Testissä MSI:n tasaisella ja kaarevalla 27-tuumaisella VA-paneelilla varusteut 1440p-pelinäytöt.
Saimme MSI:ltä testiin kaksi Optix-sarjan pelinäyttöä, jotka ovat teknisten ominaisuuksiensa puolesta lähes identtiset, mutta MAG272QP:n paneeli on tasainen ja MAG272CQR:n paneeli kaareva. Molemmat näytöt on varustettu 27-tuumaisella VA-paneelilla, jonka virkistystaajuus on 165 hertsiä ja natiiviresoluutio on 2560×1440 pikseliä. Tasaisella paneelilla varustetun MAG272QP:n hinta Suomessa on noin 400 euroa ja kaarevan MAG272CQR:n hinta noin 430 euroa, joten näytöt ovat myös lähes saman hintaiset noin 30 euron erolla.
Tutustumme tässä artikkelissa molempien näyttöjen ominaisuuksiin ja selvitämme, mitä eroavaisuuksia näytöistä löytyy paneelin kaarevuuden lisäksi.
Lue artikkeli: Testissä MSI:n 27-tuumaiset pelinäytöt (MAG272QP & MAG272CQR)
Käytännössä juuri siksi nämä testit ovat tärkeitä. Näytöissä voi olla samassa kokoluokassa ihan eri paneeleita ja niillä eri ominaisuuksia ja vain käyttöliittymä on samanlainen. Kun pari vuotta sitten Optixit oli Samsungin jämäpaneeleita, niin nyt voi olla AU Optronicsia tai mitä muuta vaan.
Näyttönä hyvin testattu, ostaisin näillä tiedoilla kuvankäsittelyyn tai normaalityöhön – mutta Karvapallolla on hyvä pointti. Lisäksi ’syncit voisi testata molempien valmistajien näytönohjaimilla ja overdrivet kanssa. Ei tämä tavallisissa näytöissä ole tarpeellista, mutta nämä on 165Hz pelinäyttöjä..
Onhan siellä viivettä mitattu liikesumeustestin avulla.
Näistä näyttöjen viiveiden testaamisesta on muistaakseni ollut aiempien näyttöartikkelien kommenteissa puhetta, @mehari ja @Sampsa osannee ottaa kantaa tarkemmin, mutta ei taida olla tuohon testaamiseen mitään muuta järkevää keinoa.
Tällä hetkellä viiveen mittaamiseen ei valitettavasti ole vielä käytössä järkevää testimetodia, työn alla on.
Se että arvostelu kokonaisuudessaan on ajanhukkaa on mielestäni epäreilusti sanottu, mutta jokaisella toki oikeus omaan mielipiteeseen.
Se on monella valitettavasti nykyään että kun joku iso sivusto/youtubettaja alkaa jotain tekemään isolla raha budjetilla. Niin niitä samoja juttuja aletaan sitten pyytämään tai no vaatimaan niiltä kellä ei ole resulsseja (=rahaa ja aikaa) semmoisiin.
Itsellenikin youtube kanavan tiimoilta tullut vaikka mitä valitettuksia ja pyyntöjä kuten:
-pitäis testata RTX 2080 Ti:lla
-frame timet pitäis näyttää samalla tavalla kuin Game Nexsus
-taulukot näyttämään enemmän kuin isoilla tubettajilla
-itse videot näyttämään kuten isoilla tubettajilla
Ihmisillä ei ole vaan käsitystä että nuo ovat aivan kohtuuttumia pyyntöjä jos ei ole rahaa ja aikaa.
Jos tuon VA paneelin kyseisten hitaiden vasteaikojen kanssa pystyy elämään niin sitten tuskin on ongelmaa yleisestikkään paneelin vasteaikojen kanssa.
Kyllähän tuo UFO-kuva kaiken tarpeellisen kertoo noin pyöreästi, mutta aiheellista olisi laittaa kuvat miten käyttäytyy eri overdrive-asetuksilla. Tässähän ei edes sanottu mikä asetus käytössä ja pykälän isommalla/pienemmällä tulee aina hyvin erilainen tulos.
Ei se ihan noin suoraa nykyisin ole. Itellä on ollut häiritsevämpiä IPS paneelisia näyttöjä kuin nykyinen VA paneelinen on.
Se on juuri näin kaikki VA paneelit on kuraa 0-50 ja 0-100 alueella eli todella hitaita.
IPS ei ole tätä ongelmaa.
Jos ei välitä hitaista vasteajoista niin sittenhän ei ongelmaa ole, mutta IPS on yleisesti selvästi nopeammat vasteajat.
Enkä ole nyt menossa enempää IPS vs VA tai muihin IPS ongelmiin vaan pitäydyn uutisen VA paneeleissa
Lähinnä meinasin sitä, että itse olen todella herkkä kaikelle välkkymisellä yms. kuvan häiriöille ja olen IPS paneeleitakin joutunut vastaavasta syystä palauttamaan, mutta nykyisen VA paneelisen näytön kanssa ei ole ongelmaa. Tosin tämä LG 32GK850G onkin ainoa VA paneelinen näyttö jossa ei ole ollut häiritsevää välkkymistä tmv. Jotain 5 erilaista ainakin on tullut VA paneelisista kokeiltua. En siis lähtisi VA paneeleita lyttäämään ja toivottavasti valmistajat alkaa pikku hiljaa näihin siirtymään kuten vaikuttaakin. Onhan VA paneeli vasteaikaa lukuunottamatta ylivoimaisesti paras.
Juu, kyllähän tässäkin io-artikkelissa on ufo ftummaa taustaa vasten ja näkyy VA smearing hyvin.
Juu tietysti on ongelmaa IPS paneeleissakin ja osa ongelmista on yksilöllistä jolloin huonolla tuurilla saa todella huonon jne..
VA on omat heikkoudet kuten myös vahvuudetkin mutta oikeastaan lyttään vain siksi VA paneelit koska henk.koh olen melko tarkka liikkeen sulavuuden kanssa tosin tuollaisella silti tulee väliin pelailtua.
Eli täytyy vain todeta että "Pick your poison"
Backlight strobing on itselle ihan uus juttu mutta crt sulavuus ei, ja tätä kaipaisin vanheneville silmilleni fps peleihin tai ainakin luulen kaipaavani.
Eikös niitä oledeja jo vois alkaa tipahtelee pelinäyttöihin kun perustekniikaltaan niin soveltuvia tähän olisi.
Kaikki ei halua diskovaloja näyttöön ja päänsärkyä aiheuttavaa vilkutusta. Käytännössä tuo anti motionblur on ärsyttävimmillään juuri tuota, tai sitten korkeat asetukset overdriveen tuottavat artifakteja, joka näkyy noissa ufokuvissa.
Nyt vielä @Lepakomäyrä on oikeassa, noissa VA-näytöissä on enemmän sumeutta, kuin IPS-näytöissä. Että jos sumeus ei kelpaa ollenkaan, kannattaa katsella niitä IPS-näyttöjä.
Itse en kaipaa mitään vilkutusta, en PWM:ää, enkä stroboja taustavaloon. En suosittele ja kannattaa jotenkin ensin itse testata, pystyykö tämmöistä näyttöä käyttämään tuntikausia.
Liian alhaisen taajuuden PWM:llä kirkkaudeltaan säädettäviä taustavaloja on taatusti olla kaikkien nestekiteiden kaverina.
Taustavalo on LCD-matriisista täysin erillinen osa.
VA:ssa on myös horisontaalinen tummien sävyjen gammakäyrön muutos ja suorasta kulmasta katsottaessa tummimmat sävyt pyrkivät romahtamaan yhdeksi samaksi täysin mustaksi.
Tuo näkyy kaikissa sellaisissa testeissä joissa löytyy video katselukulmista tummaa sisältävällä kuvalla tai Lagomin testillä.
Liikesumeustesti ei mittaa viivettä. Kuvan sumeus näyttää ihan samalta, vaikka viivettä olisi 1000ms.
En tarkoittanut taustavalon välkettä vaan tuosta vasteajasta johtuvaa. Tyyliin jossain Pugbin aidoissa erottuu hyvin ja nurmikossa hitailla vasteajoilla kun kameraa kääntää. VA:ssa tosiaan katselukulmat ei ole parhaat mahdolliset, muttei myöskään normi käytössä erotu. IPS glowiin ja valovuotoon verrattuna on ihan mahtavaa kun laidoissa oleva musta on mustaa eikä erotu mustasta seinästä.
Tuossa LG VA paneelissa sama ongelma.
Aina kun pelaan VA näytöillä niin muuten hyvän paneelin pilaa juurikin kyseinen vasteaika ongelma.. Pistää ketuttaan kun asialle ei mitään mahda mutta häiritsee niin pirusti, joku peli jossa vähän tummempaa/yö tms.on täyttä ****** pelata kun kaikki haamuilee ja näyttö on "vuoden" jäljessä, mutta minkäs teet.
Välillä pitää sitten TN käyttää ja nauttia nopeasta vastejasta. TN 8bit 240hz paneelit on yllättävän hyviä ja yltää jopa heikompien IPS tasolle väreissä ja mustakin on jopa musta eikä harmaata kuten huonoissa TN paneeleissa eli haamutonta kuvaa haluavallekkin löytyy vaihtoehtoja.
Niin tuon LG vasteajat.
katso liitettä 353915
Mittaa se viivettä, muttei inputlagia. Tai no, se mittaa vasteaikaa. Viive terminä voi olla jompi kumpi tai molemmat yhdessä.
Tottakai IPS-paneeleitakin on ollut/löytynee joku vanha nytkin hitailla vasteajoilla tai tolkuttoman overshootin "overdrivella", mutta modernit IPS:t ovat TFT reviewillä vahvana kakkosena vasteajoissa TN:n jälkeen.
VA kun on niin paljon pahempi noissa tumman pään siirtymissä.
Jotka ovat joko vähintään laiskat IPS:än verrattuna, tai sitten tolkuttoman overshootin aiheuttamalla käänteisellä haamukuvalla, joka aiheuttaa liikkuvaan kuvaan kontrastirajoihin artefaktia.
Vuosikymmen sittenhän Samsung käytti S-PVA paneeleissa vasteaikahaasteiden takia "ennakoivaa" RTC:tä, joka vaati yhden framen puskuroinnin aloittaen signaalin muutoksen jo edellisen framen aikana noille ongelmallisille tumman pään siirtymille.
VA:n "black crushiksi" kutsuttu gammasiirtymä näkyisi todennäköisesti foorumin tummalla teemalla.
Ensimmäinen LCD-näyttöni oli VA ja Muron ja muiden foorumin tummalla teemalla se oli selvästi havaittavissa.
Kaarevuus kyllä peittäisi tuon gamman muutoksen näkymistä… levittäen black crushin kattamaan koko näytön pelkän keskustan sijaan.
IPS:n kontrasti on kyllä aina alempi ja vaatisi FALD taustavalon, mutta IPS-glowiin olisi ratkaisu A-TW suotimessa, jota käytettiin aiemmin joissain kalliimmissa näytöissä.
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
224.jpg (image)
data-unfurl="true" data-result-id="9287" data-url="http://nec2490.blogspot.com/" data-host="nec2490.blogspot.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
NEC 2490WUXi – The Full Story
data-onerror="hide-parent"/>
nec2490.blogspot.com
Tuo olisi kokonaisuutena selvästi parasta mikä nestekiteillä on mahdollista.
Mutta kun mikä tahansa Twisted Nematics kurakin myi, niin tuo erikoissuodin unohdettiin.
Koko nestekide joutaisi kyllä tekniikan historian roskakoriin.
CRT:n katselukulmat/kontrastin/vasteajat litteään muotoon laittava SED olisi ollut vahva ja messuillakin demottukin ehdokas korvaamaan nestekusi vuosikymmen sitten.
Mutta Texasin patenttitrollit ja tusinan vuoden takainen lama tapppoivat sen.
OLEDista taas tuskin on siihen.
Sen haaste on juuri se "hieno" orgaaninen osa, jolla on kesto-ongelmia staattisen suuremman kirkkauden kohtia/elementtejä sisältävän kuvan kanssa.
Oikeat kvanttipiste-LED näytöt olisivat vahva korvaajaehdokas vaihtamalla tuon herkän orgaanisen komponentin epäorgaanisiin kvanttipisteisiin.
Paneelien valmistuskin pitäisi onnistua aika vastaavasti eräänlaisella "tulostamisella", minkä pitäisi helpottaa yleistymistä.
Samsungin "QLED" taas on kusetusta ja samaa taustavalon virittelyä kuin "LED-näytöt/TV:t" puuttumatta nestekiteen ongelmiin.
Display.com sivuston mukaan kaarevan näytön paneelin valmistaja on Samsung ja "Display type" on SVA, suoran paneelin "Display type" on VA ja valmistajaa ei ilmoiteta. PS. "Törmäsin" tähän sivustoon kun hakusessa 24-27 tuuman näyttö jossa hyvä kontrasti ja valovuotoa ei ollenkaan ja "musta" oikeasti mustaa eli tällainen näyttö tarvitaan kun katsotaan pimeässä huoneessa tähtitaivasvideoita/kuvia. Nykyinen IPS-paneeli tähän tarkoitukseen aivan onneton.
Tässä puolen vuoden aikana on yksi tuttuni jopa hankkinut toisen näistä näytöistä. Kuvanlaatu on (S)VA-paneelilla hyvä erityisesti pimeissä skenaarioissa, mutta nähtävästi on jotain flickeröintiä tuon freesyncin ja nvidian kanssa. Ei siis itsellä ole, mutta kävin kaverin kanssa kaupassa ja kannettiin tuo kaareva sieltä pois Nopeasti testattiin minun kotonani, ei kuolleita pikseleitä ja muutenkin huippukunnossa. Sitten hän lähti näyttö mukanaan ja on ollut tyytyväinen. Edellinen näyttö Samsungin PLS 1080p 60Hz.
IPS:kin on semi-ok, kunhan vaat vedät kirkkautta reilusti pienemmälle ja on tarpeeksi hyvä paneeli, ettei ole IPS glow tai muita ikäviä ongelmia.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä