Uusi artikkeli: Testissä Apple iPhone 12 Pro & 12 Pro Max

16.12.2020 - 20:14 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (19)

Testasimme Applen tuoreet iPhone 12 Pro- ja 12 Pro Max -huippumallit.

Aikataulultaan rehellisesti sanottuna törkeän paljon viivästynyt Apple iPhone 12 Pro -artikkeli on vihdoin luettavissa. Pahoittelut kaikille artikkelia useamman viikon odottamaan joutuneille. Artikkelissa testataan sekä iPhone 12 Pro että iPhone 12 Pro Max runsaan parin viikon testijaksojen pohjalta. Laitteet ovat keskenään suurilta osin identtisiä, mutta Maxissa on 6,1-tuumaisen sijaan 6,7-tuumainen näyttö, suurempi akku ja teknisesti edistyneempi takakamera.

Laitteiden hinnat alkavat 1179 ja 1279 eurosta. Värivaihtoehtoja on neljä – valko-hopea, grafiitinharmaa, kulta, sekä testikappaleidemme edustama uutuusväri tyynenmeren sininen.

Lue artikkeli: Testissä Apple iPhone 12 Pro & 12 Pro Max

Vulkan-rajapinta sai säteenseurantaa tukevan SDK:n ja ensimmäisen virallisen säteenseurantapelin

Vulkan-rajapinnalle on julkaistu jo useampia NVIDIAn laajennoksia käyttäviä säteenseurantapelejä, mutta Quake II RTX:n päivitys teki siitä ensimmäisen rajapinnan virallisia laajennoksia tukevan pelin.

Useita avoimia rajapintoja ylläpitävä Khronos on julkaissut merkittävän päivityksen Vulkan-rajapintaan. Viime kuussa julkaistut säteenseurantalaajennokset saivat nyt tuekseen muun muassa SDK:n (Software Development Kit, ohjelmistokehityspaketti).

Valven rahoittama LunarG on julkaissut Vulkan-rajapinnan virallisesta SDK:sta uuden 1.2.152.0-version, joka tuo mukanaan täyden tuen rajapinnan tuoreille säteenseurantalaajennoksille. Samalla Microsoftin avoimen lähdekoodin HLSL-kääntäjä DXC on päivitetty Vulkan-rajapinnan säteenseurantatuella, mikä mahdollistaa selvästi helpomman DirectX Raytracing-rajapintaa hyödyntävien sovellusten kääntämisen Vulkan-rajapinnalle.

Khronos on julkaissut lisäksi uusia avoimen lähdekoodin Vulkan-säteenseurantaa hyödyntäviä esimerkkisovelluksia sekä päivittänyt Vulkan Guide -oppaan sisältämään tietoa säteenseurannasta.

Samassa yhteydessä NVIDIAn kehittämä Quake II RTX päivitettiin tukemaan NVIDIAn laajennosten lisäksi Vulkan-rajapinnan virallisia laajennoksia. Päivityksen myötä kehittynyttä path tracing -säteenseurantaa hyödyntävä peli toimii nyt myös AMD:n Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla ja tulee toimimaan ensi vuonna julkaistavilla Intelin Xe-HPG-pelinäytönohjaimilla. PC Gamer on ehtinyt ottaa uudella versiolla jo pikaiset testit, joiden mukaan RX 6800 XT saavuttaa yli 60 FPS:n suorituskyvyn 1080p-resoluutiolla ja RTX 3080 1440p-resoluutiolla, mutta 4K-resoluutiolla se jää kaukaiseksi haaveeksi kummaltakin.

Vulkan-rajapinnan viralliset säteenseurantalaajennokset ovat tuettuna AMD:n Radeon Software 20.11.3- ja NVIDIAn Release 460 -ajureista lähtien.

Lähde: Khronos

NVIDIA julkaisi näytönohjaimilleen uudet GeForce- ja Studio 460.89 -ajurit

GeForce ajureissa on mukana Game Ready -leima Quake II RTX -pelin tuoreelle päivitykselle, joka lisää peliin tuen Vulkan-rajapinnan virallisille säteenseurantalaajennoksille.

NVIDIA on julkaissut uudet ajurit näytönohjaimilleen. GeForce 460.89 -ajurit ovat saatavilla Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille ja ne tukevat kaikkia yhtiön työpöytänäytönohjaimia Kepler- ja mobiilinäytönohjaimia Maxwell-sukupolvesta lähtien. Ajureiden rinnalla julkaistiin myös uudet Studio 460.89 -ajurit.

GeForce 460.89 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen Game Ready -leima tänään julkaistulle Quake II RTX -päivitykselle. Pelin uusi päivitys lisää siihen tuen Vulkan-rajapinnan virallisille säteenseurantalaajennoksille. Lisäksi ajureissa on uutta tuki CUDA 11.2 -rajapinnalle ja Vulkan-rajapinnan lopullisille säteenseurantalaajennoksille.

Ajureissa ei ole poikkeuksellisesti ilmoitettu ainoastakaan korjatusta bugista. Tiedossa olevia ongelmia ovat esimerkiksi työpöydän mahdollinen vilkunta GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimilla, väärät mustan tasot, kun HDR on käytössä, joillain G-Sync-näytöillä esiintyvä normaalia korkeampi tehonkulutus Ampere-arkkitehtuurin näytönohjaimilla sekä Steam VR -peleissä esiintyvät ylimääräiset viiveet ja nykimiset pelin käynnistyksen yhteydessä. Voit tutustua ajureiden kaikkiin muutoksiin NVIDIAn artikkelista ja niiden julkaisutiedotteesta (PDF).

Studio 460.89 -ajureissa on mukana viimeisimmät optimoinnit Chaos Vantage-, OctaneRender 2020.2-, V-Ray 5 Benchmark- ja Boris FX Sapphrie 2021 -sovelluksille, Unreal Engine 4.26 -pelimoottorille ja NVIDIA Omniversen avoimelle beetaversiolle. Lisäksi ajureissa on uutta tuki vasta julkaistulle NVIDIA RTX A6000 -ammattilaisnäytönohjaimelle 48 gigatavulla muistia. Voit tutustua Studio-ajureihin tarkemmin NVIDIAn artikkelissa ja niiden julkaisutiedotteessa (PDF).

Lataa NVIDIAn ajurit täältä

HMD Global julkisti Nokia 5.4 -älypuhelimen

15.12.2020 - 12:19 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (22)

HMD Globalin uutuus tulee myyntiin noin 200 euron hintaluokkaan.

HMD Global on julkaissut tänään uuden Nokia 5.4 -älypuhelimensa seuraajaksi viime maaliskuussa julkaistulle 5.3-mallille. Hieman erikoisesti osa laitteen ominaisuuksista on jopa heikentynyt edeltäjämalliin nähden.

Polykarbonaattikuorin varustettu Nokia 5.4 on pienentynyt hieman ulkomitoiltaan edeltäjämalliin nähden. Pääsyynä tähän on hieman pienentynyt 6,39-tuumainen näyttö, jonka kuvasuhde on myös muuttunut hieman yleistä kehityssuuntaa vastaan, eli 20:9:stä 19,5:9:ään. Myös näytön muut ominaisuudet ovat hieman heikentyneet edeltäjämallista, sillä maksimikirkkaus on pienentynyt.

Nokia 5.4:n sisällä on vanhahtavalla 11 nanometrin prosessilla valmistettu Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri, joka on ainakin teoriassa hieman heikompi kuin edeltäjämallissa käytetty Snapdragon 665. RAM-muistivaihtoehtoja on hieman parannettu ja ne ovat nyt 4 ja 6 Gt. Tallennustilaa on vastaavasti tarjolla 64 ja 128 Gt muistikorttipaikan kera. Akun kapasiteetti on edeltäjän tapaan 4000 mAh ja se tukee maltillista 10 watin latausnopeutta USB Type-C:n kautta.

Takakamera on sijoitettu muiden yrityksen viimeaikaisten mallien tapaan pyöreään kehykseen ja kameroita on kaikkiaan neljä kappaletta. Pääkamera käyttää 48 megapikselin sensoria ja sen parina on 5 megapikselin ultralaajakulmakamera. Lisänä on kahden megapikselin makro- ja syvyystietokamerat. Näyttöreiässä sijaitseva etukamera on tuplannut resoluutionsa 16 megapikseliin.

Käyttöjärjestelmänä on harmillisesti edelleen vanha Android 10, mutta laitteelle myönnetään sentään vanhaan tapaan kaksi Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvakorjauksia. Puhelimella on lisäksi Android Enterprise Recommended -sertifiointi. Lasten käyttöä varten puhelimessa on HMD Globalin Family Link -sovellus, jolla vanhempi voi valvoa ja opastaa puhelimen käyttöä.

Nokia 5.4 tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 161 x 76 x 8,7 mm
  • Paino: 180 grammaa
  • 6,39” LCD-näyttö, 720 x 1560, NTSC 70 %, 19,5:9-kuvasuhde, 400 nit
  • Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri
  • 4 tai 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia
  • 64 tai 128 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
  • LTE Cat.4 -yhteydet, Dual SIM
  • WiFi 802.11 b/g/n, BT 4.2, aptX Adaptive, GPS, Glonass, Beidou, NFC
  • FM-radio, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • Neloistakakamera (ZEISS optics):
    • 48 megapikselin sensori
    • 5 megapikselin sensori
    • 2 megapikselin makrokamera
    • 2 megapikselin syvyystietokamera
    • OZO-tilaääni
  • Etukamera: 16 megapikseliä
  • 4000 mAh:n akku, USB Type-C (USB 2.0), 10 W latausteho
  • Android 10 (Android One), 2 vuoden versiopäivitykset, 3 vuoden tietoturvakorjaukset, Enterprise Recommended

Nokia 5.4 tulee saataville Pohjoismaissa 15. tammikuuta alkaen, väreinä ovat Polar Night (sininen) ja Dusk (lila). Globaali suosituslähtöhinta on 189 euroa, mutta Suomessa myyntiin tulevan 4 & 64 Gt:n variantin hinnasta ilmoitetaan myöhemmin.

Lähde: HMD Global, lehdistötiedote

Kahdella 64-ytimisellä Milan-prosessorilla varustettu järjestelmä testivuodoissa (Zen 3)

ExecutableFixin ajamissa testeissä asetetaan rinnakkain 64-ytimiset Zen 2- ja Zen 3 -Epycit sekä ajetaan Cinebench R23 128 ytimellä.

AMD julkaisi Zen 3 -arkkitehtuurin työpöydälle suunnattujen Vermeer-koodinimellisten Ryzen 5000 -prosessoreiden mukana. Yhtiö on aiemmin jo varmistanut, että se aloittaa myös samaan arkkitehtuuriin perustuvien Milan-koodinimellisten Epyc-prosessoreiden toimitukset kuluvan neljänneksen aikana, vaikka virallinen julkaisu saattaakin siirtyä ensi vuoden puolelle.

Nyt Twitterissä ExecutableFix-nimimerkillä tunnettu henkilö on saanut käsiinsä palvelimen 64-ytimisellä Milan-prosessorilla ja ajanut sillä testejä Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvaa 64-ytimistä Rome-prosessoria vastaan.

Yhdellä säikeellä Cinebench R15-testissä Milan tarjoaa ExecutableFixin mukaan 18 %:n parannuksen Romeen nähden, kun R20:ssa ero on 11 % ja CPU-Z:n testissä 13 %. Molemmat prosessorit toimivat testissä lukitulla 2,4 GHz:n kellotaajuudella. Kun kellotaajuus vapautetaan, kasvaa Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvan Milanin etumatka selvästi. Prosessorin Boost-kellotaajuus on peräti 400 MHz korkeampi, kuin vastaavan Romen, minkä myötä R15:n ero kasvoi 32 %:iin, R20:n 22 %:iin ja CPU-Z:n 27 prosenttiin. Kaikkien ydinten testissä erot jäivät pieniksi, sillä R15:ssa ero oli vain 11 ja R20:ssa 9 %, vaikka Milan toimi testissä noin 12 % Romen 3,3 GHz:iä korkeammalla 3,7 GHz:n kellotaajuudella.

Lisäkuriositeettina ExecutableFix ajoi vielä Cinebench R23 -testin 128-ytimisellä eli kaksi 64-ytimistä Milan-prosessoria sisältävällä järjestelmällä. Kokoonpanon yhden säikeen tulos oli testissä 1215 pistettä, kun kaikkia ytimiä hyödyntävässä testissä maksimissaan 3,7 GHz:n kellotaajuudella toimivat prosessorit nappasivat yhteistuumin 87878 pistettä. Kuvankaappauksen tuloksesta löydät uutisen pääkuvasta.

Lähde: ExecutableFix @ Twitter

Tukes: USB-latureissa jatkuvasti turvallisuuspuutteita

Tukesin vuosina 2018-2020 testaamasta 126 USB-laturista peräti 105 oli tavalla tai toisella puuttellisia ja standardinvastaisia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on julkaissut tänään tiedotteen koskien USB-latureiden turvallisuutta. Viraston mukaan valvonnassa ilmenee vuodesta toiseen vakavia puutteita suurimmassa osassa testattuja latureita.

Tukesin tiedotteen mukaan se on testannut vuosina 2018-2020 yhteensä 126 USB-laturia, joista peräti 105 on ollut puutteellisia siten ja standardinvastaisia. Sähköiskun tai tulipalovaaran aiheuttavia vakavia puutteita löytyi 28 laturista. Viraston tietoon on tullut myös latureiden aiheuttamia käytännön vaaratilanteita ja tapaturmia.

Ongelmat keskittyvät viraston mukaan etenkin EU:n ulkopuolelta tilattuihin latureihin. Tyypillisimpiä puutteita ovat vaadittujen dokumenttien eli käyttöohjeiden ja valmistajatietojen puute, mikä vaikeuttaa kuluttajan asemaa esimerkiksi takuutilanteissa.

Tukes kertoo tehneensä kivijalkaliikkeistä löydetyille puutteellisille tuotteille jo myyntiä rajoittavia päätöksiä ja velvoittanut maahantuojaa keräämään tuotteet pois käyttäjiltä. Viraston valta ei kuitenkaan yllä verkkokaupan puolelle, jossa se on voimaton. Tukes suosittelee lataamaan laitteet niiden alkuperäislatureilla valvottuina ja turvassa esimerkiksi lasten ulottuvilta.

Tutustu Tukesin listaan vaarallisista USB-latureista täällä.

Lähde: Tukes

Googlen palvelut kärsivät laajoista toimintahäiriöistä

Ongelmat Googlen palveluissa kestivät tänään noin puolisentoista tuntia.

Googlen palvelut ovat kärsineet tänään laajoista toimintahäiriöistä. Häiriöt alkoivat noin puoli kahden maissa Suomen aikaa ja ulottuivat laajasti Googlen eri kirjautumista vaativiin palveluihin, kuten Gmailiin, YouTubeen, Mapsiin, Driveen, Docsiin, kalenteriin ja Stadiaan. Ongelmat vaikuttivat myös mm. Googlen palveluihin luottaviin älykotilaitteisiin sekä palveluihin ja sovelluksiin, jotka hyödyntävät toiminnassaan Googlen komponentteja. Jotkut käyttäjät ovat myös raportoineet Googlen hakupalvelun olleen hetken alhaalla. Ongelmien raportoitiin helpottaneen noin kolmelta Suomen aikaa.

Google ei ole toistaiseksi kommentoinut yleisesti ongelmia, mutta mm. yrityksen Workspace Status Dashboard -palvelu vahvistaa käyttökatkokset palveluissa. Lisäksi YouTube-tiimi on vahvistanut Twitterissä palvelun kärsineen ongelmista.

Lähteet: Downdetector, Engadget, Reuters, The Verge, Google

Intelin seuraavan sukupolven Sapphire Rapids esiintyy kameralle

Sapphire Rapidsin odotetaan olevan Intelin ensimmäinen DDR5-muisteja ja PCI Express 5.0 -väyliä tukeva palvelinprosessori.

Intelin Ice Lake-SP -arkkitehtuuri on jo esitelty, mutta varsinainen massatuotanto ensimmäisten 10 nanometrin palvelinsirujen osalta pääsee kunnolla vauhtiin vasta ensi vuonna. Nyt vuodon kohteeksi on päätynyt Ice Lake-SP:n perässä seuraavan uuden sukupolven Sapphire Rapids -arkkitehtuurin prosessori.

ServeTheHome-sivuston keskustelualueelle on vuodettu kaksi kuvaa Intelin Sapphire Rapids -arkkitehtuuriin perustuvasta prosessorista, yksi prosessorin päältä ja toinen alta. LGA 4677 -kantaisen prosessorin tarkempi konfiguraatio ei ole tiedossa, mutta se perustuu kahteen erilliseen piisiruun. Kahden sirun konfiguraatio paljastuu viimeistään prosessorin lämmönlevittäjästä, jossa on erilliset kohotetut osiot kummallekin sirulle. Lämmönlevittäjässä on nähtävissä myös 2 GHz:n kellotaajuus, mikä viitannee prosessorin peruskellotaajuuteen.

Sapphire Rapids tulee olemaan Intelin ensimmäinen DDR5-muisteja tukeva prosessoriarkkitehtuuri. Aiemmin vuotaneiden tietojen mukaan se on varustettu maksimissaan kahdeksalla DDR5-muistikanavalla, PCI Express 5.0 ja CXL 1.1 -tuella sekä uusilla Intel Data Streaming Accelerator -yksiköillä. Prosessorit tullaan valmistamaan Intelin 10 nanometrin valmistusprosessilla, mutta tällä hetkellä ei ole varmaa mikä versio prosessista on käytössä.

Lähde: ServeTheHome

Live: io-techin Tekniikkapodcast (50/2020)

io-techin YouTubessa suorana lähetettävässä Tekniikkapodcastissa keskustellaan viikon kiinnostavimmista tietotekniikka- ja mobiilimaailman tapahtumista.

io-techin viikottainen Tekniikkapodcast esitetään tänään perjantaina 11. joulukuuta noin klo 15:00 alkaen suorana live-streamina. Tekniikkapodcast lähetetään suorana YouTubessa. Äänessä ovat Juha Kokkonen ja Sampsa Kurri.

Käymme viikottaisissa livepodcasteissa läpi ajankohtaiset IT-alan uutiset ja uutuustuotteet kuluneen viikon ajalta, kerromme mitä päivityksiä io-techissä on mahdollisesti luvassa lähitulevaisuudessa sekä valotamme artikkelien tekemisen ja io-techin pyörittämiseen liittyviä taustatarinoita. Katsojat voivat osallistua lähetykseen interaktiivisesti YouTuben keskusteluikkunan välityksellä.

io-techin viikon Tekniikkapodcast on jälkikäteen katsottavissa tai kuunneltavissa:

Uusi artikkeli: Testissä OnePlus Nord N10

io-tech testasi OnePlussan tuoreen keskihintaluokkaisen alkuperäistä Nordia edullisemman Nord N10 5G:n.

OnePlus julkaisi alkuperäisen keskihintaisen Nord-älypuhelimen viime kesänä. Lokakuun lopulla Nord-mallisto sai jatkoa alkuperäisen mallin alapuolelle sijoittuvilla Nord N10 ja Nord N100 -malleilla. Näistä kalliimpi Nord N10 sijoittuu 349 euron suositushinnaltaan vain 50 euroa alkuperäisen Nordin alapuolelle tarjoten 6,49-tuumaisen IPS LCD -näytön, Snapdragon 690 5G -järjestelmäpiirin, 5G-tuen, 6 gigatavun RAM-muistin, 128 gigatavua tallennustilaa, 30 watin pikalatauksen ja neloistakakameran.

Tutustumme artikkelissa 349 euron hintaiseen OnePlus Nord N10:een viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

Lue artikkeli: Testissä OnePlus Nord N10