io-tech testasi HTC:n vuoden 2018 huippumallin.

Taiwanilaisen HTC:n liikevaihto on ollut varsin jyrkässä laskussa jo vuodesta 2011 lähtien ja yrityksen viime vuoden liikevaihto (2,1 miljardia dollaria) oli alhaisin kolmeentoista vuoteen. Alamäkeä kuvaa hyvin myös se, että kuluvan vuoden toukokuun liikevaihto oli vain noin kuudestoistaosa vuoden 2011 toukokuusta. HTC on kutistunut Android-markkinoilla merkittävästä tekijästä pikkutekijäksi, eikä viime syksynä solmittu Google-yhteistyökään vaikuta ainakaan toistaiseksi kääntäneen kurssia parempaan, sillä tämän vuoden liikevaihto on kutistunut viime vuodesta vajaalla 45 %:lla.

Entistä hullunkurisemmaksi HTC:n tilanteen tekee se, ettei yrityksen parin viimevuoden aikaiset huippumallit ole olleet lainkaan hassumpia laitteita ja esimerkiksi kamerapuoli on edustanut markkinoiden parhaimmistoa. Esimerkiksi viime vuonna julkaistu U11 ei ollut lainkaan hullumpi laite, mutta sen menestys jäi siitä huolimatta heikoksi.

Tänä vuonna HTC:n lippulaivamalli esiteltiin toukokuun 23. päivä ja se sai nimekseen U12+. Mallinimen plus-päätteellä HTC pyrkii korostamaan, että kyseessä on ainut huippumalli, jonka se aikoo julkaista tänä vuonna. Paukkuja ei siis ole säästelty toiseen myöhemmin julkaistavaan paranneltuun versioon.

HTC aloitti U12+:n myynnin Suomessa 18. kesäkuuta 819 euron suositushintaan. Laitteen Ceramic Black –värivaihtoehto on suurimpien jälleenmyyjien valikoimissa, mutta ainakin vielä kesä-heinäkuun taitteessa totesimme saatavuuden olevan varsin vaihtelevaa. Edullisimmillaan hintataso on tuoreeltaan julkaisun jälkeen 799 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa HTC U12+ –älypuhelimeen noin parin viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta. Käymme artikkelissa läpi havaintoja mm. rakenteeseen, muotoiluun, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, akunkestoon ja suorituskykyyn liittyen. io-techin ensituntumat ja videon laitteesta voi lukaista tämän artikkelin pohjalle täältä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

HTC toimitti U12+:n testikappaleen io-techille valkoisessa bulkkilaatikossa, joka poikkeaa lopullisesta myyntipakkauksesta. Tiedämme kuitenkin, että myyntipakkauksen erikoinen tyyli on tuttu viime vuoden U11-mallista. Valkoinen pahvipakkaus on litteä ja sen kulmat ovat voimakkaasti pyöristetyt.

Testikappaleemme mukana toimitettiin USB Type-C –kaapeli , 15 watin pikalaturi, USonic –kuulokkeet, läpinäkyvä muovinen suojakuori sekä korttipaikan irrotustyökalu, joiden lisäksi varsinaisessa myyntipakkauksessa tulee luonnollisesti myös nippu paperitavaraa.

Lisämainintana Type-C-liitäntäiset USonic ovat varustettu vastamelutoiminnolla ja ne ovat äänenlaadultaan yhden parhaimmista puhelimien mukana toimitettavista kuulokkeista. Miinuksena pakkauksen mukana ei toimiteta lainkaan USB Type-C –sovitinta perinteisille 3,5 mm:n kuulokkeille.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Vaikka sukunäköä voi edelleen havaita, U12+ on pykälän kulmikkaampi ja selvästi solakamman näköinen kuin U11, joka näyttää pullukalta seuraajansa rinnalla. Etupuolelta muotoilu on varsin pelkistettyä ja etenkin näytön ollessa poista päältä huomio keskittyy lähinnä kahteen etukameraan.

Kun näyttö herätetään, selviää HTC:n valitsema ”perinteinen” lähestymistapa: teräväkulmaisen näytön yläreunassa ei ole lovea ja kuvasuhde on viime vuonna yleistynyt 18:9. Laitteen muodoissa on sopiva yhdistelmä pyöreyttä ja pieniä kulmia. Vasta lähemmässä tarkastelussa huomio kiinnittyy erittäin poikkeukselliseen näyttölasin muotoiluun. Lasi on muotoiltu tekemään 90 asteen kulma kaikilla sivuillaan, jolloin se ikään kuin kaartuu reunojen yli.

Suomessa jälleenmyyjiltä löytyy hyllystä tummanharmaata Ceramic Black –väriä, kun taasen Translucent Blue sekä Flame Red –värit on saatavilla vain valmistajan verkkokaupan kautta.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 156,6 x 73,9 x 8,7–9,7 mm
  • Paino: 188 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 80,3 %

Yleisesti ottaen U12+ on kokoluokassaan ulkomitoiltaan hieman keskitasoa suurempi, sillä monet jopa aavistuksen suuremmalla näytöllä varustetut puhelimet ovat ulkomitoiltaan hieman pienempiä. Etenkin pituussuunnassa U12+ on suurempi kuin useimmat kilpailijat. Yhden käden käyttö ilman ohjelmiston avustustoimintoja alkaa olla U12+:lla hankalaa.

Viime vuoden lopulla julkaistuun U11+-malliin nähden U12+:n ulkomittoja on onnistuttu kuitenkin kutistamaan pituussuunnassa 1,9 mm:llä ja leveyssuunnassa 1,0 mm:llä, vaikka näyttökoko on molemmissa puhelimissa sama kuusi tuumaa. Tavallaan myös edeltäjämalliksi laskettava 5,5-tuumainen U11 on puolestaan 2,7 mm lyhyempi, mutta hieman yllättäen 2,0 mm leveämpi. Tässä valossa HTC on onnistunut U12+:n koon suhteen varsin hyvin.

Kilpailijoihin verrattuna Samsung Galaxy S9+ on 1,5 mm pidempi, 0,1 mm kapeampi ja 0,2 mm ohuempi kuin U12+. LG G7 ThinQ on 3,4 mm lyhyempi, 2,0 mm kapeampi ja 0,8 mm ohuempi. OnePlus 6 on puolestaan 0,9 mm lyhyempi, 1,5 mm leveämpi ja 0,9 mm ohuempi.

U12+:n rakenne on keskeisimmiltä osin lasia ja metallia. Etu- ja takakuori ovat kolmiulotteisesti muotoiltua Gorilla Glass –lasia, jossa on HTC:n mukaan yrityksen oma lisäkäsittely kestävyyden parantamiseksi. Laitteen kehys on alumiiniseosta ja testikappaleessamme siinä oli satiinimatta pintakäsittely. Puhelimella on IP68-hyväksyntä, eli se on suojattu vedeltä ja pölyltä.

Näyttölasin varsin jyrkästi 90-astetta kääntyvät reunat ovat uniikki, joskin melko huomaamaton muotoiluratkaisu, jonka käytännöllisyys pistää hieman epäilyttämään. Muotoilunsa vuoksi lasi on entistäkin alttiimpi kolhuille, eikä lasin reunan ja metallikehyksen välissä näy minkäänlaista iskuja vaimentavaa puskurikaistaletta. Käytännössä toteutus vaikuttaisi siis olevan varsin epäkäytännöllinen.

Materiaalien sovitus toisiinsa on siistiä ja normaalisti kädessä pideltäessä U12+ vaikuttaa varsin tukevalta ja laadukkaalta, mutta puhelinta päädyistä väännellessä voi havaita rakenteen vääntyvän hieman enemmän kuin useimmissa muissa kilpailevissa puhelimissa. Samalla myös kuorien liimauksista kuuluu pientä rutinaa. On mahdollista, että HTC on käyttänyt metallikehyksessä hieman tavallista pehmeämpää alumiiniseosta puristustoimintojen mahdollistamiseksi.

Aivan kuten edeltäjämallissa U12+:n takakuoren lasi on kaikilta reunoiltaan kaareva, mutta kaarevuus on hieman edeltäjää jyrkempää. Reunoja kiertävä metallikehys on kauttaaltaan melko tasaleveä ja oikeastaan vain alapäädyssä se on muotoiltu hieman muita sivuja leveämmäksi. Muotoilun puolesta U12+ tuntuu kädessä hyvältä – se on sopiva yhdistelmä pyöristettyjä muotoja sekä pieniä ”pehmennettyjä” kulmia.

Io-techin kokemusten mukaan takakuoren osalta näyttävin värivaihtoehto on Translucent Blue, jonka takakuori on läpikuultavan sininen. Myös Flame Red –värivaihtoehdon valon mukaan vaihtuva sävy on mukavasti massasta poikkeava vaihtoehto. Valitettavasti näistä kumpikin tulee saataville vain valmistajan verkkokaupan kautta. Testikappaleemme Ceramic Black näyttää nimensä mukaan hieman keraamiselta, eli on sävyltään eräänlainen hopeaan taittava tumma harmaa.

Kuten harmillisen monessa muussakin nykypäivän lasikuorisessa puhelimessa, myös U12+:n kiiltävä takakuori on todella herkkä sormenjäljille. Käytännössä takakuoren pinta ei pysy hetkeäkään puhtaana, kun laitteen ottaa käteensä. Lisäksi lasinen takakuori on jopa tavanomaista liukaspintaisempi ja esimerkiksi epätasaisten tavaroiden tai vaikkapa sohvan käsinojan päälle laskettaessa on oltava tarkkana, ettei puhelin pääse liukumaan omia aikojaan lattialle. Kosteilla tai rasvaisilla näpeillä lasipinnasta saa kohtalaisen hyvän tuntuman, mutta kuivissa käsissä U12+ on melkoinen saippuapala.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

U12+:n tekninen toteutus on keskeisimmiltä osin linjassa kilpailijoiden kanssa. Järjestelmäpiiri on tämän hetken Android-markkinoiden nopein – Qualcomm Snapdragon 845. Se sisältää neljä suorituskykyistä 2,8 GHz Kryo 385 Gold –prosessoriydintä, toiset neljä virtapihimpää 1,7 GHz Kryo 385 Silver –prosessoriydintä, Adreno 630 GPU:n sekä X20 LTE-modeemin, jonka tarjoama 1,2 Gbit/s latausnopeus ja 150 Mbit/s lähetysnopeus on hyödynnetty U12+:ssa kokonaisuudessaan.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,7 GHz Kryo 385 Gold CPU, 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver CPU, Adreno 630 GPU, Hexagon™ 685 DSP, Spectra 280 ISP, X20 LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4X RAM
  • 64 tai 128Gt UFS 2.1 –muistia (64 Gt mallissa vapaana noin 49,5 Gt)
  • microSD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • LTE Cat.18 (1200/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, WiFi Direct, Miracast
  • Bluetooth 5.0, aptX HD, A2DP, NFC
  • GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
  • USB Type-C 3.1 Gen 1, Displayport, Quick Charge 3.0

Suomessa myytävä versio sisältää kuusi gigatavua RAM-muistia sekä vain 64 Gt tallennustilaa, josta vapaana on alle 50 Gt. Vaikka kyseinen määrä riittänee useimmille käyttäjille, on se vuonna 2018 turhan vähän 800 euron älypuhelimeen. Onneksi tallennustilaa voi sentään laajentaa jopa kahden teratavun muistikortilla.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on tämän vuoden high-end-puhelimien suuremmasta päästä, mutta siitä huolimatta kohtalaisen maltillisen korkuinen. Toisin kuin esimerkiksi Huawein P20-sarjalaisissa, U12+:ssa ei ole näytön alapuolella yhtään mitään, sillä sormenjälkitunnistin sijaitsee takakuoressa ja navigointipainikkeet ovat ohjelmistopohjaisia. Painikkeiden järjestystä voi muuttaa ja palkkia sivusuunnassa pyyhkäisemällä esiin tulee lisätoimintoja ruudunkaappausta, ruudun videotallennusta, ilmoitusvalikkoa ja näytön sammuttamista varten.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu aukot mikrofonia, USB Type-C –liitäntää ja toista BoomSound Hi-Fi -stereokaiutinta varten (toinen sijaitsee kuulokkeessa näytön yläpuolella). USB-liitäntä tukee Quick Charge 3.0 –pikalatausta, DisplayPort-kuvaulostuloa sekä 3.1 Gen 1 –standardia.

Kaiuttimien maksimiäänenvoimakkuus on korkein io-techin mittaama yhdessä Asus ZenFone 5:n kanssa. Saimme käyttämällämme testikappaleella 30 cm päästä mitatuksi maksimiksi 81 dBA. Vaikka kaiuttimet ovatkin yhdet markkinoiden parhaimmista, niiden äänenlaatu on pieni pettymys HTC:n aiempiin toteutuksiin verrattuna. Esimerkiksi HTC U11:een rinnatusten vertailtuna ääni on hieman diskanttipainotteisempaa ja kilpailijoista myös Samsung Galaxy S9 –mallit tuottavat syvemmän matalien äänien toiston sekä ympäröivämmän äänielämyksen. Positiivisena huomiona U12+:n molemmat kaiuttimet tuottavat äänialan melko tasaväkisesti ja stereovaikutelma on tasapainoinen.

Laitteen näyttö on läpimitaltaan tasan kuusi tuumaa, joka on nykypäivänä tavanomainen koko high-end-luokan puhelimissa. Kuvasuhde on 18:9, eli hieman kapeampi (laajakuvasta puhuttaessa) kuin useimmissa tämän vuoden kilpailijoissa. Joidenkin käyttäjien iloksi näyttölovi puuttuu ja näytön yläpuolelle on jätetty perinteinen kaistale tarvittavalle tekniikalle.

Näyttö perustuu Super LCD 6 –paneeliin, joka tukee DCI-P3- ja sRGB-väriavaruuksia sekä HDR10-standardia, mutta ainakaan vielä tämän artikkelin julkaisuhetkellä esimerkiksi Netflix ja Amazon Prime eivät vielä tue HDR-toistoa U12+:lla. Sovellusten skaalautumisessa 18:9-kuvasuhteen näytölle ei havaittu mitään ongelmia.

U12+ tarjoaa kattavan valikoiman näyttöön liittyviä säätöjä ja lisätoimintoja. Käyttäjä voi aktivoida asetuksista kosketuksentunnistuksen herkkyyttä kasvattavan hansikastilan, sinistä valoa suodattavan Yötilan, erilaisia pyyhkäisyeleitä toimintojen käynnistämiseen sammutetulta näytöltä sekä ”älykäs näyttö” –ominaisuuden, joka vastaa kilpailijoiden vilkaisunäyttö-ominaisuutta. Lisäksi HTC:n oma erikoisuus on älykäs näytön käännön tunnistus, joka osaa tunnistaa puhelimen pitelytavan kylkien paineentunnistuksen avulla.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,0-tuumainen Super LCD 6 –näyttöpaneeli
  • 1440 x 2880 pikseliä, 18:9-kuvasuhde, 537 PPI
  • DCI-P3, sRGB, HDR10
  • Reunoilta 90-asteen kulmaan taitettu Gorilla Glass –lasi
  • Hansikastila, yhden käden tila, yötila, älykäs kierto, älykäs näyttö (AOD)

U12+:n näytön kuvanlaatu on kokonaisuutena kohtalaisen hyvää, mutta ei yllä markkinoiden parhaimpien tasolle. QHD-tason tarkkuus ja suuri pikselitiheys takaa terävät ja sulavat yksityiskohdat. Mustan toisto ja kontrasti ovat kohtalaisen hyvät, mutta maksimikirkkaus on keskitasoa alhaisempi ja etenkin kirkkaassa auringonpaisteessa U12+:n näyttö saattaa olla luettavuudeltaan kehnonpuoleinen. Katselukulmat ovat laajat, eikä pientä tummenemista tapahdu vasta kuin aivan äärilaidoille mentäessä.

Näytön värintoisto on kohtalaisen luonnollista, mutta vaatii pientä hienosäätöä ollakseen värilämpötilaltaan optimaalinen. Vakioasetuksella DCI-P3 on hieman liian sinertävä ja sRGB vastaavasti hieman turhan lämminsävyinen. Värilämpötilaa on mahdollista hienosäätää ja luonnollisin lopputulos saadaankin joko säätämällä DCI-P3-tilaa pari pykälää lämpimämpään tai sRGB-tilaa yhden pykälän kylmempään suuntaan.

Laitteen yläpääty on mikrofoniaukkoa sekä yksittäistä antenniraitaa lukuun ottamatta tyhjä. Vasemman kyljen yläosassa sijaitseva korttikelkka sisältää paikat kahdelle SIM-kortille tai vaihtoehtoisesti toisen SIM-kortin korvaavalle micro-SD-kortille. Näytön yläpuolelle jäävä matalahko kaistale pitää sisällään kuulokkeen, mikrofonin, kaksi kameraa, etäisyys- ja valoisuussensorit sekä merkkivaloledin.

Vasemmassa ylänurkassa sijaitsevat kaksi etukameraa ovat identtisiä ja perustuvat kahdeksan megapikselin kuvansensoriin (1,12 um pikselikoko) sekä f2.0-aukkosuhdetta ja 84 asteen kuvakulmaa käyttävään kiinteätarkenteiseen objektiiviin. Kaksoiskameraa hyödynnetään tiettävästi lähinnä syvyysterävyysefektin tekemiseen, joka vaikuttaa hieman ylivarustukselta, sillä kilpailijat ovat toteuttaneet vastaavan jopa yhden etukameran avulla varsin onnistuneesti. Etukameran kuvanlaatu todettiin perushyväksi, mutta hieman pehmeäksi. Syvyysterävyysefekti toimii kohtalaisen hyvin, joka on vähintä mitä kaksoiskameralta voi odottaa.

Etukameroita käytetään myös kasvojentunnistukseen, joka toimii kohtalaisen hyvin, mutta ei täydellisesti, eikä esimerkiksi tunnista aurinkolaseja pitävää käyttäjää. Puhelin ilmoittaa selkeästi jo kasvoja puhelimelle opetettaessa, ettei kasvojentunnistus ole yhtä turvallinen kuin PIN-koodi tai sormenjälki ja että tekniikkaa saattaa olla mahdollista huijata valokuvan avulla.

Viimevuotisen U11-mallin tapaan myös U12+ tukee kylkien puristuksentunnistusta, eli Edge Senseä, joka on kehittynyt toiseen sukupolveensa. Uusina ominaisuuksina ovat näpäytyksentunnistus sekä puhelimen pitelemisen tunnistus.

Ultraäänisensoreihin perustuva puristuksentunnistus sijaitsee puhelimen pitkien kylkien alapuoliskossa ja ensimmäisen sukupolven Edge Sensen tapaa se pystyy tunnistamaan puristusvoiman portaattomasti. Käyttäjä voi säätää puristuksentunnistuksen aktivoitumisherkkyyden ja halutessaan kytkeä sen myös pois käytöstä.

Perustoimintoina Edge Sense 2 tukee lyhyen puristuksen, pitkän puristuksen sekä kaksoisnapautuksen sormella. Puristuksille voi asentaa oman sovelluskohtaisen pikatoimintonsa, joka toimii kaikkien sovellusten kanssa. Kaksoisnapautus aktivoi oletuksena yhden käden käyttötilan, mutta sen tilalle voi ohjelmoida myös muita pikatoimintoja tai sovelluksen käynnistyksen.

Käytännössä puristuksen- ja näpäytyksentunnistus toimi kohtalaisen hyvin, mutta ei täysin moitteettomasti. Joskus tunnistus toimi hieman turhan herkästi, vaikka sitä ei oltu aikomusta käyttää. Tällöin näytön reunoille ilmestyi siniset puristusanimaatiot (jotka saa halutessaan pois käytöstä), mutta varsinaista puristuskomennon aktivoitumista ei tainnut tapahtua tahattomasti kertaakaan. Sen sijaan kaksoisnapautus tunnistui testijaksolla vahingossa muutamaankin otteeseen. HTC kertoi ennakkoon olevansa tietoinen tunnistuksen pienistä herkkyysongelmista ja julkaisevansa asian korjaavan päivityksen lähiaikoina.

Uutena ominaisuutena tullut puhelimen pitelemisen tunnistus löytyy näytön asetuksista nimellä ”älykäs kierto”. Toisin sanoen puhelin tunnistaa kun sitä pidetään pystyasennossa yhdessä kädessä, vaikka laitetta kallistaisikin lähelle vaaka-asentoa esimerkiksi sängyssä maatessa. Tällöin selvitään ärsyttävistä tilanteista, joissa näyttö kääntyy automaattisesti, vaikka sitä katseltaisiin edelleen pystyasennossa. Samaa tunnistusta hyödyntää myös ”älykäs himmennys”, joka pitää näytön päällä niin kauan, kun puhelinta pidetään kädessä. Ominaisuuksien todettiin toimivan hyvin myös käytännössä.

Oikeasta kyljestä löytyvä toinen erikoisuus on painikkeet, jotka eivät todellisuudessa ole fyysisiä nappeja, vaan ne ovat kiinteä osa laitteen metallikehystä. JerryRigEverything-kanavan tarkemmissa tutkimuksissa tosin selvisi, että tarkalleen ottaen kyseessä on erilliset metallipinnan päälle liitetyt metallinpalat, joiden alla on paineentunnistustekniikkaa. Niin tai näin, HTC kertoo ratkaisun kestävän 10 kertaa enemmän painalluksia, tekevän rungosta jäykemmän sekä helpottavan laitteen vesieritystä.

Käytännössä kylkipainikkeet eivät siis tarjoa tavanomaista painallusvastetta, vaan haptinen palaute on toteutettu puhelimen värähdysmoottorilla. Äänenvoimakkuspainikkeet toimivat vain näytön ollessa päällä, joka on hieman epäkäytännöllistä, mutta onneksi useimmissa nykypäivän korvakuulokkeissa on oma äänenvoimakkuuden säätönsä. Etenkin äänenvoimakkuuspainikkeita saa puristaa kovempaa kuin tavallisia näppäimiä ja täten esimerkiksi äänenvoimakkuuden nopea useamman pykälän lisääminen ei onnistu kätevästi.

 

Lasinen takakuori ei ole tarkoitettu käyttäjän irrotettavaksi, joten myöskin sen alla sijaitseva 3500 mAh akku on ns. integroitua mallia. U11-malliin nähden akun koko on kasvanut piristävät 500 mAh, mutta toisaalta U11+-malliin nähden kapasiteetti on 430 mAh pienempi. Yleisesti ottaen akku on luokan parempaa keskitasoa ja samankokoinen kuin esimerkiksi Galaxy S9+:ssa. Langattoman latauksen tukea ei valitettavasti ole vieläkään, sillä HTC:n edustajan mukaan tekniikka ei ole vieläkään riittävän kehittynyttä.

 

Kamera

U12+:n takakameroita on nyt kaksi ja ne sijaitsevat yhteisessä kehyksessä keskellä takakuoren yläosaa. Kehys on muutaman millin kymmenyksen lasipinnasta kohollaan. Kameroiden vasemmalle puolelle on sijoitettu laser-tarkennuksen sensori, oikealle puolelle mikrofonin aukko sekä alapuolelle kaksois-LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin sensori 1,4 um pikselikoolla, f1.75, 25 mm kinovastaava polttoväli, OIS
  • 16 megapikselin sensori 1,0 um pikselikoolla, f2.6, 50 mm kinovastaava polttoväli
  • Tarkennustavat: Dual Pixel- & lasertarkennus
  • 2x optinen zoom
  • Kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS, Hi-res äänitallennus

U12+ käyttää pitkästä aikaa kaksoiskameraratkaisua, vaikka kyseessä ei olekaan HTC:lle uusi juttu. Aiemmin kaksoiskamera on ollut käytössä One M8 -mallissa vuonna 2014 sekä Evo 3D -mallissa vuonna 2011. UltraPixel 4:ksi nimetystä kaksoiskamerasta vasemmanpuoleinen on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja sen parina on optisesti vakautettu laajakulmaobjektiivi. Oikeanpuoleisen kameran tarkkuus on puolestaan 16 megapikseliä ja sen parina on aukoltaan pienempi normaaliobjektiivi, joka mahdollistaa noin kaksinkertaisen optisen zoomauksen.

Videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 4K 60 FPS –laatuisena ja korkeatasoisella FLAC-muotoisella hi-res-äänellä.

HTC U12+:n kameran saa käynnistettyä oletuksena puhelimen kylkiä puristamalla, virtapainiketta kahdesti painamalla, lukitusnäkymän alareunan pikavalinnasta tai tavallisesta sovelluskuvakkeesta käsin. Kameran käynnistymisnopeudessa ei ole valittamista ja etsinkuvan ilmestyttyä näkyviin se on heti kuvausvalmis. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti, joskaan ei aivan markkinoiden parhaimpien (esim. Galaxy S9) tasoisesti. Kuvat tallentuvat lähes viiveettä suljinta painaessa ja useiden peräkkäisten kuvien ottaminen onnistuu haluttaessa suljinta näpyttämällä.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on säilynyt pitkälti samankaltaisena viimevuotiseen U11-malliin nähden ja se on perusilmeeltään kohtalaisen selkeä ja hillitty. Käyttöliittymään on lisätty muutamia uusia pikakuvakkeita, kuten syvyysterävyysefektin aktivointi ja zoomin säätö suljinpainikkeen viereen sekä AR-efektitoiminto näkymän vasempaan reunaan. Vidokuvaustilassa näkymän vasemmassa reunassa on tarjolla näppärästi kaikki keskeisimmät videon pika-asetukset, kuten tarkkuus, ruudunpäivitysnopeus sekä äänien taltiointitapa.

Ylänurkan kuvakkeesta tai näkymää sivusuunnassa pyyhkäisemällä avautuva kuvaustilavalikko on nyt listanäkymän sijaan ruudukkomuodossa, joka helpottaa kuvaustilavalikoiman tarkastelua ja kuvaustilan valintaa. Kuvaustilavalikosta pääsee myös asetusvalikkoon.

Kamerasovellus on käytettävyydeltään melko selkeä ja plussaa ansaitsevat mm. helposti käsillä oleva HDR-tilan painike sekä näppärästi yhdellä kädellä käytettävissä oleva zoomaus, joka vaihtaa 1x ja 2x-tilojen välillä nappia painamalla tai vaihtoehtoisesti zoomaa pehmeän portaattomasti 10x digizoomaukseen asti nappia liu’uttamalla.

Havaitsimme kuitenkin kamerasovelluksessa myös hieman parannettavaa muutamalla osa-alueella. Ensinnäkin kamerasovellus jumiutui ja kaatui muutamaan otteeseen testijakson aikana. Lisäksi totesimme, että etenkin hämäräolosuhteissa ja korkean kontrastin tilanteissa kameran etsinnäkymä näyttää kohteen paljon tummempana, kuin millaisena se lopullisessa kuvassa tallentuu. Lisäksi tarkennuksen ja valotuksen mittauspisteen valinta ei tunnu vaikuttavan etsimessä näkyvään kuvaan, joten lopputulosta on tietyissä tilanteissa hankala arvioida. Nämä ongelmat olivat tyypiltään sellaisia, että HTC toivottavasti korjaa ne tulevien ohjelmistopäivitysten myötä.

HTC:n puhelinkameroissa on jo pitkään ollut varsin selkeästi toteutettu manuaalikuvaustila, eikä U12+:n Pro-tila tee siihen poikkeusta. Säätöjen monipuolisuudessa ja laajuudessa ei kuitenkaan ylletä kaikilta osin aivan markkinoiden parhaimmiston tasolle.

Tarjolla on valkotasapainon manuaalisäätö, valotuksen kompensointi (-3…+3), herkkyyden säätö (ISO 100–800), valotusajan valinta (1/8000 – 32 s) sekä tarkennuksen manuaalisäätö. Mukautetut kuvausasetukset voi tallentaa kolmeen eri muistipaikkaan. RAW-kuvauksen voi kytkeä päälle suoraan pikakuvakkeesta.

Kuten lähes kaikki muutenkin viimeaikoina julkaistut kamerapuhelimet, myös U12+ tarjoaa mahdollisuuden syvyysterävyysefektin lisäämiseen kuviin. Efektin saa aktivoitua näppärästi suljinpainikkeen viereen sijoitetusta huomaamattomasta pikakuvakkeesta ja tarjolla on sekä automaattitila sekä efektin voimakkuuden valinnan tarjoava manuaalitila. Efektikuvien tarkennuspistettä ja efektin voimakkuutta voi säätää myös jälkikäteen. Kamera hyödyntää syvyysterävyyskuvien ottamisessa zoom-kameraa ja kohteen suositeltava etäisyys on 50–200 cm.

U12+:n syvyysterävyysefekti toimii kohtalaisen hyvin, muttei täydellisesti. Kohteiden reunat tunnistuvat pääosin hyvin, mutta välillä pieni kaistale kohteen reunalta saattaa joutua sumennuksen uhriksi. Myös eri syvyystasot tunnistuvat kuvista kohtalaisen hyvin. Etenkin henkilökuvissa havaitsimme, että syvyysterävyysefekti pehmensi kuvien yksityiskohtia sekä haalensi hieman värimaailmaa ja kontrastia etenkin vähänkin haastavammassa valaistuksessa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 16 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa U12+:n kamera tekee kokonaisuudessaan hyvää jälkeä. Värimaailma toistuu erittäin eläväisenä ja sävyrikkaana, mutta ei kuitenkaan ylikorostuneena. Terävöintiä kuvissa on aavistuksen verran, mutta ei häiritsevissä määrin liikaa. Yksityiskohtia löytyy 12 megapikselin luokassa mukavasti, mutta tietynlaiset hienovaraiset tekstuuripinnat saattavat erottua hieman heikommin kuin osassa kilpailijoista. Läheltä tarkasteltuna voi huomata kohinan olevan luonnollisessa ja maltillisessa osassa kuvia. Lähikuvauksessa huomasimme, että U12+:lla ei pääse aivan yhtä lähelle kohdetta kuin osalla kilpailijoista.

Kuvien pinoamista (frame stacking, kuvadataa hyödynnetään useammasta peräkkäisestä ruudusta) monien muiden nykypäivän lippulaivapuhelimien tapaan hyödyntävä HDR Boost 2 –ominaisuus (HDR Auto –tila vasemman reunan valikossa) kannattaa havaintojemme mukaan pitää päällä, sillä sitä käytettäessä kuvat ovat hieman yksityiskohtaisempia sekä dynamiikaltaan erinomaisia ja luonnollisia.

Heikossa valaistuksessa U12+ tekee hyvää jälkeä ja on parhaimmillaan markkinoiden aivan terävintä kärkeä. HTC ei ole lähtenyt poistamaan kohinaa liian aggressiivisesti, jolloin se näkyy kuvissa tasaisena pienenä rakeisuutena, mutta samalla yksityiskohdat ja terävyys ovat säilyneet varsin hyvin. Värit taltioituvat varsin onnistuneesti myös heikompien sävyjen osalta

Hämärässä esiintyi paikoin pieniä ongelmia kameran taipumuksessa estää kirkkaimpien kohtien palamista jättämällä kuvan liian tummaksi, vaikka kamera pystyisikin tuottamaan tilanteesta hyvälaatuisen otoksen paljon valoisampanakin versiona. Kyse vaikuttaisi olevan enemmänkin automatiikan ja ohjelmiston toiminnasta, kuin kameran kykyjen rajoituksista. Valotusta manuaalisesti kompensoimalla samoista tilanteista oli nimittäin loihdittavissa myös huomattavasti valoisampi otos, kuten viimeisenä galleriassa olevat kaksi samasta tilanteesta otettua kuvaa havainnollistavat. Toivottavasti HTC julkaisee kameralle lähitulevaisuudessa päivityksen, jonka myötä valoisampien kuvien ottaminen hämärässä onnistuisi helpommin ilman manuaalista valotuksen kompensointia.

Ehkäpä osittain edellisen kappaleen asioihin liittyen totesimme U12+:n kamera-automatiikan käyttävän myös hämärässä tavanomaista lyhyempiä suljinaikoja ja alhaisia herkkyysasetuksia, joka osaltaan näkyy kuvissa pimeytenä. Ilman valotuksen manuaalista kompensointia kameran automatiikka venytti suljinajan pisimmillään 1/15 sekunnin arvoon, joka on optisella vakaimella varustetulle puhelimelle melko lyhyt. Valotusta kompensoimalla suljinajan sai kasvamaan 1/10 sekuntiin. Myös herkkyydet nousivat korkeimmillaankin vain ISO 600:n tuntumaan, joka on markkinoiden alhaisimpia hämäräkuvauksessa.

U12+ tarjoaa kaksoiskameran avulla kaksinkertaisen optisen zoomin, joten testasimme sen toimivuutta ottamalla kuvan zoomattuna ja ilman zoomia samoista kuvaustilanteista. Vertailukuvissa on pikselitason 415 x 500 kuvapisteen rajaus zoomilla otetusta kuvasta sekä samaan kokoon skaalattu rajaus zoomaamattomasta kuvasta. Zoomatun kuvan pitäisi olla vertailukuvista selvästi terävämpi ja parempilaatuinen.

Kuten oheinen vertailukuvapari osoittaa, hyvässä valossa U12+:n kaksinkertainen optinen zoomaus toimii kuten pitääkin, eli zoomattu otos on selvästi yksityiskohtaisempi ja terävämpi kuin laajemmasta kuvasta rajattu vastaava alue. Zoom-kameran kuvien värimaailma on aavistuksen haaleampi ja dynamiikka paikoin heikompi kuin laajakulmakameralla otetuissa, joka saattaa tosin osittain johtua myös eri kuva-alalta suoritetusta valotuksen mittauksesta. Vaikka zoomauksesta vastaavan kameran tarkkuus on korkeampi (16 megapikseliä), tallentuvat zoomatut kuvat samaan 12 megapikselin kokoon kuin laajakulmakameralla otetut.

Hämäräkuvissa havaitsimme zoomin osalta vaihtelua, joka vaikutti riippuvan siitä, kuinka hämärässä kuva tarkalleen otettiin. Ensimmäisissä hämäräkuvaesimerkeissä optinen zoomaus toimii selvästi kuten pitääkin, mutta jälkimmäinen vielä heikommassa valossa otettu alempi kuvapari puolestaan osoittaa, että valon vähentyessä riittävästi kamera siirtyy digitaalisen zoomauksen käyttöön. Lähes kaikki markkinoilta löytyvät optista zoomia käyttävät kamerat siirtyvät heikossa valossa digitaaliseen zoomaukseen, mutta havaintojemme mukaan U12+ tekee sen vasta heikommassa valossa kuin monet kilpailijansa, joka on hyvä asia.

HTC U12+ mahdollistaa videon tallentamisen parhaimmillaan 4K-tarkkuudella ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, joka alkaa olla vakiotaso nykypäivän lippulaivapuhelimissa. Videon pakkaus tapahtuu tavanomaisella H.264-koodekilla (High@L5.2, CABAC / 1 Ref Frames) noin 55 Mbit/s bittivirralla. Äänien tallennustilasta riippuen video tallentuu joko .MP4- (3D- ja Akustinen kohdistus) tai .MKV-muotoon (Hi-res). Hi-res-ääniä käytettäessä äänet tallentuvat laadukkaassa 96 kHz 24-bit FLAC-muodossa. Tavallinen 1080p 30 FPS –video tallentuu noin 10-11 Mbit/s bittivirralla hieman heikkotasoisempia Baseline@L4.2 -pakkausparametrejä käyttäen.

Kuvanlaadultaan HTC U12+:lla tallennettu video on erinomaista. 4K 60 FPS –videon jälki on terävää, sulavaa, värimaailmaltaan eläväistä ja dynamiikaltaan varsin hyvää. Huomionarvoisena seikkana emme havainneet juuri lainkaan tarkennusongelmia (pumppausta) esimerkiksi liikkuvien kohteiden kanssa. Elektroninen kuvanvakautus ei ole käytettävissä 4K- tarkkuudella eikä yli 30 FPS ruudunpäivitysnopeuksilla, joka näkyy selvästi esimerkiksi kävelyn aiheuttamien tärähdysten näkymisenä videolla. Optinen vakain on käytössä kaikilla tarkkuuksilla, mutta siitä on apua lähinnä pienempien tärinöiden eliminoimisessa.

U12+:n videoihin tallentama ääni on hyvälaatuista, erityisesti Hi-res-tallennusta käytettäessä. Oheinen lentonäytöksessä kuvattu video havainnollistaa, miten ääni ei särje juurikaan suihkuhävittäjän lentäessä vierestä, vaikka kuvaajan oli lähes pakko käyttää tilanteessa kuulosuojausta. Akustinen kohdistus –äänitilaa käytettäessä kamera hyödyntää puhelimen neljää mikrofonia sekä Audio Boost ja Sonic Zoom –ominaisuuksia, joista ensin mainittu keskittää äänen nauhoituksen kuvauskohteeseen ja jälkimmäinen rajaa äänitallennuksen zoomatessa kauempanakin olevaan kohteeseen. Kokeilimme ominaisuutta pariin otteeseen ja totesimme sen toimivan melko hyvin, kunhan ympäristö ei ole liian meluisa.

Kamera mahdollistaa myös 1080p 240 FPS hidastusvideon tallentamisen, josta tuloksena on siis kahdeksankertaisesti hidastettua 1080p 30 FPS –materiaalia. Hidastusvideota voi kuvata maksimissaan kuuden minuutin pätkissä, josta tuloksena on siis 48 minuutin lopullinen tuotos. Videota voi rajata ja leikata helposti jälkikäteen, joten melko näyttävien hidastusvideoiden tekeminen on helppoa. Kuvanlaadultaan hidastusvideot ovat hieman tavallisia kuvaustiloja pehmeämpiä.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

U12+:n käyttöjärjestelmänä toimii Android 8.0 Oreo, jonka päällä on HTC:n oma Sense –kustomointi. Pieneksi miinukseksi laskettakoon, ettei HTC ole käyttänyt puhelimessa Androidin uusinta 8.1-versiota, joka on käytössä monissa kilpailijoissa. Testikappaleeseemme ei saapunut testijaksolla yhtään päivitystä ja tietoturvakorjaukset olivat peräisin maaliskuulta, eli tämän hintaluokan puhelimelle kohtuuttoman vanhat. Saamiemme tietojen mukaan puhelimeen pitäisi olla tulossa tietoturvapäivitykset sekä kameraan, Edge Senseen ja akunkestoon liittyviä parannuksia sisältävä päivitys heinäkuun aikana. HTC on luvannut julkaista U12+:lle Android P –päivityksen, mutta ei ole antanut muita tarkempia lupauksia päivitysten suhteen, joka on harmillinen asia. Positiivisena viitteenä kahden edellisen sukupolven mallit (U11 ja 10) ovat saaneet käyttöjärjestelmäpäivityksensä kohtalaisen ajoissa ja molemmat ovat päivittyneet Oreoon tämän vuoden tammi-helmikuussa.

Uudistukset ovat varsin pieniä ja kulkevat monilta osin käsi kädessä Androidin uudistusten kanssa. Sovelluskuvakkeet ovat saaneet pyöreän kehyksen (sama löytyy myös U11:stä Oreo-päivityksen myötä) ja sovellusvalikko aukeaa kotinäkymässä nyt ylöspäin pyyhkäisemällä. Yleisesti ottaen HTC Sense –käyttöliittymä noudattaa tyyliltään melko pitkälti vakio-Androidin linjaa, vaikka sekaan onkin lisätty joitain valmistajan omia muokkauksia, joista esimerkiksi kansioihin järjestelyn mahdollistava sovellusvalikko on yksi hyvä esimerkki.

Sovellusvalikoima koostuu vakiosovellusten osalta pitkälti Googlen vakiotarjonnasta, jota on höystetty muutamalla HTC:n omalla toteutuksella. Näitä ovat mm. sähköposti, henkilöt, viestit ja puhelinsovellus. Lisäksi kattaukseen kuuluu kymmenkunta HTC:n omaa lisäsovellusta ja muutama kolmannen osapuolen lisäsovellus, joista Instagramia, Facebookia, Facebook Messengeriä, TouchPal-näppäimistöä ja News Republic –uutissovellusta ei ole mahdollista poistaa kokonaan puhelimesta.

HTC:n näkyvimpiä omia ohjelmistopuolen lisäyksiä ovat BlinkFeed-näkymä, Edge Sense sekä Sense Companion –avustaja, joista jokainen on ainakin jossain muodossa tuttuja jo viime vuodelta.

Kotinäkymän vasemmanpuolimaiselta välilehdeltä löytyy edelleen BlinkFeed-näkymä, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden selata eri lähteistä kerättävää ajankohtaista sisältöä pystysuunnassa selattavassa näkymässä. HTC ei ole kehittänyt ominaisuutta juurikaan eteenpäin ja mahdollisten lähteiden lista on varsin suppea. Sisältöä saa lähinnä News Republic –uutissovelluksesta, Twitteristä, YouTubesta, kalenterista, rajatusti Facebookista sekä muutamasta muusta lähteestä. BlinkFeedissä olisi potentiaalia, mutta koska HTC ei ole saanut kehitettyä ominaisuutta viime vuosina, voisi sen melkeinpä jättää pois käyttöliittymää kuormittamasta. Lisäksi BlinkFeed kaatui tuntemattomasta syystä muutamaankin otteeseen testijakson aikana. Onneksi näkymän saa halutessaan kytkettyä pois käytöstä kotinäkymän asetuksista.

Sense Companion on viime vuonna U11-malliin esitelty mukautuva avustaja, joka antaa tietoja ja ehdotuksia eri aihealueisiin, kuten akunkestoon, säähän, suorituskykyyn, aktiivisuuteen ja saapumisaikoihin liittyen. HTC:n mukaan sovellus oppii sitä paremmin käyttäjän tavoille, mitä pidempään puhelinta on käytetty.

Sense Companionin ilmoitukset ilmestyvät pienenä sinisenä palkkina ilmoitusvalikkoon sekä kelluvana pallokuvakkeena näytön oikeaan reunaan. Koska testijakso oli suhteellisen lyhyt, ei Sense Companion ehtinyt mukautumaan käyttötapoihin erityisen syvällisesti, mutta onnistuimme silti muodostamaan siitä jonkinlaisen yleiskuvan. Käyttökokemus ei ollut muuttunut tai kehittynyt viime vuodesta ja jäin edelleen kaipaamaan monipuolisempia ja ”älykkäämpiä” ehdotuksia, jotta olisin oikeasti kokenut hyötyväni Sense Companionista. Ominaisuutta ei onneksi ole pakko kytkeä käyttöön.

Edge Sense –puristuksentunnistuksen asetukset löytyvät asetusvalikosta omasta alakohdastaan. Tarjolla on yleistoimintojen valinnat lyhyelle ja pitkälle puristukselle samaan tapaan kuin HTC U11:ssä. Lisäksi käyttäjä voi säätää aktivoimiseen tarvittavaa puristusvoimaa sekä kytkeä tunnistuksen visuaalisen- ja värinäpalautteen pois päältä. Ennalta tuttu ominaisuus on myös sovellusten sisäiset puristuskomennot, jotka voi siis asettaa sovelluskohtaisesti kaikkiin sovelluksiin.

Uutta ovat puolestaan aiemmin tässä artikkelissa esitellyt pitoeleet, ”älykäs kierto” ja ”älykäs himmennys”, jotka saa halutessaan kytkettyä yksittäin pois päältä. Uusi asetus löytyy myös kaksoisnapautukselle, jolle voi asettaa samat pikatoiminnot kuin puristuksille. Oletuksena kaksoisnapautuksella aktivoituu yhden käden tila näytön napautuksenpuoleiseen alanurkkaan.

HTC Sense sisältää jonkin verran hyödyllisiä lisäominaisuuksia, jotka eivät lukeudu Androidin vakiovarustukseen. Suuri osa lisäyksistä sijaitsee asetusvalikon puolella. Maininnan arvoisia ovat mm. laajahkot näytön asetukset, erilaiset pyyhkäisy- ja näpäytyseleet, laajahkot käyttöliittymäteeman kustomointimahdollisuudet, Boost+-optimointisovellus sekä U Sonic –kuulokkeiden audioprofiilin luomistoiminto. Puristuksentunnistukseen liittyvä erillismaininnan arvoinen ominaisuus on Edge Launcher –valikko, joka on kylkien puristus- tai näpäytyskomennolla avautuva pikavalikko. Edge Launcher –näkymässä on kuukauden kalenteri sekä kustomoitavia pikakuvakepaikkoja sovelluksille, pika-asetuksille ja yhteystiedoille.

 

Suorituskyky

HTC U12+ saapui io-techin toimitukseen kesäkuun puolivälin jälkeen ja testasimme sitä ympärivuorokautisesti tarkalleen kahden viikon ajan. Puhelimeen ei tullut testijaksolla yhtään päivityksiä ja sen kanssa selvittiin ilman suurempia ongelmia muutamia sovellusten (BinkFeed ja kamera) kaatumisia lukuun ottamatta.

Käytännön suorituskyky on U12+:lla markkinoiden kärkeä, kuten ylimmän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Käyttöjärjestelmässä liikkuminen ja sovellusten avaaminen tapahtuu nopeasti ja viiveettä. Vertasimme U12+:aa rinnatusten kilpailijoihin sekä viimevuotiseen U11-malliin. U11:een, Huawei P20 Prohon ja OnePlus 6:een verrattuna emme havainneet mitään eroa, mutta Galaxy S9+ oli kaikissa käyttöliittymäanimoinneissaan hieman hitaampi.

Laitteen pelikykyisyyttä testasimme PUBG Mobile, Gods of Rome,- Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä, joita olemme käyttäneet myös muissa viimeaikaisissa puhelinarvosteluissa. Kuten arvata saattaa, Android-laitemarkkinoiden nopeimman järjestelmäpiirin myötä kaikki pyörii vaivatta. Näytön korkeamman QHD-tarkkuuden vuoksi Full HD –näytöllisillä kilpailijoilla on kuitenkin mahdollista saavuttaa hieman korkeampi ruudunpäivitysnopeus. Pidemmässä rasituksessa U12+ lämpenee hieman, muttei merkittävästi.

Synteettisiin suorituskykytesteihin otimme verrokiksi pahimpia kilpailijoita samasta hintakategoriasta, eli Exynos 9810 –piiriä käyttävän Samsung Galaxy S9+:n, Snapdragon 845 –piiriin pohjautuvan Sony Xperia XZ2:n ja Kirin 970 –piirin sisältävän Huawei P20 Pron.

HTC U12+:n tulokset asettuivat suunnilleen samaan linjaa muiden io-techin toimesta testattujen Snapdragon 845 –piirillisten puhelimien (Xperia XZ2, OnePlus 6, LG G7) kanssa. Muita piirejä käyttäviin kilpailijoihin nähden U12+ on puolestaan pääosin niskan päällä. Jo aiemmin mainittu korkea näytön resoluutio rajoittaa hieman käytännön grafiikkasuorituskykyä Full HD –näytöllisiin kilpailijoihin nähden, mutta vääntöä riittää siitä huolimatta mukavasti.

 

Akunkesto

U12+:n akunkeston suhteen ei ollut suurempia ennakko-odotuksia ja testijakso ei tarjonnut asian suhteen suurempia yllätyksiä.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

HTC U12+:n testijaksolle osui ehkä hieman tavanomaista kevympää käyttöä, eikä seassa ollut akun rajoja koettelevia raskaampia rutistuksia. Akun varaus laski päivän aikana (~16 h) tyypillisesti noin 65–75 % tietämille, kun näytön päälläoloaika oli kevyehköä tunnin luokkaa. Parin tunnin näytön päälläoloajalla varaustaso laski noin 45 % tietämille.

Yhdellä latauksella selvittiin useaan kertaan kahden päivän yli (punaisella merkityt pisteet kuvaajassa), jolloin akun varausta oli toisen päivän lopuksi jäljellä tyypillisesti 20–30 % noin 2,5-3 tunnin näytön päälläoloajalla. Kolmen päivän toiminta-aika olisi testijaksolla ollut lähes mahdoton saavuttaa ja hyvinkin kevyellä käytöllä se saattaisi tehdä varsin tiukkaa.

Suoritimme U12+:lla myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin Galaxy S9, Sony Xperia XZ2 ja Huawei P20 Pro.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. U12+:n akun varaus väheni testin aikana 11 %, joka tarkoittaa laskennallisesti runsaan yhdeksän tunnin toistoaikaa. Tulos on mittaamiemme puhelimien keskuudessa keskitasoa heikompi. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Grafiikkapainotteista rasitusta simuloivassa GFXBench Manhattan –akkutestissä U12+ saavutti vajaan 230 minuutin tuloksen, joka on tänä vuonna testattujen lippulaivapuhelimien parhaimmistoa. Tyypillinen tulos on 150-200 minuutin välillä ja U12+:aa paremman tuloksen on saavuttanut high-end-luokassa vain Galaxy S9.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä laite sai puolestaan noin seitsemän ja puolen tunnin tuloksen, joka on melko tyypillistä tasoa useamman kilpailevan mallin kanssa. Paremmaksi pistävät lähinnä verrokkeinakin taulukossa näkyvät puhelimet.

U12+ tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 –pikalataustekniikkaa ja pakkauksen mukana toimitetaan sitä tukeva 15 watin laturi. Valmistaja lupaa latauksen tyhjästä 50 %:iin 35 minuutissa, mutta jäimme testeissä hieman tuosta lupauksesta. Ensimmäisen puolen tunnin aikana akkuun latautui 47 %:n varaus ja tunnissa akusta oli täyttynyt kolme neljännestä. Useimmille pikalatauksille tyypillisesti latauksen loppuvaihe sujuu hitaasti ja U12+:n akku täyttyikin kokonaan vasta tunnin ja 45 minuutin jälkeen.

 

Yhteenveto

HTC on ollut ajoittain hullunkurisessa tilanteessa, jossa se on julkaissut kelpo puhelimia (kuten viimevuotinen U11), mutta tuote ei ole realisoitunut hyviksi myyntiluvuiksi. Nyt testatun U12+:n myötä trendi saattaa valitettavasti saada jälleen jatkoa. U12+ on hyvä puhelin, josta löytyy muutamia massata erottuvia ominaisuuksia, mutta todellinen huippusuoritus olisi vaatinut vielä hieman paremman suorituksen.

Fyysiseltä toteutukseltaan U12+ on hieman kaksijakoinen tapaus. Laite on IP68-suojattu sekä laadukkaan oloisesti viimeistelty ja persoonalliset yksityiskohdat, kuten reunoilta taittuva näytön lasi ja läpikuultava takakuori (sinisessä värivaihtoehdossa) erottuvat tyylikkäästi valtavirrasta. Toisaalta näyttölasin muotoilu ja lasinen takakuori eivät ole kestävyyden kannalta erityisen hyviä ratkaisuja ja rakenne tuntuu elävän hieman muita kilpailijoita enemmän. Kiinteät kylkipainikkeet eivät myöskään ole käytettävyyden kannalta paras ratkaisu.

HTC jatkaa U12+:ssa rohkeasti Edge Sense –puristuksentunnistuksen parissa, joka ei ole ainakaan ajatuksena lainkaan huonompi, sillä myös Google on hyödyntänyt sitä Pixel-puhelimissaan. Edge Sense toimii myös käytännössä kohtalaisen hyvin, vaikka sen käyttöön saattaakin edelleen liittyä jonkinlaisia pienimuotoisia ongelmia, kuten virhekosketuksia. Näiden pienten ongelmien esiintyvyys ja häiritsevyys saattaa olla varsin käyttäjäkohtaista, mutta onneksi Edge Sensen saa halutessaan kytkettyä pois käytöstä. Uudet ominaisuudet, eli kyljen kaksoisnapautus sekä pitelemisen tunnistus osoittautuivat toimivan hyvin.

Tekniseltä toteutukseltaan U12+ on keskeisimmiltä osin samalla viivalla muiden kilpailijoiden kanssa. Mainittavia heikkouksia ovat tässä hintaluokassa pienehkö 64 Gt:n tallennustila, näytön heikohko luettavuus auringonpaisteessa sekä 3,5 mm ääniliitännän ja langattoman latauksen puute. Lisäksi akunkesto on kokemuksiemme mukaan alempaa keskitasoa. Plussaa U12+ ansaitsee puolestaan näytön tarkkuudesta ja monipuolisista ominaisuuksista, Snapdragon 845 –piirin suorituskyvystä, nopeista LTE-yhteyksistä, muistikorttipaikasta sekä äänekkäistä kaiuttimistaan.

U11:n kamera oli jo viime vuonna hyvä ja sama koskee myös U12+:aa. HTC palaa pitkän tauon jälkeen kaksoiskameroiden pariin ja on mukava nähdä, että yritys on toteuttanut asian hyvin. Kamera tekee hyvää jälkeä kaikissa valaistusolosuhteissa sekä videokuvauksessa. Lisäksi kaksinkertainen optinen zoomaus toimii juuri kuten pitää. Softapuolelta löytyisi kuitenkin vielä pientä parannettavaa, jonka HTC:n toivoisi huomioivan tulevissa päivityksissä. Hämärässä automatiikka jättää kuvat välillä tarpeettoman tummiksi ja kamerasovelluksen kanssa koettiin myös ajoittaista kaatuilua.

Ohjelmistopuolella HTC Sense –käyttöliittymä on kustomointien määrän osalta sieltä kevyemmästä päästä, mutta poikkeaa siitä huolimatta jonkin verran vakio-Androidista. Useimmissa käyttäjissä se tuskin herättää suurempia tuntemuksia, mutta plussapuolena HTC on ujuttanut mukaan myös useita pieniä käyttöä helpottavia lisäyksiä. BlinkFeed- ja Sense Companion –ominaisuudet ovat nykyisellään melko turhia, mutta ne saa onneksi halutessaan pois käytöstä. Päivitysten suhteen U12+:n tilanne on epämääräinen, sillä valmistaja ei ole ilmoittanut tarkempaa päivityssuunnitelmaa, testikappaleessamme ei ollut uusinta Android-versiota ja tietoturvakorjaukset olivat neljän kuukauden takaa.

Yhteenvetona HTC U12+ on mielenkiintoinen ja sopivasti massasta erottuva high-end-puhelin, joka tarjoaa niin fyysisiä kuin teknisiäkin kehitysaskeleita edeltäjämalliin nähden. Kokonaisuus ei ole lainkaan hassumpi, mutta 800 euron hintaluokassa ja tiukasti kilpailluilla markkinoilla se ei vain välttämättä tule riittämään, jos käyttäjän spesifit tarpeet eivät satu osumaan juuri yksiin U12+:n vahvuuksien kanssa. Tilannetta hankaloittaa entisestään se, että vastaavaa suorituskykyä tarjoavia puhelimia saa tänä vuonna jopa 200–300 euroa edullisemmalla hinnalla. Jos U12+:ssa olisi enemmän tallennustilaa, isompi akku, langaton lataus ja hyvä ohjelmistotuki, olisi kokonaisuus vielä ratkaisevasti houkuttelevampi.

Plussaa

  • Terävä ja värintoistoltaan hyvä näyttö
  • Näytön monipuoliset lisäominaisuudet
  • Hyvin käteen istuva muotoilu
  • IP68-suojaus
  • Snapdragon 845 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Kameran kuvanlaatu valoisassa ja hämärässä
  • Videokuvauksen laatu
  • Videokuvauksen äänenlaatu ja äänitystilat
  • Innovatiivinen Edge Sense 2 –puristuksentunnistus varauksin
  • Muistikorttipaikka
  • Voimakasääniset ja hyvälaatuiset stereokaiuttimet
  • Mukana hyvät vastamelutekniikkaa tukevat USonic-kuulokkeet
  • HTC Sense –käyttöliittymän hyödylliset lisäominaisuudet

Miinusta

  • Lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Näytön heikohko maksimikirkkaus ja luettavuus auringonpaisteessa
  • Tallennustilan määrä (vapaana alle 50 Gt)
  • Ei uusinta Android-versiota & valmistaja ei ole kertonut tarkemmasta päivitystuesta
  • Kylkipainikkeiden tavanomaista heikompi tuntuma ja käytettävyys
  • Kameran pienet ohjelmistobugit
  • Ei langatonta latausta lasisesta takakuoresta huolimatta
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
This site uses XenWord.
;