Keneltäkään ei liene mennyt ohi, miten muistipiirien hinnat ovat nousseet etenkin viimeisen puolentoista vuoden aikana. Kohonneet hinnat koskevat paitsi NAND Flash -muisteja, myös esimerkiksi erilaisia DRAM-muisteja.
Muistien hinnat ovat kohonneet maailmanlaajuisesti merkittävästi jo pidemmän aikaa. Suomessa esimerkiksi poimimani G.Skillin 8 gigatavun DDR4-2133-muistin hinta on kohonnut Hinta.fi-hintavertailun mukaan kesäkuusta 2016 tähän päivään vähän yli kaksinkertaiseksi. Muistivalmistajat syyttävät hintojen noususta kovaa kysyntää ja uuden tuotantokapasiteetin hidasta valmistumista, mutta Kiina on nyt herännyt epäilemään mahdollista kartellitoimintaa hintojen nousun takana.
Kiinan mukaan sen National Development and Reform Commissionin (NDRC) hintojen valvontaan keskittynyt Pricing Supervision Department tulee tutkimaan hintojen nousun todellisia syitä ja mahdollista muistivalmistajien kartellia hintojen takana. Tutkittavia yrityksiä ovat ainakin Samsung ja SK Hynix, jotka yhdessä hallinnoivat leijonanosaa muistimarkkinoista. Merkittäviä muistivalmistajia löytyy etenkin NAND-muistien osalta myös muita, mutta niiden valmistusprosessit laahaavat merkittävästi valtapelureiden takana esimerkiksi 3D NAND -tuotannon osalta.
Mobile China Alliancen Wang Yanhui on paljastanut China Dailylle, että NDRC on ehtinyt olemaan jo yhteydessä ainakin Samsungiin, mutta tarkempia tietoja tutkimusten tilasta ei ole vielä saatavilla. Sekä Samsung että SK Hynix ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa toistaiseksi.
Lähde: Reuters
Kuluttajat kiittää :kahvi:
Mielenkiintoista :think:
Muistien nykyhinnat muutenkin aivan pilvissä. Omia tilauksia katselin, niin 2012 lokakuussa sai 16gigaa nopeaa muistia 70€:lla. Nykyään saa maksaa melkein kolminkertaisen hinnan samasta määrästä. :dead:
Eivät kiistä suoraan, eli haiskahtaa
Kummallisesti hinnat alkoivat nousea, kun Ryzenin julkaisu alkoi lähestyä.
Nousu tapahtui siinä vaiheessa kun usalainen micron osti parivalmistajaa pois kuljeksimasta
Eiköhän tehtaat ole valmistunut jo lisäkysyntää varten. Eipä varsinkaan ddr4 muistien hinnoissa ole mitään järkeä ollut jos 2*8gb a-data perus heatsinkillä olevat kammat on yli 200€.
Typerää valmistajien oma-aloitteisesti hintoja alaspäin olisi polkea kun väki ostaa moninkertaiseen hintaan..oi vanhoja hyviä aikoja :btooth:
Monet on tätä spekuloineet, niin hyvä että alkoivat tutkimään asiaa.
On tätä ennenkin tapahtunut https://en.wikipedia.org/wiki/DRAM_price_fixing
Juu se olisi uskottavaa että joidenkin muisityypien hinnat olisi ylempänä mutta kun aivan kaikkien muisityypien hinnat on poikkeuksellisen ylhäällä niin onhan se melkoinen historiallinen poikkeusilmiö niin että tähän Kiinalaistutkimukseen voi olla ihan hyvä syy.
Monissa uusissa läppäreissä on nykyään vain 4GT vakiona entisen 8GT:n sijasta. Olisiko muistien korkeat hinnat syynä…
Alan asiantuntijat povaavat 2018-2019-aikavälille hintojen nousun pysähdystä tai lievää laskusuuntaa. Toisaalta netin uutisaiheet näistä on tuntunut aika tuulesta temmatuilta, että saapahan nähdä. Jos Kiinan viranomaiset löytää tuolta jotain kartellitoimintaa, niin toivottavasti ei tarvitse odotella noin pitkään ja käytetyn roinan myyntikin vähän elpyisi.
Itseasiassa oma lukemani uutinen oli lasku tässä vuoden vaihteessa ja nousu ensi vuoden kesällä.
Varmaan oikea hintakehitys riippuu milloin kiinalaiset saa omat tehtaat toimintaan.
https://www.custompcreview.com/news/multiple-chinese-firms-enter-dram-nand-market-2018/
Mites sä sit järkeilet tämän nykyisen talousjärjestelmän, joka osittain perustuu siihen oletukseen, ettei tuollaisia järjestelmiä ole olemassa? Vie vähän pohjaa maailman menolta, jos alkaa tuolleen "järkeilemään" asioita…
Ammattikielellä sitä kutsutaan monopoliksi 😉
Samanlaista hommaa harrastetaan nyt DDR4-muistien kanssa, mitä harrastettiin kovalevyjen kanssa vuoden 2011 Thaimaan tulvien jälkeen. Kummasti ne kovalevyjen hinnat eivät laskeneet muutamaan vuoteen, vaikka tehtaat oli korjattu aikoja sitten ja varmasti saatu niiden korjauskulutkin jo katettua.
Nämä nykyiset DDR4:n hinnat ovat estäneet minua jo pariin vuoteen päivittämästä. R5 1600:sta löytyy aina silloin tällöin alennuksessa, mutta ne säästöt katoaa taivaan tuuliin, kun pitää ostaa myös uudet muistit.
Plottasin DDR4 2133MHz 8Gb geneerisen (Hynix, Micron, Samsung yms) muistipiirin hintakehityksen Maaliskuun 2016 ja Joulukuun 2017 välillä.
16GB muistikitin valmistuskustannukset saadaan kertomalla hinta kuudellatoista ja lisäämällä 10$ yksipuoleisien piirilevyjen kustannuksesta. 32GB kitin hinta vastaavasti kertomalla hinta 32:lla ja lisäämmällä 15$ kaksipuoleisten piirilevyjen kustannuksesta.
Äkkiä EU mukaan tutkimaan, niin ei pelkästään kiinalaiset hyödy tulevista sakkorahoista yms!
Tuleepa vain mieleen tämä kesemmältä:
DRAMeXchange, a division of TrendForce, forecasts that the global DRAM supply for 2018 will show an annual bit growth of just 19.6%, which is another low in recent years. The global top three major DRAM suppliers – Samsung, SK Hynix and Micron – are now in the midst of their capacity planning for 2018. DRAMeXchange points out that all three suppliers tend to be conservative with regard to next year’s capital outlays. They have opted to slow down their capacity expansions and technology migrations…
DRAM Supply to Remain Tight With Its Annual Bit Growth for 2018 Forecast at Just 19.6%, According to TrendForce
Eli eivät ole olleet valmistajat kiinnostuneet nostamaan kapasiteettia edes vastaamaan kysyntää.
Akku aina tyhjä-lelupuhelimetkaan eivät ole uusi ilmiö niin kyllä olisi pitänyt pystyä näkemään niidenkin aiheuttama kysynnän nousu vuosia sitten.
Isoimmilla muistivalmistajilla (ainakin Samsung ja Micron) on uudella valmistusprosessilla olleet tehtaat valmistumassa / valmistuneet juuri.
Ei hirveästi yllätä ettei haluja kapasiteetin lisämiseksi vanhalla tekniikalla (15-20nm) sen takia ole.
Eikö 2018 pitänyt olla laskuvuosi sitten vaihteeksi?
Eli kyseessä voi olla hyvin pitkällä tähtäimellä suunniteltu kartelli joka toteutetaan sillä että ei rakenneta tarpeeksi muistien valmistuskapasiteetia.
Kun sellaisen kartellin olemassaolo joka toimisi käyttämällä tehtaita vajaakapasiteetilla olisi paljon helpompi todistaa.
Mutta jos kartelli toimii niin että ei rakenna tarpeeksi valmistuskapasiteetia sen olemassaolon todistaminen on paljon vaikeampaa, kun ei ole sitä selvää savuavaa asetta jota voisi osoittaa.
Ei tähän ole mitään kartellia tarvittu. Pari vuotta sitten muisteista oli ylitarjontaa ja valmistajia kiristettiin myymään minimaalisella voitolla, jopa tappiolla. Siinäkö sitten pitäisi rakentaa lisää tehtaita jotta tekisi lisää tappiota?
Sitten keksittiin laittaa tabletteihin ja muihin lääppimisvehkeisiin 8 gigaa rammia* ja tera flashia*. Kas kummaa kun tulee muisteista pulaa.
Samalla saadaan vastaus kysymykseen: miksi nykykännykässä pitäisi olla muistikortille paikka? No juuri siksi ettei moni käyttäjä tarvitse muistia edes yhtä gigatavua ja muistikortilla voi ostaa lisää ne jotka tarvitsevat. Sen sijaan tungetaan se teratavu* jokaiseen malliin "jotta ei tarvitse laittaa muistikortille paikkaa" :facepalm:
*Älkää ottako sanatarkasti.
Vaikka kuinka paljastuisi että kyseessä on kartelli missä rajoitetaan lisäkapasiteetin rakentamista, millä ajattelit että voit pakottaa yrityksen investoimaan lisäkapasiteetin rakentamiseen?
Ei tarvisi rakentaa lisää kapasiteetia näyttääkseen että mitään kartellia ei ole olisi riittänyt se että ei olisi lopettanut niiden pienempien valmistajien tehtaia jotka isot osti pois markkinoilta.
Myöiskin sinun esittämäsi kasvava eri muistityypien kysyntä oli tiedossa mutta siitähuolimatta muistivalmistajat jättivät reagoimatta odotettavissa olevaan selvästä kasvavaan kysyntään.
Kun katsoo sitä mikä on eri tutkimuslaitosten arvio ollut vuosia etukäteen muistien kysynnän kasvusta ja vertaa sitä siihen paljonko muistivalmistajat on suunnitelleen rakentavansa ja rakentaneet uutta kapasiteetia siinä on ollut selvä aukko eli muistivalmistajat on tahallaan rakentaneet uutta kapasiteetia selvästi vähempi kuin kysynnän olettettu kasvu on.
Hommaa on tietenkin vielä pahentanut se että ne "mikä on eri tutkimuslaitosten arvio ollut vuosia etukäteen" on osoittautuneen alimitoitetuiksi eli kun tehtaita on tahallaan rakennettu alle etukäteisarvion ja sen lisäksi se etukäteisarvio on osoittautunut alimitoitetuksi on lopputulos se että muistien hinta täysin metsässä.
Uutta muistien valmistuskapasiteetia on tehty 15-30% vähempi kuin mitä on alunperin arvioitu vuotuisen kysynnän kasvuksi mutta kun kysyntä on kasvanut selvästi enempi on nyt aukko jo 40+% prosenttia kysynnän ja tarjonnan välillä.
Varsinkin kun katsoo vanhojen kartelioikeuskäyntien lopputuloksia niin ne ei ole onnistuneet koskaan mitätöimään kartellilla saatua taluodellista hyötyä eli se kartelli kannatta vaikka siitä jäisi kiinni.
Isot ostivat pois markkinoilta vuosia sitten tehtaita jotka ovat nykymittapuulla vanhentuneita. Selvää että lopetettiin.
Tutkimuslaitokset arvioivat muistien kysynnän kasvavan ja kertoo myös etteivät suuret valmistajat rakenna riittävästi kapasiteettia tukemaan kysyntää? Tästä voi päätellä muisteista tulevan pulaa. Sitten muutkin kuin "suuret valmistajat" laittavat pystyyn lisää kapasiteettia vastatakseen tähän kasvavaan kysyntään. Taisi jäädä muiltakin huomaamatta tällainen "itsestäänselvyys" :rolleyes:
Muistitehtaan pystytys ei vaadi mitään kovin ihmeellistä, tarpeeksi rahaa ja lähes kuka tahansa voi pystyttää muistitehtaan. Sen takia Kiina aikoo kuulemma tehdä jatkossa omat muistinsa.
Tehtaita on rakennettu alle etukäteisarvion koska pari vuotta sitten muisteja myytiin olemattomalla voitolla, jopa tappiolla. Siinä on myös hyvä syy sille miksi ei tullut uutta peluria joka olisi pistänyt tehtaita pystyyn. Paras ratkaisu ongelmaan on vähentää lääppimisvehkeiden muisti- ja flash määriä. Ei tosin taida onnistua kun niistä ollaan valmis tonnikin maksamaan :facepalm:
Hintojen takia on noita alimitotettuja 128GB SSD asemiaki läppäreissä hitaan kovon kaverina.
512 on minimi. Nytki itellä vaan 120GB vapaata.
Makuasioita, peliläppäri toki vaatii vähän enemmän että voi pitää useampaa peliä asennettuna, mutta muuhun käyttöön pienemmät riittää helposti.
Jotain outoa tässä on kun en nyt ainakaan itse ole missään vaiheessa törmännyt tilanteeseen etteikö muisteja taikka SSD asemia olisi ollut myynnissä mitä tässä nyt on hintoja tullut aina välillä katseltua.
Näytönohjainpuolella kun on AMD:n osalta myyty eioota lähes koko vuosi.
Eli kiinalaiset voivat hyvinkin olla asian ytimessä.
Muistaaksei se on ihan uutinen että valmistajat alkaa rajoittaa tuotantoa, ylituotannon vuoksi. Normaalia toimintaa.Siteä enne taistelivat markkinaosuuksista. Nyt varmaan sopineet 1/4 kaikille tms.
Amd tilanne on aivan toinen. Sen piireistä voi olla esim 2/3 vain halpamalleihin kelpaavia, joten jos halpamallit ei käy kaupaksi, on pakko rajoittaa tuotantoa.
Minkään yrityksen tarkoitus ei ole tehdä tuotteita varastoon. Voin taata että jos tuote on kannattava sitä tehdään kyllä tarpeeksi, jos ei keinotekoisesti haluta rajoittaa tuotantoa.
En ota kantaa tuohon kartelliepäilyyn, mutta ainakin samsungin B-die muisteissa on kysyntä ollut todella kova ja pitkin syksyä jimms ja muut ovat myyneet ei oota ja pitkillä toimitusajoilla on vasta saanut.
Tuo johtuu yleensä siitä että valmistaja mieluummin tekee halvempia kuin kalliimpia, koska silloin voitto parempi.
Silloin tulee puute kun sitä ei tehdä.
Tuossa tarkoitan siis valmistuskustannuksiltaan halpaa.
Sen voi päätellä kummalla samsung tekee paremman voiton 850 pro vai 850 evo. Jälkimmäisellä koska sitä myydään enemmän kun valmistuskustannukset on pienempiä, vaikka 850 pro myyntivoitto on varmasti euroissa suurempi
Toisaalta, saatavuushan saadaan näyttäämään huonolta kun ei toimiteta vaikka kenties pystyttäisiin.
Oikeastaan jos kilpailijat keskenään sopivat hintoja, se on kartelli. Monopolissa on vain yksi toimija.
En tunne kiinalaista oikeuskäytäntöä, mutta EU:ssa vapaa ja rajoittamaton kilpailu on yksi koko liiton peruspilareista ja yritysten välinen kilpailua vääristävä yhteistyö, kuten horisontaaliset kartellit, on erikseen kielletty Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen artiklassa 101.
Kiellettyä 101 artiklan mukaan on muun muassa sopimukset, päätökset ja menettelytavat:
a) joilla suoraan tai välillisesti vahvistetaan osto- tai myyntihintoja taikka muita kauppaehtoja;
b) joilla rajoitetaan tai valvotaan tuotantoa, markkinoita, teknistä kehitystä taikka investointeja;
c) joilla jaetaan markkinoita tai hankintalähteitä;
EU:ssa (toivottavasti myös Kiinassa) kilpailuviranomaisilla on käytännössä rajoittamattomat oikeudet tutkia yritysten kirjanpitoa, tiedostoja, sähköposteja jne. salassapitoluokittelusta välittämättä, jos kilpailuviranomaisilla on asiasta riittävä epäilys. EU:ssa on myös joissakin tapauksissa mahdollista saada armahdus sanktioista, jos toimii ilmiantajana. Mm. siitä syystä tutkinnan kohteena olevan yrityksen kannattaa olla kommentoimatta tutkintaa millään tavoin. Tutkinnan kohteen pitää EU:ssa myös avustaa tutkinnassa kaikin viranomaisen edellyttämin keinoin. Jos ei avusta, saattaa rapsahtaa seuraamus, mikä on muistaakseni prosentin liikevaihdosta. Toteen näytetystä kielletystä yhteistyöstä tulee lopulta muistaakseni piiskaa maksimissaan 10% liikevaihdosta.
Ei ole mitenkään triviaalia todistaa, onko yhteisellä sopimuksella päätetty rajoittaa tuotantoa. Mutta jos sellaisesta sopimuksesta on jäänyt jälki johonkin sähköpostiin, muistioon tai pöytäkirjaan, viranomaiset kyllä löytävät sen. Saksalaiset autoyhtiöt ovat jääneet viime vuosina kiinni kielletystä yhteistyöstä useammin kuin kerran ja seuraamukset ovat olleet jopa miljardin euron sakkoja.
Viranomainen ei voi tietenkään pakottaa ketään investoimasta uuteen tehtaaseen. Mutta jos siitä, että ei investoida, on sovittu kilpailjoiden kesken, ollaan kielletyllä alueella. Autonvalmistajat mm. sopivat päästöhuijauksen yhtyeydessä, että laitetaan dieselautoihin naurettavan pieni 8 litran AdBlue-tankki sen sijaan, että maksettaisiin alihankkijalle 80 € enemmän tankista, jossa urea kestää huoltovälin verran. Ja sovittiin, että suihkitaan ureaa katalysaattoriin ensisijaisesti vain silloin, kun ohjelmisto tunnistaa olevansa testissä. Loppu on historiaa.
Voisi toivoa, että myös EU:n kilpailupääosasto aloittaisi oman tutkinnan. Signaalit viittaavat siihen, että ei savua ilman tulta.
Ei on sakottanu kyseisiä yrityksiä monta kertaa, viimeksi sakko taisi olla brasilasta.
En itse ole huomannut sellaista tilannetta ettei mitään muisteja tai SSD asemia olisi ollut saatavilla. Johtuu tietenkin siitä ettei valmistajia ole yhtä vaan "muutama". Tietyistä muistimalleista on kyllä ollut pulaa.
Näytönohjainpuolella sen sijaan AMD on ainoa joka valmistaa Radeoneita ja ellei kapasiteetti riitä kun mainerit ostavat, ei sitä pulaa voi paikata muut kuin AMD. Lisäksi muistipulaan tuo tiettyä helpotusta pienemmät muistimäärät tai pienemmät SSD:t, näytönohjaimissa ei voi laittaa vähempää piirejä kuin yhden. Tietysti voisi valmistaa pienempiä (=hitaampia) näytönohjaimia mutta niistä ei olekaan pulaa ollut.
En usko tuosta mitään ihmeellisempää löytyvän vaikka tutkittaisiinkin. Historiaa katsomalla tapahtumien kulku näyttää selvältä:
– Muistien hinnat ovat alhaalla ylitarjonnan takia
– Koska hinnat ovat alhaalla, pieniä valmistajia ei kiinnosta markkinat ja suuret valmistajat alkavat katselemaan uusia tekniikoita joilla saisivat jatkossa kilpailuetua
– Uudet tekniikat (3D NAND, pienemmän valmistustekniikan muistit jne) eivät osoittaudukaan niin helpoiksi tapauksiksi kuin alunperin arveltiin
– Lääppimislaitevalmistajat aiheuttavat muistipulan
– Muistien hinnat lähtevät nousuun pulan takia
Viimeinen kohta on se jossa ollaan nyt. Arvaan seuraavaksi tapahtuvan:
– Muistien kysyntä laskee alkuvuodesta ja hinnat laskevat järkevälle tasolle.
– Kesällä lääppimislaitevalmistajat ja muut muisteja tarvitsevat alkavat hamstrata muisteja talvea varten, hinnat nousevat taas.
– Kun uutta kapasiteettia saadaan käyttöön, hinnat laskevat alkuvuodesta 2019 maltilliselle tasolle.
Oli tuossa jo muutama viikko sitten juttua, että muistien tuotantoon on jo saatu lisä kapasiteettia ja muistipula helpottuu 1Q/18.
Niinhän sitä on "luvattu", saa nähdä tippuuko myös hinnat vai pysyykö ne ylhäällä ja saatavuus mikä ei ennenkään ollut oikeasti huono parantuu aavistuksen
Ne on hiukan tippuneet vuoden vaihteessa, toisin se voi olla myös kiinalaisten hämäämistä tai vanhojen mallien poistoa.
Eiköhän ne hinnat pukkuhiljaa laske kevään aikana.
Tuolla Tietokonekaupassa ainakin sanottiin, että DDR4: en saatavuus on huonoa yleisesti. Oman takuuseen menneen kitin (G.skillin 3200MHz cl14) saatavuudeksi ennakoitiin kuukausia (ja tarjottiin kaupan purkua). No, niitä on tullut sitten erä tukkuihin n. 2 viikossa.
Itse luin että jotain tehtaita tai lisäkapasiteettia saadaan pystyyn Q1/2018. Mikäli noin, se näkyy vasta kesällä.
Saatavuus on huono pidemmän aikaa. Sitä parannetaan korkeammilla hinnoilla, jolloin tavaraa riittää totta kai paremmin.
NDRC, Samsung to Sign MOU That Could Moderate DRAM Prices, Increase Production
Tuli vähän katsottua tuota muistien hinta kehitystä. Marraskuussa 2016 sai 16 Gb yli 3200 Mhz nopeuksista DDR4 muistia 150 eurolla. Nykyisin noin satku enemmän hintaa. Mitäs merkittävää on oikein tapahtunut tuon 2016 marraskuun jälkeen, että hinnat ovat nousseet? Tehtaita tuhoutunut tai DDR4 tuotantolinjoja poistettu vai DDR4 muistien kysyntä tuplaantunut?
Monta syytä. Flashin kysyntä heijastuu myös RAM muisteihin. Muutama pääkohta:
Kysynnän kasvu:
– Lääppimisvehkeisiin laitetaan tera flash muistia ja 8 gigaa RAM:a.
– Pilvipalvelimien palvelimet syövät muistia rajusti
– Kryptomainaus
– Intel (Spectre ja varsinkin Meltdown bugit aiheuttavat tarvetta uusille palvelimille)
Valmistajat:
– Valmistajia ketutti kun joutuivat vuosia takaperin myymään muistia tappiolla ylitarjonnan takia (ja nyt laskuttavat ylihintaa ihan vaan kettuillakseen)
– Kun hinnat olivat alhaalla, ei tietenkään viitsitty rakentaa lisää kapasiteettia
– 3D flashin valmistusongelmat
– Valmistuskapasiteettia on jo pidempään ollut vähemmän kuin kysyntää
Joidenkin ennusteiden mukaan hinnat laskevat kesään mennessä jonkin verran.
Tarkastelin tilannetta lähinnä Samsungin B-die muistipiirin osalta. Meneekö kyseistä muistipiiriä noihin tabletteihin? Ja mikä on ollut kyseisen muistipiirin valmistuskapasiteetti ja kysyntä vuodesta 2016 lähtien? Hinnat pompsahti just sopivasti pari kuukautta ennen Ryzen kokoonpanojen julkistusta.
Tuli kyllä oikeaan aikaan ostettua muistia pari vuotta sitten. 2x8gb 2666mhz kingstonin kitti 69e.
Tossa Anandtechin uutinen huhtikuulta 2016. Samsungin uusi 10nm DDR4 muistitehdas Samsung Begins To Produce DDR4 Memory Using '10nm Class' Process Tech
Ja siitä kiva kommentti
"Samsung claims that later this year it intends to use its 1x nm manufacturing technology to make LPDDR memory with increased capacity, which should help makers of smartphones, tablets and notebooks boost the amount of DRAM inside their devices or reduce pricing.
":rage::mad::shifty:
Öh? Ei sillä ole mitään merkitystä meneekö sitä B-die:ta paljon tabletteihin tai muualle. Mikäli halpismuistin hinta nousee, ei Samsung tietenkään ala myymään alle halpismuistin hinnan premium muistia, jonka takia premium muisti maksaa totta kai enemmän kuin halpismuisti.
Samsung and Chinese government likely to sign agreement in effort the lower DRAM prices
Tuleeko tuo flash muisti nyt oikeasti samoilta tuotantolinjoilta, millä tehdään drammia?
Tavallaan. Samat linjat pystytään yleensä muokkaamaan DRAM:n tai flashin tekemiseen. Muutokseen menee jonkin verran aikaa. Kun viime vuosina flashia on mennyt niin paljon kuin pystyttiin valmistamaan, muutettiin DRAM linjoja tekemään flashia. Muutos takaisin veisi ylimääräistä aikaa ja kun edelleen kaikki flash menee mitä pystytään tekemään, ei ole vaihdettu flash linjoja tekemään DRAM:a.
Eli käytännössä DRAM tuotannon lisäys vähentää flash muistin valmistusta ja toisin päin, mikäli tehdasmäärä pysyy samana.
Homma etenee, löytyy kuulemma läjäpäin todisteita
DRAM Price-Fix Uncovered in China, 'Massive Evidence' Against Samsung, SK Hynix and Micron
Niin, läjäpäin todisteita Kiinalaisten mielestä. Joten toistaiseksi tuo on yhtä tyhjän kanssa.
Miksi? Miten se tilanne olisi eri jos tutkija olisi vaikka EU tai Yhdysvallat?