AMD selvensi Ryzen 7000X3D -prosessoreiden ylikellotusominaisuuksia

25.1.2023 - 18:18 / Petrus Laine Kommentit (17)

Ryzen 7000X3D -prosessorit eivät tue manuaalista ylikellotusta, mutta Precision Boost Overdrive ja Curve Optimizer ovat nyt tuettuina.

Viikonloppuna netti täyttyi otsikoista, joiden mukaan tulevat Ryzen 7000X3D -prosessorit tukisivat ylikellotusta. Uutinen otettiin laajalti ilolla vastaan, mutta kyse oli ennenaikaisesta ilakoinnista, sillä AMD on nyt antanut HardwareLuxxille lausunnon asian tiimoilta.

Ensimmäisen sukupolven X3D-prosessori eli Ryzen 7 5800X3D ei monien harmitukseksi tukenut prosessoriydinten ylikellotusta, vaan vain muistiohjaimen ja Infinity Fabricin kellotaajuudet olivat säädettävissä. Ryzen 7000X3D -prosessoreiden tuotesivuille oli kuitenkin eksynyt teksti, jonka mukaan uudet prosessorit tukisivat ylikellotusta, mikä sai monet jo innostumaan, mutta valitettavasti turhaan.

HardwareLuxxille antamassaan lausunnossa AMD heittää kylmää vettä ylikellotustukea juhlineiden päälle: Ryzen 7000X3D -sarjan prosessorit tukevat edeltäjiensä tapaan ylikellotusta muistiohjaimen ja Infinity Fabricin osalta sekä uusina ominaisuuksina automaattista ylikellotusta Precision Boost Overdriven ja Curve Optimizerin kautta. Manuaalinen ydinten ylikellotus on edelleen pannassa, kuten ensimmäisenkin sukupolven prosessoreilla.

Lähde: HardwareLuxx

Kiinalainen Loongson julkisti ensimmäisen integroidulla GPU:lla varustetun prosessorinsa

Omaan käskykantaansa prosessoripuolellakin luottavan Loongsonin mukaan se on suunnitellut käyttämänsä GPU-arkkitehtuurin itse, eikä kyseessä ole ulkopuolelta lisensoidusta tekniikasta.

Kiinalainen Loongson valmistaa tätä nykyä omaan LoongArch-arkkitehtuuriinsa perustuvia prosessoreita oman maansa markkinoille. Hiljattain se löysi tiensä otsikoihin julkistettuaan ensimmäiset useaan siruun perustuvat prosessorinsa.

Loongsonin uusi LS2K2000-prosessori sisältää kaksi LA364-prosessoriydintä, 64-bittisen DDR4-2400-muistiohjaimen, tuen PCIe 3.0 -väylille ja muut perustason järjestelmäpiireille tyypilliset ominaisuudet, kuten USB-, verkko- ja ääniohjaimet. Täysin uutena yhtiön prosessoreille mukana on nyt myös integroitu LG120-grafiikkaohjain.

Integroiduissa grafiikkaohjaimissa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta Loongsonille se on ensimmäinen GPU ylipäätään ja yhtiön mukaan se on suunnitellut koko GPU:n arkkitehtuureineen itse. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, millaisiin taidonnäytteisiin sen rahkeet riittävät, mutta ottaen huomioon prosessorin muut ominaisuudet, mistään vauhtihirmusta tuskin on kyse. Loongson ei ole myöskään mainostanut mitään GPU:n ominaisuuksia tässä vaiheessa sen kummemmin, mikä tekee arvausleikistä entistä haastavampaa.

Lähde: Tom’s Hardware

Analyytikko: Intel on ottanut esiin raskaan aseistuksen kuluttajamarkkinoilla

Intelin alennuksiin ja volyymiin perustuva aseistus on saanut Bernsteinin analyytikot varpailleen ja laskemaan AMD:n osakkeen tavoitehintaa, mikä peilautui myös osakekurssiin.

Analyytikkoyritys Bernstein on laskenut AMD:n osakkeen odotusarvoa. Syyksi tähän yhtiö kertoo paitsi heikenneet PC-markkinat, myös Intelin toimet, joita analyytikot kuvaavat lähes tuhoisiksi kilpailijalleen.

Bernsteinin analyytikko Stacy Rasgonin mukaan PC-markkinat ovat tällä hetkellä huolestuttavassa jamassa paitsi yleisen markkinoiden kutistumisen vuoksi, myös Intelin muuttuneen markkinakäytöksen vuoksi. Rasgonin mukaan Intel on ottanut raskaan aseistuksen käyttöön PC-markkinoilla ja päättänyt, että jos tuotteet jäävätkin tällä hetkellä hyllyyn, on niiden syytä olla kuitenkin yhtiön valmistamia. Intelin raskas aseistus nojaa käytännössä merkittäviin alennuksiin valmistajille sekä yhtiön omaan tuotantokapasiteettiin, kun kilpailijat joutuvat tilaamaan prosessorinsa ulkopuolisilta valmistajilta.

Rasgonin mukaan Intelin toimet satuttavat myös yhtiötä itseään, mutta CCG:n eli Client Computing Groupin merkittävyyden ja markkinoiden viime vuosien muutosten myötä hän epäilee, ettei Intel oikeastaan edes välitä itsensä satuttamisesta, kunhan se kykenee suojelemaan markkinaosuuttaan. Intel on menettänyt markkinaosuuttaan paitsi AMD:n kilpailukykyisten prosessoreiden vuoksi, myös Applen vaihdettua yhtiön prosessorit omaan tuotantoonsa.

Bernstein on laskenut AMD:n osakkeen tavoitehinnan 95 dollarista 80 dollariin, mikä sai osakkeen arvon heilahtamaan liki kolme prosenttia alaspäin. Ajankohtaisesti AMD:n osakkeen arvo on 74,70 dollaria. Osakkeen arvo hyppäsi maanantaina noin 70 dollarista 75 dollariin kun analyytikkoyritys Barclays nosti osakkeen tavoitehinnan 70 dollarista 85 dollariin etenkin AMD:n Genoa-koodinimellisten Epyc-prosessoreiden vuoksi. Intelillä ei odoteta olevan kunnollista vastinetta Genoalle ennen Granite Rapidsia, jota odotetaan markkinoille asti todennäköisemmin 2025 kuin 2024 puolella.

Lähde: Tom’s Hardware

NVIDIA julkaisi uudet GeForce ja Studio 528.24 -ajurit näytönohjaimilleen

Uudet ajurit tuovat mukanaan tuen DLSS3-tuen saaneille Marvel’s Midnight Suns-, Hitman 3- ja Deliver Us Mars -peleille sekä Dead Spacen uusintaversiolle ja Forspokenille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 528.24 -ajurit ovat saatavilla Windows 10- ja 11 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat yhtiön näytönohjaimia Maxwell-arkkitehtuurista lähtien. Samalla julkaistiin myös Studio 528.24 -ajurit, jotka tukevat näytönohjaimia Pascal-arkkitehtuurista lähtien.

GeForce 528.24 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki DLSS3 -päivityksen saaneille Marvel’s Midnight Sunsille, Hitman 3:lle ja Deliver Us Marsille. Mukana on myös tuki Dead Spacen uusintaversiolle ja Forspokenille.

Tuttuun tapaan ajureissa on myös korjattu aiempien julkaisujen ongelmia. Liiskatut bugit keskittyvät tällä kertaa ennen kaikkea Adoben tuotteisiin ja ajureiden luvataan parantavan Photoshopin, Lightroomin ja Premiere Pron yleistä vakautta ja erikseen mainittuna Photoshop 24.1:n vakautta. Lisäksi ProRes RAW -tiedostojen näkyminen mustana Premiere Pron esikatselussa on korjattu. Tiedossa olevat bugit ovat vanhoja tuttuja, kuten Halo Warsin aluskasvillisuuden liian suuri koko ja välkyntä, Forza Horizon 4:n Steam-version jäätyminen ja Watch Dogs 2:n vilkkuva taivas GeForce RTX 4090 -näytönohjaimilla. Voit tutustua ajureiden muutoksiin tarkemmin NVIDIAn Game Ready -artikkelissa ja ajureiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Studio 528.24 -ajurit perustuvat vahvasti samaan pakettiin ja niiden korjattujen bugien lista on identtinen GeForce-ajureiden kanssa. Voit tutustua sisällöntuotantoon tarkoitettuihin ajureihin tarkemmin niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

Motorola julkisti kolme uutta Moto g -mallia Suomen markkinoille

Kaikki kolme uutta Moto g -mallia saapuvat myyntiin 1. maaliskuuta.

Motorola on laajentanut Moto g -älypuhelintensa kirjoa kolmella uudella mallilla – Moto g73, Moto g53 ja Moto g23. Kaikki uutuudet sijoittuvat hinnaltaan reilun sadan euron säteelle toisistaan.

Malliston kalleimmaksi sijoittuva Moto g73 tarjoaa 6,5-tuumaisen Full HD+ -resoluution näytön 120 hertsin virkistystaajuudella ja Dimensity 930 -järjestelmäpiirin 5G-tuella. Piirin parina laitteessa on mallista riippuen 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 tai 256 Gt tallennustilaa. Kamerajärjestelmän osalta tarjolla on 50 megapikselin pääkamera yhdessä 8 megapikselin automaattitarkenteisen ultralaajakulmakameran kanssa.

Virtaa Moto g73:lle tuo 5000 mAh:n akku, joka tukee 30 watin langallista pikalatausta.

Moto g73:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 161,42 x 73,84 x 8,29 mm
 • Paino: 181 grammaa
 • Vettä hylkivä rakenne
 • MediaTek Dimensity 930 -järjestelmäpiiri
 • 6 tai 8 Gt RAM-muistia
 • 128 tai 256 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 1 Tt)
 • 5G
 • Wi-Fi 5, Bluetooth 5.3, NFC, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, Beidou
 • Kaksoiskamerajärjestelmä:
  • 50 megapikselin pääkamera (1 um pikselikoko), f1.8, PDAF
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, automaattitarkennus, makrokuvaus, 118°
 • 16 megapikselin etukamera (1 um pikselikoko), f2.4
 • 5000 mAh:n akku, TurboPower 30 -pikalataus
 • Android 13

Moto g53 muistuttaa g73:a tarjoten vastaavan 6,5-tuumaisen näytön 120 hertsin virkistystaajuudella, mutta edullisempaa mallia on kuitenkin karsittu muilta ominaisuuksiltaan. MediaTekin piirin sijaan käytössä on Qualcommin Snapdragon 480+, jonka parina on g73:a matalammat 4 Gt RAM-muistia sekä 64 tai 128 Gt tallennustilaa. Maailmalla g53:sta tulee kuitenkin myyntiin mallit myös 6 ja 8 Gt:n RAM-muistivaihtoehdoilla.

Kamerajärjestelmän osalta Moto g52 luottaa 50 megapikselin pääkameraan, jonka parina on vain 2 megapikselin makrokamera. 5000 mAh:n akun lataustehokin on kalliimpaa sisarusta heikommat 10 wattia.

Moto g53:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 162,7 x 74,66 x 8,19 mm
 • Paino: 183 grammaa
 • Vettä hylkivä rakenne
 • Qualcomm Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiri
 • 4, 6 tai 8 Gt RAM-muistia
 • 64 tai 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 1 Tt)
 • 5G
 • Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, Beidou
 • Kaksoiskamerajärjestelmä:
  • 50 megapikselin pääkamera (0,64 um pikselikoko), f1.8, PDAF
  • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
 • 8 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.4
 • 5000 mAh:n akku, 10 watin pikalataus
 • Android 13

Myös kolmikon edullisimmaksi sijoittuva Moto g23 tarjoaa 6,5-tuumaisen näytön, mutta sen resoluutio on kahta muuta alhaisempi HD+ ja virkistystaajuus 90 hertsiä. Järjestelmäpiirinä Moto g23:ssa on MediaTekin Helio G85, minkä myötä myös 5G-tuesta luovutaan. Piirin parina on 4 tai 8 Gt RAM-muistia sekä 64 tai 128 Gt tallennustilaa, jota ei kalliimmista malleista poiketen voi laajentaa muistikortilla. Moto g23:n 5000 mAh:n akku tukee mielenkiintoisesti 30 watin TurboPower 30 -pikalatausta, joka kalliimmasta Moto g53:sta puuttuu.

Myös kameroiden osalta Moto g23 erottuu g53:sta tarjoten tuttujen 50 megapikselin pääkameran ja 2 megapikselin makrokameran oheen myös 5 megapikselin ultralaajakulmakamera.

Moto g23:n tekniset tiedot:

 • Ulkomitat: 162,7 x 74,66 x 8,19 mm
 • Paino: 184,25 grammaa
 • IP52
 • MediaTek Helio G85 -järjestelmäpiiri
 • 4 tai 8 Gt RAM-muistia
 • 64 tai 128 Gt tallennustilaa
 • 4G
 • Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC, (A)GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo
 • Kaksoiskamerajärjestelmä:
  • 50 megapikselin pääkamera (0,64 um pikselikoko), f1.8, PDAF
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
 • 16 megapikselin etukamera (1 um pikselikoko), f2.45
 • 5000 mAh:n akku, TurboPower 30 -pikalataus
 • Android 13

Kaikki kolme Motorolan uutta Moto g -sarjalaista saapuvat Suomessa myyntiin maaliskuun 1. päivä. Moto g73 tulee saataville lucent white ja midnigt blue -värivaihtoehtoina 329 euron suositushintaan, Moto g53 ink blue, arctic white ja pale pink -värivaihtoehtoina 259 euron hintaan ja Moto g23 pearl white, steel blue sekä matte charcoal -väreinä 219 euron hintaan.

Lähde: Motorolan lehdistötiedote

io-techin deskmat-hiirimaton toinen erä saapuu myyntiin 26. tammikuuta

30 euron hintaista deskmat-hiirimattoa tulee myyntiin kolme eri väriä yhteensä vajaa 1000 kappaleen erä.

Ensimmäinen vajaa 200 kappaleen erä io-techin deskmat-hiirimattoja myytiin viime kesänä loppuun parissa minuutissa eikä sitä valitettavasti riittänyt kaikille halukkaille. Toisessa erässä alkuperäistä valko-mustaa mattoa tulee saataville isompi erä ja sen lisäksi pienemmät erät kahta uutta värivaihtoehtoa, jotka ovat vihreä-musta ja musta-harmaa.

Toinen erä io-techin deskmat-hiirimattoja saapuu myyntiin 30 euron hinnalla yhteistyössä Jimm’sin kanssa ja myynti alkaa torstaina 26. tammikuuta klo 12. Jimm’sillä on tarjolla kaikkiin tilauksiin ilmaiset postikulut ja maksutapoina ovat yleisimmät vaihtoehdot verkkomaksusta osamaksuihin.

Kankainen matto on kooltaan 900 x 360 mm, reunat on ommeltu ehkäisemään kulutusta ja kumipohjan ansiosta matto pysyy paikoillaan.

 

Huom! Valko-musta ja vihreä-musta ovat taustaltaan identtiset ja yhtä mustat. Kuvissa ja videolla valaistuksesta riippuen toinen matto saattaa näyttää katselukulmasta riippuen vaaleammalta. Harmaa-mustan maton myyntiversiossa on musta tikkaus.

Uusi artikkeli: Kokeilussa Nokia T21 -taulutietokone

Kokeilimme loppuvuodesta kauppoihin saapunutta alle 300 euron hintaista Nokia T21 -taulutietokonetta.

HMD Global toi Nokia-mallistonsa toisen (ja myös kolmannen) taulutietokoneen kauppoihin loppuvuodesta. T21-malli on suora seuraaja vuotta aiemmin julkaistulle T20-mallille, joka kävi myös io-techin kokeiltavana jättäen hieman sekavat lopputunnelmat puuttuneen HD-suoratoistotuen myötä. Uusi T21-malli on kokenut pieniä päivityksiä mm. muotoilun, järjestelmäpiirin ja muistimäärien osalta, mutta kokonaisuudessaan kyseessä on varsin maltillinen päivitys edeltäjään.

Artikkelissa käymme läpi T21:n uudistuksia ja vertailemme sitä edeltäjämalliin sekä saman hintaluokan muihin vaihtoehtoihin.

Lue artikkeli: Kokeiltua: Nokia T21 -taulutietokone

Uusi artikkeli: Testissä Asus ROG Swift OLED PG42UQ -pelinäyttö

Testissä Asuksen 42-tuumainen 4k-resoluution ja 138 Hz:n ROG Swift PG42UQ-pelinäyttö, joka on varustettu OLED-paneelilla.

io-techin testissä on Asuksen loppukesästä myyntiin saapunut 42-tuumaisella OLED-paneelilla varustettu pelinäyttö, jossa on käytössä sama LG:n paneeli kuin yhtiön 42″ C2-televisiossa. Asuksen pelinäytöstä on jätetty TV-ominaisuudet kokonaan pois ja se on varustettu muun muassa jäähdytyssiileillä, Displayport-näyttöliittimellä, virkistystaajuus on ylikellotettuna 138 hertsiä, näytössä on mattapinta kiiltävän sijaan ja jalusta sekä valikot ovat Asuksen pelinäytöille tyypilliset. 1700 euron hinnalla näyttö on kuitenkin erittäin kallis, kun LG:n 42″ OLED C2 -television hinta on laskenut alkuperäisestä 1399 eurosta viime syksyn aikana 899 euroon..

Tutustumme tässä artikkelissa OLED-tekniikkaan, näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Swift OLED PG42UQ -pelinäyttö

Live: io-techin Tekniikkapodcast (3/2023)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 20. tammikuuta normaalisti noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa ja äänessä ovat tällä viikolla Sampsa Kurri ja Juha Kokkonen.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Video: Testissä Akkon uudet mekaaniset näppäimistöt

Otimme testiin Akkon kolme uutta suomalaisella näppäinasettelulla varustettua mekaanista näppäimistöä.

Akko on julkaissut myyntiin uusia suomalaisella näppäinasettelulla varustettuja näppäimistöjä noin 100 euron hintaluokkaan. Testasimme kolme uutuutta Akkon omilla kytkimillä ja PBT-näppäinhatuilla. Kaikkien näppäimistöjen piirilevyssä on hot swap -ominaisuus eli niihin saa vaihdettua haluamansa kytkimet.

Akkon verkkokaupassa 114 euron hintainen 75% kokoinen Black & Gold 3084B Plus on paperilla pykälän isompi versio aiemmin testatusta ja io-techin toimituksen valinnan saaneesta 68 % kokoisesta 3068B Plus -mallista. Käytännössä totesimme kuitenkin näppäimistön äänen ja tuntuvan poikkeavan niin merkittävästi, että purimme sen osiin ja totesimme, että vakauttimet on rasvattu erilailla ja pohjasta puuttuu kokonaan kaikua ehkäisevä vaahtomuovipehmuste.

Maxgaming-verkkokaupassa 88 euron hintainen Steam Engine 5087S on TKL-kokoinen ja varustettu retrohenkisellä harmaa-ruskealla väriteemalla. Valitettavasti näppäimistö on erittäin kovaääninen ja pohja vaimentamaton kaikukoppa.

Täysikokoinen noin 130 euron hintainen Blue on White 5108B on vakiona täysin valkoinen ja sen runko on hieman paremmin vaimennettu kuin team Engine 5087S:ssä.

Videolla käydään näppäimistöjen ominaisuudet läpi ja testataan kirjoittamista käytännössä.

Jos pidit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video YouTubessa