Testissä Amazfitin uudet 169 euron hintaiset älykellot.

Amazfitin GTR 3 ja GTS 3 -älykellot ovat varsin laadukkaita ja ulkonäöllisesti tyylikkäitä kelloja, jotka korjaavat hyvin GTR 2e:stä löytyneet ohjelmiston ongelmat. Samalla kellojen hintataso on kuitenkin noussut GTR 2e:n 129 eurosta 169 euroon ja esimerkiksi pykälän edullisempi OnePlus Watch asettaa kelloille kovan vastuksen jämäkämmällä ruostumattomasta teräksestä tehdyllä rakenteella.

Amazfitin eduksi jää selvästi vakaamman oloinen ja nopeammin yhteyden muodostava GPS, kun taas OnePlus Watch onnistuu nousemaan edukseen mukana olevan kaiuttimen ja sen myötä myös puheluiden puhumisen mahdollistamisen myötä.

Plussaa

  • Laadukas näyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja kohtalaisen siro alumiinirakenne
  • Monipuoliset terveysominaisuudet
  • Viestintäsovelluksiin on mahdollista vastata esiasetetuilla vastauksilla
  • Nopeahko GPS

Miinusta

  • Ei kaiutinta, joten puheluihin ei ole mahdollista vastata kelloilla
  • Ei tukea Bluetooth-kuulokkeille
  • Unenseurannan epätarkkuudet varauksin
  • Sykemittauksen hitaus varauksin

Amazfit on Suomessa toistaiseksi vielä hieman tuntemattomampi älykellovalmistaja, mutta viime vuonna io-techin testiin päätyi kuitenkin yrityksen GTR 2e -älykello, joka tarjosi 129,90 euron hintaansa nähden tyylikkään ja jämäkän tuntuisen paketin. Kellolla oli kuitenkin omat haasteensa erityisesti ohjelmistossa.

Viime vuoden lopulla yritys julkaisi kellomallistonsa kolmannen sukupolven, jonka edullisemmat GTR 3 ja GTS 3 saapuivat nyt myös io-techin testipenkkiin. Kellot jakavat keskenään lähes identtiset ominaisuudet, mutta GTR on varustettu pyöreällä näytöllä (R = round) ja GTS puolestaan neliskanttisella näytöllä (S = square). Lisäksi kellojen ulkomitoissa on hieman eroja ja GTS 3:n akku on selvästi pienempi.

Ominaisuuksiltaan Amazfitin uutuudet muistuttavat monin osin viime vuoden GTR 2e:tä. 169 euron suositushinnoillaan GTR 3 ja GTS 3 ovat edelleen kohtalaisen edullisia älykelloja, jotka tarjoavat kuitenkin siron ulkomuodon ja alumiinirakenteen. Kyseessä on niin sanotut kevytälykellot, eli niiden ohjelmistotuki on varsin rajallinen, mutta vastapainona akunkestoksi luvataan GTR 3:lle peräti 10 päivää GTS 3:lle 6 päivää raskasta käyttöä.

GTR 3:n ja GTS 3:n yläpuolelle Amazfitin mallistoon kuuluu myös GTR 3 Pro -malli, joka tuo mukanaan tuen useammille liikuntatiloille ja Bluetooth-kuulokkeille sekä integroidun kaiuttimen. Kelloa ei ole virallisesti tuotu Suomeen jällenmyyntiin, mutta sitä kuitenkin myydään esimerkiksi Verkkokauppa.comissa noin 230 euron hintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Amazfitin GTR 3:een ja GTS 3:een reilun kuukauden ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta.

Pakkaus ja sen sisältö

Amazfit toimittaa molemmat kellonsa neliskanttisissa vaaleissa pahvipakkauksissa, joiden päällä komeilee värillinen kuva itse laitteista. Kellon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-A-kaapelilla
  • Pikaohje ja takuutietolappuset

Kellojen toisistaan poikkeavista muotoiluista huolimatta ne käyttävät samaa latauskaapelia. Kaapeli asettuu kellon taustaan vain yhteen asentoon, mutta Amazfitin käyttämät magneetit ovat kuitenkin niin voimakkaat, että lätkän kiinnitys on varsin helppoa.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Vasemmalla GTS 3 ja oikealla GTR 3

Ulkoisesti Amazfitin GTR 3 ja GTS 3 jatkavat GTR 2e:n linjalla ollen erityisesti hintaluokassaan tyylikkäitä kokonaisuuksia. Molemmat ovat myös huomattavan keveitä ja erityisesti GTS 3:n 24,4 gramman paino on todella vähäinen.

Rakenteeltaan molemmat kellot luottavat nimettömään suojalasiin ja alumiiniseen kehykseen. GTR 3 on ulkomitoiltaan varsin tavanomainen älykello ja GTS 3 puolestaan on pykälän pienempi ja 8,8 mm paksuudellaan jo huomattavan ohut.

Amazfit GTR 3:

  • 1,39” AMOLED -näyttö, 454 x 454 -resoluutio, 326 PPI, 1000 nit (cd/m2) maksimikirkkaus
  • Mitat: 45,8 x 45,8 x 10,8 mm (K x L x S)
  • Paino: 31 grammaa

Amazfit GTS 3:

  • 1,75” AMOLED -näyttö, 390 x 450 -resoluutio, 341 PPI, 1000 nit (cd/m2) maksimikirkkaus
  • Mitat: 42,4 x 36 x 8,8 mm (K x L x S)
  • Paino: 24,4 grammaa

Näyttöinä kelloissa toimii 1,39- ja 1,75-tuumaiset OLED-paneelit, jotka toistavat värit erittäin hyvin ja ovat tarkkuudeltaankin hyvällä tasolla. Valmistaja lupaa näytön yltävän jopa 1000 nitin kirkkauteen ja kelloista näkeekin hyvin myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

GTS 3:n näytön suurempi tuumakoko johtuu käytännössä neliskanttisen näytön myötä erilaisista mittasuhteista ja kokonaisuutenaan GTS 3 on siitä huolimatta kaksikosta pienempi. Näytön sisältökin näyttäytyy GTS 3:ssa kenties aavistuksen GTR 3:a pienempänä, mutta kokonaisuutenaan käyttöliittymä näyttää kaksikon välillä kuvasuhdetta lukuun ottamatta varsin samankaltaiselta.

Molemmat kellot ovat vasemmalta kyljeltään täysin paljaita ja oikealla kyljellä niistä löytyy ruudulla näkyvän sisällön rullaamista tukeva pyöritettävä kruunupainike, joka toimii samalla myös kotipainikkeena. GTS 3 ei kruunupainikkeen lisäksi muita nappeja tarjoakaan, mutta GTR 3:ssa kruunupainikkeen alapuolella sijaitsee lisäpainike, jonka voi ohjelmoida aukaisemaan haluamansa sovelluksen.

Kelloille luvataan 5ATM-vedenkestävyys, mutta IP-sertifikaattia niillä ei ole.

Kellohihnat Amazfitin uutuuksissa ovat suoraan paketista hyvin urheiluun sopivaa silikonia ja kiinnikkeet ovat standardimalliset, joten hihnan vaihtaminen on helppoa. GTR 3 käyttää 22 mm:n hihnoja ja GTS 3 puolestaan 20 mm:n hihnoja.

GTR 3:n ja GTS 3:n taustat paljastavat kellojen hintatason, sillä kalliimmissa kelloissa käytetyn keraamisen taustan sijaan käytössä on jonkinlainen muoviseos. Pinta on kuitenkin kohtalaisen tyylikäs ja rannetta vasten mukavan tuntuinen. Sensorikattauksen osalta molemmat kellot tarjoavat sekä sykkeen mittauksen että veren happipitoisuuden mittauksen. Mittauksista huolehtii valmistajan uusi BioTracker 3.0 -kattaus, jonka Amazfit kertoo olevan edellismalleja tarkempi.

GTR 2e:n tapaan kelloissa on myös mikrofoni, mutta ei kaiutinta. GTR 2e:hen nähden valikoimasta on poistunut lämpötila-anturi, joka näytti ranteen lämpötilan, mutta ominaisuus jäi edeltäjämallissa testijakson perusteella varsin turhaksi, joten ominaisuuden poisto ei käytännössä pääse häiritsemään. Edeltäjämallista noussut hinta huomioiden poistunut ominaisuus on toki huomion arvoista.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Kellojen käyttöjärjestelmänä toimii valmistajan oma Zepp OS. Amazfit ei ole paljastanut GTS 3:n ja GTR 3:n sisältä löytyvän raudan tarkempia ominaisuuksia, mutta edellismalleihin nähden ainakin GPS on päivitetty ja sen luvataan olevan 20 prosenttia edeltäjämalleja nopeampi sekä myös 40 prosenttia tarkempi. Paikannuspalveluiden oheen kelloista löytyy vain Bluetooth 5.1 -yhteys, jolla ne yhdistyvät puhelimeen. Tukea erillisille Bluetooth-kuulokkeille kellot eivät tarjoa.

Tekniset tiedot:

  • Akku:
    • GTR 3: 450 mAh
    • GTS 3: 250 mAh
  • GPS, Galileo, GLONASS, Beidou, QZSS
  • Bluetooth 5.1 BLE

GTR 3:n isomman koon myötä myös sen akku on lähes tuplat suurempi kuin GTS 3:ssa. GTR 3:n akunkestoksi valmistaja mainostaakin tavallisella käytöllä jopa 21 päivää ja raskaalla käytöllä 10 päivää, kun taas vastaavat luvut GTS 3:lle ovat 12 ja 6 päivää.

Amazfitin kellot ovat niin sanottuja kevytälykelloja, eli täyttä kolmannen osapuolen sovellusten tukea niistä ei löydy, mutta siitä huolimatta valmistaja on tuonut Zepp-sovellukseen erillisen sovelluskaupan. Kaupasta ei kuitenkaan ainakaan nykyisellään löydy kuin muutamia sovelluksia, jotka voisivat melkein samalla vaivalla olla myös suoraan esiasennettuna kelloihin.

Pienenä valmistajan omana erottuvana ominaisuutena toimii PAI-arvo, jota kello kerää. Käytännössä kyseessä on Amazfitin versio Applen ”liikuntaympyöröistä”, eli se on arvo, joka kasvaa vähitellen päivittäisten liikuntasuoritusten mukana ja pyrkii parantamaan käyttäjänsä kuntoa.

 

Käyttöjärjestelmään Amazfit on tuonut tuen myös suomen kielelle ja samalla tuki on tuotu jälkikäteen päivityksenä myös ainakin GTR 2e:lle. Käyttöliittymä mukailee muitakin markkinoiden älykelloja, eikä juuri joukosta erotu. Käyttökokemus Amazfitin kelloilla on erittäin sulava ja käyttöliittymässä ei ollut havaittavissa minkäänlaisia hidasteluita.

Käyttöjärjestelmän suomennus ei kuitenkaan ole aivan virheetön, vaan mukana on yhä pieniä käännöskukkasia. Pääosin jälki on hyvää, mutta silloin tällöin mukaan mahtuu erikoisuuksia, jotka lienevät seurausta suorista käännöksistä. Lisäksi Zepp-sovelluksessa tuli vastaan yksittäinen merkkivirhe ääkkösten yhteydessä.

Puhelimeen GTR 3 ja GTS 3 vaativat Zepp-sovelluksen, johon käyttäjän on ensimmäisellä käyttökerralla myös luotava tunnus. Sovelluksen etusivu muodostuu pikasilmäyksestä käyttäjän tietoihin, toiselta sivulta on käynnistettävissä puhelimen kautta kävely, juoksu tai pyöräilyohjelma ja kolmannelta sivulta puolestaan pääsee käyttäjän oman profiilin muokkaukseen ja kellon asetuksiin.

Kellolle tarjolla on varsin monipuoliset asetukset ja sovelluksesta pystyy säätämään niin sitä, mitkä sovellukset päästävät ilmoituksensa kelloon kuin myös hakemaan lisää kellotauluja. Mielenkiintoisesti kellolle löytyy myös asetukset erilaisten kolmannen osapuolen liikuntalaitteiden parittamiseen, mutta valitettavasti tuota emme testijaksolla päässeet käytännössä kokeilemaan.

Sovelluksen keräämät tiedot voi myös jakaa kolmannen osapuolen sovelluksiin lisäämällä Zepp-sovellukseen muita tilejä. Tarjolla ovat WeChat, Google Fit, Strava, Relive ja Amazon Alexa.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Amazfitin GTR 3 ja GTS 3 ovat pääosin varsin miellyttäviä käyttää, sillä toiminta on sulavaa ja laadukkaalta näytöltä ajan seuraaminen on miellyttävää.  Erityisen älykästä ja monipuolista ohjelmistoa kello ei kuitenkaan tarjoa, vaan mukana ovat lähinnä perusominaisuudet.

Kenties erottuvimpana ominaisuutena kellot tukevat GTR 2e:n tavoin ääniohjausta, mutta valitettavasti se ei ole käytettävissä suomen kielellä. Lisäksi kello tukee älykellojen perusominaisuutenakin nähtävää ilmoitusten näyttämistä ja viimeisimmän päivityksensä myötä myös niihin vastaamista. Vastausmahdollisuudet toimivat ainakin tekstiviestisovelluksessa, WhatsAppissa ja Telegramissa. Vastausvaihtoehtoja voi myös luoda halutessaan lisää Zepp-sovelluksen kautta.

Ilmoitukset toimivat pääsääntöisesti hyvin ja niin useimpien viestintäsovellusten viestit kuin myös sähköpostit saapuivat kelloon luotettavasti. Mielenkiintoisesti Slack-sovelluksen viestien ilmoitukset eivät kuitenkaan tulleet läpi, vaikka Zepp-sovelluksesta myös kyseiset ilmoitukset oli valittu kelloon lähetettäviksi. Lisäksi Gmail-sähköpostisovelluksen ilmoituksista Gmail-sähköpostiin tulleet viestit näkyivät kokonaan, mutta esimerkiksi työsähköpostin ilmoituksista näkyivät vain otsikot.

Koska Amazfit GTR 3:sta ja GTS 3:sta puuttuu sekä tuki Bluetooth-kuulokkeille että erillinen kaiutin, on varsin luonnollista, etteivät ne tue lainkaan musiikin toistamista mistään lähteestä. Kellosta löytyy kyllä musiikkisovellus, mutta se kykenee vain ohjaamaan puhelimesta toistettavaa musiikkia. Musiikin lisäksi kyseiset rajoitteet aiheuttavat myös sen, ettei kellolla ole mahdollista vastata puheluihin, mikä alkaa 170 euron kellolle olla jo väistämättä miinus.

Kellot kuitenkin osaavat ilmoittaa puheluista ja mahdollistaa niiden hylkäämisen. Lisäksi kellolla voi lähettää automaattisesti tekstiviestin soittajalle samoilla valmiilla vastauksilla kuin viestintäsovelluksiinkin voi vastata.

Terveysominaisuuksien osalta kellot kykenevät seuraamaan unta, stressiä sekä veren happipitoisuutta ja selviytyy niistä luokassaan suhteellisen hyvin. Unenseuranta näyttää myös erikseen kevyessä unessa, syvässä unessa ja REM-unessa vietetyt ajat, mutta tarkkuudessa olisi kuitenkin hieman parannettavaa, sillä kellolta jäi usein tunnistamatta lyhyemmät torkut ja toisinaan unen tunnistaminen saattoi viivästyä hieman todellisuudesta.

Liikuntaseurantaominaisuuksissakin on niin plussansa kuin myös miinuksensa. Sykkeenseuranta on melko hidas verrattuna kovimpiin kilpailijoihin ja sykkeen nousemisen tunnistus voi kestää huomattavankin kauan, mikä on pienoinen harmi kesken harjoittelun sykettä seuratessa. Toisaalta syketiedot näyttäisivät tallentuvan kohtalaisen luotettavan oloisesti jälkikäteen tarkasteltavaksi.

Automaattinen liikunnantunnistus puolestaan onnistui vakuuttamaan. Kello tunnisti ulkokävelyn käytännössä poikkeuksetta jo noin 5 minuutin sisällä kävelyn aloittamisesta, mikä on tässä hintaluokassa todella hyvä suoritus. Automaattinen tunnistus tukee ulkokävelyn lisäksi myös sisäkävelyä ja juoksua niin juoksumatolla kuin myös ulkona, pyöräilyä, allasuintia, ellipsilaitetta ja soutulaitetta.

Kehut ansaitsee myös kellojen GPS, joka toimi testijaksolla luokassaan erittäin hyvin. Yhteys löytyi useimmiten jo 10 sekunnissa, eli kello hyödyntänee puhelimelta saatuja tietoja.

Akunkesto kelloissa oli hyvä, muttei kuitenkaan poikkeuksellinen. Ilman jatkuvasti päällä pysyvää näyttöä GTR 3:n akku kesti tavallista käyttöä ja liikunnanseurantaa yhdeksän päivää ja GTS 3:n akku puolestaan kuusi päivää. Näytön ollessa jatkuvasti päällä loppui GTR 3:n akku jo viiden päivän ja GTS 3:n puolestaan neljän päivän jälkeen.

 

Yhteenveto

Amazfitin GTR 3 ja GTS 3 -älykellot ovat varsin laadukkaan tuntuisia ja ulkonäöllisesti tyylikkäitä kelloja, jotka korjaavat hyvin GTR 2e:stä löytyneitä ohjelmiston ongelmia. Samalla kellojen hintataso on kuitenkin noussut GTR 2e:n 129 eurosta 169 euroon.

Kellot ovat kohtalaisen siroja ja ulkonäöllisesti arvokkaan ja laadukkaan oloisia, mutta toisaalta rakenne on varsin samankaltainen kuin jo viime vuoden 130 euron hintaisella GTR 2e:llä. Lisäksi markkinoilta löytyy muitakin kilpailijoita, kuten OnePlus Watch, joka tarjoaa niin ikään erittäin vakuuttavan rakenteen jopa alumiinia jämäkämmällä ruostumattomasta teräksestä valmistetulla rungolla nykyisin jo alle 150 euron hintaan.

OnePlus Watch onkin väistämättä yksi Amazfitin uutuuskellojen kovimpia vastustajia – Amazfitin tavoin kyseessä on kevytälykello varsin pelkistetyillä ominaisuuksilla ja erittäin laadukkaalla näytöllä. Myös ominaisuuskattaus on pääosin samankaltainen ja tuettuna on myös pelkistetty viesteihin vastaaminen esiasennetuilla vastauksilla.

Amazfitin eduksi jää selvästi vakaamman oloinen ja nopeammin yhteyden muodostava GPS, kun taas OnePlus Watch onnistuu nousemaan edukseen mukana olevan kaiuttimen ja sen myötä myös puheluiden puhumisen mahdollistamisen myötä. Lisäksi Spotify-käyttäjien iloksi OnePlus Watch tarjoaa päivityksissä mukana tulleena ominaisuutena myös Spotify-sovelluksen, jolla onnistuu puhelimen sovelluksen ohjaaminen.

Plussaa

  • Laadukas näyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja kohtalaisen siro alumiinirakenne
  • Monipuoliset terveysominaisuudet
  • Viestintäsovelluksiin on mahdollista vastata esiasetetuilla vastauksilla
  • Nopeahko GPS

Miinusta

  • Ei kaiutinta, joten puheluihin ei ole mahdollista vastata kelloilla
  • Ei tukea Bluetooth-kuulokkeille
  • Unenseurannan epätarkkuudet varauksin
  • Sykemittauksen hitaus varauksin

 

This site uses XenWord.
;