Oppo esitteli Inno Day -tapahtumassa esiin liukuvalla näytöllä varustettua Oppo X 2021 -konseptipuhelinta

19.11.2020 - 23:26 / Petrus Laine Mobiili Kommentit (21)

Oppon näytön liukumekanismi toimii moottoreiden avulla ja ainakin esittelyvideolla sovellukset mukautuivat muuttuvaan kokoon sulavasti.

TCL:n tiedetään valmistelleen jo pidempään esiin liukuvalla näytöllä varustettua älypuhelinta. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että Oppo on ehtimässä apajille ensimmäisenä.

Oppo on julkaissut YouTubessa videon Inno Day 2020 -tapahtumastaan, jossa se esittelee käytännössä esiinliukuvalla näytöllä varustettua konseptipuhelinta, Oppo X 2021:tä. Puhelimen näytön liukumekanismi on toteutettu sisäänrakennetuilla moottoreilla ja sitä hallitaan liu’uttamalla sormea puhelimen kylkeä pitkin.

Näytön koon muuttaminen tapahtuu täysin saumattomasti ja ruudulla oleva sisältö sopeutuu muuttuvaan kokoon sulavasti. Lisäksi esimerkiksi videota katsoessa, mikäli näyttö ei ole levennetty täyteen mittaansa, se liu’uttaa automaattisesti lisää näyttöä näkyviin, jotta juuri tulleen viestin voi lukea ilman, että videon katsominen häiriintyy.

Oppo X 2021 on tässä vaiheessa vain konseptipuhelin, mutta etenkin kiinalaisvalmistajat ovat kunnostautuneet ennenkin konsepteiksi kuvailtujen puhelinten tuomisessa myös laajempaan myyntiin.

Päivitys:

YouTube-kanava My Mobile on saanut käsiinsä Oppo X 2021:n ja julkaissut siitä unboksaus- ja ensituntumat videon.

Referenssicoolerilla varustettu Radeon RX 6800 XT valtasi 3DMark Fire Strike -kärkipaikan

Ennätystuloksesta poikkeuksellisen tekee se, että tyypillisesti listan kärkipaikat ovat kuuluneet nestemäisellä typellä jäähdytetyille näytönohjaimille.

AMD julkaisi eilen myyntiin uudet Radeon RX 6800 -sarjan näytönohjaimet. Lucky_n00b nimimerkillä tunnettu indonesialainen ylikellottaja Alva Jonathan on ottanut heti ilon irti uudesta näytönohjaimesta ja saanut varsin poikkeuksellisella tavalla haltuunsa HWBotin ennätystilastoista ykköspaikan 3DMark Fire Strikessä.

Lucky_n00bin 3DMark Fire Strike tulos on 47 932 pistettä, mikä riittää HWBotin 3DMark Fire Strike -listojen kärkisijaan yhdellä grafiikkapiirillä reilun 200 pisteen erolla ennen toiselle sijalle pudonnutta korealaista ylikellottajaa safediskiä. Erikoisen tuloksesta tekee se, että siinä missä safediskin tulos oli ajettu nestemäisellä typellä jäähdytetyllä GeForce RTX 3090:llä, on Lucky_n00bin Radeon RX 6800 XT:tä jäähdytetty vain sen referenssijäähdyttimellä. Näytönohjain oli asetettu toimimaan 2650 MHz:n kellotaajuudella, mutta se ei kuvaa näytönohjaimen todellista kellotaajuutta, joka jäi testissä selvästi matalammaksi.

Molemmat ovat saavuttaneet tuloksensa nestemäisellä typellä jäähdytetyllä Ryzen 9 5950X -prosessorilla, mutta niiden kellotaajuuksissa on ollut merkittävä ero. Siinä missä safediskin prosessori toimi testissä 5998 MHz:n kellotaajuudella, ajoi Lucky_n00b omaa Ryzeniään vain 5423 MHz:n kellotaajuudella.

Huomionarvoista Lucky_n00bin tuloksessa on se, että testiajoa varten oli säädetty näytönohjaimen tesselaatioasetuksia, mikä tarkoittaa, ettei tuloksella ole asiaa virallisille 3DMark-tuloslistoille. HWBotin säännöt asian suhteen ovat ilmeisesti löysemmät, sillä tulosta ei ole poistettu, vaikka hän mainitsi asiasta heti. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, onko safediskin ajamassa tuloksessa käytetty joitain UL Benchmarksin mustalta listalta löytyviä säätöjä.

Lähde: HWBot

Intel esitteli Ice Lake-SP -prosessoreiden suorituskykyä ja kertoi lisää Sapphire Rapids -arkkitehtuurista

Intelin mukaan Sapphire Rapids -prosessoreiden näytekappaleita on toimitettu jo laajasti asiakkaille, vaikka sitä edeltävää Ice Lake-SP:tä ei ole vielä edes julkaistu virallisesti markkinoille.

Intelin ongelmat 10 nanometrin prosessilla ovat iskeneet kovaa myös palvelinpuolelle. Ice Lake-SP -palvelinsirujen pitäisi olla jo markkinoilla ja tuotannon käydä kuumana, mutta viimeisimpien huhujen mukaan varsinainen massatuotanto pääsisi käyntiin vasta ensi vuoden puolella.

Intel on julkaissut datakeskuspuolen johtajan Trish Damkrogerin pitämässä keynotessa uusia dioja, joissa se esittelee uuden sukupolven Xeon Scalable -prosessoreiden suorituskykyä. 10 nanometrin prosessilla valmistettavat Ice Lake -prosessorit ovat tulossa saataville useissa eri konfiguraatioissa ja Intel käytti esimerkissään 32-ytimistä varianttia. Prosessoreissa on 8-kanavainen DDR4-3200-muistiohjain ja tuki PCI Express 4.0 -standardille.

Intelin testien mukaan 32-ytiminen tuleva Xeon Platinum -prosessori tulisi peittoamaan AMD:n 64-ytimisen Epyc 7742 -prosessorin LAMMPS-testissä (Large-scale Atomic/Molecular Massively Parallel Simulator) ja NAMD STMV -testissä (Not Another Molecular Dynamics, Satellite Tobacco Mosaic Virus) 20 prosentin erolla ja Monte Carlo -simulaatiossa 30 prosentin erolla.

Diapakettiin kuului myös kenties hieman kyseenalaisen väitteen tekevä dia, jossa Intel kutsui Xeon Scalableita ”valtavirta prosessoreiksi” (”mainstream CPU”). Kyseenalaisesta väitteestä riippumatta dian mielenkiintoinen osuus oli tiedot tulevasta Sapphire Rapids -arkkitehtuurista. Ice Laken seuraaja tullaan valmistamaan 10 nanometrin Enhanced SuperFin -prosessilla. Se tulee tukemaan uuden sukupolven DLBoost-teknologioita, eli Intel Advanced Matrix Extensions -laajennoksia. Dian mukaan Sapphire Rapids -prosessoreiden näytemalleja olisi toimitettu jo laajalti asiakkaille, mitä voitaneen pitää jokseenkin erikoisena Ice Laken aikataulun huomioiden.

Lähde: Intel

AMD julkaisi uudet Radeon Software 20.11.2 -ajurit RDNA2-tuella näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen

Radeon RX 6800 -sarjan näytönohjainten tuen lisäksi ajureissa on mukana virallinen tuki World of Warcraft: Shadowlands -pelille.

AMD on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen ja APU-piireilleen. Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.11.2 -ajurit ovat saatavilla Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön GCN- ja RDNA-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia ja APU-piirejä.

Radeon Software 20.11.2 -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat tuki uusille RDNA2-arkkitehtuuriin perustuville Radeon RX 6800 -sarjan näytönohjaimille sekä World of Warcraftin Shadowlands-lisäosalle. Lisäksi ajureissa on mukana tuki Vulkan-rajapinnan VK_KHR_fragment_shading_rate-laajennokselle. Laajennos on käytännössä Vulkan-rajapinnan vastine DirectX-puolen Variable Rate Shading -ominaisuudelle.

Tuttuun tapaan ajureissa on korjattu myös aiempien julkaisujen ongelmia. Tällä kertaa korjattujen bugien listalla ovat muun muassa graafinen korruptio Far Cry Primal -pelissä RX 5000 -sarjan näytönohjaimilla, RX 5700 -sarjan odotettua heikompi suorituskyky Xuan-Yuan Sword VII -pelissä sekä vanhempaa RX 500 -sarjaa koskevat tuuletinprofiilien ongelmat unitilan kanssa. Tiedossa olevia bugeja ovat puolestaan esimerkiksi useiden DXR-pelien mahdollinen kaatuilu, Crysis Remastered -pelissä hahmoissa eesiintyvä korruptio RX 6800 -sarjalla sekä vanha tuttu Performance Metrics Overlayn ja Performance Tuning -välilehden näyttämät todellisia korkeammat kellotaajuudet RX 5700 -sarjan näytönohjaimilla lepotilassa. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin niiden julkaisutiedotteessa.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Logitech julkaisi ultrakeveän langattoman G Pro X Superlight -pelihiiren

Logitech G Pro X Superlight painaa alle 63 grammaa, mikä tekee siitä keveimmän tai ainakin yhden keveimmistä langattomista pelihiiristä maailmassa.

Etenkin kuluvan vuoden trendi pelihiirissä on ollut keveys. Jotkut laskevat jo G Pron keveiden hiirien luokkaan, mutta viimeistään nyt julkaistu uusi G Pro X Superlight sinetöi yhtiön tiukasti mukaan erittäin ultrapelihiirten terävimpään kärkeen.

Logitechin uusi G Pro X Superlight on saanut karistettua pois peräti 17 grammaa edeltävän G Pron painosta, painaen nyt vain 63 grammaa, tai yhtiötä lainaten alle 63 grammaa. Kyseessä on ainakin allekirjoittajan tietojen mukaan samalla maailman kevein langaton pelihiiri tähän mennessä.

Huolimatta hiiren keveydestä Logitech ei ole joutunut turvautumaan tuttuun hunajakennorakenteeseen, vaan hiiri on perinteisten hiirten tapaan umpinainen. Sen rungossa käytetään täysin PCV-vapaata kierrätysmuovia ja hiiri on sertifioidusti hiilineutraali, kiitos Logitechin ostaman uusiutuvan energian ja hiilitasekaupan.

Logitech käyttää hiiressä omaa Hero-sensoriaan, joka yltää korkeimmillaan 25 400 DPI:n tarkkuuteen, yli 400 tuuman sekuntinopeuteen ja yli 40 G:n kiihtyvyyteen. Langattomasta yhteydestä on vastuussa yhtiön aiemmista hiiristä tuttu Lightspeed-teknologia. Hiiressä on pääpainikkeiden lisäksi rullan painike sekä kaksi peukalopainiketta, mutta yhtiö ei ole tarkentanut pääkytkinten käyttämää kytkintyyppiä. Hiiren tassut ovat PTFE:tä eli teflonia ja mukana toimitetaan myös vaihtotassut sekä oteteippiä.

Logitech ei ole paljastanut hiiren akun kokoa, mutta kertoo sen kestävän 70 tuntia jatkuvaa liikettä. Virtaa akulle syötetään vanhahtavaan tapaan microUSB-liittimellä ja mukana toimitettava kaapeli on varustettu erillisellä sovittimella, joka on tuttu yhtiön aiemmista langattomista hiiristä.

Logitech G Pro X Superlightin strategiset mitat ovat 125 x 63,5 x 40 millimetriä ja alle 63 grammaa. Se tulee saataville sekä mustana ja valkoisena ja Suomen suositushinnaksi kerrotaan 149 euroa. Suomen julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa, mutta Yhdysvalloissa hiiri on tulossa saataville 3. joulukuuta.

Lähde: Logitech

Mad Catz julkaisi kevyen M.O.J.O. M1 -pelihiiren uusilla DAKOTA-kytkimillä

Mad Catzin mukaan sen DAKOTA-kytkin eliminoi mekaanisten kytkinten tyypillisen värinän, mikä pienentää klikkauksen rekisteröinnin viivettä.

Konkurssin tuhkista vuoden 2018 alussa uusien omistajien myötä noussut Mad Catz tunnetaan parhaiten R.A.T.-pelihiiristään. Yhtiön tulokas kevyiden pelihiirten luokkaan noudattaa kuitenkin uutta nimeä.

M.O.J.O. M1 poikkeaa heti ensisilmäyksellä useimmista keveistä pelihiiristä. Hiiri on muotoiltu ergonomisesti oikeakätisille ja sisältääpeukalotuen. Lisäksi hunajakennorakenteen sijasta kuoret on rei’itetty kolmioin sivuilta ja keskeltä hiiren selkää. Mad Catz on saanut viilattua hiiren painon 70 grammaan, mikä ei riitä aivan ultrakeveiden hiirten kärkeen, mutta on kuitenkin huomattavan kevyt. Hiiren sisällä sykkii nykytrendien mukaisesti RGB-valaistus.

M1:n sensorina toimii PixArtin PMW3360, joka yltää parhaimmillaan 12 000 DPI:n tarkkuuteen, 250 tuuman sekuntinopeuteen ja 50G:n kiihtyvyyteen. Hiiren pääpainikkeet on toteutettu yhtiön patentoimilla DAKOTA-kytkimillä, joiden luvataan kestävän 60 miljoonaa klikkausta. DAKOTA on mekaaninen kytkin, joka käyttää yhtiön mukaan kehittynyttä signaalintunnistusmekanismia, mikä eliminoi perinteisten mekaanisten kytkinten värähtelyt (bounce / debounce) ja parantaa vasteajan alle kahteen millisekuntiin. Hiiressä on lisäksi DPI-painike, rullan painike sekä kaksi peukalopainiketta.

Mad Catz M.O.J.O. M1:n strategiset mitat ovat 120 x 79,3 x 39 millimetriä ja 70 grammaa. Hiirten toimitukset alkavat kuluvan kuun loppuun mennessä, mutta yhtiö ei paljastanut vielä sen hinnoittelua.

Lähde: Mad Catz

Jonsbo julkisti uuden alumiinikuorisen UMX6-miditornikotelon

UMX6:n erottaa massasta sen alumiininen ulkokuori ja edeltäjämallista tuttu kotelon pohjan ja alumiinikehikon välinen rako.

Jonsbo on julkistanut uuden UMX6-miditornikotelon, seuraajan jo kolme vuotta vanhalle UMX5-kotelolle. Kotelo pyrkii erottumaan massasta täysin alumiinisella ulkokuorellaan ja edeltäjästäkin tutulla raolla kotelon pohjan ja ulkokuorena toimivan yhtenäisen alumiinikehyksen välillä.

Kotelon perusrunko on perinteiseen tapaan terästä, mutta sitä kiertää yhtenäinen alumiinikehikko, joka muodostaa kotelon etu-, pohja- taka- ja kattolevyt. Molemmat kylkipaneelit ovat puolestaan karkaistua lasia. Muotoilultaan Jonsbo on pelkistänyt uutuusmallia huomattavasti edeltäjäänsä verrattuna ja alumiiniin tehdyistä urista on luovuttu sileän pinnan tieltä. Sileää alumiinipintaa rikkookin vain etupaneelin liittimet ja virtapainike. Edeltävästä UMX5:stä löytyneistä pohjan RGB-valoista on luovuttu.

Ilmaa koteloon pääsee pääasiassa pohjan raon kautta, mutta jokaista kylkeä kiertää myös hengittävä verkko, joten ilmaa pääsee kulkeutumaan myös etupaneelin ja katon kautta. Kattoon onkin mahdollista asentaa maksimissaan 280 tai 360 mm:n nestejäähdytin. Ilmajäähdytyksen osalta tuettuna on suurimmillaan 169 mm:n korkuiset prosessoricoolerit. Kotelossa on katon radiaattoripaikan lisäksi yksi 120 mm:n tuuletinpaikka takapaneelissa ja kaksi pohjassa. Kotelon mukana ei toimiteta tuulettimia.

Kotelon sisuskalut eroavat jossain määrin perinteisimmistä ATX-tornikoteloista ja muistuttavat edeltäjäänsä virtalähteen sijaitessa ylälaidassa kotelon etuosaan sijoitetun virtalähdekammion takana. Edeltäjän hunajakennokuvioidusta lasilevystä on luovuttu ja virtalähdekammio on perinteisen metallinen. Samaisessa kammiossa sijaitsee myös kaksi 2,5 tai 3,5 tuuman levypaikkaa. Loput kaksi 2,5 tuuman levypaikkaa kotelossa on sijoitettu emolevykelkan taakse.

Kotelo tarjoaa tilaa korkeintaan 305 x 285 mm:n kokoisille eATX-emolevyille ja korkeintaan 330 mm:n näytönohjaimille. Laajennuskorttipaikkoja kotelossa on 8 kappaletta.

Jonsbo UMX6 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 501 x 224 x 482 mm (K, L, S)
  • Paino: 11,7 kg
  • Materiaali: Teräs, alumiini, karkaistu lasi
  • Yhteensopivat emolevyt: E-ATX (max 305 x 285 mm), ATX, micro-ATX, mini-ITX
  • Etupaneeli: 2 x USB 2.0, 2x USB 3.0, USB Type-C, mikrofoni, kuuloke
  • 2,5”/3,5” levypaikat: 2 kpl
  • 2,5” levypaikat: 2 kpl
  • Laajennuskorttipaikat: 8 kpl
  • Lisäkorttien maksimipituus: 330 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 166 mm
  • Tuuletinpaikat: Pohjassa 2 x 120 mm, takapaneelissa 1 x 120 mm ja katossa 2 x 140 mm tai 3 x 120 mm
  • Jäähdytinyhteensopivuus: 280 / 360 mm katossa

Valmistaja ei ole vielä ilmoittanut kotelon tarkkaa myyntiintuloaikaa eikä hintaa. Saatavuudesta Suomessakaan ei sen myötä ole tarkempia tietoja, mutta valmistajan koteloita löytyy ainakin Jimm’sin valikoimista.

Lähteet: Jonsbo,  TechPowerUp

Microsoft esitteli uuden Pluton-tietoturvaprosessorin tietokoneisiin

Microsoft on tehnyt teknologian parissa yhteistyötä AMD:n, Intelin ja Qualcommin kanssa ja Pluton tullaan integroimaan osaksi tulevia prosessoreita kultakin valmistajalta.

Tietoturva on aina polttava aihe tietotekniikassa. Yksi oleellisista palasista tietokoneiden turvallisuutta on TPM- eli Trusted Platform Module, joka on toteutettu joko erillisellä sirulla tai ohjelmistopohjaisena firmware-versiona. Keskeisen roolin vuoksi myös hyökkääjät ovat keskittyneet entistä enemmän TPM:n murtamiseen hyökkäyksissään.

Nyt Microsoft on ilmoittanut tuovansa uuden, TPM:n korvaavan ratkaisun, Microsoft Pluton -tietoturvaprosessorin. Pluton-tietoturvaprosessori on suunniteltu integroitavaksi suoraan prosessorin sisään ja Microsoft onkin tehnyt sen saralla yhteistyötä sekä AMD:n, Intelin että Qualcommin kanssa. Yhtiön mukaan Plutoniin tallennettua dataa olisi mahdotonta poistaa sieltä, vaikka hyökkääjällä olisi täysi fyysinen pääsy tietokoneeseen. Plutoniin sisältyvä Secure Hardware Cryptography Key eli SHACK-teknologia varmistaa, ettei tietoturvaprosessoriin tallennettuja avaimia paljasteta ikinä suojattujen laitteiden ulkopuolelle eikä edes Plutonin itsensä firmwarelle.

Microsoftin mukaan Plutonin ei ole tarkoitus korvata prosessoreiden sisäisiä tietoturvaprosessoreita, vaan tulla uudeksi kerrokseksi sen ja käyttöjärjestelmän väliin. Sen hyödyntäminen pääsee myös käyntiin suoraan, sillä alkuun Plutonilla tullaan emuloimaan TPM-laitetta. Tämän avulla TPM-teknologiaan nojaavat tietoturvasovellukset ja -ratkaisut tulevat toimimaan Plutonilla automaattisesti. Microsoft aikoo toimittaa tarvittavia firmware-päivityksiä Plutonille suoraan Windows Update -palvelun kautta, jolloin ulkopuolisen valmistajan mahdolliset viivästelyt päivityksissä eivät vaikuta käyttäjien tietoturvaan.

Täysin uudesta teknologiasta ei kuitenkaan voida puhua. Microsoft leipoi ensimmäisen version Plutonista osaksi AMD:n semi-custom järjestelmäpiiriä Xbox One -konsoleissa. Lisäksi Plutonia on käytetty aiemmin Azure Spheressä. Artikkelista ei kuitenkaan selviä, milloin Plutonilla varustettuja prosessoreita tai järjestelmäpiirejä olisi luvassa markkinoille.

Lähde: Microsoft

Video: Radeon RX 6800 & 6800 XT testitulokset

Käymme videolla läpi AMD:n uusien Radeon-näytönohjaimien testitulokset läpi ja juttelemme saatavuudesta ja hinnasta.

io-techissä julkaistun kirjoitetun Radeon RX 6800- ja 6800 XT -testiartikkelin lisäksi julkaisimme videolla yhteenvedon tuloksista.

Videolla käydään läpi testitulokset 4k-resoluutiolla ja vertailukohtina ovat NVIDIAn GeForce RTX 3070- ja 3080-näytönohjaimet. Yksityiskohtaisemmat tiedot ja kattavammat testitulokset myös 1440p- ja 1080p-resoluutoilla löytyvät io-techin kirjoitetusta testiartikkelista.

Jos pidit videosta niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!

Katso video Youtubessa

Uusi artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 6800 & 6800 XT

Testissä AMD:n kilpailukykyisesti hinnoitellut vastineet NVIDIAn GeForce RTX 3070- ja 3080-näytönohjaimille.

io-techin testissä heti uunituoreena AMD:n omat Radeon RX 6800- ja 6800 XT -näytönohjaimet. Tutustumme artikkelissa näytönohjaimien ominaisuuksiin ja suorituskykytestit on ajettu 3840×2160-, 2560×1440- ja 1920×1080-resoluutioilla. Ensisijaisina vertailukohtina testeissä ovat NVIDIAn GeForce RTX 3070- ja 3080-mallit, mutta mukana on testitulokset myös GeForce RTX 3090:llä ja AMD:n vuoden takaisella Radeon RX 5700 XT:llä.

Artikkelissa on katsastettu myös DirectX Raytracing -säteenseurannan suorituskyky sekä ajettu tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset. Lopuksi kokeilimme molempien näytönohjaimien ylikellottamista.

Lue artikkeli: Testissä AMD Radeon RX 6800 & 6800 XT