
Markkinatutkimusyritys Canalys on julkaissut vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen tietokone- ja taulutietokonemyyntitilastot. Luvuissa on nähtävissä selvästi io-techissä jo huhtikuussa uutisoitu tietokoneiden myynnin kasvu, mutta uudet tilastot antavat huhtikuun lukuja tarkempaa tietoa. Myynnin kasvu on keskittynyt kannettaviin laitteisiin ja Chromebook-tietokoneissa myynti on noussut peräti 275 prosenttia.
Canalys on jakanut myyntituloksensa neljään eri kategoriaan: Perinteisiin pöytätietokoneisiin, kannettaviin tietokoneisiin, tabletteihin ja Chromebook-laitteisiin. Pöytätietokoneiden kehitys myynnissä ei Canalysin yleisarviossa näytä yhtä positiiviselta kuin tietokonemarkkinoiden yleinen kehitys, sillä kasvun sijaan niiden myynti on vähentynyt neljä prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Siihen syitä on varmasti helppo hakea komponenttipulan suunnalta.
Kasvu markkinoilla on siis tapahtunut mukana kuljetettavissa laitteissa – kannettavien tietokoneiden myynti on noussut 62 prosentilla ja tablet-laitteiden 52 prosentilla. Korona-ajan etäopiskelut ja etätyöskentelyt ovat kuitenkin näkyneet eniten juurikin edulliseen hintaluokkaan tähtäävissä Chromebookeissa, joiden myynnin kasvu vuoden takaiseen on massiiviset 275 prosenttia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Chromebookien myynti on vuodelle 2021 peräti hieman laskenut siitä, missä se on ehtinyt käydä jo viime vuoden lopulla.
Chromebookkien järkälemäisen suosion kasvun myötä myös valmistajien markkinaosuudet kokivat muutosta. Vuoden 2021 alussa myydyin Chromebook-valmistaja oli HP 36,4 prosentilla, toisena tuli viime vuonna vielä johtajan paikkaa pitänyt Lenovo 25,9 prosentilla ja kolmantena Acer 11,9 prosentilla. Tablet-markkinoilla puolestaan varsin ylivoimaisessa johdossa on Apple 38,2 prosentin asemallaan, toisena Samsung 20,1 prosentilla ja kolmantena Lenovo9,5 prosentilla.
Edellisessä uutisessa uutisoituja pelkkien PC-myyntien tilastoja Canalys ei ole julkistanut, mutta yhdistetyissä PC ja tablet-myynneissä ykkösenä on Lenovo 19,7 prosentin osuudellaan, toisena tulee Apple 18,1 prosentilla ja kolmantena on HP 15,8 prosentilla.
Lähde: Canalys
Niin Neverwareltä löytyy CloudReady käyttis mikä on ChromeOS jonka voi asentaa mihin vaan x86 koneeseen: CloudReady for Home: Free Download — Neverware
Tuolla on tullut annettua monelle vanhalle läppärille uusi elämä. Kun rullaa paljon paremmin kuin yksikään Windows tai linux distro.
Eikä tuota ole pakko asentaa kun sitä voi linux tyyppisesti kokeilla asentamatta.
Suosittelen kokeilemaan varsinkin niiden ketkä ovat ChromeOS ja Chromebookkeja vastaan.
Enpä tässä varsinaisesti Chromebookeja vastaan ole. En vain näe mitään käyttöä sellaiselle kun Windows ja Linux on olemassa.
Juurikin näin. Täällä tekissä kun ollaan niin varmasti löytyy porukkaa jotka löytävät paremman masiinan samaan hintaan jolla voi ajaa haluamaansa "oikeaa" käyttistä.
Tarkennuksena vielä että en siis tarkoittanut että en näe kenelläkään ihmisellä käyttöä tuolle vaan että omalla kohdalla ei ole mitään intressiä edes kokeilla kun ei ole itselle mitään hyötyä asentaa rajoitetumpaa käyttistä
Jos mun pitää suositella konetta peruskäyttöön kenelle tahansa yli 60-vuotiaalle, ja tilanteessa on pienikin riski, että mun pitää jatkossa osallistua koneen ylläpitoon tai ongelmien ratkomiseen, niin en todellakaan lähde suosittelemaan mitään läppärinraatoa. Vaihtoehtoja on tuossa tilanteessa tasan kaksi: iPad tai Chromebook.
Itse pakkaan kaikki suurempaa tietoturvaa vaativat tiedostot kryptattuun zip pakettiin ennenkuin laitan pilveen. Näin ollen jos tiedostot vuotavat esim. hakkeroinnin takia pilvestä ei niitä pääse lukemaan kukaan kenellä ei ole hallussa salausavainta, jolla paketti aukeaa. Tämä kryptaus myös estää Googlea tai muuta pilven ylläpitäjää lukemasta tiedostojen sisältöä. Tosin tässä on se, että salausavaimet kannattaa olla hyvin varmennettu omaan talteen tai niitä tiedostoja ei enää pääse itsekään käyttämään.
Tabletit on aika hyvä vaihtoehto täysin tahvoille vanhuksille joiden ainoa käyttö tietotekniikalle on tyyliä laskun maksu, sähköpostin lukeminen tms. Ainakin itse olen huomannut, että jos saa vanhukset käyttämään tablettia pääsee itse helpoimmalla kun noi windows koneet menevät päivitysten takia vähän väliä jumiin ja niitä saa selvitellä tablettien kanssa samaa ongelmaa ei ole. Ainakin itse kun eläkeellä olevalla isälläni oli windows läppäri sai 3-4 kertaa vuodessa käydä selvittelemässä kun päivitykset olivat vetäneet koneen jumiin tabletin kanssa ei ole tarvinnut kertaakaan käydä selvittelemässä ongelma tilanteita.
Läppärinraatojen kanssa saa itse olla vähän väliä käyttötukena varsinkin jos on windows.
Googlella 100GB tallennustila maksaa 20e per vuosi, 200GB tallennustilaa 30e per vuosi. Mielellään maksaa parikymppiä mielenrauhasta.
Ymmärtää sen jälkeen, kun lähipiirissä on vähemmän tietotekniikasta käsittäviä ihmisiä, joiden tietokoneen käyttö on vähintään 95% ajasta web-applikaatioiden käyttämistä Netflixistä verkkopankkiin jne.
Loppui minulla helpdesk-toimet, kun tuon ratkaisun teimme. Kone päivittää itse itsensä eikä käyttäjä saa sitä sekaisin käytännössä millään.
Chromebook on käytännössä tällä hetkellä se "tietokonekokemus", mitä peruskäyttäjä tietokoneelta odottaakin. Helppo ja vaivaton keino tehdä olennaiset asiat.
Samalta istumalta hankin tuollaisen itsellenikin, koska käyttökokemus oli viisi kertaa parempi kuin pari päivää testailemani Lenovon minimalli. Liikkeellä ollessani omakin käyttöni rajoittuu myös töiden osalta web-ohjelmistoihin, joten ratkaisu on täydellinen.
Helvetin halpa laatuun nähden. Itselläni käytännössä pomminkestävä Acerin R11. Akunkesto erinomainen eikä vehkeen kanssa ole kertaakaan ollut ongelmaa.
Kunhan tietää tasan tarkkaan, mihin tarkoitukseen tuon hankkii, ei oikein parempaa ostosta voi tehdä. Toki pitää tutkailla, mikä on laadukas malli, koska toki niiden välillä eroja on.
Rajoitettu Windows 10 käyttökokemus ja samalla kuitenkin kaikki Windowsin negatiiviset puolet samassa paketissa. Eli ihan susi systeemi ChromeOS verrattuna.
Komppaan. Juuri tuollainen setup oli itselläni vertailukäytössä ennen Chromebookin ostoa.
Puhumattakaan siitä että Windows 10S lopetettiin jo 2018
Windows 10X:ää ei julkaista tänä vuonna – eikä välttämättä koskaan
mobiili.fi
Mitkä negatiiviset puolet? Tuonhan saa normi kympiksi. Halpis chromebookeissa oli niin onnetonta rautaa, että 10s tuli valittua viimeksi.