Live: io-techin Tekniikkapodcast (48/2022)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 2. joulukuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

AMD julkaisi uudet AMD Software 22.11.2 -ajurit näytönohjaimilleen ja prosessoreilleen

Ajureissa on mukana virallinen tuki The Callisto Protocolille, Need for Speed Unboundille sekä The Witcher 3:n next gen -päivitykselle

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja integroiduille grafiikkaohjaimilleen. AMD Software Adrenalin Edition 22.11.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Polaris-arkkitehtuurista lähtien sekä Zen-prosessoreiden integroituja grafiikkaohjaimia.

AMD Software 22.11.2 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat viralliset tuet The Callisto Protocol- ja Need for Speed Unbound -peleille sekä The Witcher 3:n next gen -päivitykselle. Mahdollisista suorituskykyeroista aiempiin ajureihin ei valitettavasti ole merkintöjä.

Liiskattuja bugeja ajureissa ovat esimerkiksi pitkään vaivannut ongelma, jossa AMDSServ.exe saattoi aiheuttaa näytönohjaimen käyttöasteen jumittamisen 100 %:iin pelin sulkemisen jälkeen, Firefoxissa RX 6000 -sarjalla tapahtuneet videoiden nykimiset sekä ajureiden kaatuminen tai musta ruutu RX 6000 -sarjalla videon ja muun ikkunan välillä hyppelyssä joillain 240 hertsin näytöillä sekä tapauksissa, joissa on käytössä korkean ja matalan virkistystaajuuden näytöt samalla näytönohjaimella. Tiedossa olevia ongelmia ovat puolestaan esimerkiksi tekstuureiden vilkunta tai muut artefaktit Warhammer 40 000: Darktidessä, järjestelmän mahdollinen nykiminen tai käyttöliittymän vilkkuminen, kun kahta eri videota pyöritetään samanaikaisesti Chromium-pohjaisella selaimella ja joillain hetkellisesti näkyvä kuvan korruptoituminen video- ja peli-ikkunoiden välillä vaihtaessa. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

io-techin tekniikkajoulukalenteri 2022 käynnistyi – 24 tuotearvontaa

io-techin Youtube-kanavalla julkaistaan 1.-24. joulukuuta 24 videota ja 24 tekniikkatuotearvontaa.

io-techin tekniikkajoulukalenteri järjstetään tänä vuonna kolmannen kerran ja arvomme seuraavien 24 päivän aikana katsojien kesken joka päivä tekniikkatuotteita.

Uusi video ja tuotearvonta julkaistaan joka päivä klo 10, arvontaan voi osallistua videon kuvauksesta löytyvän linkin kautta gleam.io-palvelussa ja osallistumisaikaa on 24 tuntia. Osallistumiseksi täytyy syöttää ainoastaan nimi ja sähköpostiosoite, jonka kautta otamme yhteyttä voittajaan. Tietoja ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin voittajan tavoittamiseen. Jos emme tavoita voittajaa 3 päivän kuluessa, arvotaan uusi voittaja.

Jos haluat saada ilmoituksen uusista kalenteriluukuista ja videoista, tilaa io-techin YouTube-kanava ja laita ilmoitukset päälle, kiitos! Kanavan tilaaminen on ilmaista.

Katso 1. luukku Youtubessa

AMD:n teknologiajohtaja Mark Papermaster kertoi Zen 4c:stä ja MI300:sta

Zen 4c saapuu markkinoille ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla haastamaan Arm-palvelinprosessoreita ja Zen 4:n sekä CDNA3:n yhteen paketoiva Instinct MI300 on saatu jo tehtaalta takaisin laboratorioon.

AMD:n teknologiajohtaja Mark Papermaster on kertonut uusimpia kuulumisia yhtiön palvelinpuolelta Wells Fargon TMT Summit -tapahtuman konferenssipuhelussa. Puheenaiheita oli laidasta laitaan, mutta mielenkiintoisimmat osuudet lienevät Zen 4c -ytimiin ja MI300-kiihdyttimiin keskittyneet vastaukset.

AMD on kertonut tähän mennessä Zen 4c -ytimistä lähinnä niiden olevan tiheys- sekä energiatehokkuusoptimoituja ja tulevan käyttöön maksimissaan 128-ytimisissä Bergamo Epyc-prosessoreissa.

Nyt Papermaster paljasti ytimestä lisää kertomalla sen olevan kooltaan vain puolet tavallisista Zen 4 -ytimistä, mutta käyttävän silti samaa arkkitehtuuria. Lähempänä julkaisua päästään toivottavasti vielä ihmettelemään, mitä sieltä on tarkemmin leikattu ja miten se vaikuttaa suorituskykyyn eri tilanteissa.

Bergamo-koodinimelliset Epycit on suunniteltu kilpailemaan ennen kaikkea Amazonin Gravitonia ja muita Arm-prosessoreita vastaan. Prosessorit tulevat saataville ensi vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Zen 4c -ytimiä tullaan näkemään tositoimissa myös teleliikennepuolelle suunnitelluissa Sienna-koodinimellisissä Epyceissä, mutta niitä joudutaan odottamaan ensi vuoden jälkimmäiselle puoliskolle.

Laskentakiihdyttimien puolella Papermaster kertoi AMD:n saaneen seuraavan sukupolven tuotteen jo uunista ulos ja takaisin yhtiön omiin laboratorioihin. Instinct MI300 tulee olemaan jo pienen ikuisuuden yhtiön roadmapeissa pyörineen ”järkälemäisen palvelin-APU-piirin” ensimmäinen markkinoille asti pääsevä inkarnaatio.

MI300 istuttaa samalle alustalle Zen 4 -arkkitehtuurin perustuvan prosessorisirun ja CDNA3-arkkitehtuuriin perustuvan laskentapiirin, sekä näiden yhdessä jakaman HBM-muistin. Prosessori ja laskentapiiri hyödyntävät Infinity-arkkitehtuuria yhteisen täysin koherentin muistiavaruuden. Infinity-arkkitehtuuri on myös yhteensopiva standardoitujen väylien kuten sirujen välisen UCIe:n ja CXL:n kanssa.

Lisäksi Papermaster kertoi yhtiön perustenaan uuden semi-custom osaston, joka keskittyy nimenomaan UCIe:n hyödyntämiseen. Osasto työskentelee asiakkaiden kanssa integroidakseen näiden haluamia kiihdyttimiä AMD:n omien sirujen rinnalle kunkin asiakkaan tarpeisiin räätälöityjen ratkaisujen toteuttamiseksi. Vastassa tulee olemaan kuitenkin entistä enemmän kilpailua, sillä myös Intel on mukana UCIe:ssä ja tulee tarjoamaan vastaavaa palvelua asiakkailleen.

Lähde: AMD @ Seeking Alpha

NVIDIA julkaisi uudet GeForce 527.37 -ajurit näytönohjaimilleen

1.12.2022 - 17:31 / Petrus Laine Kommentit (1)

Ajureissa on mukana tuki Marvel’s Midnight Suns- ja Need for Speed Unbound -peleille ja ne suostuvat myös asentumaan kaikille RTX 3060 Ti -kokoonpanoille, toisin kuin edeltävät ajurit.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 527.37 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 527.37 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat virallinen Game Ready -leima Marvel’s Midnight Suns -pelille, jonka lisäksi mukana on tuki Need for Speed Unboundille. Mahdollisista suorituskykyeroista ei ole mainintoja.

Korjattujen bugien listalla on tässä julkaisussa mukana esimerkiksi taustalla olevien ohjelmien värikylläisyyden tahaton vaihtelu ja RTX 40 -sarjalla Metro Exodus: Enhanced Editionia vaivanneet vilkkumisongelmat. Lisäksi ajurit ovat vapaat edellisten 526.98-ajureiden kiusallisesta ongelmasta, joka esti niiden asentamisen joillekin RTX 3060 Ti -näytönohjaimille. Ilmeisesti ajureihin on liittynyt myös tapaus, jossa MSI Afterburner ei priorisoi GPU:n lämpötilarajaa tehonkulutusrajojen yli, vaikka se olisi valittuna asetuksista.

Tiedossa olevia bugeja ovat pääosin tuttua kauraa ja listalta löytyvät esimerkiksi RTX 4090:llä näkyvä vilkunta Watch Dogs 2:ssa taivasta katsellessa, HDR:n kytkemisen päälle tai pois muulla kuin natiiviresoluutiolla aiheuttama epävakaus peleissä sekä Minecraftin Java Editionissa mahdollisesti näkyvät grafiikan korruptoitumiset. Ajureita ei myöskään voi asentaa GeForce GTX 1060:lla varustettuun MS Surface Book 2:een syystä tai toisesta. Voit tutustua ajureihin tarkemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa ja kaikkiin muutoksiin ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

be quiet! julkisti uuden matalaprofiilisen Pure Rock LP -prosessoricoolerin

Pure Rock LP on vain 45 mm korkea ja jäähdytyssuorituskykyä sille luvataan 100 watin TDP:hen saakka.

Saksalainen be quiet! on laajentanut prosessoricoolerivalikoimaansa uudella Pure Rock LP -mallilla. Kyseessä on erityisesti mini-ITX-kokoonpanoihin suunniteltu matalaprofiilinen prosessoricooleri, jonka korkeus on vain 45 mm.

Jäähdytyssuorituskykyä pienelle coolerille luvataan 100 watin TDP:hen saakka. Cooleri sisältää kolme lämpöputkea ja ilmavirrasta alumiiniseen jäähdytyssiiliin huolehtii vain 15 mm paksu 92 mm:n tuuletin, jonka luvataan toimivan maksimissaan 30,6 dBA:n äänenpaineella 2500 RPM:n nopeudella. Pure Rock LP ei sijoitu lainkaan RAM-muistien päälle, minkä myötä prosessoricoolerin kanssa luvataan täysi RAM-yhteensopivuus.

Pure Rock LP on yhteensopiva Intelin LGA 1700-, 1200- sekä 115x-alustojen ja AMD:n AM5- ja AM4-alustojen kanssa. Takuuksi valmistaja lupaa coolerille kolme vuotta ja myyntiin Pure Rock LP saapuu joulukuun 13. päivä 49,90 euron suositushintaan.

Lähde: be quiet!:n lehdistötiedote

Sharkoonilta ilmankiertoon panostava RGB Wave -ATX-kotelo

Sharkoonin uutuus on hinnoiteltu noin sadan euron hintaluokkaan.

Edullisisten koteloiden parista kenties parhaiten tunnettu Sharkoon on julkaissut uuden kotelon alle sadan euron hintaluokkaan. Uusi RGB Wave -kotelo panostaa nykytrendien mukaisesti ilmankiertoon.

Sharkoon RGB Wave on ATX-kokoluokan miditornikotelo, jonka silmiinpistävin ominaisuus on sen etupaneelin ”3D-aallot”. Kotelon etupaneelin halkovat sivusta katsottuna aaltomaisesti muotoillut palkit, jotka ovat edestäpäin suoria eivätkä siten juurikaan puutu verkkoetupaneelin läpi kulkevaan ilmankiertoon. Etupaneelin takaa löytyy kolme esiasennettua RGB-valaistulla kehällä varustettua tuuletinta ja neljäs vastaava on asennettu takapaneeliin. Myös kotelon katto on I/O-paneelia lukuun ottamatta verkkoa.

RGB Waven tekniset ominaisuudet:

  • Ulkomitat ja paino: 456 x 200 x 403 mm (K x L x S), 5,4 kg
  • Etupaneelin liitännät: 2 x USB-A 3.0, 1 x USB-C 3.2 Gen 2, kuuloke- ja mikrofoniliittimet
  • Emolevytuki: mini-ITX, micro-ATX, ATX
  • Levypaikat: 5 x 2,5 ”, 2 x 3,5”
  • Laajennuskorttipaikat: 7
  • Näytönohjaimen maksimipituus: 335 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 157 mm
  • Virtalähdepaikka ATX (max. 175 mm)
  • Tuuletinpaikat: Edessä 3 x 120 mm, takana 1 x 120 mm, katossa 2 x 120/140 mm

Sharkoon RGB Wave tulee saataville välittömästi. Hinta.fi-hintaseurannan mukaan sen saa tällä hetkellä halvimmillaan 101,09 euroa toimituskuluineen.

Lähde: Sharkoon

Corning julkisti uuden Gorilla Glass Victus 2 -suojalasin

Victus 2:n mainostetaan säilyttävän edeltäjänsä naarmunkestävyys, mutta parantavan pudotuskestävyyttä.

Corning on päivittänyt Gorilla Glass -suojalasimallistoaan uudella Victus 2:lla, joka on nimensä mukaisesti seuraava kehitysaskel vuonna 2020 julkaistusta Victuksesta. Uuden lasin luvataan tarjoavan entistä parempi pudotuskestävyys karkeille pinnoille, kuten betonille pudotessa. Naarmunkestävyyden Corning puolestaan mainostaa säilyneenä ennallaan alkuperäisen Victuksen kanssa.

Corningin tiedotteen mukaan Gorilla Glass Victus 2 on selvinnyt heidän omissa laboratorion rasitustesteissään jopa metrin pudotuksesta betonin jopa kahden metrin pudotuksen asfaltille. Kilpaileviin lasimalleihin nähden tulokset betonille pudotettuna ovat valmistajan mukaan Victus 2:ssa jopa kaksi kertaa paremmat ja naarmunkestävyys puolestaan jopa neljä kertaa parempi.

Gorilla Glass Victus 2 on Corningin mukaan jo useiden heidän asiakkaidensa käsissä testattavana ja uutuuslasia käyttäviä tuotteita voi odottaa markkinoille seuraavien muutaman kuukauden aikana.

Lähde: Corning

Samsung julkaisi nopeuden ja kapasiteetin kaksinkertaistavan GDDR6W-muististandardin

Samsungin mukaan muistit ovat käyneet läpi JEDECin standardoinnin jo kuluvan vuoden alkupuoliskolla, mutta markkinoille tulon aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Samsung on julkaissut uuden muististandardin, joka kykenee tarjoamaan liki HBM2E:n veroista kaistaa verrattain perinteisillä muistisiruilla ja maltillisemmalla väylällä. Uudet GDDR6W-muistit ovat käyneet kaikessa hiljaisuudessa läpi jo JEDEC-standardoinnin, mutta tarkkaa tietoa sen markkinoille tulosta ei vielä ole. Näytönohjainvalmistajien kerrotaan kuitenkin olevan vahvasti mukana ja muistipiirien sopivan niin kannettaviin kuin vaikka tekoäly- tai HPC-piireihin.

GDDR6W-muistit perustuvat nimensä mukaisesti tuttuun GDDR6-teknologiaan, mutta eroja löytyy paitsi muistiväylän leveydestä, myös piirien sisältä. Siinä missä nykyiset GDDR6-piirit rakentuvat yhdessä paketoinnissa kahdesta samalla piirilevylle asennetusta muistisirusta, on GDDR6W-muisteissa yhteensä neljä muistisirua eikä lainkaan piirilevyä. Kaksinkertainen määrä muistisiruja kasvattaa myös muistipiirien kapasiteetin kaksinkertaiseksi, eli nykyisestä 16 gigabitistä 32 gigabittiin.

Nykyiset GDDR6-muistit on varustettu kahdella 16-bittisellä eli yhteensä 32-bittisellä muistiväylällä, mikä muistisirujen kaksinkertaistumisen myötä on nyt kasvatettu 64-bittiseksi. Oletettavasti se rakentuu neljästä erillisestä 16-bittisestä kanavasta, mutta tästä ei ole vielä varmuutta.

Vaikka sirut muistipiirin sisällä ovat nyt kahdessa kerroksessa on koko muistipiiri jopa aiempaa matalampi, kiitos poistetun piirilevyn. GDDR6-muistien korkeus on 1,1 mm, kun GDDR6W-muistit ovat 0,7 mm korkeita. Muilta mitoiltaan piirit ovat identtisiä, mikä helpottaa niiden integrointia tuotteisiin.

GDDR6W-muistit hyödyntävät FOWLP- eli Fan-Out Wafer-Level Packaging -teknologiaa ja 3D-paketointia. Piirin sisällä neljä muistisirua on pinottu kahteen kerrokseen ja piirilevyt on korvattu piipohjaisilla RDL-väylillä (Re-Distribution Layer). Ylemmän kerroksen RDL on yhteydessä alempaan kuparipalkeilla.

Piirit toimivat tässä vaiheessa 22 Gbps:n nopeudella, eli ne ovat lähes yhtä nopeita kuin nykyiset GDDR6-muistit. Yhdistettynä leveämpään väylään se mahdollistaa lähes HBM2E:n veroisen kaistan perinteisin piirein ja verrattain maltillisin väylin. Samsungin esimerkissä 512-bittisen väylän jatkeena olevat kahdeksan GDDR6W-muistipiiriä tarjoavat 1,4 Tt/s kaistaa, kun HBM2E yltää neljän muistipinon 4096-bittisellä väylällä ja 3,2 Gbps:n nopeudella 1,6 Tt/s kaistaan.

Lähde: Samsung

Live: io-techin marraskuun pelistriimi (Call of Duty Warzone 2.0)

Maraskuun pelinä kokeilemme tuoretta Call of Duty Warzone 2.0:aa.

io-techin toimitus on pelaillut kuluvan vuoden aikana kerran kuussa porukalla Youtubessa livestriimissä eri pelejä. Marraskuun pelinä on vuorossa tuore Call of Duty Warzone 2.0.

Pelistriimi alkaa keskiviikkona 30. marraskuuta klo 21 ja lopuksi arvomme katsojien kesken AOC:n Q27G2E-pelinäyttö (1440p, 155 Hz, VA)

Tervetuloa mukaan katsomaan ja keskustelemaan chattiin.

Livestriimi Youtubessa