io-tech testasi Huawein omilla mobiilipalveluilla ja Kirin 820 -järjestelmäpiirillä varustetun keskihintaisen P40 Lite 5G -älypuhelimen.

io-techin testilaboratoriossa on kesän ja syksyn aikana ehtinyt käydä jo neljä hinnaltaan kolmen- ja neljänsadan euron väliin asettuvaa 5G-älypuhelinta. Näitä uusimman sukupolven mobiiliverkkotuen edullisempaan keskihintaluokkaan tuovia malleja on ollut mukana OnePlussalta, Samsungilta, Motorolalta ja Xiaomilta. Nyt joukon jatkoksi on ehtinyt myös kauppasodan aiheuttamia haasteita vastaan kamppaileva Huawei hiljattain Suomessa kauppoihin tulleen P40 Lite 5G:n kera.

Huawei julkaisi P40-älypuhelinmallistonsa alun perin jo maaliskuussa. Malliston huippua edustavien P40:n ja P40 Pron lisäksi kiinalaisvalmistaja julkaisi edullisempiin hintaluokkiin suunnatut P40 Lite- ja P40 Lite E -älypuhelimet. Näistä huippumalli P40 Pro ja alle 300 euron hintaluokkaan sijoittuva P40 Lite ovat jo käyneetkin io-techin testeissä.

Toukokuussa valmistaja laajensi P40-sarjaansa vielä viidennelläkin älypuhelimella, P40 Lite 5G:llä, joka sijoittuu mallistossa alkuperäisen P40 Liten yläpuolelle. Kyseessä on käytännössä Kiinassa jo huhtikuussa Nova 7 SE -nimellä julkaistu älypuhelin, jonka RAM-muistin määrää on karsittu. Puhelimen sisällä jyllää Huawein oma HiSilicon Kirin 820 -järjestelmäpiiri sisäänrakennetulla 5G-modeemilla, 6 gigatavua RAM-muistia, 128 gigatavua tallennustilaa ja 4000 mAh:n akku.

Suomessa Huawei P40 Lite 5G saapui myyntiin elokuussa 399 euron suositushinnalla kolmessa värivaihtoehdossa, hopea, vihreä ja musta, joista ensimmäistä myös testikappaleemme edustaa. P40 Lite 5G toimitetaan Huawein mobiilipalveluilla (HMS), sillä muun P40-malliston tavoin se ei sisällä Googlen mobiilipalveluita (GMS). Tämän seurauksena muun muassa Google Play -kauppaan puhelimella ei pääse.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan artikkelin kirjoitushetkellä syyskuun lopussa Huawei P40 Lite 5G:tä on saatavilla noin 350 euron hintaan, minkä myötä se asettuu suoraan kilpailuun edellä mainittujen muiden keskihintaisten 5G-älypuhelinten kanssa.

Tässä artikkelissa tutustumme Huawei P40 Lite 5G:hen viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista artikkelia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei P40 Lite 5G toimitetaan valmistajalle tyypillisessä valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee Huawein logo, puhelimen mallinimi ja maininta AppGallery-sovelluskaupasta. Paketin toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi 40 watin verkkovirta-adapteri, USB Type-C -kaapeli, perinteiset nappikuulokkeet ja korttikelkan avaustyökalu. Testikappaleemme mukana ei toimitettu käyttöohjetta tai muutakaan kuluttajapakkaukseen todennäköisesti kuuluvaa paperitavaraa.

Mukana toimitettavat kuulokkeet ovat äänenlaadultaan suhteellisen heikkolaatuiset. Äänentoisto on erittäin ohutta, eikä bassotoistoa ole nimeksikään, minkä lisäksi ääni jää muiltakin osin muovisen kuuloiseksi. Ympäristön taustahälyä napit eivät onnistu rakenteensa myötä vaimentamaan laisinkaan.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkonäöltään Huawei P40 Lite 5G on varsin tavanomaisen näköinen kyseisen valmistajan puhelimeksi. Sukunäköä P40-sarjan huippumalleihin on, joskin puhelimen edullisempi hinta on nähtävissä. Näytön kaarevuudesta on luovuttu tasaisen lasipinnan tieltä, eikä etukameroitakaan ole kahta vaan näytön vasemman yläkulman reiässä sijaitsee yksi 16 megapikselin kamera. Useissa väreissä heijastelevine takalasineen ja suurine kamerakehyksineen laite on tunnistettavissa Huawein puhelimeksi myös kääntöpuolelta.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 162,3 x 75 x 8,6 mm
  • Paino: 189 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,8 %

Kooltaan P40 Lite 5G on suhteellisen tavanomainen nykypäivän älypuhelimeksi. Näytön ja ympärysmittojen suhde ei kuitenkaan yllä aivan parhaimmistoon, vaikka se ei suoranaisesti huonokaan ole. Käytännössä Huawei on samaa kokoluokkaa kuin 0,05 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu Samsungin Galaxy A51 5G tai 0,02 tuumaa suurempi Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Huawei on mitoiltaan 1,4 mm lyhyempi, 0,2 milliä leveämpi ja 0,7 mm paksumpi kuin Xiaomi ja 3,4 mm korkeampi, 1,4 mm leveämpi ja 0,1 mm ohuempi kuin Samsung. Näytön ja ulkomittojen suhteen osalta se häviää kummallekin edellä mainitulle, mutta 189 gramman painollaan asettuu niiden väliin.

Verrokkiensa tapaan myös Huawei on kokonsa puolesta varsin hyvin käteen istuva. Takakuoren pitkien sivujen pyöristykset helpottavat puhelimen käyttöä yhdelläkin kädellä ja puhelimen oikean kyljen virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija on suhteellisen helposti tavoitettavissa. Testijakson aikana lukija myös toimi moitteettomasti.

Materiaaliltaan takakuori on lasia, minkä myötä puhelin on kädessä varsin jämäkän tuntuinen. Takalasin valmistajaa Huawei ei ole ilmoittanut, mikä on valitettava miinus muun muassa Xiaomin tarjotessa Corningin tunnettua Gorilla Glass -suojalasia. Xiaomiin verrattuna Huawei onnistuu kuitenkin olemaan pykälän laadukkaamman tuntuinen todennäköisesti hieman paksumman rakenteensa vuoksi, vaikka Xiaomin tapaan myös Huawein kyljet ovat materiaaliltaan muovia.

Alapäädyn USB 2.0 -nopeuksia tukevan USB Type-C -liittimen parina oikealla puolella sijaitsevat monokaiuttimen reiät ja vasemmalla puolella 3,5 mm:n kuulokeliitin sekä mikrofonin reikä. Yläpäädystä sen sijaan ei löydy kuin toisen puhelimen mikrofoneista sisältävä reikä.

3,5 mm:n kuulokeliitäntä on äänenlaadultaan tasapainoinen ja se kykenee soittamaan suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kohtalaisen kovalla äänenvoimakkuudella. Näytön vasemman yläkulman reiässä sijaitseva 16 megapikselin etukamera kykenee kiitettävään jälkeen ja pärjää suhteellisen hyvin jopa hieman hämärämmissäkin olosuhteissa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,55” IPS LCD -näyttö, HDR10
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 405 PPI

Näytön osalta Huawei luottaa IPS LCD -teknologiaan ja tarjoaa Full HD+ -resoluution 20:9-kuvasuhteella. Subjektiivisen arvion perusteella näyttö on kuvanlaadultaan suhteellisen hyvä. Eloisa-asetuksella kuva taittaa selvästi kylmään, mutta asetuksista näytön normaali-tilaan asettamalla värit vaikuttaisivat asettuvan kohdilleen. Aivan vahvimpiin kontrasteihin näyttö ei yllä, minkä lisäksi LCD-näytön rajoitteiden myötä musta ei ole AMOLED-näyttöjen tasolla. Kirkkauden osalta ei testijakson aikana havaittu moitittavaa aurinkoisten syyspäivienkään aikana. Miinusta näytölle on kuitenkin annettava 60 hertsin virkistystaajuudesta muun muassa Motorolan ja OnePlussan tarjotessa 350–400 euron hintaluokassa jo 90 hertsin IPS-näyttöjä.

HDR10-tukea emme testijaksolla valitettavasti päässeet testaamaan laisinkaan, sillä YouTube-sovellus ei toimi ilman Googlen palveluita. Netflixinkään HDR-materiaalia ei voitu testata, sillä suoratoistopalvelu rajoittuu SD-resoluutiolle SDR-väriavaruudella puuttuvan Widevine-tuen myötä. Tämän seurauksena yksikään suoratoistopalvelu ei tue puhelimella HD-toistoa.

       

Raudaltaan P40 Lite 5G vastaa hyvin hintaluokan kilpailuun. Kiinalaisvalmistajan omaa tuotantoa edustava Kirin 820 5G tarjoaa peräti neljä korkeatehoista Cortex-A76-ydintä Qualcommin Snapdragon 765:n ja 765G:n tyytyessä vain kahteen. Myös grafiikkasuorituskyvystä vastaavan Mali-G57:n pitäisi ainakin paperilla olla hyvin vertailukelpoinen Snapdragon 765G:n Adreno 620:n kanssa.

Vertailuksi ajetun Geekbench-grafiikkatestin perusteella paperilla nähdyt suorituskykyerot pitävät paikkansa myös käytännössä. Prosessorien osalta Kirin 820 on moniydinsuorituskyvyssä noin 19 prosenttia ja yhden ytimen osalta vajaat 12 prosenttia tehokkaampi. Myös grafiikkasuorituskyvystä vastaava Mali-G57 vertautuu kilpailuun varsin mallikkaasti. Todella raskasta pelirasitusta mallintavassa GFXBench Aztek Ruins High Tier Vulkan -testissä P40 Lite 5G sai tulokseksi 12 FPS Xiaomin Mi 10 Lite 5G (Snapdragon 765G) voittaessa vain hienoisesti 13 FPS:n tuloksellaan.

Järjestelmäpiirin pariksi Huawei tarjoaa hintaluokassaan nykypäivänä suht tavanomaiset 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, jotka kuitenkin yltävät ohi muun muassa Motorolan perusmallista. Tallennustilaa on mahdollista jatkaa Huawein omilla NM-korteilla, eli Nano Memory -muistikorteilla, jotka vastaavat kooltaan perinteisiä nano SIM -kortteja. MicroSD-korttituen puute on harmillinen rajoite NM-korttien olessa huomattavasti harvinaisempia.

Huawein akulla on kokoa 4000 mAh, mikä on suhteellisen tavanomaista kokoluokassaan, mutta kuitenkin 5G-puhelimeksi huomattavan vähän ja vähemmän kuin aiemmin testissä käyneillä keskihintaluokan kilpailijoilla. Pikalatausta puhelin tukee jopa 40 watin nopeudella, mikä on ehdottomasti markkinoiden parhaimmistoa.

Yhteysominaisuuksien osalta tuki löytyy tuttuun tapaan alle 6 GHz:n 5G-verkoille ja Wi-Fi 5:lle, muttei jo lippulaivassa vähitellen yleistyvälle Wi-Fi 6:lle. Bluetoothin osalta Huawei tukee tuoreinta 5.1-versiota. LTE-yhteyksien tarkkoja nopeuksia ei valitettavasti ollut saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Kirin 820 5G -järjestelmäpiiri (1 x 2,36 GHz Cortex-A76, 3 x 2,22 GHz Cotex-A76, 4 x 1,84 GHz Cortex-A55 CPU, Mali-G57 GPU)
  • 6 Gt RAM
  • 128 Gt tallennustilaa (vapaana n. 114 Gt), NM SD -korttipaikka (max. 256 Gt)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz 1, 3, 28, 38, 41, 77, 78, 79), LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac, Dual Band, Bluetooth 5.1, (A)GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, QZSS, NFC, FM-radio, infrapunalähetin
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 4000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 40 watin pikalataus (Huawei SuperCharge), 5 watin käänteinen lataus

 

Kamera

Huawei P40 Lite 5G:n takakamerat sijaitsevat suurikokoisessa kamerakehyksessä takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kalliimpiin P40-sisarmalleihin verrattuna kehyksen muotoilua on muutettu. Neliskanttisen asettelun sijaan kamerat sijaitsevat päällekkäin antaen kehykselle pitkulaisen muodon. Kamerakehikko nousee selvästi takakuoren yläpuolelle ja sen myötä puhelin pääseekin keikkumaan huomattavasti sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (26 mm), f1.8, PDAF-automaattitarkennus
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (17 mm), f2.4
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4, automaattitarkennus
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • 16 megapikselin etukamera, f2.0
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, hidastusvideo 1080p 120 FPS, 720p 960 FPS

Kameravalikoimaltaan Huawei vastaa pääpiirteiltään muita hintaluokan puhelimia. Pääkamerasensori on tosin varustettu kilpailijoihin nähden pykälän korkeammalla 64 megapikselin resoluutiolla. Tuttuun tapaan kamera ottaa perustilassaan 16 megapikselin kuvia, mutta myös täydellä resoluutiolla kuvaaminen on mahdollista. Aukkosuhteeltaan pääkameran objektiivi on f1.8.

Pääkameran parina on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera f2.4-aukkosuhteen objektiivilla. Resoluutioltaan kamera vastaa OnePlussaa, Motorolaa ja Xiaomia, mutta jää kuitenkin jälkeen Samsung Galaxy A51 5G:n 12 megapikselistä. Aukkosuhteen osalta Huawein objektiivi edustaa kilpailun häntäpäätä, minkä lisäksi se on 17 mm:n kuvakulmallaan pykälän kapeampi kuin Motorolan, Samsungin tai Xiaomin vastineet. Valitettavan tuttuun tapaan ultralaajakulmakameran tarkennusetäisyys on kiinteä.

Lopuksi takaa löytyy vielä kaksi 2 megapikselin sensoria, joista toinen on tarkoitettu syvyystietokameraksi ja toinen hoitaa makrokameran virkaa. Makrokamera jääkin siis OnePlussan ja Xiaomin kanssa pitämään hintaluokan häntäpään paikkaa Samsungin ja Motorolan tarjotessa 5 megapikselin sensoria. Positiivisena puolena ultralaajakulmakamera tukee kuitenkin automaattitarkennusta.

Videokuvauksen osalta Huawei tarjoaa korkeimmillaan 4K 30 FPS -tasoa ja hieman hämmentävästi tukea 60 FPS:n videolle ei löydy edes 1080p-tarkkuudella. Hidastusvideon osalta P40 Lite 5G tukee Xiaomin tapaan 720p videon kuvaamista lyhyen pätkän jopa 960 FPS:n nopeudella.

P40 Lite 5G:n kamerasovellus on tuttu muista P40-sarjalaisista. Yleisilmeeltään sovellus on selkeä ja helppokäyttöinen. Kuvaustilojen välillä voi liikkua pyyhkäisemällä tai painamalla suoraan näkyvillä olevaa kuvaustilan nimeä. Tässä on omat miinuspuolensa, sillä kaikki tilat eivät mahdu yhteen näkymään, joten laidasta toiseen meneminen voi kestää hetken sen vaatiessa useamman kuvaustilan vaihdon.

Toinen kritiikin kohde on zoomaustilojen näyttäminen. Esillä numerona näkyy vain sen hetkinen tila muiden kameroiden tarjoamien zoomaustasojen näkyessä janalla hieman suurempina pistein. Tämän myötä oikeaan kohtaan osuminen vaatii normaalia enemmän tarkkuutta. Useat kamerasovellukset antavat vaihtaa kameraa painamalla juuri sen hetkisen zoomaustilan näyttävästä numerosta tai vaihtoehtoisesti näyttävät selkeinä numeroina kaikki vaihtoehdot. Lisäksi zoomausvalinta sijaitsee näytön alareunassa hankalasti yhdellä kädellä käytettävänä.

Mielenkiintoisena huomiona kamerasovelluksessa on myös 2x-zoomaustila, vaikkei puhelimessa olekaan telekameraa.

Hyvässä valaistuksessa P40 Lite 5G:n 64 megapikselin pääkamera tuottaa hyvää jälkeä. Dynamiikka säilyy kuvissa erinomaisena ja automaattinen HDR hoitaa mallikkaasti tilanteet, joissa sensorin omat rahkeet eivät välttämättä riittäisi. Kuvat ovat tarkkoja, mikä kuitenkin osittain kostautuu kuvia tarkemmin zoomatessa, sillä suurelta näytöltä on nähtävissä selvää terävöitystä. Myös väritoisto on ylikorostunutta, minkä myötä kuvista harvemmin tulee suoranaisesti luonnollisia. Useimmiten värien korostus on kuitenkin suhteellisen miellyttävän näköistä, mutta valitettavasti tummat alueet voivat pahimmillaan tukkoutua ylikorostuneen kontrastin seurauksena.

Hämärässä kamera suorastaan loistaa. Hintaluokkaansa nähden P40 Lite 5G:n pääkamera onnistuu keräämään huomattavat määrät valoa, minkä lisäksi myös dynamiikka säilyy hyvällä tasolla. Kaupunkiympäristössä haastavimmat yksittäiset valopisteet voivat palaa puhki, mutta useimmiten kamera selviää jopa katuvaloistakin kiitettävästi. Värintoistossa ei ole hämärässä juurikaan moitittavaa, eikä kuviin kerry häiritsevissä määrin kohinaa. Suuremmalta näytöltä kohina on kuitenkin havaittavissa, mutta positiivisena puolena se säilyy pääosin yksisävyisenä. Yksityiskohtien määrä on hämärässä tietysti päivänvaloa vähäisempi, mutta kokonaisuudessaan Huawein pääkameran hämäräsuorituskyky on kuitenkin ehdottomasti hintaluokkansa kärkeä.

Huawei on P40 Lite 5G:ssä päätynyt lippulaivamalleista tuttuun tapaan lisäämään kuvien valotusta huomattavasti yökuvaustilassa hintaluokassa tyypillisemmän dynamiikan parantamisen sijaan. Tila ottaa kuvia muutaman sekunnin ajan ja muodostaa lopputuloksena useimmiten selvästi perustilaa valoisamman kuvan. Tila toimii ainoastaan pääkameralla, sekä pääkameran 2x-tilassa.

Yökuvaustilassa pääkameran ennestään hintaluokassaan hyvistä hämäräkuvista tulee useimmiten entistäkin parempia. Lopputulos on kuitenkin tilannekohtainen ja toisinaan lopputulosten välinen ero ei ole erityisen suuri. Selkeänä parannuksena perustilaan yökuvaustila onnistuu kuitenkin hävittämään poikkeuksetta jonkin verran kuvissa esiintynyttä kohinaa. Selvästi valotukseen keskittyvän yökuvaustilan haittapuolena alunperin ylivalottuneet kohdat säilyvät usein ylivalottuneina myös yökuvaustilassa. Tila ei siis onnistu merkittävästi parantamaan kuvien dynamiikkaa.

Huawei P40 Lite 5G:n ultralaajakulmakamera on kuvanlaadultaan hintaluokassaan tyypillinen. Päivänvalossa kuvista tulee suhteellisen hyviä, mutta valitettavasti värintoisto eroaa huomattavasti pääkameran tuottamasta jäljestä. Ultralaajakulmakameran kuvien värimaailma jää valjuksi ja useimmiten todellista tilannettakin haaleammaksi, mikä on vastapainona hämmentävä pääkameran kuvien ollessa selvästi ylisaturoituneita. Myös pääkameraa vaivannut yliterävöitys ja vahva kontrasti on löydettävissä ultralaajakulmakameran kuvista. Muilta osin kuvat ovat kuitenkin suhteellisen laadukkaita. Yksityiskohtien määrä on hintaluokalle tyypillistä ja dynamiikkakin riittävää, joskin pääkameraa heikompaa.

Hämärässä ultralaajakulmakamera ei onnistu toisintamaan pääkameran erinomaista suorituskykyä, vaan kuvanlaatu jää hintaluokalle tyypilliseksi. Kuvista tulee suhteellisen synkkiä ja yksityiskohdat alkavat sumentua. Valitettavana miinuspuolena automatiikan päättäessä valottaa kuvia lisää alkaa kohina muodostua ongelmaksi. Dynamiikan osalta kirkkaat alueet palavat käytännössä poikkeuksetta puhki.

Totuttuun tapaan ultralaajakulmakamera ei tue automaattitarkennusta, vaan on varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä, mikä tuo rajoitteensa lähellä sijaitsevien kohteiden kanssa.

Makrokamera Huawei P40 Lite 5G:ssä on varustettu luokkansa heikompaan kastiin kuuluvalla 2 megapikselin resoluutiolla. Tämä näkyy suoraan kuvien yksityiskohtien määrässä, joka on suhteellisen alhainen. Valitettavasti pienen resoluution lisäksi makrokameran värintoistokin on huomattavan heikkoa ja kuvista tulee hyvin hailakoita. Käytännössä parempia kuvia saa useimmiten pääkameraa hyödyntävää 2x-tilaa käyttämällä.

Maininnan arvoisena positiivisena puolena makrokamera tukee automaattitarkennusta, minkä myötä kuvien ottaminen on huomattavasti kiinteällä tarkennusetäisyydellä varustettuja malleja helpompaa.

Kaksinkertaisen zoomin tarjoava 2x-tila käyttää testien perusteella todennäköisesti suoraan kameran sensorilta tehtävää 16 megapikselin rajausta digitaalisen zoomauksen sijaan. Tämä on tunnistettavissa selvästi perustilan kuvista tehtyä digitaalista skaalausta suuremmasta yksityiskohtien määrästä. Saman sensorin myötä 2x-tilan kuvat muistuttavat pääpiirteiltään pääkameran kuvia, joskin mielenkiintoisena yksityiskohtana värintoisto on hieman perustilaa luonnollisempaa ja vähemmän korostunutta.

Videokuvauksen osalta Huawei P40 Lite 5G kykenee suhteellisen hyvään jälkeen. Puhelimen digitaalinen kuvanvakain (EIS) on käytettävissä myös 4K-videota kuvatessa, joten täyden resoluution käyttäminen onkin suositeltavaa parasta kuvanlaatua etsiessä. Kuva on suhteellisen yksityiskohtaista ja väreiltään iskevää, joskin pääkameran kuvien tapaan myös videokuvassa on nähtävissä selvää ylikorostustusta sävyissä ja kontrastissa, minkä myötä tummat alueet tummuvat usein hieman liikaa. EIS hoitaa tehtävänsä suhteellisen hyvin, mutta kävellessä kuvasta tulee silti helposti varsin töksähtelevää.

Kilpailijoihinsa nähden selvänä miinuksena Huawei ei tue P40 Lite 5G:n kanssa ollenkaan nopeampaa 60 FPS:n videokuvausta.

Ultralaajakulmakameran videoresoluutio rajoittuu 1080p-tasolle 30 FPS:n nopeudella. Kuvanlaadultaan se mukailee valokuvia ollen väreiltään selvästi pääkameran videota hailakampaa. Myös yksityiskohtien määrä häviää ymmärrettävästi 4K-tason pääkameralle, mutta on kuitenkin varsin tavanomaista Full HD -laatua. Mielenkiintoisesti EIS vaikuttaisi toimivan aavistuksen sulavammin ultralaajakulmakameran videossa.

Hidastusvideon osalta Huawei ansaitsee Xiaomin Mi 10 Lite 5G:n tapaan kunniamaininnan jopa 960 FPS:n kuvausnopeuden myötä. Xiaomista tuttuun tapaan Huawei kuvaa videota vain lyhyen pätkän ja hidastaa sen automaattisesti ilman jälkikäsittelyn mahdollisuutta. Kuvanlaadultaan video on suhteellisen heikkoa.

 

Käyttöjärjestelmä

Huawei P40 Lite 5G:n käyttöjärjestelmänä on AOSP-pohjainen (Android Open Source Project) Android 10, jonka päällä pyörii valmistajan oma EMUI 10 -käyttöliittymä. Tietoturvapäivitykset olivat testijakson aikana huhtikuun tasolla, eli ne alkavat olla jo hieman vanhentuneet. Muista markkinoiden Android-puhelimista laitteen erottaa myös Googlen Mobile Services (GMS) -palveluiden puuttuminen. Sen sijaan sisällä pyörii valmistajan omat Huawei Mobile Services (HMS) -palvelut ja AppGallery -sovelluskauppa.

Googlen mobiilipalveluiden puuttumisen myötä puhelimella ei siis pääse Googlen omaan Play-kauppaan, mutta sen lisäksi se rajoittaa myös muualta ladattavien sovellusten yhteensopivuutta. Lyhyesti ilmaistuna puhelimella ei toimi yksikään sovellus, joka käyttää keskeisiin toimintoihinsa Googlen GMS-rajapintojen ominaisuuksia. Mukaan kuuluu muun muassa MobilePay ja Pivo -maksusovellukset, Wolt sekä kenties ajankohtaisimpana esimerkkinä Koronavilkku. Nämä sovellukset vaatisivat toimiakseen Huawein puhelimia varten tehdyn erillisen version, joka ei käytä Googlen rajapintoja toimintoihinsa.

Play-kaupan puutteen myötä puhelimessa sinänsä toimiviakin sovelluksia voi joutua hakemaan ulkopuolisten kauppapaikkojen tai internetselaimen kautta. Tätä helpottaakseen puhelimesta kuitenkin löytyy alkuasennuksen yhteydessä mahdollisuus kopioida vanhan puhelimen sovellukset uuteen. Näin muun muassa WhatsApp ja Slack, kuten myös pankkisovellukset olivat siirrettävissä suoraan uuteen puhelimeen, vaikkei niitä AppGallery-kaupasta löydykään. Tämän yhteydessä on kuitenkin huomioitava, etteivät kopioidut sovellukset päivity automaattisesti, vaan uudet versiot on ladattava myöhemmin itse jotain kautta. Tarkemmin GMS:n puutteen myötä seuraavista puutteista ja mahdollisista kiertokeinoista voi lukea io-techin aiemmin julkaistusta Huawei P40 Pron testiartikkelista.

Muilta osin itse EMUI-käyttöliittymä on aiemmistakin Huawein puhelimista tuttua kauraa. Vakiona sovellukset asentuvat Applen iOS:stä tuttuun tapaan aloitusnäytölle, mutta asetuksista on mahdollista asettaa päälle perinteinen sovellusvalikko. Huawei on esiasentanut puhelimeen tarvittavat perussovellukset, jotka käytännössä ensimmäistä kertaa ovat sähköpostia myöten täysin tarpeellisia, sillä Googlen esiasennuksia laitteessa ei ymmärrettävästi ole laisinkaan. Ylimääräisen oloisia sovelluksia P40 Lite 5G:ssä ei lopulta olekaan muita kuin Member Center -jäsensovellus, joka sisältää käytännössä Huawein mainoksia. Mainoksiin liittyen miinusta Huaweille on annettava AppGallery-sovelluskaupan käynnistyksen yhteydessä koko näytön peittävistä parin sekunnin mainoksista, jotka tuntuvat hyvin irrallisilta kauppapaikan tapaisessa käyttöjärjestelmän perussovelluksessa.

Käyttöliittymä itsessään oli testijakson aikana sulava, eikä myöskään Huawein Googlea korvaavien sovellusten toiminnassa havaittu suurempia miinuksia. Yksittäinen maininnan arvoinen jumiutuminen internetselaimen kanssa kuitenkin kohdattiin. Selain jähmettyi valkoiseen ruutuun, eikä suostunut lataamaan enää yhtäkään nettisivua. Toiminta palautui normaaliksi vasta puhelimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen, mutta bugia ei kuitenkaan onnistuttu toisintamaan testijakson aikana.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Puhelimen sisällä jylläävä Kirin 820 -järjestelmäpiiri siivitti puhelimen testijaksolla hintaluokassaan erinomaiseen suorituskykyyn, kuten jo aiemmin esiteltyjen synteettisten suorituskykytestien myötä oli odotettavissakin. Minkäänlaisia ylimääräisiä hidasteluja päivittäisessä käytössä ei yllä mainittua internetselaimen jäätymistä lukuun ottamatta ollut havaittavissa ja niin sovellukset kuin puhelimen käyttöliittymäkin pyörivät sulavasti. Pelaamiseenkin piiri toimii mainiosti ja Call of Duty Mobile asetti vakiona grafiikka-asetuksensa medium-tasolle, mutta muista keskihintaluokan piireistä nykyään jo tuttuun tapaan peli pyöri sulavasti myös very high -asetuksilla. Kokonaisuudessaan Kirin 820 toimittaa hintaluokassaan erittäin hyvää suorituskykyä, joka pistää tehokkaasti kampoihin Qualcommin 765 -piireille tarjoten CPU:n osalta jopa kilpailijoitaan selvästi parempaa suorituskykyä, kuten aiemmin suorituskykytestien muodossa osoitettiin.

Puhelimen ennakkoon pienehköksi epäilty 4000 mAh:n akku toimitti testijakson aikana kuitenkin hyviä toiminta-aikoja. Puhelin kesti poikkeuksetta 3 päivää kevyehköä käyttöä näytön päälläoloaikojen pyöriessä lopulta 3–4 tunnin välimaastossa. Koko testijakson ajan puhelin pidettiin 5G-tilassa joskin 5G-verkkoihin puhelin ylsi vain harvoin testijakson tapahtuessa pääosin verkon katvealueella. DNA:n 5G-verkossa ajettujen testien valossa 5G-toimii odotetusti tarjoten parhaimmillaan yli 700 Mb/s latausnopeuksia 4G:n jäädessä samoilla alueilla alle 200 Mb/s. Jälleen lähetysnopeuksien osalta 4G:n todettiin olevan 5G:tä nopeampi, joskin Xiaomin Mi 10 Lite 5G:hen verrattuna pienemmillä eroilla 4G:n yltäessä jälleen yli 50 Mb/s nopeuksiin ja 5G:n jäädessä 20–30 Mb/s tasolle.

Akun pienehköstä koosta huolimatta puhelin siis toimittaa hyvän akunkeston, minkä lisäksi Huawein pikalataus on hintaluokkansa parhaimmistoa. Hintaluokassaan poikkeuksellisen korkealla 40 watin teholla toimiva verkkovirta-adapteri latasi puhelimen tyhjästä täyteen tunnissa, mikä on erittäin nopea tulos. Ensimmäisessä 15 minuutissa puhelin latasi 41 prosenttia ja puolessa tunnissa saavutettiin jo 70 prosentin varaus.

 

Yhteenveto

Huawei P40 Lite 5G olisi puhtaasti rautaominaisuuksiltaan ehdottomasti yksi mielenkiintoisimpia puhelimia 300–400 euron hintaluokassa. Huawein oman järjestelmäpiirin suorituskyky on luokkansa parhaimmistoa, puhelin on fyysiseltä rakenteeltaan jämäkän tuntuinen, akunkestossa ei ole juuri moitittavaa ja kameroiden suorituskyky on hyvällä tasolla. Tästä huolimatta puhelimen suositteleminen on kuitenkin lähes mahdotonta.

Suorituskyvyn osalta P40 Lite 5G:llä on siis pullat hyvin uunissa. Sisällä jylläävä Kirin 820 -järjestelmäpiiri tarjoaa grafiikkasuorituskykynsä osalta hyvin Snapdragon 765G:hen verrattavissa olevaa tulosta, mutta prosessorin osalta Kirin pyyhältää jopa ohi. Järjestelmäpiirin parina olevat 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa eivät ole erityisen poikkeavia lukuja, mutta ovat kuitenkin hyvää perustasoa.

Ennakkoon pienehköltä vaikuttanut 4000 mAh:n akkukin onnistui lyhyen testijakson aikana täyttämään tarpeet kiitettävästi. Puhelin kesti yhdellä latauksella kevyehköllä käytöllä toistuvasti kolme kokonaista päivää, minkä lisäksi kilpailijoitaan pienemmän akun ja nopeamman 40 watin pikalatauksen myötä puhelin oli ladattavissa tyhjästä täyteen vaivaisessa tunnissa.

Kameroiden osalta Huawein 64 megapikselin pääkamera onnistui yllättämään positiivisesti. Päivänvalossa se tuottaa hyvää jälkeä, kuten useimmat tämän hintaluokan kamerat, mutta valon määrän vähentyessä Huawei nousee kilpailijoidensa yläpuolelle. Valitettavana miinuspuolena pääkameran kuvissa on kuitenkin mainittava ylikorostuneet värit, kontrasti ja terävöitys, joskin kuvat onnistuvat silti olemaan yleisilmeeltään pääosin miellyttäviä. Muiden kameroiden osalta puhelin ei juuri kilpailusta erottunut, joskin makrokamera on selvästi hintaluokkansa heikompaa päätä.

Valitettavasti, kuten jo Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n arvostelussa oli todettava, on puhelin muutakin kuin rautaominaisuuksiensa summa. Huawein tapauksessa tämä on vielä selvästi Xiaomia suurempi ongelma. Käytännössä päivittäisessä käytössä hyvin toimiva EMUI-käyttöliittymä ei missään nimessä ole puhelimen heikkous, vaan ongelma ovat Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan seurauksena syntyneet pakotteet Huaweita kohtaan. Huawein uusissa puhelimissa, jotka eivät pohjaudu vanhaan rautaan, ei voida enää käyttää Googlen mobiilipalveluita, joihin kuuluvat niin Googlen omat sovellukset ja Play-kauppa kuin myös monet rajapinnat, joita useat suositut sovellukset käyttävät.

Tämän seurauksena Huawein oman sovelluskaupan tarjonta on tällä hetkellä valitettavasti suorastaan ala-arvoista. Valmistajan omasta AppGallery-kaupasta löytyy vain kourallinen Suomessa suosituista sovelluksista, mikä itsessään ei välttämättä tekniikkaan syvemmin tutustuneille käyttäjille olisi ongelma, sillä Android tukee myös kolmannen osapuolen kauppoja, joiden kautta on mahdollista päästä käsiksi WhatsAppin ja pankkisovellusten kaltaisiin sovelluksiin. Ongelma tulee vastaan, kun sovellukset käyttävät Googlen rajapintoja, sillä näitä sovelluksia ei saa toimimaan Huawein puhelimissa, ellei niistä tehdä varta vasten omia versioita kiinalaisvalmistajna laitteille. Testijaksolla vastaan täysin toimimattomina sovelluksina tulivat muun muassa Pivo, MobilePay, Wolt ja Koronavilkku.

Vaikka P40 Lite 5G olisi selvästi nykyistä hintatasoa edullisempi, sitä ei voisi varauksetta suositella kuin kovimmille Huawei-faneille ja harrastajille. Jos P40 Lite 5G tukisi Googlen palveluita, olisi se ehdottomasti kova kilpailija jopa 350 euron hintaluokassa, johon se Hinta.fi:n mukaan on asettunut, mutta nykyisellään se tippuu auttamatta ulos luokkansa kärkikahinoista. P40 Lite 5G:tä siitä huolimatta harkitsevien onkin ehdottomasti suositeltavaa tutustua rajoitteisiin, joita Googlen palveluiden puute aiheuttaa, ennen ostopäätöksen tekemistä. P40 Lite 5G asettuu aiemmin testattujen P40-sarjan mallien kanssa samaan teknisesti onnistuneiden puhelimien joukkoon, jossa kauppasodan vaikutukset on erittäin harmillista nähdä.

Plussaa

  • Kirin 820 -järjestelmäpiirin suorituskyky hintaluokassaan
  • Sulava käyttökokemus
  • Pääkameran kuvanlaatu erityisesti hämärässä
  • Akunkesto
  • 40 watin pikalataus
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 5G-tuki integroidulla modeemilla

Miinusta

  • Ei Googlen palveluita (GMS), minkä myötä hyvin rajallinen sovellustuki
  • AppGalleryn käynnistyksessä esitettävät mainokset
  • Widevine L1 -tuen puute estää HD-tuen suoratoistopalveluista
  • Vain 2 megapikselin makrokamera
  • 60 hertsin näyttö varauksin hintaluokassaan

Huomionarvoista:

  • Googlen mobiilipalveluita käyttävät sovellukset eivät toimi puhelimessa
  • Huawein EMUI-käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen
  • Muistikorttien osalta puhelin tukee vain Huawein omia NM kortteja, eli nano SIM -korttien kokoisia Nano Memory -muistikortteja

 

This site uses XenWord.
;