io-tech testasi Samsungin edullisen Galaxy J5 (2017) -älypuhelimen.
io-techin lokakuun ensimmäisessä puhelinartikkelissa tutustutaan Samsungin malliston edullisempaan päähän sijoittuvaan Galaxy J5 (2017) -malliin, jonka yritys julkisti kesän alussa. Edullisimmillaan vajaan 250 euron hintainen puhelin on varustettu metallikuorilla, 5,2-tuumaisella Super AMOLED -näytöllä, Exynos 7870 -järjestelmäpiirillä, 13 megapikselin etu- ja takakameralla sekä 3000 mAh akulla.
Perehdymme artikkelissa runsaan viikon käyttökokemusten pohjalta puhelimen rakenteeseen, ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon sekä suorituskykyyn.
Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy J5 (2017)
Ihan mopo hintaansa nähden. Oma yli 2 v. vanha, puolta halvempi kiinaluuri pyyhkii tuolla lattiaa, vaikka on tuossa toki joitain nykypäivän uusia ominaisuuksia.
Olis ihan mukava tietää miten paljon tuossa hinnassa on katetta. Kuten mainittukin melko paljon kovempia luureja kiinassa tehdään samaan hintaluokkaan.
Odotan jännityksellä, miten selviää saman hintaluokan Moto G5S ja G5S Plussaa vastaan.
Ei se raaka suorituskyky ole aina kaikki kaikessa, etenkin kun puhutaan perusluureista. Kiinaluureissa sitten muita monille merkittäviä heikkouksia kuten saatavuus ja takuu/tukipalvelut.
Niinpä. Perusluurille toivoo hyvin päivityksiä, pitkää toiminta-aikaa yhdellä latauksella ja kestävän rakenteen.
2015 J5:n omistajana ihan hyvältä vaikuttaisi.
Takuuvarma laadukas artikkeli jälleen. Kovasti on J5 mennyt eteenpäin. Alkaa olla jo sen tason puhelin, että sillä pärjäisi melkein kuka vaan (tallennustilan osalta ei).
Kameran osalta Samsungin touhu on kyllä kaksijakoista. Puolet testikuvista sisältää selkeästi liikaa kontrastia ja värikylläisyyttä melkeinpä pilaten kuvan. Tuo näkyy erityisesti siinä, että värit menevät ns. tukkoon (puut, pensaat). Sama trendi tuntuu olevan muissakin Samsungin puhelimissa ja oletussäädöillä myös telkkareissa. Joten varmaan sikäli tietoinen valinta Samsungilta. Muutoin tuo puhelimen kamera näyttäisi olevan hintaisekseen pätevä ja kuvat teräviä.
Juuri tuo 200-350 euron hintaluokka kiinnostaa itseäni eniten. J5:n käsituntuma ja akunkesto kuulostaa hyvälle, mutta harmillista tuo kameran heikohko kuvanlaatu ja vähäinen muistin määrä.
Galaxy A5 on saanut hinnanalennuksen ja tarjoaa joitakin asioita paremmin tehtynä sekä kivan IP68-suojauksen syksyn märkiin keleihin, mutta sillä on taas sitten omia ongelmia riesanaan, esimerkiksi sormenjälkitunnistun toimii epävarmemmin kalliimmassa A5-mallissa kuin tässä J5-mallissa. Lisäksi A5 2017 -mallista on optinen kuvanvakain jätetty pois edeltäjämalliinsa nähden.
Tuo A5 pitäisi kai olla päivitettävissä 6.0.1 → 7.0. Ehkä tuo kalliimpi A5 2017 kuitenkin tuntuisi vähän paremmalta hinta/laatusuhteen osalta. Tuolla on kuitenkin Honor 8 aika kova kilpailija A5:lle, että valinta ei tosiaan ole tässä hintaluokassa helppo.
Ihmettelen muistin suhteen olevaa perustelua, siis tuota sanaa ”sillä”: “Myös RAM-muistin määrää voi pitää nykypäivänä riittävänä miniminä tämän hintaiseen laitteeseen, sillä osasta kilpailijoista sitä löytyy giga tai jopa kaksi enemmän.”
Kontekstin perusteella tuossa pitäisi varmaan olla ”vaikka” tai muu vastaava sana. Siis, 2 GiB muistia riittää, vaikka kilpailijoilla on 3–4 GiB muistia.
Vai, haettiinko tuolla sitä, että 2 gigaa muistia ei välttämättä ihan täysin riitä?
Artikkeliin lisätty tulokset akkutesteistä, joissa puhelin pärjäsi erinomaisesti.
Galaxy A5 2017 alkaa tosiaan olla aika houkutteleva vaihtoehto, kun sen hinta on tippunut alle 300 euron. 449 euron suositushintaan sitä oli aiemmin lähes mahdoton suositella. Android Nougat -päivitystä tuolle ei jostain käsittämättömästä syystä ole tietääkseni vieläkään saapunut.
Vähän huonosti oli näemmä ilmaistu, muutin tuon "sillä"-sanan "vaikka"-sanaksi. Galaxy J5 tuntuu pärjäävän tuolla kahdella gigalla ihan hyvin, mutta silti se on moneen kilpailijaan nähden vähänpuoleisesti.
Pieni RAM on kyllä helposti pullonkaula. Itselläni kymmenkunta androidlaitetta ja RAM-muistit 1/2Gt -4Gt. Tätä nykyä jo 2Gt RAM-muistilla joutuu käyttämään ahkerasti Memory Cleaner- ja Fast Reboot -tyyppisiä ohjelmia, 3Gt ei juuri mene tukkoon ja uusin 4Gt RAM-muistilla varustettu G5S+ (onneksi Suomeen valittiin 4Gt malli) pyörii raskaassakin käytössä noin 40% RAM-muistikuormituksella. Mutta kokemuksesta tiedän, että pieneksi käy kahdessa vuodessa sekin. Pöytäkoneissani olen myös huomannut RAM-muistin varsin tärkeäksi ja sen kasvattaminen voi olla tärkein tekijä hitauden poistotoimissa.
Linux käyttää muistia eri tavalla kuin Windows, minkä vuoksi Androidin muistinkäyttöä ei voi suoraan verrata Windows koneisiin. Samasta syystä Memory Cleanerit ovat ihan turhia Android laitteissa ja aiheuttavat vain ongelmia (kts. Android laitteen muistinhallinta (Task Killerit)). Henkilökohtaisesti en suosittele niiden käyttämistä.
Siinä olet kuitenkin oikeassa, että muisti on useimmiten älypuhelimen ensimmäinen pullonkaula tallennustilan ohella. Pitkäikäisyyttä ajatellen tuossa J5 (2017) mallissa saisi olla enemmänkin muistia ja tallennustilaa. Peruskäyttöön se varmaan kuitenkin riittänee. Toinen heikkous on esimerkiksi Galaxy A-sarjaa heikompi päivitystuki. Lisäksi näyttää olevan nuo tietoturvapäivitykset jatkuvasti myöhässä.
Kokonaisuutena tuo J5 (2017) ei kuitenkaan ole yhtään hullumpi kapula, kunhan tiedostaa heikkoudet. Vahvuuksiakin löytyy kuten artikkelista käy hyvin ilmi. Erityisesti akun kesto yllätti positiivisesti. IP-suojaus olisi ollut ihan hyvä myyntivaltti, kun takakuori ei enää ole irroitettava.
Artikkeli hyvä, mutta vaihtakaa nuo kuvienne taustat – valkoinen paistaa silmään liikaa ja näyttää todella tylsältä.
VS. esim:
viekää ne vaikka ulos maastoon 🙂
Totta on, että androidissa ja windowsissa RAM-muistin käyttö on vähäisempää, mutta nousuvauhti ohjelmien vaatiman RAM-muistin määrässä on noussut android-puolella hurjaa vauhtia. Liittynee siihenkin, kun android alkaa valmistella sopivuutta pöytäkonepuolelle, ainakin uusi Oreo on liikahdus tähän suuntaan. Muistinhallinnassa minulla kaksi vanhaa ohjelmaa, jotka pieniä ja tehokkaita ja joita ei enää edes ole Google Playssä, mutta olen aina siirtänyt ne uuteen koneeseen. Toinen on StartUp Auditor, jolla saan ohjelman pysymään sammuksissa joko kertakaikkiaan tai kerran sammutettuani sen. Toinen on Memory Cleaner 1.0, jonka olen laittanut myös kaikkiin koneisiin yläpalkkiin, siitä sen saa nopeasti käyttöön, kun android-vehje (varsinkin 1Gt RAM) alkaa mennä nalkkiin. Greenify-ohjelmat ovat myös hyviä, kunhan löytää hyvän ja laittaa hyydytettävien ohjelmien listan järkevästi. Siinä käy varsin pian niin, että puhelut ei toimi, ei hälytä ja tekstiviestit häiriintyy. Kaikki on tullut testattua tässä kymmenen vuoden aikana. Ihan oma lukunsa oli ennen androidiin siirtymistä LG:n valtavan pieni KS20-windows-luuri. Siinä oli tosiaan myös muistitekniikka pieni ja hyytyminen oli tavallista – usein kävi niin, ettei kosketusnäyttö totellut. kun piti puhelimeen vastata. Mutta ongelman sai hallintaan RAM-muistipuhdistuksella.
Valkoinen on simppeli ja helppo kuvata sisällä studiossa. Tärkeintä on, että tuote tulee hyvin esille. Näyttävyys tai viihdyttävyys ovat toissijaisia seikkoja. Tässä keskellä kaupunkia on aika hankala löytää sopivaa ympäristöä, säätä ja valaistusta ulkokuvien ottamiseen. Sisällä toimistossa ei ole "siistiä" ympäristöä, jossa esimerkin mukaisia kuvia voisi ottaa. Täytyy jossain vaiheessa katsoa, jos keksisi jonkin toimivan ratkaisun tuohon.
Ymmärrän täysin. Omaan silmään tuo boldattu kohta vaan on se kiinnostuksen herättäjä monestikkin. Olen varmaan vähemmistöä tällä foorumilla…
On tuo asia tosiaan ollut tässä suunnitteilla olevien asioiden listalla, mutta ei ole ollut itselläni ihan tärkeimpien toteutettavien joukossa, kun vielä uuden sivuston ja yrityksen ensimmäistä vuotta tässä väännetään :geek: Jos asuisi omakotitalossa tai enemmän maaseudulla, tuo ulkona kuvaaminen olisi heti paljon helpompi toteuttaa.
Artikkeliin päivitetty latausnopeuskuvaaja:
Meinasin sanoa, että valkoinen tausta on parempi kuin "miljöö-kuvat, mutta katsoin vielä esimerkkiä Pekon Nokia 5 -artikkelista ja mielestäni siinä on kyllä käytetty taustoja varsin onnistuneesti. Eli ehkä molempi parempi?
Jep, Pekolla on artikkeleissaan hyviä ulkokuvia.
Vähän hassusti käyttäytyy tuo käyrä viimeisen 5min aikana. Mahtaakohan tämä johtua prosenttilukeman epätarkkuudesta? Vähän erikoistahan tuo olisi, jos latausnopeus kiihtyy loppua kohden. AndroidAuthorityn testeissä näkyi myös samaa ilmiötä eri laitteilla:
Hankala sanoa mistä johtuu, mutta sellainen hyppy siinä viimeisen 5 min aikana tapahtui. Sinällään aika merkityksetön juttu, eikä moista ole kyllä muissa testatuissa puhelimissa nähty.
Firmwareja flashailessa menee akkulukemat välillä ihan sekaisin, niin muuten vain kiinnostaa, mistä tällaiset jutut mahtaa johtua. Tässä tapauksessa softa ei varmaan osaa tulkita akkuprosenttia aivan tarkasti latauksen aikana ja lukema sitten tasaantuu loppua kohden oikeaksi (?). Mitään merkitystä näillä ei sinällään siis ole.
Artikkeli sen sijaan on täyttä rautaa ja oikein valaiseva :tup:. Olikin vähän päässyt unohtumaan tämä Galaxy J5 (2017) kilpailijoiden jalkoihin.
Joo, todennäköistä on juuri jostain tuollaisesta kyse, että todellinen latausprosentti ei ole ollut ihan tarkasti oikein ja latauksen loppuvaiheessa softa on sitten tarkistanut sen kohdilleen.
Eipä noista oikein paremmuutta voi sanoa, molemmista tulee asia ilmi, mutta miljöökuvat vähän epätasaisemman laatuisia vaihtuvista olosuhteista johtuen. Kokkosen tiukkaan artikkeliaikatauluun sopii varmasti ainakin tällä hetkellä paremmin tuo sisällä kuvaaminen, kun taas minä voin harvakseltaan artikkeleja kirjoitellessa odotella sopivaa puolipilvistä päivää vaikka useampia päiviä hyvien kuvien toivossa. Ajoittain tuo miljöökuvaaminen kyllä on melko palkitsevaa, nuo Nokia 5 -kuvat eivät omasta mielestä edes parhaasta päästä ottamistani kuvista tässä muutaman vuoden aikana. 😉
Tuossa ulkona kuvaamisessa oikeastaan ainoa hankala asia on saada puhelimen näytöstä tarkka kuva, missä ei olisi pahoja heijastuksia. Alkuun saattoi hermot mennä kun ei malttanut odottaa hyvää valaistusta :vihellys:
Olisikohan siinä joku, että kun saavutetaan +95 % niin näytetäänkin 100 % koska noiden viimeisten prosenttien lataaminen kestäisi liian kauan niin visuaalisesti näytetään jo että on täynnä ?
Onhan se mahdollista, tosin vähän outoa, koska muissa luureissa en ole vielä moiseen törmännyt.
Akun käyttöön liittyen elävästä elämästä huomio. Oma käyttöni on luokiteltavissa kevyehköksi käytöksi ja siihen nähden Juhan 3-4 päivän arvioitu akunkesto on jopa kovin varovainen arvio. Omalla käytölläni tällä J5 2017:lla menee kokonainen viikko ilman ongelmia.
Tähdennetään vielä että kulutus on kovin käyttäjästä ja asetuksista riippuvaa. Puhelimeni on normaalimoodissa (ei battery saver tms.), Exchange tili synkronoidaan vain kun posticlientin avaa, eli push mail ei ole käytössä. Muuten virrankäytön suhteen oletusasetukset päällä. Käytän mm. Facebookkia, Gmailia, Whatsappia jne. satunnaisesti. Mutta pointtini on että jos et aktiivisesti käytä luuria, niin puhelin idlaa erittäin vähäisellä virrankulutuksella. Edellisillä luureillani vastaavalla käytöllä olisi pärjännyt nippanappa 2 päivää (HTC One M7) ja n. 3 päivää Panasonicin DMC:llä, joissa kuitenkin osapuilleen saman kapasiteetin akut.
Omituinen tunne että jos akun varaus näyttää 15%, niin vanhojen puhelimieni kanssa olisi alkanut välitön hyperventilointi ja kiivas laturin metsästys, sen sijaan tällä puhelimella tietää pärjäävänsä kivasti loppupäivän. Minulle kyseessä on käsittämättömän positiivinen kehitysloikka Samsungilta.
Kokonaisuutena paljon parempi puhelin hinta/laatusuhteeltaan kuin uskalsin toivoa.
Hyvä artikkeli, mutta jos saa toivoa niin ottakaa testeihinne vielä videoleikkeen kuvaaminen meluisassa ympäristössä, eli ideana testata meneekö ääni ruvelle esim. konserttiympäristössä.
P.S. En tiennyt että kameran voi käynnistää kotinäppäintä tuplaklikkaamalla. Kiitos tästä tiedosta.
Kiitoksia hyvästä artikkelista. Mukavaa, että näitä "köyhän" puhelimiakin tuodaan esiin.
Minulla oli tilaisuus testata v. 2015 Samsung Galaxy J5:sta meluissassa ravintolaympäristössä.
Ääni meneen ruvelle, jos orkesteri soittaa niin kovaa, että korvatulppien käyttö on vähintäänkin suositeltavaa. Siinä on ilmeisesti joku limitteri, koska ruvelle mennyttäkin voi kuunnella , joskaan se ei ole enää miellyttävän kuuloista. Jos ei tarvita korvatulppia, (mutta ääni on edelleen kova) esim. äänietteäessä ravintolassa kauempaa, ääni on yllättävänkin hyvää.
Kuvasta voi sanoa, että jos solisti on valaistu, kuva vastaa lähes hyvän kotivideokameran laatua. Joskin ongelmina on tarkennuksen heitteleminen kovaan vastavaloon (valonheitin) kuvattaessa ja vakautuksen puutteen johdosta kuva tärisee helposti, ellei ole vakaa käsi sekä kuvaan tulee jonkin verran "pumppausta". Jos taas solistia ei ole valaistu, hyvä kotivideokamera on selvästi parempi ja J5-2015 kuva on mielestäni lähes käyttökelvotonta.
Kamera selvisi hyvin välkkyvästä sekavalostakin.
Kokonaisuutena yllätyin positiivisesti J5-2015 kyvyistä ja akkukestosta. Kommentit kuvanlaadusta ilman zoomausta (ei tullut kokeiltua onko siinä edes zoomia).