Uusi artikkeli: MWC 2017 -messukatsaus: io-techin ensituntumat uutuuslaitteista

Uudessa messukatsauksessamme koostamme yhteen viime viikolla julkaistut ensituntumajutut MWC 2017 -tapahtumassa julkaistuista uutuuslaitteista.

io-tech vieraili viime viikolla järjestetyillä mobiilialaa käsittelevillä MWC 2017 -messuilla sekä niitä edeltäneissä julkaisutilaisuuksissa. Julkaisimme uutisvirrassa ensituntumia tärkeimmistä tapahtumassa julkaistuista uutuustuotteista. Tässä messukatsauksessa koostamme yhteen kaikki MWC:ssä kokeilemamme laitteet ja ekstrana mukana on lisäksi pieni raportti Jollan messuosastolta.

Lue artikkeli: MWC 2017 -messukatsaus: io-techin ensituntumat uutuuslaitteista

Biostar esitteli ensimmäisen mini-ITX-emolevyn Ryzenille

Biostarin Racing X370-GTN-emolevy on varustettu ITX-emolevyihin tähdätyn X300-piirisarjan sijasta AM4-piirisarjoista järeimmällä eli X370:llä.

AMD:n uudet Ryzen-prosessorit saapuivat virallisesti myyntiin viime torstaina. Useat emolevyvalmistajat julkaisivat samassa yhteydessä omia B350- ja X370-piirisarjoihin perustuvia AM4-emolevyjään. Monien pettymykseksi emolevyvalikoima koostui pelkistä ATX- ja mATX-malleista, ja mATX-emolevyt rajoittuivat B350-piirisarjaan.

Markkinoille on saatu virallisesti kolme AM4-piirisarjaa: A320, B350 ja X370. Niiden rinnalle on myöhemmin luvassa A300- ja X300-piirisarjat, jotka on suunnattu mATX- ja etenkin mini-ITX-emolevyille. Huolimatta mini-ITX-emolevyjen rajallisesta tilasta, ovat monet kuluttajat olleet huolissaan liitännöiltään rajallisten A300- ja X300-piirisarjojen riittävyydestä heidän tarpeisiinsa.

Biostar on esitellyt nyt erittäin tervetulleen lisäyksen AM4-emolevyvalikoimaan. Biostar Racing X370-GTN on ensimmäinen alustalle julkaistu mini-ITX-emolevy, ja kuten nimestä voi päätellä, se käyttää ominaisuuksiltaan kattavinta X370-piirisarjaa.

Racing X370-GTN -emolevy on varustettu kahdella DDR4-muistipaikalla (max. 32 Gt) ja yhdellä PCI Express x16 -liittimellä. Kiintolevyille ja SSD-asemille on tarjolla neljä SATA 6 Gb/s -liitäntää sekä emolevyn takapuolelle piilotettu M.2-liitäntä (PCI Express 3.0 x4, 32 Gb/s). M.2-liitin ja kaksi SATA-liittimistä on kytketty suoraan prosessoriin ja loput kaksi SATA-liitintä piirisarjaan. Lisäksi emolevyltä löytyy tuntematon äänipiiri, jonka SNR-arvoksi (Signal to Noise ratio) TechPowerUp kertoo 115 dBA, sekä RealTekin gigabitin DragonLAN-verkkopiiri. Emolevylle tuodaan virtaa 4- ja 24-pinnisillä ATX-virtaliittimillä.

Valitettavasti emolevystä otettujen kuvien kulmat ovat sellaisia, että I/O-paneelin tarkkaa liitinvalikoimaa ei tiedetä tässä vaiheessa. Varmuudella sieltä löytyy kuitenkin ainakin DVI- ja HDMI-liittimet, verkkoliitin, ääniliittimet sekä tuntematon määrä USB-liittimiä. TechPowerUpin tietojen mukaan USB 3.0 -liittimiä olisi 2 – 4.

Biostar ei ole vielä kertonut Racing X370-GTN -emolevyn tarkempaa julkaisuaikataulua. Biostarin emolevyjä on tällä hetkellä saatavilla Suomesta lähinnä yksittäisiltä jälleenmyyjiltä.

Päivitys testilabrasta: Ryzen 7 1700 @ 4 GHz

Io-techin testilabraan saapui Ryzen 7 -sarjan edullisin noin reilun 370 euron hintainen ja 65 watin TDP-arvolla varustettu 1700-malli. Aloitimme testit testaamaalla välittömästi, kuinka hyvin prosessori ylikellottuu.

Testiprosessori saapui Jimm’s PC-Storesta eli kyseessä on myyntikanavasta löytyvä yksilö, eikä AMD:n toimittama mediakappale. Prosessorille asennettiin Noctuan järeä NH-D15-cooleri, kokoonpano kasattiin NZXT:n S340-kotelon sisuksiin ja kylkipaneeli oli testien ajan kiinni.

4 GHz:n kellotaajuus saatiin Ryzen 7 1700 -prosessorilla melko nopeasti vakaaksi 1,425 voltin käyttöjännitteellä. Kokoonpano rullasi Handbrake-testin ja muut testiohjelmat ongelmitta läpi. Prosessorin lämpötila nousi 4k-videon enkoodauksen aikana ylikellotettuna noin 70 asteeseen ja heilahteli maksimissaan 75-77 asteeseen.

Vertailun vuoksi io-techin aiemmissa testeissä reilun 550 euron hintainen Ryzen 7 1800X -malli saatiin ylikellotettua samoissa olosuhteissa 4 GHz:n kellotaajuudelle 1,4 voltin käyttöjännitteellä ja noin 450 euron hintainen Ryzen 7 1700X -malli 3,95 GHz:n kellotaajuudelle 1,425 voltin käyttöjännitteellä. Koska kaikkien Ryzen 7 -prosessoreiden ominaisuudet ovat samat, saavutettiin noin 200 euroa edullisemmalla Ryzen 7 1700 -prosessorilla ylikellotettuna sama suorituskyky kuin ylikellotetulla Ryzen 7 1800X -mallilla.

Lisää Ryzen 7 -ylikellotuskokemuksia ja keskustelua aiheesta löytyy io-techin TechBBS-keskustelufoorumista.

Ryzen 7 1700 -artikkeli julkaistaan io-techissä vielä myöhemmin tällä viikolla, joten pysykää kanavalla!

Useat valmistajat julkaisivat AM4-yhteensopivia kiinnityskehikkoja prosessoricoolereilleen

Aiemmin AM4-kiinnityskehikkojen julkaisusta kertoneiden Cryorigin, Noctuan ja Phanteksin seuraan liittyivät nyt Antec, CoolerMaster, Corsair, Fractal Design, NZXT, Scythe ja ThermalTake.

AMD:n AM4-kantaiset Ryzen-prosessorit saapuivat virallisesti myyntiin viime viikon lopulla. Niiden mukana myös AM4-emolevyjen saatavuutta laajennettiin OEM-markkinoilta kuluttajamarkkinoille. Prosessoricoolereiden osalta monia kuluttajia on kuitenkin vaivannut epätietoisuus niiden yhteensopivuudesta AMD:n uusien prosessoreiden ja AM4-emolevyjen kanssa.

AM4-prosessorikannan ympäriltä löytyvät muoviset kiinnikkeet ovat samat kuin edellisessä AM3-kannassa, joten klipsumalliset coolerit sopivat myös AM4-kannalle. Emolevyn läpi vieviä reikiä kiinnityksessään hyödyntävät jäähdyttimet vaativat kuitenkin uuden AM4-yhteensopivan asennuskehikon. Poikkeuksen sääntöön tekee Asuksen Crosshair VI Hero -emolevy, joka on varustettu uusien kiinnitysreikien lisäksi myös AM3-emolevyjen mukaisilla rei’illä.

Kuten usein aiemminkin, monet coolerivalmistajat tuovat vanhemmille malleilleen sovitinpaketteja uusille prosessorikannoille. Cryorig, Noctua ja Phanteks ehtivät ilmoittaa jo tammikuussa tuovansa asiakkailleen ilmaisia AM4-asennuspaketteja lukuisten prosessoricoolereiden tueksi.

Nyt kolmikko on saanut seuraa Antecista (sähköposti), Corsairista, Fractal Designistä ja NZXT:stä, jotka tarjoavat ilmaisia AM4-asennuskehikkoja lukuisille nestejäähdytysratkaisuilleen, sekä Scythestä, jolta on luvassa asennuskehikkoja lukuisille prosessoricoolereilleen. Osa Scythen AM4-asennuskehikoista on maksulllisia.

Päivitys:

Myös Thermalright on ehtinyt kertomaan AM4-yhteensopivista päivityskiteistään. Yhtiön sivuilta löytyy ohjeet,  jolla voi tarkastaa nykyisen jäähdyttimen kiinnityskehikon mahdollisen yhteensopivuuden, sekä ohjeet uuden kiinnityskehikon tilaamiseen. Thermalright veloittaa uusista kiinnityskehikoista kirjeenä 5 euroa ja pakettina 17,90 euroa.

Päivitys:

CoolerMaster ei jää pekkaa pahemmaksi, vaan tarjoaa niin ikään postikulujen hintaan AM4-yhteensopivia kiinnityskehikkoja. Yhtiön sivuilta löytyy kätevä lista, jossa on merkitty AM4-alustaa jo valmiiksi tukevat, päivitettyjä kiinnityskehikkoja tukevat sekä pian tuen saavat prosessoricoolerit.

 

[read more=”Klikkaa nähdäksesi AM4-asennuskehikon saavat prosessoricoolerit” less=”Piilota teksti”]

Antecin AM4-asennuskehikon saavat prosessoricoolerit:

 • A40 Pro
 • C40
 • C400
 • H600 Pro
 • H1200 Pro

Corsairin valmiiksi AM4-yhteensopivat prosessoricoolerit:

 • Hydro H60
 • Hydro H100i
 • Hydro H110i (/GT)

Corsairin AM4-asennuskehikon saavat prosessoricoolerit:

 • Hydro H50
 • Hydro H55
 • Hydro H75
 • Hydro H80i v2 (/GT)
 • Hydro H90
 • Hydro H100i v2 (/GTX)
 • Hydro H105
 • Hydro H110i GTX
 • Hydro H115i

Fractal Designin AM4-asennuskehikon saavat prosessoricoolerit:

 • Kelvin T12
 • Kelvin S24
 • Kelvin S36

NZXT:n AM4-asennuskehikon saavat prosessoricoolerit:

 • Kraken X31
 • Kraken X41
 • Kraken X42
 • Kraken X52
 • Kraken X61
 • Kraken X62

Scythen valmiiksi AM4-yhteensopivat prosessoricoolerit:

 • Byakko (SCBYK-1000)
 • Iori (SCIOR-1000)
 • Kabuto 3 (SCKBT-3000)
 • Katana 3 ja 4 (SCKTN-3000A ja SCKTN-4000)
 • Shuriken Rev. B (SCSK-1100)
 • Tatsumi A (SCTTM-1000A)

Scyhten AM4-asennuskehikon saava prosessoricooleri:

 • Mugen 5 (SCMG-5000)

Scythen maksullisen (3,99€ sis. postikulut) AM4-asennuskehikon saavat prosessoricoolerit:

 • Ashura (SCASR-1000)
 • Fuma (SCFM-1000)
 • Grand Kama Cross 3 (SCGKC-3000)
 • Kotetsu (SCKTT-1000)
 • Mugen 4 / 4 PCGH (SCMG-4000, SCMG-4PCGH)
 • Mugen Max (SCMGD-1000)
 • Ninja 4 (SCNJ-4000)

[/read]

Uusi artikkeli: AMD:n uusi Zen x86-arkkitehtuuri ja clock-to-clock-suorituskyky

Tutustumme AMD:n uuteen Zen-koodinimelliseen x86-arkkitehtuuriin ja sen IPC-suorituskykyyn.

Artikkelissa käydään läpi Zen-arkkitehtuurin historia ja kehitysvaiheet sekä tutustutaan arkkitehtuurin uudistuksiin ja 4,8 miljardista transistorista rakentuvaan 8-ytimiseen Summit Ridge -koodinimelliseen piisirun. Lopuksi ajetaan clock-to-clock-suorituskykytestit 4 GHz:n kellotaajuudella AMD:n ja Intelin arkkitehtuurien kesken.

Lue artikkeli: AMD:n uusi Zen x86-arkkitehtuuri ja clock-to-clock-suorituskyky

Lue myös io-techin muut Ryzen-artikkelit:

 

EVGA antoi esimakua tulevasta GeForce GTX 1080 Ti FTW3 -näytönohjaimesta

Näytönohjainvalmistajien omiin suunnitelmiin perustuvat GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimet saapuvat myyntiin maaliskuun lopulla. EVGA esitteli omaa FTW3-malliaan uudella iCX-jäähdytyksellä.

EVGA on julkaissut kiusoittelukuvan tulevasta 1080 Ti FTW3 -mallistaan, jossa on käytössä kokonaan uusi kolmella 100 mm:n tuulettimella varustettu iCX-jäähdytysratkaisu.

Hiljattain esitelty uusi iCX-tekniikka käsittää muun muassa uudelleensuunnitellun jäähdytysratkaisun, yhdeksän lämpötila-anturia piirilevyllä ja painevaletut alumiiniset etu- ja takapuolen jäähdytyslevyt piirilevylle. Tuulettimien kierrosnopeutta voidaan ohjataan erikseen perustuen grafiikkapiirin sekä muistien ja virransyötön lämpötiloihin. Lisäksi RGB-ledit ilmoittavat eri värein grafiikkapiirin, muistien ja virransyötön lämpötilatason.

Hiljattain lanseeratun iCX-tekniikan taustalla on EVGA:n viime syksynä kohtaama PR-painajainen, kun sen 1080- ja 1070 FTW -malleissa todettiin ACX 3.0 -jäähdytyksellä lämpöongelmia ja nettiin ilmestyi kuvia ja videoita tuleen syttyvistä näytönohjaimista. Pikaratkaisuna ongelmaan yritys päätyi tarjoamaan tuulettimien kierrosnopeutta optimoivaa vBIOS-päivitystä ja lähettämään asiakkaille lämpötyynyjä parantamaan jäähdytyssiilin kontaktia erityisesti virransyötön kohdalla. Muokkausten lopputuloksena virransyötön kohdalta mitatut yli 100 asteen lämpötilat laskivat reiluun 80 asteeseen.

EVGA ei vielä paljastanut 1080 Ti FTW3 iCX -mallin kellotaajuuksia tai hintatasoa.

Ensituntumat: Samsung Galaxy Tab S3, Galaxy Book 10.6 ja Galaxy Book 12

io-techin ensituntumat Samsungin uusista Galaxy Tab S3-, Galaxy Book 10.6- ja Galaxy Book 12 -taulutietokoneista.

Samsung järjesti oman Galaxy-julkaisutilaisuutensa sunnuntai-iltana ennen MWC-messujen varsinaista alkua. Yritys esitteli tilaisuudessa kolme uutta taulutietokonetta: Galaxy Tab S3:n, Galaxy Book 10.6:n sekä Galaxy Book 12:n. Älypuhelimia ei sen sijaan nähty, mutta yritys ilmoitti julkaisevansa Galaxy S8 –huippumallinsa erillisessä tilaisuudessa 29. maaliskuuta.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Galaxy Tab S3

Galaxy Tab S3 on Samsungin ensimmäinen uusi high-end-Android-taulutietokone sitten kesällä 2015 julkaistujen Galaxy Tab S2 –mallien. Ulkoisesti muutokset ovat pysyneet etenkin laitteen etupuolella erittäin pieninä. Ulkomitat ovat pysyneet muilta osin täysin identtisinä, mutta paksuus on kasvanut 0,4 mm:llä. Myös paino on kasvanut noin 40 grammalla.

Galaxy Tab S3:n näyttö on 9,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1536 x 2048 pikseliä. Paneelitekniikka on Super AMOLED. Paperilla keskeiset tekniset ominaisuudet ovat siis pysyneet samoina kuin edeltäjämallissa, mutta uutena seikkana näyttö tukee nyt myös HDR-videomateriaalia.

Tab S3:n runkorakenne on metallia ja se tuntuu mukavan tukevalta laitteen ohuus ja koko huomioiden. Tabletin molemmille lyhyille sivuille on sijoitettu kaksi AKG:n kanssa yhteistyössä suunniteltua kaiutinta. Laite osaa vaihtaa kaiuttimien äänentoiston sen mukaan, onko tabletti pysty vai vaaka-asennossa.

Painikkeet sekä muistikorttikelkka ovat sijoitettuna laitteen ylempään pitkään sivuun ja näppäimistötelakan liitinpinnit vastaavasti alempaan pitkään sivuun. Toisessa lyhyemmässä sivussa on 3,5 mm ääniliitäntä sekä USB Type-C 3.1 –liitäntä.

Tab S3:n mukana toimitetaan S Pen –kynä, joka tunnistaa 4096 eri painetasoa. Kynä on selvästi tukevamman kokoinen kuin Note-sarjan älypuhelimissa on nähty, sillä sen paksuus on 9,4 mm. Kärjen paksuus on puolestaan 0,7 mm. Harmillisesti kynälle ei löydy paikkaa koneen rungon sisältä, joten sitä on kuljetettava mukana erillään.

Kynää käytettäessä tarjolla on joukko muokattavia pikavalintoja ja koneessa on esiasennettuna kynää hyödyntäviä sovelluksia, kuten Samsung Notes, PEN.UP sekä Soundcamp. Käyttäjä voi myös helposti luoda esimerkiksi muistiinpanon näytön sisällöstä.

Merkittävin fyysinen uudistus löytyy takakuoresta, joka on Tab S3:ssa lasia. Tyylikkyyden kannalta lasi saattaa olla hyvä muutos, mutta käyttötuntuman kannalta Tab S2:n kumimainen muovipinta oli allekirjoittaneen mielestä selvästi parempi. Lisäksi ainakin mustan värivaihtoehdon lasipinta tahriintui sormenjäljillä todella helposti.

Takakuoren yläreunaan on sijoitettu 13 megapikselin automaattitarkenteinen kamera, jonka parina on valovoimainen f1.9-aukkosuhteen objektiivi sekä LED-salama. Lasikuoren alla piilotteleva 6000 mAh akku on 130 mAh suurempi kuin edeltäjämallissa.

 

Galaxy Book 12

Uudet Galaxy Book –taulutietokoneet ovat ns. 2-in-1-koneita, joita voi käyttää sekä taulutietokoneena että kannettavan korvikkeena mukana tulevan fyysisen näppäimistön avulla. Käyttöjärjestelmänä niissä toimii Windows 10.

Koneista suurikokoisempi ja tehokkaampi on Galaxy Book 12, joka on nimensä mukaisesti varustettu 12 tuuman näytöllä. Se perustuu Super AMOLED –paneeliin ja on tarkkuudeltaan 2160 x 1440 pikseliä. Koneen etupuoli on lasia ja takakuorirakenne alumiinia. Rakenne tuntuu käsissä mukavan solakalta, tukevalta ja laadukkaalta.

Etupuolen ilme on pelkistetty, sillä kehyksiin ei ole sijoitettu mitään painikkeita. 13 megapikselin takakamera on sijoitettu lähelle laitteen toista pitkää sivua, joka viittaa siihen, että Samsung on ajatellut konetta käytettävän lähinnä vaaka-asennossa.

Koko komeus on saatu puristettua kompaktiin vain 7,4 mm paksuun ja 754 grammaa painavaan pakettiin, vaikka sisältä löytyy täysiverinen Intel Core i5-7200U –prosessoriin pohjautuva kokoonpano.

Galaxy Book 12:n mukana toimitetaan S Pen –kynä sekä taustavalaistuilla fyysisillä näppäimillä sekä kosketushiirellä varustettu kevytrakenteinen näppäimistötelakka. Nopealla kokeilulla näppäimistön tuntuma vaikutti varsin käyttökelpoiselta. Kone kiinnittyy näppäimistöön magneettien ja pohjassa sijaitsevien liitinpinnien avulla. Näppäimistö taittuu tabletin suojakuoreksi ja sen kyljessä on kuljetuspaikka S Pen –kynälle.

Galaxy Book 12:n lyhyiden sivujen päätyihin on sijoitettu stereokaiuttimien ritilät ja oikealla puolella on lisäksi 3,5 mm ääniliitäntä sekä kaksi USB Type-C-liitäntää lataamiseen ja oheislaitteille. Prosessorin aktiivijäähdytyksen tuuletusaukko on sijoitettu koneen yläsivulle.

 

Galaxy Book 10.6

Pienempi Galaxy Book 10.6 on ulkonäöltään pitkälti sisarmallinsa kaltainen ja samaan tapaan Windows 10 –pohjainen 2-in-1-laite, jonka mukana toimitetaan mobiili näppäimistökuori sekä S Pen –kynä. Galaxy Book 10.6 on suuntaansa noin 20-30 mm pienempi kuin Galaxy Book 12 ja painaa runsaat sata grammaa vähemmän.

Book 10.6:n näyttö on mallinimen mukaisesti 10,6-tuumainen, mutta 12-tuumaisesta mallista poiketen sen 1920 x 1280 pikselin näyttöpaneeli perustuu TFT LCD –tekniikkaan. Koneen etupuoli on lasia ja takakuori alumiinia – käsituntuma on sisarmallin tapaan miellyttävä ja tukeva. Sisällä on kevyempää rautaa, sillä prosessoriksi on valittu seitsemännen sukupolven Core m3 –suoritin. Myös muistivaihtoehdot (4 Gt RAM & 64/128 Gt SSD) ovat pienemmät kuin sisarmallissa.

Book 10.6:n varustus eroaa ulkoisesti suuremmasta sisarmallista toisen USB Type-C-liitännän sekä takakameran puuttumisen muodossa. Lisäksi virtapihimmällä prosessorilla ei ole lainkaan tuuletusaukkoa.

 

Samsung kertoo Galaxy Tab S3 WiFi:n suositushinnaksi 699 €. 4G-versio maksaa puolestaan 799 €. Galaxy Bookin hintatiedot ilmoitetaan myöhemmin.

[/read]

Päivitys testilabrasta: Ryzen 7 -pelitestit SMT-tuella ja ilman

Testasimme pikaisesti io-techin testilabrassa, minkälainen vaikutus SMT- eli Simultaneous Multi-Threading-tuella on Ryzen 7 -prosessorin pelisuorituskykyyn.

AMD:n torstainen Ryzen 7 -prosessoreiden virallinen julkaisu on luonnollisesti herättänyt runsaasti keskustelua eri sivustojen julkaisemista testituloksista. Myös io-tech on jo julkaissut oman Ryzen 7 -testiartikkelinsa.

Koska Zen on täysin uusi tyhjältä pöydältä suunniteltu arkkitehtuuri, eivät sovellus- ja pelikehittäjät ole vielä juurikaan ehtineet optimoida koodiaan tai kääntäjiä, jotta arkkitehtuurista saataisiin puristettua kaikki tehot irti.

Totuuden nimissä AMD ei ole viime vuosina ollut kovinkaan merkittävässä roolissa suorituskykyisten x86-prosessoreiden pelikentällä, joten käytännössä kaikki koodit on optimoitu Intelin prosessoreille ja Hyper-Threading-ominaisuudelle.

Esimerkiksi io-techin testeissä mukana olleiden Ashes of the Singularity- ja Total War: Warhammer -pelien kehittäjät Oxide Games ja Creative Assembly ovat todenneet optimoivansa pelimoottorinsa hyödyntämään Ryzen 7 -sarjan prosessoreiden 8 ydintä ja 16 säiettä tulevissa päivityksissä. Myös AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su painotti julkaisupäivänä Redditissä järjestetyssä AMA-kyselyssä, että pelisuorituskyvyn odotetaan paranevan ajan myötä, kunhan kehittäjät saavat vietettyä enemmän aikaa Zenin kanssa.

Ajoimme nopeasti kokeilumielessä Battlefield 1-, Watch Dogs 2-, ARMA 3-, Total War: Warhammer- ja GTA V -pelitestit läpi 1920×1080-resoluutiolla, kun SMT oli kytketty pois käytöstä eli Ryzen 7 -prosessorissa oli käytössä ainoastaan 8 fyysistä ydintä. Prosessori ylikellotettiin toimimaan neljän gigahertsin kellotaajuudella, muistit asetettiin toimimaan DDR4-3200-nopeudella ja näytönohjaimena oli GeForce GTX 1080.

Battlefield 1-, Watch Dogs 2- ja GTA V -peleissä nähtiin vain 1-2 FPS parempi ruudunpäivitysnopeus, mutta Total War: Warhammerissa suorituskyky parani jopa 10 FPS:llä, kun SMT oli pois käytöstä. ARMA 3:ssa puolestaan SMT:n pois päältä kytkeminen heikensi tulosta 3 FPS:llä.

Mittasimme myös Battlefield 1- ja Watch Dogs 2 -peleillä 99. persentiilin eli minimi ruudunpäivitysnopeuden, kun 1 % huonoimpia ruutuja on jätetty huomioimatta:

Battlefield 1:

99. persentiili

 • SMT on: 104,2 FPS
 • SMT off: 116,3 FPS

Watch Dogs 2:

99. persentiili

 • SMT on: 86,2 FPS
 • SMT off: 87,7 FPS

Battlefield 1:ssä SMT pois päältä kytkemällä 99. persentiili oli jopa 12 FPS:ää parempi, kuin SMT päällä. Watch Dogs 2:ssa ero jäi 1,5 FPS:ään.

Uusi artikkeli: Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X

Testasimme 8-ytimisten Ryzen 7 -sarjan 1700X- ja 1800X-mallien ylikellotuspotentiaalin, kun prosessoreita jäähdytettiin Noctuan NH-D15-coolerilla.

Testit suoritettiin kokoonpano asennettuna NZXT:n S340-kotelon sisuksiin ja kylkipaneeli oli testien ajan kiinni. Alustana testeissä oli käytössä Asuksen X370-piirisarjaan perustuva ROG Crosshair VI Hero -emolevy ja 16 gigatavua Corsairin DDR4-muistia.

Haimme molemmilla prosessoreilla erikseen korkeimman kellotaajuuden ilmajäähdytyksellä HandBrake-ohjelmalla noin 10 minuutin 4k-videon H.264-enkoodauksella sekä liukulukulaskentaa nopeuttavia Advanced Vector Extensions 2- eli AVX2-käskyjä käyttävällä Prime95-testillä. Lisäksi mukana on testit ja suorituskykymittaukset eri DDR4-muistinopeuksilla.

Lue artikkeli: Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X

Ensituntumat: Sony Xperia XZ Premium & Xperia XZs

io-techin ensituntumat Sonyn maanantaina julkaisemista Xperia XZ Premium- ja Xperia XZs –älypuhelimista.

Sony esitteli maanantaiaamuna järjestämässään tilaisuudessa yhteensä neljä uutta puhelinmallia – Xperia XZ Premiumin, Xperia XZs:n, Xperia XA1:n ja Xperia XA1 Ultran. Uutuuksista kaksi ensimmäistä sijoittuu high-end-luokkaan ja kaksi jälkimmäistä keskihintaluokkaan. Laitteet olivat näytillä Sonyn messuosastolla varsin rajatusti, joten pääsimme tutustumaan niihin vain hyvin pinnallisesti.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Xperia XZ Premium

Xperia XZ Premium –huippumallia (kuten ei muitakaan uutuuksia) ei ollut vapaasti käpälöitävänä Sonyn osastolla, vaan ne kaikki olivat kiinni esittelyständeissä, joihin koskeminen oli kielletty. Saimme kuitenkin hetkeksi Sonyn pohjoismaiden edustajalta kätösiimme molemmat värivaihtoehdot XZ Premiumista. Valitettavasti kyseisiä yksilöitä ei kuitenkaan ollut mahdollista kytkeä päälle, joten tyydyimme tutkailemaan niitä ainoastaan ulkoisesti.

Fyysisesti uusi Xperia XZ Premium noudattaa Sonyn tuttua tyyliä, vaikka muotokieleen onkin tehty jälleen pieniä päivityksiä. Kokonaisuus on kuitenkin tyylikkään ja arvokkaan näköinen sekä tuntuinen. Teknisesti Sony on tehnyt uudesta lippulaivastaan erittäin kovan paketin, sillä mukana on 4K-näyttö, Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri sekä Sonyn uusin kamerasensori.

Emme valitettavasti päässeet tutkimaan 4K-näytön kuvanlaatua puhelimen ollessa omissa kätösissämme, mutta Sonyn edustajan mukaan HDR-materiaalia tukeva 5,5 –tuumainen näyttö toimii 4K-tarkkuudella ainoastaan video- ja kuvamateriaalia toistettaessa ja muuten resoluutio laskee Full HD –tasolle virrankulutuksen pienentämiseksi. Tiedustelimme myös 4K-tarkkuuden hyödyntämisestä VR-käytössä, jonka kerrottiin olevan mahdollista, mutta ei ainakaan toistaiseksi tarjolla.

Xperia XZ Premiumin rakenne koostuu metallirungosta sekä Gorilla Glass 5 –lasista valmistetusta etu- ja takakuoresta, joista kumpikin kaartuu pitkiltä sivuiltaan hieman kylkien suuntaan. Päädyt ovat tasaista alumiinia. Koko komeus on varustettu IP65/68-luokan suojauksella vettä ja pölyä vastaan. Molemmat värivaihtoehdot (Luminous Chrome ja Deepsea Black) ovat kiiltäväpintaisia, jonka varjopuolena on suorastaan tolkuton herkkyys sormenjäljille. Pinnat eivät tuntuneet pysyvän hetkeäkään puhtaana.

XZ Premiumin yksi keskeisimmistä ominaisuuksista on uusi 19 megapikselin Motion Eye –kamera, joka perustuu Sonyn helmikuun alussa julkaisemaan uuteen DRAM-muistikerroksella varustettuun kamerasensoriin. Sen parina on 25 mm polttovälillinen laajakulmaobjektiivi f2.0-aukkosuhteella.

Kameran poikkeuksellisin erikoisominaisuus on mahdollista tallentaa hidastettua videokuvaa 720p tarkkuudella ja huimalla 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Hidastetun hetken voi aktivoida joko kesken videokuvauksen tai vaihtoehtoisesti kuvata yksittäisenä videopätkänä, jonka pituudeksi muodostuu vajaa kuusi sekuntia.

Lisäksi kameran Predictive Capture –ominaisuus bufferoi kuvia sekunnin etukäteen, jonka ansiosta käyttäjä voi nopeasti tulleissa tilanteissa valita parhaan neljästä otetusta kuvasta.

 

Xperia XZs

Edullisempi ja pienemmällä 5,2-tuumaisella näytöllä varustettu Xperia XZs oli näytillä valitettavasti vain vitriineissä sekä kameraominaisuuksia esitelleen Sonyn edustajan käsissä. Käytännössä kyse on hyvin pitkälti viime syksynä esitellyn Xperia XZ –huippumallin päivitetystä versiosta.

Xperia XZ Premiumiin nähden pienemmän näyttönsä ja alhaisemman näyttötarkkuutensa ohella (Full HD) XZs:n tekniset ominaisuudet ovat hieman karsitummat myös mm. Snapdragon 820 –järjestelmäpiirin, hitaampaan eMMC-tekniikkaan perustuvan 32 Gt:n tallennustilan sekä runsaat 300 mAh pienemmän akun muodossa.

Vaikka emme päässeet pyörittelemään XZs:ää kädessä, tiedämme puhelimen rakenteesta sen verran, että runko (kyljet) on muovia, näytön suoja Gorilla Glass –lasia ja takakuori metallia. Muotoilu on samantyyppistä kuin kalliimmassa XZ Premiumissa, eli päädyt ovat tasaiset ja kyljet kaartuvat ”reunojen ympäri”. Siinä missä XZ Premiumin värivaihtoehdot olivat kiiltäviä, on XZs:n tapauksessa tilanne päinvastainen, sillä kaikki kolme värivaihtoehtoa ovat mattapintaisia. Kalliimman sisarensa tavoin myös XZs on IP65/68-suojattu vedeltä ja pölyltä.

Ehkäpä merkittävin uudistus viime syyskuussa julkistettuun Xperia XZ –malliin nähden on uusi 19 megapikselin Motion Eye –kamera, joka on sama kuin XZ Premium –mallissa. Se tukee täysin samoja ominaisuuksia, kuin XZ Premium.

 

Xperia XA1 ja XA1 Ultra

Valitettavasti myöskään uusi keskihintaluokan XA1-malli ei ollut Sonyn osastolla vapaasti näpelöitävässä, vaan ne olivat näytillä ainoastaan kuvanmukaisissa telineissä, joissa laitteisiin koskeminen oli erikseen kielletty.

Yleisen pällistelyn pohjalta todettakoon kuitenkin, että XA1:n viisituumaisen 720p-näytön pitkien sivujen reunat näyttivät vakuuttavan kapeilta, joka tekee puhelimesta kokoluokassaan varsin pienikokoisen (erityisesti leveyssuunnassa). XA1:n järjestelmäpiirinä toimii MediaTekin Helio P20 ja 23 megapikselin takakamera (1/2,3”, f2.0, 24 mm) on puhelimen hintaluokka huomioiden varsin järeää rautaa.

XA1:n ohella Sony julkisti myös Ultra-version, jossa on suuri kuuden tuuman näyttö sekä parempi 16 megapikselin etukamera salamalla. Ultra-versio ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa Suomen markkinoille.

 

Lippulaivamalli Xperia XZ Premium tulee kauppoihin näillä näkymin kesäkuussa 799 euron suositushintaan. Xperia XZs julkaistaan Pohjoismaissa huhtikuussa rajoitettuna eränä valituissa jälleenmyyntikanavissa 599 euron suositushintaan. Xperia XA1 saapuu myös huhtikuussa ja sen suositushinta on 299 euroa. Xperia XA1 Ultra ei puolestaan tule lainkaan myyntiin Suomessa.

[/read]