisuuden sen asiakkaiden näkökulmasta. Lisäksi he ilmaisivat huolensa NVIDIAn amerikkalaisuudesta, mikä voisi johtaa Armin liittämiseen osaksi Yhdysvaltojen arsenaalia kauppasodassa Kiinaa vastaa.
Lähde: NVIDIA
Mutta miksi kiinalla olisi mitään sananvaltaa asiaan?
ARM Holdings ltd on Brittiläinen yritys joka on vielä toistaiseksi EU:n kilpailuviranomaisten alaisuudessa brexit-siirtymäkauden takia ja Nvidia on jenkkifirma, mutta en käsitä miksi kiinalla olisi mitään valtaa mihinkään?
Jollei muuten niin koska Arm Holdingsiin kuuluu Kiinassa toimiva tytäryhtiö Arm China (jossa on toki ihan toisenlaiset kekkerit muutenkin ollut meneillään tänä kesänä)
Tai siis, omistajat myivät softbankille, koska softbank tarjosi osakkeista pörssihintaa suuremman hinnan. Ei siitä kukaan varsinaisesti silloin eroon halunnut.
Mikä on toki jo aika eri asia kuin hypoteettinen etuosto-oikeus.
Toki kiinalaisviranomaiset voi ARM Chinan kautta yrittää heittää kapuloita rattaisiin, mutta tällöin herää kysymys, kuinka kriittinen osa ARMin toimintaa tuo Kiinan haara mahtaa ylipäätään olla? Kuten mainitsit niin sehän on ollut erinäisistä syistä jo useita kuukausia jonkinlaisessa halvaustilassa.
Estääkö mikään sahaamasta tytärtä irti emoyhtiöstä ja toteuttamasta kauppaa pienen alaskirjauksen kera jos Kiinan osalta menee vaikeaksi mutta EU:n ja USA:n viranomaiset näyttää vihreää valoa? Ei ehkä todennäköisin skenaario, mutta maailmassa nyt tapahtuu kaikenlaista, varsinkin jos jenkkien nykyhallinto päättää sekaantua asiaan.
"Huhut voimistuvat: Nvidian ARM-kauppa lähes varma – kauppahinta yli 40 miljardia dollaria, vahvistusta odotetaan pian.
Eli kohta alle tuhannen dollarin puhelimet on jäänne menneisyydestä, kun nvidia laittaa vihreää lisää arm-prossuihin"
En pitäisi huonona, jos tämä torpattaisiin viranomaisten toimesta.
Kaupan torppaamisen osalta, vaikea nähdä EU:n mitään tekevän tässä, sen verran munatonta toimintaa EU:lla kaikessa. Vähän vikistään ja kohta ollaan sitten nimet paperissa. Toki pitää sen edesta kampaviineröidä Brysselin nurkilla pari vuotta jotain järjettömiä lakiluonnoksia ja pykäliä, mitä vain Suomi noudattaa..
Kiinan kuvio on sitten mielenkiintoisempi. Johan siellä joku paikallinen kaappasi firmaa itselleen tässä joku aika sitten. Tässä en ihmettelisi jos Kiinan valtio sen jotenkin ottaisi haltuunsa. Ei kannattaisi Kiinaan mitään isompaa IPR:ää viedä, vaan eipä se taitaisi bonareita edistää jos ei veisi..
Jos "luuserijengin" määritelmä on jonkin merkittävän teknologiayrityksen tai teknologian myynti oman maan tai alueen ulkopuolelle, niin kaikki korkean teknologian maat ovat luusereita.
Pikku tiedonhausta ennen kommentointia on harvoin haittaa… ;-):
Home – European Processor Initiative
http://www.european-processor-initiative.eu
Laajempi eurooppalaisen suurteholaskennan hanke:
Home – EuroHPC – HPC World
eurohpc.eu
Hankkeen yhtenä tuotoksena Suomeen tulee ensi vuonna yksi maailman nopeimmista supertietokoneista. Tällä hetkellä se olisi maailman toiseksi tai kolmanneksi nopein (yli 200 petaflopsia):
Suomeen sijoitetaan yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista – Suomeen sijoitetaan yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista – CSC Company Site
http://www.csc.fi
Valitettavasti kännykkäprosessorista ei hankkeessa ainakaan toistaiseksi ole ollut puhetta…
.
Tässä on kyse kilpailusta, ei "kaikesta". En ole mikään aiheen asiantuntija, mutta vaikutelmani on, että EU on toiminut kilpailuasioissa varsin hyvin. Mikä saa sinut olemaan eri mieltä?
EU:n yleinen "munattomuus" vaatisi sekin kunnon perustelut. Moni EU:n ulkopuolinen maa ja yritys kiroaa EU:n tiukkuutta eri asioissa. Toki EU:lla on toimintavaltaa vain sen verran kuin sen jäsenmaat sille suovat. Koska arvostelet EU:ta "munattomaksi", itse epäilemättä toivoisit, että EU:lla olisi enemmän valtaa.
No ei tietenkään tule pysymään ”neutraalina”, koko oston pointtinahan on se että usa omistaa ja hallitsee tuonkin ^^
ihan niinkuin se tiktok hommakin, eli usa laittoi ehdon että jos eivät myy tiktokia usalaiselle firmalle niin se bannitaan usassa. Näin maalaisjärjellä kun ajattelee niin vaikuttais siltä että usalla on hätä kun kiina ei välttämättä tarvi heidän tekniikkaa tai heidän markkinoitaan.
Kauppa ei siis olisi paha, jos olisi olemassa muita käytössä olevia tai lähes valmiita prosessoriarkkitehtuureita mobiilituotteisiin, kuten mainittu eurooppalainen ratkaisu voisi olla, mutta tässä tilanteessa missä on eletty pitkään, tämä ei ole mukava uutinen. Kyse onkin Nvidian taholta siitä, että toimiessaan nopeasti voi vielä olla kova peluri ARM-pohjaisilla suorittimilla jos sattuukin syntymään uusi tai uusia arkkitehtuureita myöhemmin. On aivan luonnollista että kyseisen kokoinen firma tavoittelee, kuten asiaan kuuluukin, tämän tapaista kasvua, että aloja vallataan ja pidetään pyörät pyörimässä jatkuvasti, mutta kuten sanoin, pitäisi se vastapaino äkkiä saada syntymään jostain, koska ei ARM varmaan ikuisesti pysy minkään neutraalin tahon käsissä. Ratkaisuja tulisi aina olla useampia, vaikka tämän voi nähdä negatiivisesti tyyliin "sekavampaa kuluttajalle ja minun kaikki osakkeeni ovat jo tästä yhdestä firmasta".
Tapahtui siis kauppa tai ei, toivotaan niitä uusia arkkitehtuureja syntyvän.
Toivottavasti EU torppaa tuon viimeistään…
Pörssistähän sen voi ostaa kuka tahansa pois vaikka lappu kerrallaan?
Tai sitten siellä on lopulta tajuttu, että koska Kiina ei pelaa samoilla säännöillä kuin muut, ainoastaan idiootti pelaa niillä Kiinan kanssa.
…tai sitten NVIDIAlla sattuu olemaan pätäkkää ja tavoitteita joita ARM:n teknologian omistaminen ja jatkokehittäminen palvelee oikein mainiosti, eli kauppa on varsin looginen bisnisratkaisu johon ei tarvita mitään ihme valtiojohdon salajuonia.
Muutenkin vähän huvittaa lukea samassa lauseessa USA/Kiina kotiinpäinvedosta päivittelyä ja sitten kuitenkin toive siitä että kumpa eurooppakin tekisi niin että olisi parempi kuin muut tai jotain
Käytännössä ei helposti, koska
1) firmat joille se olisi strateginen sijoitus (yhteistyökumppaanin turvaamissyistä), olisivat voineet kukin ostaa siitä helpolla pienen palan ja ne eivät myisi
2) jos joku alkaa nostamaan omistustaan ostaakseen koko firman strategisista syistä, hinta alkaisi nousta pörssissä huomattavasti
Mitä EUlla on sanomista siihen että EUn ulkopuolinen firma myy EU:n ulkopuolella pääkonttoriaan pitävän firman EU:n ulkopuolella pääkonttoriaan pitävälle firmalle?
Brittien kilpailuviranomaiset ovat brexit-siirtymäkauden ajan EU:n kilpailuviraston alaisuudessa. Britit ovat jahkailleet sen brexittinsä kanssa vuosien ajan, eivätkä ole eronneet EU-instituutioista vielä.
Sama tilanne oli periaatteessa ennen Softbankin tarjousta ja niin se vaan myytiin kokonaan.
Tietääkseni britit on osa EU:ta vielä vuoden alkupuolelle. Mutta ilmeisesti brittienkin hallitus herännyt siihen ettei tuo kauppa ole välttämättä kovin hyvä joten eipä varmaan tarvita edes EU:n auttavaa kättä.
Ei, Iso-britannia erosi EUsta tämän vuoden tammi- ja helmikuun vaihteessa.
Letter From Jensen: Creating a Premier Company for the Age of AI | NVIDIA Blog
blogs.nvidia.com
Ja siirtymävaihe 11kk jonka aikana ainakin osittain vielä EU:n alaisuudessa. En tiedä koskeeko kilpailuviranomaisia.
Nvidia's $40 billion Arm acquisition to be investigated by UK competition regulator
http://www.cnbc.com
Brittien viranomaiset ovat ilmoittaneet tutkivansa kaupat. Ensin on vuorossa kyselykierros alan muille toimijoille ja myöhemmin tänä vuonna sitten virallinen syynäys.