Koodinimellä "Project Chess" tunnettu ensimmäinen IBM PC julkaistiin 12. elokuuta 1981.

Ensimmäinen julkaistu IBM Personal Computer oli malliltaan 5150 ja siinä oli käytössä Intelin 4,77 MHz:n kellotaajuudella toimiva 8088-prosessori, 16 tai 64 kilotavua keskusmuistia ja käyttöjärjestelmänä PC DOS 1.0. Aluksi tallennusmediana käytettiin 5,25-tuumaisia levykkeitä eli lerppuja tai kasetteja, mutta pari vuotta myöhemmin IBM tarjosi uuden XT-mallin myötä virallisesti tuen kiintolevylle. Tietokoneen lähtöhinta oli 1565 dollaria, joka on nykyrahassa noin 4700 dollaria.

IBM Corporation today announced its smallest, lowest-priced computer system — the IBM Personal Computer.

Designed for business, school and home, the easy-to-use system sells for as little as $1,565. It offers many advanced features and, with optional software, may use hundreds of popular application programs.

IBM PC oli erittäin suosittu ja myi hyvin. Myyntiluvut ylittivät selvästi odotukset ja myynti ohitti nopeasti markkinaosuudessa Applen tietokoneet. Erityisesti IBM PC -tietokoneen rakennuslaatu ja mukana toimitettu IBM Model F -näppäimistö sekä tuki kolmansien osapuolien laitteisto- ja ohjelmistotuelle keräsivät arvosteluissa kehuja. IBM PC:n valmistus lopetettiin vuonna 1987, mutta edelleen nykypäivänä myytävät tietokoneet ovat IBM PC -arkkitehtuurin kanssa täysin tai lähes yhteensopivia laitteisto- ja ohjelmistotasolla. IBM PC -yhteensopivista tietokoneista käytetään nykyään nimitystä PC.

Alkuperäinen IBM:n lehdistötiedote IBM PC:n julkaisusta

IBM PC:n historiaa

This site uses XenWord.
;