Saksalainen Heise.de-sivusto on julkaissut NVIDIAn medialle lähettämän salassapitosopimuksen ja kritisoi sen hyökkäävän journalismia vastaan.

NVIDIA lähetti viime viikolla 20. kesäkuuta medialle allekirjoitettavaksi NDA- eli salassapitosopimuksen (Non Disclosure Agreement), joka on täysin normaali käytäntö tulevan tuotejulkaisun yhteydessä. Sopimus tuli palauttaa allekirjoitettuna kahden päivän kuluessa. Yhtiön odotetaan lanseeraavan heinä-elokuussa seuraavan sukupolven Turing-koodinimelliset GeForce-pelinäytönohjaimet.

Sopimuksen yksityiskohdissa oli kuitenkin tavallisesta poikkeavia kohtia, joiden seurauksena saksalainen Heise.de-sivusto ja sen omistama c’t-lehti kieltäytyivät allekirjoittamasta sopimusta vedoten journalistisiin periaatteisiin. Tämän lisäksi Heise.de julkaisti salassapitosopimuksen kotisivuillaan ja kritisoi NVIDIAa ja sopimusta julkisesti. Heise on arvostettu saksalainen alan sivusto, joka on toiminut vuodesta 1996 asti ja sivustolla vieraillaan kuukaudessa 30 miljoonaa kertaa ja sivulatauksia keryy 132 miljoonaa. c’t-lehdellä on lähes 300 000 kappaleen levikki.

Yleensä median allekirjoittamat salassapitosopimukset koskevat tiettyä tuotetta ja sopimus raukeaa tietyn ajan kuluttua, joka saattaa olla viikkoja tai kuukausia. Sopimuksen tarkoitus on mahdollistaa yhtiön kertoa medialle tietoja ja yksityiskohtia ennen virallista julkaisua ilman pelkoa tietovuodoista ulkopuolisille tahoille.

NVIDIAn sopimuksessa ei ole mainittu tiettyä tuotetta eikä päättymispäivää, vaan sopimus on voimassa viisi vuotta. Tämän lisäksi erityisesti sopimuksen 3. kohta on tulkittu Heisen ja yhtiön lakimiehien toimesta hyökkäykseksi journalismia kohtaan:

3. Use Restriction: Recepient shall use Confidential Information solely for the benefit of NVIDIA and shall not: (a) post news stories based on Confidential Information, (b) post Confidential Information regarding NVIDIA invitations and special press events; (c) post Confidential Information on public or private forums or used discussion websites; (d) post videos ”predicting” or ”hypothesizing” about future announcements using Confidential Information as a basis ofr a story; (e) post to social media channels any Confidential Information or ”conjecture” based on Confidential Information; (f) threaten to expose Confidential Information, unless paid in cash or ad dollars; (g) sell or broker Confidential Information or products before, during, or after a launch; (h) disclose confidential login information for a system to allow others to gain access to Confidential Information

Toistaiseksi NVIDIA ei ole kommentoinut asiaa, mutta Saksassa muut mediat, kuten ComputerBase, PC Games Hardware ja Tom’s Hardware ovat julkaisseet omat vastineensa, joissa kritisoidaan Heisen toimintaa julkaista juttu ilman kommunikointia ja yhteistyötä heidän kanssaan. Lisäksi Heisen motivaatio jutun julkaisuun ilman pyrkimyksiä muokata sopimustekstiä ja päästä yhteisymmärrykseen NVIDIAn kanssa herättää ihmetystä. Muut saksalaiset mediat ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Lähde: Heise.de

 

io-techin ja allekirjoittaneen näkemys asiasta:

NDA-sopimukset ennen tuotejulkaisuja ovat myös meille tuttuja ja arkipäivää, jos tuotteista haluaa kuulla ennen lanseerausta ja näin tarjota lukijoille ensikäden tietoa suoraan valmistajan suusta kuultuna. Lisäksi testikappaleisiin käsiksi pääseminen edellyttää sopimuksen alle.

NVIDIAn tuoreen salassapitosopimuksen perimmäisenä tarkoituksena on todennäköisesti pyrkiä tukkimaan tietovuotoja entistä kovemmalla kädellä. Teksti on yhtiön yhdysvaltalaisten lakimiesten käsialaa ja käytetyt sanamuodot eivät välttämättä ole täysin loppuun asti mietittyjä, varsinkaan eurooppalaisen lehdistönvapauden näkökulmasta.

Sopimus koskee pelkästään NVIDIAn medialle kertomaa tietoa ja 3. kohdan esimerkit viittaavat enemmänkin tiedon väärinkäyttöön, kuten vuotamiseen tai myymiseen, kuin NVIDIAn pyrkimykseen kontrolloida sisältöä.

io-tech ei ole saanut NVIDIAlta salassapitosopimusta allekirjoitettavaksi, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että emme ole kutsuttuja ennakkobriiffaukseen muutamia viikkoja ennen NVIDIAn seuraavan sukupolven GeForce-näytönohjaimen virallista julkaisua. Aiempien käytäntöjen perusteella arvioimme, että Pohjoismaista kutsun ja salassapitosopimuksen allekirjoitettavaksi on saanut 1 tai 2 mediaa eli todennäköisesti Sweclockers Ruotsista ja mahdollisesti Tek.no Norjasta. Valitettavasti Suomi ei ole muutamaan vuoteen lukeutunut NVIDIAn ensisijaisiin markkina-alueisiin ja harvalukuisessa joukossa nokkimisjärjestyksessä edelle ovat nousseet muun muassa englanninkieliset tekniikka-aiheiset Youtubettajat.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, ettemmekö saisi testikappaleita käsiimme ennen julkaisua. Meillä on kohtalaisen hyvät välit NVIDIAan ja jos vain testikappaleita on riittävästi tarjolla, olemme saaneet sellaisen käsiimme etukäteen ja julkaisseet artikkelin lanseerausupäivänä (esim. GeForce GTX 1080 Ti & GeForce GTX 1070 Ti). Vaikka emme saisikaan seuraavan sukupolven GeForce-näytönohjaimen testikappaletta käsiimme ennen julkaisua NVIDIAn avustuksella, tulemme joka tapauksessa testaamaan sen niin pian kuin mahdollista.

Lähes 20-vuotisen urani aikana NVIDIA, AMD tai Intel eivät ole yrittäneet vaikuttaa millään tavoin kirjoittamieni artikkeleiden tai tekemieni testien sisältöön, enkä usko niin tapahtuvan jatkossakaan, vaikka olisinkin kyseisen salassapitosopimuksen allekirjoittanut. Artikkeleiden sisältö pohjautuu puhtaasti omiin käytännön kokemuksiini, ajettuihin testituloksiin ja näkemyksiin, jotka ovat lukijoidemme eli suomalaisen kuluttajan eduksi.

Keskustelemme aiheesta lisää ensi perjantaina io-techin viikon tekniikkakatsauksessa, jolloin vastaamme myös lukijoiden esittämiin kysymyksiin.

This site uses XenWord.
;