
Windows 7 -käyttöjärjestelmän elinkaari päättyy kahden viikon kuluttua 14. tammikuuta 2020. Microsoft tuki 22. lokakuuta 2009 julkaistua käyttöjärjestelmää reilun 10 vuoden ajan.
Windows 7 -tuen päättyminen tarkoittaa käytännössä sitä, ettei sille julkaista enää edes tietoturvapäivityksiä eikä Microsoftin asiakaspalvelu auta käyttöjärjestelmään liittyvää teknistä tukea. Tämän myötä käyttöjärjestelmän tietoturva tulee heikentymään merkittävästi, kun uusia löydettyjä haavoittuvuuksia ei tulla korjaamaan.
Käyttöjärjestelmän tuen lisäksi Microsoft tulee lopettamaan tammikuussa Windows Media Centerin ohjelmaoppaan ja joidenkin käyttöjärjestelmän mukana tulleiden nettiyhteyden vaativien pelien palvelut. Vaikka itse käyttöjärjestelmää voi siis käyttää, osa sen toiminnoista ei tule toimimaan tammikuun jälkeen.
Microsoft suosittelee Windows 7:n päivittämistä Windows 10:een, mutta myös 7:n voi edelleen asentaa ja aktivoida normaalisti tuen päättymisen jälkeen.
Lähde: Microsoft
En puhu niinkään tarpeesta vaan käytettävyydestä. Windowsin käyttö nyt vain on paljon miellyttävämpää, asiat on helpompi ja sulavampi tehdä kuin Linuxin ikkunointijärjestelmissä. Kotikäytössä miellyttävyys on tärkeämpää. Työkäytössä riittää kun saa asiat tehtyä.
Nimenomaan näin Ennen käyttöjärjestelmän nimi oli Windows ja versio sitten 95/XP/7 jne joistain vielä eri sp-versioita.
Windows 10:llä tulee jatkossa tilanteita että eri versiot/buildid ovat kauempana toisistaan kuin vaikka 7 ja Vista.
Tämän takia meillä oli XP:n aikaisia tartuntaepidemioita, koska suurin osa käyttäjistä ei välittänyt (eikä välitä edelleenkään) onko käyttis ajan tasalla vai ei. Mitä vähemmän jää käyttäjän päätettäväksi sitä parempi.
Kannattaa muistaa että sinä ja itseään asiantuntijoiksi julistavat käyttäjät ovat selkeää vähemmistöä satojen miljoonien käyttäjien seassa. Tässäkin asiassa toimitaan sen mukaan miten enemmistö käyttäytyy.
Kyllä itsekin aika pitkään pidättelin seiskassa, kunnes sitten päivitin viime hetkillä, ennen kuin viimeinen "virallinen" päivitysaika meni umpeen.
Kyllä kun koulun kirjastossa käytti seiska koneita, niin ei se tuntunut niin miellyttävältä käyttää. Oliko se ulkonäössä vika, ken tietää.
Seiska oli viimeinen Windows jonka saattoi omistaa. Sen jälkeen myydään vain käyttöoikeutta tuotteeseen jota et voi omistaa. Tällä on sitten monia seurauksia kuluttajan asemaan, kuten siihen mitä tietoja hänen toiminnastaan kerätään jne…
PS:
Minusta tämä puhe jota ketjussa on ollut, että tietoturva jne, niin.
Maailmassa on paljon vikaa ja tietotekniikka on nuori laji. Jos kuitenkin vertaa asiaa siihen, että vaikkapa sähköverkko voitaisiin pikku jekulla kaataa ja aika-ajoin oltaisiin pimeässä ilman sähköjä koska joku taas jossakin teki pikku jekun niin…
Jokainen varmaan ymmärtää, että sitä ei katsottaisi kovin kauaa ja tekijä ei takuulla selviäisi tempustaan ihan helpolla. Ei takuulla saottaisi, että "oliko sinulla vara-akusto kunnossa ja huollettuna ettei sähkökatkos haittaa. Oma vikasi jos et ole huolehtinut riittävästä varavirrasta, aggrekaateista jne vehkeistäsi."
Tietoverkkojen pitäminen turvallisena on mielestäni yhteiskunnallisesti merkittävä asia jota ei voi sälyttää yksittäisten kansalaisten omaksi murheeksi.
Elämme tietoyhteiskunnassa!
Näinhän se on. Aika pihalla pitää olla, jos kehtaa väittää mitään Linux-jakelua käytettävyyden suhteen hyväksi, saati sitten nykyaikaiseksi. Palvelinalustana se on suhteellisen ok, mutta siinäpä se.
Windows 10 ja sen natiivi Powershell? Powershell tarjoaa toki paljon muutakin päälle.
Tuollainen asenne päivitysten suhteen oli ok viimeksi joskus 90-luvun lopulla kun koneet eivät olleet kiinni internetissä. Nykyään se on yhtä urpo asenne kuin jättää lapset rokottamatta. Tietoturvattomia koneita ei haluta internettikin jakelemaan pöpöjä edelleen ja siksi niitä pitää myös päivittää. Se koskee myös Linuxia ja sen päällä ajettavia sovelluksia.
Start-valikosta jo sanottiin, että sen voi näppärästi muuttaa vaikka tällaiseksi. Ei pitäisi ahdistaa ketään.
Asennuksen jälkeen valikossa on oletuksena muutama ylimääräinen kuvake, joista voi asentaa sovelluksia. Mitään varsinaisia mainoksia siellä ei ole, jos ei sitten jotain Candy Crushin pikakuvaketta sellaiseksi laske.
Ensin syytät muita käyttäjiä Windowsin solmuun vääntämisestä ja sitten perään haukut XP:tä epävakaaksi kun sinulla oli ongelmia siinä?
Ettei vain pata kattilaa soimaa…
"Bugiviitonen" ja "Susikasi" olivat kyllä täysi katastrofi vakaudeltaan (+ se "dll-helvetti") ja välillä tuntui ettei konetta uskalla jättää käynnistymään vierestä vahtimatta, kun WC-käynnin jälkeen löytyi välillä sinistä ruutua tervehdyksenä…
NT-pohjalle siirtymisen jälkeen taas tuli siniruutuja ja muuta vakavampaa enää vain hyvin harvoin.
Powershell taitaa olla enempi ylläpitoon, eikä ole tullut käytettyä. Nyt nopeasti vilkaistuna ei tarjonne (teksti)tiedostojen hallintaan kauheasti mitään command promptia parempaa. Linuxin konsoli taas on parhaimmillaan kun joutuu käsittelemään suurta määrää suuriakin (teksti)tiedostoja ja muokata niitä. Vastaavaan ei pääse milläkään graafisella työkalulla, mutta Windowsin DOS pohjaiset komentokehotteet ovat taas ikävän rajoittuneita kun datamäärä kasvaa. Windowsille toki saa joitakin Linux komennot sisältäviä shellejä. Kotonahan moiseen ei toki yleensä ole mitään tarvetta, mutta aina joskus kaipaisi.
Niin no, oikeastaan kaikki Windowsit ennen seiskaa olivat enemmän tai vähemmän epävakaita. Käyttis itsessään oli kohtuullisen ok silloinkin, mutta ajurien validointi oli paskaa ja ne aiheuttivat blue screenejä, joista toki käyttäjät syyttivät aina Microsoftia.
Tahmailuihin taas suurin syy oli käyttäjissä, kun nämä asentelivat kaikenlaisia sovelluksia ties mistä, eivätkä osanneet poistaa niitä kunnolla ja lopulta asennus oli kuin itsensä kanssa solmussa oleva pullataikina. Windows 10:n myötä ajurien jakelu ja validointi on paremmalla tasolla kuin koskaan aiemmin ja sama juttu tietoturvan kanssa, kun käytännössä koko alusta on kirjoitettu uusiksi.
Kaikki ei ole edelleenkään pelkkää paratiisissa tanssimista, mutta nämä "Windows on epävakaa ja pitää asentaa kerran vuodessa uusiksi" -höpinät eivät kuulu nykypäivään.
Näissä voisi mikkis hyvin järjestää jonkin hienon muistotapahtuman kun tälläinen kunnianarvoisa ohjelma lakkautetaan.
Windowsin yksi suurimmista epävakauden ja ongelmien lähteistä on olleet kautta aikain viruskillerit ja palomuurit.
Esim win 10:n kanssa on pitänyt ties kuinka monta asennusta pelastaa, kun ei ole käynnistynyt, siten, että:
Bootti korjauskonsoliin asennuslevyltä.
Tietyllä komennolla tutkiminen, mitä päivityksiä on asentumassa.
Toisella komennolla uninstall niille.
Bootti, jolloin käynnistyy.
Viruskillerille uninstall (Jos on käytetty ccleaneria, niin tn ei lähde, kuin valmistajan sivulta saatavalla työkalulla.)
Vaihtoehtoisesti päälleasennus ja sitten poisto tai käsin poisto (työläs).
Tämän jälkeen päivitykset asentumaan uudestaan, jolloin niiden asennus onnistuu..
Varsinkin win 10:ssä on ollut noita ongelmia.
Makuasioita ja mihin on tottunut. Mutta toki tuo on totta tietyltä osin, esim. perus Gnome 3 Shelliin en ole koskaan oikein päässyt sisälle, jotenkin niin ihmeellisesti toteutettu jotkin asiat, mutta kyllä Gnomen kanssa pystyy elämään. Sitten on nämä kiinalaiset "OSX kloonit", jotka on mieleeni vähän turhan bling blingiä. Kiinalaiset tykkää muutenkin vilkkuvista valoista ja söpöistä kissoista. KDE:tä joskus kokeillut, mutta tässä taas oli sitä repeilyä ja jotenkin en tykännyt. Cinnamon on käytettävyydessä lähimpänä Windowsia ja käytettävyys on tosi hyvin hiottu, tämän takia käytän juurikin Minttiä kotikoneessa, haukuttakoon sitä vaikka kuinka aloittelijan distroksi. Debianissa kerran kokeilin Cinnamonia, mutta Mintissä se on paremmin totetutettu.
Ylläpidossa Powershell on toki parhaimmillaan ja MS on ilmoittanut jo aikoja sitten, että kaikkiin heidän uusiin tuotteisiin tulee valmiit Powershell-cmdletit, mutta voi sillä tehdä melkein mitä tahansa muutakin, myös niiden tiedostojen käsittelyä. Jos ei kaikkea ihan suoraan, niin sitten komentamalla jotain apuohjelmaa välissä. Objektipohjaisena moni asia onnistuu sillä samalla tavalla tai helpommin ja joustavammin kuin Linuxissa. Toki jotkut asiat onnistuvat edelleen kätevämmin Linuxissa, mutta kannattaa tutustua kuitenkin.
Myös Bashin saa tosiaan nykyään Windowsille, mutta se on sellainen välimallin versio, ettei siihen kannata välttämättä käyttää aikaa.
On Windows, PowerShell vs. Bash comparison gets interesting
/Offtopic
Onhan niitä, kun asennetaan kaikenlaista paskasoftaa, joka ei toimi yhdessä käyttöjärjestelmän omien toimintojen kanssa. En syyttäisi näistä Windowsia, vaan juuri niitä muita softataloja, vaikka ymmärtähän sen että jotain niiden on pakko yrittää myydä pysyäkseen pystyssä.
Porukalla on edelleen yllättävän vahvana esihistoriallinen kuvitelma, että Windows 10:ssä kannattaisi ostaa ja käyttää jotain kolmannen osapuolen virustorjuntasovelluksia ja muuta bloattia Windowsin omien suojien päällä. Ei ihme että kone jumittaa niiden kanssa.
User-tasoinen käyttäjätili (UAC:n kanssa), Windows Defender ja maalaisjärki riittää. Noista kaikki muu tulee oletuksen käyttiksen mukana, mutta maalaisjärki pitää hommata jostakin.
Muutamat omat mielipiteeni
-Windows 10 ei tuo mukanaan mitään uutta, se on seiskan pohjan päälle rakennettu kuori. Microsoft tuskin vuosikymmeniin/ikinä tulee tekemään mitään oikeasti uutta jolle ohjelmat pitäisi kirjoittaa uusiksi
-Windows 10 on radikaali muutos filosofiassa suuntaan jossa myytävä tuote ei ole enään itse käyttöjärjestelmä vaan käyttäjä mainostajille ja muille tahoille
-Ilmankin tuota skandaalimaista kehityssuuntaa, jos käyttöjärjestelmä ei tuo mitään uutta pöytään on turha vaihtaa. Tunnen seiskan läpikotaisin ja tiedän heti jos joku asia ei ole oikein tai joku toimii liian hitaasti. Tätä on hiottu se kymmenen vuotta niin kiinnostus alkaa arpomaan jonkun kympin kanssa ilman mainittavaa hyötyä on pyöreä 0 😆 Kympissähän ei voi edes päivityksiä sulkea vaan se sotkee hindu koodia lennosta sinne päivästä toiseen ja mikään ei koskaan pysy ennallaan
-Joo jippii joku directx12. Mitkään Tomb Raiderit ei mene mielenrauhan edelle :cigar2:
Nämä on aika laaja-alaisia käsitteitä varsinkin linuxin puolella, puhuitko siis XFCE:n, GNOME:n, KDE:n vai ehkä klassisen WindowMakerin "ikkunoinnista"? Vai käytitkö termiä oikein ja puhuit X11:sta mikä menee sitten ohjelmointipuolelle.
Jos koneen peruskäyttö on avata selain, kopsailla tiedostoja kansiosta A kansioon B ja ehkä tuoda kuvia kamerasta niin väittäsin että 90% tapauksista mitään eroa ei Windowsin ja yleisempien Linux-työpöytien välillä ole.
Sitten jos aletaan puhumaan tietyistä ohjelmista saati systeemin palveluiden säätelystä niin aletaan olemaan jo kaukana yleispätevästä kommentista että mikä on "miellyttävämpää".
Ylipäätään aina "linuxin" käytettävyydestä puhuminen saa irvistämään, kun se kattaa (tai ainakin pitäisi kattaa) kaikki TWM:stä GNOME:een ja siitä väliltä. Linux-järjestelmien työpöytäympäristöt ovat tilkkutäkki jossa on varsin erilaisia palasia, joka on sekä niiden vahvuus että heikkous.
Ja oma mielipide on että jos mennään komentoriville niin siinä mitä yleisesti käsitetään käytettävyytenä on jo failattu.
Onkohan siitä nyt kuinka paljon kirjoitettu uusiksi? 10:llähän on täysin skitsofreeninen luonne kun kaikki valikot löytyvät kahteen kertaan. Ensin tulee vastaan se joku sormella tökittäväksi tarkoitettu pelkistetty huuhaa valikko mistä ehkä saattaa joskus onnistua tekemään mitä haluaa ja sitten toista reittiä päätyykin niihin oikeisiin kunnon valikoihin, missä jotain saa tehtyäkin, ja jotka ovat muuttumattomia kaikista aikaisemmista (NT-)Windowseista.
Kun 10 yrittää säilyttää yhteensopivuuden kivikautisen win7 ja vieläkin vanhempien softien kanssa saadaan aikaan se jakomielinen käyttis, joka win10 tätä nykyä on. Jos MS olisi uskaltanut lopettaa yhteensopivuuden wanhojen softien kanssa win10 olisi paljon nykyistä parempi. Taloudellinen riski olisi vain ollut melkoinen… olisiko suurin osa ihmisistä jatkanut win7:lla pitääkseen yhteensopivuuden, vai hypänneet Applen tai Linuxin pariin…
Liian iso riski. Siinä missä Apple vain lopettaa yhteensopivuuden alaspäin aina halutessaan, MS yrittää pitää sitä yllä. Ja siitä aiheutuu sitten omia ongelmiaan.
Ehkä MS jossain vaiheessa lakkauttaa yhteensopivuuden taaksepäin ja saamme sellaisen win10, kuten alun perin olisi pitänytkin. Päästäisiin eroon noista jakomielisistä piirteistä! Saataisiin turvallisempi ja suljetuksi käyttöjärjestelmä, ehkä jopa vähemmän buginen kun koodia saisi raivattuaan pois… Bugitonta käyttistä en ole ikinä nähnytkään, mutta kyllä kunnon siivoustalkoot helpottaisivat tilannetta.
[QUOTE="Windows aina jumissa jutut ei ole omaan järkeen oikein koskaan mennyt. Ei pysty ymmärtämään mitä niillä koneilla tehdään että windows saadaan ihan jumiin. Tämä oli ihan fakta win xp/98se tms aikoina, jos halus että kone pelas ok niin formatointi per vuosi ei ollut yhtään liioteltua, XP aikoina nyt ehkä vähän parempi tilanne, mutta ei juuri hurraamista ollut silloinkaan. Seiska oli eka mikä alkoi toimimaan jo erittäin hyvin eikä enää tarvinnut formatointia miettiä perus elvytyksenä 🙂
[/QUOTE]
Seiska korjasi loputkin windowsseja piinanneista ajuri ongelmista. Nykyään ajureiden asentamista ei tarvitse suurimmaksi osaksi edes ajatella, siinä missä ennen touhu oli välillä täyttä arpomista ja tuskaa 😀
Windows 7 isoin akilleen kantapää on tuo lähes täysin turha rekisteri joka jossain vaiheessa otettiin käyttöön, kantapää numero 2 on älytön admin käyttäjä kiemura joka estää kokematonta asentamasta koneelleen tarpeellisia asioita. En usko että näille on kympissä tehty yhtään mitään kun siellä on kuulemma seiskan koodit kaadettu varmuudeksi johonkin kaatopaikalle kansioon josko niitä tarvittaisiin jossain ja tarvitaanhan niitä.
Sanoisin että hidastuminen takavuosina johtui yleensä siitä että käyttäjä vuosien varrella haali tarpeeksi bloatwarea taustalle pyörimään niin että oli vaan helpompi aloittaa alusta. Rautakin on kehittynyt tässä niin että aika paljon saa haalia siinä missä ennen riitti muutama Bonzi Buddy jo vetämään koneet tilttiin ja käyttäjän hädissään soittelemaan johonkin it tukeen. Asiaa ei helpottanut että ratkaisuksi sitten Bounzi Buddeille asennettiin raskas virustorjunta.
katso liitettä 326974
Tässä kohtaa on menty siis käyttäjän kannalta jo todella pitkälle metsään.
Edelleen kummassakin asian saa tehtyä. Windowsilla sen tekee mieluummin kuin näissä yleisimmissä Linux-työpöydissä.
Kun puhutaan kotikäytöstä ja Windowsin korvaamisesta niin mielestäni se kattaa kaiken siitä eteenpäin kun on työnnetty asennusmedia koneeseen ja painettu install. Jos työpöytäympäristöt ovat tilkkutäkki mitä pitää alkaa erityisesti erikseen metsästämään ja asentelemaan ja tunkkaamaan ylös jotain on jo pielessä.
Pitää paikkansa. Silti hyvä komentorivi on erittäin tehokas kun tietää mitä tekee. Käytettävyyteen yleensä kuuluukin, ettei tarvitse tietää mitä tekee vaan ainoastaan mitä haluaa. Osaava tietokoneen käyttäjä kuitenkin kirjoittaa nopeammin kuin availee kuvakkeita graafiselta näytöltä.
Mitäs seiska antoi tehdä mitä kymppi ei anna tehdä? UAC-setit (ts ei olla admineita) tuli jo Vistassa.
Muistaakseni seiskaan höllättiin noita sääntöjä aika tavalla, kun ihmiset valitti Vistan liian tiukasta valvonnasta.
Seiskalla oli vielä muistaakseni tuki vielä vieläkin wanhemmille ohjelmille kuin 10:llä nykyään enää on. Kyllä 7 oli hyvä käyttis, käytännössä Vista 2.0. Mutta oli omat ongelmansa silläkin.
Olipas siinä listauksena melkoinen Esson baarin erikoinen(tm).
Se että sinä et tiedä mitä kaikkea pinnan alla on muutettu, ei tarkoita että mitään ei olisi muuttunut. Ulkoasu ei todellakaan ole se olennainen juttu Windows 10:ssä.
Vai että Windows 10 on vain seiskan päälle rakennettu kuori, jossa mikään eik koskaan pysy ennallaan. Ei hyvää päivää. Jos ja kun keskustelu lähtee tältä tasolta, niin en näe hirveästi pohjaa rakentavalle jatkolle. Ota asioista selvää mutuilun sijaan, saatat yllättyä positiivisesti. :facepalm:
Se 10% onkin sitten se, joka saa päivittäisessä käytössä hiukset harvenemaan.
Tilkkutäkki on Linuxin työpöytäkäyttöä kuvaamaan tosiaan ihan hyvä termi. Tavalliselle käyttäjälle sellaisen tilkkutäkin virittely ja toivominen, ettei se hajoaisi jos vähän klikkaa väärästä kohdasta, ei vaan ole miellyttävää päivittäisessä käytössä. Tehokäyttäjät ovat asia erikseen, mutta toisaalta vaikka koen itsekin olevani verrattain kattavalla kokemuksella sellainen, en silti jaksa tuustata Linuxin kanssa työpöytäkäytössä. Mutta onhan se hyvä että on vaihtoehtoja, joten ei siitä sen enempää.
Komentorivikäyttö ei tietenkään kuulu peruskäyttäjille, eikä sitä ole kukaan tarkoittanutkaan siinä mielessä. Toki komentorivilläkin tarvitaan käytettävyyttä (se Powershell tulee tässäkin mieleen), mutta se nyt on kuitenkin ihan eri asia, eikä sitä kannata puida tässä yhteydessä.
No siinä tapauksessahan sinulla ei voi olla mitään sitä vastaan, jos kadulla joku vastaantulija muotoilee kasvosi uusiksi nyrkillä ja kengällä, koska se nykyinen on jo niin old school.
Muun väittäminenhän on selvästi pelkkää muutosvastarintaa.
Autosikin pyöreät old school kumirenkaatkin voitaisiin vaihtaa vaikka kuusikulmaisiin rautapyöriin ja rattikin on niin vanhanaikainen, että se voitaisiin korvata kahdella napilla joiden painaminen kääntää ohjauspyöriä kiinteällä nopeudella.
Tai oikeastaan koko kääntyviin pyöriin pohjautuva ohjaus voitaisiin korvata liukuohjauksella, koska muutos pelkän muutoksen vuoksi on hyvästä.
Samoin ilmastonmuutoskin on selvästi vain hyvästä ja muun väittäminen järjetöntä muutosvastarintaa.
Muutosvastarinta on selvästikin kortti jota käytät kun et halua/osaa perustella miksi jotain on muutettu!
Ja käyttöjärjestelmä on paljon muutakin kuin se koodi siellä pellin alla.
Käyttöliittymä on aivan yhtä iso osa sitä ja siinä pakkosyötetään monessa kohtaa sellaista muotihärpäkettä missä ei ole tolkkua pöytätietokoneeseen/läppäriin tai on muuten suorastaan täyttä takapakkia.
Eikä mistään nopeudestakaan kyllä ollut tietoakaan kun juuri eilen siivoilin yhtä vanhaa heikkotehoista läppäriä (jossa oli notifications spammiakin) ja tarpeettomia ohjelmia poistamaan alkaessa muotikäyttöliittymä tuntui kovin tahmaiselta. Piiloon laitettua perinteistä ohjauspaneelinäkymää kokeillessa kun se osoittautuikin paljon vähemmällä tahmaamisella toimivaksi.
Tuskin kyse on pelkästään yhteensopivuudesta kun nuo Win10 natiivivalikot ovat rehellisesti sanottuna ihan täyttä sitä itseään. Eiköhän ne ole osittain myös paniikissa palautettu sinne Win8:n täydellisen pannukakun jälkeen.
Toki win10 valikko on askel taaksepäin 8:n jälkeen. Sehän on itsestään selvä asia. Hyvä niin. 8 oli rakennettu aika tavalla sille pohjalle, että hiiri kuolee ja kosketusnäytöt yleistyvät (kärjistettytisti sanottuna ;).
Aiheutti niin paljon kitinää, että MS:n oli pakko ottaa askel taaksepäin seiskan suuntaan.
Viittasin lähinnä siihen, että win10:ssä asetuksia on hajasijoitettu useampaankin eri paikkaan. Osittain sen takia, että wanhat ohjelmat olisivat yhteensopivia. Itse valikkohan on periaatteessa vai graffaa, honka voi muotoilla kutakuinkin minkälaiseksi sen haluaa. (Tietyissä rajoissa toki)
Tuo paljonkin uutta eikä se ole "seiskan pohjan päälle rakennettu kuori". Seiska oli jos jotain Vistan "päälle rakennettu kuori", mutta toi toki sekin omia uudistuksiaan. Tietenkin 8.x ja 10 ovat samaa jatkumoa nekin eli NT6-kernelin jatkokehitystä, mutta muutokset kummankin kohdalla ovat huomattavasti isompia kuin Vista > 7.
Kai sinulla on jotain dataa tämän väitteen tueksi? Samalla tapaa se 7 keräsi dataa MS:lle kuin 10:kin vaikka ehkä osa keräyksestä olikin helpommin blokattavissa
Kyllä tässä viestissä nyt paistaa se että suu käy kuin Mertarannalla satasen pikajuoksussa mutta tietotaito asiasta on lähempänä Kyllöstä formulaselostamossa
Kyllönen: "Auton takaosassa olevista suuttimistä näyttäisi tulevan savua" Rosberg: "Niin, näin ammattipiireissähän niitä suuttimia kutsutaan pakoputkiksi"
Se asetusvalikko on tosiaan vähän skitsofreeninen, mutta siinä on ollut koko ajan tarkoituksena, että vanhat vaihtoehdot katoavat ja päivitysten myötä se on koko ajan mennyt vähän kerrassaan paremmaksi, tai ainakin siinä mielessä paremmaksi että vaihtoehdot löytyvät vain yhdestä paikasta. Positiivista tässä on ollut se, että kaikkialta muutokset ovat aina vaikuttaneet yhteen ja samaan paikkaan.
En ole itsekään sen uuden asetusvalikon suuri ystävä, mutta ei sitä onneksi jatkuvasti tarvitse olla klikkailemassa. Olennaista on, että saavat jollakin aikavälillä kaikki asetukset keskitettyä sinne yhden käyttöliittymän taakse ja että hakutoiminnolla löytää mitä etsii.
Hölläiltiin joiltain osin (ts vakiotaso ei ollut yhtä tiukka) mutta periaate kuitenkin täysin sama eikä käyttäjä ole admin.
Win7:lla ei ole sen kummempaa vanhojen softien tukea, 16-bittistä koodia ei 64-bittisillä Windowseilla ajeta versiosta riippumatta (sellaisenaan, kiertoteitä on toki aina). Se on sitten toinen juttu jos seiskaan sai vielä ajurit joihinkin vanhempiin asioihin mitä ei välttämättä kympille ole tarjolla.
– Integroitu EMET
– Oikeasti tehokas virustorjunta (etenkin ATP)
– Windows Hello
– Windows Secure boot / parempi UEFI-tuki
– Windows Autopilot
– Windows Sandbox
– Windows Device Guard
– Päivitettävyys (kaikkea ei tarvitse ladata ja asentaa alusta loppuun). Päivityksiä voidaan ladata ja sentaa osissa -> ei enää Service Packeja.
– Virtuaaliset työpöydät (natiivituki)
– DirectX 12
– Käyttöjärjestelmän nollaus asennusvaiheiseen tilaan
…ja vaikka mitä muuta mikä nyt ei tule ensimmäisenä mieleen.
Paikoitellen tulee kyllä tuttavapiiristäkin olo, että jos olisivat saaneet päättää, niin koneissa olisi edelleen MS-DOS tai enintään Win 3.11. Kaikki muu kun on turhaa ja noillakin pärjäisi oikein hyvin.
Ei se seiska sen enempää tai vähempää epävakaa ollut käyttöjärjestelmänä, siinä kohtaa vain ajurikehittäjät olivat saaneet radikaalisti Vistassa muuttuneesta ajurimallista paremmin jyvän päästä kiinni eikä nähty Vista-julkaisun kaltaista ajurikatastrofia mikä koski liian isoa osaa käyttäjistä.
Olipas angstinen postaus typerillä asiaan kuulumattomilla vertauksilla höystettynä. Hengitä välissä.
Joo, kyllä sen Windows 10:n saa edelleen solmuun jos on liikaa oikeuksia eikä tiedä mitä tekee. Ei kai kukaan ole ollut tästä eri mieltä? Se vasta olisikin melkoinen jeesuskäyttis, jonka kanssa käyttäjä voisi asentaa ja sählätä mitä tahansa ja koskaan mikään ei menisi rikki. 😀
Sitä "notification spammia" tulee muuten heti kun erehtyy esim. Chromessa vastaamaan jollekin hassulle webbisivulle mennessä että "joo, haluan vastaanottaa ilmoituksia". Nämä voi ottaa pois päältä sieltä selaimen asetuksista, eli ei tuossakaan ole mitään vikaa itse käyttöjärjestelmässä, vaan ihan käyttäjän itsensä aktivoima ominaisuus siinä on kyseessä. Ja jos käyttäjä on asentanut kaikenlaista Ask toolbaria ja muut skeidaa koneensa täyteen, niin tottakai se on tahmainen.
Mutta tällaiset perusjututhan sinä varmasti asiantuntijana tiedät muutenkin.
Muutos muutoksen vuoksi ei ole koskaan hyvä asia, mutta Windows 10:ssä on muuttunut niin moni merkittävä asia pinnan alla, ettei sitä kannata vastustaa pelkästään mutuilujen perusteella. Joo, päivitysten aikatauluihin ei voi vaikuttaa yhtä kattavasti kuin ennen ja Start-valikon ulkoasu oletuksena jakaa mielipiteitä, mutta jos nämä sivuutetaan, niin mikä se todellinen ongelma Windows 10:ssä oikein on?
Server 2000 oli ylläpidon kannalta paras. Jos tiesi mitä teki, niin asetukset olivat jo valmiina kun uudemmillä vielä klikkaili wizardin wizardin wizardia.
Uskon että näiden Windowsien kanssa käy niin että:
-10 kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Ihan kuolleena syntynyt projekti josta syntyy vaan päivä päivältä isompi sotku. Sitten 10 vuoden päästä voidaan sanoa että meillä on oikeasti sotku v.2. eikä enää v.1 Ei sitä toimivaa taloa rakenneta tällä tavoin. Hirveä työmäärä ja mitään järjellistä ei saada aikaiseksi se on varma. Microsoft tosin saa mitä haluaa: kaupitella käyttäjiensä tietoja ja pysyy näin relevanttina muuttuvassa maailmassa missä uutta käyttöjärjestelmää ei olisi tarvittu.
-Rauta kehittyy sille tasolle että on turha roikkua yhden käyttäjörjestelmän varassa. Ammattilainen tulee rakentamaan itselleen jonkun virtualisoidun ympäristön jossa voi sitten pyöritellä mitä vaan on järkevintä milläkin ja palauttaa sen kympin vaikka viikonvälein imagesta uudelleen ajatellen ettei sen kanssa kannata tuhlata aikaa mutta että ne Tomb Raiderit kuitenkin tarvittaessa pelaa jos tarvitsee
-Microsoft tulee tekemään varmaan jotain raukkis temppuja niin ettei seiskassa enään toimi joku uusin photoshop mutta näitä sitten helposti käännetään seiskalla toimivaksi jossa ne toimivat paremmin.
-Seiskasta on tehty jo niin slim optimoituja versioita ettei sen parempaa windowsia nähdä varmaan koskaan.
-Käyttäjän tietoturvan kannalta 10 on vain julkeampi versio pahasta joka oikeuttaa itsensä käyttäjänsä päätösten kautta, tästä huolimatta kaikki nettiliikenne kuitenkin vakoillaan käytit mitä tahansa. Mikään windows ei ole sellaisenaan todellinen vaihtoehto.
Linuxin kanssa käy niin että linuxesta ei tule koskaan mitään normo käyttäjän konetta niin kauan kuin:
-Ajureita joutuu itse rakentelemaan kuntoon jollain komentorivillä
-Komentoriviä ylipäätään joutuu käyttämään.
-Ajureita ei ole saatavilla
-Linux on vähän sama kuin auto jolla töihin pääsemiseksi pitäisi opetella Japania muutaman sanan verran. Ei vaan jaksa kun ei kiinnosta minkään mokkulan ajureiden opettelu vaan sen toimiminen.
-Linux on jo nyt silminnähden ihan kevyesti paras filosofian ja kaiken suhteen siitä millainen käyttöjärjestelmän tulisi olla, valitettavasti nuo ajuri asiat ja komentorivi hommeli pelottaa käyttäjiä edelleen.
Mistä sotkusta sinä nyt oikein puhut?
Vaikuttaa koko ajan enemmän vaan siltä, että et tiedä yhtään mistä puhut, mutta pienikin muutos pelottaa niin paljon, että yrität pysytellä väkisin vanhassa.
Siis ne samat asetusvalikothan (ei siis start valikko) ovat siellä kahteen kertaan, ja toinen niistä on yleensä karsittu tablettivalikko (mihin pääsee user oikeuksilla btw.) ja toinen se oikea tietokoneelle tehty valikko, joka on sama kuin aina ennenkin. (ja vaatii power user tjsp. oikeudet)
Jos joku vielä tänä vuonna asentaa palvelinkäyttiksiä manuaalisesti graafisen käyttöliittymän kautta, niin kannattaa käydä päivittämässä taidot nykypäivän tasolle.
Niitä on joka päivityksellä ollut hieman vähemmän siellä vanhalla puolella.
Kuten jo sanoin, tavoite Microsoftilla tietääkseni on että ne vanhat valikot katoavat jossakin vaiheessa kokonaan, mutta siihen on vielä matkaa. Yhteensopivuus vanhojen sovellusten kanssa tuota kehitystä varmaankin on hidastanut. Ja tosiaan se uusi asetusvalikko on aika kakkelia, mutta sen hyödyt tulevat esiin erilaisilla päätelaitteilla/resoluutioilla. Ja onhan sekin hieman parantunut siitä mitä se oli aluksi.
Kokoajan saa lukea miten päivitys x kaatoi koneen koska asensi itsensä aiemmin kuin päivitys y. Ja miten joku asia ei toimi jossain tietyssä versiossa koska asia z. Täysin kryptisiä ongelmia siis jotka kertovat vain siitä että siellä on hukattu se pallo lopullisesti ja käyttäjä on nyt koekaniinina sidottu Microsoftin päivitysjunaan jota ei saa pois päältä
Jos olet huomannut, niin media yleisesti ottaen liioittelee kaikkia ongelmia, jotta saavat enemmän huomiota ja klikkauksia.
Jos miljoonasta koneesta sadassa esiintyy jotain ongelmia, niin se on toki iso asia niille sadalle käyttäjälle, mutta täysin merkityksetön ongelma kokonaisuudessa.
Eivät käyttäjät pakottaneet Microsoftia jättämään XP:tä täysin ovet levälleen nettiinpäin!
Se oli ihan Microsoftin oma järjetön päätös, jonka seurauksena kone parhaimmillaan/pahimmillaan saastui jo ennen kuin Windowsin asennus oli valmis.
Eikä kovin moni matopurkiksi muuttuneen koneen omistaja varmasti modeemiakaan siltaavaksi itse laittanut, vaan valmistajat olivat jostain käsittämättömästä syystä niin tehneet!
(vaikka jotkut henkilöt Murossakin mainostivat että NATia ei kannata käyttää…)
Samoin Microsoft ihan itse naittoi Internet Explorerinkin niin kiinteäksi osaksi käyttöjärjestelmää aiheuttaen siitä seuranneet tietoturvaongelmat.
Eli ne valmistajat eivät todellakaan ole aina oikeassa!
Pellin alla pyörivän koodin osalta sen koodin tekijöiden, kuten Microsoftin tosiaan olisi pitänyt ottaa paljon isompi vastuu haavoittuvuuksien paikkaamisesta ja ennalta estämisessä heti internetin yleistyessä.
Ja automaattisesti tapahtuvat päivitykset ovat tosiaan ainoa paremmin toimiva keino siihen.
Koodin päällä pyörivän käyttöliittymän osalta taas pelkän yhden muotimallin väkisin survominen kaikkialle käyttötarkoituksesta huolimatta on täysin perustelemattomissa.
Ai se etanoli niminen myrkyllinen liuotinkin ja syöpäkääryleet ovat siis hyviä, kun niillä on satoja miljoonia mainonnalla ja mielikuvilla saatuja käyttäjiä?
Päivitykset voi laittaa pauselle 7 päiväksi kotiversiossa, Prossa saa pidempäänkin, siinä ajassa selvinnee aiheuttaako päivitys laajemmaltikin ongelmia vai ei ja MS ehtii vetämään päivityksen pois jaosta jos niin tapahtuu. Windows-koneita on niin järjetön määrä eri softa- ja rautakonfiguraatioissa, että täysin ongelmattomat ongelmattomat päivitykset ovat käytännössä mahdottomia.
Kukaan ei ole väittänyt etteikö XP:ssa olisi omiakin puutteita. Microsoft on itsekin opiskellut asioita vuosien saatossa.
Pointti oli että softan pitäminen ajan tasalla (korjausten asennus) ei kiinnosta massoja. Yksikään softa ei ole ikinä täydellinen, joten jokainen meistä voi piirellä rajoja siellä missä parhaiten näkee.
Ei perkele toinen mitä ei vaan jaksa on nämä Windowsin user oikeus pelleilyt. En taatusti ryhdy siihen leikkiin että alan taas tuota taputtelemaan 😀 Kiitos kun valistit asiasta
Kuulostaa siltä, että puhutkin Applesta?
Mitä osaa Windowsin käyttöliittymästä sinä nyt väkisin haluaisit saada muutettua ja miten? Ja kuinka merkittävästä ongelmasta tässä puhutaan tavallisen käyttäjän näkökulmasta? Jos kyse on siitä asetusvalikosta, niin kyllä ne asetukset ovat edelleen siellä rekisterissä ja voit tehdä vaikka itse niiden muokkaamiseksi juuri sellaisen ohjelman kuin haluat.
Mitkä pelleilyt? Admin tili + UAC on aika lyömätön yhdistelmä. Eli käytännössä teet asioita user oikeuksin ja tarvittaessa oikeudet korotetaan YES/NO kyselyllä. Parantaa tietoturvaa huomattavasti. Eikä ole uusi juttu kun löytyy jo Vistasta.
Toki jos haluaa olla uhkarokea niin senkun pelkkä admin tili käyttöön ilman UAC:ia. Sitten ei kysele mitään.
Suositus on että käyttäjä toimii user-tason oikeuksilla ja jos jossakin toimenpiteessä tarvitaan laajempia oikeuksia, niin käyttöjärjestelmä kysyy admin-tunnusta. Mikä tässäkin nyt on ongelmana?
Ja siis mikään ei estä käyttämästä konetta vaikka koko ajan admin-oikeuksilla. Silloin ei koskaan kysellä mitään, mutta yhtään mitään järkeä tässä mallissa ei ole turvallisuutta ajatellen.
Taas vaikuttaa siltä, että et vaan osaa, etkä halua opetella. Vilkaise peiliin, suurin ongelma löytyy sieltä.
Vanhenee samaan aikaan Windows 7 kanssa myös seuraavat tuotteet:
Windows Server 2008
Windows Server 2008 R2
https://support.microsoft.com/en-us…indows-server-2008-and-windows-server-2008-r2
Sen jälkeen kun seiskassa ensimmäisen kerran painoin UAC never notify niin en ole taakseni katsonut. Tämän pötkön kun vielä heittää cmd niin ai ai.
REG ADD "HKCUSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionInternet SettingsZones3" /V "1806" /T "REG_DWORD" /D "00000000" /F
REG ADD "HKLMSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionInternet SettingsZones3" /V "1806" /T "REG_DWORD" /D "00000000" /F
REG ADD "HKLMSOFTWAREPoliciesMicrosoftInternet ExplorerSecurity" /V "DisableSecuritySettingsCheck" /T "REG_DWORD" /D "00000001" /F
Riski on että tätä turhuutta täytyy taas vatuloida uudelleen. Se on liian iso riski, ei jaksa, ei pysty, ei halua
[/QUOTE]
Ja samalla teet koneestasi tietoturvariskin.
Eli tässäkin ongelma oli pelkästään siinä, että et vaan halua käyttää tietoturvaa parantavaa ominaisuutta. Onnea matkaan jonkun ransomwaren kryptatessa taustalla tiedostosi. 😀
Toki tietoturvan kannalta saa tehdä mitä itse haluaa, mutta muille tuota ei ainakaan kannata sitten tuputtaa.
Kumma muuten, että Linux ja MacOS -käyttäjät ei valita samasta. Siellä kun tuota salasanaakin joutuu lisäksi välillä syöttämään oikeuksia korottaessa 🙂 Ja homma on siellä puolella ihan normi.
Jos Notifications systeemi olisi tehty tietoturva loppuun ajatellen, niin Windows kertoisi selkeästi käyttäjälle, että nyt se ja se on lähettämässä sinulle ilmoituksia ja haluatko varmasti hyväksyä niiden vastaanottamisen.
Eli tuo notifications-systeemi ei ole paljoa valmiimpi teos kuin Windows Internet Explorerin siihen kiinteästi kiinni naittamisen aikaan ja XP:n alkuaikojen "ovet täysin levällään nettiin" oletukset. (tai oletuksena siltaavassa tilassa olleet modeemit)
Ja mutkien taakse piilottamisen sijaan tuon ilmoitus-systeemin asetuksiinkin tulisi päästä suoraan.
Asetuksien jne tietojen yhdestä paikasta löytyminen kun kehittyy Windowsin käyttöliittymässä lähinnä vain väärään suuntaan.
Samoin tämä muodilla joka paikkaan suunnilleen pakolla tungettava Chromekin on tuolta osin puutteellisesti tehty, kun ei sen enempää varoittele.
Todennäköisyys on kova sille että valtaosa noista ilmoitustyrkytyksistä on taviskäyttäjälle vähintään turhista lähteistä, ellei suorastaan haitallisista.
Tosiaan kun keskivertokäyttäjään ei voi luottaa, niin internettiin yhteydessä olevassa ympäristössä niiden koodin tekijöiden pitäisi ottaa kunnollinen vastuu siitä, että se tavallinenkin käyttäjä saisi edes jotain tietoa onko tekemässä jotain järkevää näiden kaiken aikaa lisäiltävien ominaisuuksien kanssa.
Eihän ne automaattisesti tapahtuvat ohjelmiston päivityksetkään paljoa auta, jos muuten on epähuomiossa helppo sallia tuollaiset turhakkeet.
Varmasti vähenisi Windows 10:n päivitystenkin aiheuttamat ongelmat, jos Microsoftilla muistettaisiin aina miettiä, että onko tehtävässä asiassa oikeasti järkeä ja varmistaa että se on laadukkaasti tehty ja oikeasti testattu ennen kuin se työnnetään ulos.
Microsoft’s problem isn’t how often it updates Windows—it’s how it develops it
Microsofthan antoi kenkää valtaosalle testaajista ja testaus taidetaan tehdään oikeiden kokoonpanojen sijaan lähinnä virtuaalikoneilla.