Poco julkaisi uuden lippulaivakseen sijoittuvan Poco F4 GT -älypuhelimen huhtikuun lopulla. Laite onnistui kiinnittämään huomiota erityisesti edullisen hintansa vuoksi, sillä Snapdragon 8 Gen 1 -lippulaivajärjestelmäpiiristä huolimatta Poco F4 GT:n pohjamallin suositushinta on vain 599 euroa ja ennakkotilaajille saataville tuli jopa 100 euron alennus. Suomessa puhelimen myynti alkaa ensi viikolla 10.5, mutta pohjamallin sijaan kotimaamme markkinoille saapuu vain 12 / 256 Gt:n malliversio sata euroa kalliimpaan suositushintaan. Ensimmäisenä myyntipäivänä saatavilla on kuitenkin Flash Sale -tarjous, josta puhelimen voi Suomessakin ostaa 599 eurolla.
Lippulaivapiirin lisäksi Poco F4 GT tarjoaa 4700 mAh:n akun peräti 120 watin pikalatauksella, oikeasta kyljestä kytkimillä esiin nousevat pelaamiseen soveltuvat olkapainikkeet ja 64 megapikselin pääkameran yhdessä 8 megapikselin ultralaajakulmakameran ja 2 megapikselin makrokameran kanssa. Tässä testiartikkelissa tutustumme Poco F4 GT -älypuhelimeen vajaan viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Poco F4 GT
Höyrykammion pinta-ala:
Io-techin artikkelin perusteella Xiaomi 12 Pro malliin nähden lähes 40% suuremmasta höyrykammiosta näyttäisi olevan jonkin verran hyötyä Poco F4 GT:ssä mutta toisaalta GizmoChinan testissä pelisuorituskyky ei ollut yhtään parempi. (Redmi K50 Gaming on siis sama puhelin kuin Poco F4 GT, Compare Xiaomi Redmi K50 Gaming vs. Xiaomi Poco F4 GT – GSMArena.com)
Poco F4 GT/K50 Gaming oli viileämpi kuin Xiaomi 12 Pro eli sinällään jäähdytys toimi ehkä paremmin mutta loppujen lopuksi pelikokemus on hyvin pitkälti kiinni optimoinneista varsinkin näiden kuumana käyvien parin viime sukupolven lippulaivapiirien kanssa.
Sen takia pidän Realme GT Neo 2 puhelinta hyvänä vaihtoehtona pelipuhelimeksi. Hinta on halvimmillaan 350€ luokkaa ja pelisuorituskyky samaa tasoa. Realmen kanssa joutuu tosin luopumaan kylkipainikkeista ja päivitystuki on heikompi.
Ei Poco mikään huono vaihtoehto ole ja päihittää helposti "RedMagicit" jne. Ja luulisi pelipuhelimien laadun parantuvan koko ajan, kun aika kovaa myyntiä tahkoavat mobiilipeleillä.
Tämän Poco F4 GT vs Xiaomi 12 Pro -vertailun pohjalta voi tosiaan mielestäni päätellä sen, että pelkällä jäähdytysratkaisulla tuon Snapdragon 8 gen 1 -piirin ongelmia ei laiteta kuriin, vaan siihen vaaditaan myös piirin virran/tehonhallinnan fiksua toteutusta.
Totta! Jos nyt ottaa verrokiksi vielä io-techissä aiemmin testatun Realme GT 2 Pron samalla SD8G1 piirillä, niin siinä on 4129 mm² kokoinen höyrykammio (Realme Community). Lähestymistapa virranhallintaan näyttäisi kuitenkin olevan erilainen Xiaomiin verrattuna. GT 2 Pro ylläpiti suorituskyvyn Wild Life Extreme Stress testissä yli 2000 pisteessä vain kahden kierroksen ajan, minkä jälkeen suorituskyky vakioitiin noin 1600 pisteeseen. F4 GT:llä sen sijaan kituutettiin yli 2000 pisteessä kuusi kierrosta, minkä jälkeen sahattiin kuvaajasta arvioituna n. 1750-1150 pisteen välillä edestakaisin.
Toistan tässä nyt artikkelin havaintoja mutta Xiaomi pyrkii hakemaan täyttä tehoa jatkuvasti siinä kuitenkaan lopulta onnistumatta. Pelikokemuksen kannalta sahaaminen ei ole oikein hyvä vaihtoehto. Poco F4 GT:n isompi höyrykammio näkyy kuitenkin siinä, että puhelin kykenee ylläpitämään suorituskykyä hieman pidempään kuin Xiaomi 12 Pro ja "toipumaan" thorttlauksesta nopeammin aina hetkellisesti. Samalla jäähdytyskapasiteetilla saavutettaisiin kuitenkin parempi lopputulos Realmen taktiikalla.
Virallisina jälleenmyyjinä toimivat Elisa, DNA, Telia, Power, Verkkokauppa.com, Veikon Kone ja Euronics.
katso liitettä 864953
Töpseli kiinni, buuttaus ja 120wattia päälle. Alle 15minuuttia kun 100%.
Päivityksetkin on tullut suht järkevällä aikataululla.
4minuuttia 35%> 8minuuttia 65%>12minuuttia 90%.
Varoittaakin että jos näyttöpäällä niin ei lataa niin nopeasti…
Onko puhelin miten lämmin pelatessa?
Real racing 3:sta pelailen. Eipä kummemmin lämpeä. Genshin impactia kokeilin niin lämpenee jo tuntuvasti. Ei vaan peli napannut niin en kauaa sitä kokeillut.
Eli sinänsä lämmöt pysyy hyvinä jos genshiniä ei lasketa
No ei normi käytössä tai pitkiäkin aikoja tota real racingiä pelatessa huomaa sen kummempaa.
Toki jos samaan aikaan laturissa niin sitten lämpeää.
Ongelma ratkaistu kun pitää vartin puhelimen laturissa näyttö pois päältä. Samalla hyvä breikki.
Voi jopa olla että päivitykset on tasottanut lämpöjä. Nyt mennään jo 13.0.12.0 versiossa.
Mistä testaamisesta on kyse?
Tuota lämpötila asiaa. Eli koska rupeaa rajoittamaan ja miten prossua.
CPU Throttling -testillä sekä 3DMark Stress testillä testataan piirin käyttäytymistä rasituksessa, sitten ihan vaan yleisiä huomioita muutamalla pelillä, kuten Genshin, COD, Asphalt 9, PUBG yms.
katso liitettä 1012461
Edittiä. Meni noin 10% akkua. Kameran kohdalla lämpimin paikka. Hieman lämpöisempi kuin käsi.
katso liitettä 1012475
tämä vaikuttaa tuossa testissä lähinnä siihen, että paras suorituskykytaso on heikompi, joten testin prosenttitulokseksi tulee todennäköisesti parempi lukema.
Kyseinen testi on tarkoitus aloittaa juurikin "levännellä viileällä" puhelimella, jotta saadaan selville paljonko suorituskykyä leikkaantuu verrattuna maksimitasoon.
Suoraan käytöstä tarkoittaa tässä softan lataamista/asennusta ja netin selailua.
Pitääpä kokeilla vielä sitten vartin tauon jälkeen.
katso liitettä 1012497
Tämän jälkeen puhelin jo huomattavan lämmin.
No tuossa nyt sitten lumitöiden ajan viilennyt puhelin.
katso liitettä 1012519
Itseasiassa loogisempi käppyrä. Minuutti tai kaksi niin nopein ydin tiputtaa vauhtinsa kolmen muun nopean ytimen alapuolelle. Jossain kahdeksan minuutin kohdalla nämä neljä sitten jarruttaa kaikki.
Edittiä. Ja jos katsoo io-techin testiä niin aika paljon on tapahtunut kevään jälkeen parannusta.
Vaikuttaa kyllä parantuneen lämpöjen hallinta. Kuvasta ei näy maksimi- tai minimipistemääriä, eli ei nyt ole täysin selvä onko hallinta parannettu pienentämällä maksimitehoa, vai jollain muilla keinoin, mutta joka tapauksessa käytännön kannalta huomattavasti fiksumpi lämpöjenhallinta kuin tuollainen meidän testissä vielä ollut syklittäinen täysi romahdus.
Hupsista ei ollut noin tiukka rajaus tarpeen.
katso liitettä 1013205
Tuossa nuo puuttuvat tiedot.
Edittiä. Tosiaan toi nopein ydin tiputtaa melko äkkiä kelloja alemmaksi kuin kolme seuraavaa. Sitten siinä suht muuttumattomana pysytään toi loppu reipas kymmenminuuttinen.
No on kyl selkee parannus ja hyvä suunta selvästi ollut päivityksillä.
katso liitettä 1271519