Android-markkinat ovat jälleen jokavuotisessa pyörityksessään, kun Qualcommin, MediaTekin ja Samsungin uudet lippulaivajärjestelmäpiirit saapuvat jälleen kuluttajien hyppysiin uusien älypuhelinten mukana. Aiemmin io-techin testipenkissä ehti jo käymään Samsungin Galaxy S22 Ultra Exynos 2200 -järjestelmäpiirinsä kanssa ja nyt uusimmassa testiartikkelissa tutustumme Motorolan Edge 30 Prohon, joka on Suomen markkinoiden ensimmäinen laite Qualcommin uudella Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä.
Uusimman Snapdragonin pariksi Edge 30 Pro tarjoaa 12 Gt RAM-muistia, 256 Gt tallennustilaa sekä 4800 mAh:n akun peräti 68 watin pikalatauksella. Kamerajärjestelmänä Edge 30 Prossa toimii 50 megapikselin pääkamera yhdessä makrokuvaukseenkin kykenevän 50 megapikselin ultralaajakulmakameran kanssa.
Testiartikkelissa tutustumme Edge 30 Prohon reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin, minkä lisäksi mukana on myös synteettiset suorituskykytestit ja viikon testihavainnot Qualcommin uutuuspiiristä.
Lue artikkeli: Testissä Motorola Edge 30 Pro
Juu tarkoitus olisi nopeasti testata vielä kyseinenkin videotila kunhan päivitys saapuu ja kirjoittaa sitten päivitystä myös artikkeliin.
Antutu 9 onkin itseasiassa tällä ajettu ja tulos on myös mukana Galaxy S22 Ultran artikkelissa. Eli Antutusta Edge 30 Pro sai tuloksekseen 971597.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1646378521"
data-lb-id="_xfUid-1-1646378521">
Kaarevien reunojen puuttuminen, sekä yleisemmin käytössä olevaan leveyteen siirtyminen näissä uusissa malleissa saa minut kyseenalaistamaan koko mallisarjan. Mikä näissä oikein on se juttu? Ne vaikuttavat hukkuvan persoonattomien halpapuhelimien massaan (vaikka speksit olisivatkin kunnossa), sillä motorolalla ei oikein muutenkaan tuota "clout:ia" ole. Kenenkään ei oikein koskaan kuule ostaneen motorolaa, sillä se ei ole brändinä kiinnostava. Tulee mieleen LG ilman heidän puhelimilleen tyypillisiä erikoisuuksia.
Vähän samaa tuossa pohdiskelin tämän Edge-sarjan asemoinnin suhteen. Ensimmäisen sukupolven Edge oli tosiaan nimensä mukaisesti reunoille voimakkaasti kaartuvan näyttönsä kanssa selvästi design-vetoinen ja siltä osin keskihintaluokan laitteista poikkeava. Nyt Motorolalta on tullut G-sarjasta suorituskykyisellä raudalla varustettu G200-malli noin 500 euron hintaan ja samaan aikaan näiden Edge-mallien muotoilu on mennyt hyvin geneeriseen suuntaan, eikä siltä osin ole enää mainittavaa eroa esimerkiksi juuri tuohon G200-malliin.
Mutta kyllä täytyy sanoa, ettei Motorolien laadussa ole häikkää ollut koko sen ajan, kun niitä viime vuosisadan loppupuolelta olen käytellyt. Vaikkei virallinen kosteudensuojasta puhuva IP-luku paljon lupaa, käytännössä sitten ainakin ennen aiemmissa malleissa tehty nanosuojaus teki laitteista pitkäikäisiä. Edelleen Razr-sarjan puhelimet toimivat merinavigoinnissa. Viimeksi olleissa Z-sarjalaisissa laatu huokuu ja lisävarusteiden kanssa edelleen käyttö jatkuu, vaikkei enää puhelimena, koska Motorola ei yhtä isoa päivitystä enempää anna. Parisen vuotta vanha malli saa jatkaa Hasselblad-kameran ja videotykin runkona, koska päivitykset jäivät yhteen varsin uudessakin mallistossa. Ero alkaa olla turhan iso muihin merkkeihin.
Kamerat ovat olleet vähintään keskinkertaisia ja aina on löytynyt still-kuvaukseen sopiva Googlen kamera, jolla Motorolan saa ottamaan näyttäviä yö- ja hämäräkuvia. Nyt testatussa ilmeisesti kamerakenno ei ole enää Sonyn, joten nähtäväksi jää, onko löydettävissä yökuvausta parantava kolmansien osapuolten versio.
Nyt testatussa Motorolan mallissa on jotain samaa kuin aikoinaan oli Motorolan Razr Maxxissa, joka oli aikansa huippu isolla akulla ja hyvällä kameralla, aluksi kallis lippulaiva, mutta sitten tavoiteltu työjuhla, kun jonkun kuukauden malttoi odottaa.
Bluetooth 5.3 lanseerattiin viime heinäkuussa ja Dimensity 8000- sekä 9000-sarjan piirit ovat käsittääkseni ainoat sitä tukevat järjestelmäpiirit toistaiseksi, eikä niitä käyttäviä puhelimia tietääkseni ole toistaiseksi saatavilla täkäläisillä markkinoilla (onko vielä ulkomaillakaan?). Eli kyllä tuo Bluetooth 5.2 on toistaiseksi vielä uusin versio, mitä puhelinmarkkinoilla on kuluttajilla tarjolla. Toki hiuksia voi aina halkoa teorian ja käytännön suhteen.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä