
Valve on tänään esitellyt eräänlaisen jatkumon vanhalle Steam Machine -konseptilleen kannettavan Steam Deck -käsitietokoneen muodossa. Uutuudesta oli huhuja jo toukokuun lopulla, mutta tuolloin laitteen odotettiin vielä kantavan SteamPal-nimeä.
Rakenteeltaan Steam Deck muistuttaa hieman Nintendo Switchiä, mutta peliohjaimet ovat kiinteä osa kokonaisuutta, eivätkä ne ole irrotettavissa. Valvelle ominaisena lisänä ohjaustattien alapuolelle on sijoitettu pienikokoiset tasohiirialueet, jotka muistuttavat alkuperäisen Steam Controllerin ohjauspinnoista. Ohjainten keskelle sijoitetulla kosketusnäytöllä on kokoa 7 tuumaa ja se on toteutettu LCD-paneelilla. Näytön resoluutio on 1280 x 800 pikseliä.
Käyttöjärjestelmänä Valven ”käsikonsolissa” pyörii valmistajan oman SteamOS:n uusin versio, eli laitteella pääsee siis käsiksi suoraan omaan Steam-kirjastoon. Uuden SteamOS:n mukana on tuotu myös käsikonsolimaiselle tietokoneelle sopiva uudistettu ulkoasu. Ulkoasupäivityksistä huolimatta käyttöjärjestelmä itsessään pohjautuu edelleen Linuxiin, joten aivan täydellistä yhteensopivuutta Windows-peleille laite ei todennäköisesti tule kantamaan. Valve on kuitenkin panostanut viimeaikoina paljon Protonin kehittämiseen ja sivuillaan he mainitsevat, että pelit voivat todennäköisesti toimia SteamOS:llä suoraan paketista ilman suurempaa käännöstyötä.
Steam Deckille tullaan tuomaan myyntiin myös erillinen telakka, joka tarjoaa lisää liitäntöjä muun muassa Ethernetin ja näyttöliitäntöjen muodossa. Telakan hinnoista ja muista tiedoista yritys tulee tiedottamaan tarkemmin myöhemmin.
Raudan osalta Valven Steam Deckin sisällä sykkii AMD:n APU-piiri Zen 2 -prosessoriytimillä ja RDNA 2 -grafiikkapiirillä. Prosessoriytimiä piirissä on kaiken kaikkiaan 4 ja käytössä on SMT-teknologia eli prosessori kykenee ajamaan kahdeksaa säiettä. Kellotaajuuksiksi prosessorille mainostetaan 2,4–3,5 GHz. Grafiikkapiirin osalta tiedot mainitsevat sen olevan 8 CU:n RDNA 2 1,0–1,6 GHz:n kellotaajuuksilla. Piirin jäähdytys on toteutettu tuulettimella, joka puhaltaa ilmaa ulos käsitietokoneen ylälaidasta.
RAM-muistia laitteesta löytyy 16 Gt ja tallennustilaa on mallista riippuen 64, 256 tai 512 Gt. Mielenkiintoisesti vain kaksi suurempaa kokovarianttia sisältävät PCIe Gen 3 x 4 -nopeuksia tukevan NVMe-levyn kun taas pienin muistivariantti on totetettu eMMC-muistina. Tallennustilaa on myös mahdollista jatkaa microSD-muistikortilla.
Valven Steam Deckien toimitukset alkavat joulukuussa 2021 ja ennakkovaraukset käynnistyvät huomenna 16. heinäkuuta. 64 gigatavun tallennustilalla varustetun mallin hinta on 419 euroa, 256 gigatavun mallista saa maksaa 549 euroa ja 512 gigatavun mallista puolestaan 679 euroa. Kaikkien mallien mukana toimitetaan kantolaukku.
Lähde: Steam Deck
No eiköhän tuo riipu niistä peleistä mitä pelataan, että tukeeko ne tuota vai ei jne. Viimeksi kun katsoin niin FSR pitää toteuttaa pelikohtaisesti ja valve on kyseisen ominaisuuden lisännyt jo ainakin osaan peleistään.
Lähteet?
Upeaa keskustelua, mutta ei siinä.
No sanotaan sitten vaikka omat laajat kokemukset aiheesta, niin RDNA2 näytönohjaimien, kuin kaikkien 2011-2021 välillä AMD:n julkaisemien APU:jen perusteella
Miten nykyiset 7nm (GCN) APU:t suoriutuu (ja millä tehorajalla) ja vertaamalla RDNA2 erillisnäytönohjaimien tiedettyä suorituskykyä, rakennetta (yksikkömäärä, käytännön kellotaajuudet, tehorajat yms.) noiden Valven ilmoittamien tietojen kanssa.
Siis sikäli kun leikitään hetki, ettet niitä ainakin jollain tarkkuudella tietäisi. Voiko noilla Valven kertomilla tiedoilla kertoa täsmällisen suosituskyvyn? Ei tietenkään voi, mutta riittävällä tarkkuudella saa kuvan best-case suorituskyvystä. Mikäli ei siis omaa harhaluuloja nykyisten GCN APU:jen tai RDNA2 tuotteiden suorituskyvystä, suuntaan tai toiseen.
Itse arvioisin tilannetta muistikaistan puolesta. Tässä on 70% enemmän kaistaa kuin gcn deskari-apuissa, joten niin kauan kun tehoraja ei ota pahasti vastaan niin suorituskyky pitäisi olla varsin riittävä 60Hz pelailuun tolla resolla.
Tähän laitteeseenhan voi asentaa sitten ihan normaaleja tietokoneohjelmia mitä Linuxille nyt yleensäkin. Eli siellä voi olla vaikka sähköposti, toimisto-ohjelmat jne asennettuna ja sitten laitteen voi kiinnittää näyttöön tai telkkariin kun tarvitsee käyttää tietokonetta. Muuna aikana se on sitten se pelilaite. Hyvin näkisin juuri mökkeilyyn/lomailuun tommosen ottavani. Taitaa mennä tilaukseen.
Nyt taitaa olla melko ruusuinen kuva FSR:n suorituskyvystä, se kun soveltuu huonosti nimenomaan alhaisille resoluutioille kun ei käytä useiden ruutujen dataa eikä muutenkaan yritä uudelleenrakentaa yksityiskohtia vaan parantaa olemassaolevaa (etenkin reunoja).
Vielä kun pehmeänä vaatimuksena on antialiasointi ennen FSR:ää jottei rosoreunat rosoonnu entisestään niin voi kuvitella minkälaiseksi puuroksi 360p muuttuu sellaisen käsittelyn jäljiltä.
Kasvanut kaista auttaa suhteelliseen suorituskykyyn, sitä ei tarvitse edes miettiä.
AMD:n Cezannea tosin on saatavilla 4266MHz LPDDR4X:llä eikä noiden APU:jen 3D-suorituskyky tuollakaan muistikonfiguraatiolla oikein galakseja räjäytä (vrt. DDR-3200).
Tietysti myös se, mikä on "AAA" -peli on aika suhteellista.
Omalla kohdalla se saattaa olla RDR2, Metro Exodus tai RE: Village, kun lopullinen määritelmä riippuu käyttäjästä ja pelin pyörivyys, ainakin osittain julkaisuvuodesta (ts. vanhemmat AAA-pelit).
Kaikesta huolimatta, yllätyn itse ellei ainakin osa suorituskykylupauksista pohjaudu AMD:n FSR:llä saavutettaviin lukuihin. Joku muukin skaalaustekniikka on tietysti mahdollinen, mutta sisältä löytyvän rautapaketin huomioiden aika epätodennäköinen.
Ja ei siinä, skaalauksen käyttäminen on pelkästään fiksua noissa rajoitteissa, koska ainakaan tuota integroitua LCD:tä tuijottaessa pienet muutokset kuvanlaadussa on aika vaikeasti havaittavissa ja merkityksettömiä.
Vehkeessä on 7" LCD 720P, eli antanee aika paljon anteeksi.
Ja kun sitä "protoraudalla" pyörittelyä katsoo, niin ei toi Control kyllä kovin terävältä näyttänyt.
Controlissa varmaan käytettiin ihan pelin sisäistä skaalausta joka on käsittääkseni temporaalinen toteutus. Mutta pointtina on että kuten itsekin toteat niin aika suttusta on eikä näytön koko kyllä tuossa tapauksessa paljoakaan pelasta. Toki FSR:n voi laittaa vaikka 90% resoluutiolle mutta samassa suhteessa putoaa sitten suorituskykykin tietysti.
Oli miten oli niin mielenkiinnolla kyllä odotan revikoita että olisiko Valve pystynyt siihen mihin kasa pienempiä toimijoita ei ole, eli tuomaan markkinoille menestyvän geneerisen mobiilikonsolin. Yrittäjiähän on riittänyt.
Eipä tuosta IGN:n videosta kovin hyvää kuvaa saanut siitä, kuinka suttuista grafiikka oli. IGN:n kaveri sanoi kuitenkin, että oli pelannut Doom Eternalia, Controlia, Death Strandingia ja kaikki näyttivät hyviltä ja pyörivät sulavasti. En sitten tiedä oliko kyseessä maksettu mainos vai olisiko "arvostelija" sanonut jotain jos visuaalit olisi olleet erityisen suttuisia.
Siellä lukee myös "When will I be charged in full for Steam Deck? Once your reserved Steam Deck is available and you complete your purchase, you will be charged."
Lainaamassasi kohdassa puhutaan varausmaksusta, joka ainakin Jenkeissä on viisi dollaria. Jos peruu kuukauden jälkeen, se varausmaksu menee Steam-lompakkoon, ei koko laitteen hinta.
Eikös se riipu ihan siitä, paljonko pelin kehittämiseen ja markkinointiin käytetään rahaa? AAA (video game industry) – Wikipedia Vähän kärjistäen voisikin sanoa, ettei tätä nykyä julkaista juuri muita kuin AAA- ja indiepelejä, toki silloin tällöin ilmestyy ns. AA-pelejä tyyliin GreedFall tai Vampyr mutta aika harvassa ne ovat.
Isompi resoluutio tekisi tekstin skaalaamisesta pakollisen manöveerin joka kerta, kun esim. 1080p resolla teksti olisi näytön kokoon nähden olla liian pientä. Pelejä ei kumminkaan ole optimoitu todennäköisesti peleille mitenkään, vaan käyttäjä joutuu itse tekemään pelikohtaiset optimoinnit. Ja ei tuo nintendo switchinkään resoluutio ole päätä huimaava.
Jokaisella on toki omat toleranssinsa.
Tuossa Control-pätkässä alla korostetut UI-tekstit ovat ihan teräviä (koska ne rendataan natiivilla resoluutiolla) kun taas kyltin teksti on pelkkää mössöä koska se on rendattu jollain alhaisemmalla tarkkuudella. Nähdäkseni kyse ei ole motion bluristakaan kun se näyttää aika puurolta myös kun Jesse on paikallaan, tosin silloin kyltti on toki kauempana. Mutta eiköhän näihin tule selvyys sitten kun laitteet on "oikeiden" arvostelijoiden käsissä.
katso liitettä 645279
Suosituin näyttökoko ja resoluutio PC:llä on 24" 1080. Tuo on noin 92 PPI. Deckissä on 106 PPI.
Tuo on PC. Voit asentaa siihen mitä softaa halua mistä haluat. Vaikka toisen firman pelikaupan jos haluat.
Tuo on suttuinen tarkennus muutenkin, paha sanoa miltä näyttää oikeasti. Katso vaikka tuosta oikealta puolelta ympäröimästäsi "epätarkkuudesta" oikealle, itse laitekin näyttää suttuiselta tuossa.
Ei millään mene läpi.. Ei paypal eikä Visa..
Mutta rahat lähti kortilta ja sähköpostiin tuli, että thank you for your order. Deposit näkyy myös Steamin tilaushistoriassa. Toivottavasti se nyt meni läpi sitten.
Juuri samaa mulla.
Your Steam Deck 256 GB Deposit is now reserved. Once inventory is available, you will receive an email in the order your reservation was made. This email will contain details for how to complete your purchase.
Saas nähdä koska tulee.
Miten ihmeessä onnistuit? Tunnin nyt yrittänyt.. Kerran päässyt Paypaliin asti, sitten taas kaatui..
Ei tarvinut päivittää kuin ehkä kolmesti ja varausnappi alkoi toimimaan, sitten saikin muutaman minuutin painella maksua ennen kuin meni sisään. Onneksi oli jo Steamissa rahaa, nuo PayPalit ja muut varmasti aivan jumissa.
Paypali oli mullakin jumissa, mutta luottokortilla meni läpi. Tai no, virheilmoitus siitäkin tuli mutta maksu meni ja tilausvahvistus tuli meiliin ja Steam-tilille klo 20:15. Saapa nähdä kuinka paljon itselläni on jonossa edellä, tasasta asti ton kanssa tuli tapeltua.
Mukuloille voisi teoriassa ostaa mutta se Minecraft…
Joo, ehdin itekin näkemään tuon Q1 2022. Sitten serverit kaatui steamissakin. Tuosta meni ehkä 10min niin sain tilaukseni läpi (olin jo maksusivulla päivittelemässä).
Mistä näet jonopaikan?
Samalta sivulta kun varasit sen.
Ei mulla näy kuin Q1 2022..
Ei mitään tarkempaa näykkään.
Steam Deck Currently Can't Run Apex Legends, PUBG, And Several Other Big Games By Default – GameSpot
Ihan kaikkia pelejä tuolla ei pelatakaan ainakaan alussa. Valve tosin on etsimässä ratkaisua asiaan.
Jos ne tuon ongelman korjaa niin se on kuin lottovoitto Linuxilla pelaaville, ei olisi enää välttämättä mitään syytä pitää Windowsia koneella. Saattaisi jopa tulla se kauan odotettu Linuxin vuosi
Milloin näkyi Q2? Ysin maissa oli vielä Q1, silloin palvelimet kaatui ja sain oman tilauksen 10min päästä läpi. Ei siis hajuakaan olenko Q1 vai Q2 ryhmässä.
Tuosta on jostain syystä unohtunut Index, joka on todella onnistunut tuote.
Joo Valven surkea tuki vehkeilleen kyllä laskee paljon haluttavuutta myös.
Toivottavasti tuote menestyy, olen niin kyllästynyt ajamaan winukkaa dual boottina vain pelien takia.
No kommenttini ei pelkästään perustu tuohon kuvaan eikä siihen korostettuihin osiin vaan koko pätkään, kuva on vain havainnollistamiseksi. Mutta totuushan paljastuu toki ajastaan kun laitteita saadaan analyysiin.
Suurin osa täällä kai käyttää 1440p monitoreita joiden dpi on ~108… 4K dpi samassa koossa ~163 on kuulemma jo täysin tarpeetonta pröystäilyä josta eroa ei voi silmin nähdä. Kumma, ettei ne pikselitiheydet näissä sitten paina.
Mobiililaitteita katsotaan aika paljon lähempää kuin monitoreja, joten ne tarvii isomman dpi:n.
Eipä kyllä silti itseänikään häiritse Steam Deckin reso, tärkeämpää on että pelit pyörii.
Pidän n. 0% todennäköisyyttä sille että tässä on joku pelien ulkopuolinen skaalaustoteutus.
Se mihin yksittäisten pelien suorituskykyluvut perustuvat on toinen juttu, mut en usko että sielläkään on tolle tarvetta, vaan mielummin siel lasketaan asetuksia muilta osin. 720p ruutu ei kestä yhtään lisää suttuisuutta kuin mitä nykypelien TAA tuottaa jo natiiviresollakin.
Minecrafti pyörii linuxissa aivan kuten winukallakin..
En yllättynyt kun tälle foorumille tultiin että suurinosa ei ota huomioon Protonia ja sitten valitetaan handheld-laitteessa että 720p näyttö ei riitä.. Niin siinä switchissäkin on itseasiassa 720p lcd eikä oled. Mielummin itse ainakin tämmöisen ostan mitä switchin koska löytyy tietämystä ja aika äkkiä kunhan saadaan oikeisiin käsiin laite löytyy kaikkea kivaa hackia/modia tolle laitteelle. Tämähän on myös linuxin puolesta hyvä juttu kun devit optimoi pelit Protonille niin ne toimii myös normaali desktop linuxissakin.