Testituloksia julki AMD:n Ryzen-prosessorin Engineering Sample -testikappaleella

Ranskalainen CanardPC-lehti on saanut käsiinsä AMD:n Ryzen-prosessorin varhaisen testikappaleen ja julkaissut ensimmäiset viralliset 3. osapuolen ajamat testit.

ryzen-26122016

AMD on jakanut avainkumppaneilleen, kuten emolevy- ja OEM-valmistajille, käyttöön 4- ja 8-ytimisiä Zen-arkkitehtuuriin perustuvia Summit Ridge -koodinimellisiä testiprosessoreita.

CanardPC:n testaamaan 8-ytimiseen prosessoriin oli merkitty koodi 2D3151A2M88E4 ja se toimi 3,15 GHz:n perustaajuudella. Boost-kellotaajuus ei ollut noussut rasituksessa yli 3,4 GHz:iin. AMD on itse ilmoittanut, että myyntiin tulevassa Ryzen-prosessoreissa perustaajuus on 3,4 GHz ja Boost-taajuus vielä korkeampi.

ryzen-cpu-26122016

Prosessoritestit oli ajettu wPrime-, PovRay-, Blender- ja 3DSMax-sovelluksilla. Tulokset on normalisoitu siten, että Intelin Skylake-arkkitehtuurin nelitytimisen Core i5-6600K -prosessorin yhteenlaskettu tulos on 100 %. Ryzen-testikappaleen suorituskyky sijottui 168,7 % tuloksella Intelin Broadwell-E-koodinimellisten 6- ja 8-ytimisten Core i7-6800K- ja 6900K-prosessoreiden välimaastoon. Kun otetaan huomioon Ryzen-testikappaleen myyntiversiota alhaisemmat kellotaajuudet, tulokset ovat hyvin linjassa tähän asti esiteltyjen Core i7-6900K -vertailujen kanssa. Core i7-6900K toimii  vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella ja rasituksessa maksimissaan 3,7 GHz:n kellotaajuudella.

ryzen-3d-26122016

Pelitestit oli ajettu  Far Cry 4-, Grid:Autosport-, Battlefield 4-, Arma III-, The Witcher III- ja Anno 2070 -peleillä. Ytimien lukumäärästä ei ole pelitesteissä niin suurta hyötyä kuin mahdollisimman korkeasta kellotaajuudeesta. Ryzenin suorituskyky oli myyntiversiota alhaisemmilla kellotaajuuksilla silti Core i5-6600:n tasolla.

ryzen-teho-26122016

AMD on kertonut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoksi 95 wattia ja Core i7-6900K:n TDP-arvo on 140 wattia. Tehonkulutusmittauksissa Ryzen-testikappaleen tehonkulutus oli rasituksessa kolme wattia alhaisempi kuin Core i7-6900K:lla eli eri TDP-arvoista huolimatta tehonkulutus oli käytännössä samalla tasolla.

AMD julkaisee Ryzen-prosessorit markkinoille ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen eli tammi-maaliskuun aikana. Seuraavan kerran lisää virallista tietoa on odotettavissa tammikuun alussa Las Vegasissa järjestettävien CES-messujen yhteydessä, mutta virallinen lanseeraus tapahtuu myöhemmin.

Lähteet: CanardPC & Hardware.info

Intelin Kaby Lake -prosessorit jo myynnissä Saksassa

Intelin Kaby Lake -koodinimelliset 7. sukupolven Core-prosessorit löytyvät Saksassa jo useiden nettikauppojen valikoimista.

kaby-lake2-22122016

Uudet Core i3-, i5- ja i7-työpöytäprosessorit julkaistaan virallisesti heti vuoden 2017 alussa, mutta saksalaisen Geizhals-hintavertailun mukaan neliytimiset Core i7-7700K- ja Core i5-7600K-mallit ovat jo kauppojen varastoissa ja myynnissä kuluttajille.

Esimerkiksi boksattu Core i7-7700K ilman vakiocooleria löytyy kuuden kaupan valikoimista edullisimmillaan 425 euron hintaan. Core i5-7600K on puolestaan listattu neljässä kaupassa edullisimmillaan 259 euron hintaan.

Saksassa edellisen Skylake-sukupolven Core i7-6700K maksaa tällä hetkellä noin 350 euroa, joten 7700K:n hinnassa on vielä noin 75 euroa ennakkolisää. Core i5-7600K:n Saksahinta on tällä hetkellä vain 10 euroa kalliimpi kuin Core i5-6600K:n.

Kaby Lake -prosessorit ehtivät pikaisesti vierailla myös Suomessa Hinta.fi-hintavertailussa, mutta nyt suomalaiset jälleenmyyjät ovat poistaneet ne näkyvistä.

io-tech.fi tulee testaamaan Intelin uudet Kaby Lake -prosessorit heti tuoreeltaan ja artikkeli julkaistaan tammikuun alussa. Keskustelu uutuusprosessoreista on jo aktiivisesti käynnissä TechBBS-foorumissa.

Geizhals: Core i7-7700K & Core i5-7600K

Osallistu piparkakkutalokisaan foorumilla

Jouluinen ja tee-se-itse-henkinen piparkakkutalokilpailu on käynnissä foorumin puolella.

pipari-16122016

Kilpailuun Osallistumisaika 15.11. – 25.12. (osallistumisaika päättyy 25.12.2016 klo 23:59) ja aiheena on ”ATK”. Teos voi olla mikä tahansa piparkakkurakennelma ja koristeluun voi käyttää luovuutta oman harkintansa ja taitojensa mukaan.

Osallistuminen tapahtuu liittämällä/linkittämällä kuvat foorumin kilpailuketjuun: erikseen merkitty kilpailukuva ja rakennusvaiheesta tarvitaan vähintään kaksi kuvaa (2). Yksi työ per nimimerkki. Kuvissa täytyy näkyä paperille kirjoitettuna io-tech.fi 2016 ja oma nimimerkki.

Voittaja ratkeaa käyttäjien äänestyksellä, joka järjestetään 27.-31.12.2016. Äänestyksen sijat 1. – 4. saavat valita palkinnon ja loput arvotaan kaikkien osallistujien kesken. Katso lisätiedot foorumin puolelta alla olevan linkin takaa

TechBBS: Piparkakkutalokisa 2016

Intelin Kaby Lake -prosessoreissa piisirun ja lämmönlevittäjän välissä lämpötahnaa

Piisirun ja lämmönlevittäjän väliin vakiotahnan tilalle nestemäistä metallia vaihtamalla prosessorin lämpötila laski jopa 30 astetta.

kaby-lake-16122016

Anandtechin foorumilla eräs käyttäjä on onnistunut saamaan käsiinsä Intelin vielä julkaisemattoman Kaby Lake -koodinimellisen Core i7-7700K -prosessorin. RichUK-nimimerkkinen käyttäjä on jakanut foorumilla kokemuksiaan neliytimisen ja kahdeksaa säiettä tukevan Kaby Lake -sarjan lippulaivaprosessorin ylikellottamisesta, kun alustana on ollut käytössä ASRockin Z170 Pro4S -emolevy ja NZXT:n Kraken X62 -valmisnestecooleri.

Testien mielenkiintoisinta antia on vahvistus sille, että Kaby Lake -prosessoreissa on edelleen käytetty piisirun ja lämmönlevittäjän välissä lämpötahnaa, jonka vaihtamalla Coollaboratoryn nestemäiseen metalliin, prosessorin lämpötilaa saadaan laskettua reilusti.

Prosessori oli korkattu, lämmönlevittäjän liimat poistettu hartsialustalta ja piisirun ja lämmönlevittäjän väliin vaihdettu vakiotahnan tilalle Coollaboratoryn nestemäistä metallia (Liquid Ultra). 15 minuutin Prime95-rasituksessa 5 GHz:n kellotaajuudella ja 1,344 voltin käyttöjännitteellä prosessoriytimien maksimilämpötila oli tippunut jopa 30 astetta (96 asteesta 66 asteeseen) ja keskimäärin ytimien lämpötila oli laskenut noin 26 astetta.

Käyttäjän omana tavoitteena testeissään on ollut saada Core i7-7700K -prosessori toimimaan Prime95-vakaasti 5 GHz:n kellotaajuudella, mutta ainakaan toistaiseksi tavoitetta ei ole aivan saavutettu. Testit on suoritettu kotelon sisällä kylkipaneeli kiinni ja viimeisimmissä yrityksessä 5 GHz:n kellotaajuudella ja 1,392 voltin käyttöjännitteellä Prime95:n small FFTs -testi oli kaatunut reilun 7 tunnin jauhamisen jälkeen. Kevyempi Blender-renderöintitesti oli ajettu vakaasti läpi 5,2 GHz:n kellotaajuudella.

Huom! Kannattaa huomioida, että testeissä oli käytössä Z170-piirisarjaan perustuva emolevy. Kaby Lake -prosessoreiden yhteydessä julkaistaan uusi Z270-piirisarja, johon perustuvat emolevyt ovat varta vasten optimoitu uutuusprosessoreille.

Anandtech Forums: My i7 7700k Has Arrived – Insights, Benchies & Overclocks Inside (Now With Delid!)

 

TechBBS-foorumilla 8000 rekisteröitynyttä jäsentä rikki

io-tech.fi-sivuston TechBBS-keskustelufoorumille virtaa jatkuvasti uusia tietotekniikasta kiinnostuneita käyttäjiä.

stats-14122016

16. lokakuuta beta-testattavaksi avattu TechBBS-keskustelufoorumi on saavuttanut vajaassa kahdessa kuukaudessa 8000 rekisteröityneen käyttäjän rajapyykin.

Beta-testi on sujunut yli kaikkien odotusten ja viimeisen 30 päivän aikana sivustolla on vierailtu yli 450 000 kertaa ja sivulatauksia on kertynyt yli neljä miljoonaa. Nykyinen kävijäennätys syntyi 25. marraskuuta Black Friday -perjantaina, kun foorumia käytti samanaikaisesti 1138 käyttäjää.

Foorumiin on beta-testin aikana lisätty useita tärkeitä ominaisuuksia, kuten SSL-suojaus sekä pienempiä käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten Tapatalk-tuki, reaaliaikainen chat-keskustelu, käyttäjäavatarit, kauppiaspalaute, vaalea/tumma teema, liitetiedostot, kirjanmerkit viesteihin sekä käyttäjien ja keskusteluiden huomioimatta jättäminen. Lisäksi ulkoasua on viilattu käyttäjäpalautteen pohjalta ja yhdessä käyttäjien kanssa.

Kehitys jatkuu edelleen ja pyydämme raportoimaan mahdollisista ongelmista ja kehitysehdotuksista palauteketjuun.

Ennakkomaistiaiset: testattavana Huawei Mate 9 Pro

13.12.2016 - 23:19 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (11)

Io-techin vuodenvaihteessa tapahtuvaa virallista avaamista valmistellaan kulisseissa jo kovalla tohinalla ja osana sitä on luonnollisesti testiartikkelien tekeminen.

Sivuston mobiiliosion ensimmäisenä juttuna tullaan näkemään testi Huawein marraskuun puolivälissä julkaisemasta Mate 9 Pro -älypuhelimesta, joka tulee Suomessa kauppoihin juuri ennen joulua 849 euron suositushintaan. Kyseessä on yrityksen tämänhetkinen lippulaivamalli Suomen markkinoilla ja samalla myös yksi loppuvuoden ehdottomasti kiinnostavimmista älypuhelinjulkaisuista.

Mate 9 Pron keskeisiä, allekirjoittaneen kaltaisen mobiilinörtin mielenkiinnon herättäviä ominaisuuksia ovat mm. 5,5-tuumainen kaarevareunainen AMOLED-näyttö, upouusi Kirin 960 -järjestelmäpiiri Mali-G71MP8-grafiikkasuorittimella, Android 7.0 Nougat -pohjainen EMUI 5.0 -käyttöliittymä sekä 20 ja 12 megapikselin kamerasensoreita käyttävä kaksoiskamera. Lisäksi 4000 mAh litium-polymeeriakun tarjoama toiminta-aika on mielenkiintoista päästä toteamaan käytännössä.

Kaikkiin edellä mainittuihin ominaisuuksiin tullaan perehtymään asianmukaisella tarkkuudella tammikuisessa artikkelissamme ja kuuntelemme myös mieluusti lukijoiden mielipiteitä ja ideoita tähän sekä muihin tuleviin artikkeleihin liittyen.

Ennen sitä ohessa hieman ennakkomaistiaisia Mate 9 Pro:n testiartikkelista ”unboksaus”-henkisen vapaamuotoisen kuvagallerian muodossa:

Uusi artikkeli: AMD Ryzen -prosessori (Summit Ridge)

io-tech vieraili viime viikolla San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD:n Tech Summit -tapahtumassa, jossa se antoi esimakua ensi vuonna julkaistavasta Ryzen-työpöytäprosessorista.

amd-ryzen-01

AMD:n uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuva Summit Ridge tullaan julkaisemaan virallisesti Ryzen-nimellä. 8-ytiminen ja 16 säiettä tukeva prosessori toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella ja rasituksessa kellotaajuus nousee Precision Boost -ominaisuudella.

Kuvasimme videolle suorituskyky- ja tehonkulutustestit, joissa vastakkain olivat AMD:n Ryzen-prosessori 3,4 GHz:n kellotaajuudella (ilman Boost-taajuutta) ja Intelin Core i7-6900K -prosessori.

io-techin ennakko: AMD Ryzen -prosessori (Summit Ridge)

Seuraa AMD:n New Horizon -livestreamia suorana

AMD järjestää livestream-lähetyksen, jossa se antaa esimakua tulevista Zen-arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreistaan.

ryzen-lisa-01

Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.

ryzen-vega-01

Livestream-lähetyksen lopussa esiteltiin pian julkaistavan Star Wars Battlefront Rogue One: Scarif DLC -pelin rullaavan AMD:n seuraavan sukupolven Vega-grafiikkapiirillä ja Ryzen-prosessorilla varustetulla kokoonpanolla 4k-resoluutiolla yli 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Livestream alkaa klo 23 Suomen aikaan.

Uusi artikkeli: AMD Vega, Radeon Instinct MI25 & 32-ytiminen Zen

AMD kutsui vain kourallisen median edustajia viime viikolla San Franciscon kupeessa järjestettyyn Tech Summit -tapahtumaan, jossa se antoi ensimmäisiä maistiaisia ensi vuonna julkaistavasta Vega-grafiikkapiiristä ja Zen-prosessoreista.

amd-techsummit-20

io-tech.fi oli paikan päällä pelaamassa Doomia Vega-grafiikkapiiriin perustuvalla näytönohjaimella. Esillä oli myös Zen-arkkitehtuuriin perustuva 32-ytiminen Naples-palvelinprosessori ja Vega-grafiikkapiiriä käyttävä Radeon Instinct MI25 -kiihdytin suorituskykyiseen laskentaan.

Ensipuraisu: AMD Vega, Radeon Instinct MI25 & 32-ytiminen Zen

AMD on hakenut Ryzen-tavaramerkkiä

AMD on hakenut uusia tavaramerkkejä, jotka saattavat viitata ensi vuonna julkaistaviin Zen-prosessoreihin.

AMD on kertonut julkaisevansa Zen-arkkitehtuuriin perustuvan Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana eli tammi-maaliskuussa. Toistaiseksi prosessorin virallista tuotenimeä ei ole paljastattu.

Reddit-sivustolla on noteerattu, että yritys on hakenut 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Samoihin aikoihin AMD on jättänyt hakemuksen myös useista muista tavaramerkeistä kuten Vara, Grok, Joro ja Jitzu. Lokakuussa yritys on puolestaan hakenut Threadripper-tavaramerkkiä. Ryzen on kuitenkin tavaramerkeistä kiinnostavin, sillä sen hakemus on edennyt pisimmälle ja se viittaa suoraan Zen-arkkitehtuuriin. Hakemukseen on merkitty vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi ”Risen”.

Lisää tietoa Zen-prosessoreista on luvassa 13. joulukuuta, kun yritys järjestää New Horizon livestream-tapahtuman, jossa se aikoo antaa ennakkomaistiaisia ja esitellä Zeniä ensimmäistä kertaa tositoimissa julkisest

Lähde: Reddit