Roccat-pelibrändi tiensä päässä – mallisto integroituu Turtle Beachin tarjontaan

Turtle Beach uskoo hyödyntävänsä yhtiön resurssit paremmin keskittymällä vain yhteen, yhteiseen brändiin ja laadukkaisiin tuotteisiin.

Lähes parikymmentä vuotta markkinoilla vaikuttanut pelituotebrändi Roccat on tullut tiensä päähän. Roccatin valikoimiin kuului pelikäyttöön suunnattuja näppäimistöjä, hiiriä, kuulokemikrofoneja sekä muita PC-oheislaitteita Renê Korte perusti Roccatin Saksassa vuonna 2006 ja siirtyi vuonna 2019 yhdysvaltalaisen Turtle Beachin omistukseen 9,2 miljoonalla dollarilla. Yhtiö on jäänyt Suomessa monen mieleen etenkin kotimaisen kuulostavasti kalskahtavien tuotenimien myötä.

Turtle Beachin mukaan yhtiö siirtää Roccat-brändin eläkkeelle tuodakseen koko tuoteportfolionsa lähemmäs toisiaan, minkä pitäisi säästää paitsi aikaa ja resursseja, kun kaikki tehdään yhden yhtenäisen brändin alla. Sosiaalisessa mediassa yhtiön kanavat jatkavat tutuilla teemoillaan, mutta ne tullaan siirtämään Turtle Beach PC -nimen alle.

Roccatin tuotteet eivät sinänsä ole kuitenkaan katoamassa mihinkään, vaan ne jatkavat eloaan Turtle Beach -brändin alla muutoin tutuin nimin. Esimerkkinä tästä toimivat mainiosti vasta julkaistut uutuudet, joista ainakin Pure-hiiret, Sense Aimo -hiirimatot ja Vulcan II -näppäimistöt ovat Roccatilta tuttuja nimiä.

Roccatin nykyisten tuotteiden tuki ja takuu jatkuu luonnollisesti täysin normaalisti, mutta niiden tukisivut on yhdistetty osaksi Turtle Beachin omia tukisivuja. Yhtiön tuotteet jatkavat toimintaa Swarm-hallintasovelluksen kanssa, mutta keväällä luvassa on uusi Swarm II-, joka on suunniteltu tukemaan uusia Turtle Beach -tuotteita ja niitä Roccat-tuotteita, jotka siirtyvät uuden brändin alle. Vanha Swarm tulee pysymään tämänkin jälkeen vanhempien tuotteiden käytöstä ja Turtle Beachin lataussivut osaavat ohjata käyttäjän omalle tuotteelle sopivan ohjelman pariin.

Lähde: Turtle Beach

Live: io-techin Tekniikkapodcast (16/2024)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 19. huhtikuuta tavalliseen aikaan noin kello 15:00 alkavana suorana live-streamina YouTubessa. Äänessä ovat tällä viikolla Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Intelin Xeon 6 -prosessorit vuotojen kohteina

Mikäli Xeon 6 -prosessorit saapuvat markkinoille ennen AMD:n Zen 5 -sukupolven Epycejä, tulee Intel tarjoamaan palvelimiin pitkästä aikaa enemmän ytimiä per prosessorikanta.

Intel ilmoitti viime viikolla hylkäävänsä Xeon Scalable -nimeämisen ja seuraavan sukupolven palvelinprosessoreiden tottelevan nimeä Xeon 6. Nyt seuraavan sukupolven alustat päässeet useammankin eri vuodon kohteeksi.

Intelin tulevat Xeon 6 -prosessorit jaetaan kahtia P-ytimiä käyttäviin Granite Rapids- ja E-ytimiä hyödyntäviin Sierra Forest -prosessoreihin. Molempia prosessoreita tulee saataville kahteen eri kantaan niiden konfiguraation perusteella. LGA4710-kantaan ja Beechnut City -alustalle sopivat SP-sarjan maksimissaan 350 watin TDP:llä varustetut prosessorit, kun LGA7529-kantaan ja Avenue City -alustalle menevät -AP-sarjan maksimissaan 500 watin TDP:llä varustetut prosessorit.

Granite Rapids-AP -sarja tulee tekemään omalta osaltaan pienimuotoista historiaa, sillä se tulee olemaan 128-ytimisenä ensimmäinen prosessori sitten 64-ytimisten Epycien, kun Intelillä on tarjota yhteen kantaa enemmän täyden suorituskyvyn ytimiä – olettaen tietenkin, että uudet Xeon 6 -huippumallit tulevat myös saataville ennen AMD:n Zen 5 -sukupolven Epycejä. Sierra Forest tekee saman myös SP-sarjan osalta, sillä siinä on käytössä maksimissaan 144 ydintä, kun AP-sarjassa niitä on jopa 288. Löydät prosessoreiden tarkemmat yksityiskohdat yllä olevasta kuvasta.

Lähde: Tom’s Hardware

Razerin uusi Firefly V2 Pro -pelihiirimatto vie RGB-valaistuksen uusiin ulottuvuuksiin

Koko maton pinnan kattava 15 alueen RGB-valaistus varmistaa, ettei pelaaja voi syyttää ohilaukauksistaan ainakaan hiirimattoa.

Hiirimattojen markkinat eivät kehity turhan nopeassa tahdissa, vaikka viime vuosina markkinoille onkin saatu uusia innovaatioita paitsi RGB-valaistujen mattojen, myös hiirtä pelatessa lataavien mattojen muodossa. Kaikkien pelaajien ikiomana lifestylebrändinä itsensä näkevä Razer on päättänyt, että nyt markkinat ovat kypsiä toisen sukupolven RGB-valaistuille pelihiirimatoille.

Razer Firefly V2 Pro -hiirimatossa RGB-valaistus ei rajoitu tylsästi esimerkiksi sen reunoille, vaan koko maton pinta on RGB-valaistusalueiden peitossa. valaistuksen salaisuus löytyy maton ylälaidan rakenteesta, joka kätkee sisälleen 15 erikseen osoitettavaa LED-valoa. Hiiren pohjalta löytyy liukuestepinnoite, sen päältä lasi- tai pleksikerros ja lopulta joukon päällimmäisenä on huurettu ja mikroteksturoitu pinta, joka viimeistelee valaistuksen näyttävyyden. Valitettavasti verkkosivuilta ei selviä, onko kyse lasista vai pleksistä.

Hiirimaton takaosan rakennetta on hyödynnetty paitsi LED-valoille, myös irrotettavalla USB-C-virtakaapelilla sekä USB 2.0 -nopeutta tukevalla USB-läpivientiportilla. Yhtiön mukaan sen käyttö esimerkiksi langattoman hiiren lähettimelle on omiaan minimoimaan häiriöt signaalissa, kun se joutuu kulkemaan lyhyemmän matkaa ja vähempien rakenteiden läpi.

Razer Firefly V2 Pron strategiset mitat ovat 278 x 360 x 4,6 mm ja se tulee saataville sekä mustana että valkoisena varianttina. Se on saatavilla välittömästi ja hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 109,99 euroon.

Lähde: Razer, Firefly V2 Pro

Harrastajaprojektit pitävät 3dfx:n Voodoot hengissä

VoodooX 4900:n on tarkoitus tuoda Voodoo4 4500 nykypäivään uudella piirilevyllä ja näyttöliittimillä, kun Voodoo2 4444SX -nimellä kulkeva projekti on astetta kunniahimoisempi Voodoo2:n uudelleenlämmittely.

Näytönohjainten ehdoton kuningas 3dfx kuoli erinäisten vaiheiden myötä pian vuosituhannen vaihteen jälkeen vuonna 2002. NVIDIA osti suurimman osan yhtiön IP:stä ja palkkasi suurimman osan sen insinööreistä muiden siirtyessä mm. ATI:n ja muiden alan yritysten leipiin. Nykyään 3dfx:n tavaramerkit ovat nykypäivänä tiettävästi vapaata riistaa NVIDIAn jätettyä niiden uusinnan tekemättä.

Vaikka 3dfx on historiaa, ei yhtiön nimeä ole unohdettu, saati kuopattu. Erilaiset harrastajaprojektit pitävät legendaa elossa ja nyt uutisotsikoihin on noussut Oscar Barean ja Ash Evansin työstämä ”3dfx VoodooX 4900”.

VoodooX 4900 perustuu kaksikon omaan suunnitteluun, mutta sen sydämenä sykkii aito 3dfx:n VSA-100-piiri. Piirejä on saatavilla edelleen ainakin nimellisesti uusina, tai vähintään toimivista näytönohjaimista irrotettuina. PCI-väylään sopivassa näytönohjaimessa on samat 32 Mt muistia, kuin Voodoo4 4500:ssa. Näyttöliitinten puolella on kuitenkin tapahtunut uudistuksia, sillä tutun VGA-liitännän eli D-SUBin rinnalta löytyvät myös DVI ja HDMI. DVI-liitäntään Voodoo4:ssä oli sinänsä valmius ja Voodoo5 5500:n Mac-versiossa se oli myös käytössä, mutta PC:llä liitäntää ei nähty markkinoilla asti. Barea ja Evans aikovat saada näytönohjaimessa käyttöön myös 64 Mt muistia ja kytkimen, joka vaihtaisi tilojen välillä. 3dfx valmisteli aikoinaan Voodoo4 4800 -mallia 64 Mt:n muistilla, mutta sitä ei ikinä julkaistu markkinoille asti.

Beyond3D:n keskustelufoorumien käyttäjä Swaaye on kaivanut esiin myös toisen mielenkiintoisen projektin Vogons-sivustolta. Sivuston käyttäjä sdz:n projektina on luoda ”Voodoo2 4444SX” -näytönohjain. Projekti on vielä erittäin keskeneräinen, sillä koko toiminnan mahdollistava FPGA on vielä ohjelmoimatta.

Jos ja kun Voodoo2 4444SX valmistuu, se tulee olemaan Quantum3D:n valikoimasta inspiraatiota hakien yhden piirilevyn Voodoo2 SLI, johon on lisätty PixelFX-piirien kavereiksi normaalin kahden sijasta vielä kolmannet TexelFX-teksturointipiirit. Näytönohjain on PCI Express -väyläinen, mikä on mahdollistettu PCIe-PCI-siltapiirillä. Näyttöliittimien puolella VGA-liittimet on korvattu HDMI-liittimillä ja FPGA-piirin on tarkoitus korvata RAMDACit ja mahdollistaa HDMI-liitinten passthrough-käyttö perinteiseen Voodoo-malliin. sdz:n laskelmien mukaan FPGA:lta jää vielä käyttämättä ainakin neljä nopeaa lähetinvastaanotinta ja 512 Mt DDR3-muistia.

Epäilijöiden hiljentämiseksi hän on julkaissut myös piirilevykaavion projektistaan, mutta sen valmistumisaikataulu on vielä täysin avoin.

Lähteet: Tom’s Hardware, Vogons

Elgato julkaisi uuden Neo-tuoteperheen peräti viiden tuotteen voimin

Uusi Neo-perhe on suunniteltu täyttämään striimaajan perustarpeet yksinkertaistetun tyylikkäässä, pyöristetyssä valkoisessa teemassa.

Corsairin talliin kuuluva Elgato on päivittänyt striimausvälinetarjontaansa kerralla peräti viidellä uudella tuotteella. Uudet Neo-sarjan laitteet ovat yksinkertaistettuja ja suunnattu ennemmin siistiin kotitoimistoon, kuin kilpapelaavan puoliammattilaisen pyörävajan RGB-välkkeeseen.

Elgaton uutuusviisikon ensimmäisenä esille on nostettu Wave Neo -mikrofoni. Pyöristetty valkomusta kondensaattorimikrofoni seisoo normaalia korkeammalle yltävän pöytätelineen päässä ja sen etupuolta koristaa mykistyspainikkeena toimiva valaistu painike. Mikrofoni on varustettu USB-C-liitännällä ja sen luvataan toimivan ilman ohjelmistoasennuksia ainakin tietokoneilla, iPadeilla ja iPhoneilla sekä PlayStation-konsoleilla. Mikrofonin takaa lähtevän USB-johdon yläpuolelta löytyy 3,5 mm liitäntä kuulokkeille mikrofonin monitorointiin.

Kuten nimestäkin jo arvaa, Facecam Neo on webbikamera. Kamera kaappaa kuvaa 1080p-tarkkuudella 60 FPS:n nopeudella ja se tukee myös HDR-teknologiaa. Kameran näkökenttä on 77° leveä ja siitä löytyy fyysinen yksityisyyssuoja. Uusi Facecam toimii plug’n’play-periaatteella, mutta tuettuna on myös Camera Hub -sovellus, joka mahdollistaa erilaisia kustomointeja kameran toimintaan.

Key Light Neo valaisee yhtiön markkinointipuheiden mukaan kuvattavan kohteen pehmeällä, ihon sävyjä imartelevalla valkoisella, mikä varmistaa ammattimaisen vaikutelman. Se on suunniteltu kiinnittymään suoraan näytön ylälaitaan, mutta mukana on myös standardi ¼”-kiinnitys esimerkiksi tripodille. Valon saa päälle jo USB-virralla, mutta töpseliin kytkettynä se tarjoaa jopa 1000 lumenin maksimikirkkauden. Key Light Neo tukee Elgaton Control Center -sovellusta sen ominaisuuksien hallintaan.

Vaikkei Neo-perhe ole sinänsä ehkä pelaajille suunnattu, Game Capture Neo on. Se on suunniteltu käytettäväksi ennen kaikkea konsoleiden kanssa ja se välittää eteenpäin maksimissaan 4K60 HDR -kuvaa televisiolle ja saman 1080p60:ksi kutistettuna toiselle laitteelle striimaamista varten. Game Capture Neon lähettämä toimii minkä tahansa videosovelluksen kanssa ja sen saa upotettua osaksi striimiä helposti esimerkiksi OBS Studion avulla.

Stream Deck Neo on kutistettu versio tavallisesta ja se tarjoaakin vain kahdeksan kustomoitavaa painiketta. Vaikka painikkeita on kahdeksan, voi niihin konfiguroida usean sivullisen verran eri toimintoja. Eri ”sivujen” välillä pääsee selaamaan pienen kellon ja päivämäärän näyttävän infotaulun molemmilta puolin löytyvillä painikkeilla.

Neljä viidestä Elgaton uuden Neo-perheen jäsenestä saapuu myyntiin välittömästi, mutta Facecam Neoa joudutaan odottamaan markkinoille myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan saakka. Stream Deck Neo, Wave Neo ja Key Light Neo on hinnoiteltu yhtiön omassa verkkokaupassa 99,99 euroon, kun Game Capture Neosta joutuu latomaan tiskiin 129,99 euroa.

Lähde: Lehdistötiedote, Neo-tuoteperhe

Turtle Beach esitteli toukokuun pelituotetarjontaansa – mukana avoimet pelikuulokkeet

Turtle Beach tuo toukokuussa myyntiin niin uutta kuin uudistettuakin pelituotetta kuulokkeista hiirimattoon.

Yhdysvaltalainen laitevalmistaja Turtle Beach on esitellyt täyslaidallisen uusia pelituotteita, jotka tulevat myyntiin toukokuussa. Kattaukseen kuuluu pelikuulokkeita, pelihiiriä ja pelinäppäimistöjä, joista tosin osa on valmistajan aiemmin julkaisemien tuotteiden päivitettyjä versioita.

Pelikuulokeuutuuksista mielenkiintoisin lienee avoimen rakenteen langattomat Atlas Air -kuulokkeet, jotka tukevat 24-bittistä äänentoistoa. Kuulokkeissa on 40 millimetrin kaiutinelementit ja ne painavat 301 grammaa. Niitä mainostetaan PC-pelaamiseen, mutta yhteensopiviksi laitteiksi mainitaan myös PlayStation 4 ja 5 sekä Nintendo Switch. Akunkestoksi lupaillaan 50 tuntia. Atlas Airin värimaailmaa voi myös muokata vaaleanpunaisen, violetin tai sinisen suuntaan erikseen myytävillä kuulokehihnoilla ja korvatyynyillä.

Toinen langaton kuulokeuutuus on jo kolmannen sukupolven Stealth 600 -kuulokkeet, joita valmistaja markkinoi 50 mm:n Nanoclear-elementeillä ja toisen sukupolven malliin nähden huomattavasti paremmalla 80 tunnin akunkestolla. Yksi kolmannen version uudistuksista on myös tekoälyohjattu mikrofonin melunvaimennus. Päivitetyt Stealth 600 -kuulokkeet tulevat saataville PC:lle, PlayStationille ja Xboxille. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. Lisäksi Turtle Beach tuo myyntiin astetta edullisemmat Stealth 500 -kuulokkeet, jotka nekin ovat langattomat ja tarjoavat 40 tunnin akunkeston. Myös ne tulevat sekä PC:lle että konsoleille.

Turtle Beachin parrasvaloihin nostama uutuuspelihiiri on langaton Burst II Air, joka painaa vain 47 grammaa.  Hiiressä on optiset kytkimet ja 26 000 DPI:n (dots per inch) sensori. Sille luvataan 40 tunnin akunkestoa 2,4 GHz:n matalaviiveisessä tilassa ja Bluetooth-tilassa jopa 120 tuntia. Burst II Air on symmetrisesti muotoiltu, mutta peukalonäppäimet ovat vasemmalla puolella. Muita esiteltyjä hiiriä ovat 54-grammainen langaton Pure Air optisilla kytkimillä ja 49-grammainen langallinen Pure Sel mekaanisilla kytkimillä.

Pelinäppäimistöpuolelle valmistaja tuo tenkeyless-mallisen Vulcan II TKL Pron, joka on langallinen ja varustettu magneettisilla Hall Effect -kytkimillä, jotka rekisteröivät painalluksen magneettikentän avulla. Perinteisillä mekaanisilla kytkimillä painallus rekisteröidään kytkinten sisällä olevien fyysisten kosketuspintojen avulla. Vulcan II TKL Pron näppäinten toimintapistettä voi säätää välillä 0,1–4 mm valmistajan omalla Swarm II -ohjelmistolla, jolla onnistuu myös esimerkiksi RGB-valaistuksen mukauttaminen. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.

Muita Turtle Beachin uutuuksia ovat muun muassa langaton Kone XP Air -hiiri, täysikokoiset Vulcan II ja Vulcan II Max -näppäimistöt, pienikokoiset Vulcan TKL ja Vulcan II Mini Air -näppäimistöt sekä Sense Aimo XXL -hiirimatto. Kaikki pelituoteuutuudet ovat ennakkotilattavissa heti Turtle Beachilta ja tulevat saataville 19. toukokuuta.

Tuotesivut ja ennakkotilaushinnat:

Lähde: Turtle Beachin sähköpostitiedote

HMD:n tulevat Pulse- ja Pulse Pro -älypuhelimet renderöintivuodoissa

Suomeen rekisteröity HMD Global Oy tuo markkinoille uudet HMD-älypuhelimensa ilman Nokia-brändiä – tuoreissa renderöintivuodoissa HMD Pulse ja Pulse Pro.

Viime vuosina lähinnä Nokia-puhelimista tunnettu HMD Global Oy on tuomassa markkinoille omalla HMD-tavaramerkillään kaksi uutuusälypuhelinta, jotka kantavat nimeä HMD Pulse ja Pulse Pro. Mobiilimailmassa tunnettu tietovuotaja Steve ”OnLeaks” Hemmerstoffer on hiljattain paljastanut tulevista puhelinmalleista renderöintikuvia ja joitain teknisiä tietoja.

HMD Pulse Prossa (myös otsikkokuvassa) on vuotojen mukaan 6,56-tuumainen IPS-näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella ja 1480×720 pikselin HD+-resoluutiolla. Yläreunassa on reikä etukameralle, jonka tarkkuudeksi on kerrottu 50 megapikseliä. Takapuolen kameramoduulissa on vuotojen mukaan 50 MP:n pääkamera ja 2 MP:n syvyyssensori. Raudan osalta Pulse Prossa huhutaan olevan vähintään 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa sekä Unisoc T606 -järjestelmäpiiri. Muita spekulaatioita ovat 5000 milliampeeritunnin akku, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja IP52-luokitus pölyä ja roiskeita vastaan. Puhelimen hinnaksi on uumoiltu 179 euroa.

Oletetusti astetta edullisempi HMD Pulse on huhujen mukaan varustettu Pulse Pron tapaan 6,56-tuumaisella IPS-näytöllä ja HD+-resoluutiolla, vaikkakaan virkistystaajuudesta vuodoissa ei ole mainintaa. Akun kapasiteetiksi on kerrottu jälleen 5000 mAh, mutta pääkameran kerrotaan Pulsessa olevan vain 13 MP:n tarkkuudella varustettu. OnLeaksin tiedot Pulsea koskien ovat hieman suppeammat, mutta aiemmin Pulselle on huhuttu samaa Unisocin T606 -järjestelmäpiiriä, jonka on tuoreissa vuodoissa kerrottu olevan myös Pulse Pron sisuksissa. Keskusmuistia Pulsessa lienee valittavissa 4 tai 8 Gt. Kuvassa näkyvän vaaleanpunaisen mallin lisäksi puhelimesta on oletettavasti tulossa myös musta ja sininen malli.

Uutuuspuhelinten julkaisun odotetaan sijoittuvan vielä loppukeväälle.

Lähde: 91 Mobiles, MySmartPrice, GSMArena

Nothing julkisti uudet vastamelua ja ChatGPT:tä tukevat Ear- ja Ear (a) -nappikuulokkeet

18.4.2024 - 15:50 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (3)

Nothingin Ear-nappikuulokkeiden huippumalli päivittyi kolmanteen sukupolveensa ja sai alapuolelleen uuden Ear (a) -mallin.

Nothing on julkistanut tänään odotetusti kahdet uudet langattomat nappikuulokkeet ja samalla luopunut sukupolvinumeroinnista mallimerkinnöistään. Toisin sanoen uudet kolmannen sukupolven lippulaivanappikuulokkeet tunnetaan pelkällä Ear-mallinimellä seuraavana vuorossa olleen Ear (3):n sijaan. Sen alapuolelle täysin uutena mallina esiteltiin edullisempi Ear (a) -malli. Mallit eroavat toisistaan mm. muotoilun, elementtien, koodekkituen, langattoman latauksen ja äänen kustomointimahdollisuuksien osalta.

Kolmannen sukupolven Ear-malli on siis Nothingin nappikuuloketarjonnan ykköshevonen pakattuna tutun näköisiin, mutta silti hieman uudistuneisiin läpikuultaviin ulkokuoriin. Kotelolla on IP55-suojaluokitus ja napeilla IP54. Nothingin mukaan uudet Earit on suunniteltu tuottamaan parhaan äänenlaadun vaativillekin käyttäjille uuden keraamisella kalvolla varustetun 11 mm dynaamisen kuuloke-elementin kautta. Valmistaja kertoo myös parantaneensa kuulokkeen kaksikammiorakennetta ja ilmavirtausta.

Kuulokkeet tukevat LHDC 5.0 ja LDAC-koodekkeja korkean resoluution äänelle. Nothing X -hallintasovellus tarjoaa nyt entistä monipuolisemman 8-kaistaisen ekvalisaattorin sekä mahdollisuuden luoda käyttäjäkohtainen ääniprofiili testin perusteella. Varustukseen kuuluu myös aktiivinen 45 desibelin vastamelutekniikka, joka osaa myös mukautua haluttaessa ympäristön melutason mukaan.

Nappien akkujen luvataan kestävän yhdellä latauksella ilman vastamelua jopa 8,5 tuntia (vastamelulla 5,2 h) ja latauskotelosta saa 40,5 tuntia lisää (vastamelulla 24 h). 10 minuutin pikalatauksella koteloon luvataan latautuvan 10 tuntia lisää toistoaikaa. Latauskotelossa on USB-C-latausliitäntä, mutta se tukee myös 2,5 watin langatonta latausta.

Nothingin puhelimien kanssa paritettuna molemmat uutuusmallit tukevat ChatGPT-integraatiota, eli käyttäjä voi aktivoida tekoälypalvelun ääniohjauksen suoraan kuuloketta nipistämällä. Nothingin puhelimien kanssa tarjolla on myös pelaamiseen tarkoitettu Low Lag Mode, joka laskee viiveen 120 millisekuntiin.

Uusi hieman edullisempi Ear (a) -malli on suunnattu Nothingin mukaan luotettavaksi päivittäiseksi kumppaniksi. Sen tuttuun tyyliin osittain läpinäkyvään latauskoteloon on kehitetty uusi kuplamainen muotoilu ja tarjolla on yrityksen tuotteissa ennennäkemätön keltainen värivaihtoehto. Kuulokkeet itsessään ovat IP54-suojatut ja latauskotelo kevyemmin IPx2-suojattu.

Ear (a):t käyttää 11 mm:n PMI- ja TPU-muoveista valmistettuja elementtejä, joiden kehutaan toistavan erinomaisesti sekä matalia että korkeita taajuuksia. Ear (a) -mallissa on sama 45 desibelin aktiivinen vastamelutoiminto kuin kalliimmissakin Eareissa. Kuulokkeet tukevat LDAC-koodekkia ja ovat Hi-Res Audio -sertifioidut. Yhdellä latauksella luvataan jopa 9,5 tuntia (ANC 5,5 h) toistoaikaa ja latauskotelosta irtoaa 42,5 tuntia lisää (ANC 24,5 h).

Uutuuskuulokkeet tulevat myyntiin 22. huhtikuuta, eli ensi maanantaina – ennakkotilaukset alkavat välittömästi. Nothing Ear -mallin suositushinta on 159 euroa ja se tulee saataville mustana ja valkoisena. Ear (a) -malli maksaa puolestaan 119 euroa ja se tulee saataville mustana, valkoisena ja kelta-mustana.

Lähde: sähköpostitiedote, Nothing (1)(2)

Intel julkisti neuromorfisen Hala Point -supertietokoneen tekoälytehtäviin

Neuromorfinen järjestelmä toimii ihmisaivojen kaltaisesti ne tulevat Intelin mukaan mahdollistamaan esimerkiksi jatkuvasti oppivat laajat kielimallit, mikä poistaisi tarpeen tyhjästä opetettaville kerta toisensa jälkeen laajemmille kielimalleille.

Tekoäly on kaikkien huulilla puhelimista palvelimiin ja erilaisia tekoälylaskuihin keskittyneitä supertietokoneita syntyy markkinoille kovaa tahtia. Intel on mukana myös tekoälykilvan perinteisemmällä x86-palvelinpuolella, mutta sillä on lisäksi erikoisempiakin projekteja, kuten neuromorfiset tekoälytietokoneet.

Intel on kertonut rakentaneensa maailman suurimman neuromorfisen järjestelmän. Neuromorfinen järjestelmä jäljittelee perinteisempien arkkitehtuurien sijasta ihmisaivojen toimintaa, mikä soveltuu hyvin tekoälytehtäviin siinä missä GPU-arkkitehtuurit ja muutkin.

Hala Point järjestelmä sisältää 1152 Loihi 2 -prosessoria yhteensä 140 544 neuromorfisella ytimellä ja 2304 x86-ytimellä. Prosessorit valmistetaan Intel 4 -valmistusprosessilla. Järjestelmä sisältää 1,15 miljardia neuronia ja 128 miljardia synapsia, jotka kykenevät 380 biljoonaan synaptiseen operaatioon ja 240 biljoonaan neuronioperaatioon sekunnissa. Muistikaistaa on käytettävissä jopa 16 petatavua sekunnissa, ydinten välistä kaistaa 3,5 petatavua sekunnissa ja piirien välistä kaistaa 5 teratavua sekunnissa. Koko järjestelmän tehonkulutus on 2600 wattia.

Käytännön lukuina edellä lueteltu listaus tarkoittaa 20 petaOPSin suorituskykyä INT8-tarkkuudella. Järjestelmän kehutaan olevan myös varsin energiatehokas yltäessään parhaimmillaan 15 TOPSiin per watti, mikä on yhtiön mukaan jopa 10-kertaa paremmin kuin perinteinen prosessorin ja GPU:n yhdistelmillä. Sen kerrotaan sopivan myös GPU:ta paremmin reaaliaikaisen datan prosesointiin ja kun kehitystyön alla olevat neuromorfiset laajat kielimallit saadaan valmiiksi, ne poistaisivat tarpeen jatkuvasti tyhjästä opetetuille uusille versioille mahdollistamalla jatkuvan oppimisen.

Intelin uusi Hala Point asennetaan Yhdysvaltojen energiaministeriön alla toimiva ydinaselaboratorio Sandia National Laboratioriesin käyttöön. Jopa 12-kertaista suorituskykyä vanhaan verrattuna tarjoava uutuus korvaa ensimmäisen sukupolven Loihi-prosessoreihin perustuneen Pohoiki Springs -järjestelmän.

Lähde: Intel