
AMD esitteli tänään kauan odotetun RDNA2-arkkitehtuurin ja siihen perustuvat Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet. NVIDIAn tapaan AMD esitteli aluksi kolme mallia uuteen näytönohjainsarjaansa: RX 6800, RX 6800 XT ja RX 6900 XT.
RDNA2-arkkitehtuurin tavoitteena oli 50 parempi suorituskyky wattia kohden verrattuna edeltävään RDNA-arkkitehtuuriin, mutta Navi 21:llä saavutetaan AMD:n mukaan yleisesti 54 ja RX 6900 XT:n tapauksessa parhaimmillaan jopa 65 % parempi suorituskyky per watti. Parannukset on saavutettu uusilla Compute Unit -yksiköillä, jotka toimivat 30 % aiempaa nopeammin samalla tehonkulutuksella, yleisillä arkkitehtuurin parannuksilla sekä uudella Infinity Cache -välimuistilla. Tulemme tutustumaan Infinity Cacheen ja muihin artikkelissa mainittuihin uudistuksiin tarkemmin tulevassa RDNA2-artikkelissa sekä muussa uutisoinnissa.
Koko nyt esitelty Radeon RX 6000 -kolmikko perustuu yhteen ja samaan Navi 21- eli ”Big Navi” -grafiikkapiiriin. 26,8 miljardista transistorista rakennettu grafiikkapiiri valmistetaan TSMC:n 7 nanometrin valmistusprosessilla ja se rakentuu yhteensä 80 Compute Unit -yksiköstä ja 256-bittisestä muistiväylästä, jonka jatkeena on 16 gigatavua 16 Gbps:n GDDR6-muistia. Näytönohjaimen verrattain kapeaa 512 Gt/s:n muistikaistaa on kompensoitu 128 Mt:n Infinity Cache -välimuistilla, jonka avulla efektiivinen muistikaista olisi teoriassa peräti 1664 Gt/s. Löydät kunkin mallin oleellisimmat tekniset yksityiskohdat yllä olevasta taulukosta.
RDNA2-arkkitehtuuri ja siihen perustuvat näytönohjaimet tukevat täysin Microsoftin DirectX 12 Ultimate -rajapintaa ja sen uusia ominaisuuksia, kuten säteenseurannan kiihdytys, Variable Rate Shading -teknologia, Mesh-varjostimet sekä Sampler Feedback -teknologia. Useat DX12U-rajapinnan ominaisuuksista on jaettu sisäisesti eri tasoihin, mutta AMD:n uutuuksien osalta nämä tasot varmistuvat vasta myöhemmin. Säteenseurannan osalta AMD on varmistanut jo aiemmin Microsoftin kautta, että tuettuna on vähintään DXR:n tällä hetkellä korkein 1.1 -taso. Myös DirectStorage-rajapinta on luonnollisesti tuettujen ominaisuuksien listassa.
AMD on asemoinut Radeon RX 6900 XT:n NVIDIAn GeForce RTX 3090:n kilpailijaksi, RX 6800 XT:n RTX 3080:n kilpailijaksi ja lopulta RX 6800:n RTX 3070:n kilpailijaksi. Yhtiön omien suorituskykydiojen mukaan Radeon RX 6900 XT peittoaa GeForce RTX 3090:n 4K-resoluutiolla viidessä pelistä kymmenestä ja yhden pelin mennessä tasan, kun käytössä on Rageksi ristitty automaattinen ylikellotustoiminto ja alustana on Ryzen 5000 -sarja, mikä mahdollistaa Smart Access Memory -teknologian hyödyntämisen. RX 6900 XT:n TDP on 50 wattia matalampi, mutta Rage-mode päällä näytönohjain ei välttämättä kunnioita sitä.
Radeon RX 6800 XT peittoaa AMD:n 4K-testeissä GeForce RTX 3080:n niin ikään viidessä pelissä kymmenestä, mutta tällä kertaa tasan meneviä pelejä on kaksi, eikä käytössä ole Rage-ylikellotustilaa tai Smart Access Memoryä. 1440p-resoluutiolla 6800 XT vie nimiinsä peräti kahdeksan peliä kymmenestä. Rage-ylikellotustilan ja Smart Access Memoryn kerrotaan parantavan 6800 XT:n suorituskykyä 4K-resoluutiolla seitsemän pelin valikoimalla 2 – 13 %. Radeon RX 6800:n verrokkina oli vielä NVIDIAn viime sukupolven RTX 2080 Ti, jonka se peittosi kaikissa kymmenessä testipelissä sekä 1440p- että 4K-resoluutiolla Smart Access Memory käytössä.
Radeon RX 6800 ja RX 6800 XT saapuvat myyntiin 18. marraskuuta. Niiden verottomat suositushinnat ovat 579 ja 649 dollaria. Radeon RX 6900 XT saapuu myyntiin 8. joulukuuta 999 dollarin verottomaan suositushintaan.
Eihän AMD tainnut ikinä sanoa etteikö voisi tulla vanhemmillekin. "Tuettuna tällä ja tällä combolla" – mutta jatkossa myös muilla.
Ei tietenkään sanonut suoraan että ei tule ikuna, mutta esim. täällä käytetty kieli on aika yksioikoista tuen suhteen:
https://www.amd.com/en/press-releases/2020-10-28-amd-unveils-next-generation-pc-gaming-amd-radeon-rx-6000-series-bringing
Ainahan sitä toki saa mielensä muuttaa. Tai sitten tuoda lite-version laajemmalla tuella jossa ei ole kaikkia samoja ominaisuuksia, jos siellä jotain sellaista on mikä onnistuu vain näillä yhdistelmillä. Tai sitten jättää ominaisuus myyntivaltiksi uusille osille että saadaan ne 400-sarjalaisjäärätkin ostamaan uusia emolevyjä
Ai samaan tapaan kuin B450 emolevyjen BIOS-tuki on unohdettu valmistajien puoltelta?
Mikä intressi valmistajilla olisi lähteä takautuvasti päivittelemään tuollaista ominaisuutta bioseihin? Hirveä määrä työtä, josta ei saa tuloja. Kyllä ne mieluummin myy uuden emolevyn jossa se tuki tulee mukana.
Sama intressi kuin päivitellä vanhoja emoja tukemaan uusia prossuja (joihinkin LGA1151 V1 emoihin oli hetkeen aikaa valmistajien tuki 8000-sarjan prossuille), pci-e 4.0 väyliä (B450 ja X470 oli betabioseja jotka mahdollisti) ja muita siten, että prossuvalmistaja joutuu erikseen kieltämään että näihin ei tukea laiteta.
B450 emot ovat edelleen myynnissäkin, eli ei ole pelkkiä menneisyyden emoja.
No joo, osa valmistajista on nohevampia tässä ja lupaavat tuotteilleen tietyn pituisen elinkaaren, jonka ajan päivityksiä saa. Hyvä jos olet oikeassa, että tuollainen tuki saataisiin vähän vanhempiinkin lankkuihin, itse en jaksa pidätellä hengitystä asian suhteen.
No nyt nähdään ainakin, että täällä nähty nVidian omistajien & fanien itku, parku ja yleinen vinkuminen SAM:sta oli täysin aiheetonta.
Ja on täysin mahdollista, että tuo ominaisuus ei ole ollut tuettu AMD:lläkään aiemmin eli se voi oikeasti vaatia jotain uutta: bios muutoksia, jotain muutoksia rautaan tms. joita ei ole ollut aiemmin saatavilla. Kuka tietää? Joka tapauksessa ominaisuus ei selvästi ole pakollinen osa speksiä, koska sitä ei ole aiemmin käytetty, joten se on oikeasti saatettu aiemmin skipata suunnittelussa.
Päin vastoin. Tämähän vain validoi itkua oikeaksi. Jos nvidia pystyy lätkäisemään tämän päälle intellille, niin totta hemmetissä AMD pystyy myös.
Ehkö odotetaan minkä tasoinen mahdollinen tuki on jos on. Itse en näe tuessa mitään järkeä jos se nopeuttaa parhaassa tapauksessa vanhalla emolla vaikka 0.5% ja vain se takia että saadaan joku checkkiboksi täytettyä.
Ko ominaisuus on aikaisemmissa Zeneissä rikki?
Zen3:lla voi hieroa tekstuurin sellaiseen järjestykseen, että niitä on tehokkaampi käyttää gpu:lla. Aikaisemmilla amd cpu:lla tuota hieromista ei ole kannattanut tehdä, koska tarvittavat käskyt ovat olleet todella hitaita. SAM + sopiva cpu mahdollistaa cpu:n ja gpu:n tiukemman yhteistyön. Aaltosen twitterissä tuota on avattu enemmän miksi tuo voi olla hyvä asia.
Asiasta mitään ymmärtämättä tämä vaatinee kohtalaisesti biosin modaamista. Millä todennäköisyydellä Intel antaa AMD:lle käyttöön BIOSiensa salaisuudet?
Ja meinaat, että AMD lyö sen päälle tuosta vaan Intelillä joka ei edes mainosta tukevansa koko ominaisuutta?
Itte näkisin asian niin että se on Intelin asia valitoida omat romunsa toimimaan tuon kanssa. AMD tekee näytönohjaimen joka tukee kyseistä ominaisuutta niin miksi AMD:n pitäisi valitoida intelin rojuja?
Nvidian taas ei tartte valitoida mitään muuta kuin se oma korttinsa ja toteuttaa ajuri tuki kyseiselle kikottimelle. Se että toimiiko se intelin taikka AMD:n CPU:lla on sitten intelin ja amd:n ongelma valitoida omat alustansa tukemaan kyseistä kikotinta.
Mitähän ihmeen oksennusta sinä selität?
Resisable bar on pcie 3.0 ominaisuus ja intel kyllä mainostaa tukevansa sitä.
Intel mainos z370 piirisarjalle pcie 3.0 tuki:
Intel® Z370 Chipset Product Specifications
ark.intel.com
Intel 9600k mainos pcie 3.0 tuelle.
Intel® Core™ i5-9600K Processor (9M Cache, up to 4.60 GHz) Product Specifications
ark.intel.com
Jälleen ihan puhdas oksennustason selitys.
AMD ei tarvi validoida yhtään tasan mitään. Kyseessä on standardi ominaisuus. Heidän ainoa tehtävä on laittaa se ajureissa päälle aina kun ominaisuus löytyy alustasta.
Jos homma ei toimi intellillä, niin AMD on tahallisesti rajoittanut toimintaa.
2.0, ei 3.0, mutta se on valinnainen ominaisuus, ei pakollinen tuettava.
edit:
Ja mitä tukeen tulee, se vaatii emolevyn lisäksi tuen käyttöjärjestelmältä mikä ei ole millään tasolla itsestäänselvyys. Esimerkiksi Windowsiin se tuli Windows 10:n WDDM 2.0:n mukana.
AMD on huudellut Linuxiin tätä nimenomaan näyttiksille jo 2015
Resizeable PCI BAR support – Patchwork
onko intel toteuutanut tuon tuen oikeasti? Intel on saattanut jättää validoimatta tuota tukea, kun ei ole nähnyt sille käyttöä, tai jopa saattanut poistaa koko ominaisuuden kuluttajaelektroniikasta, tuotekategioinnin vuoksi. Intel varmaan jossain vaiheessa antaa tuosta Resisable bar tuesta lausunnon.
Ja jos tuolle on oikesti tuki intelin puolelta, on tuo tuki tulossa amd:n puolelta intelin alustoille myöhemmin, jos toimii vakaasti. Nyt ensin toteutettiin omalle raudalle ja mainostetaan omalla raudalla, ja myöhemmin varmaan ensivuoden puolella laajennetaan tuki muille yhteensopiville alustoille
Sä voisit noita SM leikkejäs hiukan rajoittaa tai ainakin jättää noi pissa, kakka ja oksennus höpötykset pois. Ei kiinnosta yhtään.
Se että ominaisuus on PCI-e speksissä ei tarkoita että sitä tarttis tukea kun on valinnainen ominaisuus. Ja jos se olisi noin yksinkertaista kuten koitat änkyttää, niin ei tarttis mitään bios vipuja sen päälle kytkemiseksi, sellainen vipuhan ainakin joistakin intelin emoista biossista jo löytyy.
AMD:ltä ei ole ilmeisesti aiemmin löytynyt, ainakaan itse on muista törmänneeni kyseiseen vipuun tässä C6H emossa. Joten kyllä, sen AMD täytyy sellainen ominaisuus agesaan varmaankin tunkata ja jos sitä ei muille kuin 500 sarjalaisille tule, niin silloin kyseessä on nimenomaan validointi ja on todettu että ei maksa vaivaa alkaa testaaman kaikkia vanhempia alustoja läpitte.
Se on jo moneen kertaan selitetty että kyse ei ole mistään "laitetaan ajureista päälle" ominaisuudesta vaan vaatii nimenomaan bios tuen kun ominaisuus pitää tunkata päälle ENNEN kuin käyttistä aletaan edes kopeloimaan.
Se mikä sinua kiinnostaa tai ei kiinnosta ei puolestaan kiinnosta minua vähäkään. Saat ulista minkä ehdit, mutta kirjoituksiini se ei vaikuta yhtään. Ihan vinkkins jos haluat säästää näppäimen painalluksia.
Tajuatko mitä tarkoittaa standardit? Pcie sttamdardi tarkoittaa sitä että kun tekee pcie kortin ei tarvitse etsiä kaikkia maailman toisia pcie laitteita ja validoida niitä. Se on mahdotonta ja tarpeetonta.
Se on pcie 2.1 ominaisuus. Se on pcie 3.0 ominaisuus myös jne. Avaamalla speksit näet sen.
Ehdit yli vuoden ignoren jälkeen olla pois sieltä yhden päivän ja nyt pääset sinne takaisin. Minulla ei ole mitään mielenkiintoa lukea ulosantiasi kun sen taso tätä luokkaa.
Koitapa nyt siivota tuota ulosantiasi asiallisemmaksi, @JiiPee samoin.
—
Kyllä, tietenkin se on mukana on myös myöhemmissä, mutta edelleen valinnaisena optiona.
Se, että emolevy, prosessori, näytönohjain tai mikä tahansa muu laite tukee tiettyä PCIe-versiota ei tarkoita, että se tukisi kaikkia sen valinnaisia ominaisuuksia kuten resizable BAR.
Kyllä. Mutta miten se liittyy tähän mitenkään? Kyseinen valinnainen ominaisuus löytyy intel emoista hyvin kattavasti. Onko sinulle siis vielä epäselvää siinä jotenkin että intel tukee tätä emo/bios tasolla? Tukihan paljastui ihan päivissä. Varmaankin kaikista z-sarjsn emoists löytyy kyseinen bios säätö. Ja se on omissa intel emoissani vielä päälläkin vakiona.
No sithän asian voi helposti testata 6000-sarjan korteilla kun niitä tulee, että onko AMD lukinnut ominaisuuden vai ei.
Ei etukäteen huutaa AMD ON LUKINNUT TÄN OMINAISUUDEN!!!
Mä en ole nähnyt mitään näyttöä, että intel tukisi myös. Ei noista sun aiemmista linkeistä, löytynyt ainakaan nopeasti vilkaistuna mainintaa tuosta tuesta, joten lähdettä kehiin että INTEL TUKEE, eikä tuo ole vain yhden emolevy valmistajan toteuttama tuki.
Yhden emolevyvalmistajan mitä? Mikä sinulla on siis ongelmana nyt? Et usko että kaikki emolevyvalmistajat tukee vai mitä ihmettä? Miten tämä voi olla näin vaikeaa oikeasti?
MSI tukee:
MSI Global ja lataa manuaali.
Asrock tukee:
https://download.asrock.com/Manual/Z370%20Extreme4.pdf
Gigabyte tukee:
https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_z370-hd3_e.pdf
Asus tukee:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1200/ROG_STRIX_Z490-E_GAMING/E16887_ROG_STRIX_Z490-E_BIOS_manual_EM_WEB.pdf
Intelin asiaan liittyvyys loppuu tasan tuossa kohtaa kun intellin piirisarjan emolevyistä löytyy tuo ominaisuus. Ja sehän löytyy.
Kaikista manuaaaleista löytyy se termi mikä tuki biosista pitää löytyä.
Edit. Se on kumma kun tota samaa iänikuista vänkäystä pitää joka ketjuun tuoda.
Annetaan msi:n selittää se. Linkissä siis yleisin termi.
MSI Global
http://www.msi.com
Tuota standard swizzleä ei käytetä vielä yhtään missään. Vulkan ei edes tukenut sitä(vielä). Normaalisti näytönohjain hakee tekstuurit keskusmuistista. Toistaiseksi puhutaan akateemisesti lähinnä potentiaalista jos/kun joku DX12 only peli sitä alkaa käyttämään.
Mutta tuo taitaa edelleen koskea vain tekstuurien väriarvojen SWIZZLE:ä, eli esim. missä järjestyksessä 32 bittisen tekstuurin R-, G-, B- ja A-arvot luetaan (eli vaikka ARGB, BGRA tai RGBA ). Esim. tässä tapauksessa sitä, että suoritin luo uuden pakkaamattoman tekstuurin ja kopioi sen näytönohjaimen muistiin sopivassa formaatissa.
Mutta esim. peleissä suurin osa tekstuureista on valmiiksi pakattu, eikä niitä luoda dynaamisesti suorittimella. Jolloin tuo PDEP ei vaikuta asiaan.
Eikös tekstuurien pakkaus ole jo iänikuinen ominaisuus? Ainut on, jos luodaan jotain uusia tekstuureita pelin ajon aikan, niin niitä voi pakata..
On. Tekstuurien pakkaus on toki kehittynyt laadullisesti vuosien saatossa, kun uusia tekniikoita on tullut käytetäväksi (esim. BC1 vs. ASTC). Mutta tuo pakkauskin kannattaa tosiaan tehdä näytönohjaimella, jos sitä pelin suorituksen aikana täytyy tehdä, koska silloin se on selvästi nopeampaa ja PCI Expressin yli ei tarvitse kopioida dataa.
Mutta tosiaan tuon edellisen viestini pointti oli se, että toistaiseksi ei ole esitetty mitään syytä, että miksi tuo AMD:n SAM olisi rajoitettu noihin uusiin suorittimiin (tai emolevyihin). Ja erilaisilla foorumeilla on sitten kaikkia vääriä spekulaatioita asiasta. Helpompaa olisi ollut kaikille, että AMD olisi kertonut asiat suoraan.
Ei. Tuossa ei ole kyse väriarvojen järjestyksestä pikselin sisällä vaan itse pikselien järjestyksestä.
Näyttis ei pidä pikseleitä puskureissaan järjestyksessä jossa pikselin osoite on sizeof(pixel) * (y * WIDTH + x) , vaan ne puskurit on tiletetty esim. siten että osoite lasketaan tyyliin
tile_x = x / TILE_SIZE_X
tile_y = y / TILE_SIZE_Y
tile_addr = sizeof (tile) * (tiles_x * tile_y + tile_x)
addr_inside_tile = sizeof(pixel) * ((y % TILE_SIZE_Y) * tile_size_x + (x % TILE_SIZE_X))
tai
tile_x = x / TILE_SIZE_X
tile_y = y / TILE_SIZE_Y
tile_start_index = (TILE_SIZE_X * TILE_SIZE_Y) * (tiles_x * file_y + tile_x )
index_inside_tile = ((y % TILE_SIZE_Y) * tile_size_x + (x % TILE_SIZE_X))
missä siis TILE_SIZE_X ja TILE_SIZE_Y on laskettu pikseleinä, ei tavuina
Syy tähän on välimuistin osumatarkkuus, tällöin lähempänä toisiaan olevat pikselit osuvat paremmin samaan välimuistilinjaan.
—————–
Jayztwocents saanu myös EK:lta radeon vesijäähykamoja nurkkiin samalla:
Huom: RT:stä ei mainittu kihvelillä.
Jaha, pitää siis ilmeisesti laittaa saman tien 5700 XT myyntiin ja ostaa 6800 XT tilalle.
Kannattaa ehkä harkita vielä hetki. Ennakkotietojen mukaan saatavuus noilla on yhtä olematon kuin Nvidian tuotteillakin, puhutaan siis kuukausien jonoista.