Imagination Technologies ilmoitti hakevansa ostajaa koko yritykselle

Uutta omistajaa etsivä Imagination Technologies on parhaiten tunnettu muun muassa Applen käyttämistä PowerVR-grafiikkaohjaimistaan.

Imagination Technologies on ollut pitkään yksi johtavista mobiilikäyttöön suunnattujen grafiikkaohjainten suunnittelijoista. Yhtiön PowerVR-grafiikkaohjaimet ovat käytössä muun muassa Applen järjestelmäpiireissä.

Aiemmin tänä vuonna Apple ilmoitti Imaginationille aikovansa tulla jatkossa toimeen ilman yhtiön PowerVR-grafiikkaohjaimia. Kuukautta myöhemmin Imagination ilmoitti etsivänsä ostajia yhtiön MIPS- ja Ensigma-osastoille voidakseen keskittyä entistä enemmän grafiikkaohjaintensa kehittämiseen. Samalla yhtiö aloitti myös uuden selvitysprosessin sen ja Applen välisestä kiistasta yhtiöiden tulevaisuudesta.

Tuoreessa lehdistötiedotteessa Imagination kertoo MIPS- ja Ensigma-osastojen myyntiprosessin edistyvän ja yhtiön saaneen niistä jo joitain tarjouksia. Sen lisäksi Imagination kertoo saaneensa tarjouksia koko yhtiön ostamisesta. Ostotarjousten myötä Imagination on nyt päättänyt hakea virallisesti ostajia myös koko yhtiölle pelkkien MIPS- ja Ensigma-osastojen sijasta.

Kaikkien kielten päällä lienee tällä hetkellä sama kysymys: Mitkä tahot ovat esittäneet ostotarjouksia koko Imagination Technologiesista? Kysymykseen ei luonnollisestikaan ole olemassa julkista vastausta, mutta loogisia ehdokkaita on olemassa lukuisia. Kenties potentiaalisimpina ostajaehdokkaina voidaan pitää mobiilimaailman jättejä, kuten Softbankin omistama ARM, Qualcomm ja Samsung. Myös paremmin PC-maailmasta tutut AMD, Intel ja NVIDIA voisivat olla erittäin kiinnostuneita PowerVR:n grafiikkateknologioista ja patenttisalkuista. Itsestään selvä ehdokas lienee myös Apple, mutta ottaen huomioon yhtiön ilmoituksen hylätä Imagination ja siitä syntyneet kiistat, saattaisi kilpailuviranomaisilla olla sanansa sanottavana mahdollisista kaupoista.

Intelin vielä julkaisematon 6-ytiminen Coffee Lake -prosessori Geekbench-vuodossa

Coffee Lake on Intelin kuluttajaluokassa kolmas Skylake-pohjainen ja neljäs 14 nanometrin prosessilla valmistettava arkkitehtuuri.

Intel valmistelee parhaillaan kuusiytimisiä Coffee Lake -prosessoreita julkaisuvalmiiksi. Ensimmäiset Coffee Laket saapuvat markkinoille näillä näkymin elo-syyskuussa 8. sukupolven Core-prosessoreina.

Olemme uutisoineet aiemmin Coffee Laken esiintyneen SiSoft Sandra -tulostietokannassa jo useampaankin otteeseen. Uusin vuoto tulee niin ikään tutulta taholta julkaisemattomien tuotteiden saralla, eli Geekbench-tulostietokannasta.

Hardwareluxx-sivusto löysi Geekbenchin tietokannasta 3,2 GHz:n peruskellotaajuudella toimineen Coffee Laken testitulokset. Ohjelma tunnistaa prosessorin Kaby Lakena, mikä ei sinänsä ole yllättävää ottaen huomioon SiSoft Sandra -tuloksissaki näkyneen Kaby Lake -nimen. Tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, että Coffee Lake eroaa Kaby Lakesta vain ydinmääriltään huolimatta siitä, että se tulee huhujen mukaan vaatimaan sekä uuden piirisarjan että uuden prosessorikannan. Testissä käytetty MSI:n emolevy tunnistuu nimellä MS-1T31, mitä ei ainakaan toistaiseksi ole osattu yhdistää mihinkään julkaistuun emolevymalliin.

Kuusiytiminen Coffee Lake saa Geekbench 4.1.0 -testissä yhdellä ytimellä tuloksekseen 4619 pistettä ja kaikkien ydinten testissä 20828. Toistaiseksi ei ole tiedossa oliko prosessorissa käytössä Turbo-kellotaajuuksia lainkaan ja jos oli, mitkä ne olivat. Myös myyntiin saapuvien prosessoreiden peruskellotaajuudet ovat edelleen arvailujen varassa, sillä merkittävä osa Engineering Sample -prosessoreista toimii myyntiversioita pienemmillä kellotaajuuksilla. Riippumatta kellotaajuuksista vielä julkaisemattomien prosessoreiden testituloksista ei kannata vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen.

Valve valmistelee uutta sormien asennon tunnistavaa Knuckles-VR-ohjainta

Valven Knuckles-ohjain lupaa tuoda entistä realistisemman otteen VR-peleihin, kun pelkän ohjaimen sijainnin ja asennon sijasta peli tietää myös käyttäjän sormien asennot.

HTC:n kanssa Vive-virtuaalilasien ja niiden VR-ohjainten sekä paikannusmajakoiden tiimoilla yhteistyötä tehnyt Valve on kaikessa hiljaisuudessa kehittänyt uuden VR-ohjaimen. Knuckles-ohjaimet eivät ole vielä vapaasti saatavilla, mutta niitä on ilmeisesti jo lähetetty kehittäjille.

Knuckles-ohjaimet vaikuttavat päällisin puolin varsin perinteisiltä VR-ohjaimilta. Kummallekin kädelle on oma ohjaimensa ja ne tukevat luonnollisesti liikkeentunnistusta ja ohjainten seurantaa. Knucklesissa on Valven ohjaimille tyypillinen kosketuslevy sekä tietenkin liipaisin ja joukko tarpeellisia painikkeita.

Ohjainten varsinainen erikoisuus ei näy sen pinnalle, mutta ainakin ajatuksen tasolla on erittäin tervetullut edistysaskel VR-ohjaimissa. Knucklesin kosketuslevy, painikkeet, liipaisin ja ohjaimen kahva on nimittäin varustettu yhteensä viidellä kapasitiivisella tunnistimella, jotka tunnistavat käyttäjän sormien asennot. Kosketuslevy ja painikkeet tunnistavat peukalon asennon, liipaisin etusormen ja kahvan kolme aluetta keskisormen, nimettömän ja pikkusormen asennot. Toistaiseksi julkaisusta materiaalista ei selviä miten tarkkaan ohjain tunnistaa sormien asennot, mutta varmuudella tunnistettavia asentoja on kuitenkin enemmän kuin vain kapasitiiviseen tunnistimeen koskeminen (1) tai koskematta oleminen (0).

Ohjainten tämän hetkinen versio on varustettu 500 mAh:n akulla, jota voidaan ladata micro-USB-liitännän kautta. Akun luvataan kestävän nykyisellään noin 3 tuntia käyttöä ja latauksen tyhjästä täyteen onnistuvan tunnissa.

Valve ei ole vielä ilmoittanut milloin Knuckles-ohjaimet saapuvat myyntiin tai miten ne tullaan hinnoittelemaan. Voit tutustua ohjaimiin tarkemmin niiden Steam-ryhmässä.

Cooler Masterilta kaksi mekaanista näppäimistöä kestävillä PBT-muovisilla näppäinhatuilla

Cooler Masterin uusissa MasterKeys PBT -näppäimistöissä on kestävästä PBT-muovista valmistetut näppäinhatut.

Cooler Master on esitellyt kaksi uutta mekaanista näppäimistöä, joissa käytetään laadukkaita PBT-muovisia (Polybutyleenitereftalaatti) näppäinhattuja. Uutuusmallien nimet ovat MasterKeys PBT S ja MasterKeys PBT L, joista ensin mainittu on tenkeyless-kokoinen ja jälkimmäinen täysikokoinen malli. Valmistajan mukaan MasterKeys PBT -malleissa on keskitytty ulkonäön sijaan käyttötuntumaan ja kestävyyteen.

MasterKeys PBT -mallien 1,5 mm paksut näppäinhatut ovat ruiskuvalettuja, kuituvahvistettuja ja lasermerkattuja, joten ne kestävät kulumatta kovaakin käyttöä. PBT on yleisesti käytössä olevista näppäinhattumateriaaleista kestävin. Näppäinhattujen alta löytyy Cherryn MX-näppäinkytkimet, joita on saatavilla viitenä eri vaihtoehtona (punainen, sininen, vihreä, ruskea ja hopea). Näppäimissä ei ole taustavalaistusta.

Näppäimistöt tukevat NKRO:ta (kaikkien näppäinten samanaikainen rekisteröinti), makrojen ohjelmoimista ja tallentamista rautapohjaisesti näppäimistöstä käsin sekä näppäimistöasettelun vaihtoa lennosta QWERTY:stä Dvorakiin tai Workmaniin. USB-kaapeli on irrotettavaa mallia.

MasterKeys PBT S:n ja MasterKeys PBT L:n alustavat suositushinnat ovat 99 ja 109 euroa, mutta maakohtaisiin hintoihin saattaa vielä tulla muutoksia. Saatavuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Valmistajan takuu on kahden vuoden pituinen.

Sapphiren Radeon Mining Edition -laskentakortit kryptovaluutan louhintaan ilmestyivät myyntiin

Etenkin AMD:n GCN-arkkitehtuureihin perustuvien näytönohjainten kysyntä on taivaissa kryptovaluutan louhinnan suosion noustua jälleen uusiin lukemiin. OCUK on nyt tuonut myyntiin Sapphiren louhintakäyttöön tarkoitettuja Radeon RX 470- ja RX 560 -laskentakortteja vastaamaan kysyntään.

Uutisoimme aiemmin NVIDIAn kryptovaluuttojen louhimiseen suunnatuista laskentakorteista. Netissä on liikkunut huhuja myös vastaavista AMD:n grafiikkapiireihin perustuvista laskentakorteista ja nyt huhuista näyttäisi tulleen totta.

Overclockers UK -verkkokauppa on listannut sivuilleen useita Sapphiren valmistamia laskentakortteja. Verkkokaupan sivuilta löytyy neljä erilaista Radeon RX 470 Mining Edition -laskentakorttia ja yksi Radeon RX 560 Pulse Mining Edition.

Radeon RX 470 Mining Editionit on jaoteltu neljään eri malliin niiden muistien perusteella. Kahdessa malleista on 4 ja kahdessa 8 Gt muistia ja saman muistimäärän omaavat mallit on vielä eroteltu Samsungin muisteilla varustettuihin ja muiden valmistajien muisteilla varustettuihin versioihin.

Samsungin muisteista joutuu maksamaan OCUK:lla noin 10 puntaa ylimääräistä, mutta toisaalta niille myös luvataan 1 MH/s korkeampaa louhintanopeutta kuin muiden valmistajien muisteilla varustetuille versioille. Samsungin muisteilla varustetulle 4 Gt:n mallille luvataan 24 – 27 MH/s ja 8 Gt:n mallille 25 – 28 MH/s louhintanopeutta. Muiden valmistajien muisteilla varustetut versiot jäävät 23 – 26 ja 24 – 27 MH/s nopeuksiin.

Sapphire Radeon RX 470 Mining Edition -laskentakorteissa ei ole näyttöulostuloja. Takuuta niille luvataan vuoden verran.

Sapphire Radeon RX 560 Pulse Mining Edition on laskentakortiksi erikoinen tapaus, sillä normista poiketen se on varustettu yhdellä DVI-D-näyttöulostulolla. Laskentakortille luvataan 12 – 15 MH/s louhintanopeutta. Takuuta laskentakorteilla on RX 470 Mining Edition -mallien tapaan yksi vuosi.

Overclockers UK -verkkokaupassa Radeon RX 560 Pulse Mining Edition on kaupan kallein RX 560 -malli peräti 30 punnan erolla seuraavaksi kalleimpaan. RX 470 Mining Edition -mallien hintavertailu saman kaupan sisällä ei onnistu, sillä OCUK:lla ei ole RX 470 -näytönohjaimia myynnissä lainkaan.

Intelin Skylake(-X)- ja Kaby Lake(-X) -prosessoreista löytyi rautatason Hyper-threading-bugi

Intelin viimeisimpien prosessorisukupolvien Hyper-threading-bugi saattaa pahimmillaan aiheuttaa esimerkiksi datan korruptoitumista tai järjestelmien kaatumista. Intel on ehtinyt saada bugin korjaavan mikrokoodipäivityksen jo valmiiksi, mutta esimerkiksi korjauksen sisältävät BIOS-päivitykset ovat vielä työn alla emolevyvalmistajilla.

Intelin Skylake-, Skylake-X-, Kaby Lake- ja Kaby Lake-X -arkkitehtuureista on löytynyt bugi, joka voi johtaa järjestelmän kaatumiseen tai muihin ongelmiin. Ongelma esiintyy edellä mainittuihin arkkitehtuureihin perustuvilla Hyper-threading-teknologiaa tukevilla prosessoreilla. Esimerkiksi Core i5 -mallit, jotka eivät tue Hyper-threading-teknologiaa, eivät kärsi ongelmasta.

Intelin Skylake(-X)- ja Kaby Lake(-X) -arkkitehtuureihin perustuvien prosessoreiden Hyper-threading-teknologiaan liittyvän bugin löysi alun perin OCaml-työkalujen kehittäjiin kuuluva Mark Shinwell. Bugin olemassaolosta on tiedetty ainakin vuoden alusta lähtien, mutta OCaml-yhteisön tekemien tutkimusten mukaan se on ollut olemassa ainakin vuoden 2016 toisesta neljänneksestä lähtien. OCaml-kääntäjällä bugin on todettu kaatavan itse kääntäjän, aiheuttavan vääriä käännöksiä ja muita erikoisuuksia.

Myös Intel on tietoinen bugista ja on ehtinyt kehittää siihen jo mikrokoodikorjauksen. Emolevyvalmistajat tiettävästi valmistelevat parhaillaan BIOS-päivityksiä korjauksen kera. Alla on lainaus Intelin omasta dokumentaatiosta asiaan liittyen. Voit tutustua bugiin tarkemmin Debianin viestiketjussa.

  Errata:   SKZ7/SKW144/SKL150/SKX150/SKZ7/KBL095/KBW095
Short Loops Which Use AH/BH/CH/DH Registers May Cause
Unpredictable System Behavior.
  Problem:  Under complex micro-architectural conditions, short loops
of less than 64 instructions that use AH, BH, CH or DH
registers as well as their corresponding wider register
(e.g. RAX, EAX or AX for AH) may cause unpredictable
system behavior. This can only happen when both logical
processors on the same physical processor are active.
  Implication: Due to this erratum, the system may experience
unpredictable system behavior.

AMD:n Radeon Vega Frontier Edition ensi kertaa ulkopuolisen testattavana

Radeon Vega Frontier Edition on ensimmäinen Vega-arkkitehtuuriin perustuva näytönohjain. Se on suunnattu ensisijaisesti ammattilaismarkkinoille huolimatta ns. prosumer-hinnoittelustaan.

AMD julkaisee ensimmäiset Vega-arkkitehtuuriin perustuvat Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjaimet myyntiin huomenna. Yhtiö on antanut PCWorld-sivustolle kunnian olla ensimmäinen kolmannen osapuolen taho, joka pääsee testaamaan näytönohjainta.

PCWorld pääsi ajamaan testejä kahdella näytönohjainta lukuunottamatta identtisellä AMD:n rakentamalla tietokoneella. Kummassakin tietokoneessa käytettiin AMD:n Ryzen 1800X -prosessoria, 32 Gt DDR4-muistia ja tarkemmin määrittelemätöntä emolevyä, SSD-asemaa ja niin edelleen. Toisessa kokoonpanossa näytönohjaimena toimi NVIDIAn Titan Xp ja toisessa ilmajäähdytetty versio AMD:n Radeon Vega Frontier Editionista.

Itse testit olivat tuttua kauraa AMD:n aiemmista dioista ja demoista. Suorituskykyä mitattiin SPECViewperf-ohjelmiston Catia-, Creo- ja SolidWorks-testeillä sekä Cinebench R15:n OpenGL-testillä. Radeon Vega Frontier Edition peittosi NVIDIA Titan Xp:n Catia- ja Creo-testeissä noin 28 prosentin ja SolidWorks-testissä noin 50 prosentin erolla. Cinebenchissä ero oli noin 14 prosenttia Vegan eduksi.

AMD:n edustaja myönsi testitilaisuudessa kuitenkin sen, että Vegalla on puolellaan ammattilaisohjelmistoille tarkoitetut ajurit, kun Titan Xp joutuu tyytymään peliajureihin. Vertailukohta on kuitenkin perusteltavissa hinnalla: Radeon Vega Frontier Edition ja Titan X maksavat kumpikin noin 1200 dollaria, kun Titan Xp:tä vastaavan Quadron hinta on yli nelinkertainen niihin nähden. Huomionarvoista on myös se, että vaikka Vegan ajurit on suunnattu ammatilaispuolelle, ne eivät ole varsinaiset Radeon Pro -sarjan ajurit eivätkä siten tuo mukanaan sertifiointeja useille ammatilaissovelluksista. Seikka saattaa vaikuttaa myös näytönohjaimen suorituskykyyn kyseisissä ohjelmissa, tai jopa poistaa koko kiihdytyksen käytöstä.

Erikoisempi testiskenaario oli puolestaan esimerkki todellisesta käyttötilanteesta Vega FE:lle. Tietokoneeseen kytkettiin samanaikaisesti 8K-resoluutiolla toimiva Dellin näyttö, 1080p-näyttö ja HTC:n Vive-virtuaalilasit. Kokoonpanolla pyöriteltiin automallia SolidWorks-ohjelmassa, josta se lähetettiin Radeon ProRender -pluginin avulla Unreal Engine 4:ään ja Vive-virtuaalilaseihin tarkasteltavaksi. Suorituskykylukuja tai vertailuja kyseiselle skenaariolle ei valitettavasti ole saatavilla.

Vaikka Radeon Vega Frontier Edition -näytönohjainta ei ole suunniteltu pelaamiseen, pääsi PCWorld ottamaan näytönohjaimella maistiaiset kolmella pelillä. Sivusto vertaili Vega FE:n ja Titan Xp:n suorituskykyä Doom- (Vulkan), Prey- (Direct3D 11) ja Sniper Elite 4 -peleillä (Direct3D 12). Valitettavasti peleistä ei saatu ajaa varsinaisia suorituskykytestejä, mutta PCWorldin edustajan mukaan eroa ei käytännössä ainakaan ”tavalliset ihmiset” voisi havaita.

PCWorldin arvion mukaan Radeon Vega Frontier Edition olisi pelisuorituskyvyltään nopeampi kuin GeForce GTX 1080 ja lähellä GTX 1080 Ti:tä. Sivusto teki arvion jo Computex-messujen yhteydessä eikä selittänyt tarkemmin mihin se perustuu. Allekirjoittaneen on vaikea nähdä, miten Vegan suorituskyky olisi 1080:n ja 1080 Ti:n välissä, jos sen suorituskykyä on käytännössä mahdotonta erottaa GTX 1080 Ti:tä nopeammasta Titan Xp:stä. Yksi mahdollisuus on tietenkin epävirallisissa merkeissä kerrotut suorituskykylukemat, mutta muita selityksiä on vaikeaa keksiä.

Saksalainen verkkokauppa myy valmiiksi korkattuja Core-X-prosessoreita

Intelin uusissa Core-X-tehoprosessoreissa lämmönlevittäjää ei ole juotettu piisiruun, vaan välissä on lämpötahnaa. Saksalainen Caseking-verkkokauppa myy valmiiksi korkattuja prosessoreita, joissa vakiotahna on vaihdettu nestemäiseen metalliin.

Tällä hetkellä Casekingin valikoimassa on tarjolla valmiiksi korkatut 10-, 8- ja 6-ytimiset Core i9-7900X- sekä Core i7-7820X- ja 7800X-mallit. Korkkauksesta yritys veloittaa 100 euron lisähinnan, mutta myöntää samalla prosessoreille kahden vuoden takuun. Korkkauksen lisäksi Intelin vakiotahnan tilalle on vaihdettu Thermal Grizzlyn nestemäistä metallia ja lämmönlevittäjä on liimattu takaisin paikoilleen.

LGA 2066 -kantaisten Core-X-prosessoreiden korkkaus vaatii uudenlaisen rakenteensa johdosta sille suunnitellun korkkaustyökalun ja toimenpide ei onnistu pintaliitoskomponenttien takia esimerkiksi partaterällä.

Saksalaisen tunnetun ylikellottajan ja Casekingillä työskentelevän Der8auerin oma Delid-Die-Mate X -työkalu on tulossa myyntiin vasta 30. elokuuta 90 euron hinnalla, joten 100 euron lisähinta ja kahden vuoden takuu välittömästi saatavilla olevasta valmiiksi korkatusta prosessorista on erittäin kohtuullinen premium-hinta.

Lisää keskustelua aiheesta TechBBS:n Core-X-aiheisessa viestiketjussa.

Google lopettaa Gmail-viestien skannaamisen mainostarkoituksiin myöhemmin tänä vuonna

Google poistaa loppuvuoden aikana Gmailin sisällön skannauksen mainostustarkoituksissa.

Google on ilmoittanut G Suite -ohjelmistoihinsa liittyvässä blogiviestissään lopettavansa Gmail-sähköpostien sisällön skannaamisen myöhemmin tämän vuoden aikana. Muutoksen jälkeen kuluttajien Gmail-sähköpostien sisältöä ei enää hyödynnetä Google-mainonnan personointiin. Muutoksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa yrityksen mainostuspolitiikkaa sekä valmistella Gmailia tuleville maksu- ja laskutusominaisuuksille. Googlen tapa skannata sähköposteja on saanut runsaasti kritiikkiä valveutuneilta käyttäjiltä.

Googlen yrityskäyttöön myymiä Gmail-tilejä ei ole tähän mennessäkään käytetty mainosten personointiin ja yrityksen tarkoituksena on seurata samaa mallia myös yksityskäyttäjien osalta. Googlen mukaan päätös tuo Gmail-mainonnan samalle linjalle yrityksen muiden mainospalveluiden kanssa ja ne tullaan näyttämään samalta pohjalta käyttäjäasetusten mukaisesti. Käyttäjä voi vaikuttaa mainostusasetuksiin sekä kytkeä mainosten personoinnin halutessaan pois päältä.

Googlen mukaan ilmaisen kuluttaja-Gmailin käyttäjiä on yli 1,2 miljardia kappaletta. G Suitella on maksullisia yritysasiakkaita yli kolmen miljoonaa kappaletta. Yrityksille suunnattu maksullinen G Suite pysyy mainosvapaana.

Lähde: Google Gmail blog

io-tech toivottaa mukavaa juhannusta 2017!

io-tech toivottaa lukijoilleen mukavaa juhannusta!

io-techin toimituksessa ahkerimmatkin näpyttelijät alkava hiljalleen sulkemaan selaimiaan ja sammuttelemaan virtoja testilaitteista sekä siirtymään juhannuksen viettoon. Vaikka kelit eivät tänä(kään) vuonna ole parhaat mahdolliset, haluamme toivottaa kaikille lukijoille erittäin mukavaa juhannusta! io-techin alkuvuosi on sujunut mahtavasti ja jatketaan samaa meininkiä  myös keskikesän juhlan jälkeen!

Muistakaa nauttia virvokkeita maltilla ja pukea pelastusliivit vesille mennessä!

Toivottaa io-techin pojat: Sampsa, Juha, Petrus ja Pekko

P.S. Arvomme jotain pientä tietokoneaiheista palkinnoksi kommenttiketjuun parhaan itse otetun juhannuskuvan postanneelle.