
OnePlus Nord 5 on jälleen tuttuun tapaan yksi hintaluokkansa parhaimpia puhelimia, mutta kolmen vuoden takaisen Nord 2T:n tapaan uutukainen jää kuitenkin ilman Toimituksen valinta -kunniamainintaa. Taustalla on yksinkertaisesti se, ettei Nord 5:ttä voi pitää yksiselitteisesti Nord 4:ää parempana puhelimena, vaan 50 euroa laskeneen suositushinnan lisäksi myös osaa ominaisuuksista on karsittu sen verran, että Nord 4 voi olla uutukaista houkuttelevampi vaihtoehto – jopa samaan hintaan.
Nord 4 tarjoaa nimittäin hyvin vertailukelpoisen suorituskyvyn, laadukkaamman tuntuisen rakenteen ja suuremman akun nopeammilla latausnopeuksilla. Merkittävä kompromissi tulee käytännössä vain päivitystuessa, joka on laitteen iän vuoksi yhden vuoden lyhyempi. Toisaalta maksimaalista suorituskykyä kaipaaville OnePlussan omasta valikoimasta löytyy myös tehokkaamman Snapdragon 8 Gen 3:n sisältävä OnePlus 13R, jota myydään artikkelin kirjoitusaikaan 500 euroon. Nord 5:n asema markkinoilla parantuu huomattavasti Nord 4:n myynnistä poistumisen jälkeen, eikä sen hankintaa voi pitää nykyiselläänkään huonona ideana, mutta toistaiseksi viime vuoden malli kannattaa pitää mielessä, vaikka hintaero ei olisi järin suuri.
Plussaa:
- Suorituskyky
- Erinomainen akunkesto
- Luokassaan laadukas pääkamera
- Ultralaajakulmakameran automaattitarkennus
- IP65
Miinusta:
- Muoviset kehykset ja lasinen takakuori edeltäjän metallirunkoon verrattuna
- Muut leikkaukset edeltäjäänsä nähden varauksin
- Pienempi akku
- Heikompi latausteho
- Ultralaajakulmakamera tukee vain Full HD 30 FPS -videota
- Ultralaajakulmakameran matalahko resoluutio ja heikko hämäräsuorituskyky
Huomioitavaa:
- Mukana ei toimiteta laturia (EU:n latausdirektiivi)
- Puhelimelle luvataan 4 suurta Android-päivitystä ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset
OnePlussan vuonna 2020 alkunsa saama Nord-mallisto on jo vuosien ajan ollut keskihintaluokassa tasaisen vahva suorittaja, joka on menestynyt io-techin testiartikkeleissakin. Nord 2:n ja 3:n väliin sijoittunut 2T on malliston ainoa, joka on jäänyt ilman io-techin Toimituksen valinta -kunniamainintaa puhelimen oltua turhan lähellä edeltäjämalliaan. Viime vuonna Nord 4 toi mukanaan malliston ensimmäisenä täysin metallisen rungon ja taisipa kyseessä olla peräti koko markkinoiden ensimmäinen 5G-älypuhelin metallisella rakenteella takakuorta myöten. Samalla hintakin nousi hieman ja Nord 4:n hinnat alkoivat 499 eurosta.
Tänä vuonna yritys otti askelen taaksepäin palauttaen Nord 5:n hinnan alkamaan 449 eurosta. Samalla kuitenkin palattiin takaisin myös osassa ominaisuuksista, sillä metallisesta rakenteesta luovuttiin lasisen takakuoren ja muovisen kehyksen tieltä, RAM-muistin määrää kutistettiin pohjamallista 8 gigatavuun viime vuoden 12 gigatavusta, tallennustilan tekniikassa palattiin UFS 4.0:sta UFS 3.1:een, akun lataustehoa pudotettiin maksimissaan 100 watista 80 wattiin ja akun kokoakin pienennettiin 5500 mAh:sta 5200 mAh:iin. Toisaalta järjestelmäpiiri päivitettiin Snapdragon 8s Gen 3:een, kamerajärjestelmää päiviteltiin ja näyttö vaihdettiin pykälän suurempaan ja maksimissaan jopa 144 hertsin virkistystaajuuteen yltävään.
449 euron suositushinnalla Nord 5:stä saa 8 Gt RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla varustetun mallin ja 549 euroon budjettinsa venyttämällä puhelimeen saa 12 Gt RAM-muistia ja 512 Gt tallennustilaa. Värivaihtoehtoina saatavilla ovat harmaa Phantom Gray, vaalea Marble Sands sekä testikappaleemmekin edustama vaalean sininen Dry Ice.
Tässä testiartikkelissa tutustumme OnePlus Nord 5:een noin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Mitä uutta?
Kuten jo alussa mainittiin, on OnePlus Nord 5 ottanut rakenteessaan paluun entiseen ja luopunut Nord 4:n metallirungosta. Samalla myös muotoilussa on astuttu pykälän perinteisempään suuntaan pitkulaisen kamerasaarekkeen kera. Tarkat erot Nord 5:n ja Nord 4:n välillä ovat:
- Nord 5 on 0,8 mm korkeampi, 2 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi (163,4 x 77 x 8,1 mm vs. 162,6 x 75 x 8 mm)
- Nord 5 on 11,5 g painavampi (211 g vs. 199,5 g)
- Nord 5:n näytön suojana on Gorilla Glass 7i nimettömän lasin sijaan
- Nord 5:n kehykset ovat muovia ja takakuori Panda Glass -suojalasia Nord 4:n metallirungon sijaan
- Nord 5:n näyttö on 0,09 tuumaa suurempi ja varustettu korkeammalla resoluutiolla (1272 x 2800 vs. 1240 x 2772)
- Nord 5:n näytön pistemäinen maksimikirkkaus on 350 cd/m2 matalampi (1800 cd/m2 2150 cd/m2)
- Nord 5:ssä on tehokkaampi Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri (vs. Snapdragon 7+ Gen 3)
- Nord 5:ssä on vanhemman UFS 3.1 tekniikan tallennustila (vs. UFS 4.0)
- Nord 5:n pääkameran sensori on huomattavasti suurempi (1/1,56” vs. 1/95”)
- Nord 5:n ultralaajakulmakamera tukee automaattitarkennusta
- Nord 5:ssä on huomattavasti korkeamman resoluution etukamera (50 mp vs. 16 mp)
- Nord 5:ssä on 300 mAh pienempi akku (5200 mAh vs. 5500 mAh)
- Nord 5:ssä on 20 W matalampi akun maksimilatausteho (80 W vs. 100 W)
- Myös mainostettu latausnopeus on alhaisempi (100 % 45 minuutissa vs. 100 % 28 minuutissa)
Pakkaus ja sen sisältö
OnePlus toimittaa Nord 5:n mallisarjalle tyypillisessä sinisessä pahvipakkauksessa. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:
- SIM-kelkan avaustyökalu
- Oheislappuset
- USB-C -> USB-C -latauskaapeli
Mukana ei siis toimiteta verkkovirtalähdettä. Tämä on yleistä nykyään kaikkien puhelinvalmistajien kanssa EU:n uuden latausdirektiivin myötä. OnePlussan uutukaisen paras latausteho on varattu valmistajan omille SuperVOOC-latureille, joten sen halutessaan kuluttajan on turvauduttava kiinalaisvalmistajan omiin virtalähteisiin. Mukavana plussana USB PD -latauskin on tuettuna peräti 55 watin teholla.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Fyysiset mitat
- Ulkomitat: 163,4 x 77 x 8,1 mm
- Paino: 211 g
- Rakenne: Muovirunko, Gorilla Glass 7i näytön suojana, Panda Glass -lasi takakuorena
- IP-suojaus: IP65
- Valmistajan kotimaa: Kiina
- Valmistusmaa: Kiina
OnePlus Nord 5 on kasvaneen näyttönsä myötä jo huomattavan suurikokoinen puhelin. Kyseessä on useimmille käyttäjille kahdessa kädessä käytettävä laite ja omaan makuuni puhelin alkaa olla jo hieman turhan suuri, mutta toisaalta allekirjoittaneen mieltymykset taittuvat muutenkin enemmän pienempiin laitteisiin. Positiivisena puolena täytyy kuitenkin todeta, että näytön kehykset ovat kohtalaisen ohuet.
Käsituntumaltaan OnePlus Nord 5 on jämäkän tuntuinen ja takakuoren Panda Glass -suojalasin hieman sumea pinta on varsin tyylikäs katsoa. Erityisen erottuvaksi muotoilua ei voi sanoa, vaan pitkulainen kamerasaareke tuo mieleen esimerkiksi Samsungin viimeaikaiset puhelimet. Jämäkkä rakenne ei käytännössä jätä pelkoa laitteen heikosta kestävyydestä, mutta siitä huolimatta OnePlus Nord 4:ään verrattuna laite tuntuu vähiltään ajatuksen tasolla heikennykseltä muovisten kehystensä kanssa. Metallikuorinen Nord 4 erottui myös markkinoiden massasta selvästi edukseen, joten paluu muoviseen kehykseen lasisten pintojen kanssa tuntuu harmilliselta takapakilta.
Nord 5:llä on IP65-sertifikaatti vettä ja pölyä vastaan, joten puhelin kestää vesisuihkuja. Täyttä upotusta Nord 5 ei kestä, mutta hintaluokassaan sertifikaatti on hyvä. Parempaakin on kuitenkin tarjolla, sillä esimerkiksi Samsungin Galaxy A56 tarjoaa IP67-sertifikaatin ja pykälän korkeammalla 579 euron suositushinnalla varustettu Pixel 9a tarjoaa jopa IP68-sertfikaatin.
Puhelimen vasemmalta kyljeltä OnePlus on päätynyt korvaamaan perinteisen Alert Slider -liukukytkimensä uudella Plus Key -painikkeella. Käytännössä toimintaperiaate on Applen nykyisestä painikeratkaisusta tuttu, eli vakiona pohjassa pitämällä painike toimii Alert Sliderin tapaan vaihtaen äänet päällä -tilan, mykistetyn tilan ja äänettömän tilan välillä. Tilojen välillä on myös erilaiset tärinäreaktiot, joten painikkeen käyttö onnistuu katsomatta puhelinta.
Käytännössä painike toimii ihan yhtä hyvin kuin liukukytkinkin, mutta itse ainakin jäin hieman kaipaamaan liukukytkimen fyysistä tuntumaa. Painike tarjoaa teoriassa monipuolisemmat mahdollisuudet erilaisiin toimintoihin ja OnePlus onkin mahdollistanut painikkeen ohjelmoimisen äänitilojen sijaan käynnistämään Mind Space -ominaisuuden, Ei saa häiritä -tilan, kameran, taskulampun, nauhurin, kääntäjän tai näyttökuvaustoiminnon.
Harmillisesti OnePlus on kopioinut Applelta toteutuksen, jossa painike voi tehdä vain yhtä näistä toiminnoista, eikä siihen ole mahdollista asettaa esimerkiksi erillistä toimintoa kaksoisnapautuksen taakse. Useamman toiminnon tarjoaminen tekisi painikkeesta liukukytkintä monipuolisemman, jolloin kyseessä olisi selvästi parannus pelkän uudenlaisen vuorovaikutustavan sijaan.
- Alapääty:
- SIM-korttikelkka (2x Nano-SIM)
- Puhelimen mikrofoni
- USB-C (2.0) -liitäntä
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- Mikrofoni
- Infreapunalähetin
- Kuulokeritilään on sijoitettu toinen puhelimen stereokaiuttimista
Päädyt Nord 5:ssä ovat käytännössä edeltäjästään tutut ja siten hintaluokkaansa tavanomaiset, joskin hieman erottuvana ominaisuutena OnePlus tarjoaa ylälaitaansa infrapunalähettimen. Stereokaiuttimet ovat äänenlaadultaan kohtalaiset, mutta hieman ohuet ja yläpäätä painottavat. Maksimissaan puhelimesta saa ulos huomattavan paljon ääntä, mutta tuolloin yläpää korostuu entisestään.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,83” Swift AMOLED -näyttö
- 1272 x 2800 pikseliä, 450 PPI
- 144 Hz, 800 cd/m2 maksimikirkkaus, 1800 cd/m2 pistemäinen maksimikirkkaus
Näyttö OnePlus Nord 5:ssä on laadukas tuottaen silmää miellyttävää kuvaa. Näytön teoreettinen pistemäinen maksimikirkkaus on laskenut Nord 4:stä, mutta käytännössä näytön kirkkauden kanssa ei kesäauringossakaan havaittu ongelmia. Nord 4:stä poiketen valmistaja myös ilmoittaa tyypillisen maksimikirkkauden, joksi luvataan 800 nitiä. Näytön mukautuva virkistystaajuus on varsin pelkistetty, eikä puhelin hidasta näyttöään edes aloitusnäytöllä paikallaan pysyessä. Sen sijaan nopeuden muutokset tapahtuvat sovelluskohtaisesti pudoten esimerkiksi 90 tai 60 hertsiin. YouTube-videot puhelimessa pyörivät 60 hertsin tilassa.
Swift-lisänimensä näyttö ansaitsee peräti 144 hertsin nopeuteen yltävästä virkistystaajuudestaan. Nopeus on valittava asetuksista erikseen ja automaattinen asetus rajoittuu 120 hertsin maksiminopeuteen. Myös nopeassa tilassa puhelin mukauttaa edelleen virkistystaajuuttaan, eli maksimitasolle ei lukittauduta, mutta toisaalta 144 hertsin nopeuttakaan ei vakiona juuri nähdä, sillä se on rajoitettuna vain valikoituihin peleihin. Esimerkiksi allekirjoittaneen sovelluskirjastosta yksikään sovellus eri ollut asetettavissa OnePlussan asetuksissa 144 hertsin nopeuteen. Toisaalta erot 120 ja 144 hertsin välillä ovat puhelinkäytössä hyvin pieniä, joten näytön nopeuteen kannattanee muutenkin suhtautua lähinnä paperilla kivana lisänä.
Vakiona puhelin toimii Full HD -resoluutiolla täyden resoluutionsa sijaan, mutta tarkkasilmäisimmät voivat ottaa täyden resoluution käyttöön asetuksista. Allekirjoittaneen silmään Full HD -resoluutiokin toimii puhelinkokoluokan laitteessa kohtalaisen hyvin.
Näytön alle sijoitettu optinen sormenjälkilukija toimi testijaksolla moitteetta ja nopeasti.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri
- 1 x 3 GHz Cortex-X4 + 4 x 2,8 GHz Cortex-A720 + 3 x 2 GHz Cortex-A520
- Adreno 735 GPU
- 8 tai 12 Gt RAM-muistia
- 256 tai 512 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (512 Gt:n mallissa vapaana n. 484 Gt)
- 5G, sub-6GHz, (1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 75, 77, 78 SA/NSA)
- Dual-SIM (2 Nano-SIM-paikkaa)
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.4, NFC, GPS, GLONASS, Galileo, BDS, QZSS, NavlC
- Optinen sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet
- 5200 mAh akku, USB Type-C (2.0), SuperVOOC-pikalataus (max 80 W, 100 % 45 minuutissa), USB PD -lataus (Max 55 W), 5 watin käänteinen langallinen lataus
- Android 15, OxygenOS 15
- 4 suurta Android-päivitystä ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset
Sisuksissaan OnePlus Nord 5 sisältää ensimmäisenä Nord-sarjan laitteena Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiirin. Käytössä on viime vuonna markkinoille saapunut Snapdragon 8s Gen 3, joka sijoittuu lippulaivana toimineen Snapdragon 8 Gen 3:n alapuolelle. Kasisarjaan siirtyminen tarkoittaa siis jälleen suorituskykyparannusta viime vuoteen verrattuna, mutta kuten myöhemmin huomaamme, erot Snapdragon 7+ Gen 3:een eivät välttämättä ole järin suuria.
Piirin parina on perusmallissa 8 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa ja kalliimmassa mallissa puolestaan 12 Gt RAM-muistia ja 512 Gt tallennustilaa. Tallennustilalukemat ovat hintaluokassaan erinomaisia ja monet lippulaivatason valmistajatkin voisivat ottaa OnePlussasta mallia ja tarjota 256 Gt:a nykypäivän perustasoksi. RAM-muistimäärä on tippunut Nord 4:stä. Edeltäjään tarjottiin perusmalliin 12 Gt ja kalliimpaan malliin 16 Gt, mutta käytännössä nämä erot eivät välttämättä keskihintaluokan puhelimessa näy erityisemmin vielä nykypäivänä. Muistimuutosten vastapainona Nord 5:n suositushinta on myös 50 euroa Nord 4:ää edullisempi.
RAM-leikkausta harmillisempana toimii akkukoon pienentäminen 5500 mAh:sta 5200 mAh:iin. Kyseessä ei vieläkään ole missään nimessä pieni akku, mutta kutistukset ovat aina harmillisia ja lisäksi suolana haavoihin toimii tieto siitä, että Nord 5:ssä on Intian markkinoilla tarjolla peräti 6800 mAh:n akku, joka olisi suorastaan huiman kokoinen. Akun pienenemisen lisäksi myös latausteho on kutistettu 100 watista 80 wattiin ja samalla myös lupaus latausnopeudesta on heikentynyt huomattavasti 28 minuutista 45 minuuttiin.
Yhteysominaisuudet Nord 5:ssä ovat hintaluokassaan tavanomaiset. Tarjolla on 5G:n lisäksi Wi-Fi 6 -tuki sekä Bluetooth 5.4. Wi-Fi:n osalta osa kilpailijoista on jo nykyisellään 500 euron tuntumaan tarjonnut myös 6 GHz:n verkkojen tuen Wi-Fi 6e:n muodossa. Toisena huomion arvoisena seikkana Nord 5 ei tarjoa tukea eSIM-liittymille, joka ainakin osasta tämän hintaluokan kilpailijoista löytyy.
Kamera
Kamerat OnePlus on sijoittanut takakuoren vasempaan yläkulmaan pitkulaiseen kamerasaarekkeeseen, joka nousee hieman takakuoren pinnan yläpuolelle.
Kameran tekniset tiedot:
- 50 megapikselin pääkamera (LYT-700, 1/1,56”), f1.8, PDAF, OIS, EIS
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”), f2.2, AF, EIS, 116°
- 50 megapikselin etukamera (1/2,75”), f2.0, AF, EIS
- LED-salama
- Videokuvaus: 4K 60 FPS
Kamerakattaus OnePlus Nord 5:ssä on käytännössä hyvin tuttu edeltäjäänsä verrattuna, mutta pääkameran sensorikokoa on kasvatettu huomattavasti. Sensori on tuttu OnePlussan 13R-mallista. Ultralaajakulmakamera on pysynyt paperilla ennallaan varsin pienikokoisessa sensorissa ja matalassa 8 megapikselin resoluutiossa, mutta uutena ominaisuutena mukaan on tuotu automaattitarkennus.
Videokuvausta Nord 5 tukee korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla, mutta vain pääkamerallaan. Ultralaajakulmakamera kykenee maksimissaan Full HD 30 FPS -videoon.
Kamerasovellus Nord 5:ssä on tuttu aiemmista tänä vuonna myyntiin tulleista OnePlussista, kuten 13R:stä. Toiminnaltaan sovellus on sulava ja yksinkertainen. Kameroita vaihtavien 0,6x-tilan ja 1x-tilan lisäksi OnePlus tarjoaa sovelluksessaan 2x-tilan, joka on toteutettu pääkameran sensorilta tehtävänä rajauksena.
Hyvässä valaistuksessa pääkamera tuottaa hintaluokassaan laadukasta jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja dynamiikka laajaa, mutta samaa sensoria käyttäneestä OnePlus 13R:stä tuttuun tapaan myös Nord 5 korostaa toisinaan värejä kohtalaisen selvästi. Häiritsevää korostus ei yleensä ole, mutta toisinaan ruohon vihreä pomppaa silmille pykälän liian voimakkaasti. Kuvat kestävät yksityiskohtien osalta jossain määrin zoomaamistakin, mutta aivan pikselitasolla jälki on havaittavan terävöitettyä.
Hämärässä kamera onnistuu keräämään automaattisen yökuvatilansa kanssa hyvin yksityiskohtia ja värejä. Kokonaisuudessaan Nord 5:n pääkamera onkin pykälän turhan voimakkaasti toistuvista vihreistä huolimatta hintaluokassaan kiitettävällä tasolla.
2x-tilassa Nord 5:n pääkamera kerää hyvässä valaistuksessa huomattavan paljon pääkameraa enemmän yksityiskohtia, joten tilaa voi pitää varsin onnistuneena. Kuvanlaadultaan se myös mukailee kohtalaisen hyvin täyttä sensoria käyttäviä kuvia, eikä dynamiikassa tai värintoistossa tehdä kovin merkittävää kompromissia.
Hämärässä 2x-tilaa ei kuitenkaan voi suositella käytettäväksi, sillä lopputulokset jäävät helposti jopa hieman pehmeämmäksi, kuin pääkameran kuvista jälkikäteen olisi zoomattavissa. Käytännössä 2x-tilassa valovoimaisuus loppuukin kesken, kun pikseleitä ei riitä samoissa määrin yhdisteltäväksi kuin täydellä 50 megapikselin sensorilla.
8 megapikselin ultralaajakulmakamera alkaa nykypäivänä olla 450 euron lähtöhinnasta ponnistavalle puhelimelle resoluutioltaan kohtalaisen pieni. Kuvien värimaailma mukailee hyvin pääkameraa, mutta alhainen resoluutio on jo nähtävissä, sillä kuvat ovat yleisilmeeltään kohtalaisen pehmeitä, eivätkä ne kestä juurikaan zoomaamista. Selvänä positiivisena puolena ultralaajakulmakameraan on tuotu mukaan automaattitarkennus, jonka myötä sillä onnistuu viimein myös lähikuvien ottaminen. Kyseessä on yhä edelleen jossain määrin harvinainen ominaisuus Nord 5:n hintaluokassa.
Hämärässä ultralaajakulmakamera kituuttaa mukana automaattisen yökuvatilan avulla. Kuvat eivät kevyesti hämärässä mene vielä erityisen huonoksi, mutta valon määrän vähentyessä värintoisto alkaa kääntyä selvästi punertavaksi ja yksityiskohdista tulee helposti suttuisia.
50 megapikselin sensoriin päivitetty etukamera tuottaa päivänvalossa erittäin tarkkaa jälkeä hyvällä dynamiikalla, mutta pääkamerasta perityllä pykälän korostetulla värimaailmalla, jossa erityisesti vihreän sävyt pistävät silmään. Hämärässä jälki muuttuu selvästi pehmeämmäksi, mutta säilyy kuitenkin edelleen luokassaan laadukkaana.
Videokuvaa Nord 5 kuvaa pääkamerallaan korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla. Videon jälki on mukavan yksityiskohtaista ja värimaailma pykälän pääkameran kuvia luonnollisempaa vihreän toistuessa hillitymmin. Dynamiikaltaan video painottaa kohtalaisen selvästi kirkasta päätä, joten jälki voi jäädä ikään kuin haaleaksi, minkä lisäksi kritiikkiä on annettava myös kuvanvakaimelle, joka toimii vain kohtalaisesti. Kävellessä kuvaan jää selviä tärähdyksiä.
Kesken kuvaamisen kamera tarjoaa mahdollisuuden zoomata 2x-tasolle, mutta kyseisen tilan jälki ei juuri kehuja ansaitse, sillä yksityiskohdat jäävät selvästi digitaalisen terävöitetyiksi.
Pääkameran 4K 60 FPS -videon ominaisuudet:
- 4K 60 FPS, HEVC, 70,1 Mbit/s
- Äänet: AAC LC, 256 kbit/s
Ultralaajakulmakameralla videokuvaus onnistuu korkeintaan Full HD -resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella, mikä on nykypäivänä 500 euron hintaluokassa jo selvä pettymys. Kuvanlaadultaan video on selvästi pehmeää ja kamera ei vaikuttaisi vakaavan videota lainkaan, minkä myötä kävely ja muut liikkeet tuntuvat selvästi töksähteleviltä.
Ultralaajakulmakameran Full HD 30 FPS -videon ominaisuudet:
- 1080p 30 FPS, HEVC, 19 Mbit/s
- Äänet: AAC LC, 256 kbit/s
Ohjelmisto, suorituskyky ja akunkesto
Ohjelmistona Nord 5:ssä toimii Android 15 valmistajan omalla OxygenOS 15 -käyttöliittymällä. Kyseessä on siis tuttu kokonaisuus OnePlussan aiempia laitteita käyttäneille kuluttajille. Puhelimessa on myös esiasennettuna jonkin verran kolmannen osapuolen lisäsovelluksia, kuten Booking.com, Amazon Music ja Block Blast! -peli, jotka ovat kuitenkin käyttäjän poistettavissa.
Kuten nykypäivään kuuluu, on Nord 5:n mukana myös tekoälyominaisuuksia, kuten Googlen tekoälykattauksesta tuttu ruudulla näkyvistä asioista kuvahaun tekeminen sekä Gemini-tekoälyavustaja. Täysin omana juttunaan Nord 5:ssä on Plus Key -painikkeenkin taakse asetettavissa oleva Mind Space -tila, joka on käytännössä vastaava kuin Nothingin Essential Space, joka mahdollistaa nopeiden kuvankaappausten ottamisen ja niihin muistiinpanojen lisäämisen. Teoriassa tila tarjoaa myös tekoälyavusteisen tiivistysten tekemisen tallennetusta kohteesta, mutta suomeksi tekoälyavustus ei ole käytössä, joten tila vain ilmoittaa kielituen puuttumisesta.
Ohjelmistotuki Nord 5:ssä on edeltäjästään tuttu, eli puhelimelle luvataan 4 suurta Android-päivitystä ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset. Lupaus on hintaluokassa hyvä, mutta ei poikkeuksellinen ja esimerkiksi Samsung Galaxy A56:lle taataan 6 vuoden tuki sekä isoille päivityksille että tietoturvakorjauksille. Pykälän kalliimmalle Pixel 9a:lle puolestaan luvataan peräti 7 vuoden ohjelmistotuki.
Kokonaisuudessaan OnePlus Nord 5 on päivittäisessä käytössä ongelmattoman sulavatoiminen, kuten mallisarjan laitteilta on jo totuttu odottamaankin. Tällä kertaa laitteen suorituskyvystä myös huolehtii ensimmäistä kertaa Snapdragon 8 -lippulaivasarjaan kuuluva piiri.
Snapdragon 8s Gen 3 ei kuitenkaan ole aivan niin suuri päivitys viime vuoden Nord 4:ssä olleeseen 7+ Gen 3:een verrattuna kuin pelkästä nimestä olisi voinut odottaa. Parannusta on toki tapahtunut ja prosessoripuolella erot ovat synteettisissä testeissä havaittavia, mutta grafiikkapuolella muutokset jäävät käytännössä varsin marginaaliksi. 8s Gen 3 on kyllä hintaluokkaan erittäin tehokas piiri, mutta niin on yhä tänä päivänä myös Nord 4:n sisältä löytynyt 7+ Gen 3:kin. Positiivisena huomiona OnePlus ei enää nykyisellään vaadi erillisen suorituskykytilan käyttöä täyden suorituskyvyn saavuttamiseen.
Akunkesto puhelimessa on sanalla sanottuna erinomainen ja 5200 mAh:n akusta tunnutaan repivän huomattavan paljon käyttöaikaa. Puhelimen vakioasetuksilla, eli Full HD -resoluution näytöllä ja automaattisella virkistystaajuudella, joka rajoittaa maksimivirkistystaajuuden 120 hertsiin, puhelin kesti yhdellä latauksella jopa neljä kokonaista päivää hieman kevyemmällä käytöllä. Näytön päälläoloajat pyörivät noiden neljän päivän aikana 1–2,5 tunnin välillä. Neljän päivän jälkeen akkua oli jäljellä enää 3 prosenttia ja puhelimen käyttöajat kokonaisuudessaan asettuivat 6 tuntiin ja 25 minuuttiin.
Kovemmalla käytöllä runsaasti suorituskykytestejä ajettaessa ja kokonaisuudessaan noin 2,5 tunnin käyttöajoilla akku saatiin päivän aikana laskemaan 55 prosenttiin, eli silloinkin olisi todennäköisesti toinen päivä ollut vielä saavutettavissa, kunhan vain täyttä rasitusta olisi käytössä hieman vähemmän. Akunkesto on siis hyvällä tasolla, vaikka akun koosta onkin edeltäjään nähden leikattu.
Hyvän akunkeston vastapainona lataustehossa leikkaukset näkyvät selvemmin. Viime vuonna Nord 4:n akunkesto mitattiin io-techissä 80 watin laturilla täyden 100 watin sijaan, sillä suurempaa laturia ei ollut käsillä ja tuolla vajaalla teholla latausajaksi saatiin 37 minuuttia, kun taas valmistaja lupasi 100 watilla vain 28 minuuttia. Tänä vuonna 80 wattia on maksimit, mihin Nord 5 kykenee ja valmistaja lupaa enää vain 45 minuutin latausajan. Käytännön testissämme täysin sammuneesta puhelimesta 100 prosentin akun varaukseen lataus kesti täydet 60 minuuttia, eli viime vuodesta jäädään jälkeen myös vastaavalla laturin maksimiteholla, niin käytännön testissä kuin myös valmistajan lupauksissa. Tulos ei ole hintaluokassaan erityisen huono, mutta heikennys viime vuoteen on uusien laitteiden kanssa aina pienoinen harmi.
Yhteenveto
OnePlus Nord 5 on jälleen tuttuun tapaan yksi hintaluokkansa parhaimpia puhelimia, mutta kolmen vuoden takaisen Nord 2T:n tapaan uutukainen jää kuitenkin ilman Toimituksen valinta -kunniamainintaa. Taustalla on yksinkertaisesti se, ettei Nord 5:ttä voi pitää yksiselitteisesti Nord 4:ää parempana puhelimena, vaan 50 euroa laskeneen suositushinnan lisäksi myös osaa ominaisuuksista on karsittu sen verran, että Nord 4 voi olla uutukaista houkuttelevampi vaihtoehto – jopa samaan hintaan.
Rakenteeltaan Nord 5 ei ole luokassaan poikkeuksellinen, joskin 6,83-tuumaisen AMOLED-näyttönsä kanssa kyseessä on jo suurehko laite. Muoviset kuoret tuntuvat muovisuudestaan huolimatta jämäkältä ja Panda Glass -takalasi yhdessä Gorilla Glass 7i -näytönsuojalasin kanssa tarjoaa myös paperilla kestävyyttä, mutta kyseessä on väistämättä heikennys Nord 4:n metalliseen rakenteeseen verrattuna. Harmillisesti lasiin siirtyminen ei tarkoita myöskään sitä, että mukaan olisi lisätty langaton lataus, vaan puhelin latautuu yhä vain piuhan päässä.
Latausnopeudet ovatkin toinen heikennys edeltäjäänsä nähden, sillä Nord 5 tukee maksimissaan 80 watin SuperVOOC-latausta edeltäjänsä 100 watin sijaan ja kyseiselläkin teholla latausnopeudet jäivät hieman edeltäjäänsä hillitymmiksi. Tyhjästä täyteen tunnissa lataava laite on hintaluokassaan edelleen perushyvä nopeus, mutta heikennys latausnopeudessa silti on tapahtunut. Myös akkua on pienennetty 5500 mAh:sta 5200 mAh:iin, mutta järin suurena miinuksena sitä ei voi pitää, sillä testijakson perusteella akku kestää silti erittäin hyvin. Kevyellä käytöllä onnistuttiin ylittämään jopa neljän päivän käyttöajat.
Heikennysten vastapainona Nord 5 tarjoaa ensimmäisenä Nordina Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiirin. Käytännössä erot edeltäjään jäävät kuitenkin yllättävän pieniksi, sillä Nord 4:n Snapdragon 7+ Gen 3 oli luokassaan erinomaisen tehokas kokonaisuus. Nord 5 on jälleen pykälän tehokkaampi, mutta suurista eroista ei voida puhua, eikä suorituskykyeroa voi erityisen isona myyntivalttina pitää, ellei laitteesta viimeisenkin tehon rippeen irti saaminen ole tärkein kriteeri. Hintaluokkaa nähden kyseessä on kuitenkin erittäin tehokas piiri.
Mielenkiintoisesti leikkauskastiin hypätään taas tallennustilan tyypissä, sillä käytössä on Nord 4:n UFS 4.0:n sijaan UFS 3.1.Lisäksi RAM-muistin määrä pudotettiin pohjamallissa 12:sta 8 gigatavuun. Käytännössä näiden muutosten vaikutukset arkipäiväiseen elämään ovat kuitenkin todennäköisesti hyvin pieniä, eikä niiden vaikutusta ainakaan viikon testijaksolla havaittu.
Kamerapuolella Nord 5:ssä on tapahtunut kehitystä pääkamerassa, jossa on käytössä OnePlus 13R:stä tuttu LYT-700-sensori. Uutukaisen sensori on selvästi Nord 2:ssa käytettyä suurempi. Kamera on hintaluokassaan laadukas tuottaen kiitettävää jälkeä hyvällä dynamiikalla ja yksityiskohtien määrällä, mutta pienenä harmina se tuottaa varsin korostettua jälkeä. Erityisesti kesäisessä auringonpaisteessa vihreän sävyt korostuvat. Myös ultralaajakulmakamera ansaitsee pienen kehun mukaan lisätyn automaattitarkennuksen myötä, mutta kuvanlaadultaan se ei yllä erityisen erottuvaksi matalan resoluutionsa kanssa.
Ohjelmiston osalta tarjolla on vanha tuttu OxygenOS, jonka kanssa käyttökokemus on sulava. Päivitystuen OnePlus lupaa 4 suurelle Android-päivitykselle ja 6 vuoden tietoturvakorjauksille, mikä on hintaluokassaan hyvä lupaus. Se kuitenkin häviää parhaimmille, eli Pixel 9a:n täydelle 7 vuoden päivitystuelle ja Samsung Galaxy A56:n täydelle 6 vuoden päivitystuelle.
Nord 5 on laite, jota voi sinänsä suositella kaikille, joita 450 euron hintaluokassa kiinnostaa erityisesti suorituskyky, mutta edeltäjämalliin tehtyjen leikkausten myötä se on hieman haastavassa raossa jo valmistajan omassakin mallistossa. Nord 4 tarjoaa nimittäin hyvin vertailukelpoisen suorituskyvyn, laadukkaamman tuntuisen rakenteen ja suuremman akun nopeammilla latausnopeuksilla. Merkittävä kompromissi tulee käytännössä vain päivitystuessa, joka on laitteen iän vuoksi yhden vuoden lyhyempi. Toisaalta maksimaalista suorituskykyä kaipaaville OnePlussan omasta valikoimasta löytyy myös tehokkaamman Snapdragon 8 Gen 3:n sisältävä OnePlus 13R, jota myydään artikkelin kirjoitusaikaan 500 euroon. Nord 5:n asema markkinoilla parantuu huomattavasti Nord 4:n myynnistä poistumisen jälkeen, eikä sen hankintaa voi pitää nykyiselläänkään huonona ideana, mutta toistaiseksi viime vuoden malli kannattaa pitää mielessä, vaikka hintaero ei olisi järin suuri.
Plussaa:
- Suorituskyky
- Erinomainen akunkesto
- Luokassaan laadukas pääkamera
- Ultralaajakulmakameran automaattitarkennus
- IP65
Miinusta:
- Muoviset kehykset ja lasinen takakuori edeltäjän metallirunkoon verrattuna
- Muut leikkaukset edeltäjäänsä nähden varauksin
- Pienempi akku
- Heikompi latausteho
- Ultralaajakulmakamera tukee vain Full HD 30 FPS -videota
- Ultralaajakulmakameran matalahko resoluutio ja heikko hämäräsuorituskyky
Huomioitavaa:
- Mukana ei toimiteta laturia (EU:n latausdirektiivi)
- Puhelimelle luvataan 4 suurta Android-päivitystä ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset
2 kommenttia
Loading new replies...
Näytetään 50 ensimmäistä kommenttia. Lue kaikki kommentit ja keskustele aiheesta foorumilla TechBBS →