Testissä AMD:n uudet 16- ja 8-ytimiset Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 7000 -sarjan prosessorit.
AMD:n uudet Ryzen 7000 -sarjan prosessorit saapuvat myyntiin huomenna 27. syyskuuta klo 16, mutta testien salassapitovelvollisuus päättyi tänään 24 tuntia myynninalkua aiemmin. Testasimme io-techissä heti tuoreeltaan suorituskykyisimmän mallin eli 16-ytimisen Ryzen 9 7950X:n ja 8-ytimisen Ryzen 7 7700X:n.
Tutustumme artikkelissa uuteen Zen 4 -arkkitehtuuriin, AM5-kantaan sekä prosessoreiden ominaisuuksiin ja ajamme kattavat prosessori- ja pelitestit eri resoluutioilla. Mukana on myös tehonkulutus- ja melumittaukset sekä pikaiset ylikellotus- ja alivoltitustestit.
Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 9 7950X & Ryzen 7 7700X
IPC parannukset ja kellotaajuuden nosto eivät näy peleissä oikein millään tavalla, vai oliko kaikki testiscenaariot näytönohjain rajoitteisia?
Myöhemmin kyllä yhdessä 7600X:n kanssa.
Vastaisuudessa tullaan varmaan näkemään paljon vastaavia pelejä, kun devit pyrkivät ottamaan kaiken irti tämän sukupolven konsoleista.
Siinä vaiheessa testataan käytännössä näytönohjainta ja koko benchmarkkien ajaminen on turhaa kun erot jää virhemarginaaliin prossujen välillä.
Kyllähän sieltä löytyy myös Cyberpunk 2077:llä testit eri resoluutioilla 4k mukaanlukien joka varmasti kertoo kaiken tarvittavan prosessorisuorituskyvyn ja 4k-testaamisen tarpeesta vuonna 2022:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1664199152"
data-lb-id="_xfUid-1-1664199152">
Onhan noissa eroja eri prosessorien välillä, eli ei ole näytönohjain rajoitteisia, ainakaan kokonaan.
Muisteja viilaamalla se suorituskyky paranee reiluummin, kun selvästi ytimet eivät saa itsestään peleissä sitä suorituskykylisää irti. Itse jään odottamaan 3Dcache versioita näistä.
Samaa mieltä. Myös näytönohjaintestit voisi ajaa 60hz näytöllä vsync päällä.
Toki sitten kun RTX 4090 tulee saataville, niin olisi hauskaa saada 4K pelitestiä prosessoreiden osalta; onko GPU yhä samalla tavalla pullonkaula?
Nyt 4K resoluutiolla pelaavat voivat ohittaa arvosteluiden pelitestit. He eivät tee niillä mitään.
Tähän vielä lisätään DLSS/FSR yleistyminen jota nimenomaan moni käyttää 4K:lla. Cpu kuorma noissa kuitenkin alhaisemman resoluution mukainen.
Niin.. peleissä.. hyötyohjelmissa ja synteettisissä benchmarkeissa on tapahtunut kehitystä.
Lisäksi 5950X oli mukana myös ja siitä on kehitytty mielestäni ihan normaalin, iteratiivisen hypyn verran.
Nyt valitat, kun yksi erikoismalli (5800X3D) on vielä parempi, kuin nuo uudet. Ja sekin vain peleissä.
En ole pettynyt, enkä tätä nyt jytkyksi sanoisi. Kehitys kehittyy ja uusien koneiden kokoajien kannattaa ostaa näitä.
4K-resoluutio ei ole prosessorirajoitteinen. Ei saa eroja esille niin paljon.
Lisäksi en usko, että sinulla on 4K-pelaamiseen kykenevää rautaa, kun se maksaa liikaa. Käytännössä parhaat kaikista komponenteista, ja sittenkin mietitään, päästäänkö yli 100fps. Uskoisin, että tällä palstalla alle parilla prosentilla on siihen kykenevä laitteisto.
ei jytkyä.
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-7950x/
numero uno testipaikka, ei red, ei green…
siellä kaikki mimitä tarvitaan.
pettymys kyllä on, kun 12900k peittoaa peleissä… siis vanha 10mn prossu edelleen lyö uusimman amd:n 5nm prossun….ei hyvä.
korkeat lämmöt ,kun on kumminkin 5nm prossu, jos 10nm raptor lake syö 125w enmmän so what,se on normaalia.
jos.. vaan raptor lake olisi 5nm prossu….
cinbench multi ja single ei tuu riittämään ja yli 40k ei pääse vaikka kuinka koitetaan ja 2000 pojoa teki tiukkaa singlessä…. ei ei..
on ok prossu mutta ei jytkyä.
pettymys,odotin 5nm prossulta enmmän.
ai niin, ’tietojeni’ mukaan 7900xt on nopeampi kuin rtx 4090….
ja vähän halvempi.
Kyllä, kirjoitusvirheet mielellään tämän lomakkeen kautta etteivät sotke kommentteja ja keskustelua artikkelista kiitos:
data-unfurl="true" data-result-id="366756" data-url="https://www.io-tech.fi/palaute/" data-host="www.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--internal fauxBlockLink-blockLink"
target=""
rel=""
data-proxy-href="">
Palaute – io-tech.fi
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.io-tech.fi
HUB-testeissä enemmän eroa pelituloksissa.
Tässä GN-testit, joita en vielä ehtinyt katsomaan:
Anandtechin revikassa Zen 4:n on kehuttu olevan erittäin energiatehokas ja sieltä löytyi tämä kuva.
katso liitettä 958221
Ilmeisesti AMD on päättänyt ottaa näistä kaikki mehut irti korottamalla kellotaajuuksia mahdollisimman paljon.
Steve sitä tuossa hardware unboxed 7700x testissä about 15.45 alkaen selittää. Prosut buustaavat lämpötilalimittiin ja niiden on tarkoitettukin pysyvän siinä 95 asteessa myös 24/7 operoinnissa.
HUBin testeissä 7600X suurinpiirtein samoissa 12600K:n ja 5800X3D:n kanssa. En usko että kumpikaan näistä nyt testatuista olisi juuri sen parempi eli intelin kaksi kiveä jäisi vielä pienellä marginaalilla taulukon yläpäähän.
Tuo on kyllä vähän merkillinen juttu että näiden kanssa ei "tarvitse" hienosäätää tuuletinkäyrää, on vain kaksi asentoa on ja off. Toivottavasti joku tekee vähän tutkimusta että onko se 95°C oikeasti optimaalinen lämpöalue missä näitä kannattaa ajaa vai onko siinä kyse vain siitä että alempana suorituskyky jää sitten liian kauas toivotusta.
Modernit lastut massiivista overkilliä pelaamisen, :pikachuface:
Hyötykäyttäjät firman Slackissa kuolasivat jo raskaasti näiden perään, mutta pertti pelaajalle ei mitään väliä. Katsotaan sitten X3D kun tulee. Sitä ennen sanoisin että pelikoneisiin 5800X3D tai jos Intel-fanipoika, 12700K, jos sellainen pitää juuri nyt kasata, eikä nämä muuttaneet tilannetta.
Sitten jos koneella tekee kumpaakin niin 7950X on ihan jees, jos peppu kestää hintalapun.
Asetuksia muuttamalla saa kyllä useat pelit pyörimään +150fps myös 4k:lla jolloin prossulla rupeaa olemaan merkitystä.
Tuo että "prosessori on tarkoitettu käytettäväksi 95 asteessa jatkuvasti" kyllä pakottaa käyttäjät säätämään tuuletinkäyrät käsipelillä uuteen uskoon. Kaikilla on todennäköisesti oletuksena säädetty käyrät niin että 85 asteen ylittyessä tuulettimet alkavat huutamaan 100% teholla. Nyt jos prosessori boostaa aina maksimit ja sinne 95 asteeseen, niin se hiljainen tuuletinasetus pitäisi myös laittaa siihen 95 asteeseen ja sitten tuuletin pitäisi saada huutamaan isommin sitä mukaa kun wattejakin menee.
CPU testissä 4k resolla. Höpöhöpö, ne on GPU testien juttuja. FHD on vielä ihan hyvä pohjareso CPU testeihin, niin niistä CPU:sta jotain erojakin näkee.
Eikä meistä kaikki pelaa 4k resolla.
Eli pelihommiin watit puoliksi ja meno entisenlaista mutta tuulettimet ei sinkoa laakereiltaan?
AMD:lle Expo ja Intelille sitten käsin samat päälatenssit
Näissähän rupeaa olemaan se ongelma, ettei lämpö siirry tarpeeksi tehokkaasti jäähyyn. Eli periaatteessa on ihan turhaa että tuulettimet huutavat heti 100% kun jäähy ei ole edes ehtinyt lämmetä yhtään. Pitäisi saada anturi jäähyrivastoon.
Igor on vedellyt pykälää rankemmalla vesivirityksellä: A new era begins with AMD’s Zen 4 an the new Socket AM5 – Ryzen 9 7950X and Ryzen 7 7700X Review with gaming and workstation benchmarks | Page 2 | igor’sLAB
Tästä näkee kuinka ihs on iso osa ongelmaa. Lämmöt laskee yli 20c. (n.16:40 kohdassa.)
Kirjoitin elokuussa, että energiatehokkuus tulee olemaan edeltäjää heikompi. Arvioin silloin, että 5950X olisi 9 % parempi. Techpowerupin mukaan ero on vielä sitäkin suurempi, eli 5950X on peräti 27,4 % energiatehokkaampi (Cinebench nT) kuin 7950X (laskettu pelkän CPUn kulutuksesta ja CB nT -pisteistä). Osa erosta selittyy sillä, ettei 7950X saakaan 48 % parempia pisteitä@CB R23, vaan ~40 %.
Uutukainen tosin mennee kärkipaikalle, jos asettaa PPT:n samaan 142 wattiin kuin 5950X:ssä. Se on se 230 W mikä pilaa pohjimmiltaan erinomaisen energiatehokkaan prossun energiatehokkuuden.
data-unfurl="true" data-result-id="366775" data-url="https://bbs.io-tech.fi/threads/amd-julkaisi-neljae-ryzen-7000-sarjan-zen-4-prosessoria-myyntiin-27-syyskuuta.411617/post-11307516" data-host="bbs.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AMD julkaisi neljä Ryzen 7000 -sarjan Zen 4 -prosessoria – myyntiin 27. syyskuuta
bbs.io-tech.fi
Olettaisin, että järkevällä PPT:llä (120-150 W) lämmöt ovat 65-75 C D15:llä. Siitä ylöspäin sähköä menee ja lämmöt nousevat, mutta suorituskykyä tulee nihkeästi lisää suhteessa sähkötehoon. Optimi energiatehokkuuden (pelkkä CPU) kannalta ollee luokkaa 60-80 W, mutta kokoonpanon ja näytön huomioiden ~100 W. Siitä voi sitten nostaa muutamat kymmenet watit, jotta saa saa jonkin verran lisää potkua, mutta haitat eivät vielä ole kovin suuret. Tehtaalla asetettu 230 W on aika tappiin kellotettu. Harva on 5950X:llä viritellyt tuonne asti.
Mutta joo, sata wattia pois PPT:stä, niin pitäisi olla energiatehokas työjuhta. Työpöytäprossujen paras. Pelinopeus ei toimenpiteestä heikkene juuri ollenkaan, koska niissä ei kuormiteta 16c/32t. Toki peleihin joku muu kuin 7950X tarjoaa paremmin vastinetta rahalle, 7600X, 5800X3D tai Alderit.
Haastava testata niin että tulisi vertailukelpoisia tuloksia, kuten moni muukin nettipeli.
Tämä jäi myös itseäni häiritsemään, tähän asti kun tapana on ollut aina säätää (ja hankkia jäähyt) niin että ilman rasitusta ihan minimikierrokset ja rasituksessa kone pysyy edelleen erittäin hiljaisena vaikka prosessori vetää täysillä tehoilla, eli kunnon hiljaiset jäähyt ovat riittäneet prosessorilla kuin prosessorilla varsinkin viime vuosina kun ylikellotukset on voinut jättää pois.
Millähän tuon nyt sitten virittelisi järkevästi jatkossa ilman että tarvitsee käsin säätää kun vaihtaa tyhjäkäynnistä rasitukseen ja toisinpäin. Kenties joku todella korkea raja (90C+ tms.) jonka yli mentäessä vasta hypätään minimikierroksista hiljaiseen profiiliin ja hiljaisen yläpuolella ei ole enää muita tuuletinprofiileja – kunhan emolevy vain antaa säätää siten että ei koskaan hypätä täysille kierroksille. No toistaiseksi ei ole toki ongelma kun ei tässä Zen 4 mallistossa ole vielä mitään järkevää ostettavaa.
6 kuukautta sitten kritisoin Ryzen 7 5800X3D -testin yhteydessä korkeaa 90 asteen rasituslämpötilaa, nyt se näyttää Zen 4:n rinnalla mukavan viileältä. Intel kun julkaisee Raptor Laket niin Alder Lake varmaan samoin näyttää miellyttävän viileältä ja energiatehokkaalta..
Valitettavasti näyttää siltä, että prosessorin lämmöissä 95 astetta on uusi 65 astetta.
Tässä ilmeisesti "samaa ongelmaa" ja pienen pieni boost rajoitus on fiksuin peruspelaajalle, lisänä sitten curve optimizeria miinuksille jos multicorea haluaa lisää.
Energiatehokkuuden vertailu eri suorituskykytasolla suoralla jakolaskulla on melko rikkinäinen vertailu, kun sähkönkultuus kuitenkin skaalautuu n. suoituskyvyn kolmanteen potenssiin.
Se Zen4 on selvästi zen3sta energiatehokaampi jos molempia ajetaan sellaisella jännitteellä, sellaisella kellolla, että suorituskyky on sama.
Ja kun tuossa nimenomaan taisi vakiona tullakin tuo TDP-rajoitus-toiminto.
Suurin osa tietokoneen käyttäjistä ei todellakaan ala "käsipelillä säätämään" mitään tuulettimen käyriä. Häviävän pieni äänekäs harrastelijavähemmistö taas kuvittelee olevansa mainstreamia.
Ja kun rakennetaan uusi kone ja asennetaan siihen käyttis tyhjältä pöydältä uusiksi, niin ihan sama mitä siihen vanhaan koneeseensa oli säätänyt, ne säädöt ei seuraa mukana kun käyttiksen asentaa uuteen koneeseen.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä