Tämänhetkisessä markkinatilanteessa valmispelikoneen hankkiminen saattaa olla houkuttelevampaa kuin pitkään aikaan, sillä itselle mieluisen pelikoneen rakentaminen erilliskomponenteista voi olla käytännössä lähes mahdotonta, mutta uutuuskomponentteja on jonkin verran saatavissa valmiskoneiden muodossa.
Videon viime viikolla julkaistussa ensimmäisessä osassa kävimme läpi asioita, minkä takia ei kannata ostaa pelikonetta. Vaikka valmiskoneet ovat useimmille harrastajille punainen vaate, ei niissä ole kuitenkaan pelkästään huonoja puolia. Nyt julkaistussa toisessa osassa käymme läpi seikkoja, jotka saattavat puoltaa valmiskoneen hankkimista. Videoparin tavoitteena on, että niiden katsomisen jälkeen osaa hahmottaa paremmin kokonaisuuden asioista, jotka on hyvä tietää valmiskoneen ostamista harkitessa.
Seuraavaksi esimerkkikone matkaa Lempäälän toimistolta Poriin ja tulevalla kolmannella videolla Sampsa tutkii suorituskykyä ja jäähdytystehoa vastaavaista erillisosista itse rakennettuun koneeseen verrattuna.
Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Vastaavista toimistolta löytyvistä pääkomponenteista kasataan vertailukone, tässä tapauksessa ei vertailla hintanäkökulmasta. 600 eurolla nyt yleensäkin on jo aika haastavaa kasata hyvää konetta uusista osista.
Eräs sukulaiseni teki siten, että osti valmiskoneen otti sieltä näytönohjaimen omaan kokoonpanoonsa ja laittoi tilalle halvan näytönohjaimen, jolloin se kone muuttuu kelpo peliksi toimistosovellus / web-surffaus käyttöön ja hän luovutti sopivaan hintaan koneen toiselle sukulaiselleni, jolla ei ole tarvetta muunlaiselle koneelle.
Molemmat videot ovat olleet ihan asiaa ja hyvin on käsitelty asiaa neutraalisti nojaten ihan faktoihin.
Tästähän vois sorvata myös neljännen videon, jossa joku haasteista tykkäävä harrastaja tekee kaikkensa päivittääkseen tuohon Lenovoon parhaan mahdollisen (Vakain ja hiljaisin lienee tässä ne haettavat ominaisuudet. Ei irto-osistakaan kukaan kellottaja valkkaa pikkukoppaa alustaksi.) kokoonpanon joka tuohon koppaan vaan on millään survottavissa.
ja sitten arvioidaan koneen pidentynyttä elinkaarta ja että miten osa kerrallaan päivitys oikeasti onnistui.
Joo, tuossa naapurissa vanhempi lentosimuja harrastava herrasmies kyseli että tekikö nyt hirveän rikoksen kun osti 1100 euron Acerin merkkikoneen… reilu 500 wattinen power, teran SSD, RTX3070, 16GB muistia ja prossuna i5-10400F. Ja luonnollisesti mukaan kaikki merkkikoneen softat, niin hyvässä kuin pahassakin. Hankala on tosiaan osista kasaamalla päästä tuon alle.
ko. henkilön i5-2500K ei viime aikoina enää käynnistynyt kylmiltään ollenkaan (eli vaati BIOSissa käynnin aina bootissa), joten sen toinen jalka oli tukevasti jo hautuumaalla. Sanoin vaan että tuolla hinnalla ja sun käytöllä ei muuta kun kovaa käyttöä nyt ainakin takuuajan ajan. Kyllä sen näytönohjaimen voi siitä sitten siirtää kasattuun koneeseen jos alkaa myöhemmin ahdistaa.
Öö, miksi? Tai ehkä parempi kysymys, mihin helvettiin tämä tarkalleen liittyy? Tämä on keskustelufoorumi eikä oneliner chat-palvelu.
Mä en näe oikein järkeä rohkaista tekemään moista tällaisen koneen kanssa, kun lähtökohdat on näin pahasti pielessä. Jokainen voi sitten toki harrastaa oman osaamisensa puitteissa vaikkapa vastaavan käytetyn koneen kanssa jos siltä tuntuu, mutta en ainakaan omalla naamalla haluaisi antaa kenellekään mitään puoltavia signaaleja tällaiseen koneen päivittämiseen/parantamiseen. Sama vaiva ja raha kannattaa ennemmin kohdistaa siihen, että päätyy fiksumpaan vaihtoehtoon jo heti lähtökohtaisesti.
Ja useastihan noissa tulee lähes poikkeuksetta joku este vastaan. Esimerkkinä vaikkapa emolevyn surkea virransyöttö, näytönohjaimen pituusrajoitus, prosessorin jäähdytys, kotelon ilmanvaihto, virtalähteen teho..
Jooh.. Kaverille piti päivittää konetta mun vanhalla GTX 770-näyttiksellä, mutta powerissa ei ollut yhtään virtapiuhaa sille, kun vanha näyttäis otti virtansa emolta. Onneksi oli varapoweri, jonka lykkäsin sitten kaverille mukaan, mutta eipähän sitten emon virtaliitinkään ollut standardikamaa, niin se ja prossukin meni vaihtoon. Myöskään kotelo ei ollut ATX-yhteensopiva, niin ainoa käyttökelpoinen osa vanhasta oli loppupeleissä kovalevy, joskin käyttikselle lykkäsin omasta käytöstä poistuneen Kingstonin SSD:n. Muisti ois toki muuten mennyt, mutta näin järkevämmäksi pistää muun paketin mukana 2x4Gb kammat hitaan no-name 4Gb kamman tilalle.
Loppupeleissä siis yksinkertainen peruspäivitys muuttui kokonaan uuden koneen rakentamiseksi, koska HP oli kaikessa viisaudessaan (ahneudessaan) tehnyt osien vaihdon mahdottomaksi epästandardeilla ratkaisuillaan. Onneksi oli osia kertynyt nurkkiin, tai olis tullu kalliimpi paukku kaverille.