
Kotimainen huippuylikellottaja Juhani Luumi lienee jo tullut tutuksi io-techin lukijoille ylikellotuskenttien ennätysjahdeista. Viime kertaiset kisailut Port Royalin kärkipaikasta päättyivät australialaisen Escapeen tulosten hylkäämiseen väärennettyinä, mutta kärkikahinoihin on noussut sittemmin mukaan jo useampiakin hyvämaineisia ylikellottajia.
Luumin uusi 3DMark Port Royal -ennätys on 18710 pistettä. Kakkosena listoilla on kreikkailaisylikellottaja OGS 18672 ja kolmantena brasialainen TecLab 18637 pisteen tuloksilla. Kaikilla kolmella on ollut testeissä käytössään Intelin Core i9-10900K -prosessori ja NVIDIAn GeForce RTX 3090 -näytönohjain.
Luumin aiemmat ennätystulokset oli ajettu jo nestemäisellä typellä, mutta usein testiajot päättyvät ennen aikojaan lämpötahnan halkeiluun. Puristaakseen viimeisetkin tipat EVGA:n GeForce RTX 3090 Kingpin -näytönohjaimesta ennen halkeilua Luumi turvautui hiomapaperiin ja lasilevyyn, joka takaisi tasaisen hiomajäljen. Ohentamalla piisirua on mahdollista saada paitsi parempi kontakti sirun ja jäähdyttimen pohjan välille, myös tuoda jäähdytys aavistuksen lähemmäs transistoreja.
Hiotun grafiikkapiirin myötä Luumi sai ylikellotettua RTX 3090 Kingpinin nestemäisellä typellä kyllin vakaana Port Royal -testiajoon peräti 2805 MHz:n kellotaajuudelle, joka yhdistettynä reilun 23,1 Gbps:n nopeudella (1444 MHz) toimiviin muisteihin ja 5403 MHz:n kellotaajudella toimivaan i9-10900K-prosessoriin riitti uuteen ennätystulokseen.
Luumi on hionut ennätysajon jälkeen piiriä vielä lisääkin, mikä on riittänyt Unigine Superposition 8K Optimized -testissä uuteen henkilökohtaiseen ennätykseen. Grafiikkapiiri toimi testissä 2790 MHz:n kellotaajuudella ja muistit reilun 23,3 Gbps:n nopeudella (1462 MHz), mikä piisasi 10966 pisteen tulokseen. Tulos oikeuttaa HWBotin listoilla kirpaisevasti palkintopallin kynnykselle eli neljännelle sijalle.
Keskustelu Luumin ylikellotussessioista käy kuumana TechBBS:n uutiskommenttiketjussa.
Hinta taitaa olla este ja vaatii useamman henkilön.
Heliumin käyttö maksaa vissiin jotain 200€+ per minuutti
@kurkimies
Heliumin käytännöllisyys huono, ja hinta toki ulottumattomissa valtaosissa maailman maita. Muutamissa maissa joissa sitä on varastoitu vuosikymmenet se on tavallaan jossain määrin "edullista" kuten esim USA:ssa. Suomeenkin taidetaan kuskata nestehelium juuri konteissa jenkeistä.
Kuivajää on etenkin aloittelevalle helppo ja sitä saa Suomessakin tavan kuluttaja varsin helposti. Ongelma on varsin nopea haihtuminen hyvässäkin kylmälaukussa eli käytettävä heti kun on ostettu, ja toki lämpötila vain se -79c. Monen kiinnostuneen kannattaisi ainakin kerran koittaa juuri kuivajäällä kun itse prosessi ei eroa typen käytöstä.
Tekniikan Maailma
tekniikanmaailma.fi
Paljonko kyseisellä kokoonpanolla muuten kulki? Olisikohan tuosta tsäänssiä kehitellä jotain kaupallista yhteistyötä Asuksen, Gigabyten, MSI:n tms. kanssa riippuen vaikka kenen emolla 3990X:ää ajetaan? Kiinnostusta luulisi löytyvän, jos YouTubeen laittaisi maailmanennätyksen jahtaamisesta videon
. Eikö nuo MSI:n ja Gigabyten ylikellotusvideot ole keränneet ihan ok katselukertaa?
@Sampsa
katso liitettä 592865
Ehkä sillä alkaa ikä painaa? @Sampsa
Tuo kaupallinen yhteistyö jonkun ison valmistajan kanssa ja heidän emolevylleen/näyttikselleen näkyvyyttä tuntuisi ihan hyvältä idealta. Toki voi siinä olla jotain sellaisia ongelmia mitä ei itselle tule mieleen. Ja toki varmaan kaupallisesta yhteistyöstä joku pahoittaa mielensä, mutta se taitaa tapahtua nykyään joka tapauksessa teki miten päin vaan.
Luulisi Asuksen, Msi tai Gigabyten olevan kiinnostuneita maailmanennätys kellotuksen tavotteluun (näyttiksen / emon osalta) kun niminäkin on antaa kovat @Luumi ja @Sampsa
Kaksi samanlaista kokoonpanoa ja katsotte, kumpi vetää paremmat tulokset?
Toi Time Spy Extreme hiertää tavallaan, siinä olisi mahkut saada reilusti nykyistä korkeampi tulos.
Heitetään ehdotuksena SLI settiä.
Tai vaikka 6900xt käsittelyyn…
En olisi uskonut, että siitä noin selvästi pystyy kuulemaan sen kuinka murtuu tahnat.
Tätä olen itsekin ihmetellyt, että olis kyllä aika seuraavan tason juttu kun on tasoitetutkipon pohjat ja sirun pinta, niin lehtikulta olis aika kova kontaktiaine tuohon. Toki se pitää joka kerta laittaa uusiksi ja useampi lehti, eli ei sekään ihan ilmaista ole, muttei olisi halkeiluongelmia.
Jääköhän lehtikullassa pahoja ilmataskuja? Eihän se mitään tasaista ole.
Ainakin der8auerin lämpötyyny testi ei onnistunut hyvin.
Hopealla olisi parempi lämmönjohto, joskin kovuus lienee tässä tapauksessa haitaksi. Ei olisi niin kalliskaan kokeilu:
Lehtihopea – 25 lehteä, 95×95 mm – Slöjd-Detaljer
http://www.slojd-detaljer.fi
Jos ois itellä tasaseks hiottuja jäähyjä ja prossuja, niin kokeilisin kyllä ihan mielenkiinnosta
katso liitettä 623582
Mulla on suunnitelma.
10GHz ensimmäisenä, joka saa ylittää tuon luvun näyttiksellä?
Kai sille ainakin kovemman virtarajan Bios on.
katso liitettä 688464
katso liitettä 688465
katso liitettä 688467
katso liitettä 688469
Mitenköhän tahnan tilalla toimisi joku kiinteästä materiaalista tehty lätkä? Grafiitista niitä tehdään ainakin, ja kai metallipohjaisiakin on olemassa.
Onko kukaan kellottaja kokeillut tällaista?
Ainakin anneli auerilla oli videoo. Ei vissiin kylmällä toimi niin hyvin mitä tahna.
Grafiittikalvoja käytetään jonkin verran tänä päivänä tehoelektroniikkapuolella sen takia, että lämmön- ja tehonvaihtelut pumppaavat rasvat pihalle ja jos ne pysyvät paikoillaan, niin ajan myötä rasvat kuivuvat murenevaksi korpuksi. Grafiittikalvoilla tämmöistä ei tapahdu, vaan se on ominaisuuksiltaan stabiili. Huonona puolena on jonkin verran huonompi lämmönjohtavuus optimaaliseen rasvaukseen verrattuna.
Toimisko sellainen tässä tilanteessa ja mistä saisi? Itse uskon että murtumisen pääsyitä on piirilevyn ja myös GPU:n taipuminen kun on hyvin kylmä -150 alkaen. Usein murtuminen on jopa äänetön ja usein selvä naps-ääni.
Linuskin jotain pyrolyytti kalvoa testannut.
Oma mutu että tuollasella hiotulla pinnalla saattaisi toimiakin.
Minä selvitään ensiviikolla, että jos saisin töistä sinulle koepalan ja valmistajatiedon.
Olisi kyllä avuksi, aivan valtavan isohan tuollainen GPU ei ole mutta saisi minusta peittää sen varmaan aika reilusti.
Yllättävän hyvin kestää noitakin juttuja osat jos pitää järjen päässä ja pitää huolen ettei mikään esim virransyötön osa ylikuumene. Kokonaisuudessaan nykyosilla kellotus ennätyksiä varten on kyllä vaikeeta, mutta eritavalla mitä ennen. Ainakin tuo lämpötahnan murtuminen näytönohjainten osalta on sellainen aihe mikä aiheuttaa harmaita hiuksia ihan näin yli kahdenkin vuoden jälkeen.
Katsotaan mitä seuraavaksi. @Jokot @Kaotik @FlyingAntero @solidton
katso liitettä 703940
katso liitettä 703951
katso liitettä 703941
katso liitettä 703943
katso liitettä 703944
Hiljainen tahnamurtuma on ongelma, enari erittäin lähellä. Superposition ajettiin kerran mutta tajuttiin ettei se tue SLI:tä oikein.
Mutta johan vei koko laitos sähköä. 2x 2000W virtalähteet itse kokoonpanon osille, yksi dummy 1300W virtalähde Inferno-takalevyille ja sitten 1800W hiustenkuivaaja kohdistettuna ekan kortin takalevyyn, auttoi tosi hyvin myös socket alueen pitämiseen plussan puolella erityisesti muistit mikä oli ongelma alussa. Tiedä sitten tykkääkö 20 euron hiustenkuivaaja olla 6h putkeen maksimiasennolla päällä… @Kaotik @Sampsa @BlackWolf
katso liitettä 704292
katso liitettä 704294
Niin vähän kuin vanhanliiton mallinen haastatteluartikkeli missä kuvia ym vaiheista?
Ja kiitos @solidton Dual Rank B-die -muistien lainasta testeihin.
Toivottavasti on intoa viilaamaan laitteistoa ja lisää tekemisen meininkiä uusien ennätyksien jahtaamiseen!