Uutiset
Huawei esitteli uudet Mate 10- ja Mate 10 Pro -puhelimet
Uudet Mate 10- ja Mate 10 Pro -lippulaivapuhelimet esiteltiin vihdoin virallisesti.

Suomessa myyntiin on tulossa näillä näkyvin vain kalliimpi Mate 10 Pro -malli.
Suurin ero Mate 10 ja Mate 10 Prossa on näytön koko ja kuvasuhde. Mate 10 on varustettu 5,9-tuumaisella 2560×1440-resoluution ja 16:9-kuvasuhteen näytöllä, kun taas Mate 10 Prossa on halkaisijaltaan hieman isompi, mutta pinta-alaltaan pienempi 6-tuumainen 2160×1080-resoluution ja 18:9-kuvasuhteen näyttö. Mate 10:ssä on käytössä IPS LCD -paneeli ja Mate 10 Prossa OLED-paneeli. Mate 10:n body-to-screen-suhde on 81,79 % ja Mate 10 Pron 81.61 %.
Muilta osin puhelimet eroavat toisistaan fyysisen koon, painon, sormenjälkilukijan, kuulokeliittimen ja IP-luokituksen osalta. Mate 10:ssä sormenjälkilukija on sijoitettu etupuolelle näytön alle kotinäppäimeen, kun Mate 10 Prossa lukija on takapuolella kameroiden alapuolella. Mate 10 Pro on IP67-suojattu eli se on suojattu täysin pölyltä ja sen voi upottaa veteen metrin syvyyteen, mutta siinä ei ole 3,5 mm:n kuulokeliitäntää.
Puhelimien sisuksista löytyy Kirin 970 -järjestelmäpiiri ja 4000 mAh akku. Takapuolella on Leican kaksoiskamera, joista toinen on 12 megapikselin värikamera ja toinen 20 megapikselin mustavalkokamera optisella kuvanvakaimella. Molempien kameroiden aukkosuhde on f/1.6.
Myyntiin Mate 10 ja Mate 10 Pro saapuvat marraskuussa ja molemmat mallit tulevat saataville neljällä eri värivaihtoehdolla.
Yhteiset ominaisuudet
- HiSilicon Kirin 970 (4x Cortex-A53 @ 1.84GHz, 4x Cortex-A73 @ 2.36GHz)
- 4000 mAh akku
- Leica 12 + 20 MP kaksoiskamera (f/1.6) + OIS
- 8 MP 1/2.0″ etukamera
- USB 2.0 Type-C
- HiSilicon LTE (Cat 18/16 download, Cat 13 upload)
- 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 LE
- NFC, GPS/Glonass/Galileo/BDS
- Android 8.0 (EMUI 8.0)
Mate 10 Pro
- 6″ 2160×1080 OLED (NTSC 112 %).
- 154,2 x 74,5 x 7,9 mm
- 178 grammaa
- IP67-suojaus
- 799 € (6 Gt + 128 Gt)
- Tuotesivu
Mate 10
- 5,9″ 2560×1440 IPS LCD (RGBW HDR)
- 150,5 x 77,8 x 8,2 mm
- 186 grammaa
- Muistikortinlukija
- 3,5 mm kuulokeliitin
- 699 € (4 Gt + 64 Gt)
Mate 10 on mustana melkoinen sormenjälkimagneetti. Tämä 16:9 näytöllä varustettu malli ei tule tällä tietoa Suomeen. @iotechfi #huaweimate10 pic.twitter.com/LXlUCMwnln
— Juha Kokkonen (@JuhaKokkonen) October 16, 2017
Huawei esitteli uudet Mate 10- ja Mate 10 Pro -puhelimet
Uudet Mate 10- ja Mate 10 Pro -lippulaivapuhelimet esiteltiin vihdoin virallisesti.
Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Zephyrus (GX501)
io-techin testissä Asuksen ROG Zephyrus -pelikannettava NVIDIAn uudella Max Q Design -konseptilla.

Testasimme Asuksen uuden ROG Zephyrus -kannettavan, jota valmistaja kehuu maailman ohuimmaksi peliläppäriksi. Kyseessä on noin 3500 euron hintainen 15,6-tuumaisella Full HD -resoluution näytöllä varustettu laite, jonka sisuksista löytyy Core i7-7700HQ -prosessori ja GeForce GTX 1080 -näytönohjain.
Max Q Design -konsepti näkyy näppäimistön erikoisessa sijoittelussa ja pohjan avautuvassa mekanismissa, jonka ansiosta lämmin ilma saadaan puhellettua tehokkaammin ulos laitteen sisuksista.
Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin sekä vertaamme suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötiloja ja melutasoa io-techissä kevään ja kesän aikana testattuihin Asuksen, HP:n, Levonon ja MSI:n vastaaviin Kaby Lake + GeForce GTX 10 -peliläppäreihin.
Mukana on analyysit prosessorin ja grafiikkapiirin kellotaajuuden käyttäytymisestä rasituksessa, 3D-suorituskyky pelkällä akulla, akkukesto 3D-rasituksessa sekä FLIR One -lämpökameralla otettu kuva noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen.
Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Zephyrus (GX501)
Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Zephyrus (GX501)
io-techin testissä Asuksen ROG Zephyrus -pelikannettava NVIDIAn uudella Max Q Design -konseptilla.
Intel lopetti prosessoreidensa tarkempien Turbo-kellotaajuuksien paljastamisen
Intelin prosessorit toimivat eri Turbo-kellotaajuuksilla muun muassa sen mukaan, montaako ydintä kulloinkin rasitetaan.

Intel kertoo tapansa mukaan prosessoreilleen kaksi tai kolme kellotaajuutta: peruskellotaajuuden, Turbo 2.0 -kellotaajuuden sekä mahdollisen Turbo 3.0 -kellotaajuuden. Turbo 2.0 -kellotaajuus kertoo yhden ytimen maksimikellotaajuuden ja uusi Turbo 3.0 tai TurboMax prosessorin parhaaksi havaitun ytimen maksimikellotaajuuden.
Turbo-kellotaajuudet ovat sinänsä yksinkertainen käsite, mutta Intelin prosessoreissa on myös piilotetut Turbo-kellotaajuudet riippuen siitä, montaako ydintä kulloinkin rasitetaan. Esimerkiksi neliytiminen prosessori voi toimia kolmen tai neljän ytimen rasituksessa eri Turbo-kellotaajuudella kuin yhden tai kahden ytimen rasituksessa.
Tähän asti Intel on paljastanut ”piilotetut” Turbo-kellotaajuudet lehdistölle enemmän tai vähemmän suostuttelun jälkeen. Coffee Lake -prosessoreiden myötä tälle tuli kuitenkin stoppi, kuten monet sivustot joutuivat huomaamaan kysyttyään asiaa Inteliltä. Yhtiö vastasi esimerkiksi AnandTechille ja ExtremeTechille, ettei yhtiö halua enää paljastaa tarkempia Turbo-kellotaajuuksia, koska ne riippuvat liikaa sekä järjestelmän konfiguraatiosta että rasituksen tyypistä ja tasosta.
[W]e’re no longer disclosing this level of detail as its proprietary to Intel. Intel only specifies processor frequencies for base and single-core Turbo in our processor marketing and technical collateral, such as ARK, and not the multi-core Turbo frequencies. We’re aligning communications to be consistent. All Turbo frequencies are opportunistic given their dependency on system configuration and workloads.
Yllä olevasta taulukosta löydät AnandTechin toteamat Turbo-kellotaajuudet eri Coffee Lake -malleille, mutta sivusto muistuttaa, että ne saattavat vaihdella jo pelkän emolevyn merkin ja mallin mukaan. Valitettavasti toistaiseksi ei ole saatavilla kylliksi dataa, jotta voitaisiin todeta, onko emolevyjen välillä merkittävää tai mitään eroa todellisten Turbo-kellotaajuuksien kanssa.
Voit tutustua aiempien sukupolvien tarkempiin Turbo-kellotaajuuksiin Intelin tukisivuilla.
Lähteet: ExtremeTech, AnandTech
Intel lopetti prosessoreidensa tarkempien Turbo-kellotaajuuksien paljastamisen
Intelin prosessorit toimivat eri Turbo-kellotaajuuksilla muun muassa sen mukaan, montaako ydintä kulloinkin rasitetaan.
Razer avaa uransa älypuhelinvalmistajana 1. marraskuuta
Razerin ensimmäinen puhelin on ennakkotietojen perusteella varsin perinteinen lippulaivaluokan älypuhelin, mutta rauta on vain yksi osa kokonaisuutta.

Oheislaitevalmistajana meriittinsä keränneen Razerin on tiedetty jo pidempään valmistelevan ensimmäistä mobiilituotettaan. Nyt yhtiö on julkaissut kiusoittelukuvan 1. marraskuuta julkaistavasta laitteestaan ja palapelin palaset kertovat laitteen olevan älypuhelin. Razerin mukaan kyseessä on yhtiön suurin tuotejulkistus tähän asti.
Kiusoittelukuvassa näkyy, kuinka ihminen pitelee käsissään puhelimen kokoista laitetta, mikä ei yksinään tietenkään varmista sen todella olevan puhelin. Kun kuvaan yhdistetään GFXBenchin tulostietokantaan ilmestynyt tulos Android 7.1.1 Razer Editionilla, voidaan kuitenkin olla käytännössä varmoja, että kyse on älypuhelimesta.
GFXBench-tulosten mukaan puhelin tulee rakentumaan 2560×1440-resoluutioisen ja 5,7-tuumaisen näytön ympärille. Sen sydämenä sykkii Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 8 Gt muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Takakameran resoluutioksi raportoidaan 11 megapikseliä ja etukameran 7 megapikseliä, mutta takakameran todellinen tarkkuus lienee 12 megapikseliä.
Raudan puolesta kyseessä vaikuttaisi olevan varsin perinteinen lippulaivatason älypuhelin. Razerin tuntien yhtiö on epäilemättä liittänyt puhelimeensa myös jotain muista poikkeavaa, mutta tarkempia tietoja joudutaan odottelemaan marraskuun alkuun. Razerilla on entuudestaan kokemusta älypuhelimista yrityskauppojen kautta, sillä yhtiö osti Robin-älypuhelimen luoneen Nextbitin vuoden alkupuolella.
Lähteet: Razer @ Twitter, PhoneRadar, GFXBench
Razer avaa uransa älypuhelinvalmistajana 1. marraskuuta
Razerin ensimmäinen puhelin on ennakkotietojen perusteella varsin perinteinen lippulaivaluokan älypuhelin, mutta rauta on vain yksi osa kokonaisuutta.
Western Digitalin läpimurto MAMR-teknologiassa mahdollistaa 40 teratavun kiintolevyt
Western Digitalin tuore MAMR-teknologia lupaa kasvattaa kiintolevyjen tallennuskapasiteetin jopa 4 terabittiin neliötuumaa kohden.

Kiintolevyjätti Western Digital on kertonut tehneensä läpimurron Microwave-Assisted Magnetic Recording- eli MAMR-teknologiassa. Läpimurron myötä yhtiö uskoo kykenevänsä kasvattamaan kiintolevyjen kapasiteetin 40 teratavuun vuoteen 2025 mennessä.
Kiintolevyjen kapasiteetin kasvun suurin ongelma on datan luotettava kirjoittaminen entistä pienempään ja pienempään tilaan. Ratkaistakseen ongelman Western Digital on työstänyt laboratorioissaan uutta MAMR-teknologiaa. Teknologia luo pyörteisen mikroaaltokentän Damascene-prosessilla valmistettuun kirjoituspäähän, minkä luvataan mahdollistavan kirjoitustiheyden kasvun parhaimmillaan 4 terabittiin neliötuumaa kohden.
MAMR-teknologia on nyt kypsynyt siihen pisteeseen, että yhtiö pääsi esittelemään sitä ensimmäistä kertaa julkisesti päämajassaan pitämässä demonstraatiossa. Yhtiö uskoo pääsevänsä aloittamaan ensimmäisten datakeskuksiin suunnattujen MAMR-kiintolevyjen toimitukset vuoden 2019 aikana.
Lähde: Western Digital
Western Digitalin läpimurto MAMR-teknologiassa mahdollistaa 40 teratavun kiintolevyt
Western Digitalin tuore MAMR-teknologia lupaa kasvattaa kiintolevyjen tallennuskapasiteetin jopa 4 terabittiin neliötuumaa kohden.
Nokia 9 -älypuhelin esiintyy luotettavasta lähteestä vuotaneissa CAD-renderöinneissä
Luotettavaksi vuotolähteeksi profiloitunut OnLeaks on julkaissut yhdessä intialaissivuston kanssa tukun CAD-piirustuksiin perustuvia Nokia 9 -renderöintejä.

Twitterissä OnLeaks-tiliä ylläpitävä Steve Hemmerstoffer on yhdessä intialaisen Compareraja-sivuston kanssa julkaissut ensimmäiset Nokia 9 -vuotokuvat, joita voidaan pitää melko luotettavina. Hemmerstoffer kuuluu yhdessä Evan Blassin kanssa alan meritoituneimpiin tietovuotajiin, jonka vuotamat tiedot ja kuvat pitävät lähes poikkeuksetta paikkaansa.
Julkaistujen renderöintien kerrotaan perustuvan tehtaalta vuotaneisiin CAD-piirustuksiin, joten kuvan puhelimen mittojen ja muotojen pitäisi olla oikein, mutta materiaalivalinnat ja värit saattavat poiketa oikeasta laitteesta. Renderöinnit mukailevat pitkälti aiemmin nähtyjä epämääräisempiä vuotoja. Kuvissa huomio kiinnittyy erityisesti näytön kaareviin reunoihin sekä 3,5 mm ääniliitännän puuttumiseen. Lisäksi sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoreen, sillä näyttö peittää ilmeisesti valtaosan etupuolesta.
Puhelimen ulkomitoiksi kerrotaan 140,9 x 72,9 x 7,5 mm, joskin kameran kohdalta paksuus on 8,9 mm. AMOLED-näytön koon kerrotaan olevan piirustusten perusteella 5,5-tuumaa ja tarkkuuden 1440 x 2560 pikseliä. Huhujen mukaan laitteen sisältä löytyy Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia ja 64 tai 128 Gt tallennustilaa. Takakamera perustuu todennäköisesti kahteen 12 tai 13 megapikselin kamerasensoriin.
Nokia 9 saatetaan nähdä vielä joulumarkkinoilla ja sen hinnan on huhuttu asettuvan noin 700-800 euron haarukkaan. Nokia 9:n julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa.
Lähde: OnLeaks, Compareraja
Nokia 9 -älypuhelin esiintyy luotettavasta lähteestä vuotaneissa CAD-renderöinneissä
Luotettavaksi vuotolähteeksi profiloitunut OnLeaks on julkaissut yhdessä intialaissivuston kanssa tukun CAD-piirustuksiin perustuvia Nokia 9 -renderöintejä.
Jolla tarjoaa Sailfish-asennuspakettia Sony Xperia X -puhelimelle 50 euron hintaan
Jolla julkaisi maksullisen Sailfish X -asennuspaketin Sonyn Xperia X -älypuhelimille.

Jolla on ilmoittanut eilen illalla tuoneensa saataville Sony Xperia X -älypuhelimelle tarkoitetun version Sailfish OS -mobiilikäyttöjärjestelmästään. Sonylle kustomoidun version nimeksi on annettu Sailfish X ja käyttäjät voivat ostaa, ladata ja asentaa sen omiin Xperia X -puhelimiinsa.
Jollan mukaan Sailfish X on suunnattu kaikille ohjelmistokehittäjille, yhteisön jäsenille ja Jolla-faneille. Jolla on tehnyt yhteistyötä Sony Open Devices -ohjelman kanssa ja yrityksellä on tavoitteena yhdessä Sailfish-yhteisön kanssa saada laajennettua Sailfish X:n laitetukea muille Sonyn Xperia-puhelimille.
Xperia X on Sonyn helmikuussa 2016 julkaisema ylemmän keskihintaluokan älypuhelin, joka on edelleen saatavilla joiltain jälleenmyyjiltä edullisimmillaan noin 300 euron hintaan. Puhelimen keskeisimpiä rautaominaisuuksia ovat 5,0-tuumainen Full HD -näyttö, Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri, kolmen gigatavun RAM-muisti, 32 Gt tallennustilaa, 23 megapikselin takakamera sekä 2620 mAh akku. Malli-iästään huolimatta Xperia X on ylivoimaisesti suorituskykyisin Sailfishin virallisesti tukema puhelin.
Sailfish X:n asennustiedostot ovat saatavilla EU-maissa, Norjassa ja Sveitsissä välittömästi Jolla Shopista 49,90 euron hintaan. Asennus on pyritty tekemään yksinkertaiseksi, mutta sen asentaminen vaatii silti toistaiseksi hieman harrastuneisuutta. Vaiheittaiset asennusohjeet löytyvät Jollan sivuilta.
Lähde: Jolla
Jolla tarjoaa Sailfish-asennuspakettia Sony Xperia X -puhelimelle 50 euron hintaan
Jolla julkaisi maksullisen Sailfish X -asennuspaketin Sonyn Xperia X -älypuhelimille.
Oculus esitteli itsenäiset Go-virtuaalilasit ja laski Riftin hintaa
Oculus Go -VR-lasit ovat edullinen, täysin langaton ja itsenäinen lippu virtuaalimatkoille.

Facebookin omistama Oculus oli pitkään keihäänkärkenä VR-lasien rynnistyksessä markkinoille. Yhtiön lasit olivat kuitenkin aluksi kalliit ja vielä nykyiselläkin hinnalla, etenkin yhdistettynä niiden vaatiman tietokoneen hintaan, ne pysyvät ulkona suuren massan mukavuusalueelta.
Yhtiö on esitellyt Oculus Connect -tapahtumassaan kenties enemmän massoja houkuttelevat Oculus Go -virtuaalilasit. Riftistä poiketen Go-lasit ovat täysin itsenäiset, eli VR-sisällön pyörittämiseen tarvittavat komponentit löytyvät suoraan laseista itsestään.
Oculus ei ole toistaiseksi kertonut tarkkaan millaisista komponenteista Go on rakennettu, mutta turvallisin oletus lienee jokin ARM-alusta, sillä lasien kerrotaan olevan binääriyhteensopivia Samsungin Gear VR -virtuaalilasien ohjelmien kanssa. Myös Go:n ohjaimen virkaa hoitava kaukosäädin on yhteensopiva Gear VR:n kaukosäädinohjaimen kanssa.
Vaikka alustan laskentatyöstä vastaavista komponenteista vaiettiin toistaiseksi, Oculus paljasti virtuaalilasien näytön resoluutioksi 2560×1440 ja uusien linssien luvataan tarjoavan aiempaa selkeämmän kuvan. Lasit tukevat spatial-tilaääniä sisäänrakennettujen kaiuttimiensa kautta, mutta laseista löytyy myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Seurantaominaisuudet ovat ottaneet valitettavasti takapakkia, eikä itse laseille tai mahdollisille ohjaimille luvata Riftin kaltaista liikeseurantaa.
Oculus Go -virtuaalilasit aiotaan saada kehittäjien käsiin jo ensi kuun aikana ja ne saapuvat yleiseen myyntiin ensi vuoden alkupuolella. Go-virtuaalilasit on hinnoiteltu verottomina 199 dollariin.
Yhtiö kertoi Oculus Connect -tapahtumassa lisäksi laskevansa Rift-virtuaalilasien hinnan pysyvästi 399 dollariin. Hintaan kuuluvat sekä itse virtuaalilasit että Oculus Touch -liikeohjaimet. Riftejä myytiin samaan hintaan jo kesällä, mutta hinta palasi alen loputtua 499 dollariin.
Lähteet: Facebook / Oculus, Oculus, The Verge (1), (2)
Oculus esitteli itsenäiset Go-virtuaalilasit ja laski Riftin hintaa
Oculus Go -VR-lasit ovat edullinen, täysin langaton ja itsenäinen lippu virtuaalimatkoille.
Uusi artikkeli: Core i7-8700K: Retail vs Engineering Sample
Testasimme, miten kaupasta ostettava retail- eli myyntiversio eroaa Intelin Engineering Sample -testikappaleesta.

Saimme käsiimme Core i7-8700K -prosessorin myyntiversion viikolta 30 ja vertasimme sen lämpötilaa ja tehonkulutusta sekä ylikellotuspotentiaalia aiemmin testaamaamme viikon 17 Engineering Sample -testikappaleeseen.
Lue artikkeli: Core i7-8700K: Retail vs Engineering Sample
Uusi artikkeli: Core i7-8700K: Retail vs Engineering Sample
Testasimme, miten kaupasta ostettava retail- eli myyntiversio eroaa Intelin Engineering Sample -testikappaleesta.
Samsung julkaisi uudet Isocell Fast 2L9- ja Slim 2X7 -kamerasensorit
Isocell Slim 2X9 on maailman ensimmäinen alle mikrometrin pikseleitä käyttävä mobiilikamerasensori.

Samsung on julkaissut markkinoille kaksi uutta Isocell-kamerasensoria. Isocell Fast 2L9 ja Slim 2X7 ovat kumpikin tarkoitettu yhden takakameran puhelimiin. Isocell-kameroita on uusien Fast- ja Slim-tyyppisten lisäksi hämäräkuvaukseen suunnattu Bright ja kaksoiskameraratkaisuihin sopiva Dual.
Isocell Fast 2L9 on Dual Pixel -teknologialla varustettu 12 megapikselin kamerasensori. Dual Pixel -sensoreissa kussakin pikselissä on kaksi fotodiodia, mikä mahdollistaa paitsi yhden kameran Bokeh-syvyysefektit, myös erittäin nopean kuvan tarkennuksen. Fast 2L9:n pikselikokoa on kutistettu edellisten Dual Pixel -sensoreiden 1,4 µm:stä 1,28 µm:iin. Samsungin mukaan sensori on niin pieni, ettei sitä käyttävissä puhelimissa pitäisi olla lainkaan kamerakyhmyä.
Isocell Slim 2X7 on Samsungin mukaan 0,9 µm:n pikselikoollaan maailman ensimmäinen mobiilikamerasensori alle yhden mikrometrin pikseleillä. Pienen pikselikoon myötä sensoriin on mahdutettu peräti 24 megapikseliä, joiden luvataan tarjoavan pienestä koostaan huolimatta erittäin hyvää väritarkkuutta Isocellin DTI-teknologian (Deep trench isolation) avulla.
Slim 2X7:stä löytyy myös mielenkiintoinen Tetracell-teknologia hämäräkuvaukseen. Samsungin mukaan Slim 2X7 yhdistää pikselit tarvittaessa nelikkoihin, mikä mahdollistaa selvästi kirkkaammat ja häiriöttömämmät kuvat heikoissa valaistusolosuhteissa. Välttääkseen kuvan tarkkuuden pienenemisen neljännekseen Samsung käyttää kuvan muodostamisessa re-mosaic-algoritmia, joka auttaa täyden resoluution kuvan muodostamisessa. Isocell Slim 2X7 on tarkoitettu etenkin laadukkaaksi etukameraksi selfiekäyttöön.
Lähde: Samsung
Samsung julkaisi uudet Isocell Fast 2L9- ja Slim 2X7 -kamerasensorit
Isocell Slim 2X9 on maailman ensimmäinen alle mikrometrin pikseleitä käyttävä mobiilikamerasensori.