Kiinan tutkinnan kohteiksi joutuvat ainakin leijonanosaa markkinoista hallinnoivat Samsung ja SK Hynix.

Keneltäkään ei liene mennyt ohi, miten muistipiirien hinnat ovat nousseet etenkin viimeisen puolentoista vuoden aikana. Kohonneet hinnat koskevat paitsi NAND Flash -muisteja, myös esimerkiksi erilaisia DRAM-muisteja.

Muistien hinnat ovat kohonneet maailmanlaajuisesti merkittävästi jo pidemmän aikaa. Suomessa esimerkiksi poimimani G.Skillin 8 gigatavun DDR4-2133-muistin hinta on kohonnut Hinta.fi-hintavertailun mukaan kesäkuusta 2016 tähän päivään vähän yli kaksinkertaiseksi. Muistivalmistajat syyttävät hintojen noususta kovaa kysyntää ja uuden tuotantokapasiteetin hidasta valmistumista, mutta Kiina on nyt herännyt epäilemään mahdollista kartellitoimintaa hintojen nousun takana.

Kiinan mukaan sen National Development and Reform Commissionin (NDRC) hintojen valvontaan keskittynyt Pricing Supervision Department tulee tutkimaan hintojen nousun todellisia syitä ja mahdollista muistivalmistajien kartellia hintojen takana. Tutkittavia yrityksiä ovat ainakin Samsung ja SK Hynix, jotka yhdessä hallinnoivat leijonanosaa muistimarkkinoista. Merkittäviä muistivalmistajia löytyy etenkin NAND-muistien osalta myös muita, mutta niiden valmistusprosessit laahaavat merkittävästi valtapelureiden takana esimerkiksi 3D NAND -tuotannon osalta.

Mobile China Alliancen Wang Yanhui on paljastanut China Dailylle, että NDRC on ehtinyt olemaan jo yhteydessä ainakin Samsungiin, mutta tarkempia tietoja tutkimusten tilasta ei ole vielä saatavilla. Sekä Samsung että SK Hynix ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa toistaiseksi.

Lähde: Reuters

This site uses XenWord.
;