Razer julkaisi uudet Huntsman V3 Pro -näppäimistöt

Yhtiön toisen sukupolven optisilla analogikytkimillä varustetut näppäimistöt tulevat saataville täyskokoisena, TKL-versiona sekä 60 %:n Mini-mallina.

Kaikkien pelaajien lifestylebrändiksi julistautunut Razer pitää parhaillaan RazerCon 2023 -tapahtumaa. Erilaisten messuhurvitusten ja pelitapahtumien lisäksi RazerConissa on julkaistu myös uutta rautaa.

Razer julkaisikin siellä kerralla koko linjaston uusia ammattilaisille suunnattuja Huntsman V3 Pro -näppäimistöjä. Saataville tulevat täyskokoinen, TKL-malli sekä 60 % -kokoluokan Mini. Ammattilaisvaatimusten mukaisesti RGB-valaistus on kattavaa ja hohtaa teksturoitujen ja kaksoisvalettujen PBT-näppäinhattujen merkintöjen läpi.

Koko kolmikolle yhteisiä ominaisuuksia ovat yhtiön omat Analog Optical Switches Gen-2 -kytkimet, joissa on sisäänrakennettuna metallinen vakautin. Kytkimen kytkentäsyvyys on säädettävissä 0,1-4,0 mm:n välillä ja ne vaativat 40 g:n painallusvoiman ja se tukee Rapid Trigger -tilaa, jossa kytkin resetoituu heti sen liikahtaessa ylöspäin. Täyskokoisessa ja TKL-mallissa on nuolinäppäinten yläpuolella pieni merkkivalonäyttö profiileja ja suoraan laitteella tehtäviä säätöjä varten, monitoimirulla ja täyskokoisen tapauksessa kolme ja TKL:n kohdalla kaksi ohjelmoitavaa mediapainiketta.

Koko näppäimistöperhe saapuu myyntiin välittömästi ja ne ovat jokainen saatavilla pohjoismaisella asettelulla. Täyskokoisen mallin hinta on yhtiön omassa verkkokaupassa 289,99 euroa, TKL-mallin 249,99 euroa ja Minin 209,99 euroa.

Lähde: Razer

NVIDIA julkaisi uudet GeForce ja Studio 537.42 -ajurit

GeForce-ajureiden merkittävin uudistus on Game Ready -tuki Cyberpunk 2077: Phantom Libertylle ja pelin hyödyntämälle DLSS Ray Reconstruction -teknologialle (DLSS 3.5).

NVIDIA on julkaissut uusia ajureita näytönohjaimilleen. GeForce 537.42 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Samaan syssyyn julkaistiin myös Studio 537.42 -ajurit, jotka ovat saatavilla samoille käyttöjärjestelmille, mutta tukevat näytönohjaimia vasta Pascal-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 537.42 -ajureiden merkittävin uudistus on Game Ready -leima Cyberpunk 2077: Phantom Liberty -laajennokselle ja sen tukemalle DLSS Ray Reconstruction -teknologialle (DLLS 3.5). Ajureissa on mukana tuki myös Warhavenille, Witchfirelle ja Party Animalsille. Mahdollisista suorituskykyeroista aiempiin ajureihin verrattuna ei ole mainintaa, mutta voit tutustua pelipäivityksiin tarkemmin Game Ready -artikkelissa.

Ajureissa ei ole korjattu peleihin liittyviä ongelmia, mutta hyötyohjelmapuolella Octane Render -renderöijän hidastelut on korjattu, samoin kuin ongelmat samalla renderöijällä TLAS:n kanssa numKeys=2 -asetuksella. Tiedossa olevia ongelmia ovat Halo Infiniten suorituskykyongelmat Maxwell-arkkitehtuurilla sekä DaVinci Resolven suorituskykyongelmat, jotka juontavat juurensa aiempaan ajurikorjaukseen korkean muistinkäytön tilanteiden epävakauteen. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Studio 537.42 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki DaVinci Resolven 18.6 -versiolle NVIDIA TensorRT -tuella sekä Chaos Vantagen DLSS Ray Reconstruction (DLSS 3.5) -päivitykselle. Korjatut ja tiedossa olevat bugit ovat identtiset GeForce-ajureiden kanssa. Voit tutustua ajureihin tarkemmin NVIDIAn Studio-blogissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Intel lähtee ydinkilpaan järein asein 288-ytimisellä Sierra Forest Xeonilla

Teoriassa Sierra Forestin ja Granite Rapidsin jakama alusta mahdollistaa kolme Compute-sirua kahden IO-sirun väliin, eli tarvittaessa Intelillä pitäisi olla mahdollisuus julkaista myös 432-ytiminen Sierra Forest.

AMD on Zen-prosessoreiden aikakaudella mennyt heittämällä Intelin ohi mitä prosessoreiden ydinten määrään tulee. Nyt Intel on kuitenkin lähdössä leikkiin mukaan tosissaan.

Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger julkisti Innovation 2023 -tapahtumassa peräti 288-ytimisen version Sierra Forest -arkkitehtuurista. Yhtiö oli jo aiemmin kertonut tuovansa markkinoille 144-ytimisen Sierra Forestin. Sierra Forest on E-ytimiä käyttävä palvelimiin suunnattu Xeon-prosessori, jonka Compute-sirut valmistetaan Intel 3 -prosessilla. Markkinoille niiden pitäisi ehtiä ensi vuonna.

Teoriassa Intelillä pitäisi olla vielä mahdollisuus 432-ytimiseen versioon, sillä Sierra Forest käyttää samaa maksimissaan kolme Compute-sirua mahdollistavaa alustaa Granite Ridgen kanssa. Compute-sirut jäävät prosessorin paketoinnissa kahden IO-sirun väliin.

Intel varmisti Innovationissa lisäksi tuovansa 5. sukupolven Emeral Rapids -arkkitehtuuriin perustuvat Xeonit markkinoille 14. joulukuuta, samanaikaisesti Meteor Lake -kuluttajaprosessoreiden kanssa. Emerald Rapids on tiettävästi Raptor Cove P-ytimiä hyödyntävä 64-ytiminen palvelinprosessori ja se valmistetaan Intel 7 -prosessilla.

Lähde: Intel, Tom’s Hardware

AMD:n Ryzen Threadripper Pro 7000 -dioja vuoti nettiin

AMD:n mukaan uudet Zen 4 Threadripperit tulevat peittoamaan Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvan 5000-sarjan edustajat jopa 20 % erolla.

AMD:n tulevat Zen 4 Threadripperit ovat olleet jo useammankin vuodon kohteena. Tällä kertaa nettiin on kuitenkin löytänyt tiensä tyypillisistä vuodoista poiketen AMD:n virallista markkinointimateriaalia.

Käyttäjä Underfox on julkaissut viestipalvelu X:ssä kolme osittaista diaa AMD:n tulevista Ryzen Threadripper Pro 7000 -sarjan prosessoreista. Ensimmäisessä luvataan julkaisua kuluvalle syksylle, mikä oli jo muutoinkin odotettavissa.

Toisessa diassa on vuorossa suorituskykyvertailua yhtiön nykyisiin Ryzen Threadripper Pro 5000 -sarjan prosessoreihin verrattuna. Dian mukaan 7000-sarja tulee tarjoamaan jopa 20 % parempaa suorituskykyä, kuin edeltäjänsä. Valitettavasti ennen koko diapaketin julkaisua tarkemmat tiedot vertailusta jäävät mysteeriksi.

Viimeisessä diassa verrataan puolestaan renderöintisuorituskykyä Intelin suorituskykyisimmän työasemaprosessorin eli Xeon w9-3495X:n kanssa. Diasta ei käy ilmi mistä sovelluksesta on kyse, mutta AMD:n 96-ytimisellä Ryzen Threadripper Pro 7000 -prosessorilla menee renderöinnissä aikaa 657 sekuntia, kun Intelin 56-ytiminen Xeon saa kulutettua aikaa peräti 1125 sekuntia.

Lähde: VideoCardz

Microsoftin Xbox-suunnitelmat vuotivat nettiin

Vuodon takana oli Microsoftin oma moka, kun se lähetti FTC:n palvelimille vääriä tiedostoja. Vuodoissa paljastuivat mm. Xbox Series -päivitysversiot ja visiot seuraavan sukupolven konsolista.

Microsoft käy parhaillaan oikeutta FTC:ta vastaan ja siihen liittyen sen on pitänyt lähettää FTC:lle rutkasti dokumentteja. Valitettavasti jokin meni vikaan ja Microsoftilta lähetettiinkin FTC:lle paljon tiedostoja, joita ei oltu sinne tarkoitettu ja ne päätyivät sen myötä myös kenen tahansa nähtäville. Tiedostot on jo poistettu mutta tieto ei netistä katoa. Keskitymme uutisessa vuotojen rautapuoleen.

Microsoft on aiemmin sanonut, ettei se suunnittele puolisukupolven päivitysmalleja Xbox Series -konsoleista. Uusia malleja on kuitenkin tulossa, tai ainakin niitä on suunniteltu, sillä dokumenteissa esiintyi pyöreä Brooklin-koodinimellinen päivitysversio Xbox Series X:stä. Konsoli olisi puhtaasti digitaalinen ja varustettu modernimmin liitännöin, päivittyneellä Wi-Fi- ja BT-tuella sekä 6 nanometrin prosessilla valmistetulla versiolla Anaconda-järjestelmäpiiristä. Brooklinin kanssa oli kilpailemassa Uther-koodinimellinen versio samoin ominaisuuksin, joka olisi kustomoitamissa Xbox Labsin kautta, mutta se on ainakin toistaiseksi jäädytetty projekti.

Kevyempään pelaamiseen on tulossa Ellewood-koodinimellinen Xbox Series S -päivitysversio, jossa oletettavasti on kutistettu Lockhart vastaavasti 6 nanometrin prosessille. Konsolissa on vastaavat päivitykset kuin Series X -päivitykseen ja konsoli olisi edeltäjänsäkin tavoin täysin digitaalinen. Ulkonäöltään Series S -päivitys ei juuri alkuperäisestä poikkea.

Ohjainpuolelle on luvassa ilmeisesti kolmas kategoria uuden ”Core”-ohjainluokan myötä. Muita luokkia ovat ”Premium” ja ”Elite”. Ainakin osaan luokista on tulossa uusia yhteysstandardeja tukevat ohjaimet, mutta vuodot eivät ole yksiselitteisiä siitä mihin kaikkiin.

Täysin uutta konsolia on luvassa näillä näkymin vuonna 2028. Ainakin nykyisessä näkemyksessä seuraava sukupolvi tulisi olemaan jonkinlainen pilvihybridikonsoli, jossa hyödynnettäisiin myös pilven laskentatehoa Crackdown 3 -visioiden tapaan. Konsolin järjestelmäpiirissä on harkinnassa AMD:n Zen 6 x86-edustajana sekä ARM64 ilman tarkennuksia, mutta oli arkkitehtuuri kumpi tahansa, käytössä tulisi olemaan kahdenlaisia ytimiä (”big/little”). GPU-puolelle arkkitehtuuriksi nähdään tällä hetkellä ”Navi 5” ja tarkemmin joko oman GPU:n suunnittelu yhdessä AMD:n kanssa eli nykymallinen semi-custom-ratkaisu, tai AMD:n IP:n lisensointi ja itse suunnittelu. Järjestelmäpiirissä tulee olemaan myös NPU tekoälyhommiin, mutta tällä hetkellä puntaroidaan vielä, onko geneerinen ja ohjelmoitava tekoälyrauta parempi vaihtoehto, kuin tiettyihin toimintoihin erikoistuneet kiihdyttimet. Tärkeää on myös yhteensopivuus tulevaisuuteen.

Lähteet: The Verge, Linus Tech Tips

Intel esitteli kuluttajaroadmappiaan: Arrow Lake, Lunar Lake ja Panther Lake

Arrow Lake ja Panther Lake tullaan näkemään sekä työpöydällä että mobiilissa, kun Lunar Lake keskittyy Meteor Laken tapaan vain mobiilipuoleen.

Intel julkaisi Innovation-tapahtumassaan Meteor Lake -arkkitehtuurin ja kertoi siihen perustuvien Core Ultra -prosessoreiden julkaisun tapahtuvan 14. joulukuuta. Tapahtuman tarjonta ei kuitenkaan jäänyt missään nimessä Meteor Lakeen, vaan esillä oli muun muassa kuluttajaprosessoreiden roadmappeja ja tulevia prosessoreita.

Meteor Laken perässä seuraa ensi vuonna ensin Arrow Lake ja sitten Lunar Lake. Ensimmäinen, kuten jo ennakkoon tiedettiin, on tulossa sekä kannettaviin että työpöydälle, kun jälkimmäinen on vain mobiilipuolelle tarkoitettu prosessori. Ensi vuonna käynnistyy myös Panther Laken tuotanto, mutta markkinoille se ehtinee vasta 2025 puolella. Panther Lake tulee sekä työpöydälle että mobiiliin ja ennakkotietojen mukaan se tulisi sopimaan samaan kantaan Arrow Laken kanssa, mutta tästä ei ole vielä varmuutta.

Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger esitteli Innovation-lavalla Arrow Lake -prosessoreiden sirukiekkoja, mutta valitettavasti missään ei eritelty tarkemmin mistä useammasta sirusta rakentuvan osista oli kyse. Arrow Lake tulee polkaisemaan käyntiin Ångström-aikakauden, sillä ainakin osa sen siruista valmistetaan Intelin 20A-prosessilla. Niissä siirrytään käyttämään PowerVia-teknologiaa hyödyntävää transistorien takapuolelle sijoittuvaa virransyöttöä sekä uusia RibbonFET-GAA-transistoreja (Gate-All-Around). Osa Arrow Laken siruista valmistetaan TSMC:n N3-prosessilla.

Arrow Lakea seuraava vähävirtainen Lunar Lake, jota esiteltiin myös livedemossa prototyyppikannettavalla. Ensimmäisessä demossa luotiin Audacity-pluginin avulla tyhjästä kappale imitoiden olemassa olevan artistin tyyliä ja jälkimmäisessä toteutettiin perinteinen Stable Diffusion tekstistä kuvaksi -projekti. Lunar Lake -kannettavien pitäisi ehtiä julki ensi vuoden aikana Intelin kiristäessä julkaisusyklejään aiempien myöhästelyjen paikkaamiseksi. Kysymysmerkiksi jää tällä kertaa kuitenkin millä prosesseilla se tullaan valmistamaan, sillä sen on ollut tarkoitus käyttää osaan siruista Intel 18A -prosessia, joka Intelin itsensä mukaan pääsee edes riskituotantoon vasta ensi vuoden alussa.

Lähteet: Intel @ YouTube, AnandTech, Tom’s Hardware (1), (2)

AMD julkaisi uudet AMD Software 23.9.2 -ajurit näytönohjaimilleen (Päivitys: 23.9.3 Cyberpunkille ja Payday 3:lle)

Lies of P-, Party Animal ja The Crew Motorfest -pelejä tukevia ajureita julkaistiin poikkeuksellisesti kahdet: yhdet RDNA-näytönohjaimille ja toiset Vega- ja Polaris-arkkitehtuureihin perustuville GCN-näytönohjaimille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. AMD Software Adrenalin Edition 23.9.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat poikkeuksellisesti joko vain RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia tai vain Polaris- ja Vega-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Integroitujen grafiikkaohjainten puolella tuki on ilmeisesti kuitenkin ennallaan eli kaikki Zen-arkkitehtuureihin perustuvien prosessoreiden integroidut, pois lukien käsikonsolipiirit, olisivat tuettuina kummallakin ajurilla. AMD suosittelee AMD Auto-Detect and Install Tool -työkalun käyttöä, mikäli samassa koneessa on sekä RDNA- että GCN-pohjaisia (Polaris, Vega) näytönohjaimia.

AMD Software 23.9.2 -RDNA-ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki Lies of P-, Party Animal- ja The Crew Motorfest -peleille. Lisäksi ajurit tukevat Microsoft Agility SDK:n tuoreimpia versioita ja sen myötä esimerkiksi Shader Model 6.8 -ominaisuuksia. Radeon Anti-Lag+ on puolestaan päivittynyt tukemaan Starfieldiä, Witcher 3:sta, Elden Ringiä sekä Immortals of Aveumia. Ominaisuus tukee nyt myös overlay-ikkunaa, joka näyttää reaaliaikaisen koko järjestelmän viiveen. GCN-ajureissa on mukana tuki samoille peleille, mutta ei muita uudistuksia.

RDNA-ajureiden korjattujen bugien listalle ovat päässeet tällä kertaa Baldur’s Gate 3:sen kaatuilu Vulkan-rajapinnalla sekä F1 23:n ja SMITE:n kaatuilu tai ajureiden kaatuminen pelatessa niitä, GPU-kellotaajuuden rajoittuminen 2,7 GHz:iin manuaalisessa ylikellotuksessa joillain RX 7700 XT- ja RX 7800 XT -käyttäjillä ja Samsungin joitain näyttöjä vaivannut kirkkausongelmat FreeSyncin ja Local Area Dimming -ominaisuuden kanssa. Tiedossa olevia ongelmia ovat vanhat tutut Performance Metrics Overlayn raportoima ”N/A” FPS:n sijasta joissain peleissä, audion ja videon synkronointiongelmat AV1-nauhoituksissa sekä uudempi näytön jäätyminen, kun striimaamiseen käytettyä koodekkia vaihdetaan lennosta AMD Linkin yli striimatessa. GCN-ajureissa ei ole korjattu aiempien julkaisujen bugeja. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa (RDNA, GCN).

Päivitys:

AMD on julkaissut heti perään AMD Software 23.9.3 for Cyberpunk and Payday 3 -ajurit RDNA-näytönohjaimille. Ajureissa ainoat mainitut uudistukset ovat tuki edellä mainituille peleille, mutta esimerkiksi suorituskykyeroista ei ole mainintoja.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Intel julkisti Meteor Lake -arkkitehtuurin tuleviin Core Ultra -prosessoreihin

Uudet Core Ultra -prosessorit saapuvat markkinoille 14. joulukuuta, mutta työpöydällä niitä ei tulla näkemään tässä sukupolvessa lainkaan.

Intelin Meteor Lake -arkkitehtuuri ja -prosessorit ovat viihtyneet erinäisissä vuodoissa ja virallisissakin tiedoissa jo pitkän aikaa. Nyt arkkitehtuuri on vihdoin julkaistu myös virallisesti.

Intelin Meteor Lake -arkkitehtuuri on merkittävä muutos yhtiön prosessoreissa ja esimerkiksi siinä missä Raptor Lake -sukupolvessa tarvittiin kolmea erilaista mobiiliversiota, riittää yksi ja sama Meteor Lake kattamaan nyt kaikkien kolmen eri mallin tehtävät. Prosessori rakentuu yhteensä neljästä eri sirusta, jotka on Foveros-paketoitu yhdelle alustalle. Compute-siru valmistetaan Intel 4 -prosessilla, Graphics-siru TSMC:n N5-prosessilla, SoC- ja IO-sirut TSMC:n N6-prossilla ja pohjasiru, jolle kaikki on istutettu Intelin 22 nanometrin prosessilla.

Compute Tile sisältää pääosan prosessoriytimistä. Redwood Cove -arkkitehtuuriin perustuvia P-ytimiä on yhteensä kuusi ja Crestmont-arkkitehtuurin E-ytimiä kahdeksan. Intel ei mennyt syvemmin ydinten uudistuksiin, mutta totesi yleisluontoisemmalla tasolla Redwood Coven tarjoavan entistä parempaa energiatehokkuutta, enemmän kaistaa per ydin, parannellun kommunikaation Thread Director -yksikön kanssa sekä parannellun Performance Monitoring Unit -yksikön. E-ytimissä luvataan aiempaa korkeampaa IPC:tä, tekoälykiihdytystä VNNI-tuen ja käskykantaparannusten kautta, parempaa haarautumisen ennustusta sekä P-ydinten tapaan paranneltua kommunikaatiota Thread Directorin kanssa. Thread Director ohjaa nyt tehtävät oletuksena SoC-sirun kahdelle matalavirtaiselle E-ytimelle, mutta jos ne eivät riitä hypätään ensin Compute-sirun E-ytimille ja sitten P-ytimille.

SoC-sirusta löytyy kaikki, mikä ei sovi muualle. Se on jaettu periaatteessa kahteen osaan, joista ensimmäisellä on suora yhteys Compute- ja Graphics-siruihin ja sisältää esimerkiksi LP-E-ytimet, muistiohjaimen, NPU-tekoälykiihdyttimen, mediayksikön, näyttöohjaimen sekä IO-ohjaimen, ja jälkimmäisellä taas IO-ohjaimeen sekä IO-siruun. Jälkimmäiseltä puolelta löytyy kaikkien IO-puolen ohjaimet PCI Expressistä USB:een ja Ethernetiin. NPU-tekoälykiihdytin on varustettu kahdella Neural Compute Engine -yksiköllä ja pienellä omalla Scratchpad-muistilla. Xe-mediayksikkö on irrotettu grafiikkaohjaimesta ja sisältää muun muassa kaksi MFX-koodekkia, jotka osaavat AV1-purun ja -pakkauksen, HEVC:in ja muut perinteiset aina 8K60 10-bit HDR -tasoon asti. Näyttöohjain puolestaan tukee HDMI 2.1:tä ja DisplayPort 2.1:tä (UHBR20).

Graphics-sirulta löytyy odotetusti grafiikkaohjain, joka perustuu Arc-erillisnäytönohjainten Xe-HPG:sta jatkojalostettu Xe-LPG-arkkitehtuuriin. Se sisältää mm. kahdeksan Xe-ydintä eli 128 vektoriyksikköä tai 1024 laskentayksikköä, kaksi geometrialinjastoa ja kahdeksan RT-yksikköä. Oletettavasti piirissä on 64 teksturointiyksikköä ja 32 ROPsia, mutta näitä Intel ei ole erikseen varmistanut.

IO-siru on suunniteltu skaalautuvaksi eikä se välttämättä ole identtinen edes kaikkien Meteor Lake -sirujen välillä. Sille on sijoitettu nimensä mukaisesti lisää IO:ta, kuten Thunderbolt 4 -tuki. Sen kautta ei voida kuitenkaan enää ylläpitää välimuistikoherenttiutta, vaan se onnistuu vain SoC-sirun IO:n puolesta.

Tarkemmin Meteor Laken sielunelämästä kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi esimerkiksi AnandTechin kattavaa artikkelia. Meteor Lake -prosessorit saapuvat myyntiin Core Ultra -brändättyinä 14. joulukuuta.

Lähde: Intel

Corsair julkaisi Virtuoso Pro -headsetin pelaajille ja striimaajille

Avoimet kupit ja hengittävät materiaalit mahdollistavat pidemmätkin peli- ja striimaussessiot mukavissa merkeissä.

Muistivalmistuksesta maailmalle ponnistanut jätti Corsair on terästänyt yhtiön striimaajille suunnattua valikoimaa uudella headsetillä. Uudet Virtuoso Prot ovat ns. avoimet kuulokkeet, jotka eivät haudo korvia ja päästävät toisaalta ääniä enemmän lävitseen.

Corsair Virtuoso Pro -headset perustuu uusinta uutta oleviin 50 mm:n grafeenielementteihin. Grafeeni on yhtiön mukaan jäykempää kuin tyypillisten elementtien käyttämät metallit ja se toimittaa korvaan tarkan ja häiriöttömän äänen. Markkinointipuheiden mukaan elementit ovat niin hyvät, että pelien äänimaailmasta erottuu niiden avulla kokonaan uusia kerroksia.

Corsair valitsi avoimet kupit juurikin korvien hautomisen ehkäisemiseksi ja mahdollistaakseen entistä mukavammin pitkäkin peli- tai striimaussessiot. Kuulokkeiden pannan pehmuste ja korvatyynyt on täytetty muistivaahdolla ja päällystetty hengittävällä kankaalla. Kummatkin ovat käyttäjän vaihdettavissa. Headsetin mikrofoni on irrotettavissa, mutta samalla kertaa pitää vaihtaa koko johto, sillä se on integroitu osaksi johdon kuulokkeisiin menevää liitintä. Mukana tulee johto sekä mikrofonilla että ilman. Johdon päässä on joko 3- tai 4-napainen 3,5 mm:n liitäntä ja mukana tulee myös 4-napaisen erillisiksi kuuloke- ja mikrofoniliittimiksi jakava y-adapteri.

Virtuoso Pro tukee virallisesti yhtiön talliin kuuluvan Elgaton Wave Link -sovellusta mikserisäätöjä varten, mutta perinteisinä analogisena headsettinä se ei luonnollisestikaan ole sidottu mihinkään tiettyyn sovellukseen. Virallisella tukilistalla on myös PC ja kaikki konsolit, mutta edelleen perinteinen 3,5 mm:n plugi takaa laajan yhteensopivuuden kaikkialla.

Corsair Virtuoso Pro on myynnissä välittömästi ja sen suositushinta yhtiön omassa verkkokaupassa on 199,99 euroa. Headset on saatavilla hiilenharmaana sekä valkoisena.

Lähde: Lehdistötiedote, tuotesivut

Qualcomm julkaisi Snapdragon 7s Gen 2 -järjestelmäpiirin keskihintaluokan puhelimiin

19.9.2023 - 18:55 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (0)

7s Gen 2 on koko Snapdragon 7 -perheen edullisin versio ja hinta peilautuu myös ominaisuuksiin, jotka ovat leikeltyjä jopa Snapdragon 7 Gen 1 -perusmalliin nähden.

Mobiilijärjestelmäpiirijätti Qualcomm yksinkertaisti järjestelmäpiiriensä nimeämistä muutama vuosi sitten. Nyt pakka on alkanut kuitenkin pikkuhiljaa leviämään, kun Snapdragon 7 -perhe sai uuden jäsenen.

Qualcomm Snadpragon 7s Gen 2 on yhtiön edullisin 7-luokan järjestelmäpiiri. Qualcomm ei ole kertonut merkitystä s-kirjaimelle, mutta leikatut ominaisuudet kertovat suoraan sen laajentavan 7-perhettä edullisempaan suuntaan. Myös osanumerot asettavat sen muiden 7-sarjalaisten, mukaan lukien vanhan Snapdragon 7 Gen 1:n, alapuolelle. Suurin mysteeri lienee kuitenkin nimen Gen 2, sillä ensimmäisen sukupolven 7s:ää ei ole ollut olemassa. Piiri valmistetaan TSMC:n 4 nanometrin luokan valmistusprosessilla.

Qualcomm on valitettavan vähäsanainen piirin tarkoista teknisistä ominaisuuksista, mutta Kryo-prosessoriytimiä on käytössä kahdeksan, joista neljä tehoydintä toimivat 2,4 ja neljä energiatehokasta ydintä 1,95 GHz:n kellotaajuudella. Yhtiö ei ole tarkentanut mihin Cortex-ytimiin ne perustuvat. Grafiikkaohjaimena toimii tarkemmin määrittelemätön Adreno ja tekoälyhommia kiihdyttää Hexagon NPU.

Vaikka modeemi on nimellisesti vanha tuttu X62, sen latausnopeus on muista 7-sarjalaisista poiketen rajoitettu maksimissaan 2,9 Gbps:ään. FastConnect 6700:n BT-tukea on viilattu alaspäin kymmenyksellä eli 5.3:n sijaan tuettuna on Bluetooth 5.2. Edes Spectra-kuvaprosessori ei ole säästynyt leikkauksilta ja Snapdragon 7s Gen 2:n versio tukee yhdellä sensorilla maksimissaan 48 megapikselin sensoreita, kahdella maksimissaan 16 ja 32 megapikselin sensoreita ja kolmella kolmea 16 megapikselin sensoria. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä QuickCharge-tuki rajoittuu 4+-versioon.

Lähde: Qualcomm