Olemme valmistelemassa io-techin testilabrassa uutta videota tietokoneen vesijäähdytyksestä kovilla putkilla, joten sitä varten aiemmin letkuilla rakennettu vesijäähdytys Lian Lin O11 Dynamic -koteloon piti purkaa. Kuvasimme purkuprosessin, mutta se on tavallaan turhaa sisältöä tulevan kovaputkiprojektin videolle, joten päätimme tehdä siitä erillisen videon.
Videolla käy ilmi, että kiireessä käytetty ja jo aiemmin avattu akkuvesi oli todennäköisesti sisältänyt epäpuhtauksia ja letkut olivat muutamassa kuukaudessa kellertyneet ja samentuneet. Hyvänä muistutuksena vesijäähdytyksessä kannattaa ehdottomasti käyttää korkkaamatonta akkuvettä ja tulevaan projektiin tilasimmekin akkuveden joukkoon sekoitettavaksi EKWB:n uutta EK-CryoFuel Clear -tiivistettä, joka sisältää biologisen kasvunestoa ja korroosiosuojauksen.
Vaikka rakennettuun nestekiertoon on lisätty oikeaoppisesti ilmausruuvi ylös ja tyhjennysportti alas, joutui kahden jäähdyttimen custom loopissa nestettä pakottamaan ulos kierrosta letkuja vääntelemällä ja puhaltamalla. Lisäksi videolla nähdään hyvä muistutus siitä, että asiat kannattaa tehdä huolellisesti ja hätäilemättä, etteivät kalliit komponentit vahingossakaan rikkoudu.
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Miksi ne jäykät putket pitää laittaa, ja miten niitä väännellään sitten kun ne vaihdetaan?
Uskaltaisin väittää, että tuo akkuvesi ei ollut ongelma tuossa samentumisessa, vaan letkujen heikko laatu. Eikös tuo ollut jotain kiinan letkua? Sama ongelmahan on ollut Alphacoolinkin kirkkaassa letkussa, 1-2viikkoa ja samentuu, oli kierrossa mitä litkua tahansa.
a) ovat näyttävämmät kuin pehmät letkut
b) on yksi vesijäähdytysharrastuksen "alatyyleistä"
c) nuo kuumennetaan, taitetaan ja leikataan oikean muotoiseksi ja mittaiseksi aina yksitellen sopivaksi
No, myös akkuvesi oli aika varmuudella epäpuhdasta, voi olla lisäksi letkun laatukin.
Olikos tuo neste värjäytynyt itsessään? Ei tuosta videolta nähnyt sitä oikein kunnolla. Nuo surkeimmat letkut menee kyllä huonoksi melko nopeasti. Tuolla custom loop ketjussahan noita kuvia on ollut eri letkuista jo melko pitkään. EK:n duraclear ja primochillin Primoflex ovat käytössä todettu hyviksi letkuiksi, tosin metrihintakin on ilmeisesti moninkertainen tuohon nähden.
Myös Tygon letkut on ollut ihan hyviä mutta hinta korkea.
Itse olen käyttänyt ihan valmiiksi sekoitettu nestettä ja tällä hetkellä on Coolforce CF1 onko se nanoxian valmistama.
Ja kyllä ne vuosien saatossa hieman letkut muuttavat väriä siitä ei pääse eroon.
Neste oli ok eli ihan kirkasta ei värjääntynyttä.
Byksiltä 3 metriä 10mm Inner Diameter + 16mm Outer Diameter Flessibile Tube / PU Silicone Tube / Transparent Water Hose Pipes 1 Meter/pcs
Subtotal: US $9.18 Shipping: US $9.53
Total: US $18.71
vs
EKWB EK-DuraClear 9,5/15,9mm 3M 19€
EK-DuraClear 9,5/15,9mm 3M RETAIL – EK Webshop
Ehkä kannattaa tuota EKWB:n letkua ostaa ihan suosiolla.
Sulla oli vaan paskaa letkua. Ei akkuvesi ollu tohon syypää.
Ihan hyvä video, näkeepä vähän miten hommaa lähdetään tekemään. Ei kai nuo kirkkaat letkut oikein mikään pysy kirkkaana? EK:n ZMT ei sameudu 🙂
By the way, videon logon QR koodi ei toimi :tdown:
katso liitettä 197091
Tässä toimiva :tup:
katso liitettä 197092
Ja jimmyltä himpun halvemmalla ja ilmaisella toimituksella: EK-Waterblocks EK-DuraClear 9,5/15,9mm PVC-letku, kirkas – 18,70€
Ok. Tarkoitin kyllä c:n osalta, että miten se tyhjennysvääntely tapahtuu sitten kun nuo jäykät putket pitää vaihtaa uusiin 😉
Kai tässä mennään sitten lopulta "all-in", ja laitetaan kupariputkea tilalle 😀
Miten se uusien putkien mittaus muuten tapahtuu? Mallinnatko ensin 3d:nä ne ja sitten otat jonkun suoristuksen missä on venymät huomioitu, vai jotenkin silmämääräisesti?
Itse olen käyttänyt viime vuodet ainoastaan akkuvettä ja hapotettua puhdasta hopeaa. Kultasepiltä saa yleensä muutamalla eurolla valssattua hopealastua jonka voi pyytää hapottamaan(poistamaan hapettuman pinnasta suolahapossa) jonka sit voi vaan nakata vesisäiliöön.
Hopea tappaa levät ja bakteerit kierrosta. Viimeksi siivotessa 2v kiertoa oli kertynyt ainoastaan hyvin vähän prossun coolerille töhkää joka todnäk halvoista letkuista jotain, gpu cooleri miltei puhdas.
Nyt ollut laadukkaammat etran polttoaine(?)letkut 3v ja vaihdoin just näytönohjaimen uuteen jossa blokki oli miltei puhdas.
Tästä olisi mielenkiintoista saada vertailua, joka olisi luonnollisesti aika aikaavievä toteuttaa. En ymmärrä silti sitä tanssia näiden korroosiota/muita ongelmia aiheuttavien (kalliiden)lisäaineiden kanssa ja osien metallisisältöjen yhteen sovittamisien kanssa kun hopeaa käytetään laajalti muissa sovelluksissa levän ja bakteerien torjunnassa.
Eikö ole riskiä, että pumppu imaisee hopealastun tankista sisään?
Sitä varten on keksitty siivilä
Tapoja on monia, mutta itse rakensin omani käyttämällä ensin ”mallinnukseen” piippurasseja (semmoisia taivuteltaia askartelukarvalankoja) ja kun putkien suunnitellut reitit oliv katsottu, mittasin matkat viivainta ja noita ”piippurasseja” käyttäen. Sen jälkeen tein ”pohjat” millimetripaperille jotta oli helppo tarkistaa taivutuksien oikeat mitat.
”Mallinnus” siis tähän tapaan:
https://i.imgur.com/Fsojo40.jpg
Oikeasti yksittäinen taivutus on triviaalia koska voi aina tehdä sen ylipitkillä putkilla ja sitten leikata päistä kunnes kaikki on juuri kohdallaan. Sitten jos halutaan 2+ taivutusta pätkää kohden, alkaa kaivata tarkkoja mittauksia ja apuvälineitä. Ja reilusti putkea, koska huteja voi tulla.
Hutikokoelma, ja taivutuksiin käytetty ”muottipenkki” jonka kyhäsin jämäpuusta:
https://i.imgur.com/inVxuVR.jpg
Muutama irtoklapi ja puristin niin kahden mutkan taivutukset sai just eikä melkeen oikean mittaisiksi. Paljon hankalampaa oli saada itse mittaukset tehtyä oikein 🙂
Lopputulos:
https://i.imgur.com/AlKTSFt.jpg
Ihan hieno on. Tuosta jo näkee, ettei se ehkä sittenkään ihan niin millilleen ole. Varmaan eri asia olisi, jos tosiaan olisi jotain kupariputkia.
Millin pari nuo joustaa, sen jälkeen menee kyllä uusiksi että tarkkuutta vaaditaan että lopputulos on siisti. Pituuden puolesta on helppo vain sahata lopusta vaikka milli-pari kerrallaan että on juuri oikea pituus.
Kyllä ne siis sen verran vääntyy, että ne saa sovitettua paikoilleen ja irti.
Varmaan kannattaa olla sen kokoinen lastu että ei mahdu?
Heh, Sampsa meinas vielä laittaa sen kortin samalla tavalla takaisin pystyyn.
Jos sieltä haluaa aivan kaikki vanhat nesteet pois, niin uutta nesnettä kierrätetään niin kauan, kuin vanha poistuu eli vaikka 5l yhteensä.
Samaahan ideaa käytetään esim. autojen automaattilaatikoiden huoltokoneilla. Ja samaahan voi käyttää ohjaus tehostimeen eli säiliö tyhjäksi, uutta säiliöön ja käynnistetään sekä ohjaus muutaman kerran oikealle kuin vasemmalle. Tuota tehdään niin monesti, että väri on muuttunut. Ja uusii vaikka parin viikon päästä, että järjestelmästä irronnut kaikki.
Kiitoksia videosta, nyt siinä oli vähän jännitystäkin, hieno idea:-)
Katsoin "MITÄ; ei kai se enää meinaa tuota GPUa pystyyn jättää"
-onkos tuolla joku syy miksi alunperin sen pystyyn halusit?
Noista muoviletkuista: Tuli mieleen, että pienellä putsauksella hammastahnalla putkenpäästä saisi varmistuksen; onko likaantunut vaiko muoviputken rakenne muuttunut lämmöstä.
Kotelosi pohjaa katsoessa; ihmettelin sen säleikköä. Ihan mutu-tuntumalla arvelen, että siitä on helposti 50% ilmanvirran vastusta. Sitähän voi helposti testata laittamalla käden tuulettimen eteen säleikön kanssa ja ilman.
Miksi siinä pitää yleensäkään mitää säleikköä olla? Sais luultavasti toisen tuulettimen jättyä pois samoilla ilmavirroilla?
Putket eivät mene vaihtokuntoon, ellei käytä jotain huonolaatuista värillistä nestettä. 🙂
Itsehän käytän tuota Cryofuelia pelkästään kierrossa ilman akkuvettä ja hyvin on toiminut. Joskus ollut myös Kelvin Catcheriakin ja pelkkää akkuvettä. Hyvinhän noi kaikki on pelittänyt mutta lähes poikkeuksetta pelkästään kirkasta cryofuelia :tup: Eikä itseäni nyt haittaa mitä se litku maksaa, onko se nyt edes kallista. Harrastushan tämä on ;):tup:
Samalla lailla ollut vain akkuvesi + hopeamötikkä tankissa ja samat vedet kiersi 3v ennen huoltoa. Eipä paljoo näkynyt möhnää missään ja Primon letkutkin näytti vielä todella hyvän näköisiltä sisältäpäin.
mietinkin tovin eilen et miten tuon kuvaa, eli se lastu on sellanen käherrys, eli esim. lusikan "terän" kokoinen pala joka on leikattu yhdeksi pitkäksi mytyksi. Tämä onkin juurikin todella tärkeä seikka ettei se "lastu" lähde seilaamaan minnekään. Pahoittelut epäselvästä kielikuvasta 🙂
Ikinä ei pitäisi ihan pelkkää akkuvettä laittaa (tosin varmasti tiesitkin). Joskus sillon Celeron1 aikaan kun noita käsin värkättiin eikä kaupoista löytynyt valmiita litkuja niin hieman glygolia sekaan. Pisimmillään taisii mulla olla samat litkut kierrossa 4v ilman ongelmia. Yllättäen ei tosin Celeron1 aikaan, kun CPU:ta sai vaihtaa useammin kuin sukkia, mutta en mä sillonkaan tilannut mitään erikseen vesijäähdytys törkyä, akkuvettä ja glygolia vaan huoltarilta ja sillä hyvä. 🙂
Tästä on eri koulukuntia. Toiset sitä mieltä, että pelkästään puhdasta vettä, toiset sitä mieltä että lisäaineita sekaan.
Molemmat koulukunnat voisi perustella näkemyksensä 🙂
Sillon joskus kun jaksoin vesien kanssa pulata, niin tuli yritettyä ihan pelkällä puhtaalla akkuvedellä. Levää pääsi lopulta kasvamaan. Tämä tosin varmasti johtui osittain siitä, että jotain elävää varmaan oli jäänyt esim lauhduttimeen, pumppuun ja blokkeihin. Osa näistä seisoi aika pitkään odottelemassa asennusta ihan avonaisena. Eikä noita nyt kotona pysty kunnolla nukettamaan ja desinfioimaan.
Itsellä oli lauhduttimena ilmalämpöpumpun kenno, sellainen 120cm x 70cm x 2 cm, 90 asteen mutkalle taitettu, siinä oli pelkkää kupariputkea 6-10 metriä kun se mutkitteli edestakaisin sitä kennoa. Aivan mahdoton yrittää millään harjalla pestä läpi koko putkisto.
Pesun/letkujen vaihdon jälkeen yhtä huolimaton asennus, mutta glygolit sekaan. Ei alkanut levää kasvamaan.
Sen olen ainakin kuullut perusteluksi esim glygolin käyttämättömyydeksi, on se että se heikentää lämmönsiirtoa. Käytännössä en saanut mitattua mitään eroa, joten taitaa olla aika teoreettinen ero, varsinkin kun sillä glygolilla ei haeta pakkaskestävyyttä eli aika laimeat litkut vs. mitä esim auton jäähyssä kiertää.
Joskus kävi mielessä myös lurauttaa pontikkapannusta satsi vesijäähylle, mutta en sitten viittinyt alkaa viinan kanssa läträämään kun ei voi olla varma etteikö se mahdollisesti haurastuta jotain tiivisteitä tjsp. Ei sitäkään tarvitsisi palavana sekoituksena käyttää. 🙂
— edit —
Itselle siis tärkein peruste tuossa oli juurikin se huoltovapaus, eli ettei sinne letkuihin ala kavamaan ties mitä ja tarvitse avata taas uudestaan. Silloin ei ollut pikaliittimiäkään vaan klemmareita niin CPU + NB + GPU + kenno + pumppu viritelmää ei todellakaan tehnyt mieli purkaa ja sitten täyttää uudestaan jos ei ollut pakko. Kaikki blockit oli kuitenkin itse tehtyjä, joten liittimet ei ihan yhtä helppokäyttöisiä kun nykyisissä.
Akkuvesi + hopeaa kiertoon.
+ estää kasvustot kierrossa (paljon akateemisia tutkimuksia aiheesta olemassa, ja tuloksiakin tehosta)
+ todennäköisesti halvin toimiva vaihtoehto, hopean voi itse hapottaa myös kotioloissa siivouksien yhteydessä esim. sitruunahapossa
+ ei yhteensopivuusongelmia eri metallien kanssa
– hopea voi olla vaikeaa löytää jos ei ole kultaseppää lähellä
– ei saavuta jonneilta arvostusta jos ei ole väriä kierrossa
Laittaa saman verran ledejä kuin keskivertodiskossa niin silloin saa arvostusta jonneilta jos sitä kaipaa
Itse kuulun koulukuntaan "laitetaan litkut mitä ko. vesijäähyraudan valmistaja suosittelee". Eli omassa EK-only setissä on EK-sertifioitua CryoFuel-lisäainetta EK-sertifioidussa sekoitussuhteessa akkuveden mukana.
Ikää setillä on noin puoli vuotta ja tähän mennessä ei ole eläviä olentoja kierrosta löytynyt. Pleksi-blokin läpi CPUn pieneet kanavat ovat puhtaat ja pumppu-säiliökombossa ei ole muuta kuin kirkasta nestettä. PETG-putket ovat myös pysyneet kirkkaana. Ainoa ero lähtötilanteeseen on hyvin pieni pölykerros sisuskalujen päällä joka pitäisi joku päivä jaksaa puhallella pois…
– Hopea reagoi vielä voimakkaammin epäjalompien metallien (tina) kanssa ilman korroosioinhibiittoreita joka johtaa vielä nopeampaan jäähdyttimen tinausten katoamiseen ja vuotamiseen. Lisäksi hopea ei ole yhteensopiva useimpien kaupallisten jäähdytysnesteiden kanssa, ts. hopean lisääminen kiertoon ei tee enää yhtään mitään. TJEU: permalink
T: ei ikinä pelkkää akkuvettä.
En pysty perustelemaan tuota mutta käytössä oli pelkkää akkuvettä jonkun 6kk eikä mitään ongelmia, levää tms. Tosin kierrossa on varmaan ollut jämiä joko Calvin Ketcheristä tai cryofuelista. Kyllä se siis mielestäni ainakin jonkuna aikaa sopii väliaikaseksi ratkaisuksi.
Vähän sama mutta käytän pelkästään Cryofuelia ilman akkuvettä. Mikäs se cryofuelia edeltävä ek litku oli niin sama juttu ja hyvin on toiminut 🙂
Niin cryofuelistahan on kahta mallia – tiivistettä jota sotketaan akkuveteen että "valmista" tavaraa jota käytetää sellaisenaan.
Ai on vai? Onkohan silti väliä vaikka pelkkää tiivistettä kierrossa??
Väittäisin että kirkkaasta ei ole kuin YHTÄ versiota
Onko nuitten hifistely litkujen käytöstä hyötyä verrattuna perus jäähytin nesteeseen. Moisella autossa kestää alumiini, kupari valurauta kierrossa osat vuosikymmeniä.
Saa olla taskunpohjalla melkoisesti ylimääräistä jos lyö loopin täyteen noilla 10e/100ml maksavilla tiivistepulloilla. Lämmönjohtavuuteen saattaa tulla pieni heikennys, enemmän ehkä pelkäisin viskositeetin nousun kautta että virtausnopeudet saattaa tipahtaa kohtalaisesti.
Emmä niitä käytä/osta vaan noita 900ml:siä cryofuel kirkkaita :tup:
No ei varmaan oo kun ovat suurimmaks osaks sitä akkuvettä 😀
Onhan autoissakin eri materiaaleista tehdyille moottoreille erilaisia jäähdytysnesteitä. Sama pätee nestejäähyihin – parashan se on käyttää tarkoitukseen erityisesti suunniteltua ainetta, joka huomioi kierrossa yleisesti käytetyt materiaalit.
Toi vähän riippuu koska valmistajat suosittelee niiden omia mömmöjä aina ja niillä saattaa tommosen järkevähkön cryofuelin sijasta olla "best watercooling liquid ever" värillistä nestettä mikä sakkaantuu kuukaudessa ja tukkii kaikki blokkien mikrokanavat. Mitä vähemmän ylimääräistä paskaa niissä nesteissä on sen parempi. Glykolia en suosittele enää tänä päivänä koska lähes kaikissa vesijäähykäyttöön myytävissä pumpuissa ja suuressa osassa blokeista on akryyliä ja/tai pleksiä.
Juu, toki jakauma litkujen laadussa voi olla suuri, eikä kaikki vaihtoehdot ole automaattisesti hyviä.
Mulla tulee nyt tuohon kovaputkikiertoon akkuvesi + EKWB EK-CryoFuel Clearia kun tuota buildia on tarkoitus käyttää pidempään.
Miks ei pelkkää cryofuel jäähdytysnestettä?
Varmaankin Cryofuel tiivistettä+akkuvettä.
Onha tuo halvempaa tietysti, 4e/1l akkuvettä ja 7.2e/100ml cryofuel tiivistettä. Ite käytän akkuvettä loopin puhdistukseen ja premixiä sen jälkeen :):tup:
Lainatakseni nyt noita viestejä…niin kiertoon ei siis lisätä muuta kuin akkuvettä ja hopeaa joka on itselläni toiminut. Minkäänlaisia korroosion merkkejä ei kuparisissa blokeissa ole ollut nyt 4, kohta 5 vuoden aikana.
Tottakai saa ostaa vettä jossa on jokin seos tavallisia metalleja ja väriaineita jos se hivelee silmää, onhan nuo siis komean näköisiä nuo kierrot. Itselläni ei ole ikkunaa koneen kyljessä ja hakusessa oli mahdollisimman hiljainen kokoonpano sekä järjetön ylikellotuspotentiaali.
[/QUOTE]
Mitään näistä ymmärrä kun ne ole/aio ropannut noita.
Mutta voisiko näissä olla metalliputkia, vähän kun hydrauliputket, jotka menevät siisteissä riveissä niissä kiinnikkeissä. Kuten raskas kalusto yms. Sellaisten ruuvattavat liitospäät ovat myös aika pommin kestäviä.
Harvemmin sille kuparille mitään tapahtuukaan, se kun on sähkökemiallisessa jännitesarjassa melko ylhäällä, heti seuraavana hopeasta. Kupari-tina tai hopea-tina parina ovat pikkaisen etäämmällä toisistaan. Nikkeli (jos kierrosta löytyy niklattuja kupariblokkeja) menee vielä tinan alapuolelle epäjaloudessaan.
Hopea tappanee kyllä bakteerikasvuston vedestä mutta se ei tuo minkäänlaista korroosionsuojaa, vaan päinvastoin pahentaa vaan tilannetta.