
Huawei on julkaissut juuri odotetun tiedotteensa Yhdysvaltain kieltolistaukseen ja sen seurauksena keskeytyneeseen Google-yhteistyöhön liittyen:
”Huawei on tehnyt merkittäviä panostuksia Androidin kehittämiseen ja kasvuun maailmanlaajuisesti. Yhtenä Androidin keskeisimmistä globaaleista kumppaneista Huawei on työskennellyt tiiviisti Androidin avoimen lähdekoodin alustan parissa kehittääkseen ekosysteemin, joka on hyödyttänyt sekä käyttäjiä että koko toimialaa.
Huawei jatkaa tietoturvapäivitysten ja huoltopalvelujen tarjoamista nykyisille Huawei- ja Honor -älypuhelimille ja -tableteille, mikä kattaa sekä kuluttajille toimitetut että vielä varastossa olevat tuotteet maailmanlaajuisesti.
Huawei jatkaa turvallisen ja kestävän ohjelmistoekosysteemin rakentamista tarjotakseen parhaan kokemuksen kaikille käyttäjille ympäri maailman.”
Yritys ei siis ottanut vielä kantaa tarkempiin yksityiskohtiin, mutta kertoo tietoturvapäivitysten ja huoltopalveluiden jatkuvan nykyisille jo kuluttajille toimitetuille sekä varastoissa oleville laitteille. Google ilmoitti jo aiemmin, että Google Play -kauppa ja Play Protect -palvelu jatkavat toimintaansa kaikissa nykyisissä Huawein puhelimissa. Sama koskee ilmeisesti myös konserniin kuuluvan Honorin puhelimia. Odotamme vielä Honorin virallista kommenttia asiaan.
Vaikuttaa suomessa olevan vain turhia jätkiä. Potkut tulee ensimmäisenä.
"Suuri osa Huawein Suomen tuotekehityksestä keskittyy päätelaitteiden käyttöliittymäsuunnitteluun ja muotoiluun. Helsingin yksikössä keskitytään lisäksi 4G- ja 5G-antennitutkimukseen, simulointiin sekä matkapuhelinten luotettavuuteen."
Siis mitään "Ei Googlea Huawei puhelimiin" säädöstä ei ole. Se mitä on määrätty, on että Yhdysvaltalaiset yritykset eivät voi käydä kauppaa Huawein ja siihen liittyvien yritysten kanssa. Brändillä ei ole väliä, eikä myöskään tuotteilla. Eli tämä koskee yhtälailla esim. Intelia ja Qualcommia (joista on jo uutisoitukin) tai esim. Microsoftia, mikä on läppäri ja tablettipuolen kannalta aika olellinen asia (tosin x86 puolella homma tyssää jo CPU/GPU puoleen, vaikka Linuxia käyttäisivät).
Ja pakotteet ei ole uusi juttu, vaikka tämä sovellus onkin: Eli erillaiset porsaanreiät on kyllä huomioitu ja siitä tulee yhtälailla runtua jos joku yritys yrittäisi järjestellä pakotteiden kiertoa (käytännössä mikään yritys ei tuollaista riskiä ota).
Perustelisitko tämän vielä jollain tavalla pidemmin? Siis miten olevat että nämä nykyiset millään tavalla heikkenevät?
En kannata Trumpia. Mielestäni virheveto häneltä.
Mitenköhän lie.. Google lupaili tosijaan, että nykyisissä puhelimissa toimii Google kauppa, Googlen palvelut yms. Mutta mahtaako toimia enää sen jälkeen kun Huawei tekee seuraavan päivityksen? Huaweihan ilmeisesti alkaa itse nyt työstämään noita toimintoja, mitkä ennen tuli Googlelta.
Varmaan tuossa tarkoitetaan että kun Usa on herkkä katkaisemaan toimituksia Kiinalaisille firmoille, aletaan siellä yhä enemmän kehtittämään omia tuotetteita korvaamaan yhdysvalloista tuotavia tavaroita. Eli pitkässä juoksussa yritykset menettävät markkinaosuutta.
En silti vieläkään ymmärrä miten se vaikuttaisi nykyisiin? Siis ehkä menettäisivät, mutta eivät menetä?
Eipä sen jälkeen ole USA:nkaan taloudesta paljon jäljellä ja kun valmistuskin on suureltaosin muualla, niin suosta nouseminenkin on hankalaa.
Taidanpa laittaa oman Huawein P30 Pron takuuseen, jos kerran uusien android versioiden lataaminen on "rikki"
Jos esim Kiina ei salli Qualcommin prosessoria maahan tuotavaksi. Menee se konkurssiin hyvin pian.
Kyllä sieltä rahat tulee takas se on aivan varma, jos näin tulee todella käymään mitä Googlen tiedotteessa sanotaan.
Eihän se ole rikki? Versiopäivitykset onnistuu edelleen jos Huawei ne haluaa AOSP koodista rakentaa, se vaan ottaa huomattavasti pidempään.
Lisäksi takuu ei "kata" ohjelmistoa.
Sekä takuussa että kuluttajansuojalaissa on varaumia ylivoimaiselle esteelle, joten korvauksia ei tule Huaweilta tai sen maahantuojalta saamaan, se on selvä.
Sittenhän se ei ole ongelma, jos myös Play kauppa toimii AOSP koodista rakennetulla päivityksellä
pierua pierun jälkeen selaile edes se uutinen läpi. ::FACEPALM
Pidähän sinä pääs kii jooko?
Kaiken tämän hypetyksen keskellä kukaan ei ole huolissaan siitä kuinka amerikkalainen google hallitsee ja vakoilee satoja miljoonia ihmisiä. Tietää missä liikut, mitä kirjoitat ja mitä puhut jne. :tup:
No Yhdysvallat ei pysty hallitsemaan kiinaa tai heidän vakoilua… siksihän tässä soditaan. Googlea voi hallita osittain… kuten Huaweinkin tai Samsung yms devaajatosaa modata anteroa ja rakentaa haluamansa takaportit laillisesti Service Agreement todistus peruskäyttäjälle ja dataa keräämään. Huawei on isoin kiinalaisbrändi joka ulottuu länteen siksi siihen on hyvä iskeä. Kaikki muutkin valmistajat vakoilee, mutta itse luotan Sonyn tietoturvaan eniten jos pitäisi valmis-softaa käyttää, tällä hetkellä käytöstä löytyy crDroid joka toimii erittäin hyvin.
Kuten todettu niissä vanhoissa laitteissa tulee Play kauppa toimimaan normaalisti.
PS en tiedä mihin pitäisi laittaa tämä, mutta kommenttien muokkaus olisi tärkeä ominaisuus… sillä kun kommenttiini tuli kirjoitusvirheitä.
Niinpä. Oikea kunnon syöpä johon ei kunnon lääkettä taida olla..
Siinähän sitten vakoilee. Ihan sama.
Ei se ole vakoilua kun siihen on itse suostunut käyttöehdot hyväksymällä.
Enpä ihan tätä osannut odottaa kun aamulla heräsin. Jos Huawei ja Honor ajetaan pois markkinoilta, joku kai siitä hyötyy. Mitenkään en näe että se joku olisi kuluttaja. Vaikka ei ikinä ostaisi yhtään Huawein laitetta, on silti hyvä että on kilpailijoita ja valikoimaa. Huawei on noussut halpamerkistä Android-puhelinten kakkoseksi eikä näin merkittävän valmistajan putoaminen pois pelistä tiedä hyvää puhelimien hintakehitykselle tulevaisuudessa.
Kotimaisissa kaupoissa tablettivalikoima kutistuu mitättömäksi. Androideja on sitten tarjolla Samsungia ja Lenovoa.
Onko tietoa miten tämä vaikuttaa muissa laitteissa, esimerkiksi modeemipuolella? 4G-modeemeista Telialta löytyy Huawei ja Netgear. DNA:lta Huawei. Elisalta Huawei, ZTE, Zyxel ja Netgear. Valikoimaa siis ei näissäkään ole liiaksi.
Onhan noita Android tablettimerkkejä miljoona, vaikkei DNA:n valikoimista nyt löytyisi. Eli eiköhän sinne valikoimaa löydetä tilalle ainakin lukumäärän suhteen, se ei ole ongelma.
https://support.twitter.com/articles/20175256
Toivottavasti tämä tarkoittaa sitä että näemme pian kilpailevan puhelinkäyttöjärjestelmän ilman Androidin heikkouksia. Luulisi ettei hirveän kauan edes mene Huawein rahakirstun voimin, kun jotain on saatu jo julkaisukelpoiseksi. Toivotaan että tätä mahdollista tulevaisuuden järjestelmää tarjotaan myös entisille Android-laitteille jonain päivityspakettina.
Taitaa kohta Huawein puhelimia saada hyvällä alennuksella Nokia Lumia luurien tapaan.
Avaisivat Huaweilla ne puhelinten bootloaderit taas tai siis pistäisivät avauskoodit jakoon ja samalla myös kaikki niiden rautaan liittyvät lähdekoodit jakoon niin eiköhän niille alkaisi pian tulla custom rom-versioita ja niillä tekisikin jotain.
Mistä sen voi tarkistaa mitkä sovellukset toimivat ilman Google Play Services kirjastoja ja mitkä taas eivät toimi ilman niitä? Esimerkiksi joku WhatsApp ei ilmeisesti toimi ilman
Google Play Services kirjastoja. Ilmeisesti myös Signal ja Telegram tarvivat johonkin
Google Play Services palvelua ja ainakaan vakioversiot niistä sovelluksista ei toimi ilman sitä.
Voi olla pidemmän päälle hyväkin jos sovelluskehittäjät nyt hylkäävät Google Play Services palvelut ja alkavat koodaamaan sovellukset toimimaan ilman niitä. Välttämättä se ei kuitenkaan paljoa lämmitä jotain joka ostanut 1000 euron hintaan jonkun Huawein lippulaivapuhelimen ja WhatsAppit ja muut sovellukset joita tarvisi lakkaavat toimimasta. Varmaan Trumpista eivät kovin positiivisesti ajattele.
Paskin ostos toi P30 Pro joita eräät tututkin ostivat, eivätkä saaneet kauppaa ainakaan vielä purettua.
Onhan noita käyttiksiä jo olemassa, appit ja palvelut on se ongelma.
Ja kannattaa edelleen muistaa, että nyt ei kielletty Googlea tarjoamasta Androidia vaan jenkkifirmoja tarjoamasta mitään. Eli vaikka Huawei tekisi oman käyttiksen ja sinne oman Storen, niin silti ei löydy Youtubea, Facebookkia, Twitteriä, Amazonia, Instagramia, Skypeä, WhatsAppia… aika hiljaista länsimarkkinoilla ilman esim noita, miettii kuinka kivikkoista MS:llä oli appgapin kanssa ja sillä sentään oli edes nuo.
Ymmärrän että P30 Pron, tms. ostajia vähän ketuttaa mutta käytännössä käyttöarvo laitteella ei ole näillä näkymin juurikaan laskenut. Ja SE on ainoa kriteeri jota punnitaan jos kaupan purkua vaatii.
@Walla Noinhan siinä kävisi että parit tuiki tärkeät sovellukset puuttuisi, mutta jos nyt leikitään ajatuksella, kun jo yhtä Windows-luuria käyttäneenä tilanteen tunnen, niin pärjäisin itse kyllä. WhatsApp ja Signal jäisi toki unholaan, mutta voisin lähettää pelkkiä tekstiviestejä, kun Suomessa moni liittymä sisältää rajattomat viestit. En itse käytä somea, enkä ulkomaisia verkkokauppoja, muuten kuin joskus Ebay'tä. Haluaisin vain Youtuben, jota pystyy kyllä katsomaan puhelimen selaimella, nykyään entistä notkeammin mitä joku vuosi sitten puhelinten tehokkuuden tähden.
Näkisin että itselleni ei nousisi sovellukset kynnyskysymykseksi, jos säästäisin puhelimen hinnassa tai saisin muita etuja. Samalla hinnalla ilman paremaa rautaa tai muuta toki en lähtisi Androidia vaihtamaan, sillä tässä ei tueta mitään pikkutekijöitä vaan jättipuljuja. Kannattaa jokaisen muistaa pitää myös Jollan Sailfish OS:ää silmällä.
Mistä niitä ilmaisia P30 Pro:ta saa hakea, kun tämä kerran fakta on?
En todellakaan laske itseäni Kiinan tahi kommunismin ystäviin, mutta joku realismi kannattaa jutuissa säilyttää silti.
Suomen kansan geeneillä ei tulla koskaan kuulumaan länteen. Mongoliveri vetää aina itäänpäin kuten tämänkin ketjun kommenteista näkee.
Kai sitä voi kamerana käyttää? Kunhan huolehtii ettei siinä ole SIM sisässä, ja siirtää kuvat piuhalla koneelle.
Googlella, Qualcommilla, Intelillä ja muilla kumppaneilla varmasti nauretaan myös kun kaupankäynti loppuu top 3 puhelinvalmistajan kanssa unohtamatta tietokoneita ja muuta elektroniikkaa:cigar2:
Itselle nyt ei ole hirveästi väliä mitä ohjelmia käytän: Gmailin voi korvata toisella, Googlen kalenterin voi korvalla toisella, samoten selaimen, vaikka tykkään Chromesta. Mutta sitten YouTube. Se on ongelmallinen. Sitä kun ei voi korvata toisella, vaikka softakaupat on täynnä videosovelluksia. Sisältö vain ei tule sovelluksen vaihdon mukana. Tämä varmasti on monelle kova paikka. Youtuben tiirailu puhelimella on monelle aika isossa osassa. Itse ostin nykyisen Huawein puhelimen nimenomaan Youtube isossa osassa, teen ohjelmistokehitystä mihin tarvitsen Youtuben palveluita. Vitullinen paikka kun ei riittäne kaupan purkuun vaikka vajaan viikon ikäinen luuri.
Jos ottaa noin koville lukea tätä triidiä, niin kannattaa sitten vain siirtyä lukemaan jotain muuta. Jokin Omenoita käsittelevä lirpake voisi olla vallan sopiva sinulle.
Totesin faktan kuten asia on. Katsoppa Youtubesta Vicen vierailu Huawein kampuksella. KAIKKI on kopiota ja teeskentelyä 100%. Koko putiikki on täysin kommunistipuolueen hallussa ja tätä täällä puolustellaan :facepalm:
Mitäs parempaa siellä lännessä on?
@Hooveri
Kaikki on nyt päätä pahkaa kaivamassa 7 vuotta hukassa olleita XDA foorumin tunnuksia, ja toivomassa että bootloader avattaisiin.
Toppia hei nyt. Jos käyttäisitte niitä puhelimianne nyt vaikka vuoden. Katsokaa sitten uudelleen. Ihan samoihin aikoihin kun puoleen Pie:lla julkaistuista Huawein kilpailijoiden malleista ei myöskään ole Android Q:ta.
[emoji3]
Näinpä, itsekin uskon, että ennen pitkään kun munia mittaillaan USA ja kinukkien välillä niin riita poikki keskeltä ja nämä ongelmat väistyy. Mutta se voi olla pitkä tie. Näin kainuulaisena pitää pistää vain leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä ja varautua pahimpaan.
Onhan tämä aika hauska thredi, kun osa ottaa päivitysten loppumisesta sellaiset pultit että avautumisesta paukkuu bannit.
Trumpin päätös voi olla kyllä todella merkittävä. Nyt varmaan hyvin monessa maassa mietitään kuumeisesti sitä, että miten voisi hankkiutua eroon riippuvuudesta iOS, Android ja Windows käyttöjärjestelmiin.
Nythän tilanne on se, ettei ole mitään luottamusta siihen että ne toimivat esimerkiksi huomenna tai ensi kuussa ja omista älypuhelimista voi tulla milloin tahansa romurautaa. ZTE firman Yhdysvallat ajoi jo muutama vuosi sitten vaikeuksiin ja nyt sitten vuorossa on Huawei.
Kiinan ei tarvi kovin kummoisia päätöksiä tehdä niin Windows-tietokoneiden ja Applen vehkeiden myynti loppuu siinä maassa kokonaan. Pistää vaikka vaatimukseksi, että maassa myytävien puhelimien ja tablettien käyttöjärjestelmän on oltava kaikille avointa koodia. Microsoft ja Apple tuskin siihen suostuvat vaan vetäytyvät Kiinan markkinoilta itse.
Jos Nokialla olisi nyt sama markkinaosuus älypuhelinmarkkinoilla kuin joskus 2007 vuonna oli, niin eihän Trumpia mikään olisi estänyt kieltämästä Nokiaakin käyttämästä Googlen palveluita puhelimissaan kun haluaa suojella oman maan firmoja ja yrittää pitää kiinni älypuhelimien muodostamasta vakoilukoneestaan.
Kauanko siinä nyt menee kun Huawein puhelimissa Google Play Service lakkaa mahdollisesti nyt päivittymästä uusiin versioihin ennen kuin sovellukset lakkaavat laajemmassa mittakaavassa toimimasta kun vaatisivat uudempaa Google Play Service version kirjastoja toimiakseen? Meneekö siinä pari kuukautta, vuosi, pari vuotta vai miten pitkään?
Io-techin toimitus voisi tehdä jutun jossa johankin luuriin asentaisi vaikka Lineage OS käyttöjärjestelmän, mutta jättäisi Google GAPPSit asentamatta. Sitten testata miten eri sovellukset ja sovelluskaupat toimivat ja miten monen vaikka suosituimmasta TOP30 sovelluksesta saa toimimaan ja miten moni ei suostu toimimaan. Tämähän on tilanne nyt uusien Huawein puhelimien kanssa. Paitsi sillä erotuksella että Huaewein puhelimissa bootloader on lukittu eikä custom romia pysty asentamaan.
Sitä en tiedä mikä estäisi Alphabet Inc. firmaa myymästä vaikka sitä Google Play Service palvelua jollekkin ulkomaiselle firmalle tai säätiölle nimellisellä hinnalla ja tekemällä siitä samalla avointa koodia. Myisivät sen vaikka Sveitsiin. Silloin Trumpin kiellot koskien sen käyttöä eivät vaikuttaisi yhtään mitään. Voi olla mahdollista että "United States Foreign Intelligence Surveillance Court" tuomioistuin on antanut salaisen määräyksen jolla estetään Googlea luopumasta siitä Play Servicestä tai tekemään siitä avointa koodia avoimella lisenssillä.
Lueppa vaikka ne Edward Snowdenin vuotamat dokumentit NSA:n urkinnasta ja mieti sitten miten kukaan voi moista stasimeinkiä puolustella. :facepalm:
Väittäisin että Yhdysvallat ja sen kätyreinä toimivat IT-jätit vakoilevat Suomessakin sata kertaa enemmän suomalaisia kuin kiinalaiset. Se ei ole mikään pieni määrä tietoa mitä keskiverrosta suomalaisestakin löytyy esimerkiksi noista neljästä firmasta eli Google, Microsoft, Apple ja Amazon. Vaikka ne itse onnistuisi välttämään niin ties minkä firman ja viraston pilvipalvelut ja serverit pyörivät jossain Amazonin datakeskuksessa ja omia tietoja päätyy sitä kautta Yhdysvaltojen urkkijoille.
Eikös tuolla artikkelissa sanottu, että:
"Googlen antaman lausunnon mukaan nykyisillä Huawein ja konserniin kuuluvan Honorin puhelimilla Google Play -kauppa sekä Google Play Protect eli sovellusten tarkistaminen ennen latausta tulevat toimimaan jatkossakin. Uusia käyttöjärjestelmäversioita tai kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä ei nykytilanteessa kuitenkaan enää tule ladattavaksi. Käyttäjillä jotka eivät juuri päivitä puhelimiensa ohjelmistoa, ei kiellolla pitäisi siis tämänhetkisen tiedon mukaan olla käytännön vaikutuksia laitteen toimintaan."
Eli kuukausittaiset päivitykset jäävät puuttumaan, mutta sen suurempia harmeja ei nykyisten luurien omistajille koidu? Ehkä seuraava versiopäivityskin (Q) jää välistä(?), mutta itselle se ja sama, jos tietoturvaa pidetään edes jotenkin ajantasalla. Eipä tuo Android juuri miksikään ole muuttunut sitten Marshmallow-aikojen. Rauta vaan nopeutunut roimasti.
Itse ymmärsin tuon uutisoinnin näin, että kunhan ensimmäinen päivitys tulee Huawein puolelta niin Google voi pestä kätensä omista palveluista heti. Oli se mikä päivitys tahansa. Vaikka sitten tietoturvapäivitys.
Tuosta Googlen omasta twiitistä ei saa selvyyttä siihen tuleeko se Google Play Store ja Google Play Services päivittymään uusiin versioihin vai toimiiko se jatkossa sitten nykyisellä versioilla niin pitkään kun toimii ja se on sitten henkilökohtainen voi voi jos joku sovellus ei toimikkaan enää vanhalla Google Play Services kirjastolla.
Joku toimittaja voisi Googlen viestinnästä tiedustella asiaa yksiselitteisillä kysymyksillä. Tosin välttämättä eivät vastaa mitään vaan toivovat että kohu ehtii laantua.
Google-uutisia – Google
Android tietoturvapäivitykset eikä android versiopäivityksetkään ole ongelma kun ne saa Huawei Android Open Source Project (AOSP) kautta.
Sen sijaan tuo Google Play Service on se ongelmista pahin. Google Play Store on paljon pienempi ongelma kun sovelluksia voi latailla vaikka APK Mirror APK Pure sivustolta.
AFP: Yhdysvallat lykkää vientikieltoa Huaweille
"AFP: Yhdysvallat lykkää vientikieltoa Huaweille
Julkaistu: 21.5. 1:21
Yhdysvaltain kauppaministeriö haluaa antaa Huaweille aikaa sopeutua muutokseen.
AFP: USA lykkää maan teknologian vientikieltoa kiinalaisyhtiö Huaweille elokuun puoliväliin. Kauppaministeriön mukaan 90 päivän lisäaika tarvitaan, jotta Huawei ja sen kumppanit ehtivät sopeutua muutokseen.
Juttua päivitetään"
Microsoft ja muutamat muutkin kokeili kilpailla Googlea ja Applea vastaan jo vuosia sitten, heikolla menestyksellä.
Jos edes Microsoft ei Nokian avullakaan mahtanut mitään vuosikymmenen alussa, niin miten luulet että jollekin kinuskifirmalle kävisi nyt? Ei vaan onnistu, ei zäänssiä, ETENKIN kun siinä kiinalaiskäyttiksessä ei toimisi meille tutut sovellukset edes sen vertaa mitä Windows Phonessa toimi! Ellei ne jonkun emulaation avulla saisi ongelmaa kierrettyä, mutta en usko että Kiinan ulkopuolisia kuluttajia kiinnostaa.
Kiinassa ei kyllä mitään laillisia Windowseja ole juuri myyty tähänkään asti. Käsittääkseni Microsoft vetäytyi siitä maasta vapaaehtoisesti kun totesivat, ettei hommasta mitään tule.
Kiina voisi saada Windowsin käytön loppumaan vain siten, että kieltää sitten myös Intelin ja AMD:n prosessorit. Siitä sitten vaan.
Huawei voi alkaa myydä puhelimia vaikka Android Open Source Project (AOSP) romeilla. Silloinhan siinä toimisia suoraan kaikki android sovellukset. Paitsi ne jotka vaativat pohjalle Google Play Serviceä.
Kun maailman toiseksi suurimman älypuhelimien valmistajan luurissa ei toimi joku sovellus ilman Google Play Serviceä, niin siinä ei varmaan kauaa mene kun sovellusten kehittäjät heivaavat sen Google Play Servicen mäkeen ja tekevät sovelluksensa toimimaan ilman sitä.
Eikä siinäkään varmaan kauaa mene, että esimerkiksi ne Suomen suosituimmat sovellukset löytyvät Google Play Storen lisäksi sieltä Huawein kauppapaikasta.
Jos Nokialla ja Microsoftilla ei ollut muskelia pukata uutta käyttöjärjestelmää älypuhelimiin, niin Kiinan valtion resurssit ovat "hieman" eri kaliiberia niihin verrattuna. Lisäksi homma on paljon helpompi jos pitää vain uusi sovelluskauppa rakentaa avoimen lähdekoodin android puhelimille ja Google Play Service heivata mäkeen. Mahdollisesti Kiina saa siihen merkittävästi tukea myös esimerkiksi Venäjältä, Intialta ja monelta muulta maalta jotka haluavat riippuvuudesta Googlesta eroon. Siinähän olisi jo yli 2,6 miljardin asukkaan valtiot kuluttajineen takana. Mahdollisesti myös EU voisi lähteä siihen mukaan ja Etelä-Amerikasta muutama iso maa. Jos joku Google Maps tai WhatsApp ei toimi eikä niitä kiinnosta tehdä vaihtoehtoisessa sovelluskaupassa toimivaa versiota, niin eiköhän niiden tilalle ole tulossa iso kasa muita firmoja omine sovelluksineen.
Huawei sai juuri 90pv jatkoajan lisenssilleen ja siruostoilleen, eli tilanne vakautettin neuvotteluiden ajaksi:
U.S. eases restrictions on Huawei; founder says U.S. underestimates Chinese firm – Reuters
Sinänsä hyvä ratkaisu, sillä veikkaan, että pelkästään verkkopuolella tuo kielto olisi aiheuttanut kohtuuttomasti ongelmia ympäri maailmaa.