
NVIDIAn ”BFGPU” eli GeForce RTX 3090 saapuu myyntiin ja arvosteluihin huomenna. Yhtiö on nyt julkaissut artikkelin, jossa se kertoo mitä näytönohjaimen julkaisulta on syytä odottaa.
GeForce RTX 3080:n myyntiintulo ei sujunut niin kuin toivottiin. Markkinoiden normaalia korkeampi kysyntä yhdistettynä vain normaalin julkaisun varastosaldoihin, botteihin ja trokareihin sai kaikki tahot myymään eioota. Nyt NVIDIA varoittaa jo valmiiksi, että RTX 3090 -näytönohjaimia tulee olemaan saatavilla vain rajoitetusti ja selvästi vähemmän, kuin pelaajille suunnattuja RTX 3080 -näytönohjaimia.
NVIDIAn mukaan GeForce RTX on suunniteltu Titan RTX:n korvaajaksi raskaaseen renderöintiin, sisällöntuotantoon ja tekoälykehitykseen, unohtamatta 8K-pelaamisen perään haikailevia harrastajia. Titan-sarjan jatkajana sen kohdemarkkinat ovat kuitenkin pelinäytönohjaimia kapeammat, minkä vuoksi myös sen saatavuus tulee olemaan heikompaa. NVIDIAn mukaan se työskentelee ahkerasti kumppaneidensa kanssa saadakseen myös RTX 3090 -näytönohjaimia enemmän tuotantoon tulevien viikkojen aikana.
Kenties hieman erikoisestikin, NVIDIA paljasti myös mitä näytönohjaimen pelisuorituskyvyltä on odotettavissa huomenna. Yhtiön mukaan GeForce RTX 3090 tulee peittoamaan RTX 3080:n 4K-resoluutiolla vain noin 10 – 15 %:n erolla huolimatta yli kaksinkertaisesta suositushinnastaan. Titan RTX:ään eroa syntyy yhtiön mukaan parhaimmillaan noin 50 %. NVIDIAn lupaukset suorituskyvystä osuvat varsin hyvin yksiin ensimmäisten testitulosvuotojen kanssa, sillä ne ovat lupailleet noin 10 – 20 %:n eroa.
io-tech tulee julkaisemaan huomenna Asuksen TUF Gaming RTX 3090-, Gigabyten RTX 3090 Gaming OC- ja MSI RTX 3090 Gaming X Trio -näytönohjaimiin pureutuvan arvostelun, mutta Founders Edition -malli saapuu testilaboratorioomme vasta hieman myöhemmin.
Lähde: NVIDIA
Vaikeaa kuvitella, että tällä Samsungin 8nm prosessilla enää saataisiin merkittävästi nopeampia GPUita aikaiseksi.
Seuraava sukupolvi tullee sitten TSMC:n 7nm (tai 5nm) prosessilla.
Voi toki tulla joku väli-refreshikin, jos se tehdään TSMC:n 7nm prosessilla kuten laskentakorteissa käytettävät Ampere-sukupolven A100 -piirit.
Mikähän siellä hakkaa vastaan, tehonkulutusrajat tuskin on hirveä tulppa kun TPU:n 3090 Strix -testissä tehonkulutusrajan nostaminen vakiosta 480 wattiin nosti suorituskykyä 0-2%
Nvidian suurin virhe… Ainakin jos amd pääsee nyt ottamaan kiinni sen takia. Kyllähän tuota sampan 8nm voi varmasti optimoida, mutta ei sillä taida kauhean paljoa pidemmälle päästä. Tuo ettei edes vedellä mene kovempaa on aika karua. LN2 kehiin josko sitten pääsisi yli 2GHz.
Siellä voi olla ns. seinä vastassa. Sama kuin ryzen 1xxx kanssa. 3.8 meni about kaikilla, mutta 4GHz kohdalla hyvin jyrkkä raja vastassa. Tai sitten ajureissa jotain ja ne rajoittaa menoa. 4870×2 julkaisussa ei kellottunut yhtään, mutta 6kk myöhemmin kulki ihan toisella tavalla. Saa nähdä saavatko kulkuja yhtään ylös.
Olisiko prosessin yläraja tullut vastaan?
Paljon koneilla silti pelataan ja sitä markkinoidaan aika aggressiivisesti nVidian, AMD:n ja Intelin toimesta. On niitä Lepakomäyrän kaltaisia hessujakin, jotka käyttävät samaa setuppia sekä tuotanto, että viihdekäyttöön.
Jos kuva ei ole "vakaa", niin raudassa on kyllä jotain vikaa. Pakko kysyä, mutta tarvitseeko Windowsin desktoppi ja 2D sovellukset 120 Hz:n virkistystaajuuden? Pelinäytönohjaimen hankinta ei pelaamiseen ja ei 3D grafiikan pyörittämiseen tuntuu sen verran järjettömältä tempaukselta että se sen 3090 -kortin hankinta pelaamiseen on ihan fiksu veto. Kenties GPU:lle on sitten allokoitu jotain muuta workloadia, mene ja tiedä…