
Älypuhelinten suorituskyky on jatkuvassa kehityksessä. Vaikka takavuosien kaltaisia harppauksia ei enää sukupolvien välillä nähdä, on lippulaivaluokan kehitys silti havaittavaa. Tänä vuonna huippumalleihin jopa saapui pitkästä aikaa täysin uutta jännitystä, kun Snapdragon 8 Gen 2:n grafiikkasuorituskyky otti suurehkon harppauksen ohittaen Applen A16 Bionicin synteettisissä testeissä. Aiemmin Applella oli vuosien ajan selvä ylivoima järjestelmäpiirien suorituskyvyssä, mutta nyt Qualcommin uutuuden jälkeen tuo ylivoima on jäänyt enää vain prosessoripuolelle.
Valitettavasti samaa jännitystä ja kehitystä ei ole ollut hetkeen havaittavissa keskihintaluokassa, jossa erityisesti juurikin Qualcomm on jäänyt polkemaan paikallaan. Valmistajan viimeisin ylemmän keskihintaluokan piiri on viime vuoden toukokuussa julkaistu Snapdragon 7 Gen 1. Uutuutta ei kuitenkaan käytännössä nähty länsimarkkinoilla, ennen kuin nyt io-techin testipenkkiinkin päätyneessä Xiaomin tuoreessa 13 Litessä. Testijakson alkuun ajetut suorituskykytestit paljastavatkin mahdollisen syyn sille, miksi piiriä ei ole juuri käytetty.
Kuten yllä olevista tuloksista näkee, Snapdragon 7 Gen 1 ei käytännössä tarjoa merkittävää kehitystä viimeisen kahden vuoden aikana saapuneisiin järjestelmäpiireihin. Se on käytännössä vain ottanut grafiikkasuorituskyvyltään kiinni alun perin kaksi vuotta sitten markkinoille tuodun Snapdragon 780G:n. Huomion arvoisena seikkana mainittakoon, että graafeissa näkyvät esimerkkilaitteiden tulokset ovat käytännössä vain suuntaa antavia ja samassa piirissä voi olla eroja laitteiden välillä.
Vuonna 2021 markkinoille saapunut Snapdragon 780G oli merkittävä parannus mallistoon, mutta se jäi valitettavasti vain Xiaomi Mi 11 Liten herkuksi. Sen sijaan valmistaja julkaisi jo samana vuonna 778G:n joka yleistyi käytännössä koko ylemmässä keskihintaluokassa. 778G leikkasi erityisesti grafiikkasuorituskykyä 780G:hen nähden huomattavan paljon. Saman vuoden lopulla Qualcomm julkaisi vielä plusversion 778G:stä, joka onnistui käytännössä kirimään eroa 780:een kohtalaisen hyvin ja osoittautui keskihintaluokassa vuoden 2022 puhelinten yleisvalinnaksi. 778G+:n suorituskyky lienee osasyyllinen Snapdragon 7 Gen 1:n harvinaisuuteen länsimarkkinoilla. Synteettisten testitulosten valossa se tarjoaa käytännössä pitkälti vastaavaa suorituskykyä ja todennäköisesti kyseessä on ollut valmistajille 7 Gen 1:tä edullisempi vaihtoehto.
Valitettavasti kuluneen parin vuoden aikana ero 8-sarjaan on myös kasvanut huomattavasti. Snapdragon 780G julkaistiin alun perin jo 888:n alapuolelle ja 778G+ toimi sitten käytännössä jo 8 Gen 1:n alapuolella. Eli siinä, missä lippulaivat saivat lisää tehoa, keskihintaluokasta jopa otettiin pieni takapakki siihen nähden, mitä 780G alunperin tarjosi.
Viime vuoden kesällä julkaistu 7 Gen 1 herättikin ensin toiveita suorituskykyerojen kapenemisesta. Kuten yllä olevista tuloksista on nähtävissä, näin ei kuitenkaan käynyt. Ero Xiaomi 13 Liten Snapdragon 7 Gen 1:n ja Nothing Phone (1):n Snapdragon 778G+:n välillä on käytännössä olematon. Eli siinä missä 8-sarja on kehittynyt, on 7-sarja vain polkenut paikallaan. 7 Gen 1:n prosessoriarkkitehtuuri on toki uusi Armv9-pohjainen ja siten vertailukelpoinen myös uusiin 8-sarjan piireihin. Lisäksi itse piiri on valmistettu modernimmalla 4 nm:n valmistustekniikalla.
Valitettavasti tämä ei kuitenkaan selvästikään näy suorituskyvyssä. Snapdragon 7 Gen 1:n modernimpi teknologia ei tokikaan tule kuitenkaan yksin, vaan piirin tekoälylaskentaa ja kuvaprosessointia on parannettu, mikä voi näkyä esimerkiksi kameroiden kuvanlaadussa. Lisäksi se voi olla edeltäjäänsä energiatehokkaampi modernimman valmistustekniikkansa myötä. Valitettavasti keskihintaluokka kaipaisi kuitenkin suorituskykyä, jottei ero lippulaivoihin kasvaisi enää entisestään.
Samaa jämähtyneisyyttä on havaittavissa myös Samsungilla, jonka Galaxy A53:een viime vuonna sijoittama Exynos 1280 oli jopa heikennys toissavuoden Galaxy A52s:stä löytyneeseen Snapdragon 778G:hen nähden. Tänä vuonna yritys julkaisi A54:n Exynos 1380:llä, joka ei vieläkään tuo keskihintaluokkaan suoranaista parannusta. Viime vuoden tilanteen se sentään korjaa. Tehokkaampien prosessoriydinten määrää on parannettu ja Mali-G68 MP5 tarjoaa Qualcommin piireihin pääosin vertailukelpoista grafiikkasuorituskykyä. Exynos 1380 tekeekin A54:stä hitusen parin vuoden takaista A52s:ää tehokkaamman, mutta käytännössä ero on hyvin pieni, eikä A52s:stä kannata suorituskyvyn takia vieläkään vaihtaa tuoreempaan malliin. Tuoreimmille Snapdragoneille piiri Exynos 1380 puolestaan häviää grafiikkasuorituskyvyssään.
Toisaalta MediaTekin suunnalta sekä Samsungille että Qualcommille on tarjolla jopa huomattavaa painetta. Viime vuoden OnePlus Nord 2T tarjoaa MediaTekin Dimensity 1300 -piirillään grafiikkasuorituskykynsä osalta edelleen selvästi jopa viime vuoden Snapdragon 7 Gen 1:tä parempaa suorituskykyä. Tämä siitä huolimatta, että Dimensity 1300 on käytännössä vain kellotaajuuspäivitys jo kaksi vuotta sitten julkaistun Nord 2:n sisällä sykkineeseen Dimensity 1200:aan.
MediaTekin ylivoima ei myöskään jää pelkkään 1300:aan. Kyseisen piirin kanssa yhtä aikaa viime vuonna julkaistut 8000-sarjan piirit ovat aivan omassa luokassaan täyttäen Qualcommin 7-sarjan ja 8-sarjan väliin jäävän huomattavan suuren raon. Ne tarjoavat käytännössä paremman grafiikkasuorituskyvyn pariksi myös selvästi paremman prosessorisuorituskyvyn. Valitettavasti niiden saatavuus on länsimaissa jäänyt kuitenkin huomattavan heikoksi. Käytännössä kyseisiä piirejä on nähty vain hintaluokaltaan liian lähelle lippulaivoja kavunneessa Realme GT Neo 3:ssa ja itsessään edullisessa, mutta piirinsä ulkopuolelta muilta osin harmillisen heikoksi osoittautuneessa Poco X4 GT:ssä.
Oheismainintana keskihintaluokan paikallaan polkeminen on nähtävissä valitettavasti myös järjestelmäpiirien ulkopuolella. Osin taustalla voinee olla inflaatiota ja muita hintapaineeseen vaikuttavia tekijöitä, mutta puhelinten ominaisuudet ovat ottaneet jopa takapakkia. Esimerkiksi 300 euron hintaluokasta alkoi viime vuoden aikana katomaan ultralaajakulmakameroita osasta laitteita.
Tänä vuonna Qualcomm näyttää kuitenkin ottaneen itseään niskasta kiinni ja keskihintaluokan tulevaisuudessa alkaa näkyä valoa tunnelin päässä. Snapdragon 7+ Gen 2 on tuomassa valmistajan omien puheiden mukaan jopa yllättävän suuren päivityksen edeltäjäänsä verrattuna. Prosessoripuolelle valmistaja on tuonut mukaan Cortex-X2-tehoytimen, jonka avulla prosessorisuorituskyvyn luvataan paranevan jopa 50 prosenttia. Suurin päivitys on kuitenkin tuotu sinne, mihin sitä on odotetukin – grafiikkasuorituskykyyn. Valmistajan toistaiseksi tarkemmin nimeämätön Adreno-grafiikkasiru toimittaa nimittäin ennakkolupausten mukaan jopa kaksinkeratisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna.
Elämmekin jänniä aikoja ja keskihintaluokka näyttäisi viimein olevan valmis ottamaan seuraavan askeleensa ja täyttämään lippulaivapuhelinten alle syntyneen tyhjiön. Snapdragon 7+ Gen 2 ei voikaan saapua markkinoille yhtään liian nopeasti, mutta yhdessä sen ja MediaTekin uutuuspiirien kanssa keskihintaluokka voi saada jälleen osakseen aivan uutta eloa ja kiinnostavuutta.
Mitä tulee Snapdragon 7+ Gen 2 niin toivottavasti qualcommilla ovat ottaneet huomioon myös virrankulutuksen ja lämmöt. Kukaan tuskin kaipaa keskihintaluokkaan puhelinta joka ylikuumenee ja syö avaan akun.
Olen ostanut "lippulaivapuhelimia" 3-4 vuoden välein ja ainakin minulla vasta viimeisin puhelin Snapdragon 865-suorittimella ei ole alkanut tuntumaan hitaalta parin vuoden käytön jälkeen ihan ylesisesti skrollauksessa, Chromessa, Google Mapsissa, yms. Jos nyt 400-500€ keskitason puhelimeen saa vain suunnilleen yhtä tehokkaan suorittimen kuin tuo 3v vanha SD 865, niin se saattaa tuntua hitaalta jo vuoden tai parin päästä.
Niin no, en tiedä miten kukin sitten määrittelee tuon "hitauden". Mulla on jossain tallessa kohta viisi vuotta vanha Honor 10 joka muinaisesta piiristään (Kirin 970) huolimatta pyöri ainakin viimeksi ohimennen testatessa ihan sulavasti. Jos olisi vielä päivitystukea, ei kaatuilisi satunnaisesti ja akku ei tyhjentyisi silmissä niin kaipa tuota pystyisi vielä käyttämään ihan pääasiallisenakin puhelimena. Omistamassani pari vuotta vanhassa Chuwin halppistabletissa on vieläkin tuhnumpi piiri (MT8183) ja sekin on enemmän kuin mukiinmenevä päivittäisessä peruskäytössä.
865/865+/870-piirillä rullaavat puhelimet kestää luultavasti käyttöä vielä pitkään. Omakin kyseisellä piirillä varustettu Xperia 1 II toimii edelleenkin kuin uusi.
Harvemmin siitä paremmasta suorituskyvystä on haittaa. Esim. tuo galaxy A52s tuntuu selvästi tahmealta peruskäytössä. Varmaan tuossakin tallennustilan hitaus vaikuttaa.
Minulla on taas 6 vuotta vanha Galaxy S8 edelleen käytössä musiikki+podcast soittimena, ja ei sitä mielellään juuri muuhun käytä juuri hitauden takia. En sitten tiedä johtuuko hidastelu sitten yleisestä tehojen puutteesta tai esim. raskaasta Samsungin OneUI-skinstä.
Onneksi niitä vaihtoehtoja on olemassa, kevyempiä karttasovelluksia, yksityisempiä ja kevyempiä selaimia, käyttiksiä, ihan koko Googlen Frameworkia ym.
Jos ei ole tuon ihmeellisempää käyttöä, niin suosittelen kokeilemaan mikäli kiinnostaa. Koko käyttiksen vaihto voi olla vähän niin ja näin, kas kun vain USAn ja Kiinan malleihin meni Snapdragon noihin aikoihin ja muualla maailmassa Samsung harjoitteli tuolloin Exynosin kanssa. Ja niistä sitten tuli mitä tuli, niinpä harrastajien käyttistuki on huonon ja olemattoman välillä, mutta ei tietenkään estä tutustumasta vaihtoehtoisiin ohjelmiin ja siihen, että heivaa kaiken bloatin tuolta pois työkaluilla.
Tossahan on vielä USB 3.1 alt-modella, joka on nykyisin harvinaista herkkua, tosin tosiaan eurooppalainen S8 on vähän laimea tehoiltaan työpöytäkäyttöön ainakaan sellaisenaa, mutta varmasti paljon tehokkaampi mediatoistin ku TV:ssä oleva ARM rauta.
Niin eli käytännössä sama kuin tuo Xiaomi Note 11S 5G, piirun verran parempi etukamera. Kai se siihen hintaan, mutta niinkuin totesin tilanteen muuttuu. Ainahan jokin valmistaja tulee ottamaan tappiomyynnillä markkinaosuuden, ihmisille jää siitä mielikuva halpana, hinta nousee, mutta mielikuvat elää. Tällä hetkellä se oikeasti halpa vaan ei ole enää Xiaomi vaan näköjään Realme, taas vaihteeksi kun taustalla on ilmeisesti samaa firmaa Oppon kanssa. OnePlus oli aikanaan myös halpa luokassaan kunnes hinta nousi jne.
Compare Xiaomi Redmi Note 11S 5G vs. Xiaomi Poco M4 Pro 5G vs. OnePlus Nord CE 2 5G – GSMArena.com
http://www.gsmarena.com
POCO M4 Pro 5G – Hintaseuranta | Hinta.fi
hinta.fi
Eipkä tuota näytä enää saavan vaan hinta on 220€ ja tuolla Note 11S 5G:llä hintaa 199€. 179€ olis Powerissa eikä saatavuutta, ja samalla hinnalla, 200€:llä, saa OP Nord 2 CE 5G:n, joka on jo parempi.
Ei kai mihinkään ja olen samaa mieltä muutoin, paitsi, että luonnollisesti mikäli saatavilla on samaan hintaan hitaampaa tai nopeampaa rautaa niin on sanomattakin selvää kumpaa kannattaa ostaa. Kuten näkyy niin tuossa 100€-150€ luokassa riittää niitä sudenkuoppia kun lähes samalla nimellä myydään täysin erilaisia puhelimia suorituskyvyiltään ja niillä A-53 vehkeillä ei kyllä selata edes sitä Instagramia enää kauhean sujuvasti.
Käsittelin tämän jo.
Ei yksinkertaisesti ole mikään mielipidekysymys onko A-73 vaiko A-76 nopeampi ja sekään ei ole mielipideasia onko 99€ vaiko ~200€ enemmän ja tässähän tosiaan puolet hitaampi maksaa tuplaten enemmän. AMOLED näyttö toki näkyy tuossa olevan, vaan paljonko siitä on konkreettisesti iloa kun prossu on jo nyt käytettävyyden rajoilla.
Laitetaan uudestaan:
Ja nyt olet jo maksamatta 300€ samoista tehoista, mitä 100€ puhelin tarjoaa. AMOLED- näyttö löytyy jo 200 euron OnePlus Nord 2 CE 5G:ssäkin, jossa on jo taas nopeampi ja vähävirtaisempi SoC. Sormenjäljenlukijaa ei ole Xiaomilla vieläkään näytön alla, toisin kuin kilpailijoilla.
Paperilla tuossa on 100 megapikselin takakamera. Kas kun ei heti tuhannen. Olennaisemmat seikat, kuten f-luku näyttäis, että valoa ainakin ottaa vähemmän kuin kilpailijat, myöskään vakaimesta ei mainintaa, siinä missä kilpailijoilla on vakain kummasakin kamerakennossa. Eli tyypillinen megapikselinumerolla myynti.
Qualcomm Snapdragon 732G – WikiMovel
wikimovel.com
MediaTek Dimensity 700 – WikiMovel
wikimovel.com
MediaTek Dimensity 900 – WikiMovel
wikimovel.com
Ja kun verrataan tuota
Tähän pätee pitkälti samat kuin edelliseen. 300€ hintaluokassa Xiaomilta saa samat ominaisuudet, mitkä muilla "loppuu" jo 200€ luokassa ja seuraava luokka alkaa. Tuossa on edelleen UFS 2.2, sormenlukija sivussa, ei vakautettua kameraa, mutta megapikseitä, joilla keulia, heikompi akunkesto, mainitsemasi lataus hitaampi jne jne.
Siitä verrokiksi mitä oikeasti 300 eurolla saa:
Compare Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G vs. Realme GT Neo 3T vs. Samsung Galaxy A53 5G – GSMArena.com
http://www.gsmarena.com
Qualcomm Snapdragon 695 – WikiMovel
wikimovel.com
Vaikka kaikki ei luureillaan pelaa niin mobiilipelaamisella on kuiten 50% markkinat PC:n ja konsoleiden jakaessa loput keskenään, joten korostan tätä ja sen näyttistä, joka on melko tehokas ja omassa luokassaan jos verrataan saman näihin kahteen.
Qualcomm Snapdragon 870 – WikiMovel
wikimovel.com
Samsungin Exynos 1280 on toki tänään ikävästi uutisissa.
Samsung Exynos 1280 – WikiMovel
wikimovel.com
Realme GT Neo 3T 5G 8/128GB, älypuhelin hinta 299,00 €
hintaseuranta.fi
Samsung Galaxy A53 5G 6/8/128GB, älypuhelin hinta 299,00 €
hintaseuranta.fi
Sama laite kuin yllä oleva Note 11 Pro 5G, mutta hieman huonommalla kameralla, puolta hitaammalla latauksella, hieman pienemmällä akkukestolla ym.
Compare Xiaomi Poco X5 vs. Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G – GSMArena.com
http://www.gsmarena.com
Kilpailee sen aiemmin mainitsemani Realme GT Neo 3T:n kanssa ilmeisesti pelipuhelinluokassa, jota saa nyt 300 euroon. Pikkuriikkisen nopeampi prossu, mutta hitaampi näyttis ja UFS 2.2, hitaampi lataus, vakauttamattomat kamerat ilmeisesti ym eroja.
Samsung A52s on pitkälti sama laite ja saman hintainen. Parempi kamera, microSD- korttipaikka ja.. Xiaomilla ei ole vieläkään, edes 400€ luokassa sormenjäljenlukijaa näytön alla.
Tiedetään myös kummalla on millainen päivityslupaus, kumpi oikeasti valmistaa ja kehittää rautaa voitoillaan ja kumpi rahoittaa Kiinan asevoimia joten pitäisi olla aika selvää kumpi kannattaa valita kun rauta on samaa.
Compare Samsung Galaxy A52s 5G vs. Xiaomi Poco X5 Pro vs. Realme GT Neo 3T – GSMArena.com
http://www.gsmarena.com
Tämä on sama laite Realme GT Neo 3T:n kanssa, mutta puoli ampeeria pienemmällä akulla, ei taaskaan sormenjäljenlukijaa näytössä, hitaampi lataus, huonompi akkukesto, IP53 luokitus tosin.
Elisa – Verkkokauppa 8%2F256GB 5G Night Black
Aika monessa esimerkissäsi Xiaomilla oli käytännössä 50% enemmän hintaa kilpailijoihin tai puolta huonompi rauta, räikeimmissä tapauksissa molemmat.
Varmasti jonkun mielestä myös jo tonnin hinnan saavuttaneessa Librem Purismissa on "speksit kohdallaan", mutta ne eivät ole sitä objektiivisesti hinta-laatusuhdetta ajatellen, niinkuin väitit, joista keskustelu lähtikin. Päin vastoin, noista iso osa, kuten Note 11 toimii oikein hyvinä esimerkkeinä, mitä kannattaa välttää jos haluaa hinta-tehosuhteen olevan kohdallaan.
Edelleen noi on ihan mitattavissa olevia asioita, eikä mielipidekysymyksiä.
Mielipidekysymys on sitten se, että miltä se fyysisesti tuntuu vrt. joku kilpailijan laite tai, että haluaako tukea uuden tekniikan kehitystä vaiko Kiinan asevoimia.
Niin eli et edes lukenu aiempaa viestiäni tai et ainakaan ymmärrä raudan eroja, kuten tuo Note 11 esimerkki osoittaa.
Se prosessori ei vieläkään ole Snapdragon. Snapdragon on Qualcommin valmistamien SoCien ylin brändi, ei muuta. Se ei ole tae yhtään mistään, eikä edes konkreettinen osa, se on brändi. Olennaista on nimenomaan, että mikä prosessori, tallennustila, näytönohjain ym muut palikat siinä SoCissa on. Vaikka katseltais vain Snapdragoneja.
Qualcommin omien prosessorien brändi on muuten Kryo, tosin pitkälti perustuvat ARM:n referenssimalleihin ja helpointa selvittää mihin ARM:n Cortexiin ne pohjautuu jos Snapdragonissa sattuu olemaan Kryot, eikä suoraan Cortexit. Että sellaista brändeistä.
Olennaisin asia ja koko väittely taisi olla se, että noiden piti olla hinta-speksisuhteeltaan parhaimpia, eikä se, että ovat "aikalailla nykyaiaisia" ja Qualcommin SoCilla. Niitä nyt löytyy muiltakin. Koko aihe oli se hinta-speksisuhde ja kuten nähdään, Xiaomi on siirtyny markkinaosuuden haalimisesta hinnan nostaan ja läpi hintaluokan ovat sekä kalliimpia, että huonommalla raudalla.
Sen verran voin sanoa että olennaisin asia ei ollut missään vaiheessa se että Xiaomin puhelimet olisivat hinta-laatusuhteeltaan parhaimpia enkä ole niin missään vaiheessa sanonut vaikka alla olevasta tekstistä sen käsityksen saakin. Olen sanonut että suosin Qualcomm Snapdragon prosessoreita Googlen kamera porttauksien takia.
Puhelimen ollessa päivittäisessä käytössä Samsung Internet muistaakseni toimi selaimista parhaiten mutta siitä puuttuu työpöytäsynkkaus ja on sekin todella hidas vrt. Chrome uudella puhelimella. Roottaus ja custom ROM:t ovat varmaan turhia virityksiä puhelin toimiessa lähinnä mediatoistimena. Jo vuosia sitten S8 ROM-yhteisö näytti aika pieneltä ja varmaan tuo Exynosin takia, eikä KNOX:n peruuttamaton murtuminen roottauksessa varmasti auta asiaa.
Sehän riippuu aika pitkälti siitä, mitkä käyttäjän odotukset ovat. Esim. isäni käytti Xcover 3 luuria niin pitkään, kuin sen sisäinen 8Gt tallennustila vain riitti järkevään pisteeseen asti. Tuo oli vielä se non-value G388F malli, missä päivitykset loppuivat Lollipop versioon, niin sovelluksiakaan ei saanut heivattua muistikortille (G389F oli Marshmallow versiolla). Loppuvaiheessa piti poistella aina sovelluksia, että uusia/päivityksiä tilalle.
Itsellä olisi loppunut kärsivällisyys sen kanssa jo ajat sitten. Toisaalta minulle riittää edelleen Snapdragon 835 suorituskyky Xperia XZ1 Compactin ja F(x)tec Pro1 luurien kanssa, vaikka pääasiallisena laitteena on Zenfone 9 (SD8+ gen1). Edes 120hz näyttö ei ole saanut sellaista efektia aikaiseksi, että 60Hz näytöt tuntuisi epäsulavilta. Joillekkin 60Hz:iin ei ole paluuta korkeamman virkistystaajuuden jälkeen.
Eli heikompikin laite hoitaa hommat ihan hyvin, kunhan nyt ei puhuta hinnat alkaen malleista. Kaikille se ei vain yksinkertaisesti riitä, jos kaipaa oikein sulavaa käyttökokemusta. Osa katsoo pienen jumin siellä täällä sormien välistä mutta toisille se on ehdoton nou nou. Sovellukset itsessään pyörähtää lähes laitteella kuin laitteella, jos unohdetaan pelaaminen.
Kannattaa myös huomioida, että esim. videopuheluiden pyörittäminen saattaa olla puhelimelle lähes yhtä raskasta kuin pelien pelaaminen. Muutenkin sosiaalisen median sovellukset ovat paisuneet vuosien saatossa. Joku vuosi sitten uutisoitiin, kuinka Facebook sovelluksen asentaminen hidastaa puhelinta ja Facebook myönsi huonosti koodaamisen. Snapchatilla oli sama homma ja nämä näkyi AVG:n ja Avastin tilastoissa tuolloin.
Testailin joskus XZ1 Compactin ja edellisen Zenfone 8:n kanssa renderöintiaikoja JankBenchX sovelluksella, niin pääsääntöisesti testin eri osa-alueet huiteli pitkästi yli 100 FPS. Jossain tilanteissa XZ1 Compactin lukemat tippuivat 20 FPS:n tietämille mutta Zenfone 8:lla pysyi yli 60 FPS. Eli yksittäiset dropit huomaa helpommin heikommalla laitteella, vaikka sovellus itsessään toimisi. Oma lukunsa on sitten kuinka paljon haluaa future prooffia.
Henk. koht. sanon kuitenkin, että jos ei harrasta pelaamista, niin jokin Qualcommin tuore 7 sarjalainen riittää helposti seuraavat 5v ongelmitta. Lippulaivalaitetta kannattaa pohtia vaan muiden ominaisuuksien vuoksi (parempi kamera jne.) tai pelaamista ajatellen.
Ei tässä ole yhtäkään mielipidekysymystä.
Kuten heti edellisen viestin alussa sanoin, se ei ole mikään mielipidekysymys onko A-73 vai A-76 parempi tai onko 99€ enemmän vai vähemmän kuin 199€.
Se on mitattavissa oleva tosiasia. Sulla oli tarve jankata sitten tosiasioista, niinpä käytiin kohta kohdalta ja laite laitteelta läpi rautalangasta, että näin ei ole ja Xiaomilta ei enää saa hinta-tehosuhteessa järkeviä laitteita. Viestin viimeissä kohdassa oli retorinen mielipidekysymys ja aika merkityksetön kun ei se Xiaomi edes ole ollu halvin aikoihin, eikä moraalin ja lompakon välistä ristiriitaa edes ole.
Koko aihe lähti nimenomaan Xiaomeista kun vastasin hssalosen pohdintaan noiden keskiluokan laitteiden ostamisista, hän kun piti keskitason laitteita 400€ Xiaomiaan kovinkin hyvänä hintalaatusuhteelta ja tein hieman laskelmia ja vertailua.
Tulit väittämään kovin, että Xiaomissa on speksit kohdillaan hintaansa nähden ja, että aina saa halvemmalla Xiaomin samoilla spekseillä kuin muun.
Joo, eihän noissa ympäripyöreissä mutuiluissa sanatarkasti sanota Xiaomia hinta-laatusuhteeltaan parhaimmaksi, ainoastaan kuvainnoillisesti, onko tuolla sitten eroa? Siinä, missä realistisesti se on hinta-laatusuhteeltaan huonoimpia näköjään huonoimpia, jopa kalliin Samsungin tasolla.
Koko Gcamin otit mukaan silloin kun mainitsin, että kyllä mulle ne 50 euron käytetyt Xiaomit kelpaa, koska Mediatekin SoCin bootloaderin saa auki nappia painamalla, ettei tarvitse valikosta anoa kiinalaisilta viikkotolkulla lupaa, kuten Xiaomin virallinen linja menee. Tai kun Huaweissa ovat lukittuja kokonaan ym. Eli oli lähinnä peruste miksi osa noista vielä menee käytettynä. Jos en olis ohimennen koko toissijaista asiaa maininnu niin ei sieltä mitään selityksiä Gcameista ja Mediatekistä olis edes tullu.
Ja silloinkin se selitys Gcamista alkoi vasta kun kysyin erikseen, mikä Mediatekissä on vikana.
Joten kyllä mun nähdäkseni se olennaisuus ja ketju itsessään on keskiluokan puhelimista ja suorituskyvystä eikä siitä Gcamista.
No nyt on tullu käytyä läpi keskihintaisia ja halvempia laitteita jonkun verran.
Googlen Chromen vakoilu menee mun mielestä vähän yli, esim. jokaisen sivun ei nyt tarvitse tietää, mitä muita sivuja on auki yms. Itse suosinu Bromitea (Chromium pohja) ja Mullia (Mozilla) mobiililaitteissa, tosin ei ole työpöytäsynkkaustarpeita. Firefoxissa olis niin synkkays ku turvallisuus ja yksityisyys melko tasapainossa, mutta ei ole ainakaan x86 puolella häävi nopeudeltaan. Ehkä ei juu tarvi koko käyttistä vaihtaa jos pelkästään musiikkia soittelee, mutta onhan tossa laitteessa potentiaalia paljon muuhunkin.
Aiemmin maininnu Android Universal Debloaterin, sillä voi suurimpia siivoilla turhuuksia pois. Uudemmissa laitteissa käyttöä löytynee kanssa, sen verran Samsung on omiaan pakannu mukaan.
GitHub – 0x192/universal-android-debloater: Cross-platform GUI written in Rust using ADB to debloat non-rooted android devices. Improve your privacy, the security and battery life of your device.
github.com
Tämä tosiaan jääny mulla täysin huomioitta, omissa laitteissa ei ole noita. Liekkö siinä sitten se ero, eli jos mulla ei hitaimmissa vehkeissä ole edes koko Google Frameworkia puhumattakaan eri somesovelluksista ja jollain toisella on snapit ja instat ja facet ja wa:t sun yms auki samaan aikaan niin asiahan on melko selvä.
Sillä vähän tarjonnukin tuota Debloateria yms, että saa niitä tauhkoja pois, joita ei välttämättä voi muutoin poistaa.
Muuta en kommentoi, mutta haluan tuoda esiin, että kameroissa on eroja ja ne voivat nostaa puhelimen hinnan korkeammalle kuin järjestelmäpiiristä voisi päätellä.
Sanoit:
"
Ja nyt olet jo maksamatta 300€ (tarkoitit varmaankin Redmi Note 10 Pro) samoista tehoista, mitä 100€ puhelin tarjoaa. AMOLED- näyttö löytyy jo 200 euron OnePlus Nord 2 CE 5G:ssäkin, jossa on jo taas nopeampi ja vähävirtaisempi SoC. Sormenjäljenlukijaa ei ole Xiaomilla vieläkään näytön alla, toisin kuin kilpailijoilla.
Paperilla tuossa on 100 megapikselin takakamera. Kas kun ei heti tuhannen. Olennaisemmat seikat, kuten f-luku näyttäis, että valoa ainakin ottaa vähemmän kuin kilpailijat, myöskään vakaimesta ei mainintaa, siinä missä kilpailijoilla on vakain kummasakin kamerakennossa. Eli tyypillinen megapikselinumerolla myynti.
"
Järjestelmäpiiri on nähtävästi sinulle tärkein asia puhelimessa. Kännyköiden hintaan vaikuttaa voimakkaasti myös kamerapalikat.
Tuossa Redmi Note 10 Prossa on tavallista kalliimpi kamerakenno selittämässä sitä sinun mielestäsi korkeaa hintaa. Selvästi huomasitkin kamerassa jotain poikkeuksellista, mutta lyttäsit sen lonkalta:
-paperilla 100MP
-f-luku näyttäis, että valoa ainakin ottaa vähemmän kuin kilpailijat
-tyypillinen megapikselinumerolla myynti
F-luku on suhteellinen, ja todellinen kokonaisvalovoima riippuu siten myös kennon pinta-alasta. Vai onko joku sitä mieltä, että liitteen Fujinon GF 30 mm f/3.5 ei nappaisi aikas pirusti enemmän valoa kuin kännyköiden f/1.4-1.9?
Tuo 100 Mpikseliä jo yksinään vihjaa, että kennon pinta-ala on suurempi kuin satasen luureissa. Tarkempi selvitys paljastaa, että Redmi Note 10 Prossa on Samsung ISOCELL HM2 108MP 1/1,52", jonka edessä f/1.9 -objektiivi. Valonkeräysindeksi sille on (8,4 mm * 6,3 mm) / (1,9 ^ 2) = 14,7
Satasen luuri oli ilmeisesti Realme 8 5G. Siinä on Samsung ISOCELL Plus S5KGM1 48MP 1/2.0", jonka edessä f/1.8 -objektiivi. Valonkeräysindeksi on (6,4 mm * 4,8 mm) / (1,8 ^ 2) = 9,5
Kalliimpi Redmi kerää kennolleen samassa ajassa ~55 % enemmän valoa kuin satkun Realme. Erinomainen suoritus satasen vehkeeltä kuitenkin. Haluaisinpa tietää mikä Redmin kilpailija 300 euron hintaluokassa ottaa enemmän valoa kennolleen? Löytyykö edes neljänsadan luureista vastaavaa kokonaisvalovoimaa? Jos joku haluaa etsiä, niin helpompi kaava on kennon koko toiseen jaettuna aukkoarvon neliöllä ja lopuksi kerrotaan 123:lla, jotta tulee samoja ja järkeviä arvoja kuin yllä laskettiin.
Redmi Note 10 Pro: (1 / 1,52 ^ 2) / (1,9 ^ 2) * 123 = 14,7
Realme 8 5G: (1 / 2,0 ^ 2) / (1,8 ^ 2) * 123 = 9,5
Kokeillaas pari tavislippulaivaa:
Iphone 14 Pro Max: (1 / 1,28 ^ 2) / (1,8 ^ 2) * 123 = 23,2
Samsung S23 Ultra: (1 / 1,3 ^ 2) / (1,7 ^ 2) * 123 = 25,2
Kunnon mörköluuri:
Xiaomi 13 Pro: (1 / 1,0 ^ 2) / (1,9 ^ 2) * 123 = 34,1
Tämä on suunnilleen yhtä paljon edellä iPhone 14 Pro Maxia valovoimassa kuin se kolmensadan Redmi oli edellä satkun Realmea.
Entäpä se perehtymättömän silmään heikkovalovoimaiselta vaikuttava Fujinon GF 30 mm f/3.5:
(44 mm * 33 mm) / (3,5 ^ 2) = 118,5
Hupsista keikkaa, sehän on "pimeästä" f/3,5-aukosta huolimatta ihan eri luokkaa kuin möröinkään kännykamera. Toki järkkäreihin saa paljon valovoimaisempiakin kuin tuo 3,5, mutta valitsin sen juuri demonstroimaan sitä, että pienestä järkkäriaukosta huolimatta kokonaisvalovoimaa piisaa. Halusin siis sanoa, että pelkästä aukkoluvusta ei voi päätellä kennolle päätyvää valomäärää, vaan myös kennon pinta-ala vaikuttaa yhtälailla.
Palaan vielä noihin satasen ja kolmensadan kännykameroiden eroihin. Gsmarenan arvosteluissa pääkameroiden teksti alkaa seuraavasti:
Realme 8 5G:
"The main camera saves 12MP by default and those are pretty good for this entry-level class. The resolved detail is enough even if it isn’t spectacular, and the processing tries its best with the foliage. The colors are accurate, the noise levels are nicely low, and the dynamic range is wide but not over the top.
Some of the images look a bit over-sharpened, but we are nitpicking here, really. We couldn’t hope for better daylight photos within that price bracket."
Redmi Note 10 Pro:
"The main camera saves 12MP photos by default, and the daylight bunch are outstanding for this class. There is an abundance of detail, even the foliage looks great, the dynamic range is excellent yet not over the top, and the Auto HDR did not fire even once for any of the photos below.
The noise levels are impressively low, while the contrast and the colors very natural and true to life.
The only issue we observed is over-sharpening in some areas (like the building’s facades). Even though it’s not a deal-breaker, we think the sharpening could be taken a notch down. Still, these are some of the best photos you can get today from a phone’s camera, flagships included."
Ensimmäinen oli melko hyvä halpisten joukossa. Jälkimmäinen taas oli käsittämättömän hyvä omassa (kalliimmassa) luokassaan. Tuon perusteella rahalle saa ainakin jotain vastinetta hyvässä valossa kuvatessa. Hämärässä luultavasti ei ole niin vahva, koska kuvanvakainta ei ole. Joillekin hämärässä valokuvaaminen ei ole se juttu, vaan haluavat erinomaista laatua ulkosalla päiväsaikaan. Sellaista eivät satasen luurit tarjoa.
Noita laskennallisia "indeksilukuja" ei kannata vertailla ihan sokeasti.
Kennokoot + linssien valovoimat kasvavat isolta osin siksi, että esim. monet vääristymät korjataan 100%:sen postprosessoinnilla -> linssien optinen suunnittelu on helpottunut huomattavasti. Seuruaksena vaan se, että kun vääristynyt kuva venytetään oikeaan muotoonsa, niin valovoima ei ole tasainen sillä kuvapinnalla + muutenkin mahdolliset vinjetöinnit on korjattu vaan jollain digitaalisella gain-käyrällä.
Joo, kennon keskellä voi olla että valoindeksi kertoo totuuden, mutta mitä reunemmalle siinä "jättikennossa" mennään, sitä kauempana ollaan siitä indeksiarvosta…
Sama tosin pätee järkkäreihinkin, niissäkin valovoimaisemmat optiikat vinjetöivät liki poikkeuksetta ja kromaattisia aberraatioita kannattaa korjailla softalla -> se todellinen valon määrä kuva-alan kulmissa on jotain ihan muuta kuin indeksi kertoo…
Tämähän on ovela. Nopealla vilkaisulla myös DNA tarjoaa numeroparkkia mutta paljon halvempaan hintaan, liekö tuossa joku juju ettei heiltä kannata ottaa? Aika tiskin alla kyllä nuo kun itsellä ei ole koskaan osunut silmään.
Oneplus nord 2 tuli ostettua viime vuoden helmikuussa väliaikaiseksi ratkaisuksi korvaamaan OP6. Päädyin Nord 2 koska markkinoilla ei tuntunut olevan itselle "must have it’ puhelinta. Syy vaihdokseen oli lähinnä heikentynyt akun kesto ja parempi puolisko tarvitsi puhelimen. Joten vaihdos tuntui ajan kohtaiselta.
Villissä nuoruudessa tuli ostettua käytettyjä Galaxy note sarjalaisia (1,2 & 4 ), ja niihin tuli custom romejakin asenneltua. Mutta nykyään tullut varovaisemmaksi käytetyn tavaran ostosta, vaikka toistaiseksi ei pettymystä ole tullut. Mutta todennäköisyys ekalle kerralle kasvaa kokoajan