Microsoft on yrittänyt tuoda Windowsia ARM-alustalle tähän asti varsin heikolla menestyksellä. Yhtiön tuorein yritys, Windows 10 on ARM, on suunniteltu yhteistyössä Qualcommin kanssa ja se tukee x86-sovelluksia emulaation avulla.
Vaikka Windows 10 on ARM on suunniteltu yhteistyössä Qualcommin kanssa, sen yhteensopivuutta ei ole rajattu vain yhtiön Snapdragon-järjestelmäpiireihin. Mahdollisuuksia ajaa käyttöjärjestelmää muillakin laitteilla, kuin siihen suunnitelluilla kannettavilla, on tutkittu muun muassa José Manuel Nieton toimesta. Nieto julkaisikin tammikuussa työkalun, joka mahdollistaa Windows 10 on ARM:n työpöytäversion asentamisen Microsoftin Lumia 950- ja 950 XL -puhelimiin.
Lumiat käyttävät Qualcommin järjestelmäpiirejä, mikä saattoi helpottaa työkalun luontia, mutta nyt Nieto on julkaissut vastaavan asennuspaketin täysin toisen valmistajan ja teholuokan järjestelmäpiiriä käyttävälle alustalle. GitHubista saatavilla oleva työkalu soveltuu Windows 10 on ARM:n asentamiseen Raspberry Pi 3 Model B- ja 3 Model B+ -minitietokoneisiin. Raspberryn rajalliset tehot huomioon ottaen sulavasta tai nopeasta kokemuksesta ei voitane puhua, mutta kuriositeettina Windows 10:n asentaminen ja testailu voi olla mielenkiintoinen projekti.
Päivitys: Uutisessa mainittiin aiemmin virheellisesti käyttöjärjestelmän IoT-versio. Nieton työkalulla asennetaan käyttöjärjestelmän täysi työpöytäversio.
Lähde: Windows Latest, GitHub
”Raspberry Pi 3 Model B / B+:lle asennettavaksi on saatu Windows 10 ARM:n IoT-versio”
Tuohan ei nimenomaan ole se IOT-versio vaan enemmän täysiverinen Windows10.
IOT versio: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/iot-core/windows-iot-core
Ja tämä on yli puolivuotta vanha ”uutinen”. Nyt joku on vain lisännyt ”viralliset ohjeet” miten tuo asennetaan RPi3:lle. https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=215345
Olisi myös hyvä mainita, että käynnistys kestää 1-20min eikä muutenkaan sovi normaaliin käyttöön hitautensa vuoksi.
Se oliskin ollut liian hyvä ollakseen totta 🙂 Meinaan n. 50€ windows-kone + lisenssi
Aivan oikein, pistän väsymyksen piikkiin väärin ymmärtämisen eilisillalta. Korjattu
Kaikesta ei voi pysyä kärryllä, Nieton työkalu on joka tapauksessa uusi käsittääkseni?
:tup:
No jos katsot tuota github sivua niin suurin osa commiteista tehty 7kk sitten.
Koska tulee Windows 10 on ARM io-techin testiin? Asentakaa vaikka Lumia puhelimeen ja YouTubeen videota :geek:.
Ai että voi asentas Lumioihin hhhmmmm….
Pitääkin asentaa tuohon Lumia 950:n ja kokeilla minkälainen on käyttää.
Itse olisin varmasti sammuttanu virrat jo 1-5 minuutin jälkeen toimimattomana.
Onko tällä kympillä jotain käytännön sovellusta raspilla vai onko tämä vaan sellainen "laitoin koska osasin" -ohjelma?
Toisen foorumin mukaan ajurit eivät käytä myöskään GPU-kiihdytystä eli grafiikka on naurettavan hidasta. Ihan vitsi tämä. Raspi on älyttömän alitehoinen, jos GPU:ta ei saa käyttöön.
En jaksa uskoa, että tuossa on takana yhtään muuta tarkoitusta, kuin "koska voi".
Empä taida asentaakkaan…. Ei pysty luuria edes lataamaan jos on päällä ja näyttäis olevan sika hidas. Joten antaa olla.
Tarkennetaan sen verran että langattomasti voi ladata
Youtube tökkii, joten en vaivaudu edes kokeilemaan vielä.–>
Tämän mukaan RPI 2:lle löytyisi toimivat näyttisajurit "VC4 GPU (Graphics)" –> Downloads | Windows on Raspberry
Jos piankin tulisi RPI 3:llekin tulisi toimivat ajurit.
Kokeiliko tätä kukaan?
Kiinnostus loppui siihen kun piti rekisteröityä ja mielikuva, että oli vaikeakäyttöinen viritelmä.
Mielenkiintoista, että Raspin tapauksessa näin heikko tuen taso on käyttäjille ihan ok 😀 En edes keksi, miksi haluaisin ajaa desktop Windowsia ko. laitteessa. Kuitenkin jos nykyään tekee jotain appsia,niin se olisi web-tekniikoilla tai OpenGL ES ja silloin helppo portata Linuxiin.
Ei ainakaan itselläni ole rekisteröitymistä vaatinut eikä näyttänyt vaativan nytkään. ISO-tiedostoa sieltä lähti näppärästi valumaan.
Omasta mielestäni ei ole vaikeakäyttöinen käyttötarkoitukseensa nähden. IoT tarkoituksiin tosiaan kehitetty. UWP-sovelluksia tuolle vääntänyt ja niiden kanssa ollut ihan hauska.
Enemmän on joutunut esimerkiksi raspbianin kanssa virittelemään mutta toisaalta taas raspbian huomattavasti kattavampi ja siinä on enemmän ominaisuuksia. Tuossa Win10 IoT Core:ssa kun ei juurikaan herkkuja ole mutta eipä se ole sen tarkoituskaan. Lisäksi esim raspbiania voi hätäpäissään käyttää jopa "työpöytäkäyttiksenä" mutta IoT Core ei siihen (suoraan paketista) sovellu.
Jos UWP-sovelluksien koodaaminen maistuu niin tuo IoT Core on todella mukava alusta sen treenaamiseen ja harrasteluun. Vielä jos on kosketuspaneelia liittää tuohon raspiin niin vielä kivempi 🙂
Huushollissa on noita nutikoita laidasta laitaan arduinoista raspeihin ja kyllä tätäkin tuli aikanaan seurailtua mutta vaikka kuinka yritin jotain hyvää syytä keksiä niin en vain löytänyt paikkaa minkä ihmeen takia tämän nyt johonkin raspiin asentaisin. Nykyään koko winkkari on muutenkin vain pakollinen paha että jollain koneella voi pelata jotain tai ajaa jotain kuvankäsittely/mallinnusohjelmaa. Sitten kun kaikki pitäisi saada nätisti toimimaan vielä keskenään, automatisoinnit, datan jakaminen, terminaalit, niin ei siinä oikein mitään muuta järkevää vaihtoehtoa ole kuin Linuxit. Olen @Vermon kanssa samaa mieltä että tämän täytyy olla enemmänkin näitä ”koska voi”-projekteja kuin vakava vaihtoehto millekään. Jos raspilla haluaa työpöytää ajaa (köyhän miehen mediakoneet yms), niin sillekin löytyy monta oikeasti kevyttä ja toimiva raspille portattua kevyttä Linux-ikkunointijärjestelmää.
En ole kokeillut tätä vielä itse, mutta uutisessa puhutaan työpöytä-Windowista, ei IoT:stä. Minulle ei UWP suoranaisesti sano mitään. Koska RPi:llä on IoT:tä hyvin monenlaisilla käyttiksillä ja appseilla tehty jo vuosikaudet, en oikein saa irti tästä UWP-jutusta, miksi tämä olisi jotenkin oleellista. Ja miksi joku niin tekisi, kun kypsät systeemit on olleet jo vuosia..
Tätäkään en ihan tarkkaan ymmärrä. Raspbian nimenomaan on säädetty aika pitkälle valmiiksi niin että virittelyä ei tarvita. Mutta tietty jos Raspbianin näkee virittelyä vaativana, niin ei ihme, jos Windows kiinnostaa.
Niin eli kerrot taas mihin se ei ole tarkoitettu, mutta epäselvää on, mihin se mielestäsi on tarkoitettu. Mitä IoT-käytössä tarkoittavat 'herkut'? 😀 Sano vaikka pari use casea ja protokollaa nimeltä yms., niin on jotain yhteistä maaperää. IoT voi tarkoittaa melkein mitä vaan. Esim. Ruuvitag ja ESP8266 ovat usein IoT:ssä käytössä. Raspberryn käyttö tulee ajankohtaisemmaksi kun tarvitaan lisää tehoja. Esim. Kodin ajamiseen. Miten Windows IoT Core ja UWP auttavat tähän?
Eli?
Eli ei toimi työpöytäkäytössä, mutta silti kosketuspaneelia kannattaa kytkeä kiinni? Ei aukea vaan ollenkaan.