NVIDIA lähetti viime viikolla 20. kesäkuuta medialle allekirjoitettavaksi NDA- eli salassapitosopimuksen (Non Disclosure Agreement), joka on täysin normaali käytäntö tulevan tuotejulkaisun yhteydessä. Sopimus tuli palauttaa allekirjoitettuna kahden päivän kuluessa. Yhtiön odotetaan lanseeraavan heinä-elokuussa seuraavan sukupolven Turing-koodinimelliset GeForce-pelinäytönohjaimet.
Sopimuksen yksityiskohdissa oli kuitenkin tavallisesta poikkeavia kohtia, joiden seurauksena saksalainen Heise.de-sivusto ja sen omistama c’t-lehti kieltäytyivät allekirjoittamasta sopimusta vedoten journalistisiin periaatteisiin. Tämän lisäksi Heise.de julkaisti salassapitosopimuksen kotisivuillaan ja kritisoi NVIDIAa ja sopimusta julkisesti. Heise on arvostettu saksalainen alan sivusto, joka on toiminut vuodesta 1996 asti ja sivustolla vieraillaan kuukaudessa 30 miljoonaa kertaa ja sivulatauksia keryy 132 miljoonaa. c’t-lehdellä on lähes 300 000 kappaleen levikki.
Yleensä median allekirjoittamat salassapitosopimukset koskevat tiettyä tuotetta ja sopimus raukeaa tietyn ajan kuluttua, joka saattaa olla viikkoja tai kuukausia. Sopimuksen tarkoitus on mahdollistaa yhtiön kertoa medialle tietoja ja yksityiskohtia ennen virallista julkaisua ilman pelkoa tietovuodoista ulkopuolisille tahoille.
NVIDIAn sopimuksessa ei ole mainittu tiettyä tuotetta eikä päättymispäivää, vaan sopimus on voimassa viisi vuotta. Tämän lisäksi erityisesti sopimuksen 3. kohta on tulkittu Heisen ja yhtiön lakimiehien toimesta hyökkäykseksi journalismia kohtaan:
3. Use Restriction: Recepient shall use Confidential Information solely for the benefit of NVIDIA and shall not: (a) post news stories based on Confidential Information, (b) post Confidential Information regarding NVIDIA invitations and special press events; (c) post Confidential Information on public or private forums or used discussion websites; (d) post videos ”predicting” or ”hypothesizing” about future announcements using Confidential Information as a basis ofr a story; (e) post to social media channels any Confidential Information or ”conjecture” based on Confidential Information; (f) threaten to expose Confidential Information, unless paid in cash or ad dollars; (g) sell or broker Confidential Information or products before, during, or after a launch; (h) disclose confidential login information for a system to allow others to gain access to Confidential Information
Toistaiseksi NVIDIA ei ole kommentoinut asiaa, mutta Saksassa muut mediat, kuten ComputerBase, PC Games Hardware ja Tom’s Hardware ovat julkaisseet omat vastineensa, joissa kritisoidaan Heisen toimintaa julkaista juttu ilman kommunikointia ja yhteistyötä heidän kanssaan. Lisäksi Heisen motivaatio jutun julkaisuun ilman pyrkimyksiä muokata sopimustekstiä ja päästä yhteisymmärrykseen NVIDIAn kanssa herättää ihmetystä. Muut saksalaiset mediat ovat allekirjoittaneet sopimuksen.
Lähde: Heise.de
io-techin ja allekirjoittaneen näkemys asiasta:
NDA-sopimukset ennen tuotejulkaisuja ovat myös meille tuttuja ja arkipäivää, jos tuotteista haluaa kuulla ennen lanseerausta ja näin tarjota lukijoille ensikäden tietoa suoraan valmistajan suusta kuultuna. Lisäksi testikappaleisiin käsiksi pääseminen edellyttää sopimuksen alle.
NVIDIAn tuoreen salassapitosopimuksen perimmäisenä tarkoituksena on todennäköisesti pyrkiä tukkimaan tietovuotoja entistä kovemmalla kädellä. Teksti on yhtiön yhdysvaltalaisten lakimiesten käsialaa ja käytetyt sanamuodot eivät välttämättä ole täysin loppuun asti mietittyjä, varsinkaan eurooppalaisen lehdistönvapauden näkökulmasta.
Sopimus koskee pelkästään NVIDIAn medialle kertomaa tietoa ja 3. kohdan esimerkit viittaavat enemmänkin tiedon väärinkäyttöön, kuten vuotamiseen tai myymiseen, kuin NVIDIAn pyrkimykseen kontrolloida sisältöä.
io-tech ei ole saanut NVIDIAlta salassapitosopimusta allekirjoitettavaksi, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että emme ole kutsuttuja ennakkobriiffaukseen muutamia viikkoja ennen NVIDIAn seuraavan sukupolven GeForce-näytönohjaimen virallista julkaisua. Aiempien käytäntöjen perusteella arvioimme, että Pohjoismaista kutsun ja salassapitosopimuksen allekirjoitettavaksi on saanut 1 tai 2 mediaa eli todennäköisesti Sweclockers Ruotsista ja mahdollisesti Tek.no Norjasta. Valitettavasti Suomi ei ole muutamaan vuoteen lukeutunut NVIDIAn ensisijaisiin markkina-alueisiin ja harvalukuisessa joukossa nokkimisjärjestyksessä edelle ovat nousseet muun muassa englanninkieliset tekniikka-aiheiset Youtubettajat.
Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, ettemmekö saisi testikappaleita käsiimme ennen julkaisua. Meillä on kohtalaisen hyvät välit NVIDIAan ja jos vain testikappaleita on riittävästi tarjolla, olemme saaneet sellaisen käsiimme etukäteen ja julkaisseet artikkelin lanseerausupäivänä (esim. GeForce GTX 1080 Ti & GeForce GTX 1070 Ti). Vaikka emme saisikaan seuraavan sukupolven GeForce-näytönohjaimen testikappaletta käsiimme ennen julkaisua NVIDIAn avustuksella, tulemme joka tapauksessa testaamaan sen niin pian kuin mahdollista.
Lähes 20-vuotisen urani aikana NVIDIA, AMD tai Intel eivät ole yrittäneet vaikuttaa millään tavoin kirjoittamieni artikkeleiden tai tekemieni testien sisältöön, enkä usko niin tapahtuvan jatkossakaan, vaikka olisinkin kyseisen salassapitosopimuksen allekirjoittanut. Artikkeleiden sisältö pohjautuu puhtaasti omiin käytännön kokemuksiini, ajettuihin testituloksiin ja näkemyksiin, jotka ovat lukijoidemme eli suomalaisen kuluttajan eduksi.
Keskustelemme aiheesta lisää ensi perjantaina io-techin viikon tekniikkakatsauksessa, jolloin vastaamme myös lukijoiden esittämiin kysymyksiin.
Älä sampsa mene höpsään, ja ole juoksupoika. Jos moisen paperin saat niin jätä kirjoittamatta, koska 5v on pitkä aika.
Periaatteessa yksi ja sama onko se aika 1 viikko vai 5 vuotta, en kuitenkaan käytä/käyttäisi heidän kertomiaan tietojaan väärin. Ei tuo sopimus muutenkaan EU:ssa ole millään tasolla pätevä.
NVIDIA – The Way It’s Meant to be Played 😉
Jos sopimus pitää 2 päivän aikana palauttaa niin paljonko siinä oikeasti ehtii sopimuspaperiin samaan muutoksia? Mielestäni aika erikoista että sitä paheksutaan että teki aiheesta jutun, onhan se nyt vähän erikoista löydä heikosti kirjoitettu sopimus pöytään joka pitää 2 päivän varotusajalla hyväksyä. Ihan jutun arvoinen suoritus. On sitä turhemmastakin aiheesta juttuja väännetty
Juu eiköhän se selvää ole ettei ihan nappiin mennyt, mutta sanamuodoista huolimatta tarkoitus ei kuitenkaan ole journalismin vastainen hyökkäys, vaan enemmänkin tiukempi kontrolli väärinkäytösten suhteen.
Se että NVIDIA, AMD, tai Intel ei ole aikasemmin eivät ole yrittäneet vaikuttaa millään tavoin sisältöön, ei tarkoita sitä että ne eivät sitä jatkossa tekisi. Nythän NVIDIA luo pohjaa valmiiksi sille, että heillä on oikeus puuttua siihen sisältöön (ainakin ilmeisesti EU:n ulkopuolella, mikäli toi Sampan sanoma et tuo sopimus muutenkaan EU:ssa ole millään tasolla pätevä.).
En kyllä allekirjoittaisi, en edes EU:n alueella. Todella huono suunta…
Juuri näin. Naiivi saa olla jos uskoo Nvidiaa, Intelia, AMD:ta; Merssua, Audia, Samsungia tai ihan ketä tahansa maailman gigantteistä, jotka ovat täällä maapallolla niin kauan kuin aurinko paistaa. Kontrollointi on heidän juttunsa ja aina kun me annetaan vähän periksi niin muutaman vuoden päästä vaaditaan lisää. Tottakai internet on tullut joka paikkaan ja sitä he pelkäävät – yrittävät rajoittaa negatiivisten ominaisuuksien liiallista leviämistä eli totuuden puhumista. Kyllä me kaipaamme lisää uusia prossu- muisti- ja näyttisvalmistajia oikeasti, mutta ei sellaiseksi vaan rydytä.
Mä en ostanut uutta Inteliä tai Nvidiaa 5-6 vuoteen, kun joskus sain lukea *askasta mitä he levittävät kuluttajille ja epäettiisistä käyttännöistä.
Jensen on lyönyt palaverissa nyrkkiä pöytään, että nämä juorut on saatava aisoihin prkl. Varastot vääränään Pascaleita ja pitäisi kohta ruveta myymään uudempaa tuotetta. Ei kai kukaan nyt vanhoja osta, kun sitkeät huhut kertovat että uusia leluja on kohta tulossa.
Taitaa harmittaa GPP:n julkisuuteen tulo…
Olipa hyvä tämä uutinen. Lähiaikoina olin tilaamassa uutta korttia, mutta kahtellaas nyt tämä jos lähiaikoina tulisi lisää infoa.
Milloin ilmestyneekään ensimmäinen Hitler/Perikato -meemi aiheesta…
No ainakaan meidän sisältöön ei puutu mikään taho, vaikka olisi mitä allekirjoitettuna 🙂
Koska en lue muita julkaisuja, niin ainakin mulle on ihan sama saatteko nVidian uuden ohjaimen käsiinne 2 viikkoa ennen vai jälkeen julkaisun. Niin kiire ei ole uutta ostaa että päätös pitäis tehdä jo julkaistupäivänä.
Niin, nähdäkseni tuossa lähinnä tarkennetaan mitä NDA:n alaisen tiedon kanssa ei saa tehdä kun ilmeisesti tuo on ollut jonkinsortin ongelma. Eihän tuo millään lailla vaikuta siihen millaiset revikat ovat tmv.
Parempi ois! Ja heti viestiä tänne et päästään nouseen barrikadeille :D!
Olisikin ollut aika ihmeellistä, jos olisit nyt tunnustanut, että ovat aina yrittäneet vaikuttaa, ja että ainahan sitä on vääristelty reilusti testituloksia, ja kaikki 20 vuoden aikana on kirjoitettu NVIDIA:n, AMD:n ja Intelin eduksi 😆
Toivottavasti maailma ei koskaan muutu sellaiseksi "vääräksi"…
Ei ole kysymystäkään siitä, että tuo kohta on jyrkässä ristiriidassa journalismin puolueettomuuden ja totuudellisuuden periaatteiden kanssa. Se että Nvidia lähtee edes ehdottamaan jotain tuollaista vaikuttaa oudolta ja jotenkin sivistymättömältä. Yhtiössä luulisi ymmärrettävän uutismediaa sen verran, etteivät ainakaan vahvalta journalistiselta perustalta käsin toimivat perinteiset julkaisijat voi hyväksyä tuollaisia ehtoja. Jos Nvidiassa ei arvosteta journalismia, niin mielestäni olisi kannattanut miettiä asiaa edes yhtiön julkikuvan kannalta. Taas tulee takapakkia.
Kuinka niin "vastineensa"? Heisen juttuahan ei ole mitenkään suunnattu mainituille julkaisijoille, eikä niitä edes mainita jutussa. Yhteistyön puutteen kritisoiminen on myös yksipuolisuudessaan outoa. Ainakaan tästä uutisesta ei käy ilmi, että Tom's Hardware ja muut mainitut julkaisijat olisivat yhtään enempää pyrkineet kommunikoimaan ja tekemään yhteistyötä Heisen kanssa.
Uskomatonta tekstiä. Nvidia painostaa mediaa sitoutumaan kertomaan heistä yleisölle vain myönteisiä asioita, ja jotkut itseään journalistina pitävät ihmettelevät, että joku oli oikeasti journalisti ja kertoi asiasta yleisölle. Kahden päivän allekirjoitusaika kertoo sivumennen sanoen kyllä aika hyvin, kuinka valmis Nvidia oli neuvottelemaan sopimuksen yksityiskohdista. Tom's Hardwaren ja muiden ulostulo vaikuttaa kovin läpinäkyvältä "damage controllilta". Ne ilmeisesti pelkäsivät, että Heisen ratkaisu saa ne näyttämään narussa vedettäviltä lampailta, ja vastatoimena ne pyrkivät luomaan Heisen toiminnasta jotenkin epäilyttävän kuvan. Tuota voisi kutsua halpamaiseksi selkäänpuukotukseksi hyvää journalistista työtä tekeviä kollegoita kohtaan. Toivottavasti yleisö ei mene halpaan.
Tosiaan, jos NDA ”julkaisemattomalle tuotteelle” on voimassa 5 vuotta, tarkoittaisi ettei sivusto voisi viiteen vuoteen kirjoittaa artikkeleita esim. prototyyppi-vuodoista koska se rikkoisi ”voimassa olevaa sopimusta”.
En ole käynyt tarkemmin lukemassa vuodettua sopimusta, mutta jos siinä ei kerta ole määritetty mitä tuotetta/tietoja sopimus koskee, niin eikö se silloin ole täysin yksipuolinen sopimus ja Nvidia voisi päättää täysin mielivaltaisesti mikä siihen kuuluu? Ja jos siinä ei ole mitään muuta loppumisaikaa kuin 5 vuotta, niin sehän tarkoittais myös sitä, että Nvidia voisi hiljentää epämiellyttävät arvostelut päättämällä, että kyseinen media rikkoo NDA:ta joka on edelleen voimassa.
Redditistä luin myös, että Computexillä Asuksen ja MSI:n ständeillä ei olis ollut yhtään AMD:n näyttistä ja Colorful olis lopettamassa AMD näyttisten tekemisen. Kaikki osapuolia joiden väitettiin allekirjoittaneen sen aiemman Nvidian GPP:n joka itkupotkuraivareilla peruttiin. Vai peruttiinko sittenkään?
Tuolla sopimuksellahan pyritään siis estämään NVIDIAn medialle kertoman tiedon leviäminen ennen julkaisua. Ei kai se vaikuta millään tavalla testiartikkelin kirjoittamiseen, sillä testiartikkelit on kirjoitettu lähtökohtaisesti testikappaleen testien perusteella?
Sopimuksen allekirjoittajat eivät siis saa julkaista NDA:n alaista tietoa missään vaiheessa viiteen vuoteen. Sitten kun tuote julkaistaan ja tuotteen tiedot ovat julkisesti saatavilla, niin tuotteesta saa kirjoittaa mitä huvittaa. Sopimuksen allekirjoittajat saavat kuitenkin sen testikappaleen etukäteen testattavaksi.
Joku toinen sakulehtihän tuohon teki jo vastineen, jossa käy ilmi että juurikin näin. Niin kauan turpa kiinni kunnes tuote julkaistu, sitten saa kirjoittaa mitä vain.
Juttelemme tästä aiheesta lisää perjantaina io-techin viikon tekniikkakatsauksessa ja käymme samalla läpi miten hommat toimii kulisseissa käytännössä näiden NDA-sopimusten kanssa eri valmistajilla AMD, NVIDIA, Intel jne.
Jooh nvidialta tulossa jytky ja 5vuotta pidät suusi kiinni tai vastailet kysymyksiin, jooh en ole nähnyt mitään.:vihellys: Ja nvidian tradesikrit metodeista puhuminen on pitempään pannassa "never expire" eli aika pitkäään.
Tuossa on tulkintaoptiota, olisiko GPP uutisointia syntynyt tuolla NDA:lla? Sehän olisi kaatunut jo tähän:
"3. Use Restriction: Recepient shall use Confidential Information solely for the benefit of NVIDIA and shall not: (a) post news stories based on Confidential Information"
Tuossa on tulkintaoptiota, olisiko GPP uutisointia syntynyt tuolla NDA:lla? Sehän olisi kaatunut jo tähän:
"3. Use Restriction: Recepient shall use Confidential Information solely for the benefit of NVIDIA and shall not: (a) post news stories based on Confidential Information"
Tuohan siis ihan sen tekstin mukaan koskee vain NDA:n alaista tietoa, ei suinkaan mitään revikoita tmv. (niiden tuotteiden osaltahan NDA on loppunut kun revikka on ulkona). Sinällään näkisin, että tuo "3. Use Restriction: Recepient shall use Confidential Information solely for the benefit of NVIDIA and shall not: (a) post news stories based on Confidential Information" on aika turha, eihän NDA:n alaista tietoa saa kuitenkaan julkaista.
Olisi, koska tieto tuli AIB-partnereilta, ei suoraan NVIDIAlta. Tuo NDA koskee ainoastaan tietoja, jotka NVIDIA kertoo luottamuksellisesti NDA-sopimuksen allekirjoittaneelle.
Jos NVIDIA olisi itse kertonut NDA-sopimuksen alaisena olevalle medialle, että meillä on tälläinen GPP ja aiomme kusettaa sen avulla itsellemme AIB-partnereiden pelibrändit tuotteillemme jne niin silloin tätä tietoa ei olisi saanut NDA-sopimuksen alaisena uutisoida ja käyttää NVIDIAa vastaan. Luonnollisestikaan NVIDIA ei tälläistä tietoa lehdistölle kertoisi.
Vähän lillukan varsiin sotkeutumista tämä lienee, mutta tuo sanamuoto ei taida eritellä mistä lähteestä luottamuksellinen tieto tulee. Toki ainakin EU-alueella ainakaan oletettavasti ei menisi oikeusjuttu läpi kolmannen osapuolen vuotaman luottamuksellisen tiedon käytöstä.
Eikös tuossa olisi AIB:illa ja lehdistöllä molemmilla NDA nvidian kanssa ja tuo informaatio olisi nvidian luottamuksellista, joten on sanamuodoista kiinni onko tuokin NDA:n alaista. Tuo NDA paperi oli tuossa kohtaa aika löyhä. Nvidia and it's subsidiaries käytännössä tarkoittaa nvidian alla tapahtuvaa toimintaa, mutta löysästi sen voisi tulkita tarkoittavan AIB:ia.
Käytännössä moisen uutisen julkaisun jälkeen olisi turha odottaa testikappaleita, oli NDA tarkkaan määritelty tai ei.
Kyllä tuossa sopimuksessa määritellään varsin tarkasti, että sen osapuolena on NVIDIA Corporation. AIB-partnereilla on tietysti omat salassapitosopimukset NVIDIAn kanssa eli jos joku 3. osapuoli tietoa vuotaa medialle niin silloin se taho rikkoo omaa sopimustaan NVIDIAn kanssa eikä media ole siitä vastuussa. Siksi näissä onkin aika usein nimetön lähde.
Ei voi, ei nuo Asus, MSI tms ole mitään tytäryhtiöitä.
Selvähän se että kun tieto luokitellaan salaiseksi, ei ole järkeä sitä julkaista jos väleissä haluaa pysyä.
Ei siihen sopimukseen voi mitään jälkikäteen lisätä. Vaikka se loppuu 5v päästä, ei siihen tänä aikana voi yksipuolisesti kumpikaan taho mitään lisätä. Se sopimus on pätevä sen määräajan ja niiltä osin, mitä siihen on kirjattu. Eikä nvidia voi hiljentää mitään arvosteluita, ainakaan minkään NDA:n perusteella. Eikä kukaan ole niin tyhmä, että laittaisi sopimukseen nimen alle, jossa sanotaan "saat uutisoida vain positiivisista asioista meidän tuotteissa 5v ajan", eikä tuo taitaisi olla edes laillinen sopimus.
siis eihän noi ole eu:ssa päteviä mutta johtanee siihen ettei saa nvidialta tietoja/kortteja joita muut saa jos ei allekirjoita.Firmojen jotka noiden kortteja tekee asia on sitten ihan eri eli eivät saa piirejä/piirit on kallimpia tai ei saa alennuksia niistä piireistä mitä sellaiset saavat jotka on noi allekirjoittaneet eli iskee suoraan firman tulokseen jos olen oikein tajunnut.:kahvi:
Näistä PR-jutuista olisi kiva kuulla laajemminkin, kun aina välillä vihjaatte että tietyt valmistajat eivät noteeraa ollenkaan Pohjoismaita tai edes Eurooppaa ja toisaalta toisilla on hyvät kontaktit ja edustus. Että onko erot noin isoja ja mitkä on parhaat / huonoimmat tahot?
Ainoa omituinen juttu on sanamuodot sopimuksessa ja se ettei ole sidottu tiettyyn tuotejulkaisuun. Tällöin teoriassa sopimukseen vedoten voisivat pakottaa allekirjoittaneet vaikenemaan heidän kannaltaan ikävistä asioista kertomalla niistä (jolloin näyttäisi sopimuksen mukaan olevan kiellettyä julkaista niitä, kun tiedot voivat vahingoittaa Nvidiaa).
Kyllähän tuossa oli maininta (ja todettiin siinä GN:n juristinkin toimesta) että omilla testeillä tuotettua dataa ja havaintoja tuo sopimus ei millään tavoilla koske.
Eli jos omissa testeissä tulee esiin että "Tää on ihan romua ja kusetusta" niin tuo NDA ei sitä kiellä kertomasta.
Okei. Hyvä niin.:) Vaikka todistustaakka onkin sitten, että on tosiaan testeillä tai muutoin kyennyt havaitsemaan asian.
"Pessimisti ei pety"; ainakaan yleensä:cool: Ei täs muuta.
Tais olla nVidian hotfix tuolle heidän GDDR6 muistipiirillisestä prototyyppi lauta vuodosta.
Toisin sanoen NVIDIA haluaa lähettää korttejaan arvosteltavaksi vain, jos arvostelija on samaa mieltä NVIDIAn kanssa. Kaiken kukkuraksi yhtiö epäsuorasti uhkailee myös muita arvostelijoita toteamalla seuraava (linkki kirjeeseen):
Kuinkakohan moni pienempi tekniikkamedia on nyt varpaillaan sen suhteen, mitä testeissä saa sanoa? Samanlaista toimintaa näyttää tapahtuneen myös aiemmin.