Erilaisten kriisien täyttämät lähivuodet ovat saaneet EU:n heräämään piirivalmistuksen merkitykseen ja vakaiden toimitusten tärkeyteen. Eri aloitteiden ja yhtiöiden houkuttelun kautta vanhalle mantereelle ollaankin rakentamassa nyt useita uusia puolijohdetehtaita eri yritysten toimesta.
Maailman suurin piirivalmistaja TSMC on ilmoittanut lyöneensä hynttyyt yhteen Boschin, Infineonin ja NXP Semiconductorsin kanssa uuden Eurooppalaisen piirivalmistajan luomiseksi. European Semiconductor Manufacturing Company eli ESMC perustetaan Saksaan ja sen tehdas rakennetaan tarkemmin Dresdeniin, johon on jo keskittynyt valmiiksi puolijohdevalmistusta. TSMC tulee omistamaan 70 % ESMC:stä, kun Bosch, Infineon ja NXP tyytyvät kukin 10 % osuuksiin. EU:n uusilla mikrosirusäädöksillä (Chips Act) kerrotaan olevan merkittävä vaikutus projektissa.
ESMC:lle suunniteltu tuotantolaitos tulee tähtäämään tässä vaiheessa 40 000 piikiekon (300 mm) kuukausikapasiteettiin. Aivan tuoreinta huutoa laitokseen ei kuitenkaan saada, vaan se tulee hyödyntämään TSMC:n 28 nanometrin planaaritransistori- ja 16/12 nanometrin FinFET-valmistusteknologioita. TSMC tulee olemaan myös tehtaan varsinainen operoija. ESMC:n on suunniteltu palvelevan pääasiassa automarkkinoita sekä teollisuutta, joissa hieman vanhemmatkin prosessit ovat edelleen erittäin relevantteja.
Lähde: Lehdistötiedote
Huoltovarmuutta sekä toimitusaikoja halutaan parantaa ja nyt on käynnissä paljon hankkeita asian tiimoilta.
Liian kallista pistää pystyy tehdas uusimmalla tekniikalla?
Olisi luullut että tekisivät suoraan jonkin 5nm linjaston, kun tämäkin valmistuu vasta useampien vuosien päästä, niin se 5nm on jo antiikkista tekniikkaa silloin. No onhan tämä parempi kuin ei mitään, mutta…
Tulevaisuudessa ei tule olemaan erityistä kysyntää 5nm piikiekoille koska ovat liian kalliita peruspiireille ja kärkipiirit(tehosuorittimet jne) ovat siirtyneet eteenpäin. Suurin osa maailman piireistä tehdään juurikin antiikkisilla prosesseilla koska ne ovat kustannustehokkaita. Piiripula on ollut suurimmillaan näissä eikä terävimmässä kärjessä kun uusia vanhan tekniikan fabeja ei ole rakennettu mutta maailma on tarvinnut yhä enemmän piirejä. Aika paljon kertoo se että TSMC tekee puolet tuloistaan vanhemmilla prosesseilla kuin 7nm. Ehkä kolmasosa tuotetuista kiekoista on 7nm/5nm koska yksikköhinta näillä on niin paljon korkeampi.
Hyvä uutinen, helpottaa varsinkin eurooppalaisen autoteollisuuden piiripulaa ja osaltaan parantaa autoteollisuuden kilpailukykyä! Varmasti myös modernimpaa piirituotantoa saadaan ajan myötä eurooppaan, mikäli vaan löytyy osaajia ja poliittista tahtoa eli säätelyllä ei häädetä tuotantoa pois
99%+ elektroniikkateollisuuden tarvitsemista piisiruista ei tarvitse mitään modernia valmistusprosessia. Edelleen suunnitellaan uusia tuotteita, jotka käyttävät jopa vuosikymmeniä vanhoja siruja.
Firma on saksalainen, operoija taiwanilainen.
Firman pääomistaja on Taiwanista, vähemmistöomistajista kaksi Saksasta ja yksi Alankomaista.
Firman omistajien omistajat ympäri maailman (pörssiyrityksiä kun taitavat jok’ikinen olla).
Kaikkia siruja ei voida edes tuottaa uusimmalla tekniikalla joten sitäkään ei kannata unohtaa.
Pelkästään koronan aiheuttama sirupula osoitti kuinka haavoittuvainen esim. Euroopan autoteollisuus on tuontisiruista. Jotain vastaavaa pelätään varmaan enemmän kuin Kiinan rähinää Taivanissa. Jos se rähinä alkaa, meillä lienee muitakin ongelmia…
EU:n "Chips Act" maksaa osan laskusta, muttei koko laskua. Miljardiluokan sijoituksista puhutaan yritysten(kin) osalta
Huoli Kiinan ja Taiwanin tilanteesta on aiheellinen ja nämä toimet liittyvät myös siihen. Tilanne on hieman kuin Venäjän ja Ukrainan kanssa, mutta toistaiseksi on melko rauhallista.